Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya.Melaka.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli. Dalam majilis perkahwinan adiknya. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya. BAB 2 1.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1. Dalam perjalanan keretanya rosak. 2. BAB 3 1. 2. 4. 3 . 3. Sebagai jalan terakhir. 2.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati. Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London.Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera.

2.Noor Laily dan Tuan Hj.BAB 4 1. Jiran. 2. BAB 6 1.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2). 4. 3. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof. 2. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu. BAB 5 1. Mansor . 3.Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan.guru dan rakan Nadhirah. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur. Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka.Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga. Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian. Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga. Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli. 4 . 3.

Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat. 3. Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya.Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon. Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci. 2. 3. Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima. BAB 9 1.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin. Pengarah Sapura Holdings. 2. Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu. 2. 5 .Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu .Dia sangat bersyukur dan berterina kasih. BAB 10 1. BAB 8 1.BAB 7 1.Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya.Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah.

BAB 13 1. 3. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR.Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. BAB 12 1. Nadirah bercuti rehat di rumah.D. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah .Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph. 2.BAB 11 1. 6 .Gheethan di HKL. 2. 2. Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan. Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London. 4.Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London.ibu dan ayah Bushrah. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan.jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan. BAB 14 1.

7 . Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. BAB 16 1. BAB 17 1. Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat.BAB 15 1. Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London. 2. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya. 2. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. 2. 3. Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang.

Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar.dia akan sembuh sepenuhnya.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil.BAB 18 1. Mereka berdua dirawat selama dua minggu. 4. 8 . Pukul 10.30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah.Tan Kai Chah. 2. Hari ini Zulkifli. 3.Tan Kai Chah.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal. 5. Pukul 8. 2. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. 3. BAB 19 1. 4. 5. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap.00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj. Dr. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan.

2. Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. BAB 21 1. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya. 3. Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London.BAB 20 1. 9 . 3.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr.dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih. 2.Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi.

Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia. 5. Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah. Berita keputusan Dr.Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul. 2. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. 10 . 2.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli. 4.BAB 22 1. Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. 3. BAB 23 1.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal.keinginan Dr. Bushrah telalu rindukan Nazli.

tepat jam 4. 11 . Pada pagi Jumaat. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia.BAB 24 1. Bushrah menghembuskan nafas terakhir. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. 3.00 pagi. 2. 5. 4.

Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin . Setibanya di London. beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat . Lima tahun kemudian . Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . Di samping itu . Selain itu . 12 . Nadhirah . dia berkerja sebagai pembantu hospital . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . Pembedahan yang dijalankan berjaya . Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang . Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . pengarah Sapura Holdings . Bushrah mengata sesak nafas . sehinggalah dia meninggal dunia .

Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah. masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini.TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka .Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah. Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak. 13 .Seterusnya. Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

D.Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .

Dr. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 . Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.

PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah. Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah. Pembedahan itu mengambil selama 14 jam. 17 . Di pertengahan jalan. Akhirnya pembedahan itu berjaya. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai.

18 .Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya. Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu.

Bandar Tun Razak Rumah emak. Zoo London. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 . di Jalan Mewah Satu.LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. Melawar Rumah Zulkifli. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya. 21 .Ia bukan mimpi disiang hari lagi . . Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen. Contohnya : .saya bab-bab enjin memang buta kayu . ( hal . 120 ) Peribahasa Dalam novel ini.Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia. . .tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi . .setinggi . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa.GAYA BAHASA Diksi .

( hal. iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. 70 ) Personifikasi .Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara.Metafora . ( hal. 22 . 104 ) Hiperbola .Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu. perasaan Bushrah terus berperang. kulit anak-anak. kulit Bushrah dan kulit bumi. Simile .Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang. keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga. .mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing.

Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu.Bahasa Arab Insya . no problem. Subhanallah. dan sebagainya.``oh. Alhamdullilah 23 .Sinkof . clear. red fape. Bahasa Asing . survival. urgent. 205 ) . .allah.Bahasa inggeris. gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal. traffic jam. by line. Contohnya : repair. role model.

dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya. Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga. Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua. 24 . Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua.

PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak.Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.anak mereka. Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.  Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri. 25 .  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.  Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.Nadhirah.Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh.Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.

RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3.scribid.com 26 . Novel Panas Salju www.