Apa itu resume?

Resume sebenarnya adalah ringkasan kelayakan anda. Istilah resume itu sendiri datang dari perkataan Perancis, yang bermakna 'ringkasan'. Curriculum vitae atau cv adalah di antara nama lain yang digunakan untuk resume. Resume anda mestilah menerangkan tentang latar belakang dan perso naliti anda. Ia juga harus mencukupi pengalaman professional dan sukarela, skil l yang berkaitan, pendidikan dan pencapaian anda.

Apakah kriteria resume yang efektif?

Resume yang efektif mestilah memberikan tangg apan pertama (first impression) yang baik kepada pembacanya. Samada resume Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, jika penulisan resume anda dipenuhi kesalahan ejaan yang ketara manakala kertas yang digunakan pula nampak terperonyok dan comot, tak payah susah - susah tunggu panggilan temuduga. Anggaplah anda telah tewas sebelum perjuangan kerjaya anda bermula. Ada pulak sebahagian golongan yang terus print resume dari Jobstreet. Senang cerita, katanya. Memanglah senang. Lagi senang untuk future employer menilai diri anda - 'jenis tak tau berusaha'. Dan lagi senang untuk resume anda menjadi 'halimunan' di balik timbunan resume yang lain. Segelintir pandang je, hilang mood nak baca.Nothing interesting or catchy. Of course, isi kandungan resume adalah yang paling penting sekali. Maklumat di dalam resume anda mestilah tersusun, mudah dibaca dan results-oriented.

Apabila anda mengenali diri anda sendiri (dari segi apa yang telah mencapai setakat ini dan apa yang anda boleh sumbangkan di tempat baru). Ia juga menolong pemprosesan data minda untuk menjawab soalan soalan yang mungkin dikemukakan semasa temuduga.resume tersebut. purata masa yang diambil untuk untuk membaca satu resume adalah 15 saat atau kurang. y Menyiapkan anda untuk proses temuduga. y Data yang terang yang jelas. Resume anda mestilah menggambarkan bahawa andalah orang yang paling layak. Kandungan resume yang baik akan membantu anda untuk fokus kepada pencapaian serta kerjaya impian anda. . Jadi. je las dan mudah dibaca. y Mempamirkan anda sebagai aset. Majikan biasanya akan mengambil pekerja yang memenuhi kriteria tertentu yang d iperlukan untuk jawatan tersebut. Membekalkan data yang membuktikan anda telah menjalankan tanggungjawab yang lepas dengan jayanya dan telah menyumbang secara konsisten kepada perkembangan syarikat. anda akan lebih yakin untuk mengharungi temuduga. Menekankan pencapaian anda di bidang yang berkaitan dan menunjukkan bahawa anda adalah adalah prospek terbaik dengan kebolehan yang ada pada anda. pastikan maklumat dalam resume anda adalah terang. Semasa proses menyaring resume . Ingat! Majikan biasanya akan menerima ratusan permohonan untuk jawatan kosong setiap hari.Resume yang efektif menawarkan yang berikut: y Memenuhi keperluan majikan.

Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. . Kemahiran: Sangat hati-hati untuk butiran. Menggunakan IBM dan Sistem Komputer Hewlett Packard. Excellent kemampuan untuk bekerja dengan nombor. Power point dan Internet. bangunan negara Menghadiri pertemuan. Komputer kemahiran: Mahir dengan MS Office Microsoft Excel Power Point Perhitungan Internet Pengalaman Kerja: Kas Negara. Pengorganisasian yang baik kemahiran. Excellent komunikasi dan kemahiran menulis. Chicago. Microsoft Excel. Kemampuan untuk menangani fungsi -fungsi pentadbiran dan projek lengkap.RESUME Syahirah Asmar binti A. IL Bertanggung jawab untuk menguruskan kewangan. Tujuan: Mencari peluang terbesar untuk bekerja sebagai pembantu perakaunan untuk syarikat terkenal. pengurusan masa Excellent kemahiran. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Mahir dengan celik komputer seperti Microsoft Word. gaji dan personel.

pembukaan dan penutupan anggaran bulanan dan tahunan dan gaji. Bekerja sebagai komunikator dengan akaun. Bertanggung jawab untuk membincangkan kerja kenalan. hutang dan akaun jabatan penggajian. Stonepark Web Design Inc Boston. Bantuan dalam hubungan m asyarakat. Pendidikan: BS di Ilmu Komputer . Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Bertanggung jawab untuk melaksanakan fungsi perbankan online. Dilaporkan pada perbezaan kos laporan triwulanan.Bertanggung jawab untuk menentukan keperluan kecemasan penjatahan. Bertanggung jawab untuk menguruskan fungsi gaji untuk 140 pekerja. Bertanggung jawab untuk mengurangkan jangka masa kredit dari 90 hari hingga 60 hari. Dirakam kos syarikat. MA Akuntansi Pembantu Bertanggung jawab untuk mengurus kan hutang usaha.

OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Teknolog i Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh: Syahirah Asmar binti A. K/P: 890520-11-5086 Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.Syahirah Asmar binti A. Rahman Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 20 Mei 1989 Bangsa: Melayu No. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) .

1998 KEMAHIRAN Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. catur. Excel dan Power Point) Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan B ahasa Inggeris) yang baik. 1999 Mewakili pasukan bahas sekolah unt uk Piala Perdana Menteri.Jika korang tidak keberatan sila undi poll dibawah untuk membuat sedikit survey mengenai keberkesanan resume ini. Kelab Kembara. 2006 Setiausaha Kehormat. . Badan Pengawas Sekolah. Universiti Malaya. 1999 Mewakilli sekolah. 2000 Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. Terima Kasih kerana sudi membaca contoh resume bahasa melayu ini.Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM Naib Pengerusi.

Chemistry 2005-2006 UPM 4 Semesters: B. Jalan Cengal Taman Cenderai 43450Kajang ACADEMIC RECORD: Year Examination Results 1999 UPSR 5 A 2002 PMR 7 A 2 B 2004 SPM A1 in English.25 Courses include: Crop Science (A). Livestock Production (A-).LAMPIRAN CONTOH RESUME Natasyha binti Hashim I/C 871209-08-7744 H/P: 012-4327986 Address: 34. Soil Science (A) and Farm Practices . Agric Science programme CGPA 3. Biology. Crop Physiology (B+). Maths.

CO-CURRICULAR ACTIVITIES Secretary of ³Persatuan Mahasiswa Pertanian´ 2 005 Member of Bulan Sabit Merah College player for netball in the intercollegiate sports carnival Organiser for Ekspo Pertanian 2006 Participant in Bakti Camp at Hulu Langat CAREER GOAL To be an executive in a Agro-based company for research and promotion of agrochemical products for safe and productive agriculture .

1999 ‡Mewakilli sekolah. 2006 ‡Setiausaha Kehormat. Jalan Mata Kuching 45000 Kuala Selangor Selangor Darul Ehsan OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunanekonomi negara dan masyarakat. catur. K/P: 84xxdd-aa-ssss Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Kuala Lumpur BidangPengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak BidangPengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM ‡Naib Pengerusi. Kelab Kembara.Nicholas Azizan No. Badan Pengawas Sekolah. 2. 1999 ‡Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri. Berhasrat membantu pembangunan modal insanuntuk bangsa. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh:Nicholas Azizan Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 30 Jun 1984 Bangsa: Melayu No. Universiti Malaya. Teknologi Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. 2000 ‡Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. 1998 . Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda.

KEMAHIRAN ‡Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ‡Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. Excel dan Power Point) ‡Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful