P. 1
3833175-FOLIO-SEJARAHCONGKAK

3833175-FOLIO-SEJARAHCONGKAK

|Views: 206|Likes:
Dipublikasikan oleh ijathulah

More info:

Published by: ijathulah on Jan 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2014

pdf

text

original

FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.SELAIN ITU.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN.SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF.FADZIL BIN MUHAMAD.ASSALAMUALAIKUM .TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN..KUANTAN.PENGETUA SMK PAYA BESAR. . SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH.SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.

OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan. .  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika.  Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu.

LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal.MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak. BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat. .INTERNET(HTTP://MALAYSIANA.PNM. MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak.usul permainan congkak.

permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. Oleh itu. Umumnya. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu. Terutama di kalangan kaum wanita. Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. . Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`. Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia. Tidak hanya di negara ini. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala.

. Kebiasaanya. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak. Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak. kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . . Justeru. . papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil. Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak. Jika diperhatikan. Papan congkak berkenaan akan diukir. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak. Sebelum adanya papan congkak. Kini.10. Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak. Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7.14 dan sebagainya. ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm. papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu.

Namun sebelum adanya guli. biji getah. Sebagai contoh. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. kulit kerang. . Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. batu-batu kecil. maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli. Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. jika lubang congkaknya tujuh.

Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. Setelah tamat pusingan pertama. .CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati.

PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.BUKAN ITU SAHAJA.DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA.SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK. BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK.SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL.SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK.CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU.10. . PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG.SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU.OLEH IYU.

.

LEVEL II. NO 1. JALAN SS20/27. MUZIUM NEGARA. 47400 PETALING JAYA.INTAN.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.PN.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. DAMANSARA.KUALA LUMPUR . BLOK A.

.

.

PN.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. JALAN SS20/27. BLOK A. NO 1. LEVEL II. .INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. DAMANSARA.INTAN.

KUALA LUMPUR .47400 PETALING JAYA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH. MUZIUM NEGARA.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->