1.

UNSUR- UNSUR INTRINSIK Judul Alur : Hikayat Hang Tuah :

Pengenalan tokoh → muncul konflik → puncak konflik → konflik mereda → penyelesaian • Pengenalan Tokoh Hang Tuah ialah seorang pahlawan legenda berbangsa melayu pada masa pemerintahan Sultan Melaka di abad ke- 12 • Muncul konflik Melor Hang Tuah dan dihukum bunuh karena di fitnah berzinah dengan Melor yang telah menjadi gundik Sultan • • • Puncak Konflik Konflik mereda Penyelesaian Hang Jebat bertindak durhaka kepada Sultan dan mengambil alih istana Dato’ Bendahara memberi tahu bahwa Hang Tuah masih hidup Hang Tuah kemudian diperintahkan untuk membunuh Hang Jebat dan akhirnya Hang Tuah memenangkan pertarungan

Tema : Pahlawan kesultanan handal bernama Hang Tuah berhasil merebut keris Taming

Sari, tetapi Hang Jebat menghianati kerajaan namun pada akhirnya Hang Jebat terkalahkan oleh ketangguhan Hang Tuah Gaya Bahasa : Hikayat Hang Tuah menggunakan Bahasa Melayu yang sulit dipahami dan kadang membingungkan Cotoh :

Dang Merdu Wati

Bapanya bernama Hang Mahmud manakala ibunya pula ialah

15 2. 11. Hang Kasturi.- Mereka berjaya menyelamatkan Dato’ Bendahara daripada seorang lelaki yang sedang mengamok Penokohan : 1. Tun Ali Patih Karma Vijaya Sultan Malaka → Atas muslihat Tun Ali juga. anak orang asli yang tinggal di gunung Ledang dan menjadi pembantu  Perwatakan : . 10. Sultan Malaka pada abad ke. Adiputra 7. Dato’ Bendahara Taming Sari → Pada suatu hari. mereka berjaya menyelamatkan Dato’ Bendahara → Hang Tuah telah berjaya membunuh seorang pendekar jawa yang bernama Adiputra Melor → Mereka menuntuk ilmu bersama Adiputra → Melor. Hang Tuah kembali dari Pahang → Melor telah ditawan oleh Tun Ali atas hasutan Patih Karma Vijaya → Sultan juga turut menyaksikan perbuatan Hang Tuah itu. Dang Merdu Wati Hang Jebat. 6. Hang Lekrir → Manakala ibunya pula ialah Dang Merdu Wati Hang Mahmud Hang Tuah → Hang Tuah ialah seorang pahlawan berbangsa Melayu pada masa pemerintahan  4. → Bapaknya bernama Hang Mahmud 3. dan Hang Lekiu → Hang Tuah dan keempat orang kawannya menuntut ilmu 5. Taming Sari 9. 8.

Hang Tuah o Setia → Hang Tuah ialah laksana yang terkenal dengan kesetiaannya kepada raja o Mahir Silat → Hang Tuah merupakan petarung silat yang amat handal dan tiada tolok bandingnnya 2. Adiputra o Baik. pemberani → Bapaknya (Hang Mahmud) juga pernah menjadi Hulubalang yang handal suatu ketika dahulu 3. Melor turun dari gunung Ledang mencari Hang Tuah 7. Hang Mahmud o Handal. mau membagi ilmunya → Hang Tuah dan empat orang kawannya menuntut ilmu bersama Adiputra 6. Dang Merdu Wati o Setia → begitulah juga ibunya merupakan keturunan dayang di istana 4. kuat → Kekebalan Taming sari terletak pada kerisnya . Melor o Baik hati → ketika Hang Tuah ke Pahang.1. Taming Sari o Jahat → Hang Tuah berjaya membunuh seorang pendekar jawa yang tidak dapat ditaklukkan o Kebal. Hang Jebat o Penghianat → Hang Jebat bertindak durhaka kepada Sultan dan mengambil alih istana 5. Dato’ Bendahara o Baik → Dato’ Bendahara menjemput mereka semua ke rumahnya dan mengambil mereka untuk bertugas di istana 8.

Melaka Gunung Ledang → Hang Tuah empat orang kawannya menurut ilmu bersama Adiputradi Gunung Ledang 3) Pahang → Hang Tuah telah diutuskan ke Pahang bagi mendapatkan Tun Teja untuk dijadikan permaisuri Sultan Melaka 4) 5) Rumah Brndahara → Sultan terpaksa melarikan diri dan berlindung dirumah Bendahara Istana → Dato’ Bendahara menjemput mereka ke istana  Waktu 1) 2) Abad ke. Sultan Malaka o Mudah percay → Sulatn melantik Hang Jebat menjadi laksamana menggantikan Hang Tuah Latar :   Tempat 1) 2) Kampung sungai Duyong → Menurut rekod sejarah.9.15 Tahun 1444 → Hang Tuah lahir tahun 1444 A. Patih Karma Vijaya o Penghasut → Atas hasutan Patih Karma Vijaya bagi dijadikan gundik Sultan 11. beliau lahir di kampung sungai Buyong. Hang Tuah kembali dari Pahana 10.D  Suasana 1) Kasmaran . Tun Ali o Licik → Atas muslihat Tun Ali.15 → Hang Tuah pahlawan paada masa pemerintahan Sultan Melaka di abad ke.

.UNSUR EKSTRINSIK  Politik : Kekuasaan seorang sultan (raja) Hubungan cerita dengan kehidupan sehari-hari. 2. UNSUR. • Kita juga tidak boleh mudah percaya kepada orang lain. karena itu merupakan amanah. Tetapi kita harus mempertimbangkan segala keputusan agar tidak menyesal di kemudian hari.→ Hang Tuah telah jatuh cinta pada Melor 2) 3) 4) Penuh Kemenangan → Pada suatu hari mereka berjaya menyelamatkan Dato’ Bendahara Penghianatan → Hang Jebat bertindak durhaka pada Sultan dan mengambil alih istana Penyesalan → Pada masa itu baginda baru menyesal karena membunuh Hang Tuah yang tidak bersalah 5) Bahagia → Hang Tuah akhirnya berjaya merampas semula Taming sarinya daripada Hang Jebat dan membunuhnya Sudut Pandang : Sudut pandang Orang ketiga. Apabila kita di beri kepercayaan. Karena pengarang sebagai orang serba tahu (sebagai pencerita). Amanah :   • • Kita tidak boleh menghianati sahabat kita sendiri yang telah berbuat baik dan setia kepada kita. karena bisa saja orang itu berniat buruk. Tapi tidak ikut berperan dalam cerita. maka kita harus bisa menjaga kepercayaan itu dengan baik.

• Hang tuah bisa merampas keris sakti dari tangan Taming sari.HAL MENARIK • Hang tuah berhasil menyelamatkan Dato’ Bendahara dari serangan musuh. seseorang yang memiliki kekuasaan / jabatan akan cenderung berkuasa dan memerintah orang yang lemah/ orang yang kedudukannya di bawah. Tindakan Hang Jebat yang membunuh rakyat melaka yang tidak berdosa di istana juga melanggar aturan agama. padahal jelas-jelas perzinahan di tentang agama. Ada yang jahat. Dato’ Bendahar→ membela yang benar. justru banyak terjadi perzinahan. banyak terjadi perbedaan karakter dalam bersosialisasi. 5. Hang Tuah berhasil merebut kembali taming sari dari tangan Hang Jebat dan membunuhnya sehingga kerjaan kembali damai. • Ada keris sakti yang bisa mengebalkan tubuh sang pemilik. Dan hal tersebut di anggap biasa. →Dalam kehidupan sehari-hari. dapat mengemban Amanah. Sedangkan di masa kini pembunuh akan di sidang di pengadilan dan mendapat sanksi / hukuman menurut peraturan perundang-undangan. • Hang tuah mendapat gelar laksamana dari sultan. Namun kelak akan mendapat balasan terhadap apa yang di lakukannya. SINOPSIS YANG . TOKOH DITELADANI • • Hang tuah → Setia. HAL. Pada masa itu pembunuh akan di hukum dengan mati. sedangkan Hang Jebat berhianat. pantang menyerah.  Sosial : Hang Tuah setia kepada raja. penghianat dan ada pula yang baik dan setia. 4.  Budaya dan Agama: Hang Tuah dihukum mati karena berzina dengan melor yang merupakan kalangan bawahan (budak). • Dalam pertarungan.→ Dalam kehidupan nyata. 3. →Di Jaman sekarang ini.

Setelah itu mereka di angkat sebagai prjajurit istana. melainkan menyembunyikannya di hutan. hidup seorang pahlawan legenda berbangsa melayu bernama Hang tuah. Hang tuah ke Pahang untuk menjemput Tun reja sebagai permaisur raja. Ia menyesal karena membunuh Hang Tuah yang tidak berdosa.Pada zaman dahulu kala. kerajaan kembali damai seperti semula. Hang Lekir dan Hang Lekiu di gunung Ledang bersama Adiputra. Ketika mengiringi sultan melaka ke Majapahit. Disana dia di fitnah dan di jebak Tun ali dan patih karma Vijaya berzinah dengan melor yang merupakn budak. Suatu hari. raja murka dan menghukum mati Hang Tuah. Selama 7 Hari bertarung. mereka dapat menyelamatkan Dato’ Bendahara dari serangan musuh. Bapahnya bernama Hang Mahmud yang dulu pernah menjadi prajurit istana. Sang sultan berlindung di rumah dato’ Bendahara. Hang Kasturi. Selanjutnya dato’ Bendahara memberitahu sultan bahwa Hang tuah masih hidup. Sultan bahagia dan mengutus Hang Tuah memerangi Hang Jebat. Hang Jebat mengambil alih kerajaan dan membunuh semua masyarakat di istana. Mengetahui hal tersebut. . Keris tersebut di berikan kepada Hang Jebat. Sepulangnya dari berlatih. setelah itu. Sedangkan ibunya bernama Dang Merdu wati yang merupakan keturunan dayang istana. tetapi ia berbuat Durhaka. Keris itu kemudian di anugerahkan kepada hang tuah. Hang Tuah berhasil membunuh dan merebut keris sakti Taming Sari. Hang tuah berlatih silat bersama Hang Jebat. akhirnya Hang Tuah berhasil membunuh Hang Jebat dan mengambil kembali kerisnya. Namun Bandahara tidak membunuhnya. Pada suatu hari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful