Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik.Namun demikian,saya melaksanakan kajian ini dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Elyza,Guru Bahasa Melayu Tingkatan 3Empati,Sekolah Menengah Kebangsaan SS17,Subang Jaya,Selangor.Beliau telah banyak memberi tunjuk ajar serta bimbingan kepada saya semasa menjalankan kajian ini.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya.Beliau telah menolong menyediakan bahan-bahan untuk menghabiskan folio ini.

Tidak ketinggalan juga,ribuan terima kasih diucapkan kepada nenek saya yang sudi menyediakan maklumat untuk projek ini.

1

PENDAHULUAN
Novel ini mengisahkan tentang kesedihan seorang ibu untuk mendermakan hatinya kepada anaknya sendiri iaitu Nadhirah . Menurut kajian saya novel ini juga terdapat unsur unsur sedih dimana ibu Nadhirah yang bernama Bushrah telah meninggal dunia . Novel ini juga mempunyai nilai nilai moral yang menarik .

2

3 . Muliyadi bersimpati dengan masalah yang menimpa Zulkifli.Muliyadi mempunyai dua orang anak hasil perkahwinannya dengan seorang wanita Perancis. Dalam majilis perkahwinan adiknya. Zulkifili dan Bushrah dalam dilema memikirkan cara mengumpul wang sebanyak RM350000 untuk kos rawatan Nadhirah di London. 2. Esoknya mereka sekeluarganya pulang ke rumah orang tua Zulkifili di di Felda Ulu Teberau. BAB 3 1. Sebagai jalan terakhir. Zulkifli bersama-sama keluarga pulang ke kampong mertuanya di Kuala Linggi. Dalam perjalanan keretanya rosak.Johor kerana kenduri perkahwinan adik perempuannya. 2.Pertolongan seorang pemuda Cina membolehkan Zulkifli mencari mekanik untuk membaiki keretanya. Dalam perjalanan dia menolong sepasang suami isteri berbangsa Sikh sehingga terlewat sampai ke rumah mertuanya.Zulkifli bertemu dengan rakan lamanya Muliyadi Mahmad yang bertugas sebagai pensyarah ITN.Melaka. BAB 2 1.Zulkifli meninta bantuan wartawan Utusan Malaysia untuk menyiarkan berita tentang masalah mereka dan penyakit Nadhirah yang memerlukan rawatan segera. 2.SINOPSIS BAB KE BAB BAB 1 1. 4.Dia mencadangkan Zulkifli meminta derma/bantuan daripada badan-badan korporat untuk menapung belanja perubatan Nadirah yang mengalami penyakit hati. 3.

4 . 2. BAB 5 1. Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur menguruskan pertukarannya ke Melaka.BAB 4 1. Cerita Zulkifli tentang masalah kesihatan Nadhirah dan kesulitannya mencari wang yand diperlukan untuk rawatan Nadhirah menarik simpati Mohammad Yusof. Zulkifli dan isterinya Bushrah mengikuti seminar Anak Cemerlang anjuran Nury di Pusat Islam Kuala Lumpur.Nazli dihantar ke rumah pengasuhnya. 3.kemudian ke Pusat Islam sebelum mengambil isterinya di Sekolah Bandar Baru Tun Razak (2). Kursus sehari itu dikendalikan oleh Dr. BAB 6 1. 2. Zulkifli menemui Mohammad Yusof seorang wartawan Utusan Malaysia di pejabat Utusan. 3. 3. Guru Besar sekolah Bushrah melancarkan kutipan derma kilat pada hari itu juga. 2. 4. Nadhirah terpaksa tinggal di rumah sendirian. Mansor . Ramai yang bersimpati menghulurkan derma kepada Zulkifli. Berita tentang Nadhirah tersebar ke seluruh Negara apabila Utusan Melayu dipasarkan pada pagi itu.guru dan rakan Nadhirah. Jiran.Bushrah dan Zulkifli terkejut kerana sebelum itu mereka tidak mengetahui masalah yang menimpa Zulkifli sekeluarga.Noor Laily dan Tuan Hj.

Dia sangat bersyukur dan berterina kasih.00 sebagai kos pengurusan dan tambang Zulkifli sekeluarga ke London. 2. Pengarah Sapura Holdings.Zulkifli kemudian menghubungi Tan Sri Shamsuddin untuk mengucapkan terima kasih.BAB 7 1. Berita Bushrah berhasrat menjadi penderma hati kepada anaknya Nadhirah menggemparkan masyarakat.Bushrah dan Nadhirah tersentuh masing-masing apabila mendengar lagu Kasihnya Ibu .Ternyata ibu ini tetap mengutamkan nyawa anaknya. 3. Zulkifli amat terharu dengan bantuan Tan Sri Shamsuddin. 5 . 2. BAB 8 1. BAB 9 1. 3. Tan Sri Shamsuddin menyerahkan cek bernilai RM50000. Mohammad Yusof menemu bual Bushrah untuk mendapatkan maklumat terperinci. Sewaktu sama-sama menonton TV yang menayangkan Panca Delima.Tan Sri Shamsuddin dan isterinya berhasrat menangung seluruh kos rawatan Nadhirah. BAB 10 1. Berita gembira disampaikan oleh setiausaha Tan Sri Shamsuddin kepada keluarga Zulkifli melalui telefon. Zulkifli menyanjungi pengorbanan isterinya itu. Zulkifli ke Pejabat Pengarah Sapura Holdings menemui Tan Sri Shamsuddin seperti yang dijanjikan sebelumnya. 2.

BAB 12 1. 4. Nadirah bercuti rehat di rumah.Cikgu Khairani kerap menemani Nadhirah di rumah jika Nadhirah tidak dapat ke sekolah. 6 .BAB 11 1. Berita penyakit Nadhirah amat mengejutkan Pak Ramli dan Mak Zaharah . BAB 14 1. Zulkifli terpaksa menolak tawaran bekerja di Mingguan Malaysia kerana kontraknya di HKL belum dikotakan.jawatannya di Hospital Besar Kuala Lumpur masih tidak berubah. Kehadiran cikgu member perangsang kepada Nadhirah untuk sembuh dengan penyakitnya. Untuk menambah pendapatan Zulkifli menjadi penulis sambilan.D. 2.Tujuan mereka ialah untuk meminta mertuanya menjaga Nazli semasa mereka bertiga berada di London. 2. Zulkifili kecewa kerana setelah setahun bergelar graduan. 3. BAB 13 1. Di sana mereka diberitahu maklumat tentang hati dan risiko pembedahan yang akan Bushrah dan Nadhirah jalani.ibu dan ayah Bushrah.Gheethan di HKL. 2. Zulkifli dan Bushrah membawa Nadhirah bertemu DR. Zulkifli menerima surat Muliyadi dari London. Zulkifli sekeluarga berpulang ke kampung isterinya.Isi suratnya menyatakan meraka sekeluarga berada di London kerana melanjutkan pengajiannya di peringkat Ph.

Ramai jiran hadir melahirkan simpati dan berdoa semoga pembedahan yang akan dilakukan ke atas Nadhirah dan ibunya selamat. BAB 17 1.Dia bimbang keselamatan isteri dan anaknya. 2. BAB 16 1. Muliyadi datang melawat keluarga Zulkifli di rumah tumpangannya dan berasa sangat kagum dengan kepintaran Nadhirah. Tan Sri Shamsuddin dan isterinya turut menghantar mereka sekeluarga di lapangan terbang yang sama. 3. Ramai sahabat handal dan saudara-mara menghantar keluarga Zulkifli ke lapangan terbang.BAB 15 1. 7 . Permohonan pertukaran Zulkifli ke Melaka ditolak. Majilis kenduri doa selamat di rumah Zulkifli diadakan sebelum mereka berangkat ke London. Di London perasaan Zulkifli semakin bimbang. 2. 2.

BAB 19 1.tetapi haratnya di bantah oleh Bushraj. 3.Tan Kai Chah. Nadhirah berdoa semoga pengorbanan ibunya akan berhasil dan berjanji akan membalas jalas orang tuanya jika pembedahan Itu Berjaya. Hari ini Zulkifli. Mereka berdua dirawat selama dua minggu.Bushrah dan Nadhirah ada janji temu dengan Dr. 8 . Pukul 8. 4.30 pagi mereka ke hospital untuk bertemu dengan Dr.00 pagi pembedahan mengeluarkan sebahagian daripada hati Bushrah dilakukan kemudian diikuti oleh proses pemindahan hati Bushrah ke badan Nadhirah. Zulkifli gelisah dan cemas menanti hasil pembedahan. Dr.Berita baik diterima keadaan anak dan isterinya stabil. Sebelum ke hospital Zulkifli menyatakan hasratnya mendermakan kepada Bushrah. 2.BAB 18 1. Mereka solat Subuh berjemaah dan berdoa semoga segala urusan akan berjalan lancar.Tan Kai Chah member jaminan jika Nadhirah berjaya melepasi proses rawatan kritikal.Kedua-dua proses pembedahan itu dijangka berlangsung selama 14 jam. 2. 5. 5. 4.dia akan sembuh sepenuhnya. 3. Semua persediaan untuk pembedahaan Bushrah dan Nadhirah telah siap. Pukul 10.Tan Kai Chah.

dia diberitahu keadaan mereka semakin pulih.Tan Kai Chah berhasrat pulang bertugas di Malaysia. Hari ketiga selepas pembedahan Nadhirah dan Bushrah diberi rawatan rapi. 3.BAB 20 1. Muliyadi mengunjungi Zulkifli sekeluarga dan membawa mereka melawat tempat-tempat menarik di kota London. 9 . 2. Zulkifli setia menemani anak dan isterinya. Bushrah dan Nadhirah telah dibenarkan pulang ke rumah sewa mereka.Sewaktu melawat Bushrah dan Nadhirah bersama-sama Muliyadi. Perkembangan positif kesihatan kedua-dua pesakit menggembirakan Dr. 3. BAB 21 1. Nadhirah yang semakin pulih dan sihat gembira kerana dapat melihat tempat-tempat menarik bersama-sama ibu dan bapa. 2.

BAB 22 1. Sejak bertemu keluarga Zulkifi dan melakukan pembedahan ke atas Bushrah dan anak Nadhirah. Hari itu ialah sesi rawatan dan pemeriksaan terakhir Nadhirah dan Bushrah. Dia mengambil keputusan menolak tawaran untuk berkhidmat di Arab Saudi kerana akan pulang ke tanah air untuk mencurah kemahiran kepada rakyat dan negaranya sendiri. 5.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga Zulkifli. 4. BAB 23 1.Mereka dibekalkan ubat ubat dan cara pemakanan ubat dan cara pemakanan ubat yang betul. 10 . 2. Hari Sabtu Zulkifli dan keluarga berlepas pulang ke Malaysia. Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. Berita keputusan Dr. 2. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah.keinginan Dr. Bushrah telalu rindukan Nazli. 3.Tan Kai Chah untuk pulang ke Malaysia semakin menebal.

00 pagi. 5. Bushrah menghembuskan nafas terakhir. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. 2. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. 11 .BAB 24 1. tepat jam 4. 3. Pada pagi Jumaat. 4.

Nadhirah dan Bushrah berada dalam keadaan sihat sehinggalah satu malam Jumaat . Dia juga gigih menulis skrip drama radio dan berita tentang pembedahan penyakit Nadhirah di Utusan Malaysia untuk menarik perhatian Tan Sri Shamsudin . Mereka juga selamat tiba di Lapang Terbang Subang . Walaupun begitu Bushrah tetap dengan keputusan demi masa hadapan anaknya . sehinggalah dia meninggal dunia . Nadhirah . Selain itu . Manakala Nadhirah berkerja di Bank Islam dan akan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Hospital Besar Kuala Lumpur . Setibanya di London. Di samping itu . Pembedahan yang dijalankan berjaya . Zulkifli mengikuti pendidikan jarak jauh di Universiti Sains Malaysia . beliau dan isterinya bersetuju menanggung segala kos pembedahan Nadhirah di luar Negara . dia berkerja sebagai pembantu hospital . Lima tahun kemudian . mereka berjumpa doktor Tan Kai Chah bagi membincangkan pembedahan yang bakal dijalankan kelak .SINOPSIS Novel ini mengesahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai perbelanjaan perubatan anaknya di luar negara . Zulkifli ditawarkan sebagai pengarang di Utusan Malaysia . tempat Bushrah berkerja dan penduduk penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut mengutip derma untuk mereka . Hal ini demikian kerana anaknya nadirah menghidap penyakit kerosakkan hati dan hempedu . 12 . pengarah Sapura Holdings . Isterinya Bushrah pula rela mengorbankan sebahagian kepada Nadhirah . Bushrah mengata sesak nafas . Keputusan Busharah menimbulkan berbagai bagai reaksi .

Seterusnya.Masyarakat Kuala Linggi cuba menolong keluarga Zulkifli setelah menggetahui masalah Nadhirah. Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima juga menjadi persoalan untuk novel iniyang di tunjukkan oleh Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan. Persoalan Antara persoalan yang cuba digambarkan dalam karya ini ialah pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak.TEMA & PERSOALAN Tema y Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka . 13 .Bushrah sanggup mengorbankan nyawa untuk menyelamatkan Nadhirah. masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu juga merupakan salah satu persoalan untuk novel ini.

WATAK & PERWATAKAN Zulkifli - Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwin dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah - Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan 14 .

Muliyadi - Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph.D. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar Tan Sri Shamsuddin - Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di London Bersikap rendah diri 15 .

Tan Kai Chah - Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Nadhirah - Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu 16 .Dr.

17 . Di pertengahan jalan. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah. Pembedahan itu mengambil selama 14 jam.PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Klimaks Bushrah dan Nadhirah dibedah. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa Sikh. Akhirnya pembedahan itu berjaya.

Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. 18 . Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Melayu. Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya.

LATAR Latar tempat - Simpang jalan kg. Melawar Rumah Zulkifli. Zoo London. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckingham. di Jalan Mewah Satu. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa - Berlaku pada zaman sekarang Ketika Nadhirah berumur 14 tahun Hingga dia menamatkan pengajian 19 . Bandar Tun Razak Rumah emak.

- Waktu siang dan malam Latar Masyarakat - Masyarakat Melayu Masyarakat yang prihatin Masyarakat bekerjasama Masyarakat mementingkan ilmu 20 .

setinggi . . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa. . 120 ) Peribahasa Dalam novel ini. . ( hal . 21 .GAYA BAHASA Diksi . .Penerangan Gambaran jelas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh : Hati ialah kelenjar paling besar dalam tubuh manusia.terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya. Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen.Ia bukan mimpi disiang hari lagi .saya bab-bab enjin memang buta kayu .tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Inversi . Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . Contohnya : .

( hal. 22 . iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara.Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang. kulit anak-anak.Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. . ( hal. 104 ) Hiperbola . perasaan Bushrah terus berperang.Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara. keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga.Yang berikut ialah contoh personifikasi : Dalam pada menonton itu. 70 ) Personifikasi .Metafora . Simile . kulit Bushrah dan kulit bumi.mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing.

gitu!`` kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal. Subhanallah. . Contohnya : repair.``oh. role model.Bahasa Arab Insya .Sinkof . survival. urgent.Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu. no problem. by line. dan sebagainya. red fape.allah. traffic jam. Alhamdullilah 23 .Bahasa inggeris. Bahasa Asing . clear. 205 ) .

Contoh watak yang baik hati ialah Tan Seri Shamsuddin yang membiayai seluruh kos rawatan perubatan Nadhirah. Kasih sayang Nilai ini merujuk perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga. Kasih sayang ibu yang luhur mendorong Bushrah berkorban nyawa untuk anaknya Nadhirah.dia menghormati ibubapa serta kedua-dua mentuanya. Kerajinan Nilai ini dilihat melalui tindakan watak-watak terutamanya watak Zulkifli dan Muliyadi.Merka rajin menambah ilmu pengetahuan walaupun mereka sudah tua. 24 . Hormat-menghormati Nilai ini merujuk perasaan hormat-menghormati sesama insan yang ditunjuk oleh Zulkifli yang sebagai anak dan anak mentua.NILAI MURNI Baik hati Nilai ini merujuk perasaan simpati sesama manusia atau makhluk lain.

anak mereka.Contohnya ialah masyarakat Kuala Linggi yang bersimpati dengan keluarga Nadhirah sebaik sahaja berita dikeluarkan diakhbar dan sanggup menghulurkan bantuan sebaik mereka boleh.  Kita perlu memberi bantuan kepada orang susah dan memerlukan pertolongan dan tidak bersikap mementingkan diri-sendiri. 25 .Contohnya ialah watak Zulkifli yang mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Shamsuddin yang menderma wang supaya Nadhirah boleh menjalankan pembedahan di London dan bersyukur kepada tuhan kerana isterinya dan anaknya selamat menjalankan pembedahan.  Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.Contohnya ialah watak Bushrah yang sanggup mengkorbankan nyawa untuk menyelamatkan anaknya.  Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada tuhan.Nadhirah.PENGAJARAN  Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan hendaklah berkorban demi kebahagian anak. Contohnya ialah watak Tan Sri Shamsuddin yang sanggup menggeluarkan duitnya sendiri untuk membayari kos pembedahaan Nadhirah.

RUJUKAN Ulasan Grafikal Komsas 2 dalan 1Panas Salju dan Antologi Anak Bumi Tercinta Tingkatan 3.scribid.com 26 . Novel Panas Salju www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful