Apa itu resume?

Resume sebenarnya adalah ringkasan kelayakan anda. Istilah resume itu sendiri datang dari perkataan Perancis, yang bermakna 'ringkasan'. Curriculum vitae atau cv adalah di antara nama lain yang digunakan untuk resume. Resume anda mestilah menerangkan tentang latar belakang dan perso naliti anda. Ia juga harus mencukupi pengalaman professional dan sukarela, skil l yang berkaitan, pendidikan dan pencapaian anda.

Apakah kriteria resume yang efektif?

Resume yang efektif mestilah memberikan tangg apan pertama (first impression) yang baik kepada pembacanya. Samada resume Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, jika penulisan resume anda dipenuhi kesalahan ejaan yang ketara manakala kertas yang digunakan pula nampak terperonyok dan comot, tak payah susah - susah tunggu panggilan temuduga. Anggaplah anda telah tewas sebelum perjuangan kerjaya anda bermula. Ada pulak sebahagian golongan yang terus print resume dari Jobstreet. Senang cerita, katanya. Memanglah senang. Lagi senang untuk future employer menilai diri anda - 'jenis tak tau berusaha'. Dan lagi senang untuk resume anda menjadi 'halimunan' di balik timbunan resume yang lain. Segelintir pandang je, hilang mood nak baca.Nothing interesting or catchy. Of course, isi kandungan resume adalah yang paling penting sekali. Maklumat di dalam resume anda mestilah tersusun, mudah dibaca dan results-oriented.

Majikan biasanya akan mengambil pekerja yang memenuhi kriteria tertentu yang d iperlukan untuk jawatan tersebut. Apabila anda mengenali diri anda sendiri (dari segi apa yang telah mencapai setakat ini dan apa yang anda boleh sumbangkan di tempat baru). y Data yang terang yang jelas. y Menyiapkan anda untuk proses temuduga. y Mempamirkan anda sebagai aset. Semasa proses menyaring resume . purata masa yang diambil untuk untuk membaca satu resume adalah 15 saat atau kurang. anda akan lebih yakin untuk mengharungi temuduga. Ingat! Majikan biasanya akan menerima ratusan permohonan untuk jawatan kosong setiap hari. Kandungan resume yang baik akan membantu anda untuk fokus kepada pencapaian serta kerjaya impian anda. pastikan maklumat dalam resume anda adalah terang. Jadi. Menekankan pencapaian anda di bidang yang berkaitan dan menunjukkan bahawa anda adalah adalah prospek terbaik dengan kebolehan yang ada pada anda. Resume anda mestilah menggambarkan bahawa andalah orang yang paling layak.Resume yang efektif menawarkan yang berikut: y Memenuhi keperluan majikan. . Membekalkan data yang membuktikan anda telah menjalankan tanggungjawab yang lepas dengan jayanya dan telah menyumbang secara konsisten kepada perkembangan syarikat.resume tersebut. je las dan mudah dibaca. Ia juga menolong pemprosesan data minda untuk menjawab soalan soalan yang mungkin dikemukakan semasa temuduga.

Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Komputer kemahiran: Mahir dengan MS Office Microsoft Excel Power Point Perhitungan Internet Pengalaman Kerja: Kas Negara. Kemampuan untuk menangani fungsi -fungsi pentadbiran dan projek lengkap. bangunan negara Menghadiri pertemuan.RESUME Syahirah Asmar binti A. pengurusan masa Excellent kemahiran. . gaji dan personel. Excellent komunikasi dan kemahiran menulis. IL Bertanggung jawab untuk menguruskan kewangan. Excellent kemampuan untuk bekerja dengan nombor. Kemahiran: Sangat hati-hati untuk butiran. Chicago. Mahir dengan celik komputer seperti Microsoft Word. Pengorganisasian yang baik kemahiran. Microsoft Excel. Tujuan: Mencari peluang terbesar untuk bekerja sebagai pembantu perakaunan untuk syarikat terkenal. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Menggunakan IBM dan Sistem Komputer Hewlett Packard. Power point dan Internet.

Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Bertanggung jawab untuk menguruskan fungsi gaji untuk 140 pekerja. Bertanggung jawab untuk melaksanakan fungsi perbankan online. Bantuan dalam hubungan m asyarakat. Bertanggung jawab untuk mengurangkan jangka masa kredit dari 90 hari hingga 60 hari.Bertanggung jawab untuk menentukan keperluan kecemasan penjatahan. Pendidikan: BS di Ilmu Komputer . Bekerja sebagai komunikator dengan akaun. Dilaporkan pada perbezaan kos laporan triwulanan. pembukaan dan penutupan anggaran bulanan dan tahunan dan gaji. Dirakam kos syarikat. hutang dan akaun jabatan penggajian. Stonepark Web Design Inc Boston. Bertanggung jawab untuk membincangkan kerja kenalan. MA Akuntansi Pembantu Bertanggung jawab untuk mengurus kan hutang usaha.

Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Rahman Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 20 Mei 1989 Bangsa: Melayu No. OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. K/P: 890520-11-5086 Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh: Syahirah Asmar binti A. Teknolog i Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya.Syahirah Asmar binti A. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) .

1998 KEMAHIRAN Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. 2006 Setiausaha Kehormat. Terima Kasih kerana sudi membaca contoh resume bahasa melayu ini. .Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM Naib Pengerusi. Kelab Kembara. 1999 Mewakili pasukan bahas sekolah unt uk Piala Perdana Menteri. 2000 Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. catur. Excel dan Power Point) Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan B ahasa Inggeris) yang baik. 1999 Mewakilli sekolah. Universiti Malaya.Jika korang tidak keberatan sila undi poll dibawah untuk membuat sedikit survey mengenai keberkesanan resume ini. Badan Pengawas Sekolah.

Livestock Production (A-). Biology. Soil Science (A) and Farm Practices .LAMPIRAN CONTOH RESUME Natasyha binti Hashim I/C 871209-08-7744 H/P: 012-4327986 Address: 34. Chemistry 2005-2006 UPM 4 Semesters: B. Maths. Crop Physiology (B+). Agric Science programme CGPA 3.25 Courses include: Crop Science (A). Jalan Cengal Taman Cenderai 43450Kajang ACADEMIC RECORD: Year Examination Results 1999 UPSR 5 A 2002 PMR 7 A 2 B 2004 SPM A1 in English.

CO-CURRICULAR ACTIVITIES Secretary of ³Persatuan Mahasiswa Pertanian´ 2 005 Member of Bulan Sabit Merah College player for netball in the intercollegiate sports carnival Organiser for Ekspo Pertanian 2006 Participant in Bakti Camp at Hulu Langat CAREER GOAL To be an executive in a Agro-based company for research and promotion of agrochemical products for safe and productive agriculture .

Badan Pengawas Sekolah. K/P: 84xxdd-aa-ssss Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. 2000 ‡Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. 1999 ‡Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri. Teknologi Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. 1998 . Kelab Kembara.Nicholas Azizan No. Kuala Lumpur BidangPengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak BidangPengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM ‡Naib Pengerusi. 2. Universiti Malaya. 2006 ‡Setiausaha Kehormat. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. Jalan Mata Kuching 45000 Kuala Selangor Selangor Darul Ehsan OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunanekonomi negara dan masyarakat. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh:Nicholas Azizan Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 30 Jun 1984 Bangsa: Melayu No. Berhasrat membantu pembangunan modal insanuntuk bangsa. 1999 ‡Mewakilli sekolah. catur.

KEMAHIRAN ‡Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ‡Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. Excel dan Power Point) ‡Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik .