RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK JALAN YAACOB LATIFF KUALA LUMPUR

NAMA PELAJAR : ANGKA GILIRAN : KUMPULAN : KOD : MATA PELAJARAN :

AZHAR BIN AHMAD 2008161360077 PGSR-RBT RBT 3106

NO KAD PENGENALAN : 660322-08-5179

PENSYARAH PEMBIMBING : PN. ROSMAWATI BT. HJ MAMAT PENSYARAH DI JABATAN ERT

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

IPG KAMPUS TEKNIK KUALA LUMPUR TARIKH SERAHAN : 08 DISEMBER 2010

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

 Kelim ini rata dan tidak kelihatan di sebelah luar artikel atau pakaian. .  Kelim ini juga sesuai untuk menjahit kebanyakan artikel dan pakaian.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM BELAH KANGKUNG Ciri-cirinya:  Kelim belah kangkung ialah sejenis kelim yang popular dan mudah dijahit. Langkah 2 • Tekan dan seterika supaya kelim terbuka. Cara menjahit kelim belah kangkung: Langkah 1 • • Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik.  Lebar kelim yang telah siap dijahit ialah antara 12 mm hingga 16 mm. Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di garisan pemadan.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Tepi basi kelim belah kangkung boleh dikemaskan dengan jahitan mesin atau jahitan tangan. Sebelum dikemaskan dengan jahitan tangan. tepi basi kelim perlu dikukuhkan dengan jahitan mesin. Mengemas kelim dengan Mesin pengemas tepi Mengemas kelim dengan Jahitan lilit kemas Mengemas kelim dengan Mengemas kelim dengan .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Jahitan mesin Insang pari MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN PENGEMAS TEPI .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN LILIT KEMAS .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN MESIN .

MEN GEM AS KELI M BELA H KAN GKU NG DEN GAN JAHI TAN INSA NG PARI RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN PUCUK REBUNG .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

* Jahit dengan jahitan mesin kira-kira 6 mm di luar garisan pemadan. e) Kedua-dua baris jahitan tidak kelihatan di sebelah luar pakaian. * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin kira-kira 6 mm dari tepi kelim di garisan pemadan.  Ciri-ciri kelim betawi: a) Lebar kelim yang siap ialah 5 mm hingga 7 mm pada keseluruhannya. c) Basi kelim tidak kelihatan dari sebelah luar. d) Kelim tidak bergulung.  Kelim ini mempunyai dua baris jahitan. * Trim basi kelim hingga tinggal 4 mm dari garis jahitan pertama. Langkah 4 * Tekan dan seterika ke arah belakang pakaian.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM BETAWI  Kelim betawi ialah sejenis kelim yang kukuh dan halus. b) Kelim tidak beralur di jahitan pertama. Langkah 2 * Tekan dan seterika supaya kelim terbuka. CARA MENJAHIT KELIM BETAWI Langkah 1 * Temukan kedua-dua sebelah dalam fabrik dan jahit dengan jahitan jelujur di garisan pemadan.  Kelim ini sesuai digunakan untuk menjahit fabrik nipis dan fabrik yang mudah berjerumbai. Langkah 3 * Lipat kelim supaya sebelah luar bertemu. .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM BETAWI .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

ropol serta pita. memasang bahu mendatang.  Ia dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain.sambungan di pinggang untuk potongan sendat di pinggang.  Kelim ini kukuh kerana ia dijahit tiga lapisan fabrik. . letakkan bahagian atas pakaian itu di atas bahagian bawah pakaian.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM LIPAT TINDIH  Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang sangat berguna bagi pakaian dalam dan sebahagian pakaian luar.  Digunakan untuk melekat/mencantum bahagian pakaian dan skirt.  Bahagian yang rata hendaklah diletakkan di atas bahagian yang mengelembung kedut lepas.  Kelim ini tidak digunakan pada fabrik-fabrik tebal.  Jika kedua-dua kepingan yang hendak disambung.lipatan halus dan sebagainya.  Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pakaian terutama bila merupakan potongan istimewa untuk memperlihatkan mata jahitan pada kelim di sebelah luar.

Cabut jahitan jelujurnya. Tandakan garisan tengah. garisan pemadan dan kedut jika perlu di bahagian bawah Basi kelim lipat tindih boleh dikemaskan dengan: a) b) c) d) e) Jahitan insang pari. Bentuk pucuk rebung. Jahitan mesin.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN CARA MENJAHIT KELIM LIPAT TINDIH. Langkah 1 • Lipatkan bahagian sebelah atas kelim di garisan pemadan di sebelah dalam dan dijelujur. Menggunakan tepi fabrik. Langkah 2 • kelim. kelim dengan garisan tengah bertemu. • Langkah 3 • • • Letakkan tepi bahagian atas yang berlipat di atas garisan pemadan bahagian bawah Jelujur dan tetapkan dengan jahitan mesin di tepi lipatan sebelah atas. Jahitan lilit kemas. .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM LIPAT TINDIH .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

Kebaikannya: 1.  Kelim ini rata. kemeja.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM PAPAN MESIN  Kelim papan mesin ialah kelim berjahit dua kali yang boleh dibuat di sebelah luar pakaian atau di sebelah dalam pakaian.. . pijama. Tebal dan berat bila digunakan pada fabrik tebal. 3. seluar. Kukuh kerana terdapat dua baris jahitan. 4. pakaian kerja. kukuh dan sesuai untuk fabrik nipis dan tebal. blaus kemeja. Dua baris jahitan mesin kelihatan di sebelah luar pakaian jika kelim ini dibuat dari sebelah luar. Mudah dicuci/didobi. Kemas kerana semua tepi fabrik tidak kelihatan. 2. Keburukannya: 1. 2.  Ia digunakan untuk membuat pakaian dalam. jean dan pada fabrik bercorak.  Lebar kelim yang siap biasanya berukuran 4mm hingga 6 mm. Rata.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN CARA MENJAHIT KELIM PAPAN MESIN ADALAH SEPERTI YANG BERIKUT: .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Langkah 1 * Temukan kedua-dua sebelah dalam fabrik. * Lipatkan ke arah belakang pakaian. * Tekan dan seterika supaya kelim terbuka Langkah 3 * Buat lipatan selebar kira-kira 5 mm pada tepi basi kelim bahagian hadapan. Langkah 4 * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di atas tepi yang berlipat * Tekan dan seterika kelim supaya rata. Langkah 2 * Trim basi kelim bahagian belakang supaya kuraNg dari ukuran yang siap. . * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di garisan pemadan.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM PAPAN MESIN .