SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN KHIR JOHARI

SiviK

Tajuk: Sekolah Saya
Nama: Siti Nor Shafiqah Binti Abu Bakar. Tingkatan: 1 Elite 3. Nama Guru: Encik Mazlan.

Sejarah penubuhan.
Sekolah ini dimulakan pada tahun 1963 di sebuah banggunan dua tingkat yang sekarang digunakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan 1 dan 2.Kelas aliran Melayu ini sebenarnya bermula di Sekolah Menengah Ibrahim,Sungai Petani pada tahun 1959.Pemindahan separuhnya berlaku pada tahun 1964 dengan pelajar-pelajar seramai 400 orang dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 dengan 21 orang guru. Sekolah ini dikenali dengan nama Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Petani sehingga dirasmikan oleh Yang Berhormat Encik Mohd Khir Johari,Menteri Pendidikan ketika itu,6hb Mei 1965 ditukarkan nama kepada Sekolah Menengah Kebangsaan Khir Johari. Pada tahun 1969,2 kelas Tingkatan 4 aliran Sains diadakan.Pada tahun 1970, bilangan pelajar Sains bertambah, masalah tempat tinggal pelajar timbul.Ini dapat diatasi dengan kerjasama Sekolah Menengah Ibrahim dan Sekolah Menengah Che Tom yang telah dapat menampung seramai 80 orang pelajar.Pada tahun 1971,bilangannya meningkat dengan keadan yang mendesak,asrama sementara dibuka bertempat di sebuah banggunan yang asalnya Sekolah Melayu Sungai Petani dengan penghuninya seramai 40 orang. Banggunan Asrama Puteri yang ada sekarang digunakan pada tahun 1972. Penghuni perempuan di tingkatan atas, manakala penghuni lelaki di tingkatan tengah dan bawah. Jumlahnya ialah 130 orang pelajar lelaki dan 40 orang pelajar perempuan yang terdiri daripada tingkatan 4, 5 dan 6. Pelajar-pelajar lelaki dipindahkan ke blok 3 tingkat yang baru pada tahun 1986. Kelas tingkatan 6 Rendah Sastera bermula pada tahun 1971 manakala aliran Sains pula diwujudkan pada tahun 1973.

Lokasi Sekolah Menengah Kebangsaan Khir Johari.Kedah. . 08000 Jalan Pengkalan. Sungai Petani.

.Pelan Sekolah.

Bilik Gerakan.Sehingga kini terdapat seramai 2263 pelajar Tingktan Satu hingga Pra-Universiti yang belajar pada sesi pagi.sekolah ini dilengkapkan dengan dua buah banggunan asrama untuk lelaki dan perempuan secara berasingan.Bilik Pusat Sumber.Bagi menampung keperluan pelajar-pelajar dari kawasan luar bandar.bilik Pengawas Sekolah dan Asrama Putera dan Puteri. Sekolah ini sebagai institusi pendidikan memperlihatkan perkembangan yang pesat sejak penubuhannya.Bilik Komputer.Surau.11 buah makmal Sains.Perpustakaan.Kantin.Kedai Koperasi Sekolah.Perkembangan Fizikal dan Infrastruktur.Sehingga tahun 2008 banggunan-banggunan sekolah terdiri daripada 63 bilik darjah.gelanggang permainan dan Dewan Besar bagi memenuhi keperluan kegiatan-kegiatan ko-kurikulum. .Bengkel Kemahiran Hidup. Kita juga mempunyai kemudahan-kemudahan padang permainan yang lengkap dengan sebuah astaka.Bilik Bimbingan dan Kaunseling.

Jumlah Guru.Staf Sokongan dan Murid Jumlah Guru : 125 orang Jumlah Staf Sokongan : 19 orang Jumlah Murid : Kira-kira 2500 orang .

.

.Visi Sekolah. Menjadikan SMKKJ gemilang dengan jati diri menjelang 2010.

keceriaan.Misi Sekolah.perpaduan dan kemesraan antara kaum dan masyarakat melalui pemantapn pengurusan dan kepimpinan sekolah bagi memenuhi aspirasi pelajar.sahsiah pelajar.ko-kurikulum. Beriltizam untuk mencapai kegemilangan dalam pengurusan. .kurikulum.agama dan negara.

.

Murid-murid yang tidak dapat hadir ke sekolah atas alasan tertentu hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah melalui surat ibu bapa/penjaga atau surat akuan doktor.Kehadiran adalah diwajibkan untuk semua murid.surat tunjuk sebabakan dihantar kepada ibu bapa atau penjaga. .Peraturan Sekolah. 1. 3. 4. 2. 5.Seseorang murid yang keluar kelas hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru yang mengajar pada masa itu.Bagi murid yang tidak hadir ke sekolah selama tiga hari berturutturut tanpa apa-apa kenyataan.Murid yang tidak dapat mengikuti aktiviti sukan hendaklah membuktikannya dengan mengemukakan surat akuan doktor atau penjaga.

Pencapaian Sekolah Dalam Bidang Akademik .

.

.

Pencapaian Sekolah Dalam Aktiviti Ko-kurikulum .

.

.

.

Sumbangan Saya Untuk Merealisasikan Hasrat Sekolah Mengharumkan nama Sekolah Menengah Kebangsaan Khir Johari dengan mencapai prestasi yang baik dalam ko-kurikulum dan kurikulum. .

Harapan Saya Terhadap Sekolah SMKKJ Semoga Sekolah Menengah Kebangsaan Khir Johari menjadi sekolah contoh di Kedah dan seterusnya di Malaysia. .

.

17&18 19&20 21&22 .3.4.6&7 Visi Dan Misi Sekolah 8.ISI KANDUNGAN PERKARA Tajuk Folio MUKA SURAT 0 Isi Kandungan 1 Latar Belakang Sekolah 2.9&10 Peraturan Sekolah Pencapaian Sekolah Dalam Bidang Akademik Pencapaian Sekolah Dalam Aktiviti Ko-kurikulum Harapan Saya Terhadap Sekolah Sumbangan Saya Untuk Merealisasikan Hasrat Sekolah 11&12 13.5.14&15 16.