Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

kawasan perindustrian. Contohnya di banjaran Titiwangsa.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang. banjaran tahan. . serta pedalaman sabah dan sarawak.

. Segamat. Keningau. Sarikei. Jelebu.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. Dataran Kelantan. Contohnya Kulim. Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. dan Sibu.

Kerteh. Taiping. . Paka dan Bintulu. Ipoh.Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur.

Kuala Besut.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. Bachok. Ipoh. y Contohnya Petaling jaya. Mak Mandin. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. Kuala Kemaman. dan semporna . Bayan Lepas. y Contohnya. Lahad Datu. Shah Alam. Prai. Pasir Gudang. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat.

y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. Kuala Terangganu. Kota Kinabalu.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. . Ipoh Kuantan. dan Kuching. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat.

dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. FELDA Kemahang. FELDA Umas dan FELDA Sahabat. . y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. Contohnya Petaling Jaya dan Cheras. FELDA Koyan.

.Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Senai dan Bukit Tengah. Sungai Petani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful