Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

serta pedalaman sabah dan sarawak. jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang. banjaran tahan. kawasan perindustrian. . Contohnya di banjaran Titiwangsa.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan.

Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Sarikei. . Jelebu. Contohnya Kulim. Segamat. Keningau. dan Sibu. Dataran Kelantan.

Ipoh. Paka dan Bintulu.Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Taiping. Kerteh. .

dan semporna . perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. Kuala Kemaman. Shah Alam. Lahad Datu. Kuala Besut. Ipoh. Pasir Gudang. Bachok. y Contohnya. Bayan Lepas. Prai.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. Mak Mandin. y Contohnya Petaling jaya.

Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran. dan Kuching. Kuala Terangganu. perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Ipoh Kuantan. . Kota Kinabalu. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya.

dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian. Contohnya Petaling Jaya dan Cheras. FELDA Koyan. FELDA Kemahang.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. . FELDA Umas dan FELDA Sahabat.

Senai dan Bukit Tengah. . Sungai Petani.Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful