P. 1
folio bm

folio bm

|Views: 121|Likes:
Dipublikasikan oleh ruveen10

More info:

Published by: ruveen10 on Dec 07, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2011

pdf

text

original

Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya. BAB 2 1. 2.Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera. Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya. 3.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. 2. 4. 2.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1.Melaka. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau. Dalam perjalanan keretanya rosak. 3 . Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London. Dalam majilis perkahwinan adiknya. Sebagai jalan terakhir.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN. BAB 3 1.

Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga. Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga. Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr. Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka. BAB 5 1.Noor Laily dan Tuan Hj. BAB 6 1. 2. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur. Mansor . 2.BAB 4 1.Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya. 3.guru dan rakan Nadhirah. Jiran. 4 . Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof. 3. 4. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu. 2. 3. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2).

Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin.Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya. Pengarah Sapura Holdings. Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci. BAB 9 1. Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat. 3. 2. BAB 10 1.Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu . Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. 2.Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon. 5 .Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah. 3.BAB 7 1. BAB 8 1. Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000. Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya.Dia sangat bersyukur dan berterina kasih. 2.

2.Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani.BAB 11 1. 4.jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London.Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London. 2.Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah.D. BAB 14 1. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah . 6 .Gheethan di HKL. Nadirah bercuti rehat di rumah. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya. 3. Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan. BAB 12 1.ibu dan ayah Bushrah. BAB 13 1. 2. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR.

Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. 2. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama.BAB 15 1. 7 . Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London. Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. BAB 16 1. 2. BAB 17 1.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya. Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat. Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. 2. 3.

Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar.BAB 18 1.30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr. BAB 19 1. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah. 3.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. Pukul 10. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap.Tan Kai Chah. Pukul 8.Tan Kai Chah. 4. Mereka berdua dirawat selama dua minggu.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil. 2.dia akan sembuh sepenuhnya. 4. 5. Hari ini Zulkifli.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj. 3. 2. 5. Dr. 8 .00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah.

Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. BAB 21 1. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London. 2. 2. 3.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi.Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi. Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr. Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka. 9 .dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih. 3. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya.BAB 20 1.

BAB 23 1.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. 2. 3. 2.keinginan Dr. 5. 4. 10 . Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri. Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. Berita keputusan Dr. Bushrah telalu rindukan Nazli.Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul. Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli.BAB 22 1. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah.

tepat jam 4. 2. 3. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. Pada pagi Jumaat. 5. 4. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur.BAB 24 1. Bushrah menghembuskan nafas terakhir. 11 .00 pagi. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar.

tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak . 12 . Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . pengarah Sapura Holdings . dia berkerja sebagai pembantu hospital . Selain itu . sehinggalah dia meninggal dunia . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . Nadhirah . Setibanya di London. Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . Bushrah mengata sesak nafas . Di samping itu . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat . beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . Lima tahun kemudian . Pembedahan yang dijalankan berjaya . Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi .

Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah. masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini.TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka . 13 . Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan. Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak.Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah.Seterusnya.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

D. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph.

Dr. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 . Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.

Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. Akhirnya pembedahan itu berjaya. Pembedahan itu mengambil selama 14 jam. 17 . Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah.PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Di pertengahan jalan.

18 . Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu.Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya. Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh.

Bandar Tun Razak Rumah emak. Melawar Rumah Zulkifli. Zoo London.LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 . di Jalan Mewah Satu. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . ( hal . Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen. .Ia bukan mimpi disiang hari lagi . 120 ) Peribahasa Dalam novel ini. 21 . .setinggi .GAYA BAHASA Diksi .saya bab-bab enjin memang buta kayu .tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi . . . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa.Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia. Contohnya : .terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya.

mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing. Simile .Metafora . ( hal. 70 ) Personifikasi . iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara.Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga. 22 . kulit Bushrah dan kulit bumi. 104 ) Hiperbola .Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang. kulit anak-anak.Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara. perasaan Bushrah terus berperang. . ( hal.

.``oh. traffic jam. Subhanallah. role model.Bahasa inggeris. by line.Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu. Alhamdullilah 23 . Contohnya : repair. no problem. gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal. 205 ) . Bahasa Asing . red fape. urgent.Bahasa Arab Insya . clear. dan sebagainya.allah. survival.Sinkof .

24 . Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah. Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga.dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya. Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.

Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.  Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri.Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak.Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh. 25 .Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.anak mereka.Nadhirah.  Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.

scribid.com 26 .RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3. Novel Panas Salju www.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->