P. 1
Bahasa Sunda

Bahasa Sunda

|Views: 5,155|Likes:
Dipublikasikan oleh dewi saptawardani

More info:

Published by: dewi saptawardani on Dec 14, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

a. Hubungan waktu:
- saprak
Contoh: Saprak diputuskeun, kabogoh kuring jadi mindeng ngalamun (Semenjak
diputuskan, pacar saya jadi sering melamun)

- ti mimiti
Contoh: Ti mimiti ayeuna, kuring embung deui ngagandong gajah! (Dari mulai
sekarang, saya tidak mau lagi menggendong gajah!)

- basa
Contoh: Basa ngaliwat ka hareupeun imahna, manéhna keur digégél anjing. (Waktu
saya lewat di depan rumahnya, dia lagi digigit anjing)

- nepi ka
Contoh: Nepi ka ayeuna ogé pamajikan masih kénéh nagih ménta pangmeulikeun
tank waja.
(Sampai sekarang pun istri saya masih selalu menagih minta dibelikan
tank baja).

- saméméh dan sanggeus
Contoh: Saméméh boga kabogoh, kuring boga lima téori pikeun cara meunangkeun
kabogoh. Saeunggeus boga lima kabogoh, kuring teu boga téori hiji-hiji acan.

(Sebelum punya pacar, saya punya lima teori cara mendapatkan pacar. Sesudah
punya lima pacar, saya tidak punya teori satu pun.)

- waktu
Contoh: Waktu kuring ngajak kenalan, manéhna langsung utah. (Waktu saya
mengajak kenalan, si dia langsung muntah).

b. Hubungan sarat:
- saupama
Contoh: Luna Maya pasti resepeun ka urang, saupama urang kasép jiga Ariel
Peterpan.
(Luna Maya pasti menyukai saya, jikalau saya seganteng Ariel Peterpan)

- lamun
Contoh: Manéh bakal lulus ujian, lamun manéh soson-soson diajar. (Kamu akan
lulus ujian, kalau kamu belajar dengan sungguh-sungguh)

- asal
Contoh: Kuring daék jadi pamajikan manéh, asal manéh bunuh diri heula! (Saya
mau jadi istrimu, asal kamu bunuh diri dulu!)

c. Hubungan tujuan:
sangkan/supaya/ambéh

Contoh: Ambéh teu ceurik deui, béré balon wé. (Biar tidak nangis, kasih balon saja).

d. Hubungan perbandingan:
- saperti/ibarat/kawas

Contoh: saperti/ibarat/kawas langit jeung bumi

e. Hubungan sebab:
- sabab/lantaran/alatan
Contoh: Manéhna indit ka Bandung, sabab/lantaran/alatan manéhna hayang ulin. (Ia
pergi ke Bandung, sebab dia ingin main.)

f. Hubungan akibat:
- nepi ka
Contoh: Si Sulé nyasab di Jakarta, nepi ka teu nyaho jalan balik. (Si Sule nyasar di
Jakarta, sampai gak tahu jalan pulang.)
- akibatna
Contoh: Manéhna judi waé, nepi harta bendana béak korédas. (Ia berjudi terus,
sampai harta bendanya habis tak tersisa).

7. Angka dalam Basa Sunda
1 = hiji
2 = dua
3 = tilu
4 = opat
5 = lima
6 = genep
7 = tujuh
8 = dalapan
9 = salapan
10 = sapuluh
11 = sabelas
12 = duabelas (
13 - 19 tinggal pakai pengucapan angka 1 – 9 + belas)
20 = duapuluh
100 = saratus
5000 = lima rebu

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->