Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang. Contohnya di banjaran Titiwangsa. serta pedalaman sabah dan sarawak.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. banjaran tahan. kawasan perindustrian. .

Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Sarikei.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. Jelebu. Contohnya Kulim. Keningau. Segamat. dan Sibu. Dataran Kelantan. .

Taiping. Ipoh.Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Kerteh. Paka dan Bintulu. .

Lahad Datu. Kuala Kemaman. Ipoh. Pasir Gudang. Bachok. Bayan Lepas. y Contohnya. Shah Alam. Kuala Besut. dan semporna . perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. Mak Mandin. y Contohnya Petaling jaya.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. Prai.

Kota Kinabalu. . Ipoh Kuantan.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Kuala Terangganu. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. dan Kuching.

Contohnya Petaling Jaya dan Cheras. .Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. FELDA Umas dan FELDA Sahabat. FELDA Koyan. FELDA Kemahang. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat.

Sungai Petani. .Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Senai dan Bukit Tengah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful