1.

0-PENGENALAN
Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh. Matlamat utamabagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tigake empat langkah sebelum melonjak.Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif.

2.0-ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH
Latihan ansur maju dalam lompat jauh akan menentukan kaki lonjakan. Pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.Rajah a di bawah menunjukkan Lintasan Lari, Papan Tumpu dan Tempat Mendarat pelompat lompat jauh ketika melakukan lompatan.

Rajah a
1) Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan, ubah suai jarak ukuran di temp at permulaan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan, anjakkan tempat permulaan ke

Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan.Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. ¦ ©£¡¡§¡¨ £¡ ¤   e U ¢ sebanyak 6 kali di te at pe laan yang baru. Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. Kawal kelajuan se asa berlari. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. kelima dan keenam. e sebe j j e e s ¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ ¤ ¥ ¥   £¡¡ ¦   ¡ ¥ £¡¢¢¡ £¡ £¡¢¡ £ £¡¡ ¦ ¢¡¡£ ¡¢ ¥     ©¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ £¡¢¡ ¤ ¤ ¥ ¥     be s . Kederasan didapati selepas langkah keempat. Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. Ketika berada di penanda yang terakhir. Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil 2) Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah.

3) Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Ansur maju 3: Berlari. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Mendarat dengan tumit. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.5 meter dari papan lonjakan. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku.Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. Berlari lima hingga enam langkah. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. .

Gantungkan sapu tangan pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Berlari. . Mendarat dengan tumit. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Cuba sentuh sapu tangan dengan dahi.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Ansur maju 3: Mencecah sapu tangan dengan dahi. Ulang lakuan.Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Lari lima hingga enam langkah. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. melonjak dengan kaki lonjakan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.