P. 1
Masyarakat Arab Jahiliah Sebelum Islam

Masyarakat Arab Jahiliah Sebelum Islam

|Views: 1,240|Likes:
Dipublikasikan oleh areteaqah

More info:

Published by: areteaqah on Nov 14, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

Masyarakat Arab Jahiliah Sebelum Islam Sekiranya dianalisa daripada intipati-intipati yang terdapat dalam al-Quran secara

literalnya terdapat 4 (empat) ciri-ciri yang terdapat pada masyarakat Jahiliah yang dapat disimpulkan seperti berikut: Zaman yang tidak mempunyai nabi dan kitab suci sebagai garis panduan dan petunjuk. Zaman yang tidak mempunyai nilai-nilai peradaban/tamadun yang unggul. Zaman di mana masyarakat yang tidak mempunyai nilai-nilai etika akhlak/moral yang murni sebaliknya mempunyai sikap yang angkuh dan bongkak. Zaman masyarakat yang jahil dibelenggu dengan pemikiran yang jumud dan lesu dari aspek intelektual serta keilmuan. Ciri-ciri yang dinyatakan di atas terdapat pada orang Arab sebelum kelahiran agama Islam. Justeru itu, dapat dirumuskan sekiranya elemen-elemen yang dinyatakan tersebut terdapat pada mana-mana masyarakat atau zaman, maka boleh diklasifikasikan sebagai masyarakat Jahiliah. Nilai-nilai negatif yang disentuh oleh al-Quran merupakan norma kehidupan masyarakat yang tidak bertamadun. Aspek-aspek kerohanian dan pembangunan insan yang positif tidak dapat diterima oleh masyarakat tersebut. Manusia pada zaman tersebut terpesong dari aspek akidah yang betul dan terpengaruh dengan kecenderungan hawa nafsu.

Secara amnya, al-Quran tidak menentukan secara tepat permulaan pasca era Jahiliah. Walau bagaimanapun, al Quran hanya menyentuh ungkapan Jahiliah secara umum iaitu masyarakat sebelum lahirnya ajaran Islam. Begitu juga, kebanyakan kamus-kamus arab mendefenisikan istilah Jahiliah merujuk kepada zaman sebelum Islam. Asal usul bangsa Arab terbahagi kepada tiga komponen bangsa besar iaiitu bangsa al¶Arabaa¶, bangsa al-`Aaribah dan bangsa al-Musta`rabah. Menurut kebanyakan para pengkaji sejarah Semenanjung Tanah Arab, zaman yang dikategorikan sebagai zaman Jahiliah iaitu selepas kejatuhan dan keruntuhan kerajaan Saba¶. Justeru itu, zaman Jahiliah berlaku selama tiga abad iaitu apabila jatuhnya kerajaan Saba¶ (bangsa Arab Muta`arabah) dan kerajaan Himyar, sekitar 300M sehingga turun al-Quran dan kerasulan Nabi Muhammad s.a.w pada (610M). Sepanjang tempoh zaman Jahiliah, komuniti masyarakat tersebut berada dalam kekufuran dan kesesatan serta keangkuhan sebagaimana yang digambarkan dalam al-Quran. Mereka bukan sahaja mengalami zaman keruntuhan dari aspek agama bahkan merangkumi sistem politik, ekonomi, perundangan, sosial dan juga ilmu pengetahuan. Umumnya, bangsa arab sebelum kedatangan Islam terbahagi kepada 2 kelompok besar iaitu arab badawi (tinggal di desa) dan arab hadhari (tinggal di bandar).Kedua-dua kelompok masyarakat tersebut memiliki latarbelakang, mentaliti, pengaruh persekitaran,

Kebanyakan kaum ini tinggal di desa. politik dan sosiobudaya yang terancang dapat membentuk sebuah masyarakat yang kuat dan mempunyai jati diri yang tinggi sesuai. berani dan sentiasa berpindah dari satu tempat ke satu tempat merupakan ciri-ciri yang dimiliki oleh masyarakat badawi. Masyarakat arab mempunyai semangat asabiah (kepuakan) yang tinggi di kalangan mereka. Secara keseluruhannya. Sentimen kepuakan yang tinggi menyebabkan hubungan sesama puak sangat akrab seperti hubungan saudara dan ia dianggap sebagai satu perkara yang sensitif. Pertelingkahan ini berlaku disebabkan keperluan hidup. melakukan kekacauan dan perkara-perkara lain. sebagai lambang kekuasaan dan kemegahan atau untuk membalas dendam. Bagi masyarakat tersebut. Kegiatan ekonomi terdiri daripada hasil perniagaan yang dijalankan masyarakat setempat. Justeru itu. keinginan menguasai sesuatu wilayah. menyamun. bersesuaian dengan persekitaran iklim dan keadaan semulajadi Semenanjung Tanah Arab ia banyak mempengaruhi personaliti dan tingkah laku masyarakat arab. Oleh yang demikian sekiranya hubungan ini dicabuli oleh pihak asing boleh mengakibatkan berlakunya pergaduhan dan pembunuhan dan boleh berlarutan sehingga mencetuskan peperangan. Unta merupakan haiwan ternakan yang penting pada ketika itu kerana digunakan sebagai kemudahan logistik di kawasan padang pasir yang luas. Sikap seperti kuat bekerja. membunuh. kambing dan sebagainya. Perbezaan ini berlaku disebabkan corak kehidupan dan pengalaman hidup yang berbeza di antara satu sama lain. Kehidupan masyarakat tersebut lebih teratur dan tersusun berbanding dengan kehidupan masyarakat badawi. Kelompak arab badawi merupakan kaum yang dominan di kalangan masyarakat arab. Oleh kerana kondisi masyarakat arab badawi yang serba kekurangan dan tidak memiliki sumber ekonomi yang stabil menyebabkan berlakunya konflik di antara puak antara satu sama lain. . Kegiatan ekonomi. kebanyakan dari masyarakat tersebut sanggup melakukan sesuatu perkara yang dikatakan mencabuli hak kemanusiaan seperti berperang. Bagi masyarakat yang tinggal di bandar dikenali sebagai arab hadhari. Kegiatan ekonomi masyarakat tersebut dengan memelihara binatang ternakan seperti unta. Kondisi dan situasi masyarakat ini menyebabkan diri mereka diasuh dengan sifat-sifat berani. berdikari. pertalian darah di antara satu sama lain merupakan ikatan pertalian persaudaraan yang kukuh dan tidak mudah untuk diputuskan atau diganggu oleh orang asing. merompak. berdekatan dengan gunung-gunung atau di lereng-lereng bukit.kebudayaan dan norma-norma hidup yang berbeza. tidak mudah berputus asa. Kebanyakan masyarakat arab yang dikategorikan sebagai badawi dari kalangan bangsa Arab Hijaz dan Najd. padang pasir. tegas dan sanggup menghadapi sebarang cabaran.

MENYEBARKAN ISLAM KPD ORANG MADINAH KETIKA MUSIM HAJI : 3 TAHUN BERTURUTTURUT. MENGAJAR AYAT ± AYAT AL QURAAN. TUJUAN HIJRAH .PEMBENTUKAN MASYARAKAT ISLAM DI MADINAH DIBENTUK MELALUI DAKWAH ± GOLONGAN PENGHIJRAH/MUHAJIRIN. MUSIM HAJI BERIKUTNYA : 11 ORG KHAZRAJ & 2 ORG AUZ MENEMUI NABI. SELEPAS PERJANJIAN AQABAH 1 : MU¶AB BIN UMAYR ± DIHANTAR KE MADINAH UTK: SEBARKAN ISLAM. TAHUN KE-11 KERASULAN : ORG KHZARAJ MENEMUI NABI MUHAMMAD ± TUNAIKAN HAJI. MENGHASILKAN PERJANJIAN AQABAH II : MENYENTUH HAL PEPERANGAN. TERMETERINYA PERJANJIAN AQABAH 1. TAHUN 13 KERASULAN NABI MUHAMMAD: 73 ORG AUZ & KHAZRAJ MENEMUI NABI. MELANTIK 12 NAQIB : 9 KHAZRAJ & 3 AUZ HIJRAH µPERPINDAHAN¶ PERPINDAHAN UMAT ISLAM DARI MAKKAH KE MADINAH. BUKIT AQABAH ± NABI MEMBERIKAN PENERANGAN TENTANG ISLAM.

5.MEMPERGIATKAN PENYEBARAN AGAMA ISLAM. MEMPERLIHATKAN UNSUR MUKJIZAT. MEMBENTUK PIAGAM MADINAH ± PEMBENTUKAN NEGARA ISLAM. AL-ASAD : ORANG PERTAMA YANG BERHIJRAH PADA 1 MUHARAM. HIJRAH : ARAHAN DRPD ALLAH & PEKERJAAN BERKAITAN DGN AGAMA. BERGERAK DALAM KUMPULAN KECIL KEPENTINGAN HIJRAH: 1. MENJALANKAN KEGIATAN POLITIK LEBIH BEBAS. KEDUDUKAN EKONOMI ISLAM SEMAKIN KUKUH. ORG ISLAM MERANCANG DGN TELITI SEBELUM HIJRAH. DIBUAT PADA ZAMAN KHALIFAH UMAR AL-KHATAB.RASA KECIWA DGN SIKAP PERMUSUHAN MUSYRIKIT DGN UMAT ISLAM DI MAKKAH. KESAN : URUSAN NEGARA ISLAM DIJALANKAN DGN LANCAR. 4. TAHUN HIJRAH DLM KALENDER ISLAM. ABU SALAMAH BIN ABD. SATU PROSES JANGKA PANJANG UMAT ISLAM. ROMBONGAN PERTAMA SERAMAI 70 ORANG & TIDAK DIKETAHUI ORANG MUSYRIKIN. . 354 HARI DLM SETAHUN. 3. KEREDAAN & RESTU ALLAH 2. MENDAPAT TEMAN SETIA : ABU BAKAR. MADINAH : PUSAT SESUAI UTK PENYEBARAN ISLAM. KEGIATAN KETENTERAAN ISLAM BERKEMBANG LUAS. MEWUJUDKAN SEBUAH MASYARAKAT ISLAM YANG KUAT. MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH. MENGIKUT PEREDARAN BULAN: 12 BULAN SETAHUN. MEMPERTINGKATKAN KEIMANAN.

PEMBINAAN MASJID ± IBADAT & MASYARAKAT. C. KONSEP UMMAH. a. ISTILAH BERASAL DRPD PERKATAAN HIJRAH ± PINDAH. USAHA MENDAULATKAN AGAMA ISLAM. AGAMA & KETURUNAN. SISTEM EKONOMI ISLAM DIPERKENALKAN. KEMAKMURAN & HIDUP LEBIH STABIL. 6.KAUM MUHAJIRIN. MEMBANTU NABI SEBELUM & SELEPAS HIJARH BANYAK BERKORBAN UTK KEMBANGKAN ISLAM. SELEPAS HIJRAH BERASASKAN AKHLAK & AKIDAH. PIAGAM MADINAH : ASAS PEMBENTUKAN UMMAH. SELEPAS HIJRAH : 2 GOLONGAN MUHAJIRIN & ANSAR. PENYEBARAN ISLAM DI MADINAH LEBIH MUDAH BERBANDING DGN MAKKAH ± UMMAH. PENGIKUT NABI YG BERHIJRAH DARI MAKKAH KE MADINAH. b. . MEMPERSAUDARAKAN MUHAJIRIN VS ANSAR.MUHAJIRIN MEMBERIKAN BANTUAN KPD ANSAR. 7. SOSIAL ZAMAN JAHILIAH : HIDUP SECARA INDIVIDULSTIK. SETIAP ORANG DIBERI KEBEBASAN TANPA MENGIRA KAUM.KAUM ANSAR. PENDUDUK MADINA : AUZ & KAZRAJ YG BERAGAMA ISLAM. PENYATUAN UMMAH MEMPERSAUDARAKAN KAUM MUHAJIRIN & ANSAR. PWMBWNTUKAN UMMAH UMMAH : MASYARAKAT ATAU UMAT MANUSIA. NABI MUHAMMAD MENYATUKAN UMAT ISLAM DI MAKKAH & MADINAH. MENDAPAT SOKONGAN & PERTOLONGAN KAUM ANSAR. MADINAH : KEDUDUKAN YANG STRATEGIK. SURAH AL-BAQARAH :215 & AL-IMRAN :191.

LEBIH KPD IKATAN PERSAUDARAAN AKIDAH & KEPERCAYAAN. TIDAK PEROLEHI APA-APA . KUMPULAN MUNAFIK : BERPURA MENGANUT ISLAM ± MUSUH DLM SELIMUT.PERLAKSANAANNYA : MEMPERSAUDARAKAN 2 ORG MUHAJIRIN DGN ANSAR. INGIN MENDAPAT KEPENTINGAN & KERJASAMA DNG YAHUDI. MUHAJIRIN TERLIBAT DGN PERNIAGAAN & PERDAGANGAN : TIDAK MENGHARAP SEPENUHNYA. ABDULLAH BIN UBAY : KOMPLOT DGN BANI QAINUQA. SEMANGAT PERSAUDARAAN : TIDAK MERASAKAN PERBEZAAN ANTARA MUHAJIRIN & ANSAR. PERANG KHANDAK ± KAUM MUNAFIK MEMIHAK KPD YAHUDI.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->