P. 1
Latihan Ansur Maju Lompat Jauh

Latihan Ansur Maju Lompat Jauh

|Views: 1,886|Likes:
Dipublikasikan oleh Salfarina Mat Yatim

More info:

Published by: Salfarina Mat Yatim on Dec 05, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2015

pdf

text

original

1.

0-PENGENALAN
Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh. Matlamat utamabagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tigake empat langkah sebelum melonjak.Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif.

2.0-ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH
Latihan ansur maju dalam lompat jauh akan menentukan kaki lonjakan. Pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.Rajah a di bawah menunjukkan Lintasan Lari, Papan Tumpu dan Tempat Mendarat pelompat lompat jauh ketika melakukan lompatan.

Rajah a
1) Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan, ubah suai jarak ukuran di temp at permulaan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan, anjakkan tempat permulaan ke

 Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. kelima dan keenam. Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil 2) Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Kederasan didapati selepas langkah keempat. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. Kawal kelajuan se asa berlari. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. Ketika berada di penanda yang terakhir.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. ¦ ©£¡¡§¡¨ £¡ ¤   e U ¢ sebanyak 6 kali di te at pe laan yang baru. e sebe j j e e s ¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ ¤ ¥ ¥   £¡¡ ¦   ¡ ¥ £¡¢¢¡ £¡ £¡¢¡ £ £¡¡ ¦ ¢¡¡£ ¡¢ ¥     ©¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ £¡¢¡ ¤ ¤ ¥ ¥     be s . Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah.

5 meter dari papan lonjakan. Mendarat dengan tumit.Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Ansur maju 3: Berlari. 3) Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. . melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Berlari lima hingga enam langkah.

. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Lari lima hingga enam langkah. melonjak dengan kaki lonjakan. Mendarat dengan tumit dahulu. Mendarat dengan tumit. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. melonjak. Ansur maju 3: Mencecah sapu tangan dengan dahi. Ulang lakuan. Cuba sentuh sapu tangan dengan dahi. Berlari.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Gantungkan sapu tangan pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->