Apa itu resume?

Resume sebenarnya adalah ringkasan kelayakan anda. Istilah resume itu sendiri datang dari perkataan Perancis, yang bermakna 'ringkasan'. Curriculum vitae atau cv adalah di antara nama lain yang digunakan untuk resume. Resume anda mestilah menerangkan tentang latar belakang dan perso naliti anda. Ia juga harus mencukupi pengalaman professional dan sukarela, skil l yang berkaitan, pendidikan dan pencapaian anda.

Apakah kriteria resume yang efektif?

Resume yang efektif mestilah memberikan tangg apan pertama (first impression) yang baik kepada pembacanya. Samada resume Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, jika penulisan resume anda dipenuhi kesalahan ejaan yang ketara manakala kertas yang digunakan pula nampak terperonyok dan comot, tak payah susah - susah tunggu panggilan temuduga. Anggaplah anda telah tewas sebelum perjuangan kerjaya anda bermula. Ada pulak sebahagian golongan yang terus print resume dari Jobstreet. Senang cerita, katanya. Memanglah senang. Lagi senang untuk future employer menilai diri anda - 'jenis tak tau berusaha'. Dan lagi senang untuk resume anda menjadi 'halimunan' di balik timbunan resume yang lain. Segelintir pandang je, hilang mood nak baca.Nothing interesting or catchy. Of course, isi kandungan resume adalah yang paling penting sekali. Maklumat di dalam resume anda mestilah tersusun, mudah dibaca dan results-oriented.

Apabila anda mengenali diri anda sendiri (dari segi apa yang telah mencapai setakat ini dan apa yang anda boleh sumbangkan di tempat baru). anda akan lebih yakin untuk mengharungi temuduga. y Data yang terang yang jelas. Jadi. Ingat! Majikan biasanya akan menerima ratusan permohonan untuk jawatan kosong setiap hari.Resume yang efektif menawarkan yang berikut: y Memenuhi keperluan majikan. Semasa proses menyaring resume . y Menyiapkan anda untuk proses temuduga. Kandungan resume yang baik akan membantu anda untuk fokus kepada pencapaian serta kerjaya impian anda.resume tersebut. Majikan biasanya akan mengambil pekerja yang memenuhi kriteria tertentu yang d iperlukan untuk jawatan tersebut. je las dan mudah dibaca. pastikan maklumat dalam resume anda adalah terang. Ia juga menolong pemprosesan data minda untuk menjawab soalan soalan yang mungkin dikemukakan semasa temuduga. Resume anda mestilah menggambarkan bahawa andalah orang yang paling layak. purata masa yang diambil untuk untuk membaca satu resume adalah 15 saat atau kurang. . y Mempamirkan anda sebagai aset. Menekankan pencapaian anda di bidang yang berkaitan dan menunjukkan bahawa anda adalah adalah prospek terbaik dengan kebolehan yang ada pada anda. Membekalkan data yang membuktikan anda telah menjalankan tanggungjawab yang lepas dengan jayanya dan telah menyumbang secara konsisten kepada perkembangan syarikat.

Mahir dengan celik komputer seperti Microsoft Word. Power point dan Internet. Komputer kemahiran: Mahir dengan MS Office Microsoft Excel Power Point Perhitungan Internet Pengalaman Kerja: Kas Negara. Pengorganisasian yang baik kemahiran. bangunan negara Menghadiri pertemuan. Kemampuan untuk menangani fungsi -fungsi pentadbiran dan projek lengkap. pengurusan masa Excellent kemahiran. Kemahiran: Sangat hati-hati untuk butiran. Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Excellent kemampuan untuk bekerja dengan nombor. Tujuan: Mencari peluang terbesar untuk bekerja sebagai pembantu perakaunan untuk syarikat terkenal. IL Bertanggung jawab untuk menguruskan kewangan. Excellent komunikasi dan kemahiran menulis. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Menggunakan IBM dan Sistem Komputer Hewlett Packard. Microsoft Excel.RESUME Syahirah Asmar binti A. . Chicago. gaji dan personel.

Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Dirakam kos syarikat. Dilaporkan pada perbezaan kos laporan triwulanan. Bertanggung jawab untuk melaksanakan fungsi perbankan online. Bertanggung jawab untuk membincangkan kerja kenalan. Bekerja sebagai komunikator dengan akaun. pembukaan dan penutupan anggaran bulanan dan tahunan dan gaji. MA Akuntansi Pembantu Bertanggung jawab untuk mengurus kan hutang usaha. hutang dan akaun jabatan penggajian. Bantuan dalam hubungan m asyarakat.Bertanggung jawab untuk menentukan keperluan kecemasan penjatahan. Bertanggung jawab untuk menguruskan fungsi gaji untuk 140 pekerja. Pendidikan: BS di Ilmu Komputer . Bertanggung jawab untuk mengurangkan jangka masa kredit dari 90 hari hingga 60 hari. Stonepark Web Design Inc Boston.

Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) . Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan.Syahirah Asmar binti A. OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. K/P: 890520-11-5086 Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Rahman Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 20 Mei 1989 Bangsa: Melayu No. Teknolog i Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh: Syahirah Asmar binti A.

Terima Kasih kerana sudi membaca contoh resume bahasa melayu ini. 2006 Setiausaha Kehormat.Jika korang tidak keberatan sila undi poll dibawah untuk membuat sedikit survey mengenai keberkesanan resume ini. 1999 Mewakili pasukan bahas sekolah unt uk Piala Perdana Menteri.Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM Naib Pengerusi. 1999 Mewakilli sekolah. Kelab Kembara. 2000 Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. Universiti Malaya. . Excel dan Power Point) Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan B ahasa Inggeris) yang baik. Badan Pengawas Sekolah. catur. 1998 KEMAHIRAN Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word.

Jalan Cengal Taman Cenderai 43450Kajang ACADEMIC RECORD: Year Examination Results 1999 UPSR 5 A 2002 PMR 7 A 2 B 2004 SPM A1 in English. Agric Science programme CGPA 3.LAMPIRAN CONTOH RESUME Natasyha binti Hashim I/C 871209-08-7744 H/P: 012-4327986 Address: 34. Maths. Chemistry 2005-2006 UPM 4 Semesters: B. Crop Physiology (B+). Biology.25 Courses include: Crop Science (A). Soil Science (A) and Farm Practices . Livestock Production (A-).

CO-CURRICULAR ACTIVITIES Secretary of ³Persatuan Mahasiswa Pertanian´ 2 005 Member of Bulan Sabit Merah College player for netball in the intercollegiate sports carnival Organiser for Ekspo Pertanian 2006 Participant in Bakti Camp at Hulu Langat CAREER GOAL To be an executive in a Agro-based company for research and promotion of agrochemical products for safe and productive agriculture .

2. Jalan Mata Kuching 45000 Kuala Selangor Selangor Darul Ehsan OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunanekonomi negara dan masyarakat. 1999 ‡Mewakilli sekolah. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh:Nicholas Azizan Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 30 Jun 1984 Bangsa: Melayu No. Kelab Kembara. catur. Badan Pengawas Sekolah. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. 1998 . Berhasrat membantu pembangunan modal insanuntuk bangsa. Universiti Malaya. K/P: 84xxdd-aa-ssss Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Teknologi Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. 1999 ‡Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri. Kuala Lumpur BidangPengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak BidangPengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM ‡Naib Pengerusi.Nicholas Azizan No. 2006 ‡Setiausaha Kehormat. 2000 ‡Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi.

Excel dan Power Point) ‡Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik .KEMAHIRAN ‡Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ‡Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful