P. 1
Apa itu resume

Apa itu resume

|Views: 3,447|Likes:
Dipublikasikan oleh Puteri Ainal Mardhiah

More info:

Published by: Puteri Ainal Mardhiah on Jan 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Apa itu resume?

Resume sebenarnya adalah ringkasan kelayakan anda. Istilah resume itu sendiri datang dari perkataan Perancis, yang bermakna 'ringkasan'. Curriculum vitae atau cv adalah di antara nama lain yang digunakan untuk resume. Resume anda mestilah menerangkan tentang latar belakang dan perso naliti anda. Ia juga harus mencukupi pengalaman professional dan sukarela, skil l yang berkaitan, pendidikan dan pencapaian anda.

Apakah kriteria resume yang efektif?

Resume yang efektif mestilah memberikan tangg apan pertama (first impression) yang baik kepada pembacanya. Samada resume Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, jika penulisan resume anda dipenuhi kesalahan ejaan yang ketara manakala kertas yang digunakan pula nampak terperonyok dan comot, tak payah susah - susah tunggu panggilan temuduga. Anggaplah anda telah tewas sebelum perjuangan kerjaya anda bermula. Ada pulak sebahagian golongan yang terus print resume dari Jobstreet. Senang cerita, katanya. Memanglah senang. Lagi senang untuk future employer menilai diri anda - 'jenis tak tau berusaha'. Dan lagi senang untuk resume anda menjadi 'halimunan' di balik timbunan resume yang lain. Segelintir pandang je, hilang mood nak baca.Nothing interesting or catchy. Of course, isi kandungan resume adalah yang paling penting sekali. Maklumat di dalam resume anda mestilah tersusun, mudah dibaca dan results-oriented.

Ia juga menolong pemprosesan data minda untuk menjawab soalan soalan yang mungkin dikemukakan semasa temuduga. Semasa proses menyaring resume . je las dan mudah dibaca. y Mempamirkan anda sebagai aset. pastikan maklumat dalam resume anda adalah terang. Apabila anda mengenali diri anda sendiri (dari segi apa yang telah mencapai setakat ini dan apa yang anda boleh sumbangkan di tempat baru). purata masa yang diambil untuk untuk membaca satu resume adalah 15 saat atau kurang. . Menekankan pencapaian anda di bidang yang berkaitan dan menunjukkan bahawa anda adalah adalah prospek terbaik dengan kebolehan yang ada pada anda. Resume anda mestilah menggambarkan bahawa andalah orang yang paling layak. y Menyiapkan anda untuk proses temuduga.Resume yang efektif menawarkan yang berikut: y Memenuhi keperluan majikan.resume tersebut. anda akan lebih yakin untuk mengharungi temuduga. Membekalkan data yang membuktikan anda telah menjalankan tanggungjawab yang lepas dengan jayanya dan telah menyumbang secara konsisten kepada perkembangan syarikat. y Data yang terang yang jelas. Jadi. Ingat! Majikan biasanya akan menerima ratusan permohonan untuk jawatan kosong setiap hari. Majikan biasanya akan mengambil pekerja yang memenuhi kriteria tertentu yang d iperlukan untuk jawatan tersebut. Kandungan resume yang baik akan membantu anda untuk fokus kepada pencapaian serta kerjaya impian anda.

gaji dan personel. bangunan negara Menghadiri pertemuan. Excellent komunikasi dan kemahiran menulis. Chicago. Komputer kemahiran: Mahir dengan MS Office Microsoft Excel Power Point Perhitungan Internet Pengalaman Kerja: Kas Negara. Power point dan Internet. Mahir dengan celik komputer seperti Microsoft Word. . Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Microsoft Excel. Kemampuan untuk menangani fungsi -fungsi pentadbiran dan projek lengkap. Pengorganisasian yang baik kemahiran. Kemahiran: Sangat hati-hati untuk butiran. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Menggunakan IBM dan Sistem Komputer Hewlett Packard. Tujuan: Mencari peluang terbesar untuk bekerja sebagai pembantu perakaunan untuk syarikat terkenal. pengurusan masa Excellent kemahiran. IL Bertanggung jawab untuk menguruskan kewangan.RESUME Syahirah Asmar binti A. Excellent kemampuan untuk bekerja dengan nombor.

Bertanggung jawab untuk mengurangkan jangka masa kredit dari 90 hari hingga 60 hari. Stonepark Web Design Inc Boston. Bertanggung jawab untuk membincangkan kerja kenalan. hutang dan akaun jabatan penggajian. Bantuan dalam hubungan m asyarakat. Bertanggung jawab untuk menguruskan fungsi gaji untuk 140 pekerja. Pendidikan: BS di Ilmu Komputer .Bertanggung jawab untuk menentukan keperluan kecemasan penjatahan. Bertanggung jawab untuk tugas lain yang diberikan. Dirakam kos syarikat. Dilaporkan pada perbezaan kos laporan triwulanan. Bekerja sebagai komunikator dengan akaun. pembukaan dan penutupan anggaran bulanan dan tahunan dan gaji. MA Akuntansi Pembantu Bertanggung jawab untuk mengurus kan hutang usaha. Bertanggung jawab untuk melaksanakan fungsi perbankan online.

Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.Syahirah Asmar binti A. Rahman Lot 1051 G jalan Haji Mokhtar Kampung Pasir Hulu Kelang 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan. Teknolog i Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh: Syahirah Asmar binti A. OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. K/P: 890520-11-5086 Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) . Rahman Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 20 Mei 1989 Bangsa: Melayu No. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda.

Kelab Kembara. Universiti Malaya. 1998 KEMAHIRAN Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. 2000 Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. catur. . Terima Kasih kerana sudi membaca contoh resume bahasa melayu ini.Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM Naib Pengerusi. 2006 Setiausaha Kehormat.Jika korang tidak keberatan sila undi poll dibawah untuk membuat sedikit survey mengenai keberkesanan resume ini. Excel dan Power Point) Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan B ahasa Inggeris) yang baik. 1999 Mewakili pasukan bahas sekolah unt uk Piala Perdana Menteri. 1999 Mewakilli sekolah. Badan Pengawas Sekolah.

Livestock Production (A-). Chemistry 2005-2006 UPM 4 Semesters: B. Soil Science (A) and Farm Practices . Jalan Cengal Taman Cenderai 43450Kajang ACADEMIC RECORD: Year Examination Results 1999 UPSR 5 A 2002 PMR 7 A 2 B 2004 SPM A1 in English. Crop Physiology (B+). Biology.25 Courses include: Crop Science (A).LAMPIRAN CONTOH RESUME Natasyha binti Hashim I/C 871209-08-7744 H/P: 012-4327986 Address: 34. Agric Science programme CGPA 3. Maths.

CO-CURRICULAR ACTIVITIES Secretary of ³Persatuan Mahasiswa Pertanian´ 2 005 Member of Bulan Sabit Merah College player for netball in the intercollegiate sports carnival Organiser for Ekspo Pertanian 2006 Participant in Bakti Camp at Hulu Langat CAREER GOAL To be an executive in a Agro-based company for research and promotion of agrochemical products for safe and productive agriculture .

Kelab Kembara.Nicholas Azizan No. Teknologi Maklumat Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian Tamat: Julai 2007 Institusi: Universiti Malaya. 1999 ‡Mewakilli sekolah. 1998 . K/P: 84xxdd-aa-ssss Warganegara: Malaysia MAKLUMAT PENDIDIKAN Institusi: Universiti Malaya. MAKLUMAT PERIBADI Nama Penuh:Nicholas Azizan Umur: 20 tahun Tarikh lahir: 30 Jun 1984 Bangsa: Melayu No. Berhasrat membantu pembangunan modal insanuntuk bangsa. 1999 ‡Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri. 2006 ‡Setiausaha Kehormat. Kuala Lumpur BidangPengajian: Matrikulasi Kelulusan: Lulus Tamat: Julai 2003 Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak BidangPengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kelulusan: Gred 1 Tamat: Julai 2000 PENGLIBATAN KO-KURIKULUM ‡Naib Pengerusi. Universiti Malaya. catur. 2. Badan Pengawas Sekolah. Kuala Lumpur Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda. 2000 ‡Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi. Jalan Mata Kuching 45000 Kuala Selangor Selangor Darul Ehsan OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunanekonomi negara dan masyarakat.

KEMAHIRAN ‡Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ‡Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word. Excel dan Power Point) ‡Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->