Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya. Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli. BAB 2 1. 3.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati. Dalam perjalanan keretanya rosak. 3 . 2. Sebagai jalan terakhir. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN. 4. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi. BAB 3 1. Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. 2.Melaka.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1. Dalam majilis perkahwinan adiknya. 2.Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau.

Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya. Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan. BAB 6 1.Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga. Jiran.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2).BAB 4 1. 2. 3. Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka. Mansor . BAB 5 1.Noor Laily dan Tuan Hj. 4. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur. Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof. 3. 4 . 2. Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr. 2. 3. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian.guru dan rakan Nadhirah.

Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat. BAB 9 1. 3.Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah. Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin. 2. Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya.Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih. 3. Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. Pengarah Sapura Holdings. 2.Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu . Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima.Dia sangat bersyukur dan berterina kasih. 5 . BAB 8 1. BAB 10 1. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000.Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya. Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu. 2.BAB 7 1.

jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan.Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah. 3.Gheethan di HKL. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR.Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph. 2. BAB 13 1.ibu dan ayah Bushrah. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. Nadirah bercuti rehat di rumah. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani. 4. 2. 2. 6 . BAB 12 1. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan.D.BAB 11 1.Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah . Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London. BAB 14 1.

Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang. BAB 16 1. 2. 7 . Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. 2. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama. Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat. 2.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya.BAB 15 1. Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. BAB 17 1. Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London. 3.

2.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr.dia akan sembuh sepenuhnya. Pukul 10.Tan Kai Chah. Dr. 4.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan. 5.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj. Pukul 8. 3. Hari ini Zulkifli. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap. Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar. 2.BAB 18 1. 3. 8 . BAB 19 1. 5. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah.30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. Mereka berdua dirawat selama dua minggu.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal.00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah. 4.Tan Kai Chah.

dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih. 9 .Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya. 3. Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. 3. 2. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London. Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi.BAB 20 1. Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka. 2. BAB 21 1.

Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia. Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri. Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. 2. 10 .Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul. BAB 23 1. 5.BAB 22 1.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal. Berita keputusan Dr.keinginan Dr. 2. 3. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli. 4. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. Bushrah telalu rindukan Nazli.

5. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar. 11 . Bushrah menghembuskan nafas terakhir. tepat jam 4. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia.BAB 24 1. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. 4.00 pagi. Pada pagi Jumaat. 3. 2.

pengarah Sapura Holdings . Selain itu . tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . dia berkerja sebagai pembantu hospital . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin . Setibanya di London. Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang . Nadhirah . Bushrah mengata sesak nafas . Pembedahan yang dijalankan berjaya . Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak . beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . 12 . Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat . Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . Lima tahun kemudian . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . sehinggalah dia meninggal dunia . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . Di samping itu .

TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka .Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah. Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan. 13 . Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak. masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini.Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah.Seterusnya.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph.D. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .

Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 .Dr.

Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah. Akhirnya pembedahan itu berjaya. Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah. Pembedahan itu mengambil selama 14 jam. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya.PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Di pertengahan jalan. 17 . Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh.

Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh.Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu. 18 . Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya.

di Jalan Mewah Satu. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 .LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. Zoo London. Bandar Tun Razak Rumah emak. Melawar Rumah Zulkifli. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi . Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen. 21 . .setinggi . 120 ) Peribahasa Dalam novel ini.saya bab-bab enjin memang buta kayu .Ia bukan mimpi disiang hari lagi . .Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia. ( hal .terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya. Contohnya : . .GAYA BAHASA Diksi . Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa. .

keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga. 70 ) Personifikasi .Metafora . iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara. 104 ) Hiperbola .Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara. ( hal. 22 .mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing. ( hal.Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang. perasaan Bushrah terus berperang.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. kulit anak-anak. kulit Bushrah dan kulit bumi. Simile .Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu. .

allah. gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal. Subhanallah. Alhamdullilah 23 .``oh. dan sebagainya. 205 ) . . red fape. by line.Bahasa Arab Insya . clear. traffic jam. Contohnya : repair.Bahasa inggeris. survival. urgent.Sinkof . Bahasa Asing . no problem.Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu. role model.

Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah.dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya. 24 . Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga. Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.

 Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak. Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.  Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri. 25 .Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh.Nadhirah.Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.anak mereka.Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.

Novel Panas Salju www.com 26 .RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3.scribid.