Hubungan Khilafah dengan Alam Melayu: Sejarah yang Disembunyikan

Istilah-istilah Penting 
 

Khalifah ± Pemerintah Khilafah ± Sistem Pemerintahan Islam yang satukan umat Islam seluruh dunia. Ia bermula dari Rasulullah dan berakhir pada 3 Mac 1924 Sekularisme ± Pisahkan Islam dari kehidupan

Generasi Sekarang Tidak Pernah Menikmati Indahnya Khilafah? 
 

 

Syeikh Daud Hamdan (Ulamak Timur Tengah): ³Generasi kini belum pernah saksikan Khilafah yang terap sistem Islam.´ ³Khilafah bukan khayalan´ ³Buktinya Khilafah wujud selama 13 abad´ ³Khilafah pasti wujud masa akan datang´ ³Menegakkan Khilafah adalah wajib´

lihat kelemahan mereka hari ini. ³Khilafah amat dihormati oleh ramai Muslim. Wartawan Akhbar Washington Post Sabtu.´ . dan berharap mereka akan jadi kuat di masa depan. Muslim lihat Khalifah sebagai ketua umat Islam yang dikenang sebagai ingatan dan sebagai prinsip yang perlu dicapai´ ³Harapan munculnya Khilafah tidak akan hilang kerana Muslim ingat kekuatan mereka di zaman silam. 2006.  Karl Vick. Januari 14. Menurut temuramah yang saya lakukan.

& mungkin anak saya pun tidak dapat saksikannya.Hasil Siasatan Karl Vick Kerem Acar.´ .pemilik kedai pakaian di luar Masjid Aya Sofia. tukang jahit di Istanbul.´ Ertugul Orel. ´Saya harap Khilafah akan muncul sekali lagi kerana jika ada Khilafah semua Muslim akan bersatu. Istanbul. tetapi cucu saya akan saksikan seseorang isytihar dirinya Khalifah. & ini akan datangkan kesan besar ke atas dunia. ³Saya mungkin tak hidup untuk saksikan Khilafah.

´ Ahmet Arslankaya.Karl Vick Lagi  Atacan Cinar.´Sesuatu ideologi mesti kekalkan keutuhannya.´ . Turki. pemilik kedai cenderamata.´ Semasa Khilafah Uthmaniyah. wartawan dan penulis buku. Matlamat strategik terakhir kita adalah untuk sebarkan pemikiran Islam ke seluruh dunia dan bawa bendera Islam ke Rumah Putih di Amerika. ³Konsep Khilafah masih lagi bergema dalam ingatan masyarakat. tidak ada masalah dalam negara Islam³ Ali Bulac.

Penegakan Khilafah akan dicapai melalui usaha yang dilakukan oleh mereka yang bekerja keras.´ . ibukota Denmark "Bush kata umat Islam akan wujudkan Khilafah yang menjangkau dari Sepanyol ke Indonesia. Tapi sekarang.Karl Vick di Denmark Fadi di Copenghagen. Copenhagen.´ Muziz. ramai yakin Khilafah akan wujud dalam beberapa tahun lagi. ³10 tahun dahulu ramai merasakan Khilafah tak realistik.

maka matinya dalam keadaan mati jahiliyah. Universiti Leiden.´ (Riwayat Imam Muslim) Pemerintah Melayu beri baiat kepada Khalifah (Dr. Holland) .Bai¶at = Ketaatan Kepada Khalifah Hadis: ³Siapa sahaja mati dan di pundaknya tiada baiat. Michael Francis Laffan.

Filipina. Melaka.Khilafah & Alam Melayu    Penyebaran Islam di Alam Melayu Pakatan antara Khilafah dengan KeSultanan Acheh. Johor 3 Mac 1924 ± Khilafah Dimusnahkan dan reaksi di Alam Melayu Pasca Keruntuhan Khilafah Usaha Kembalikan Khilafah Pandangan Barat Tentang Khilafah .

Bendera Khilafah & Alam Melayu Khilafah Uthmaniyah Acheh Johor (1855 ± 1865) Johor (Selepas 1865) Selangor   .

´ Profesor Anthony Reid kata Muslim ingin Khilafah kembali ³Umat Islam di alam Melayu merasakan mereka adalah sebahagian dari masyarakat Islam antarabangsa´ .³Impian supaya wujud kuasa Muslim yang kuat lagi maju terus beri ilham kepada Muslim di mana-mana yang merasakan mereka lemah dan dijajah. ³ ³Khilafah Uthmaniyah tersemat dalam hati mereka selama 400 tahun.

Khilafah Umayyah (660 ± 749M) Muawiyah cuba serang Jawa pada 674M tetapi tak jadi Beliau hantar utusan untuk siasat sahaja. Raja Srivijaya kirim 2 surat kepada Muawiyah & Umar Abdul Aziz. Lokitavarman. pada 718M peluk Islam . pengganti Lokitavarman. akui kebesaran Khilafah Muawiyah kirim surat kepada Raja Srivijaya. ajak peluk Islam Khalifah Sulaiman (715-717M) kirim 35 kapal perang ke Sumatera. Hasil dakwah Khalifah Umar Abdul Aziz (717 ± 720M) Raja Srindravarman.

 . dan senjata ke nusantara. askar.Kerajaan Hindu Lenyap dengan Bantuan Khilafah Kerajaan Majapahit Hindu terakhir di Jawa merosot antara tahun 1513 dan 1528 akibat tentangan beberapa buah wilayah Islam Kejatuhan empayar Hindu Majapahit tidak akan tercapai tanpa peranan Khilafah Uthmaniyah yang menyekat penjajah Portugis dan kirim bantuan seperti pendakwah.

 2 dari Iran. 1 dari Mesir. 1 dari Maghribi. Tiada Nasionalisme . 2 dari Palestin. 1 dari Uzbekistan.Khilafah Uthmaniyah hantar pendakwah .Wali Songo (9 Wali) Sultan Muhammad 1 kirim 9 ulama¶ & pada 1404M mereka ke pulau Jawa: * 2 dari Turki.

Sultan Iskandar Shah Melaka Arab µMulaqat¶ = tempat pertemuan Dari perkataan / pusat perdagangan 1471. Hari ini ulamak dicaci Sultan Melaka aktif menyebarkan Islam    . Sultan Mahmud ke2 (Khilafah Uthmaniyah) ikat perjanjian dengan Sultan Mansur Shah. Khilafah bantu Melaka dengan senjata. askar Melaka jadi Pusat Dakwah Ulamak dihormati di Melaka.

Haram ambil riba¶ (Fasal 30) Hukuman Murtad ± Jika tak taubat dibunuh (Fasal 36) .Undang-undang Melaka (Abad 15 ± Awal Abad 16)   Hukum bunuh ke atas muhsan yang berzina (Fasal 2) Qisas ± Bunuh dibalas bunuh (Fasal 5) Potong Tangan ± Mencuri (Fasal 7) Ekonomi .

Portugis hancurkan kapal Turki di pantai di Yemen yang disyakki akan ke Melaka .Portugis Takut Khilafah  1511 Portugis jajah Melaka 1519. Portugis di Melaka cemas dengar ura-ura tentang kiriman armada Khilafah Uhtmaniyah bantu Muslim di Melaka.

dan 200 askar Malabar (India) tiba di Acheh untuk tolong Muslim 1564 Khilafah beri Acheh 500 meriam. Askar Acheh berbilang bangsa .Khilafah Bantu Acheh Lawan Portugis    Acheh ganti Melaka sebagai kuasa Islam terkuat di Alam Melayu selepas Melaka dijajah Portugis 1511 Nenek moyang para sultan Acheh adalah orang Arab yang dikirim oleh Khilafah Uthmaniyah untuk sebar Islam di Acheh 1530an Sultan Al-Qahhar (Acheh) dapat bantuan Khilafah Uthmaniyah. Teknologi meriam Khilafah adalah yang tercanggih di dunia. askar Habsyah. 160 orang Turki.tiada Nasionalisme . askar Gujarat (India/Pakistan) yang jumlahnya tak terhitung.

Muslim Pernah Jadi Superpower  Khilafah Uthmaniyah adalah kuasa terkuat di dunia pada masa itu. Kekuasaan Khilafah Uthmaniyah berpunca dari tenteranya yang tahan lasak (Joginder Singh Jessy. Sejarawan Malaysia terkenal) .

1568.Acheh Serang Portugis 6 Kali Acheh serang Portugis di Melaka 6 kali dengan bantuan Khilafah Uthmaniyah iaitu pada 1537. Hadis nabi: ³Sesungguhnya Imam (Khalifah) adalah Pelindung´ . 1539. 1573 dan 1575. Portugis berjaya disekat dari jajah Acheh dan wilayah lain. 1547.

Bendera Perang Acheh .

Lakaran pelukis Portugis Kapal Acheh kepung Portugis di Melaka .

Belanda kalahkan Acheh awal abad 20 Hadis: ³ Sesungguhnya Imam (Khalifah) itu adalah perisai .Lebih 300 tahun Acheh terselamat Hubungan akrab di antara Acheh dan Khilafah Uhmaniyah pertahankan kemerdekaan Acheh selama lebih 300 tahun. Bila Acheh tidak dapat dibantu Khilafah.

(Bendera Indonesia sekarang adalah bendera Belanda yang diubahsuai) .Belanda Ugut Acheh Putuskan Hubungan Dengan Khilafah   Akhbar The New York Times. & tukar Bendera Acheh ±Bintang Bulan± seperti Turki dengan Bendera Belanda. 5 Julai 1873 Belanda minta Acheh Putuskan semua hubungan Acheh dengan Khilafah Uthmaniyah.

Matlamat : salurkan semangat Islam supaya menjauhi politik dan tak sokong Khilafah. beliau ke Mekah. Inilah yang dinamakan Sekularisme . isytihar beliau masuk Islam di hadapan 2 pegawai Khilafah Pakai nama Abdul Ghaffar Beliau lapor orang Melayu yang sokong Khilafah Snouck nasihat Belanda galakkan umat Islam buat ibadat dan melakukan amalan yang lain selagi tidak libatkan politik. Perkara ini juga dilakukan Inggeris di Tanah Melayu.Musuh Islam Kaji Kelemahan Muslim     Snouck Hurgronje = agen perisik dan penasihat Belanda 1885.

Abdullah Munshi Bukan Wira    Melayu tulis sejarah rujuk Inggeris Abdullah Munshi (1796 ± 1854) Tokoh Malaysia pertama yang serah dan kerjasama dengan barat Abdullah bantu padri dan mubaligh kristian terjemah injil ke bahasa Melayu Abdullah belajar ³kebebasan berfikir´ dari padri Inggris gelar beliau ³Abdullah Padre´ (Rujukan: Dr. Abdul Rahman Abdullah. USM) .

Michael Francis Laffan) * Rajin: Kerja 14 jam sehari .Sultan Abdul Hamid Ke 2 (1876 ± 1908) Prihatin Terhadap Umat Islam * Mahu satukan umat Islam seluruh dunia termasuk Melayu * Orang Melayu dahulu sayang & kagum dengan kepintaran & keberanian beliau (Dr.

Kapalselam Khilafah 1888 .

Khadijah Hanim untuk nikah dengan Sultan Abu Bakar dan Ruqayah Hanim untuk nikah dengan Engku Majid bin Temenggung Ibrahim (adinda Sultan Abu Bakar). kapal perang Khilafah µAttughrul´ datang ke Johor.Hubungan Erat Johor dengan Khilafah   Johor dari perkataan Arab µJauhar¶ bermakna permata 1879 ± Lawatan pertama Sultan Abu Bakar ke Istanbul 1893 ± Sultan Abu Bakar lawat Istanbul kali ke2 Sultan Abdul Hamid kurniakan 2 wanita Turki. Ruqayah ibu kepada Dato¶ Onn Jaafar 1894. Pegawainya dirai oleh Sultan Abu Bakar.  .

Undang-undang Khilafah dijadikan Undang-undang Johor    1895 ± Ketika Sultan Ibrahim perintah Johor. dikeluarkan perintah kepada Jabatan Agama Johor supaya diseru nama Sultan Ibrahim dalam khutbah beriring dengan nama Khalifah Uthmaniyyah Undang-undang Khilafah diterimapakai sebagai undang-undang kewangan di Johor sejak 1893 lagi. 1904 ± Sultan Ibrahim kurniakan bintang kebesaran Johor kepada pegawai-pegawai Khilafah Uthmaniyah 1913 ± Undang-undang Khilafah Uthmaniyah dijadikan Majalah Ahkam Johor Masjid Sultan Abu Bakar disiapkan dalam tahun 1900 Senibinanya berasaskan senibina masjid Khilafah. .

Raja Ali = ulama Riau dan Johor adalah waris kesultanan Riau-Lingga.1899 dan 1913 minta bantuan Khalifah perangi Belanda dan bebaskan dunia Melayu dari penjajah. yang telah jatuhkan takhtanya kerana sikapnya yang anti-Belanda. .   Raja Ali Kelana (Mufti Johor) Menghubungkan Alam Melayu dengan Khilafah Raja Ali Kelana ke Turki pada 1883. 1895 . Raja Ali kerjasama dengan Syeikh Ahmad al-Fathani untuk satukan Melayu dengan Khilafah Misi Raja Ali itu gagal (Khilafah `Uthmaniyyah ketika itu lemah) Raja Ali lari ke Johor dan dilantik oleh Sultan Johor sebagai Syeikhul Islam sehingga beliau mati pada 1927.

Britain serba salah untuk hukum Syed Hamid. Syed Hamid (Tunku Besar Tampin) & Penghulu Inas. Majlis Negeri atas desakan Britain singkir Penghulu Inas. (J.Rakyat Negeri Sembilan Sokong Khilafah   1892 ± Di Negeri Sembilan. minta panglima tentera laut Khilafah yang lawat Singapura bantu umat Islam di Tanah Melayu µketepikan Britain¶. Syed Hamid tokoh yang amat penting & Britain tidak berani ambil tindakan drastik ke atasnya. Gullick) . M.

Sejarah Malaysia. Datuk Bandar lancarkan penentangan terhadap Datuk Kelana tetapi Datuk Kelana menang dengan bantuan British. Datuk Kelana kibar bendera British Sekumpulan orang kibar bendera Khilafah telah kelihatan untuk menentang bendera British yang dikibarkan oleh Dato Kelana.Bendera Khilafah berkibar di Sungai Ujong  Pembesar-pembesar Sungai Ujong. Akibatnya Sungai Ujong dijajah British  . menandatangani persetiaan menerima perlidungan British dan meletakkan Simpang dan kawasankawasan dari Simpang ke Permatang Pasir di bawah kuasa British. Datuk Kelana lawat Gabenor Singapura dan pada 21 April 1874. Datuk Kelana & Datuk Bandar gaduh . 189. Barbara Watson Andaya) 10 Oktober 1874. dan mencerminkan gerakan Pan-Islam yang ditaja oleh Khilafah (h.

1994) . 71. William R. (h. Roff. Pesuruhjaya Tinggi Britain. The Origins of Malay Nationalism. Cecil dakwa punca kekacauan di Pahang adalah kerana seorang Sayid Arab menjelajah negerinegeri selatan minta pemimpin-pemimpinnya tandatangani dokumen minta bantuan Khalifah di Turki usir Britain keluar dari Tanah Melayu.Pahang  Julai 1892 ± Dato¶ Menteri Pahang telah melakukan perbincangan di Singapura dengan Sir Cecil Clementi Smith. Oxford University Press.

Kerana ilmunya yang mendalam. pada 1133H (1721). Khilafah Uthmaniah lantik beliau jadi Sheikh Haji dan merupakan orang Melayu pertama memegang jawatan tersebut .Khilafah Hargai Ulamak Melayu   Syeikh Daud Abdullah al-Fatani Lahir di Gerisik. beliau melayakkan diri mengajar di Masjidil Haram. Pattani.

Khilafah Terbit Buku Islam dalam Bahasa Melayu Untuk Sedarkan Umat Islam 1884 . sesi percetakan bahasa Melayu pertama telah ditubuhkan di Makkah dan diletakkan di bawah tanggungjawab Syeikh Wan Ahmad bin Mohamad Zain al-Fatani .Di bawah penyeliaan Khilafah Uthmaniyah.

Dewan Bahasa dan Pustaka. Mohd. Patani & Kemboja   Usaha dibuat pada 1890an setelah Syeikh Wan Ahmad Fathani pergi ke Istanbul untuk suarakan keinginan Muslim bersatu dengan Khilafah. Terengganu. Malek. Seorang daripadanya pergi ke Patani dan singgah di Bangkok merundingkan perkara ini dengan pegawai-pegawai Siam sementara seorang lagi pergi ke Kelantan dan singgah di Singapura merundingkan perkara yang sama dengan Inggris. Syeikh Wan Ahmad meninggal dunia 1908. 117. . Syeikh Wan Ahmad telah menemui dan berbincang dengan para pemimpin Khilafah di Istanbul menyebabkan Khilafah telah menghantar 2 orang perutusan rasmi.1890an ± 1908 Usaha Khilafah Untuk Selamatkan Kelantan. 1994) Cubaan itu tidak berhasil. Patani Dalam Tamadun Melayu. Zamberi A. Rancangan ini tidak berjaya kerana Barat terutama Inggeris begitu kuat mempengaruhi politik orang Melayu (h.

 . Hero Melayu Pattani. ulamak Pattani.Syeikh Wan Ahmad. Selatan Thailand    Syeikh Wan Ahmad (1866-1908M).Beliau ditugaskan oleh Khalifah untuk ke nusantara bagi meninjau keadaan penjajahan Belanda di Indonesia dan Inggeris di Tanah Melayu. Dia bertungkus lumus dengan rakannya untuk sedarkan Muslim dan menyatukan alam Melayu denan Khilafah Sultan Abdul Hamid 2 jemputnya datang ke istananya di Turki. Beliau hidup di bawah naungan Khilafah selama 54 tahun. Beliau seorang pembesar di Mekah dan orang kepercayaan Khilafah. Syeikh Wan Ahmad karang buku tentang sejarah Khilafah Uthmaniyah Bangsa Melayu menyimpan harapan yang tinggi bahawa Daulah Khilafah (Khilafah Uthmaniyyah) akan mampu melindungi mereka dan menyelamatkan mereka dari penjajahan Eropah.

Filipina (abad ke 18) hubungi Khilafah Uthmaniyyah untuk minta bantuan perangi Sepanyol Sembahyang & khutbah diadakan di Zamboanga untuk doakan kesejahteraan Khalifah di Istanbul (Rujukan: Cesar Adib Majul) .Filipina (Abad 18 ± 20)  Sultan Muizuddin pemerintah Sulu.

Di Singapura. Raja Ali Kelana.1904 Riau Minta Bantuan Khilafah   Februari 1904. pergi ke Timur Tengah bawa beberapa surat daripada arkib diRaja serta perjanjian yang dilakukan antara Belanda dan Riau apabila Belanda gulingkan sultan pada 1857. Oktober 1904. ditemani Syed Syeikh AlHadi. Julai 1905. 20.000 dolar Singapura dikumpulkan untuk biayai misi itu. putera-putera Sultan Riau memutuskan untuk minta bantuan Khilafah Uthmaniyah supaya kembalikan kedudukan Yamtuan. Khalifah minta Ratu Belanda supaya tidak serang Muslim di nusantara tapi ditolak Belanda .

tokoh terkenal Singapura (1880-1890an) cuba satukan alam Melayu dengan Khilafah Untuk projek landasan keretapi al-Hijaz (di Arab Saudi).Singapura  Sayyid Mohd Alsagoff. penduduk Singapura sumbangkan 4 ribu pound sterling kepada Khilafah Uthmaniyah Akibat tiada perlindungan Khilafah. Singapura dijajah .

1908 .Sultan Brunei Minta Bantuan Khilafah Uthmaniyah .

Serbia. Akhbar-akhbar Melayu. Greece.Perang Balkan & Libya Melayu Prihatin   Perang Balkan (1912-1913) ± Khilafah lawan Bulgaria. yang juga dikenali sebagai al-Mizan. dan Tunas Melayu beri liputan bersemangat terhadap perkembangan membabitkan Khilafah Uthmaniyah dalam peperangan itu. . Montenegro Ia dilihat oleh orang Melayu sebagai perang salib baru. 1912. Neracha (1911-1915). Neracha satu-satunya akhbar yang beri liputan meluas tentang Khilafah Uthmaniyah yang pertahankan dirinya dari serangan askar Itali di Libya.

Seruan Khilafah Perang Dunia 1 (1914 ± 1917)  Umat Islam di nusantara mendoakan kemenangan Khilafah Foto pengisytiharan Jihad .

Neracha seru Melayu dan semua Muslim tentang tanggungjawab mereka untuk sokong Khilafah. .Akhbar dahulu kritik Melayu suka berseronok Malangnya Melayu hari ini tetap tak sedar Akhbar Melayu kumpul dana untuk Khilafah   Neracha (1911-1915) yang miliki pembaca hingga ke Indonesia. ia akan malukan mereka. ingatkan mereka jika Khilafah Uthmaniyah kalah. Orang-orang Melayu di Perak dan juga Muslim di Indonesia. kritik Melayu yang sibuk dengan pertandingan bola.00 seorang. Akhbar itu lancarkan tabung bantu Khilafah Uthmaniyah dapatkan senjata dan peluru. Makkah dan Kaherah. Istanbul. anjurkan kempen kumpulkan dana untuk Persatuan Bulan Sabit Merah di ibukota Khilafah. minta pembaca menyumbang $1. Libya) ketika serangan Itali. Kempen serupa dilancarkan sebelum itu untuk Muslim di Tarablus (Tripoli. dan tidak peduli nasib umat Islam.

timbul kebimbangan di pihak pentadbiran British di Tanah Melayu kemungkinan orang Melayu atas dasar persaudaraan Islam menyokong perjuangan Khilafah. Kebimbangan pentadbir British ini didasarkan kepada semangat yang ditunjukkan oleh orang Melayu terhadap perjuangan Khilafah seperti dipaparkan dalam akhbar-akhbar yang mereka terbitkan.Perang Dunia 1 Khilafah lawan Britain  Bila Perang Dunia 1 meletus dan Khilafah Uthmaniyah bergabung dengan Jerman. .

Sultan Terengganu ke11 Sultan Zainal Abidin (1881 ± 1918) Rakyat Terengganu Sokong Khilafah  Ketika Peperangan Dunia Pertama. Gullick) Keyakinan Melayu bahawa Khilafah akan menang kuatkan semangat Terengganu untuk menolak penasihat British (A. Gordon) Britain ugut mereka . ulama Terengganu berkobar-kobar untuk nyatakan sokongan mereka terhadap Khilafah ketika perang. M. (J.

Britain Sekat Berita Tentang Khilafah Britain sedar Muslim taat kepada Khalifah Britain sekat berita tentang peperangan Dunia Pertama yang menyaksikan Khilafah menentang Britain. Akhbar Neracha ditutup secara paksa oleh Britain dalam tahun 1915 dan akhbar Tunas Melayu juga ditutup oleh Britain .

Peniaga Singapura Kassim Ali Mansor. Askar Muslim dapat berita mereka akan dihantar untuk perangi Khilafah.Penentangan Askar Islam di Singapura . Kassim satukan askar Melayu dengan Khilafah Askar-askar Muslim ditembak mati oleh British . 33 askar Britain dan 18 pegawai Eropah mati.1915    Februari 1915. dihukum bunuh kerana dituduh mengetuai penentangan. 815 askar India dan 100 askar Melayu menentang Britain. askar Islam yang berkhidmat dengan Britain melakukan penentangan.

1915 .Askar Islam di Singapura ditembak mati kerana sokong Khilafah .

Mustafa Kamal Ataturk buang undang-undang Khilafah dan gantinya dengan yang baru. Itali. Mulai 1924 tumbanglah Khilafah Islamiah.´ .3 Mac 1924 Khilafah dibubarkan    Fatwa Mufti Brunei: ³Demikian juga orang Islam apabila lebih mirip kepada Barat dengan membuang dan membelakangi agama sendiri dan memilih sekularisme sebagai dasar dan pemerintahan negara sebagaimana berlaku di Turki bilamana perlembagaannya telah memasyhurkan sekularisme sebagai dasar pemerintahan. dan Jerman. Bahkan juga kemuliaan dan kehormatan al-Quran juga turut dicabuli dengan merumikannya. Diambilnya undang-undang dari Switzerland.

.Reaksi Melayu Selepas Khalifah dibubarkan sebuah pertubuhan di Pulau Pinang yang namakan dirinya sebagai Perhimpunan Khalafah keluarkan pengisytiharan tentang tanggungjawab setiap umat Islam supaya hidupkan kembali Khilafah.

Tok Kenali (1870 ± 1933) Berdakwah Bangkitkan Kesedaran  Dirikan Majlis Ulama Islam Kelantan Tok Kenali terbitkan majalah Pengasoh yang melaporkan perkembangan tentang Khilafah dan minta Melayu prihatin terhadapnya .

Pahlawan Islam, Tok Janggut, lawan Musuh Islam, Britain
Tok Janggut digantung setelah diarak di sekeliling Kota Bahru

Foto Yang Disembunyikan

Sultan Johor hantar 2 wakil ke Persidangan Khilafah 1926  

Syed Hasan dan Syed Abu Bakar al-Attas hadiri Persidangan Khilafah di Kaherah 1926 sebagai wakil Sultan Johor. Syed Muhammad Aqil, anak saudara beliau, Syed Ahmad bin Omar dan 2 anak lelaki Syed Ahmad (Syed Muhammad Ali dan Syed Abdullah) hadiri persidangan itu Jumlah wakil dari Malaya ke Persidangan Khilafah = 6 orang

Pelajar Malaysia Ingin Khilafah Kembali Jawatankuasa Persatuan Kebajikan pelajar-pelajar Malaysia Al-Difa¶ Al-Watani (Pertahanan Kebangsaan) hantar wakil ke Kongres Dunia Islam di Mekah pada 1926 untuk bincang tentang Khilafah. Roff. dan 2 wakil bertolak dari Tanah Melayu (William R. The Origins of Malay Nationalism) .

kata khalifah bukan Cuma untuk Muslim di jazirah Arab.Keprihatinan Umat Islam Indonesia Tjokroaminoto Kongres umat Islam Indonesia ke3 di Surabaya ± Disember 1924. Bila umat Islam tiada khalifah maka ³seolah-olah badan tidak berkepala´ . Keputusan penting Kongres adalah libatkan diri dalam gerakan khilafah dan kirim utusan sebagai wakil umat Islam Indonesia ke kongres dunia Islam.  Tokoh pertubuhan Sarikat Islam. tetapi juga bagi umat Islam nusantara. Tjokroaminoto. Beliau kiaskan umat Islam laksana 1 tubuh.

Kebebasan Umat Islam di nusantara berpecah belah kepada beberapa buah negara iaitu Malaysia. M. nationalisme Melayu dimasuki ideologi sekularisme dan perpaduan Islam (pan-Islam) hilang Sumber: Buku bertajuk µMalaysia¶ karya J. SEKULARISME. Singapura.Sekularisme. Michael Francis Laffan. 1969 Umat Islam dilalaikan oleh penjajah dengan NASIONALISME. Holland) Nasionalisme = Bersatu atas dasar bangsa yang samaIa adalah ikatan yang bersifat emosional Ia tidak manusiawi kerana menimbulkan pertentangan dan perselisihan sesama manusia Dalam tempoh antara Perang Dunia 1 dan 2. Indonesia. Brunei. Filipina. Thailand Tiada siapa selamatkan umat Islam yang ditindas di selatan Thailand & selatan Filipina . Gullick. Universiti Leiden. London. Ernest Benn Limited. Nasionalisme & Patriotisme Hancurkan Perpaduan Umat Islam Seluruh Dunia     1905 ± Istilah µTanah Air¶ (Patriotisme) diperkenalkan dalam kamus Melayu supaya umat Islam lebih cinta tanah airnya daripada mencintai Islam (Dr.

semangat Islam makin meningkat.´ Selatan Thailand ± umat Islam dizalimi Selatan Filipina ± umat Islam diserang Muslim dibunuh di selatan Thailand Hanya Khilafah yang boleh selamatkan mereka . Malaysia dan kawasan selatan Thailand dan Filipina. Gelombang Islam bertujuan mewujudkan sebuah Khilafah yang perkasa termasuk Indonesia.Alam Melayu Menuju Khilafah   Kebangkitan Umat Islam drastik di Indonesia Pasca 11 September 2001 ± Amerika serang umat Islam Penulis Free World Academy dalam artikelnya ³FUTURE OF SOUTH EAST ASIA´ kata ³Sejak September 2001.

ramai beralih ke sekularisme Musuh Islam takutkan Muslim supaya jangan kembali kepada Islam dan lupakan sejarah Taktik Musuh: Muslim dilekakan dengan cara hidup Barat .Musuh Mahu Melayu Menentang Khilafah ?    Jangan percaya propaganda musuh Islam Musuh Islam kaitkan Islam dengan pengganas Sebahagian besar perjuangkan Islam secara aman Olehkerana Islam dipaparkan secara negatif.

CIA Laporan µMapping The Global Future¶ oleh National Intelligence Council (agensi CIA) Khilafah akan tegak semula pada 2020 Khilafah akan cabar Amerika Alam Melayu akan diperintah oleh Khilafah .Ramalan Agensi Perisikan Amerika.

Mimpi Ngeri Amerika !!! How Many Divisions Has the Caliph? (Akhbar TCS Daily) James Pinkerton . akibatnya Khilafah Baru akan muncul´ . Orang terkenal seperti presiden Bush pada 6 Oktober 2005 mengatakan jika Amerika kalah di Iraq. 18 Jan 2006 Pembantu Presiden Reagan & Bush ³Bolehkan Khilafah disatukan semula ? Ini nampaknya suatu prospek yang sedang meningkat.

lnk .Khilafah Akan Jadi Isu Hangat di Malaysia (Lihat Peta Malaysia di bawah) James Pinkerton Launch Internet Explorer Browser.

Lee Kuan Yew Takut Lee Kuan Yew kata pada Disember 2002 bahawa 100 kumpulan Islam ³mahu tegakkan Khilafah yang merangkumi Malaysia. Filipina dan Singapura´ . Indonesia.

Humme 1877 ³Jangan lupa: setiap orang Islam adalah musuh anda!´ .

kemudian dia (nabi SAW) diam. kemudian akan muncul khilafah rasyidah yang sesuai kaedah kenabian. ." (Musnad Imam Ahmad 4/273).Nabi Berjanji Khilafah Akan Tegak Tapi Muslim Mesti Rajin Berdakwah  Hadis : ³«kemudian Dia akan menaikkannya kemudian menurunkannya.

Kesimpulan    Peranan Khilafah dalam alam Melayu dalam banyak buku sejarah diabaikan malah kadangkala diselewengkan Sejarah Alam Melayu di bawah naungan Islam bukan perkara asing kerana ia telah berjalan selama 1300 tahun lamanya Penyatuan umat Islam bukan khayalan atau mimpi kerana Allah dan RasulNya berjanji ia akan jadi kenyataan Melayu tidak akan berjaya jika ketepi Islam Pertahankan Islam jika Islam difitnah Sebarkanlah Islam secara AMAN jika tak nak hancur .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful