UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN DALAM PENDIDIKAN SENI .

makanan dan seni ukiran. Cina. India dan lainlain. . ‡ Ciri-ciri tersebut dpt dilihat dari segi pakaian tradisional. ‡ Antaranya ialah Melayu.PENDAHULUAN ‡ Terdapat pelbagai kaum di kalangan rakyat negara kita. ‡ Setiap kaum ini mempunyai ciri-ciri yang masing-masing menonjolkan kebudayaan sesuatu kaum.

UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN ‡ Pakaian tradisional pelbagai budaya ‡ Makanan pelbagai budaya ‡ Seni ukiran .

‡ Pakaian tradisional orang Melayu adalah baju kurung. ‡ Pakaian tradisional orang India ialah saree dan punjabi. . ‡ Pakaian tradisional orang Cina Chong Sam. kebaya dan batik.PAKAIAN TRADISIONAL ‡ Pakaian tradisional sesebuah kaum dpt menonjolkan budaya kaum tersebut.

‡ Pakaian tersebut mempunyai seni yang masing-masing. pakaian org Melayu iaitu batik memiliki seni yang rumit diikuti dengan pakaian tradisional org India yang dijahit. Misalnya.dihias dengan manik.‡ Unsur-unsur kebudayaan yang terdapat pada pakaian tradisional sesebuah kaum ini dapat di kaitkan dalam Pendidikan Seni. .

‡ Makanan org Cina pula dihidang secara goreng. ‡ Makanan adalah identiti sesebuah kaum yang dpt dilihat secara jelas. makanan juga mempunyai unsur-unsur kebudayaan. ‡ Makanan org India pula dihidangkan secara pedas bersama dengan bahan-bahan rempah. bihun dan mee. . Makanan org cina selalunya meliputi koey tiow.MAKANAN ‡ Selain drpd pakaian. ‡ Makanan org Melayu biasanya meliputi campuran belacan dan ikan bilis.

. setiap makanan ini dpt dilihat secara Seni. ‡ Hidangkan makanan juga adalah satu jenis seni. ‡ Setiap jenis makanan ini diliputi dengan seni rasa.‡ Apabila unsur-unsur kebudayaan ini dikaitkan dengan Pendidikan Seni.

. ‡ Tempat ibadah org India pula di Kuil ‡ Manakala tempat org Cina pula adalah di tokong. ‡ di tempat-tempat ibadah ini dapat melihat seni ukiran.SENI UKIRAN ‡ Seni ukiran dapat dilihat di tempat-tempat ibadah sesubuah kaum ‡ Tempat ibadah org Melayu adalah di Masjid.

. ‡ Guru dpt menunjukkan tempat-tempat ibadah tersebut sebagai contoh seni ukiran semasa mengajar Pendidikan Seni.‡ Seni ukiran yang menunjukkan unsur-unsur kebudayaan sesebuah kaum ini dapat dikaitkan dlm Pendidikann Seni. ‡ Seni Ukiran adalah satu kemahiran yang harus dipelajari dalam Pendidikan seni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful