ALAT PEMADAM API MUDAH ALIH

DISAMPAIKAN OLEH; WAN MOHAMMAD ZAIDI BIN WAN ISA
Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia Lebuh Wawasan, Presint 7, PUTRAJAYA

OBJEKTIF

Diakhir sesi peserta akan memahami bagaimana

untuk menentukan keperluan pemasangan sistem menentang kebakaran bagi satu-satu premis.

Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia Lebuh Wawasan, Presint 7, PUTRAJAYA

PENDAHULUAN

- Alat pemadam api adalah suatu alat untuk

melawan kebakaran diperingkat permulaan. - Dalam menjalankan pemadaman kebakaran alat pemadam api memainkan peranan sebagai “Alat Bantu Mula” iaitu menolong untuk memadam kebakaran diperingkat permulaan.
Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia Lebuh Wawasan, Presint 7, PUTRAJAYA

UNDANG-UNDANG PERATURAN YANG DIGUNA PAKAI
Undang-undang Kecil Bangunan Seragam

1984 Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341) Piawaian-piawaian yang diterima pakai seperti MS 1539
Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia Lebuh Wawasan, Presint 7, PUTRAJAYA

Presint 7. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Malaysia Lebuh Wawasan.Kelas Kebakaran Kelas kebakaran yang telah ditetapkan menurut piawaian MS 1182 Classification of Fire ialah : Kelas A: kebakaran melibatkan pepejal atau bahan yang mana bila terbakar akan yang menyala  Kelas B: kebakaran melibatkan cecair  Kelas C: kebakaran melibatkan gas atau liquefiable solid  Kelas D: kebakaran melibatkan logam  Kelas E: kebakaran melibat peralatan elektrik  Kelas F: kebakaran melibatkan lemak (fats) dan minyak masak organik mengujudkan bara Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA .

Jenis yang mengeluarkan air ii. Jenis yang mengeluarkan gas/cecair yang mengeluarkan gas ( Carbon Dioxide) Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.JENIS-JENIS ALAT PEMADAM API Terdapat beberapa jenis alat pemadam api yang digunakan ialah:i. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7. PUTRAJAYA . Malaysia Lebuh Wawasan. Jenis yang mengeluarkan buih (Foam) iii. Jenis yang mengeluarkan debu kering (Dry Powder) iv.

Jenis air ii. Malaysia Lebuh Wawasan.HUBUNGAN ALAT PEMADAM API DENGAN KELAS-KELAS API KELAS API KELAS A JENIS KEBAKARAN Pepejal BAHAN-BAHAN i. i. Debu Kering iii. Kayu ii. iii. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Cat dll Semua jenis elektrik i. Butana ii. Foam Debu Kering Carbon Dioxide Air secara semburan Debu Kering Foam Carbon Dioxide Air secara semburan KELAS B Cecair KELAS C Elektrik Gas & Wap KELAS D Logam i. ii. iii. Soda Ash iii. iv. Debu Kering ii. Kain iii. iii. Buih i. Avatalane dll i. iv. ii. Propane iii. Debu Graphite Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. LPG iv. iv. Varnish iii. PUTRAJAYA . ii. Presint 7. Minyak ii. Potassium Sodium Calsium Magnesium dll APA YANG DIGUNAKAN i. Kertas Dll i.

Warna -Warna selinder diseragamkan iaitu warna merah (signal red).Kod warna RAL 3000. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7. .CIRI-CIRI APA BERDASARKAN MS 1539 : PART 1 : 2002 1. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA .

serbuk kering (biru). Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.CIRI-CIRI APA BERDASARKAN MS 1539 : PART 1 : 2002 2. PUTRAJAYA . CO2 (hitam) dan halon (kunig emas). Malaysia Lebuh Wawasan. buih (krim). Presint 7.Penandaan pada setiap jenis alat diseragam dan dipusatkan disatu bahagian silinder – tulisan warna putih. Tanda dan tulisan (labeling/marking) . .Jenis alat pemadam api dibezakan melalui tanda jenis media disatu sudut – air (merah). Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Presint 7. PUTRAJAYA .COLOUR CODING OF MEDIUM Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Malaysia Lebuh Wawasan.

Malaysia Lebuh Wawasan. Presint 7.COLOUR CODING OF MEDIUM Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Jabatan Bomba dan Penyelamat. PUTRAJAYA .

COLOUR CODING OF MEDIUM Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA . Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Malaysia Lebuh Wawasan. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.Kelas C.Tahap saiz api dilambangkan dengan angka . Jabatan Bomba dan Penyelamat. D dan E .ditentukan melalui ujian . PUTRAJAYA . Presint 7. Tahap saiz api (fire rating) .tiada ujian .Kelas A dan B .Semakin besar saiz api semakin tinggi angka tersebut.CIRI-CIRI APA BERDASARKAN MS 1539 : PART 1 : 2002 3.

kebakaran yang akan membentuk bara yang menyala. Presint 7.23m2 0.59m2 0. Bahan-bahan Organik.22m2 1. api karbon ( untuk satu APA ) Kebakaran cecair atau liquefiable solids ( untuk satu APA ) B C D Kebakaran melibatkan gas Kebakaran melibatkan logam/metal Nota: -. 25F Jabatan Bomba dan Penyelamat.75m2 1. rujuk MSDS bahan tersebut .015m2 0.teknik dan taktik tertentu diperlukan Kebakaran melibatkan peralatan elektrik Nota .APA mesti lulus ujian dieletrik 35 KVA untuk ditandakan dengan Kelas E .47m2 0. Malaysia 75F Lebuh Wawasan.37m2 0.02 m2 0.tidak boleh digunakan pada wayar/kabel hidup (live cable) E tiada tiada F* 5F Kebakaran melibatkan Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran lemak dan minyak masak 15F Ibu Pejabat.14m2 0.04 m2 0.dikendali sendiri oleh bomba . Fire Rating dan Fire Size Kelas Api A Butiran Kelas Api Fire Rating 5A 8A 13A 21A 27A 21B 34B 55B 70B 89B 113B 183B 233B tiada tiada Fire Size 77m2 123m2 200m2 323m2 415m2 0.545m2 tiada tiada Pepejal.11 m2 .Perkadaran Kelas Kebakaran. PUTRAJAYA 0.

Bukan mengikut berat alat pemadam api berkenaan. Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA .Berasaskan tahap saiz api semasa ujian . Berorientasikan ‘Performance Based’ . . Komponen Teknikal . Presint 7.Keperluan jenis dan saiz alat pemadam api berasaskan kemampuan media tersebut untuk memadam kebakaran. 5. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.CIRI-CIRI APA BERDASARKAN MS 1539 : PART 1 : 2002 4.Lebih teratur dan seragam. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

PUTRAJAYA .MINIMUM PERFORMANCE API KELAS A Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

MINIMUM PERFORMANCE API KELAS B Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA . Jabatan Bomba dan Penyelamat.

3.JANGKA HAYAT APA DAN KEPERLUAN UJIAN HIDROSTATIK Jangka hayat dan juga keperluan bagi ujian hidrostatik untuk selinder Bil. Air Foam Karbon Dioksida Halongenated Agents Dry Powder Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. 5. Malaysia Lebuh Wawasan. Presint 7. JENIS Had major overhaul (hidrostatik test)/jangka hayat (maksima) (Tahun) 10 10 10 12 12 1. 2. Jabatan Bomba dan Penyelamat. PUTRAJAYA . 4.

Jabatan Bomba dan Penyelamat.KEPERLUAN MENGADAKAN UUK 227 Pemadam api mudah alih hendaklah disediakan mengikut kata-kata amalan relevan dan hendaklah diletakan ditempat-tempat penting pada jalan keluar supaya boleh dilihat daripada semua arah dan pemadam api yang serupa dalam sesuatu bangunan hendaklah mempunyai cara kendalian yang sama. Presint 7. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA . Malaysia Lebuh Wawasan.

PEMASANGAN ALAT PEMADAM API Mudah dikesan iaitu berhampiran jalan keluar. Diletak berhampiran dengan jalan keluar bagi bilik. Diletak tidak lebih 20m daripada bahaya kebakaran. Presint 7. tangga dan lobi. coridor. PUTRAJAYA . Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

PEMASANGAN ALAT PEMADAM API Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7. PUTRAJAYA . Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA .PEMASANGAN ALAT PEMADAM API ≤20m daripada bahaya kebakaran Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.

Jabatan Bomba dan Penyelamat.PEMASANGAN ALAT PEMADAM API  APA hendaklah di gantung Ketinggian APA digantung pada bracket berdasarkan berat APA tersebut iaitu :Berat APA Ketinggian digantung* 4 kg dan kurang 1. PUTRAJAYA . Presint 7.0 m * ketinggian di ukur dari pemegang APA ke paras lantai Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Malaysia Lebuh Wawasan.5 m lebih dari 4 kg 1.

Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA .PEMASANGAN ALAT PEMADAM API Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

wujud iaitu berdasarkan kelas kebakaran dan rating APA itu. Malaysia Lebuh Wawasan. Presint 7.PENENTUAN KEPERLUAN ALAT PEMADAM API (APA) Untuk menentukan keperluan mengadakan APA mengikut kelas kebakarannya. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Jabatan Bomba dan Penyelamat. PUTRAJAYA Ianya mengikut bahaya kebakaran yang .

APA dengan dua kelas iaitu Kelas A dan Kelas B ditandakan seperti 13A/55B Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Contohnya APA ditandakan dengan 8A adalah sesuai untuk memadam api Kelas A dengan saiz api 8A. PUTRAJAYA . Jabatan Bomba dan Penyelamat.PENENTUAN KEPERLUAN ALAT PEMADAM API (APA) Setiap APA di tandakan dengan nombor dan huruf yang menunjukkan saiz. jenis dan kelas kebakaran yang ianya boleh digunakan. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan.

Jabatan Bomba dan Penyelamat. PUTRAJAYA . Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. saiz dan kandungan sesuatu APA itu. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Ianya tidak lagi berdasarkan kepada bilangan.PENENTUAN KEPERLUAN ALAT PEMADAM API (APA) Piawaian Malaysia MS 1539 : Part 3: 2003 menetapkan keperluan APA berdasarkan kepada kelas dan performace APA itu. jenis.

Presint 7. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.  Menentukan bahan api yang ada pada sesuatu tempat itu seperti adanya kertas. cecair boleh terbakar. gas atau sebagainya. minyak. PUTRAJAYA . kayu. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.PENILAIAN RISIKO KEBAKARAN Penilaian yang perlu dibuat dalam menentukan keperluan APA berdasarkan risiko kebakaran dan beban api yang ujud iaitu.

Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA  . seterika dan lain-lain. Iaitu melihat kepada punca-punca api yang wujud seperti letrik.PENILAIAN RISIKO KEBAKARAN  Membuat jangkaan kebarangkalian kebakaran boleh berlaku atau sebagainya. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7. Menilai kesan-kesan sampingan dan akibat sekiranya berlaku kebakaran seperti kemerebakan api dengan melihat jumlah fire load atau beban api yang ujud Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. kelengkapan pemanas seperti cerek letrik.

D. Contohnya pejabat boleh di letak di bawah Kelas A kerana bahan bakar yang terdapat ialah perabut. Presint 7. Jika terdapat 2 kelas kebakaran maka 2 Kelas APA perlu diadakan atau meletakkan APA yang mempunyai keupayaan untuk pemadaman 2 kelas tersebut. Bagi premis yang mempunyai 2 atau lebih kelas maka APA yang perlu diadakan mengikut kelas masing-masing. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. kertas dan karpet. Jabatan Bomba dan Penyelamat. C. E atau F.PENILAIAN RISIKO KEBAKARAN  Membuat analisis keatas risiko dan bahaya yang dikaji dengan tindakan yang perlu untuk mengawalnya daripada merebak dengan melihat apakah media pemadaman yang sesuai. B. Menentukan kelas kebakaran berdasarkan analisis di atas samada ianya di kategorikan di bawah Kelas A. seperti APA AB. Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA   .

 Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Faktor-faktor lain yang berkaitan seperti penghuninya telah dilatih untuk mengendalikan APA itu. Bagi APA Kelas D dan E perlu diberi perhatian kerana hanya mereka terlatih sahaja boleh kendalikan APA jenis ini.PENILAIAN RISIKO KEBAKARAN  Menentukan rating APA yang perlu diadakan berdasarkan kelas yang ditentukan. PUTRAJAYA . Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. Perkiraan perlu dibuat bagi menentukan rating nya .

Presint 7.065 X Luas Premis * 0. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat.065 nilai tetap untuk kelas A Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.  Formula Perkiraan : Fire Rating = 0. PUTRAJAYA .Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas A  Sesuatu premis atau lokasi yang telah dikenalpasti mempunyai bahaya atau risiko kebakaran dikategorikan kelas A maka APA yang perlu diadakan juga dari Rating A.

Jabatan Bomba dan Penyelamat. keperluan minima rating kelas A ialah dengan menggunakan formula : 0. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan.065* X Luas Lantai untuk keluasan 1600 m2 . rating kelas A ialah 0. PUTRAJAYA .065 X 1 600 = 104A Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.Contoh Perkiraan Bagi bangunan satu tingkat dengan keluasan lantai (20 X 80) 1600 m persegi.

Contoh Perkiraan Oleh itu bilangan APA yang perlu diadakan ialah dengan jumlah rating 104 A. PUTRAJAYA . Ianya boleh diadakan dalam pilihan bilangan berikut :8 unit X 13 A APA = 104 A 2 unit X 27A + 7 unit X 8 A APA = 110A 4 unit X 27 A APA = 108 A 3 unit X 43 A APA = 129A 1 unit X 43 A + 5 X 13 A APA = 108 A Rating APA kelas A adalah sebagaimana menurut MS 1539 : Part 3:2002 Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Malaysia Lebuh Wawasan. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Presint 7.

iaitu : .Bahaya Kebakaran pada jarak 20 m jauh dikira berasingan Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan.Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas B Bagi menentukan keperluan APA bagi kelas B ini.Setiap bilik atau kawasan bertutup dianggap berasingan . Jabatan Bomba dan Penyelamat. PUTRAJAYA . perkara berikut perlu dianalisis .

Bagi api kelas B jarak sejauh 20 m diambil kira sebagai jarak bahaya kemerebakan api kelas B Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Jabatan Bomba dan Penyelamat.Bahaya kebakaran atau kelas kebakaran dalam lingkungan 20 m dari bahaya kebakaran lain perlu diambil kira sebagai kumpulan yang lain ( divided group) atau sebagai kumpulan yang sama (undivided group) .Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas B .APA ini hendaklah diletakkan pada lokasi yang boleh di akses iaitu berhampiran dengan risiko yang wujud. Malaysia Lebuh Wawasan. PUTRAJAYA . Presint 7.

Malaysia Lebuh Wawasan.10 1.41 1.59 0. Presint 7.96 1.42 0.47 0.22 1.23 0. Jabatan Bomba dan Penyelamat.14 0.26 2.37 0.69 0.42 0.66 4.66 0.Jadual 1 :Maximum area of class B fire (deep liquid) for which extinguishers are suitable Extinguisher Rating Maximum area for three extinguishers (jenis foam sahaja) (m2) Maximum area for two Extinguishers (selain dari jenis foam) ( m2 ) Maximum area for one extinguisher (selain dari jenis foam) (m2) 21B 34B 55B 70B 89B 113B 144B 183B 233B 0.78 2.55 Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.40 1.88 3.11 1.26 0.29 2.75 0.68 1.91 0.88 1. PUTRAJAYA .80 2.

Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.1 unit APA 183 B (column 4 row 8 ) atau . Malaysia Lebuh Wawasan. rating APA yang diperlukan ialah : . Jabatan Bomba dan Penyelamat.jenis foam) luas permukaan merujuk kepada luas permukaan tangki atau selinder yang menyimpan bahan mudah terbakar tersebut.CONTOH Satu tangki bahan mudah terbakar yang luas permukaannya * 1 m² yang terletak dalam sebuah bilik.2 unit APA X 89B (column 3 row 5 . PUTRAJAYA .jenis foam) ATAU . Presint 7. Oleh itu cadangan rating berdasarkan Jadual I .(column 2 row 3 .3 unit APA X 55B.

Bagaimanapun APA tidak dapat menghalang kebakaran dan kebocoran berulang lagi. APA jenis debu kering perlu digunakan. PUTRAJAYA . Malaysia Lebuh Wawasan. Tiada sebarang formula untuk menentukan keperluannya. Presint 7. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Saiz APA bukanlah merupakan faktor utama kerana APA yang kecil boleh memadam 7 mm kebocoran pada paip gas.Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas C Bagi kebakaran yang di sebabkan gas atau sesuatu kawasan atau lokasi itu telah dikenalpasti mempunyai risiko kebocoran gas. Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Sekiranya tiada anggota bomba. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA . cara terbaik jika Oleh itu faktor kedudukan APA dengan Gas Control Valve amat penting dengan mengambil kira jarak perjalanan tidak melebihi 20 m.Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas C Kebocoran atau kebakaran yang melibat gas hanya boleh dikendalikan oleh ahli bomba sahaja dengan menggunakan APA yang diadakan. Presint 7. Malaysia Lebuh Wawasan. boleh adalah dengan menutup aliran gas ke tempat yang bocor.

Presint 7.Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas D Tiada rekomendasi khusus untuk untuk keperluan APA bagi bahaya khas ini. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Malaysia Lebuh Wawasan. Keperluan dan keputusan untuknya perlulah dibuat berdasarkan kes sahaja dengan bantuan nasihat pakar atau rujukan kepada piawaian dan sebagainya Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. PUTRAJAYA .

PUTRAJAYA . Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat. Presint 7.Panduan Menentukan Keperluan APA Kelas E Bagi api elektrik. Jabatan Bomba dan Penyelamat. hanya APA yang bersesuaian dan tidak ditandakan dengan DO NOT USE ON LIVE ELECTRICAL EQUIPMENT boleh diletakkan berhampiran dengan peralatan eletrik. Malaysia Lebuh Wawasan.

PUTRAJAYA . Presint 7. Jabatan Bomba dan Penyelamat. Malaysia Lebuh Wawasan.Sekian Terima Kasih Bahagian Pencegah dan Keselamatan Kebakaran Ibu Pejabat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful