Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau. 2. Sebagai jalan terakhir. BAB 2 1. BAB 3 1.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati.Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya.Melaka. 4. Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli. 2. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi. 3. 2. Dalam majilis perkahwinan adiknya. Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. Dalam perjalanan keretanya rosak.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1. 3 .

3. 4 . Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka. 2. 2. 2.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2). Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga. 4. Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr. BAB 6 1. BAB 5 1.Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya.BAB 4 1. Jiran. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan. 3. Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli.Noor Laily dan Tuan Hj. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian. 3.Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga. Mansor .guru dan rakan Nadhirah. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof.

2. Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu. 3.Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu . BAB 9 1.BAB 7 1. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000.Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih. Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat. 2. 5 . Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima.Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah. BAB 8 1.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin.Dia sangat bersyukur dan berterina kasih. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon. BAB 10 1.Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya. Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci. 2. 3. Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya. Pengarah Sapura Holdings.

Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan. Nadirah bercuti rehat di rumah. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah .Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah. 2. 2. BAB 14 1. 4.ibu dan ayah Bushrah.BAB 11 1. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan. 3.jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London.Gheethan di HKL. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan.D. 6 .Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR. 2. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. BAB 13 1. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya.Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph. BAB 12 1.

Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat. Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London.BAB 15 1. Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. 2. Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. 2. 7 . BAB 16 1. 2. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. BAB 17 1. 3.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya. Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama.

Pukul 8. Hari ini Zulkifli. Dr. 4. 5.00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr.Tan Kai Chah.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. 2. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya.Tan Kai Chah. 2. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan. 5. 8 . Mereka berdua dirawat selama dua minggu. Pukul 10. BAB 19 1. 4. 3.BAB 18 1.dia akan sembuh sepenuhnya. 3. Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal.30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil.

Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. 2. BAB 21 1. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi. Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka.Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi. 9 . 3.BAB 20 1. Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. 2.dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London. 3. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya.

Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli.Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul. 2. 5. Berita keputusan Dr. Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal. 2. 4. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. 10 . Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. 3. BAB 23 1. Bushrah telalu rindukan Nazli. Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri.keinginan Dr.BAB 22 1.

2. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. Bushrah menghembuskan nafas terakhir. 3. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar.BAB 24 1. 11 . Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. 4.00 pagi. tepat jam 4. 5. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. Pada pagi Jumaat.

Di samping itu . Pembedahan yang dijalankan berjaya . sehinggalah dia meninggal dunia . 12 . Bushrah mengata sesak nafas . dia berkerja sebagai pembantu hospital .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . Nadhirah . pengarah Sapura Holdings . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak . beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . Lima tahun kemudian . Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat . tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang . Setibanya di London. Selain itu .

Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah.Seterusnya. Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak.TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka . masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini. 13 .Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah. Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .D.Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph.

Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.Dr. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 .

Pembedahan itu mengambil selama 14 jam. Akhirnya pembedahan itu berjaya. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. 17 . Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah. Di pertengahan jalan.PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah.

Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh.Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya. Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu. 18 .

ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 . Zoo London.LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. di Jalan Mewah Satu. Bandar Tun Razak Rumah emak. Melawar Rumah Zulkifli.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

setinggi . . Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen.GAYA BAHASA Diksi . Contohnya : .Ia bukan mimpi disiang hari lagi .saya bab-bab enjin memang buta kayu . . 21 . 120 ) Peribahasa Dalam novel ini.terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya. Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa.Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia. .tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi . ( hal . .

( hal. . 70 ) Personifikasi . iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara. kulit anak-anak. 104 ) Hiperbola . perasaan Bushrah terus berperang. kulit Bushrah dan kulit bumi. Simile .Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli.Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang.mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing. ( hal. keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga.Metafora . 22 .Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara.

Sinkof . dan sebagainya.Bahasa Arab Insya .allah. 205 ) . clear. role model. gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal.Bahasa inggeris.Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu. Alhamdullilah 23 . by line. Subhanallah. . Contohnya : repair. survival. red fape. urgent.``oh. no problem. traffic jam. Bahasa Asing .

Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi. 24 . Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah. Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua.

Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh.  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.Nadhirah.anak mereka.PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak.  Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.  Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri. Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan. 25 .

scribid. Novel Panas Salju www.com 26 .RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful