FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN.SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.FADZIL BIN MUHAMAD.PENGETUA SMK PAYA BESAR.TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN.SELAIN ITU. .ASSALAMUALAIKUM .KUANTAN..GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH.

.  Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu.OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan.  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika.

LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal.PNM. .usul permainan congkak. MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak.INTERNET(HTTP://MALAYSIANA.MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak. BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat.

Tidak hanya di negara ini. Terutama di kalangan kaum wanita. . CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`. Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. Oleh itu. Umumnya. congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya.

papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil. Kini. kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . . Sebelum adanya papan congkak. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak. PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak. papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu. Kebiasaanya.10. ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm. Jika diperhatikan. Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. Papan congkak berkenaan akan diukir.14 dan sebagainya. Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak. Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak. diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. . Justeru.. Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak.

Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. batu-batu kecil. Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. Namun sebelum adanya guli. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak. kulit kerang. Sebagai contoh. jika lubang congkaknya tujuh. . biji getah. maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli.

Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati. setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. .CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Setelah tamat pusingan pertama. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri.

DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA.BUKAN ITU SAHAJA.SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG.CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU. PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL. . BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK.SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK.OLEH IYU.SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK.10.SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.

.

JALAN SS20/27. 47400 PETALING JAYA. BLOK A.KUALA LUMPUR .PN. MUZIUM NEGARA.INTAN.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. LEVEL II. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH. DAMANSARA. NO 1.

.

.

NO 1. LEVEL II.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. DAMANSARA. BLOK A. JALAN SS20/27.INTAN.PN. .

KUALA LUMPUR . SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH. MUZIUM NEGARA.47400 PETALING JAYA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful