FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

SELAIN ITU.FADZIL BIN MUHAMAD.GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.ASSALAMUALAIKUM .TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN. SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.PENGETUA SMK PAYA BESAR.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN. .SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.KUANTAN..SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH.

 Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu. .  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika.OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan.

LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal. BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat. MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak.INTERNET(HTTP://MALAYSIANA.MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak.usul permainan congkak.PNM. .

Umumnya. permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya. Tidak hanya di negara ini. Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. . Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. Terutama di kalangan kaum wanita. Oleh itu. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala. CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`.

diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. Kini. . kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. Justeru. Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak.10. papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil. Sebelum adanya papan congkak. . Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7.. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak. papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu. Papan congkak berkenaan akan diukir. Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. Kebiasaanya. ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak.14 dan sebagainya. Jika diperhatikan. Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak.

Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. biji getah.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli. jika lubang congkaknya tujuh. batu-batu kecil. maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya. Namun sebelum adanya guli. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. Sebagai contoh. . kulit kerang. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak.

setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah.CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. . Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Setelah tamat pusingan pertama.

SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK.BUKAN ITU SAHAJA. PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU. PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG. BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0.SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL.OLEH IYU. .SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK.10.SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA.

.

KUALA LUMPUR . BLOK A.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.PN.INTAN. NO 1. 47400 PETALING JAYA. LEVEL II. DAMANSARA. MUZIUM NEGARA. JALAN SS20/27.

.

.

INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. JALAN SS20/27. NO 1. DAMANSARA.INTAN. BLOK A. .PN. LEVEL II.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115.

KUALA LUMPUR .47400 PETALING JAYA. MUZIUM NEGARA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.