UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN DALAM PENDIDIKAN SENI .

‡ Antaranya ialah Melayu. .PENDAHULUAN ‡ Terdapat pelbagai kaum di kalangan rakyat negara kita. makanan dan seni ukiran. ‡ Setiap kaum ini mempunyai ciri-ciri yang masing-masing menonjolkan kebudayaan sesuatu kaum. India dan lainlain. ‡ Ciri-ciri tersebut dpt dilihat dari segi pakaian tradisional. Cina.

UNSUR-UNSUR KEBUDAYAAN ‡ Pakaian tradisional pelbagai budaya ‡ Makanan pelbagai budaya ‡ Seni ukiran .

kebaya dan batik. . ‡ Pakaian tradisional orang Cina Chong Sam. ‡ Pakaian tradisional orang Melayu adalah baju kurung. ‡ Pakaian tradisional orang India ialah saree dan punjabi.PAKAIAN TRADISIONAL ‡ Pakaian tradisional sesebuah kaum dpt menonjolkan budaya kaum tersebut.

‡ Pakaian tersebut mempunyai seni yang masing-masing. . pakaian org Melayu iaitu batik memiliki seni yang rumit diikuti dengan pakaian tradisional org India yang dijahit.dihias dengan manik. Misalnya.‡ Unsur-unsur kebudayaan yang terdapat pada pakaian tradisional sesebuah kaum ini dapat di kaitkan dalam Pendidikan Seni.

makanan juga mempunyai unsur-unsur kebudayaan.MAKANAN ‡ Selain drpd pakaian. Makanan org cina selalunya meliputi koey tiow. . bihun dan mee. ‡ Makanan org Cina pula dihidang secara goreng. ‡ Makanan org Melayu biasanya meliputi campuran belacan dan ikan bilis. ‡ Makanan org India pula dihidangkan secara pedas bersama dengan bahan-bahan rempah. ‡ Makanan adalah identiti sesebuah kaum yang dpt dilihat secara jelas.

‡ Apabila unsur-unsur kebudayaan ini dikaitkan dengan Pendidikan Seni. . ‡ Hidangkan makanan juga adalah satu jenis seni. setiap makanan ini dpt dilihat secara Seni. ‡ Setiap jenis makanan ini diliputi dengan seni rasa.

SENI UKIRAN ‡ Seni ukiran dapat dilihat di tempat-tempat ibadah sesubuah kaum ‡ Tempat ibadah org Melayu adalah di Masjid. ‡ di tempat-tempat ibadah ini dapat melihat seni ukiran. . ‡ Tempat ibadah org India pula di Kuil ‡ Manakala tempat org Cina pula adalah di tokong.

‡ Seni ukiran yang menunjukkan unsur-unsur kebudayaan sesebuah kaum ini dapat dikaitkan dlm Pendidikann Seni. . ‡ Guru dpt menunjukkan tempat-tempat ibadah tersebut sebagai contoh seni ukiran semasa mengajar Pendidikan Seni. ‡ Seni Ukiran adalah satu kemahiran yang harus dipelajari dalam Pendidikan seni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful