P. 1
teori-pembelajaran HUMANIS

teori-pembelajaran HUMANIS

|Views: 208|Likes:
Dipublikasikan oleh Siti Hawa Jamain

More info:

Published by: Siti Hawa Jamain on Nov 07, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2015

pdf

text

original

Teori Humanistik

PENSYARAH : PN. CHIN SOO FONG & EN. ANANTHAN A/L NAGU

Teori Pembelajaran
‡ Merujuk kepada prinsip-prinsip dan hukum-hukum pembelajaran yang dihasilkan daripada kajian-kajian ahli-ahli psikologi pembelajaran. ‡ Pendidik dapat memahami tentang cara pelajarnya belajar. ‡ Pendidik dapat menghubung kait prinsip dan hukum pembelajaran dengan kaedah dan teknik yang akan digunakan.

TEORI PEMBELAJARAN SOSIAL : Albert Bandura .

Teori Pembelajaran Sosial ‡ Tiga unsur utama Individu (Motivasi intrinsik)  Persekitaran (Rangsangan luaran) Tingkah Laku (Tindak balas) IxPxT .

Proses pembelajaran melalui pemerhatian tingkah laku model sebagai permodelan (modelling). .Teori Pembelajaran Sosial ‡ Teori Pemodelan : Bandura Tingkah laku kanak-kanak adalah dipelajari melalui peniruan atau pemodelan. Orang diperhatikan sebagai model.

Teori Pembelajaran Sosial ‡ Teori Pemodelan : Bandura ± 4 unsur utama Perhatian (attentian) Mengingat (retention) Reproduksi (reproduction) Peneguhan/Motivasi (reinforcement/motivation) .

Proses Pembelajaran Pemerhatian/Pemodelan Proses 1 Proses 2 Proses 3 Proses 4 Perhatian Mengingat Reproduksi Peneguhan/ Motivasi .

status dan hubungan dgn pemerhati. ‡Pemerhati harus berupaya melakukan semula tingkah laku yang ditirunya. jantina. ‡ Kegunaan dan faedah ‡ Kemahiran pemerhatian Proses 2 Mengingat Proses 3 Reproduksi ‡ Pemerhati harus berupaya mengekalkan tingkah laku yang diperhatikan dalam ingatan. ‡ Dengan menggunakan bahasa dan imaginasi. . ‡ Kecekapan ini bergantung kepada keupayaan fizikal dan kemahiran tiruan motor pemerhati serta kemahiran mengingat dengan tepat.Proses Pembelajaran Pemerhatian/Pemodelan Proses 1 Perhatian ‡ Pembelajaran hanya berlaku jika ada tumpuan perhatian ‡ Faktor : ‡ Ciri model ± umur. ‡ Pemerhati harus berupaya mengekalkan tingkah laku yang diperhatikan dalam ingatan. ‡ Dengan menggunakan bahasa dan imaginasi.

Peneguhan/ Motivasi .Proses Pembelajaran Pemerhatian/Pemodelan Proses 4 ‡ Peniruan berlaku sekiranya mendatangkan kepuasan. ‡ Tidak melakukan sekiranya didenda atau ditegur. peneguhan positif /ganjaran.

Sekat Laluan 4. Langsung 2. . tapi tak boleh pakai di sekolah.. ‡ menggabung tingkah laku yang berlainan. ‡ Melalui imaginasi atau pemerhatian secara tidak langsung. Tak Sekat Laluan Laluan ‡ Meniru tingkah laku yang ditunjukkan oleh model melalui proses perhatian.Jenis-Jenis Peniruan 1. ‡ Tingkah laku yang ditiru hanya sesuai untuk situasi tertentu sahaja. ‡ Cth: meniru watak yang dibaca dalam buku. Tak Sekat 5. ‡ Tingkah laku yang ditiru boleh ditonjolkan dalam apa-apa situasi. memerhati seorang guru mengajar rakannya. ‡ Tiru fesyen pakaian di tv. ‡Cth : pelajar meniru gaya gurunya melukis dan cara mewarna drp buku yang dibacanya. ‡Peniruan langsung dan tidak langsung. Tak Langsung 3. Gabungan 4. ‡ Cth: pelajar meniru gaya berbudi bahasa gurunya. ‡ Cth: meniru gaya penyanyi yang disanjungi.

Teori Pembelajaran Sosial ‡ Jenis model dalam Tingkah laku kanak-kanak adalah dipelajari melalui peniruan atau pemodelan. . Proses pembelajaran melalui pemerhatian tingkah laku model sebagai permodelan (modelling). Orang diperhatikan sebagai model.

doktor. profesor dll. Org kurang pintar menyanjung dan memuja orang yang pintar. kekayaan. . Faktor kuasa dan kekayaan daripada model yang berstatus tinggi mendorong org dlm kelas sosial rendah meniru tingkah laku tersebut.Jenis-Jenis Model dalam Peniruan/Pemodelan Jenis Model Penerangan Peniruan berlaku kerana kuasa kebebasan. Model yang lebih tua Model yang berstatus tinggi Model yang mempunyai kecerdasan tinggi Model yg terkenal dalam sesuatu bidang kepakaran Ramai org kurang mahir berkecenderungan meniru model yang pakar dalam sesuatu bidang spt pendidikan. kehormatan dan sebagainya yg dinikmati oleh model tersebut.

Memupuk kecekapan meniru dan reproduksi dengan latihan secara sistematik drp mudah kpd kompleks dan demontrasi berulang-ulang.Prinsip Pelaksanaan Teori Pembelajaran Sosial Menentu dan menggunakan model yang sesuai dgn perbezaan individu dalam pembelajaran sosial. I. ± dengan memberi peneguhan positif. Memastikan proses pemerhatian dilakukan mengikut prosedur III. II. Memupuk keupayaan mengawal dan memanipulasi diri dengan menggunakan pemirian refleksi diri dan maklum balas drp model (jurulatih) iv. . Memupuk konsep kendiri positif supaya pelajar memperoleh keyakinan terhadap tingkahlaku yang ditirunya. v.

v. Pelajar meniru sesuatu kemahiran daripada kecekapan demontrasi guru sebagai model. ii. peniruan dgn tingkah laku atau gerak balas yg sesuai. iii. Unsur pembelajaran utama ialah pemerhatian dan peniruan. diakhiri dengan peneguhan positif. Tingkah laku model boleh dipelajari melalui bahasa. . Pelajar memperoleh kemahiran jika mendapat kepuasan dan peneguhan yang berpatutan. peringatan. iv. misalan dan teladan. Proses pembelajaran meliputi pemerhatian.Ciri-ciri Teori Pemodelan Bandura i.

. ‡ Guru boleh menggunakan rakan sebaya yang cemerlang sbg model. ‡ Hasilan guru spt kraftangan. lukisan atau ABM hendaklah bermutu tinggi.Implikasi Teori Pemodelan Bandura ‡ Penyampaian guru hendaklah cekap dan menarik agar dapat menjadi ³role model´ kpd pelajar. ‡ Guru boleh mengajar nilai murni dan watak bersejarah dengan teknik main peranan dan simulasi. ‡ Demontrasi guru hendaklah jelas serta menarik agar pelajar dpt meniru dengan cepat.

MAZHAB HUMANIS : *Carl Rogers *Abraham Harold Maslow .

. membantu mereka mempelajari ilmu pengetahuan yang bermakna. ‡ Oleh itu ± guru perlu mengikut keperluan pelajar. ‡ Sekolah harus mengutamakan pendidikan afektif berasaskan ilmu pengetahuan. ‡ Pembelajaran manusia bergantung kpd emosi dan perasaannya.Mazhab Humanis ‡ Fitrah manusia ± mulia dan baik ‡ Individu akan tumbuh secara semula jadi jika persekitarannya sesuai.

. ‡ Ahli mazhab : Carl Rogers dan Abraham Harold Maslow. ‡ Strategi p&p hendaklah mengikut kehendak dan perkembangan emosi pelajar. ‡ Setiap individu mempunyai potensi dan keinginan untuk mencapai kecemerlangan kendiri.Mazhab Humanis ‡ Setiap individu adalah berbeza. ‡ Guru hendaklah menjaga kendiri pelajar dan memberi bimbingan supaya potensi mereka dpt dikembangkan. dan mempunyai cara belajar yang berbeza.

.Ciri-ciri Khusus Mazhab Humanis ‡ Pengalaman dan psikologi manusia berlainan dgn haiwan. ‡ Kajian berdasarkan teori psikologi dan psikologi gunaan. ‡ Kajian tingkah laku manusia merangkumi proses dalaman yang subjektif serta tingkah laku luaran. ‡ Pertimbangan asas. ‡ Kajian tema akur dengan kehidupan manusia yg bermakna.perbezaan individu. ‡ Sumbangan mazhab ± kehidupan manusia yg bermakna dan sejahtera.

‡ Setiap individu mempunyai kecenderungan dan hasrat sendiri untuk mencapai kesempurnaan kendiri. ‡ Kefahaman tingkah laku individu hanya diperoleh melalui proses komunikasi. . ‡ Tingkah laku yg ditunjukkan adalah selaras dengan konsep kendiri dan keupayaannya.Ciri-ciri Teori Pembelajaran Rogers ‡ Pengalaman individu adalah fenomena-logikal yg dialami oleh individu sendiri. ‡ Setiap individu membentuk konsep kendiri yg unik melalui sistem nilai dan kepercayaan yg berbeza dgn org lain.

± Keberkesanan pemb dicapai apabila pelajar mengambil initiatif sendiri dan melibatkan diri sepenuhnya dlm aktiviti p&p. ‡ Mengutamakan prinsip pembelajaran berasaskan kebebasan (freedom to learn): ± Pemb merupakan sesuatu jenis naluri ingin tahu (curiosity) ± Pemb berlaku jika bahan pemb bermakna serta sama dgn obj pemb pelajar. ± Keberkesanan pemb dicapai dlm situasi pendidikan yang kurang terancam.Prinsip Pendekatan Pendidikan Rogers ‡ Mengutamakan pendidikan berpusat pelajar. ± Membimbing pelajar supaya menilai hasil pemb dirinya demi mempertingkatkan pemikiran reflektif dan kemahiran kreatifnya ± Aktiviti p&p hendaklah dikaitkan dgn hidup nyata demi memupuk kemahiran hidup pelajar. ± Pembelajaran paling berkesan = belajar cara belajar (learning to learn). .

Hiraki Keperluan Maslow Aktualisasi Kendiri Estetik Keperluan Penyuburan 10% 40% Kognitif Penghargaan Kendiri Keperluan Sekunder 50% Kasih Sayang Keselamatan Fisiologi Keperluan Asas/Primer 70% 80% .

‡ Keperluan = kehendak manusia untuk menyempurnakan keadaan kekurangan. ‡ Motivasi intrinsik merupakan penggerak asas bagi manusia mencapai kejayaan.Teori Keperluan Maslow ‡ Pembelajaran berkesan bergantung kepada motif pelajaran sendiri. gangguan dan ketidakseimbangan dalam diri .

minuman. kasih sayang.Konsep Asas Teori Keperluan Maslow ‡ Keperluan manusia : ± Keperluan fisiologi ± asas (makanan. sempurna kendiri dll. tidur. rehat ) ± Keperluan psikologi ± keperluan sekunder (lahir dari perhubungan dan interaksi antara orang dan persekitaran ± keselamatan. oksigen.) . kepuasan deria.

‡ Kuasa dalaman ini mendorong manusia mengejar kecemerlangan. ‡ Perkaitan antara motivasi dengan hierarki keperluan ± apabila individu mendapat kepuasan dlm sesuatu hierarki. .Teori Keperluan Maslow ‡ Motivasi Intrinsik ± kuasa dalaman yg berada dalam perkembangan fisiologikal dan psikologikal manusia. keperluan kepada hierarki yg lebih tinggi berlaku secara semula jadi.

± Boleh menerima diri. ± Mempunyai pemikiran tersendiri. ± Mempunyai falsafah hidup dan moral sendiri. ± Mempunyai minat meluas terhadap pelbagai aktiviti sosial .Teori Keperluan Maslow ‡ Ciri individu yang mencapai ke peringkat tinggi: ± Boleh memahami hakikat sebenar. ± Boleh mengikut aliran masa tetapi tidak kehilangan identiti sendiri. orang lain dan alam semula jadi.

Teori Keperluan Maslow ‡ Ciri individu yang mencapai ke peringkat tinggi: ± Mempunyai kawan karib dan suka menolong orang ± Mengamalkan demokrasi dan mempunyai sifat berjenaka. . ± Boleh menanggung konflik di antara perasaan kegembiraan dengan kepahitan.

Implikasi konsep keperluan dalam amalan Bilik Darjah ‡ Pastikan keperluan asas pelajar telah dipenuhi. ‡ Jadikan bilik darjah kondusif. . ‡ Memupuk nilai penghargaan kendiri serta memberi peneguhan yg sesuai. ‡ Memupuk nilai motivasi diri melalui bimbingan supaya pelajar memahami dan menerima diri serta terlibat aktif dalam aktiviti sosial. ‡ Merancang aktiviti p&p mengikut kebolehan pelajar. ‡ Bersifat penyayang utk memenuhi keperluan kasih sayang.

inkuiri penemuan. kaedah individu. ± Guru sbg fasilitator/pembimbing. .Implikasi Teori Pembelajaran Mazhab Humanis ‡ Mementingkan perkembangan potensi individu: ± Strategi dan kaedah yg sesuai: berpusatkan murid. kerja praktik serta pengayaan dan pemulihan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->