UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN DALAM PENDIDIKAN SENI .

PENDAHULUAN ‡ Terdapat pelbagai kaum di kalangan rakyat negara kita. ‡ Antaranya ialah Melayu. . makanan dan seni ukiran. Cina. India dan lainlain. ‡ Ciri-ciri tersebut dpt dilihat dari segi pakaian tradisional. ‡ Setiap kaum ini mempunyai ciri-ciri yang masing-masing menonjolkan kebudayaan sesuatu kaum.

UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN ‡ Pakaian tradisional pelbagai budaya ‡ Makanan pelbagai budaya ‡ Seni ukiran .

‡ Pakaian tradisional orang India ialah saree dan punjabi. . kebaya dan batik. ‡ Pakaian tradisional orang Cina Chong Sam. ‡ Pakaian tradisional orang Melayu adalah baju kurung.PAKAIAN TRADISIONAL ‡ Pakaian tradisional sesebuah kaum dpt menonjolkan budaya kaum tersebut.

Misalnya. . pakaian org Melayu iaitu batik memiliki seni yang rumit diikuti dengan pakaian tradisional org India yang dijahit. ‡ Pakaian tersebut mempunyai seni yang masing-masing.dihias dengan manik.‡ Unsur-unsur kebudayaan yang terdapat pada pakaian tradisional sesebuah kaum ini dapat di kaitkan dalam Pendidikan Seni.

‡ Makanan org Melayu biasanya meliputi campuran belacan dan ikan bilis. ‡ Makanan adalah identiti sesebuah kaum yang dpt dilihat secara jelas. ‡ Makanan org Cina pula dihidang secara goreng. makanan juga mempunyai unsur-unsur kebudayaan. ‡ Makanan org India pula dihidangkan secara pedas bersama dengan bahan-bahan rempah.MAKANAN ‡ Selain drpd pakaian. Makanan org cina selalunya meliputi koey tiow. . bihun dan mee.

‡ Hidangkan makanan juga adalah satu jenis seni. setiap makanan ini dpt dilihat secara Seni. .‡ Apabila unsur-unsur kebudayaan ini dikaitkan dengan Pendidikan Seni. ‡ Setiap jenis makanan ini diliputi dengan seni rasa.

. ‡ Tempat ibadah org India pula di Kuil ‡ Manakala tempat org Cina pula adalah di tokong. ‡ di tempat-tempat ibadah ini dapat melihat seni ukiran.SENI UKIRAN ‡ Seni ukiran dapat dilihat di tempat-tempat ibadah sesubuah kaum ‡ Tempat ibadah org Melayu adalah di Masjid.

‡ Seni ukiran yang menunjukkan unsur-unsur kebudayaan sesebuah kaum ini dapat dikaitkan dlm Pendidikann Seni. ‡ Seni Ukiran adalah satu kemahiran yang harus dipelajari dalam Pendidikan seni. . ‡ Guru dpt menunjukkan tempat-tempat ibadah tersebut sebagai contoh seni ukiran semasa mengajar Pendidikan Seni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful