FOLIO SEJARAH PERMAINAN TRADISIONAL« TAJUK

:

CONGKAK

PEKARA PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT .

SAYA TUJUKAN UCAPAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN SAYA NURUL HIDAYAH BINTI MUHAMMAD IBRAHIM KERANA KERJASAMA BELIAU DALAM MENGUMPULKAN MAKLUMAT YANG INOVATIF.SAYA JUGA INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA EN..ASSALAMUALAIKUM . .SELAIN ITU.SAYA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PUAN HJH HATIJAH GAN BINTI ABDULLAH. SAYA BERSYUKUR KEHADRAT ILLAHI KERANA SAYA DAPAT MENYIAPKAN KERJA KURSUS DENGAN JAYANYA.SAYA JUGA LEBIH MEMAHAMI DAN MENGENALI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.KUANTAN.PENGETUA SMK PAYA BESAR.TIDAK DILUPAKAN JUGA UCAPAN TERIMA KASIH SAYA TUJUKAN KEPADA KEDUA-DUA IBU BAPA IAITU AHMAD FOUDZI BIN JOHARI DAN AZIZAH BINTI MAD ARIS TELAH MEMBERI DORONGAN DAN SOKONGAN SEPANJANG KAJIAN DIJALANKAN.KERANA MEMBERI KEBENARAN DAN SOKONGAN UNTUK MENJALANKAN KAJIAN INI.GURU SEJARAH 3 CEKAL KERANA TELAH MEMBERI KAMI TUNJUK AJAR DAN PANDUAN.FADZIL BIN MUHAMAD.

 Mengimbas kembali sejarah permainan tradisional yang diminati pada zaman dahulu.  Memberi interpretasi terhadap motif dan reka bentuk papan congkak yang kaya dengan nilai estetika. .OBJEKTIF KAJIAN INI IALAH: Objektif kajian ini ialah:  Memupuk minat masyarakat untuk cuba memartabatkan permainan tradisional tempatan yang jelas berpontesi untuk dimajukan.

BUKU ILMIAH #Saya telah merujuk buku ilmiah yang bertajuk Variasi Seni Dan Budaya Permainan Rakyat.INTERNET(HTTP://MALAYSIANA. . MAJALAH #Saya telah merujuk sebuah majalah yang bertajuk Siswa dan mendapat infomasi tentang congkak.MY) #Saya telah melayari beberapa laman web untuk mendapatkan maklumat tentang permainan tradisional iaitu congkak.usul permainan congkak.PNM. LAWATAN KE TEMPAT PAMERAN #Saya telah melawat ke pameran yang mengisahkan tentang permainan tradisional dan Mendapat banyak maklumat tentang asal.

congkak bolehlah dikatakan permainan yang bersifat universal serta mampu menarik orang ramai untuk memainkannya. Umumnya. Permainan congkak sangat digemari oleh gadis dan tidak terkecuali wanita-wanita berusia. Terutama di kalangan kaum wanita. Ada juga sesetengah orang yang menyebut nama permainan ini sebagai `jongkak`. Depercayai permainan congkak telah wujud sejak 200 tahun yang lalu di alam melayu. permainan congkak turut dimainkan oleh masyarakat di beberapa buah negeri di benua Asia dan Afrika. congkak merupakan sejenis permainan masa lapang rakyat Malaysia dan biasanya dimainkan di dalam rumah. Oleh itu. permainan ini bukan sahaja dimainkan di desa-desa tetapi juga di kota-kota. Salah satu daripada permainan tradisional tersebut ialah congkak. Tidak hanya di negara ini. CONGKAK PENGENALAN Congkak merupakan antara permainan taradisional yang cukup popular pada suatu ketika dahulu.PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional ialah sejenis permainan yang dimainkan pada zaman dahulu kala. Congkak menjadi pilihan untuk dimainkan oleh golongan wanita khususnya kerana congkak tidak memerlukan banyak pergerakan fizikal berbanding permainan rakyat yang lain. .

Lubang besar ini adalah untuk mengisi buah congkak yang banyak. Papan congkak yang sudah siap akan dihiasi pula. PERLATAN CONGKAK PAPAN CONGKAK Permainan congkak hanya memerlukan dua jenis peralatan sahaja iaitu papan congkak dan buah congkak. Kini. papan congkak boleh didapati dengan mudah dan biasanya diperbuat daripada kayu yang agak keras dan bermutu. Sebelum adanya papan congkak. diwarna dan dikilatkan untuk mencantikkannya. Lubang-lubang itu dinamakan `Kampung Congkak. kedua-dua lubang besar ini dinamakan sebagai `Rumah Congkak . . . Papan congkak berkenaan akan diukir. Justeru. ukuran biasa papan congkak ialah kira-kira 120 cm.14 dan sebagainya.10. mereka yang ingin bermain congkak akan mengorek tanah untuk membuat lubang congkak. papan congkak adalah tebal dan dibentuk seperti sebuah perahu kecil. Kebiasaanya.. Jika diperhatikan. Jumlah yang terdapat pada papan congkak ada kalanya 7. Bahagian atas papan congkak akan dibuat dua barisan lubang yang sama besar dan banyak. Pada hujung kedua-dua barisan lubang pula akan dibuat dua lubang yang lebih besar. Lubang-lubang ini akan diisi dengan buah congkak.

Buah congkak akan diisi ke dalam lubang-lubang congkak. Jumlah yang perlu diisi bergantung kepada jumlah lubang yang terdapat dalam satu baris. biji saga dan sebagainya sering dijadikan buah congkak.BUAH CONGKAK Sebenarnya berbagai-bagai benda atau objek boleh dijdikan buah congkak terutamanya guli. maka tujuh biji buah congkak perlu diisi ke dalam setiap lubang dan begitulah sebaliknya. biji getah. jika lubang congkaknya tujuh. batu-batu kecil. Benda-benda ini mudah diperoleh di sekeliling rumah. Namun sebelum adanya guli. kulit kerang. . Sebagai contoh.

. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. dimulakan dengan keduadua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mangaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut.CARA BERMAIN Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. setiap permainan mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buahnya diangap terbakar. ketiga dan seterusnya sehingga pihak lawan mengaku kalah. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan sehingga buahnya mati. Setelah tamat pusingan pertama. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan.

SAYA JUGA MENGENAL DAN MENGETAHUI CARA PEMBUATAN CONGKAK DAN BERBAGAI JENIS CONGKAK.SAYA JUGA DAPAT MENGETAHUI CARA-CARA PERMAINAN CONGKAK.BUKAN ITU SAHAJA. UNTUK MENUNJUKKAN CONGKAK ADALAH PERMAINAN MASYARAKAT MELAYU IALAH DI BELAKANG SEKEPING DUIT SYILING RM0. PERMAINAN CONGKAK JUGA DAPAT DIKENALI DISEKITAR LUAR NEGARA.SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG ASAL-USUL PERMAINAN CONGKAK. PERMAINAN CONGKAK DIMAINKAN SEJAK ZAMAN NENEK MOYANG.OLEH ITU CONGKAK TELAH MENGHARUMKAN NAMA NEGARA MALAYSIA DALAM PERMAINAN TRADISIONAL. . PERMAINAN CONGKAK BANYAK MEMBERI KESAN TERHADAP MASYARAKAT MELAYU.SETELAH SAYA JALANKAN KAJIAN INI SAYA LEBIH MENGETAHUI TENTANG PERMAINAN TRADISIONAL IAITU CONGKAK.CONGKAK ADALAH SESUATU SIMBOLIK KEPADA PERMAINAN TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU.DISEBABKAN ITU KITA PERLU SENTIASA MENGHARGAI DAN MENGIKUTI SEPERTI ZAMAN NENEK MOYANG KITA DAHULU KALA.10.OLEH IYU. BANGSA MELAYU MEMANG DIKENALI DENGAN PERMINAN CONGKAK.

.

KUALA LUMPUR . DAMANSARA.INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA.PN. 47400 PETALING JAYA. LEVEL II. NO 1.INTAN.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. MUZIUM NEGARA. JALAN SS20/27. SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH. BLOK A.

.

.

INTERNET (HTTP:/MALAYSIANA. NO 1.PN. DAMANSARA. LEVEL II.M BUKU ILMIAH SEJATI BOOKS #1115. BLOK A. .INTAN. JALAN SS20/27.

47400 PETALING JAYA. MUZIUM NEGARA.KUALA LUMPUR . SELANGOR MAJALAH MAJALAH DALAM KELAS SEJAK TAHUN 1988 DEWAN SISWA MAJALAH RASMI HARI GURU KEBANGSAAN MEI 2007 PAMERAN PAMERAN DUNIA CONGKAK 28 JUN 28 JULAI 2003 DEWAN TENGAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful