P. 1
Bab-1-_-Kedudukan-Strategik-Mendorong-Penguasaan-Briti

Bab-1-_-Kedudukan-Strategik-Mendorong-Penguasaan-Briti

|Views: 202|Likes:
Dipublikasikan oleh Mate Tawau

More info:

Published by: Mate Tawau on Feb 05, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2014

pdf

text

original

TEMA 3

KEMAKMURAN DAN KEKAYAAN NEGARA KITA MENARIK BRITISH UNTUK MENJAJAH
3.1 Penapakan dan peluasan pengaruh British a. Negeri-Negeri Selat i. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Pulau Pinang - Masalah Kedah dan hubungan dengan kuasa luar - Perbincangan Sultan Kedah dengan Francis Light - Pulau Pinang diambil British - Percubaan Kedah mengambil semula Pulau Pinang - Pengambilan Seberang Perai (hal: 3 – 12)

PENGETAHUAN

PENGUKUHAN
MASTER

OBJEKTIF PEMBELAJARAN

1. Menceritakan pertapakan SHTI di Pulau Pinang 2. Memperihalkan tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang. 3. Menjelaskan cara SHTI mengambil Seberang Perai 4. Menerangkan pertapakan SHTI di Singapura 5. Menganalisis perpecahan Kepulauan Melayu. 6. Membincangkan penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat

PENGETAHUAN

1.1 1.2 1.3

1.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang. SHTI mengambil Seberang Perai

1.3.1 Garismasa pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1.4 1.5 1.6 Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat

Ancaman Bugis

Ancaman Siam

PERTAPAKAN SHTI DI PULAU PINANG

Pulau Pinang menjadi pangkalan SHTI

Kedaulatan Kedah tercabar

Timah dan Lada Hitam dari Kepulauan Melayu Pelabuhan Tentera Pertahankan petempatan mereka di India dari serangan Perancis TIGA Sebab Pulau Pinang menjadi pangkalan SHTI Pelabuhan Singgah Pertahankan petempatan mereka di India dari serangan Perancis .Memerlukan teh dari China kerana mendapat pasaran baik di Eropah Pusat Pengumpulan Barang Pusat mengumpul Emas. Perak.

Kedaulatan Kedah tercabar Kedah menjadi pelabuhan entrepot Kuala Kedah muncul sebagai Pelabuhan Antarabangsa Kedah menghadapi ancaman Bugis . Burma dan Siam .

ANCAMAN BUGIS Tunku lantik Abdullah (Bukan anak gahara) Sultan Muhammad Jiwa Raja Muda Ditentang pembesar Sultan minta bantuan British Tawan Kuala Kedah & Alor Star Berpakat dengan Bugis Francis Light bantu serang Bugis Sebagai balasan British dibenarkan berdagang di Kuala Kedah .

Kedah dipaksa hantar • Bunga emas • Wang • Tenaga manusia Kedah meminta bantuan SHTI Ancaman Siam Sebagai balasan British dapat membuka logi di Pulau Pinang .

2 Tipu Helah Francis Light Bagi Mendapatkan Pulau Pinang Francis Light telah menipu Sultan Muhammad Pribahasa: Bagai pucuk dicita ulam mendatang Janji memberi bantuan tentera kepada sultan Perjanjian Inggeris .1.Kedah Apabila S Abdullah membenarkan British menduduki P Pinang Petempatan British Dikenali Georgetown Pulau Pinang dikenali Prince of Wales Island .

Perjanjian-Perjanjian Yang Terlibat • Inggeris-Kedah 5.Pinang • kedudukan yang strategik i sesuai untuk pusat pengumpulan barang ii pelabuhan persinggahan iii pangkalan tentera PERTAPAKAN SHTI DI PULAU PINANG 4. Kenapa SHTI berminat mendapatkan P. Abdulah bukan anak gahara.Pinang • Wujudnya pertikaian dan perebutan takhta Sul Muhammad Jiwa melantik Raja Abdullah menjadi R.Siam 2. Kesan Daripada Perjanjian • British menduduki •P. • ancaman dari Siam • Kedah berhenti menghantar bunga emas semasa perang Burma . Bagaimana SHTI bertapak di P.1. SHTI • ditubuhkan di England (1600) • tujuan ditubuhkan :perdagangan • antarabangsa meluaskan tanah jajahan RUMUSAN 3. Muda sedangkan R.Pinang 1786 • Persahabatan dan Keamanan Inggeris-Kedah (1 Mei 1791) • Persahabatan dan Perikatan (1800) • Burney (1826) m/s 4-12 .

Kehilangan S Perai iii. S Perai dinamakan Province Wellesly Kedah Kesan British iii. Dijajah Siam iv Dipaksa hantar ufti bunga emas kepada Siam i.Benteng untuk Ancaman Siam halangan serangan terhadap Pulau Pinang .1. Ditipu British (tidak bantu ketika diserang Siam ii.3 : SHTI Mengambil Seberang Perai i. Dziauddin George Leith Sebab Kedah British 1. Berbaik dengan Siam iv. Mendapat Seberang Perai ii. Perjanjian Burney antara British dan Siam Antara Perjanjian Persahabatan dan Perikatan S.

Dziauddin dan George Leith Diperoleh melalui perjanjian Persahabatan dan Perikatan antara S.1.3 : SHTI Mengambil Seberang Perai Diperoleh melalui Perjanjian Persahabatan dan Perikatan antara S.Benteng untuk halangan serangan terhadap Pulau Pinang Sebab SHTI memerlukan Seberang Perai (Province Wellesly) .Subur 2. Dziauddin dan George Leith 3.Sumber makanan 1.

British menduduki P. Pinang dengan syarat memberi bantuan tentera 1791 Perjanjian Persahabatan dan Keamanan InggerisKedah. . 1880 Perjanjian Persahabatan dan Perikatan. S.Garismasa Pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1771 Perjanjian S. Abdullah membenarkan British menduduki P. Pinang secara rasmi. British menduduki Seberang Perai secara rasmi. Muhammad Jiwa dan Francis Light dan pembukaan firma perdagangan British 1786 Perjanjian Inggeris-Kedah .

British dan Siam Perjanjian Persahabatan dan Perikatan 1800 .Perjanjian Inggeris-Kedah 1786 Perjanjian Burney 1826 Perjanjian Kedah .

4.4.5 SHTI MENCENGKAM SINGAPURA .2 SINGAPURA PANGKALAN PERDAGANGAN YANG STRATEGIK 1.4 USAHA RAFFLES UNTUK MENDAPATKAN SINGAPURA 1.4.3.4.1 1.4.3 TAKTIK RAFFLES MENGAMBIL SINGAPURA 1.1 SEBAB-SEBAB PERTAPAKAN 1.4 PENAPAKAN DAN PELUASAN PENGARUH BRITISH Penapakan dan peluasan pengaruh British 1.

Banyak kapal berdagang di Betawi.Gagal memajukan P.1 Sebab Pertapakan Perdagangan dengan China semakin penting Berkesempatan menguasai Melaka dan Betawi semasa Perang Napoleon Belanda kenakan cukai yang tinggi dan layanan buruk kepada British .Pinang Singapura lebih strategik Raffles ditugaskan mencarikawasan baru.4. Riau & Lingga 1.

SINGAPURA SEBAHAGIAN DARIPADA WILAYAH KEKUASAAN KERAJAAN JOHOR TERLETAK DI KAWASAN YANG STRATEGIK 2 DAPAT MENYAINGI PELABUHAN BELANDA DI BETAWI SESUAI SEBAGAI PELABUHAN BEBAS DAN PANGKALAN 1 3 4 Tapi Sultan berada di bawah pengaruh Belanda! 1.2 SINGAPURA PANGKALAN PERDAGANGAN YANG STRATEGIK .4.

3 TAKTIK RAFFLES MENGAMBIL SINGAPURA MEMAKSA TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENANDATANGANI PERJANJIAN YANG MEMBENARKAN BRITISH MEMBINA LOJI DI SINGAPURA IALAH APURA JANJIAN P ER I DI SING I SI N L OJ UNG ANTARA NDIRIKA ME EMENGG NG I T O L EH 1.SHT IN M EM YANG LA NGGUNG ARAT TE M E EGARA B N DE NG AN .4.SHTI B MELINDU AR TUJU TI BERSE N DALAM DAN LU TAHUN 2.S AN M BENARK PADA TE KE ME M N AK AKAN BUAT HUBUNGA I TI D 4.1.SH MA O L AR S E CA 000 D DARI AN BAYAR 3 MEM HTI AKAN ENGGUNG 3.

4.4 USAHA RAFFLES UNTUK MENDAPATKAN SINGAPURA MEMPERALATKAN TENGKU HUSSEIN MEMUJUK TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENJEMPUT TENGKU HUSSEIN KE SINGAPURA UNTUK DITABALKAN SEBAGAI SULTAN PERTABALAN SULTAN HUSSEIN MENYEBABKAN JOHOR MEMPUNYAI DUA ORANG SULTAN SULTAN HUSSEIN BERKUASA DI SINGAPURA DAN SULTAN ABDUL RAHMAN BERKUASA DI LINGGA .1.

SATU PERJANJIAN DITANDATANGANI ANTARA JOHN CRAWFORD (RESIDEN SINGAPURA) DENGAN SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN SULTAN HUSSEIN TERPAKSA MENYERAHKAN SINGAPURA SECARA RASMI KEPADA SHTI SHTI KEMUDIANNYA MENGARAHKAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MEMINDAHKAN PUSAT PENTADBIRAN DARI KUALA SUNGAI SINGAPURA KE TELUK BELANGA ALASAN UNTUK MEMAJUKAN SINGAPURA .5 SHTI MENCENGKAM SINGAPURA PADA 2 OGOS 1824.1.4.

PERJANJIAN 2 OGOS 1824 SYARAT-SYARAT PERJANJIAN SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENYERAHKAN SINGAPURA KEPADA SHTI BUAT SELAMA-LAMANYA SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN HENDAKLAH MEMBENARKAN PEDAGANG-PEDAGANG BEBAS BERDAGANG DI JOHOR DAN WILAYAH TAKLUKNYA SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN ATAU WARISNYA BOLEH MENETAP DI TANAH MILIK BAGINDA DI SINGAPURA ATAU BERPINDAH DARI SINGAPURA .

British merampas tanah di Kampung Gelam dan Teluk Belanga.KESAN PERJANJIAN 2 OGOS 1824 Sultan Hussein berpindah ke Bandar Hilir Melaka kerana kecewa dengan syarat perjanjian tersebut Singapura menjadi milik British Pusat pentadbiran dari Teluk Belanga ke Johor Bahru. Temenggung Abdul Rahman diarah memindahkan pusat pentadbiran dari Kuala Sungai Singapura ke Teluk Belanga dengan alasan ingin memajukan Singapura. .

1 1.2 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 RUMUSAN 1.1 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 1.5.5 .5.3.4 & 1.5 Penapakan dan peluasan pengaruh British PERPECAHAN KEPULAUAN MELAYU 1.

1.5 PERPECAHAN KEPULAUAN MELAYU PIHAK BELANDA MEMPERTIKAI TINDAKAN RAFFLES MEMBUKA SINGAPURA BELANDA BIMBANG SINGAPURA AKAN MENYAINGI PELABUHAN BETAWI BERLAKU KETEGANGAN DISELESAIKAN MELALUI PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA .

5.1.1 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 BELANDA MENGIKTIRAF PETEMPATAN BRITISH DI SINGAPURA BELANDA BERJANJI TIDAK AKAN MEMBUKA PETEMPATAN BARU DI TANAH MELAYU British Belanda BRITISH MENYERAHKAN BANGKAHULU KEPADA BELANDA DAN BELANDA MENYERAHKAN MELAKA KEPADA BRITISH BRITISH BERJANJI TIDAK AKAN MEMBUKA PETEMPATAN BARU KE SELATAN SINGAPURA .

5.1. Melayu di bawah British Belanda British mengawal laluan perdagangan di Selat Melaka British dapat petempatan baru .2 KESAN PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 Empayar Johor pecah 2 Wujud 2 kawasan pengaruh British Riau dan Lingga di bawah Belanda T.

Berkesempatan menguasai Melaka dan Betawi semasa Perang Napoleon Belanda kenakan cukai yang tinggi dan layanan buruk kepada British Raffles ditugaskan mencari kawasan baru.Menabal Tg. Riau & Lingga. 3. Hussein sebagai Sultan Johor 4. Menggunakan muslihat dengan membangkitkan semula masalah pewarisan takhta Johor 3.Menandatangani perjanjian Temenggung Abdul Rahman 2.Mendapat pengiktirafan perjanjian menduduki Singapura pada Februari 1819. 4.bab Pertapakan Gagal memajukan P.) Taktik Raffles 1. Perjanjian antara Temenggung Abd Rahman dengan Stamford Raffles (membenarkan British membina logi di S’pura) Perjanjian & Jun 1823 (British berkuasa penuh di atas S’pura) Perjanjian 2 Ogos 1824 ( Sul Hussein menyerahkan Singapura secara rasmi kepada SHTI) Perjanjian Inggeris Belanda 17 Mac 1824 atau Persetiaan London (kepulauan Melayu terbahagi kepada 2 pengaruh : British dan Belanda) Tujuan Pertapakan * Menyekat kuasa monopoli Belanda di kepulauan Melayu * Menyaingi pelabuhan Betawi 2. PERTAPAKAN SHTI DI SINGAPURA Perjanjian yang terlibat : 1. -Perang Napoleon meletus di Eropah (1793-1814) -Belanda ditawan oleh Perancis -Perancis berhasrat menguasai wilayah Belanda di timur.P Singapura lebih strategik Banyak kapal berdagang di Betawi. Perdagangan dengan China semakin penting. -Raja Belanda menandatangani Surat Kew dengan British (1795) (perjanjian menyerahkan sementara semua tanah jajahan di Timur kepada British sehingga perang tamat. Rumusan m/s 13-20 .

6.6.6 Penubuhan dan pentadbiran Neberi-Negeri Selat 1.2 STRUKTUR PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT PADA 1826 1.6.1.1 PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEBERI-NEGERI SELAT 1.3 FAKTOR PEMINDAHAN PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT DARI INDIA KE LONDON TAHUN 1867 RUMUSAN .

1.6.1 PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT MENJELANG 1824 SHTI MEMPUNYAI TIGA PETEMPATAN PULAU PINANG MELAKA SINGAPURA Pada tahun 1826 disatukan sebagai NEGERI-NEGERI SELAT Tujuan Penubuhan Menyeragamkan Pentadbiran Menjimatkan Perbelanjaan .

6.1.2 STRUKTUR PENTADBIRAN NEGERINEGERI SELAT PADA TAHUN 1826 GABENOR JENERAL BRITISH DI INDIA GABENOR NEGERI-NEGERI SELAT RESIDEN KONSULER PULAU PINANG RESIDEN KONSULER SINGAPURA RESIDEN KONSULER MELAKA .

kongsi gelap dan melakukan kekacauan Pengenalan akta Mata Wang 1855 menyebabkan dolar Sepanyol digantikan dengan Rupee yang nilai rendah merugikan pedagang .1.6.3 FAKTOR PEMINDAHAN PENTADBIRAN NEGERINEGERI SELAT DARI INDIA KE LONDON TAHUN 1867 British menjadikan NNS sebagai tempat buangan banduan SHTI dI India abaikan kebajikan NNS Taraf pelabuhan bebas di Singapura dihapuskan Kedatangan Imigran Cina ke NNS tidak terkawal.

Penubuhan Tiga petempatan di 1. Singapura Pentadbiran Gabenor Jeneral British di India bertanggungjawab menggubal semua dasar dan undang-undang NNS 1 April 1867 pusat pentadbiran dipindahkan ke London atas desakan penduduk dan saudagar tempatan Struktur Pentadbiran Negeri-Negeri Selat ( NNS) Faktor pemindahan NNS dari India Ke London (1867) 1 SHTI abai kebajikan NNS 2 Taraf pelabuhan bebas di Singapura dihapuskan. Pulau Pinang 2. 3 Ancaman kongsi gelap 4 Mata wang Sepanyol digantikan dengan Rupee India 5 Membantah penghantaran banduan ke NNS 1826. Melaka 3.disatukan di bawah satu Pentadbiran dikenali Negeri-Negeri Selat Bertujuan Menyeragamkan pentadbiran Menjimatkan perbelanjaan Rumusan m/s 21-22 .

3 1.PENGUKUHAN 1.4 1.5 1.2 1.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang SHTI mengambil Seberang Perai Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat .1 1.6 1.

………………………………………………………………… b. Lengkapkan jadual di bawah Dalaman Luaran . ………………………………………………………………… c. Tiga sebab British memerlukan sebuah pelabuhan di Timur? a.. .………………………………………………………………. 2. Kedah menghadapi ancaman dari dalaman dan luaran.Soalan Pengukuhan 1.

Kerabat diraja Kedah meminta bantuan ________ menyerang Kuala Kedah. Tunku Abdullah bukan anak ________ .Bunga emas Bugis Gahara Selangor Teh 1. 4. Kedah dipaksa menghantar ____________ kepada Siam. Siak dan _________ bagi menyerang British dan merampas semula Pulau Pinang. 3. 5. S Abdullah meminta bantuan Riau. SHTI memerlukan ________ dari negara China. 2. .

Francis Light: Ya. Kita perlu dapatkan Pulau Pinang walau dengan apa cara sekalipun. Berdasarkan dialog di atas . dan II II dan III III dan IV I dan IV D . tuan. mengapakah Pulau Pinang begitu diperlukan? I II III IV A B C D Pangkalan tentera Penempatan banduan Pelabuhan perlancungan Pusat pengumpulan barang I.Gabenor British: Kita perlu dapatkan Pulau Pinang.

Francis Light: British ingin mendapatkan Pulau Pinang Sultan Abdullah: Beta izinkan tetapi ada syaratnya Syarat yang dimaksudkan dalam dialog di atas ialah A B C D membantu Kedah menyerang Siam membantu pembangunan negeri Kedah membayar pampasan 20 000 dolar Sepanyol memberi bantuan ketenteraan kepada Kedah D .

Perjanjian Burney 1826 Siam British Apakah kedudukan Kedah dalam perjanjian di atas? A. C. B. Menjadi jajahan Siam Menjadi naugan British Menjadi pangkalan tentera Menjadi pusat perdagangan A . D.

Rajah di atas menunjukkan masalah pewarisan takhta yang dihadapi oleh Kerajaan Johor. Muslihat Berperang Berbincang Memperdaya I dan II II dan III III dan IV I dan IV D . D. C. B. Bagaimanakah Stamford Raffles memperolehi Singapura dari peristiwa tersebut ? I II III IV A.

Bagaimanakah mereka menyelesaikan perbalahan tersebut ? A B C D Negeri-Negeri Selat ditubuhkan Perjanjian Pangkor ditandatangani Perjanjian Inggeris-Belanda ditandatangani Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ditubuhkan C .Dialog merujuk kepada perbalahan antara British dengan Belanda di Kepulauan Melayu.

Ini sisahkan dalam perjanjian dengan Sultan Hussein. Pulau ini hak kami.Mana boleh. Pulau ini dalam lingkungan pengaruh kami. Apakah pengajaran daripada situasi tersebut ? A B C D Bersatu padu mengekalkan kemerdekaan Bertolak ansur terhadap pendatang Berwaspada terhadap kuasa asing Bermuafakat membuat keputusan C . Karikatur di atas mengambarkan perubutan penguasaan Singapura antara British dengan Belanda.

. dan berada dibawah pengaruh Belanda 4... ii. …………………………………. ……………………………. iv. …………………………………. 4 pelabuhan yang dibuka oleh Raffles ialah i. ……………………………. ………………………………… 3.1. …………………………….. iii. iv.. Barangan dagangan dari China yang mendapat pasaran luas di Eropah ialah i. ………………………………… 2. iii. Apakah masalah yang berlaku di antara putera Sultan Muhmad III? …………………………………………………………… . ii.. …………………………….Johor diperintah oleh ………………………………….

British Belanda Lorekkan kesan perjanjian Inggeris-Belanda 1824 terhadap Empayar Johor -Riau .

Pengukuhan Apakah kesan daripada pembukaan Terusan Suez? i. Iii .. ... Ii ………………………………………………. ……………………………………………….……………………………………………….

. D Pelabuhan Singapura berkembang maju. ………………………………………………. Ii ………………………………………………. Mengapakah ibu negeri Negeri-Negeri Selat dipindahkan ke Singapura? A B C D Menyekat monopoli perdagangan Belanda di timur Menjadikan pusat meluaskan pengaruh British di Tanah Melayu.. i. 3.………………………………………………. Iii . Namakan Negeri-Negeri Selat. 1826 1832 Pulau Pinang Singpura Rajah di atas merujuk perubahan ibu negeri Negeri-Negeri Selat.2. .. Singapura bebas daripada ancaman lanun.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->