UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN DALAM PENDIDIKAN SENI .

PENDAHULUAN ‡ Terdapat pelbagai kaum di kalangan rakyat negara kita. . Cina. India dan lainlain. ‡ Ciri-ciri tersebut dpt dilihat dari segi pakaian tradisional. ‡ Setiap kaum ini mempunyai ciri-ciri yang masing-masing menonjolkan kebudayaan sesuatu kaum. ‡ Antaranya ialah Melayu. makanan dan seni ukiran.

UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN ‡ Pakaian tradisional pelbagai budaya ‡ Makanan pelbagai budaya ‡ Seni ukiran .

‡ Pakaian tradisional orang India ialah saree dan punjabi.PAKAIAN TRADISIONAL ‡ Pakaian tradisional sesebuah kaum dpt menonjolkan budaya kaum tersebut. kebaya dan batik. ‡ Pakaian tradisional orang Cina Chong Sam. ‡ Pakaian tradisional orang Melayu adalah baju kurung. .

pakaian org Melayu iaitu batik memiliki seni yang rumit diikuti dengan pakaian tradisional org India yang dijahit. .‡ Unsur-unsur kebudayaan yang terdapat pada pakaian tradisional sesebuah kaum ini dapat di kaitkan dalam Pendidikan Seni.dihias dengan manik. Misalnya. ‡ Pakaian tersebut mempunyai seni yang masing-masing.

. ‡ Makanan org Melayu biasanya meliputi campuran belacan dan ikan bilis. Makanan org cina selalunya meliputi koey tiow. ‡ Makanan org India pula dihidangkan secara pedas bersama dengan bahan-bahan rempah. makanan juga mempunyai unsur-unsur kebudayaan. ‡ Makanan org Cina pula dihidang secara goreng. bihun dan mee. ‡ Makanan adalah identiti sesebuah kaum yang dpt dilihat secara jelas.MAKANAN ‡ Selain drpd pakaian.

‡ Setiap jenis makanan ini diliputi dengan seni rasa. . setiap makanan ini dpt dilihat secara Seni. ‡ Hidangkan makanan juga adalah satu jenis seni.‡ Apabila unsur-unsur kebudayaan ini dikaitkan dengan Pendidikan Seni.

‡ di tempat-tempat ibadah ini dapat melihat seni ukiran. . ‡ Tempat ibadah org India pula di Kuil ‡ Manakala tempat org Cina pula adalah di tokong.SENI UKIRAN ‡ Seni ukiran dapat dilihat di tempat-tempat ibadah sesubuah kaum ‡ Tempat ibadah org Melayu adalah di Masjid.

‡ Guru dpt menunjukkan tempat-tempat ibadah tersebut sebagai contoh seni ukiran semasa mengajar Pendidikan Seni. .‡ Seni ukiran yang menunjukkan unsur-unsur kebudayaan sesebuah kaum ini dapat dikaitkan dlm Pendidikann Seni. ‡ Seni Ukiran adalah satu kemahiran yang harus dipelajari dalam Pendidikan seni.