Anda di halaman 1dari 9

Kumpulan 3

y Name :

Too Cheng Pang Koh Yam Tam Wong Jacky Jeremiah Ho Yong Seng

Pu2B2

ySkema : 4+0

Contoh Picisan

Membantutkan pembangunan negara


MEMBACA BAHAN PICISAN, HIDUP MEREKA (PEMBACA) DIPENUHI DENGAN AKTIVITI YANG SIA-SIA, MEMBAZIR DAN MEMBUANG MASA. MISALNYA MEREKA SERING MENGHADIRI KONSERT, DISKO, PUB, PARTI DAN SEBAGAINYA. MENJADIKAN MEREKA HANYUT SERTA TIADA MASA LAGI UNTUK MEMIKIRKAN SOAL NEGARA DAN ILMU.

2.bentuk gejala sosial dalam masyarakat


y kejadian rogol, sumbang mahram, bersekedudukan,

bunuh, amuk, zina dan lain-lain. y Gejala-gejala sosial berlaku kerana bahan-bahan picisan telah mengeksploitasikan unsur-unsur seks, hiburan dan tahyul (superstition) y Aksi wanita yang mengghairahkan, hubungan bebas antara lelaki dan perempuan serta kisah-kisah peribadi yang dipaparkan telah menjadikan pembaca hilang pedoman. y Bahan-bahan bacaan sebegini akan menjadikan remaja bertindak di luar kawalan. Oleh itu, tidak menghairankan apabila ada remaja yang terlibat dalam seks bebas, bohsia, bersekedudukan dan sebagainya.

3. merosotnya permintaan masyarakat untuk bahanbahan bacaan berbentuk ilmiah dan akademik
y terbukti apabila Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)

telah mengehadkan cetakan buku untuk sesuatu tajuk kepada 1000 hingga 3000 naskhah sahaja berbanding 3000 hingga 5000 naskhah pada era 80an. y masyarakat telah menjadikan bahan bacaan picisan sebagai alternatif. y tidaklah menghairankan apabila majalah Mangga boleh terjual sehingga 227 290 naskhah sebulan.

4. mengeksploitasikan wanita dengan sewenangwenangnya


y Hal ini terjadi apabila majalah picisan, terutamanya

telah menunjukkan wanita atau gadis jelita dengan aksiaksi yang meng ghairahkan dan menjolok mata. y model wanita yang mendedahkan pusat, paha, sebahagian besar dada, memakai celana mandi dan sebagainya. y Hal ini tentunya tidak boleh diabai dan boleh menjatuhkan maruah wanita pada pandangan masyarakat tempatan. y Di peringkat lebih luas pula, wanita yang dahulunya penuh sopan dan pemalu, kini telah dianggap sebagai objek murahan yang boleh dijual beli.

5.menularnya kepercayaan karut dan mistik


y Kisah mayat bangkit dari kubur, kubur berasap, keris

menari, pokok berpenunggu dan ilmu-ilmu ketahanan diri begitu menarik perhatian pembaca. y Hasilnya akan lahir para pembaca, terutamanya belia yang cuba mengamalkan apa-apa petua atau panduan yang dibaca dalam kedua-dua bacaan picisan ini. y Adakalanya petua-petua yang bersifat mistik ini boleh mengganggu pemikiran pengamalnya sehingga ada yang menjadi sasar dan nanar. Hasilnya akan berlaku kejadian amuk, bunuh dan kekecohan dalam masyarakat.