Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang. . kawasan perindustrian. banjaran tahan. serta pedalaman sabah dan sarawak. Contohnya di banjaran Titiwangsa.

Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. Contohnya Kulim. . Segamat. Jelebu. Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Keningau. Dataran Kelantan. dan Sibu. Sarikei.

Taiping. Kerteh. Ipoh. .Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Paka dan Bintulu.

Bayan Lepas. Bachok. y Contohnya. Lahad Datu. Kuala Kemaman. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. Mak Mandin. Prai. dan semporna . Pasir Gudang. Kuala Besut. Shah Alam. y Contohnya Petaling jaya. Ipoh.

y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. Kota Kinabalu. .Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Kuala Terangganu. dan Kuching. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Ipoh Kuantan.

. FELDA Umas dan FELDA Sahabat. FELDA Kemahang. Contohnya Petaling Jaya dan Cheras.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. FELDA Koyan. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian.

Senai dan Bukit Tengah. .Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Sungai Petani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful