1.

0-PENGENALAN
Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh. Matlamat utamabagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tigake empat langkah sebelum melonjak.Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif.

2.0-ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH
Latihan ansur maju dalam lompat jauh akan menentukan kaki lonjakan. Pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.Rajah a di bawah menunjukkan Lintasan Lari, Papan Tumpu dan Tempat Mendarat pelompat lompat jauh ketika melakukan lompatan.

Rajah a
1) Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan, ubah suai jarak ukuran di temp at permulaan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan, anjakkan tempat permulaan ke

 Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. kelima dan keenam. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal.Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. Kawal kelajuan se asa berlari. Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. Kederasan didapati selepas langkah keempat. Ketika berada di penanda yang terakhir. Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil 2) Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. e sebe j j e e s ¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ ¤ ¥ ¥   £¡¡ ¦   ¡ ¥ £¡¢¢¡ £¡ £¡¢¡ £ £¡¡ ¦ ¢¡¡£ ¡¢ ¥     ©¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ £¡¢¡ ¤ ¤ ¥ ¥     be s . ¦ ©£¡¡§¡¨ £¡ ¤   e U ¢ sebanyak 6 kali di te at pe laan yang baru.

Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. 3) Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.5 meter dari papan lonjakan. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Berlari lima hingga enam langkah. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Ansur maju 3: Berlari.Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. . Mendarat dengan tumit. Lari sejauh lima hingga enam langkah. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.

Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas.Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Ansur maju 3: Mencecah sapu tangan dengan dahi. Gantungkan sapu tangan pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Berlari. Ulang lakuan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Mendarat dengan tumit dahulu. Lari lima hingga enam langkah. Mendarat dengan tumit. melonjak dengan kaki lonjakan.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. . Cuba sentuh sapu tangan dengan dahi. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. melonjak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful