P. 1
Faktor-Faktor Mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

Faktor-Faktor Mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

|Views: 2,022|Likes:
Dipublikasikan oleh ghapai21

More info:

Published by: ghapai21 on Jan 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2013

pdf

text

original

Faktor-faktor mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia

serta pedalaman sabah dan sarawak.Bentuk muka bumi y Tanah Pamah yang rata memudahkan pembinaan petempatan. banjaran tahan. kawasan perindustrian. Contohnya di banjaran Titiwangsa. jalan raya dan jalan kereta api menjadi tumpuan penduduk y Kawasan bergunung-ganang berhutan tebal dan pedalaman terpencil mempunyai taburan penduduk yang jarang. .

Jelebu. Segamat. Lembah Kerian-Sungai Manik dan Tanjung Karang y Tanih Laterit di kawasan kaki bukit dan beralun sesuai untuk tanaman getah dan kelapa sawit mempengaruhi taburan penduduk sederhana. Dataran Kelantan. Contohnya Kulim. dan Sibu.Tanih y Tanih aluvium sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-Perlis. Sarikei. Keningau. .

Sumber Mineral y Perlombongan bijih timah dan petroleun telah membangunkan bandar Kuala Lumpur. Ipoh. Paka dan Bintulu. . Kerteh. Taiping.

Ipoh. perkhidmatan dan kawasan perumahan penduduk padat. Shah Alam. Bayan Lepas. Lahad Datu. Kuala Besut. Prai. y Contohnya Petaling jaya. Mak Mandin. dan tampoi y Kawasan di sepanjang pinggir pantai menggalakkan aktiviti menangkap ikan mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat. Pasir Gudang.Sosioekonomi y Kawasan perindustrian menyediakan pelbagai peluang pekerjaan. dan semporna . Kuala Kemaman. Bachok. y Contohnya.

Kuala Terangganu. dan Kuching. . perkhidmatan pendidikan dan perniagaan mempengaruhi taburan penduduk padat. Ipoh Kuantan. y Contoh bandar pentadbiran Putrajaya. Kota Kinabalu.Perkhidmatan pendidikan y Bandar-bandar besar berfungsi sebagai pusat pentadbiran.

FELDA Umas dan FELDA Sahabat.Dasar Kerajaan/Governan y Mewujudkan petempatan terancang mempengaruhi taburan penduduk sederhana padat seperti di FELDA Jengka Tiga Segi. dan pelbagai sektor ekonomi kain mempunyai penduduk padat. y Bandar Baru dan bandar Satelit dibanggakan untuk dijadikan pusat perindustrian. FELDA Koyan. FELDA Kemahang. . Contohnya Petaling Jaya dan Cheras.

Pengangkutan dan Perhubungan y Pembinaan lebuh Raya-Utara Selatan telah menggalakan tumpuan penduduk di sepanjang lebuh raya antaranya Nilai. Senai dan Bukit Tengah. Sungai Petani. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->