FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF.FADZIL BIN MUHAMAD.SELAIN ITU.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH.KUANTAN.GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.ASSALAMUALAIKUM . ..PENGETUA SMK PAYA BESAR.SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN. SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.

 Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu.  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika.OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan. .

usul permainan congkak. BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat.PNM.INTERNET(HTTP://MALAYSIANA. .MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak. MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak. LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal.

CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu. Oleh itu. Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. . Umumnya. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`. congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya. Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. Tidak hanya di negara ini.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala. permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. Terutama di kalangan kaum wanita. Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia.

. ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm. kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . Sebelum adanya papan congkak. papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu. Kebiasaanya. Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak.14 dan sebagainya. Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. Kini. papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil.10. Justeru. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak. . diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. Papan congkak berkenaan akan diukir. . PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak. Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7. Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak. Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. Jika diperhatikan.

maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya. . biji getah. Namun sebelum adanya guli. jika lubang congkaknya tujuh. Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. Sebagai contoh. batu-batu kecil.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli. Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. kulit kerang.

pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. Setelah tamat pusingan pertama. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar.CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. . Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati.

DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA.10.SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK. .CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU. PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU. BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK.SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.BUKAN ITU SAHAJA.SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK.SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0.OLEH IYU.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL. PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG.

.

INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. MUZIUM NEGARA.PN.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. NO 1. BLOK A.INTAN. 47400 PETALING JAYA. JALAN SS20/27. LEVEL II.KUALA LUMPUR . DAMANSARA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.

.

.

LEVEL II. JALAN SS20/27. NO 1. BLOK A.PN.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. .INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA.INTAN. DAMANSARA.

KUALA LUMPUR .47400 PETALING JAYA. MUZIUM NEGARA. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful