1.

0-PENGENALAN
Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh. Matlamat utamabagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tigake empat langkah sebelum melonjak.Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif.

2.0-ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH
Latihan ansur maju dalam lompat jauh akan menentukan kaki lonjakan. Pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.Rajah a di bawah menunjukkan Lintasan Lari, Papan Tumpu dan Tempat Mendarat pelompat lompat jauh ketika melakukan lompatan.

Rajah a
1) Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan, ubah suai jarak ukuran di temp at permulaan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan, anjakkan tempat permulaan ke

Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. Ketika berada di penanda yang terakhir. Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil 2) Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. e sebe j j e e s ¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ ¤ ¥ ¥   £¡¡ ¦   ¡ ¥ £¡¢¢¡ £¡ £¡¢¡ £ £¡¡ ¦ ¢¡¡£ ¡¢ ¥     ©¨¡¢ £¡ ¡¦§ ¦¡ ¡ ¦ ¡ £¡¢¡ ¤ ¤ ¥ ¥     be s . Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. kelima dan keenam. Kederasan didapati selepas langkah keempat. ¦ ©£¡¡§¡¨ £¡ ¤   e U ¢ sebanyak 6 kali di te at pe laan yang baru. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Kawal kelajuan se asa berlari. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi.

Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Mendarat dengan tumit. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Ansur maju 3: Berlari.5 meter dari papan lonjakan.Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. 3) Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Berlari lima hingga enam langkah. Lari sejauh lima hingga enam langkah. . Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.

lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Ansur maju 3: Mencecah sapu tangan dengan dahi. Lari lima hingga enam langkah.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Berlari. Ulang lakuan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai.Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak dengan kaki lonjakan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Cuba sentuh sapu tangan dengan dahi. melonjak. Gantungkan sapu tangan pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Mendarat dengan tumit. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful