P. 1
Apa itu resume

Apa itu resume

|Views: 3,372|Likes:
Dipublikasikan oleh Puteri Ainal Mardhiah

More info:

Published by: Puteri Ainal Mardhiah on Jan 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Apa itu resume?

Resume sebenarnya adalah ringkasan kelayakan anda. Istilah resume itu sendiri datang dari perkataan Perancis, yang bermakna 'ringkasan'. Curriculum vitae atau cv adalah di antara nama lain yang digunakan untuk resume. Resume anda mestilah menerangkan tentang latar belakang dan perso naliti anda. Ia juga harus mencukupi pengalaman professional dan sukarela, skil l yang berkaitan, pendidikan dan pencapaian anda.

Apakah kriteria resume yang efektif?

Resume yang efektif mestilah memberikan tangg apan pertama (first impression) yang baik kepada pembacanya. Samada resume Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, jika penulisan resume anda dipenuhi kesalahan ejaan yang ketara manakala kertas yang digunakan pula nampak terperonyok dan comot, tak payah susah - susah tunggu panggilan temuduga. Anggaplah anda telah tewas sebelum perjuangan kerjaya anda bermula. Ada pulak sebahagian golongan yang terus print resume dari Jobstreet. Senang cerita, katanya. Memanglah senang. Lagi senang untuk future employer menilai diri anda - 'jenis tak tau berusaha'. Dan lagi senang untuk resume anda menjadi 'halimunan' di balik timbunan resume yang lain. Segelintir pandang je, hilang mood nak baca.Nothing interesting or catchy. Of course, isi kandungan resume adalah yang paling penting sekali. Maklumat di dalam resume anda mestilah tersusun, mudah dibaca dan results-oriented.

anda akan lebih yakin untuk mengharungi temuduga. Semasa proses menyaring resume . Majikan biasanya akan mengambil pekerja yang memenuhi kriteria tertentu yang d iperlukan untuk jawatan tersebut. Menekankan pencapaian anda di bidang yang berkaitan dan menunjukkan bahawa anda adalah adalah prospek terbaik dengan kebolehan yang ada pada anda. y Menyiapkan anda untuk proses temuduga. je las dan mudah dibaca. y Data yang terang yang jelas.Resume yang efektif menawarkan yang berikut: y Memenuhi keperluan majikan. Membekalkan data yang membuktikan anda telah menjalankan tanggungjawab yang lepas dengan jayanya dan telah menyumbang secara konsisten kepada perkembangan syarikat. pastikan maklumat dalam resume anda adalah terang. Ia juga menolong pemprosesan data minda untuk menjawab soalan soalan yang mungkin dikemukakan semasa temuduga. Jadi. purata masa yang diambil untuk untuk membaca satu resume adalah 15 saat atau kurang.resume tersebut. Ingat! Majikan biasanya akan menerima ratusan permohonan untuk jawatan kosong setiap hari. y Mempamirkan anda sebagai aset. Kandungan resume yang baik akan membantu anda untuk fokus kepada pencapaian serta kerjaya impian anda. . Resume anda mestilah menggambarkan bahawa andalah orang yang paling layak. Apabila anda mengenali diri anda sendiri (dari segi apa yang telah mencapai setakat ini dan apa yang anda boleh sumbangkan di tempat baru).

Komputer kemahiran: Mahir dengan MS Office Microsoft Excel Power Point Perhitungan Internet Pengalaman Kerja: Kas Negara. Excellent komunikasi dan kemahiran menulis. Power point dan Internet. bangunan negara Menghadiri pertemuan. Microsoft Excel. Tujuan: Mencari peluang terbesar untuk bekerja sebagai pembantu perakaunan untuk syarikat terkenal. pengurusan masa Excellent kemahiran. Kemahiran: Sangat hati-hati untuk butiran. . Pengorganisasian yang baik kemahiran.RESUME Syahirah Asmar binti A. Excellent kemampuan untuk bekerja dengan nombor. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Kemampuan untuk menangani fungsi -fungsi pentadbiran dan projek lengkap. IL Bertanggung jawab untuk menguruskan kewangan. gaji dan personel. Menggunakan IBM dan Sistem Komputer Hewlett Packard. Chicago. Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Mahir dengan celik komputer seperti Microsoft Word.

Bertanggung jawab untuk mengurangkan jangka masa kredit dari 90 hari hingga 60 hari. hutang dan akaun jabatan penggajian. Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Dilaporkan pada perbezaan kos laporan triwulanan. Bantuan dalam hubungan m asyarakat. Pendidikan: BS di Ilmu Komputer . Bekerja sebagai komunikator dengan akaun. Bertanggung jawab untuk melaksanakan fungsi perbankan online. Bertanggung jawab untuk menguruskan fungsi gaji untuk 140 pekerja. MA Akuntansi Pembantu Bertanggung jawab untuk mengurus kan hutang usaha. pembukaan dan penutupan anggaran bulanan dan tahunan dan gaji. Dirakam kos syarikat. Bertanggung jawab untuk membincangkan kerja kenalan.Bertanggung jawab untuk menentukan keperluan kecemasan penjatahan. Stonepark Web Design Inc Boston.

Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa. K/P: 890520-11-5086 Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) . MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh: Syahirah Asmar binti A. OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat.Syahirah Asmar binti A. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Rahman Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 20 Mei 1989 Bangsa: Melayu No. Teknolog i Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya.

1999 Mewakilli sekolah. 2006 Setiausaha Kehormat. 2000 Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi.Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM Naib Pengerusi.Jika korang tidak keberatan sila undi poll dibawah untuk membuat sedikit survey mengenai keberkesanan resume ini. Excel dan Power Point) Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan B ahasa Inggeris) yang baik. 1998 KEMAHIRAN Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. . Terima Kasih kerana sudi membaca contoh resume bahasa melayu ini. Kelab Kembara. catur. Universiti Malaya. Badan Pengawas Sekolah. 1999 Mewakili pasukan bahas sekolah unt uk Piala Perdana Menteri.

LAMPIRAN CONTOH RESUME Natasyha binti Hashim I/C 871209-08-7744 H/P: 012-4327986 Address: 34. Crop Physiology (B+). Soil Science (A) and Farm Practices . Livestock Production (A-). Biology.25 Courses include: Crop Science (A). Jalan Cengal Taman Cenderai 43450Kajang ACADEMIC RECORD: Year Examination Results 1999 UPSR 5 A 2002 PMR 7 A 2 B 2004 SPM A1 in English. Chemistry 2005-2006 UPM 4 Semesters: B. Agric Science programme CGPA 3. Maths.

CO-CURRICULAR ACTIVITIES Secretary of ³Persatuan Mahasiswa Pertanian´ 2 005 Member of Bulan Sabit Merah College player for netball in the intercollegiate sports carnival Organiser for Ekspo Pertanian 2006 Participant in Bakti Camp at Hulu Langat CAREER GOAL To be an executive in a Agro-based company for research and promotion of agrochemical products for safe and productive agriculture .

Kuala Lumpur BidangPengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak BidangPengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM ‡Naib Pengerusi.Nicholas Azizan No. 1999 ‡Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri. 2000 ‡Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. Jalan Mata Kuching 45000 Kuala Selangor Selangor Darul Ehsan OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunanekonomi negara dan masyarakat. Universiti Malaya. Kelab Kembara. Teknologi Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. 2006 ‡Setiausaha Kehormat. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. 1998 . Badan Pengawas Sekolah. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh:Nicholas Azizan Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 30 Jun 1984 Bangsa: Melayu No. 2. Berhasrat membantu pembangunan modal insanuntuk bangsa. K/P: 84xxdd-aa-ssss Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. 1999 ‡Mewakilli sekolah. catur.

Excel dan Power Point) ‡Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik .KEMAHIRAN ‡Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ‡Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->