Anda di halaman 1dari 7

|   .

 .

 .

 .

   .

  .

.

.

.

 .

  .

.

   .

  .

.solat sunat tahajud dan membaca al- quran... 9. 6.Mandi sunat pada pagi hari.. 7.Memakai wangi-wangian bagi kaum lelaki.Menghidupkan malam raya dengan ibadah seperti takbir..  1. 3.pada hari raya aidiladha bersarapan selepas solat.Bermaaf-maafan dengan ibu-bapa dan keluarga.. . 2.. 8.Memberi zakat fitrah (aidilfitri)dan baik bersedekah.Pada hari raya aidilfitri bersarapan sebelum solat. 5.. 4.Memakai pakaian yang baru dan bersih.Berwajah ceria dan senyum kepada setiap orang islam yang ditemui.zikir..Pergi awal ke masjid dan sebaik-baiknya dengan berjalan kaki.

.

sebelum membaca al-fatihah fatihah .surau atau di padang Masjid atau surau BIlangAN jeMAAh Boleh dilakukan sendiri atau Wajib berjemaah sekurang- secara berjemaah tetapi kurangnya 40 orang tidak ditentukan bilangan TaKBir Disunatkan takbir dan tasbih Tiada takbir dan tasbih sebelum membaca al.PERKARA SOLAT HARI RAYA SOLAT JUMAAT hUKUM Sunat kepada lelaki dan Wajib kepada setiap lelaki perempuan mukallaf yang bermukim WAktu Pada waktu pagi Pada waktu zuhur setiap hari (dhuha)setiap satu syawal jumaat dan sepuluh zulhijjah kHUTbah Selepas solat Sebelum solat TEmpAT Masjid.

.

.

.

RukUN Memuji Allah. SyARAt Menyampaikan rukun-rukun khutbah dalam bahasa arab.duduk antara dua khutbah.berselawat kepada nabi Muhammad.membaca mana-mana ayat al-quran sama ada pada khutbah pertama atau kedua.memberi ingatan kepada manusia supaya bertaqwa.memohon keampunan untuk setiap orang beriman pada khutbah kedua. .suci daripada hadas.khatib mestilah lelaki SunnAH Dimulakan dengan Allahuakbar.HUKUM SUNAT wAKTU Diadakan selepas solat.khatib berdiri.