Anda di halaman 1dari 14

DIM SUM

Dim Sum dalam bahasa Kantonis bermakna makanan kecil yang ‘menyentuh hati’. Salah satu
makanan tradisional masyarakat cina, Ia biasanya dimakan semasa acara minum teh dan ia cukup
popular di seluruh dunia pada masa kini.

HINAVA Hinava adalah merupakan salah satu makanan tradisional kaum Kadazan di Sabah. biji buah bambangan yang telah diparut. . Hinava merupakan makanan yang paling popular di kalangan kaum Kadazandusun. limau kapas dan garam. bawang merah . Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah Isi ikan ( Ikan Tenggiri ) dihiris halus. halia. cili merah.

MANOK @ AYAM PANSOH Manok Pansoh merupakan makanan yang terkenal di Sarawak. Ia adalah makanan yang perlu dirasa apabila berkunjung ke Sarawak. Manok Pansoh sangat terkenal dan sesuai dimakan ketika sarapan pagi. tengahari. . Manok Pansoh atau ayam kampung yang dimasak dalam buluh adalah makanan suku kaum Iban yang paling digemari. makan malam mahupun pada bila-bila masa. Buluh yang digunakan untuk memasak ayam tersebut memberikan satu rasa tersendiri kepada makanan tersebut. Ia akan lebih sedap jika dimakan bersama nasi pulut atau lemang.

. Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.CAPATI Capati adalah merupakan salah satu daripada makanan tradisional kaum India. Ia diperbuat daripada tepung dan dimasak atau dipanaskan di atas kuali tanpa menggunakan minyak.

. bagi menambah rasa lemaknya. timun. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa.NASI LEMAK Nasi lemak merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu dan kini menjadi kegemaran bagi orang Malaysia terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. ikan bilis goreng dan sambal.

dan 2. dipanggil cài (菜. ikan. satu sumber karbohidrat atau kanji. penyertaan hidangan sayur-sayuran. daging. atau benda-benda lain.MAKANAN KAUM CINA Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: 1. mi. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". "sayur"). makanan ruji) — biasanya nasi. . atau mantou (pau kukus).

DATARAN LANG .

KLCC .

KLCC .

MASJID KRISTAL .

MAKAM MAHSURI .

DATARAN MERDEKA .

DATARAN MERDEKA .

PETA MALAYSIA .