UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN DALAM PENDIDIKAN SENI .

India dan lainlain. ‡ Antaranya ialah Melayu. makanan dan seni ukiran. . ‡ Ciri-ciri tersebut dpt dilihat dari segi pakaian tradisional.PENDAHULUAN ‡ Terdapat pelbagai kaum di kalangan rakyat negara kita. ‡ Setiap kaum ini mempunyai ciri-ciri yang masing-masing menonjolkan kebudayaan sesuatu kaum. Cina.

UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN ‡ Pakaian tradisional pelbagai budaya ‡ Makanan pelbagai budaya ‡ Seni ukiran .

kebaya dan batik. ‡ Pakaian tradisional orang India ialah saree dan punjabi. ‡ Pakaian tradisional orang Cina Chong Sam.PAKAIAN TRADISIONAL ‡ Pakaian tradisional sesebuah kaum dpt menonjolkan budaya kaum tersebut. . ‡ Pakaian tradisional orang Melayu adalah baju kurung.

. ‡ Pakaian tersebut mempunyai seni yang masing-masing.dihias dengan manik.‡ Unsur-unsur kebudayaan yang terdapat pada pakaian tradisional sesebuah kaum ini dapat di kaitkan dalam Pendidikan Seni. Misalnya. pakaian org Melayu iaitu batik memiliki seni yang rumit diikuti dengan pakaian tradisional org India yang dijahit.

bihun dan mee. makanan juga mempunyai unsur-unsur kebudayaan. ‡ Makanan adalah identiti sesebuah kaum yang dpt dilihat secara jelas. Makanan org cina selalunya meliputi koey tiow.MAKANAN ‡ Selain drpd pakaian. ‡ Makanan org Cina pula dihidang secara goreng. . ‡ Makanan org India pula dihidangkan secara pedas bersama dengan bahan-bahan rempah. ‡ Makanan org Melayu biasanya meliputi campuran belacan dan ikan bilis.

‡ Apabila unsur-unsur kebudayaan ini dikaitkan dengan Pendidikan Seni. ‡ Hidangkan makanan juga adalah satu jenis seni. setiap makanan ini dpt dilihat secara Seni. ‡ Setiap jenis makanan ini diliputi dengan seni rasa. .

‡ Tempat ibadah org India pula di Kuil ‡ Manakala tempat org Cina pula adalah di tokong. . ‡ di tempat-tempat ibadah ini dapat melihat seni ukiran.SENI UKIRAN ‡ Seni ukiran dapat dilihat di tempat-tempat ibadah sesubuah kaum ‡ Tempat ibadah org Melayu adalah di Masjid.

‡ Seni Ukiran adalah satu kemahiran yang harus dipelajari dalam Pendidikan seni. ‡ Guru dpt menunjukkan tempat-tempat ibadah tersebut sebagai contoh seni ukiran semasa mengajar Pendidikan Seni.‡ Seni ukiran yang menunjukkan unsur-unsur kebudayaan sesebuah kaum ini dapat dikaitkan dlm Pendidikann Seni. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful