P. 1
3833175-FOLIO-SEJARAHCONGKAK

3833175-FOLIO-SEJARAHCONGKAK

|Views: 206|Likes:
Dipublikasikan oleh ijathulah

More info:

Published by: ijathulah on Jan 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2014

pdf

text

original

FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN.TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH.. SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.ASSALAMUALAIKUM .KUANTAN.PENGETUA SMK PAYA BESAR.SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF. .GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.FADZIL BIN MUHAMAD.SELAIN ITU.

.  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika.  Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu.OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan.

. BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat.usul permainan congkak.INTERNET(HTTP://MALAYSIANA.MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak.PNM. MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak. LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal.

Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia. Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. Umumnya.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala. CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu. permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu. Oleh itu. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya. Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. Tidak hanya di negara ini. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`. Terutama di kalangan kaum wanita. .

Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak. kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. Papan congkak berkenaan akan diukir.14 dan sebagainya.10. Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil. . papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu.. Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7. Justeru. Jika diperhatikan. . ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm. diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. Kini. Sebelum adanya papan congkak. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak. PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak. Kebiasaanya. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak.

jika lubang congkaknya tujuh. batu-batu kecil. kulit kerang. Sebagai contoh. Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak. Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. Namun sebelum adanya guli. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. biji getah. .

Setelah tamat pusingan pertama. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. . setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar.CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan.

10.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL.OLEH IYU. PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU.SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK.SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK.BUKAN ITU SAHAJA. BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK.CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU. PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0.SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK. .SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA. PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.

.

INTAN. 47400 PETALING JAYA.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. BLOK A.PN. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH. LEVEL II. MUZIUM NEGARA. NO 1. DAMANSARA.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. JALAN SS20/27.KUALA LUMPUR .

.

.

PN.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. NO 1.INTAN. JALAN SS20/27. BLOK A.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. LEVEL II. DAMANSARA. .

KUALA LUMPUR . MUZIUM NEGARA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.47400 PETALING JAYA.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->