PENGURUSAN IBADAH SEMASA SAKIT & PERANAN DOKTOR DAN PARAMEDIK DALAM MENGHADAPI PESAKIT NAZAK

OLEH DR. BASRI BIN IBRAHIM FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM UNIVERSITI DARUL IMAN MALAYSIA KAMPUS KUSZA 21300 KUALA TERENGGANU

PENDAHULUAN
 

Matlamat Manusia diciptakan untuk ibadah Firman Allah SWT: ْ‫َ َا خلَقْ ُ الْ ِ ّ َا ِنسَ ِ ّ ليع ُ ُو ِي(65) َا ُ ِي ُ منهمْ ِنْ ِزْقٍ وَ َا ُ ِي ُ َن‬ ‫م أر د أ‬ ‫م أر د ِ ْ ُ م ر‬ ‫وم َ ت جن و لْ إل ِ َ ْبد ن‬ )57(‫ُطعِ ُو ِي‬ ‫يْم ن‬

Maksudnya; Dan )Ingatlah( Aku Tidak Menciptakan Jin Dan Manusia Melainkan Untuk Mereka Menyembah Dan Beribadat Kepadaku. Aku Tidak Sekali-kali Menghendaki Sebarang Rezeki Pemberian Dari Mereka, Dan Aku Tidak Menghendaki Supaya Mereka Memberi Makan Kepadaku. ) Al-Zariyat: 56-57 (.

KEPENTINGAN IBADAH SEMASA SAKIT       Menghapuskan Dosa Memantapkan Kesabaran Menghadapi Ujian Membuktikan Kecintaan Kepada Allah Membuktikan Kebenaran Beriman Kepada Allah Mengangkat Darjat Di sisi Allah Mengharapkan Keampunan Dosa Daripada Allah Memantapkan Tawakal Kepada Allah .

Hadis riwayat al-Tirmizi.a.a. Abu Dawud dan lain-lain. Jika anda tidak mampu. hendaklah dalam kedaan duduk dan jika tidak mampu hendaklah dilakukan di atas lambung anda.a. Hadis Riwayat al-Bukhari. Tiangnya adalah solat.KEPERLUAN MELAKUKAN IBADAH KEPADA PESAKIT        Wajib Melakukan Ibadah Selagi Waras Rasulullah ) s.w ( bersabda: Tunaikanlah solat dalam keadaan bersiri. Manakala tonggaknya ialah jihad di jalan Allah.w ( pernah bersabda: Pokok segala perkara ialah Islam. Saya bertanya nabi ) s. .w ( tentang kewajipan melaksanakan solat? Baginda ) s. Dilaksanakan Berdasarkan Kemampuan Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imran bin Husain. katanya: Saya mengidap penyakit buasir.

Baginda berkata: Sesiapa yang menjaga solat.a ( daripada nabi ) s. Pada hari kiamak kelak. ibn Majah al-Hakim dan lainlain.a. Sesiapa yang tidak menjaga solat.ANCAMAN KERAS KERANA MENINGGALKAN IBADAH  Hadis yang diriwayatkan menerusi Abdullah bin Amru bin al-'As ) r. tidak akan memperolehi cahaya.a.w ( menyebut tentang solat. Haman dan Ubai bin Khalaf.w (: Satu hari baginda ) s.  . hujjah dan juga keselamatan. Fir'aun. hujjah dan keselamatan pada hari kiamak kelak. akan memperolehi cahaya. Hadis riwayat al-Tirmizi. akan bersama dengan Qarun.

Berwuduk Atau Bertayammum  Bersuci Dari Najis – Samada Pada Badan.PANDUAN BERSUCI BAGI PESAKIT  Bersuci Dari Hadas – Spt Mandi. Pakaian Dan Tempat .

TATA CARA BERWUDUK  Niat  Membasuh Muka  Membasuh Dua Tangan Hingga Siku  Menyapu Kepala  Membasuh Dua Kaki Hingga Buku Lali  Tertib Iaitu Teratur .

TATA CARA BERTAYAMMUM  Niat  Tepukan Pertama Untuk Sapu Muka  Tepukan Kedua Untuk Sapu Dua Tangan .

MENEPUK TANGAN PADA DEBU KALI PERTAMA .

MENYAPU MUKA .

MENEPUK TANGAN PADA DEBU KALI KEDUA .

MENYAPU TANGAN .

MENYAPU ATAS PEMBALUT  Pembalut Digunakan Pada Bahagian Luka  Menggunakan Air Lalu Menyapukannya Ke Atas Pembalut .

BALUTAN PADA MATA .

PESAKIT BIASA  Mengambil Wuduk Seperti Biasa .

PESAKIT BERBALUT ANGGOTA WUDUK  Yang Boleh Dibuka Pembalutnya  Yang Tidak Boleh Dibuka Pembalutnya .

TANGAN DICUCUK JARUM .

YANG BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA  Wajib Membuka Balutan  Menyempurnakan Wuduk Sepertimana Biasa .

YANG TIDAK BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA        Misalnya: Muka Ditampal Dengan Plaster Hidung Dipasang Alat Ryles Tube Branula Dipasang Di Tangan Bagi Pesakit Yang Memerlukan Bekalan Air Drip Traction Dipasang Secara Berterusan Bagi Kepatahan Tulang Tangan Kiri Berbalut Tangan Kanan Berbalut .

TANGAN YANG BERBALUT .

KATEGORI PESAKIT YANG TIDAK BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA  Dalam Keadaan Berhadas  Dalam Keadaan Suci .

DALAM KEADAAN BERHADAS       Basuh Sendiri Semua Anggota Wuduk Yang Tidak Berbalut Jika Tidak Mampu Boleh Minta Bantuan Orang Lain Anggota Wuduk Yang Berbalut Disapu Dengan Air Kemudian Bertayammum Kemudian Menunaikan Solat Solat Itu Sah Dan Tidak Perlu Diulangi Kembali .

DALAM KEADAAN SUCI  Mengambil Wuduk Sendiri Seperti Biasa  Jika Tidak Mampu Boleh Minta Bantuan Orang Lain  Anggota Wuduk Yang Berbalut Disapu Dengan Air  Menunaikan Solat  Solat Itu Sah Dan Tidak Perlu Diulangi Kembali .

PESAKIT YANG TIDAK BOLEH TERKENA AIR  Misalnya Seluruh Anggota Wuduk Berbalut  Menyapu Air Di Atas Pembalut  Hendaklah Bertayammum  Minta Bantuan Untuk Bertayammum  Kemudian Menunaikan Solat  Tidak Perlu Ulangi Kembali Solat .

PESAKIT YANG TIDAK BOLEH TERKENA AIR DAN DEBU TANAH  Tidak Perlu Berwuduk  Tidak Perlu Bertayammum  Menunaikan Solat Dalam Keadaan Tidak Suci  Ganti Semula Selepas Sembuh .

PESAKIT SENTIASA BERHADAS  Seperti  Continuos Bladder Drainage Dipasang Pada Pesakit Yang Tidak Boleh Kencing Kerana Tersumbat  Colostomy Bag Dipasang Pada Pesakit Yang Tidak Boleh Buang Air Besar Secara Normal .

PERUT DITEBUK DAN DIPASANG SALURAN NAJIS ATAU IPASANG TIUB PADA SALURAN KENCING .

CARA-CARA BERWUDUK          Tanggal Atau Buka Bag Plastik Berisi Najis Bersih Tempat Keluar Najis Gantikan Dengan Plastik Baru Berwuduk Sendiri Seperti Biasa Atau Minta Bantuan Orang Lain Berwuduk Setelah Masuk Waktu Solat Wuduk Sah Untuk Satu Solat Fardu Sahaja Teruskan Solat Walaupun Najis Keluar Solat Tersebut Sah Tidak Perlu Ulangi Kembali .

MENUNAIKAN SOLAT BAGI PESAKIT  Menutup Aurat  Mengadap Kiblat  Pakaian Bersih .

.CARA-CARA MENUNAIKAN SOLAT  Pesakit Yang Boleh Menunaikan Solat Secara Biasa  Boleh Berdiri  Wajib Tunaikan Solat Secara Biasa Bermula Dari Niat Berdiri. Baca AlFatihah Dan Rukun-rukun Yang Lain.

MUKA DITAMPAL PEMBALUT .

Jika Mampu  Jika Tidak Mampu Rukuk Dan Sujud. Isyarat Dengan Kepala .PESAKIT TIDAK BOLEH BERDIRI  Tunaikan Solat Secara Duduk  Seeloknya Duduk Secara Iftirasy ) Tahiyyat Awal (  Mengadap Kiblat  Lakukan Ke Semua Rukun Solat.

CARA TUNAI SOLAT PESAKIT TIDAK BOLEH BERDIRI  Contoh 1 .

Contoh 2 .

Contoh 3 .

Contoh 4 .

Contoh 5 .

Contoh 6 .

Contoh 7 .

SAKIT JANTUNG DAN LAIN-LAIN SERTA ADA WAYAR DAN PLASTER DI TANGAN DAN BADAN .

KAKI DIPOTONG .

PESAKIT TIDAK MAMPU DUDUK  Solat Secara Mengiring Pada Lambung Kanan  Jika Tidak Mampu Pada Lambung Kiri  Seluruh Badan Mengadap Kiblat  Lakukan Rukun Yang Mampu Dilakukan  Yang Tidak Mampu Gunakan Isyarat .

CARA SOLAT PESAKIT TIDAK MAMPU DUDUK  Contoh 1 .

Contoh 2 .

MUKA DAN TANGAN DIBALUT .KEPALA.

PESAKIT TIDAK BOLEH MENGIRING  Tunaikan Solat Secara Terlentang  Kedua Kaki Mengadap Kiblat  Lakukan Rukun Solat Yang Boleh Dilakukan  Yang Tidak Mampu Gunakan Isyarat .

PERUT DITEBUK .

BERBARING .

PESAKIT BERBALUT DAHI SAHAJA  Lakukan Solat Secara Biasa Dalam Keadaan Berdiri  Lakukan Ke Semua Rukun Solat  Apabila Sujud Boleh Sujud Di Atas Pembalut  Solat Sah Dan Tidak Perlu Diulangi .

Berbaring Atau Terlentang Di Atas Katil Kaki Mengadap Kiblat Kepala Diangkat Tinggi Sedikit Jika Tidak Mampu Juga. Ikut Keupayaan Isyarat Mata Atau Kepala . Duduk Jika Tidak Mampu.BEBERAPA CONTOH PELAKSANAAN SOLAT BAGI PESAKIT MENGIKUT JENIS PENYAKIT          Perut Ditebuk ) Memakai Colostomy Bag ( Solat Mengikut Kemampuan Berdiri Jika Tidak Mampu.

Ikut Keupayaan  Dengan Isyarat Mata Atau Kepala .KAKI DIBALUT  Jika Tidak Dapat Bergerak  Solat Dalam Keadaan Kaki Mengadap Kiblat  Kepala Diangkat Tinggi Sedikit  Jika Tidak Mampu.

KAKI BERBALUT .

KAKI DAN TANGAN BERBALUT
 Solat Dalam Keadaan

Duduk  Boleh Duduk Di Atas Kerusi Mengadap Kiblat  Isyarat Kepala Ketika Rukuk Dan Sujud

KAKI DAN TANGAN BERBALUT

BALUTAN PADA TANGAN KIRI DAN KAKI KIRI
     

Solat Dalam Keadaan Duduk Boleh Duduk Atas Kerusi Mengadap Kiblat Isyarat Ketika Rukuk Dan Sujud Jika Tidak Dapat Duduk, Solat Dalam Keadaan Baring Kaki Mengadap Kiblat Kepala Diangkatkan Sedikit.

BALUTAN PADA TANGAN KIRI DAN KAKI KIRI .

Pesakit Boleh Melakukan Jamak Suri  Bagi Ulama Mazhab Maliki. Boleh Jamak Takdim Dan Takhir . Hanbali Dan Sebahagian Ulama Mazhab Al-Syafi’i Seperti Al-Qadi Husain Dan AlMu’tawalli.JAMAK SOLAT  Dalam Mazhab Al-Syafi’i.

Jika sedar. . hendaklah bertayammum.PESAKIT TIDAK SEDARKAN DIRI        Cara Berwuduk Tiada kewajipan ke atasnya ketika itu. tiada kewajipan ke atasnya. solatlah dalam keadaan berbaring atau mengikut keupayaan. Jika tidak dapat juga. Jika sedar dan jika tidak boleh terkena air. Cara bersolat: Tiada kewajipan ke atasnya ketika itu dan tidak perlu ganti ibadat di dalam keadaan tidak sedar.

TIDAK SEDAR .

PERANAN DOKTOR DAN PARAMEDIK DALAM MENGHADAPI PESAKIT NAZAK  Doktor Dan Paramedik Sebahagian Daripada Makhluk Allah  Bertanggungjawab Merawat Pesakit  Bertangungjawab Menghadapi Akhir Hayat Pesakit  Bertanggungjawab Tentang Pengurusan Selepas Kematian Pesakit .

TANDA-TANDA KEMATIAN        Mata Terbuka Dan Tidak Berkelip Hidung Condong Ke Sebelah Kiri Atau Kanan Terkulai Rahang Bawah Berhenti Denyutan Jantung Badan Sejuk Secara Keseluruhan Kaki Kanak Berada Di Atas Kaki Kiri Dan Sebaliknya Mati Otak .

Solawat. Baca Al-Qur’an Dan Berzikir Mengadapkan Pesakit Ke Arah Kiblat Mengangkat Sedikit Kepala Pesakit Ke Arah Kiblat Mengajarkan Pesakit Dua Kalimah Syahadah Membaca Yasin Atau Meminta Waris Pesakit Membaca Yasin .SEBELUM MENINGGAL DUNIA       Meminta Pesakit Berbaik Sangka Kepada Allah Meminta Pesakit Memperbanyakkan Istighfar.

" 3. Tiada Kesembuhan Kecuali Dari-mu Sahaja )Ya Allah! Iaitu ( Kesembuhan Yang Tidak Akan Dihinggapi Penyakit Lagi.  . Engkaulah Sahaja ) Ya Allah ( Penyembuh Segala Penyakit . Bertanya Khabar Tentang Dirinya 4. Memendekkan Masa Lawatan Dengan Tidak Duduk Lama Disisi Pesakit. 1. Mengucapkan Salam Dan Berjabat Tangan. Berbicara Dengan Pesakit Dengan Ungkapan Yang Baik 6. 2. Duduk Di Sisi Kepala Pesakit Dan Berdoa Serta Meletakkan Tapak Tangan Ke Atas Dahi Pesakit. Kurangkan Bercakap Atau Membuat Bising 5. )Riwayat Al-bukhari & Muslim( Maksudnya: "Hilangkanlah Segala Penyakit Dan Sembuhkanlah Ia Wahai Tuhan Pencipta Manusia.

Bercakap Perkara Yang Baik Tentang Si Mati Meminta Warisnya Menyelesaikan Hutangnya Jika Ada Meminta Waris Segera Melaksanakan Wasiatnya Menyegerakan Prosedur Yang Berkaitan Dengan Penyelenggaraan Jenazahnya .SELEPAS MENINGGAL DUNIA            Menutut Kedua Matanya Jika Meninggal Mengikat Dua Dagunya Dengan Kain Melembutkan Sendi-sendinya Mencabut Pakaian Yang Dipakai Semasa Meninggal Meletakkannya Di Atas Katil Dan Seumpamanya Meletakkan Sesuatu Di Atas Perutnya Menutup Badan Si Mati Dengan Kain Meminta Orang Hadir.

Bercakap Perkara Yang Baik Tentang Si Mati Meminta Waris Menyelesaikan Hutangnya Jika Ada Meminta Waris Segera Melaksanakan Wasiatnya Menyegerakan Prosedur Yang Berkaitan Dengan Penyelenggaraan Jenazahnya .KEWAJIPAN TERHADAP WARIS SI MATI      Meminta Waris Banyak Bersabar Meminta Waris Yang Hadir.

KESIMPULAN  Ibadah Semasa Sakit Perlu Diketahui Oleh Setiap Orang Islam  Doktor Dam Paramedik Perlu Memainkan Peranan Terhadap Pesakit Nazak  Konsep Hospital Mesra Ibadah Perlu Dihayati Dalam Erti Kata Yang Sebenarnya .

SEKIAN Terimakasih Syukran Thank You .