Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

kawasan perindustrian. Contohnya di banjaran Titiwangsa.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. . serta pedalaman sabah dan sarawak. banjaran tahan. jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang.

Contohnya Kulim. Jelebu. . Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Sarikei. Dataran Kelantan. Keningau. Segamat. dan Sibu.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis.

Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Taiping. . Ipoh. Kerteh. Paka dan Bintulu.

y Contohnya Petaling jaya. Kuala Besut. Pasir Gudang. Bachok. y Contohnya. Shah Alam. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. Mak Mandin.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. dan semporna . Bayan Lepas. Kuala Kemaman. Ipoh. Lahad Datu. Prai.

perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Kota Kinabalu. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. Ipoh Kuantan. Kuala Terangganu. dan Kuching.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. .

FELDA Kemahang. FELDA Koyan. . FELDA Umas dan FELDA Sahabat. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. Contohnya Petaling Jaya dan Cheras. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat.

. Sungai Petani.Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Senai dan Bukit Tengah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful