Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

banjaran tahan. Contohnya di banjaran Titiwangsa. serta pedalaman sabah dan sarawak. kawasan perindustrian. . jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan.

Contohnya Kulim. Dataran Kelantan.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. . Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Segamat. Sarikei. dan Sibu. Keningau. Jelebu.

Ipoh. . Taiping. Kerteh.Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Paka dan Bintulu.

Bayan Lepas. Lahad Datu. Ipoh. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. Bachok. Shah Alam. y Contohnya Petaling jaya. Kuala Besut. dan semporna . Pasir Gudang. Kuala Kemaman. Prai. y Contohnya.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. Mak Mandin.

. Ipoh Kuantan. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. dan Kuching. Kuala Terangganu.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Kota Kinabalu.

Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. Contohnya Petaling Jaya dan Cheras. FELDA Kemahang. FELDA Umas dan FELDA Sahabat. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian. . FELDA Koyan.

Sungai Petani. Senai dan Bukit Tengah.Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. .