P. 1
RPH Hoki- amie

RPH Hoki- amie

|Views: 581|Likes:
Dipublikasikan oleh Shidi Amira

More info:

Published by: Shidi Amira on Dec 14, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09

Rancangan Pengajaran Harian
Kelas Matapelajaran Tarikh Masa Bilangan murid disleksia) Tajuk Kemahiran Hasil Pembelajaran : Pendidikan Khas Kasih : Pendidikan Jasmani : 29 Oktober 2010 : 7.30 – 8.30 pagi : 7 orang (4 orang slow learner, 1 autisme, 1 hyperaktif, 1 : Permainan Hoki : Menggelecek : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat :
1. Menggelecek dengan jarak dekat dan lurus 2 daripada 3 percubaan 2. Menggelecek dengan jarak jauh dan lurus 2 daripada 3 percubaan. 3. Menggelecek “Indian” 2 daripada 3 percubaan.

Pengetahuan Sedia Ada : teori

1.

Murid telah didedahkan dengan permaianan hoki secara

2. Murid telah mempelajari pemanasan badan

Nilai murni

:

1. Mengajar murid-murid supaya tidak putus asa mencuba sehingga melakukannya dengan betul. 2. Menerapkan nilai kerjasama dan saling membantu di kalangan

murid. 3. Meningkat keyakinan diri para murid. Unsur Terapi : Psikomotor Halus dan kasar : Kayu hoki (6 batang), Bola hoki (6 biji), Kon (5 buah), Pita ukur

Bahan Bantu Mengajar

1

Murid-murid tidak dibenarkan mengangkat kayu hoki melebihi paras pinggang. LANGKAH / MASA STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ISI KANDUNGAN Memanaskan badan AKTIVITI PEMBELAJARAN a) Berjogging dari garisan 25 ela ke garisan 50 ela dan ulangi latihan ini sebanyak tiga kali.Regang tengkuk (tangan bawah dagu tolak ke atas.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Aspek keselamatan: 1. - BBM DAN CATATAN Set induksi (5 minit) Teknik : Praktikal Unsur terapi : Psikomotor Nilai : bekerjasama Berlari anak dengan dan yakin diri menggunakan kelajuan yang sama tetapi bergerak mengikut arahan. Murid-murid tidak dibenarkan bergurau senda menggunakan kayu hoki dan bola hoki. Murid-murid diwajibkan memakai ‘shin guard’ semasa bermain. lari lompat selang seli ke kiri dan kanan.lari sisi . B) Kalistenik untuk melonggarkan otot dan sendi. . dan diulangi sebanyak tiga kali.lari angkat kaki ke belakang. Tangan atas kepala - 2 . 3. Lari angkat kaki . 2.

Tangan di kanan dagu tolak ke kiri dan tangan di kiri dagu tolak ke kanan untuk kelembutan sendi tengkuk.Regangan pinggang ( memutarkan pinggang) . Teknik : Sumbangsaran dan ansur maju Unsur terapi : pendengaran Nilai : Yakin diri Alatan : 3 .Regangan badan ( bongkokkan dan luruskan badan ) . Guru menerangkan tentang teknik menggelecek kepada murid.Melonggarkan ototquaderi ceps danhamstri ng. . .Regangan bahu ( Tarik siku ke belakang) .Regangan tangan . Guru membuat ansur maju menggelecek kepada murid.Memutarkan pergelangan kaki. 2.Angkat tumit bertubi-tubi. Langkah 1 10 minit Memberi penerangan tentang teknik gelecek 1.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 tekan ke bawah.) .

dicondongkan ke hadapan. bola hoki. kedua-dua Unsur terapi : belah tangan dan kayu psikomotor hoki dibawa di hadapan Nilai : kerjasama dan dan di kanan badan. c. Tangan digunakan menolak kanan untuk sementara tangan kiri digunakan untuk menarik apabila bola sedikit ke hadapan dan 4 di kanan kaki . bola hoki. kon. pergelangan terus ke Badan sedikit tanganpula dari belakang Pergerakan tangan hadapan dengan jarak tangan kiri maju ke yang mudah digunakan. dan hadapan. pita ukur b.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Kayu hoki. yakin diri tegak ke tanah dan Alatan : pandangan mata ke Kayu hoki. Berlari dekat. pita ukur Langkah 2 10 minit Menggelecek dengan a. Kayu dengan hoki dipegang Teknik : ansur maju jarak dekat dan lurus. kon. tangan direnggangkan badan. arah hadapan.

Bola digerakkan dengan pukulan pendek kira-kira Langkah 3 15 minit Menggelecek dengan enam inci dalam keadaan lurus. dicondongkan ke hadapan. arah hadapan. Tangan digunakan menolak kanan untuk sementara tangan kiri digunakan untuk menarik apabila 5 . dan hadapan. bola hoki. mendengar arahan tegak ke tanah dan Alatan : pandangan mata ke Kayu hoki. c. pergelangan terus ke Badan sedikit tanganpula dari belakang Pergerakan tangan jarak jauh dan lurus hadapan dengan jarak tangan kiri maju ke yang mudah digunakan. pita ukur b.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 kanan. Kayu hoki dipegang Teknik : Praktikal dengan kedua-dua Unsur terapi : belah tangan dan kayu psikomotor hoki dibawa di hadapan Nilai : kerjasama. a. Berlari jauh. kon. dan di kanan badan. tangan direnggangkan badan.

b. kon.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 bola sedikit ke hadapan dan di kanan kaki kanan. Pegangan : tangan kiri Teknik : praktikal dan di hujung kayu dengan ansur maju belakang tangan Unsur terapi : menghala ke luar. mendengar arahan dan sabar Tangan kanan memegang tengah kayu Alatan : dan longgarkan sedikit Kayu hoki. Langkah 4 15 minit Menggelecek “Indian” a. pita ukur pergelangan tangan. d. siku psikomotor dan pergelangan tangan Nilai : kerjasama. Bola digerakkan dengan pukulan pendek kira-kira enam inci dalam keadaan lurus. Mata: memandang pada bola semasa membuat tolakan. menghala ke hadapan. c. Badan: bongkok sedikit dan dibengkokkan. Bola: berada di sebelah kanan dan di hadapan kaki kanan. Pastikan kedudukan kayu hoki adalah lebih kurang 45° 6 lutut . bola hoki.

Murid membuat regangan untuk menyejukkan badan bermula dari kepala hingga ke kaki. 3. 1. Ini menyebabkan pukulan yang dilakukan tidak sempurna. murid menarik nafas dalam dan melepaskannya Nilai : Menjaga kesihatan REFLEKSI: Antara kesilapan yang kerap dilakukan ialah: - Pegangan kayu hoki tidak sempurna. Bukaan kaki yang rapat semasa pukulan menyebabkan pukulan tersasar.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Penutup 5 minit Menyejukkan badan dari tanah. 7 . Kedudukan bahu yang tidak ke arah sasaran Murid tidak mampu menguasai kemahiran baru dengan cepat. 2 . Kemahiran perlu di ajar dengan ulangan yang berterusan. Guru meminta murid membuat bulatan.

Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 INSTITUT PERGURUAN KAMPUS PEREMPUAN MELAYU PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN ( RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN) KPLI – KDC AMBILAN NOVEMBER 2009 NAMA : MOHAMAD HELMI BIN BACHOK @ NONG CHIK UNIT: PK 3 NO.KP : 851029-01-5317 NAMA PENSYARAH : EN KHAIRUL ANUAR BIN ISMAIL 8 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->