P. 1
folio bm

folio bm

|Views: 121|Likes:
Dipublikasikan oleh ruveen10

More info:

Published by: ruveen10 on Dec 07, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2011

pdf

text

original

Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

3 . 2. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya. Dalam perjalanan keretanya rosak. Sebagai jalan terakhir. 4. 2.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis.Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera. BAB 2 1. Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli. Dalam majilis perkahwinan adiknya. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau. 2.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN.Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya.Melaka. 3.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati. BAB 3 1.

4. Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli.Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof. Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu. Jiran. 2. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan. 4 . Mansor . 3. Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2).Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga. 2. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur. Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr.guru dan rakan Nadhirah. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian.Noor Laily dan Tuan Hj. BAB 5 1. BAB 6 1. 2. 3. 3.BAB 4 1.

Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih.Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu . Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci. 2. 2. BAB 10 1.Dia sangat bersyukur dan berterina kasih. Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin. 3. 2.Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah. BAB 9 1.Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya. Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu.BAB 7 1. Pengarah Sapura Holdings. 5 . Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya. BAB 8 1. Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima. 3. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000. Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon.

2. 3. 6 .D. Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London.Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph. 2.Gheethan di HKL.jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. 4. Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya.Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan.Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London.BAB 11 1. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani. 2.ibu dan ayah Bushrah. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan. BAB 13 1. BAB 12 1. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. Nadirah bercuti rehat di rumah. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR. BAB 14 1. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah .

3. 7 . 2. Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat. 2. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya. BAB 16 1.BAB 15 1. 2. Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London. Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang. BAB 17 1.

4. Pukul 10. 3.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. 5. 5. 4. 2. BAB 19 1. Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar. 2. Hari ini Zulkifli.BAB 18 1. 3.dia akan sembuh sepenuhnya.00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah. 8 .30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr.Tan Kai Chah. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan. Mereka berdua dirawat selama dua minggu.Tan Kai Chah. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil. Dr. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya. Pukul 8.

Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr. 2.Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi. 9 . 3. Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. 3. 2.BAB 20 1. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London.dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih. BAB 21 1.

Bushrah telalu rindukan Nazli. 5. 2.keinginan Dr. 3. Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli. Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia. 2. Berita keputusan Dr. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. 10 . Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri. Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal. 4.BAB 22 1. BAB 23 1.Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul.

tepat jam 4.BAB 24 1. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. 11 . Pada pagi Jumaat. 2. Bushrah menghembuskan nafas terakhir. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. 5. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. 4. 3.00 pagi.

Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . Pembedahan yang dijalankan berjaya . sehinggalah dia meninggal dunia . Nadhirah . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin . beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . Selain itu . Lima tahun kemudian . 12 . dia berkerja sebagai pembantu hospital . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . pengarah Sapura Holdings . Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . Di samping itu . Bushrah mengata sesak nafas . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak . Setibanya di London. Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang .

Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah.TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka .Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah. Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak. masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini. Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan. 13 .Seterusnya.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .D.

Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 .Dr. Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.

Akhirnya pembedahan itu berjaya. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya.PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Di pertengahan jalan. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah. 17 . Pembedahan itu mengambil selama 14 jam.

Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya.Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. 18 .

Bandar Tun Razak Rumah emak. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 .LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. Melawar Rumah Zulkifli. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham. di Jalan Mewah Satu. Zoo London.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

. 120 ) Peribahasa Dalam novel ini.Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia. pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa. . .GAYA BAHASA Diksi . ( hal . Ia terletak betul-betul di bawah diafragma .saya bab-bab enjin memang buta kayu . 21 . Contohnya : .setinggi .terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya. .Ia bukan mimpi disiang hari lagi . Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen.tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi .

Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu. 22 . ( hal. perasaan Bushrah terus berperang.Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang. 70 ) Personifikasi .Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara.mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing.Metafora . kulit Bushrah dan kulit bumi. . iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. kulit anak-anak. 104 ) Hiperbola . Simile . keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga. ( hal.

urgent. . traffic jam.allah. gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal.Bahasa Arab Insya .``oh. clear. dan sebagainya. role model. 205 ) . Contohnya : repair.Bahasa inggeris.Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu. Subhanallah. survival. no problem. red fape. by line. Bahasa Asing . Alhamdullilah 23 .Sinkof .

24 . Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga. Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi.dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua. Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.

 Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri.Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh.Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.  Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.Nadhirah.  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.anak mereka. Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak. 25 .

com 26 .scribid. Novel Panas Salju www.RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->