P. 1
Faktor-Faktor Mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

Faktor-Faktor Mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

|Views: 1,919|Likes:
Dipublikasikan oleh ghapai21

More info:

Published by: ghapai21 on Jan 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2013

pdf

text

original

Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

kawasan perindustrian. serta pedalaman sabah dan sarawak. banjaran tahan. . jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. Contohnya di banjaran Titiwangsa.

dan Sibu. Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. . Sarikei. Contohnya Kulim. Jelebu. Dataran Kelantan. Segamat. Keningau.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis.

.Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Paka dan Bintulu. Taiping. Kerteh. Ipoh.

y Contohnya. Prai.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. Shah Alam. y Contohnya Petaling jaya. Ipoh. Bayan Lepas. Kuala Besut. Mak Mandin. Bachok. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. dan semporna . Kuala Kemaman. Lahad Datu. Pasir Gudang. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat.

dan Kuching. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Ipoh Kuantan. Kota Kinabalu. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Kuala Terangganu. .

FELDA Koyan. FELDA Kemahang. FELDA Umas dan FELDA Sahabat.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. . Contohnya Petaling Jaya dan Cheras.

Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Senai dan Bukit Tengah. Sungai Petani. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->