RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK JALAN YAACOB LATIFF KUALA LUMPUR

NAMA PELAJAR : ANGKA GILIRAN : KUMPULAN : KOD : MATA PELAJARAN :

AZHAR BIN AHMAD 2008161360077 PGSR-RBT RBT 3106

NO KAD PENGENALAN : 660322-08-5179

PENSYARAH PEMBIMBING : PN. ROSMAWATI BT. HJ MAMAT PENSYARAH DI JABATAN ERT

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

IPG KAMPUS TEKNIK KUALA LUMPUR TARIKH SERAHAN : 08 DISEMBER 2010

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

 Kelim ini rata dan tidak kelihatan di sebelah luar artikel atau pakaian. . Cara menjahit kelim belah kangkung: Langkah 1 • • Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik.  Lebar kelim yang telah siap dijahit ialah antara 12 mm hingga 16 mm.  Kelim ini juga sesuai untuk menjahit kebanyakan artikel dan pakaian. Langkah 2 • Tekan dan seterika supaya kelim terbuka. Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di garisan pemadan.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM BELAH KANGKUNG Ciri-cirinya:  Kelim belah kangkung ialah sejenis kelim yang popular dan mudah dijahit.

Mengemas kelim dengan Mesin pengemas tepi Mengemas kelim dengan Jahitan lilit kemas Mengemas kelim dengan Mengemas kelim dengan . tepi basi kelim perlu dikukuhkan dengan jahitan mesin. Sebelum dikemaskan dengan jahitan tangan.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Tepi basi kelim belah kangkung boleh dikemaskan dengan jahitan mesin atau jahitan tangan.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Jahitan mesin Insang pari MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN PENGEMAS TEPI .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN LILIT KEMAS .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN MESIN .

MEN GEM AS KELI M BELA H KAN GKU NG DEN GAN JAHI TAN INSA NG PARI RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN MENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN PUCUK REBUNG .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

b) Kelim tidak beralur di jahitan pertama. .  Kelim ini mempunyai dua baris jahitan. Langkah 4 * Tekan dan seterika ke arah belakang pakaian.  Ciri-ciri kelim betawi: a) Lebar kelim yang siap ialah 5 mm hingga 7 mm pada keseluruhannya.  Kelim ini sesuai digunakan untuk menjahit fabrik nipis dan fabrik yang mudah berjerumbai.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM BETAWI  Kelim betawi ialah sejenis kelim yang kukuh dan halus. e) Kedua-dua baris jahitan tidak kelihatan di sebelah luar pakaian. Langkah 3 * Lipat kelim supaya sebelah luar bertemu. * Jahit dengan jahitan mesin kira-kira 6 mm di luar garisan pemadan. c) Basi kelim tidak kelihatan dari sebelah luar. * Trim basi kelim hingga tinggal 4 mm dari garis jahitan pertama. CARA MENJAHIT KELIM BETAWI Langkah 1 * Temukan kedua-dua sebelah dalam fabrik dan jahit dengan jahitan jelujur di garisan pemadan. * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin kira-kira 6 mm dari tepi kelim di garisan pemadan. Langkah 2 * Tekan dan seterika supaya kelim terbuka. d) Kelim tidak bergulung.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM BETAWI .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

 Kelim ini tidak digunakan pada fabrik-fabrik tebal. .  Digunakan untuk melekat/mencantum bahagian pakaian dan skirt.  Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pakaian terutama bila merupakan potongan istimewa untuk memperlihatkan mata jahitan pada kelim di sebelah luar.lipatan halus dan sebagainya. letakkan bahagian atas pakaian itu di atas bahagian bawah pakaian. ropol serta pita.  Ia dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain.sambungan di pinggang untuk potongan sendat di pinggang.  Bahagian yang rata hendaklah diletakkan di atas bahagian yang mengelembung kedut lepas.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM LIPAT TINDIH  Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang sangat berguna bagi pakaian dalam dan sebahagian pakaian luar.  Kelim ini kukuh kerana ia dijahit tiga lapisan fabrik.  Jika kedua-dua kepingan yang hendak disambung. memasang bahu mendatang.

. Jahitan mesin. Langkah 2 • kelim. Bentuk pucuk rebung. Langkah 1 • Lipatkan bahagian sebelah atas kelim di garisan pemadan di sebelah dalam dan dijelujur. • Langkah 3 • • • Letakkan tepi bahagian atas yang berlipat di atas garisan pemadan bahagian bawah Jelujur dan tetapkan dengan jahitan mesin di tepi lipatan sebelah atas.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN CARA MENJAHIT KELIM LIPAT TINDIH. Tandakan garisan tengah. Jahitan lilit kemas. garisan pemadan dan kedut jika perlu di bahagian bawah Basi kelim lipat tindih boleh dikemaskan dengan: a) b) c) d) e) Jahitan insang pari. kelim dengan garisan tengah bertemu. Menggunakan tepi fabrik. Cabut jahitan jelujurnya.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM LIPAT TINDIH .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN .

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN KELIM PAPAN MESIN  Kelim papan mesin ialah kelim berjahit dua kali yang boleh dibuat di sebelah luar pakaian atau di sebelah dalam pakaian. Dua baris jahitan mesin kelihatan di sebelah luar pakaian jika kelim ini dibuat dari sebelah luar.  Ia digunakan untuk membuat pakaian dalam. pakaian kerja. blaus kemeja. Kukuh kerana terdapat dua baris jahitan. . Keburukannya: 1. kukuh dan sesuai untuk fabrik nipis dan tebal. jean dan pada fabrik bercorak. kemeja. Tebal dan berat bila digunakan pada fabrik tebal. seluar. pijama. Rata.  Lebar kelim yang siap biasanya berukuran 4mm hingga 6 mm. 2. 3. Kemas kerana semua tepi fabrik tidak kelihatan.  Kelim ini rata. Kebaikannya: 1. 2.. Mudah dicuci/didobi. 4.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN CARA MENJAHIT KELIM PAPAN MESIN ADALAH SEPERTI YANG BERIKUT: .

. * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di garisan pemadan. * Tekan dan seterika supaya kelim terbuka Langkah 3 * Buat lipatan selebar kira-kira 5 mm pada tepi basi kelim bahagian hadapan. Langkah 4 * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di atas tepi yang berlipat * Tekan dan seterika kelim supaya rata. * Lipatkan ke arah belakang pakaian.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Langkah 1 * Temukan kedua-dua sebelah dalam fabrik. Langkah 2 * Trim basi kelim bahagian belakang supaya kuraNg dari ukuran yang siap.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN JAHITAN KELIM PAPAN MESIN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful