P. 1
KEPENTINGAN SIRAH

KEPENTINGAN SIRAH

|Views: 524|Likes:
Dipublikasikan oleh Zulina Zawawi

More info:

Published by: Zulina Zawawi on Feb 06, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2013

pdf

text

original

KEPENTINGAN SIRAH

ANALISIS PERBANDINGAN ANTARA SIRAH SEBENAR DENGAN PENYELEWENGAN ORIENTALIS
Oleh Ustazah Zulina bt. Ahmad Zawawi

Kepentingan Sirah Memberi gambaran tentang hakikat Islam secara syumul Memberi gambaran Al-Mathal al-A¶ala untuk dijadikan panduan dan peraturan hidup Lebih memahami dan Menghayati isi kandungan Al-Quran Memberi semangat dan motivasi kepada para da¶ie Mengumpul dan memberi pengetahuan pelbagai thaqafah Memahami keperibadian Rasulullah saw .

PENGARUH ORIENTALIS DALAM SIRAH Siapa orientalis? Golongan kuffar yang berniat jahat terhadap Islam Orang Islam yang terpengaruh dengan idea orientalis Orang Islam yang jahil tentang hakikat Islam sebenar .

pelik dan dongeng ± semakin berkurangan dari masa ke semasa ‡ Kumpulan yang meluangkan masa sepenuhnya dalam kajian Islam dan Arab ± tujuan membekalkan maklumat baru kepada Barat dari sudut ekonomi.JENIS KUMPULAN ORIENTALIS ‡ Pengkaji yang suka mencari kisah ganjil.politik .

.hakikatnya mencari kelemahan Islam serta meragukan kesahihan risalah Islam . ‡ Kumpulan yang sangat benci dan bermusuhan dengan Islam-sengaja menutup kebenaran dalam tulisan mereka ‡ Kumpulan yang memperkenalkan diri sebagai pengkaji akademik yang profesional .Sambungan.

Sambungan.. ‡ Kumpulan yang benar-benar membuat kajian secara ilmiah dan profesional tanpa sebarang sentimen agama ± sebahagian mereka memeluk Islam Contoh : Christian Snouck di Acheh yang menulis buku µDe Atjehers¶ * menjadi penasihat utama Belanda untuk menakluk wilayah Nusantara .

Apa usaha orientalis? Membawa berita dan fakta bohong Meragukan dan megelirukan kefahaman umat Islam Megubah fakta Memecahbelahkan umat Islam Menyamakan al-Quran Dengan Bible Mempengaruhi umat Islam agar mengikut mereka .

Ali Hasbullah ± mendakwa maslahat perlu diutamakan apabila bertembung dengan Nas al-Quran dan as-Sunnah Di Malaysia : ‡ Kumpulan Sisters In Islam ‡ Astora Jabat ‡ Kasim Ahmad .Antara Individu Islam Yang Terpengaruh Dengan Orientalis ‡ Prof. Ahmad Amin ± Abu Hurairah lemah dalam meriwayatkan hadis ‡ Ismail Adham ± mengisytiharkan hadis sahih dari kitab sunan tidak sah ‡ Prof.

Antara karya bekas orientalis yang memeluk Islam : ‡ Islam at the Crossroad ± Muhamad Asad ‡ Road to Mecca ± Muhammad Asad *nama sebelum Islam Leopold Weis  Islam verses The West ± Maryam Jameelah  Islam & Modernisme ± Maryam Jameelah * nama sebelum Islam ± Margaret Marcus .

Tugasan ‡ Contoh-contoh orientalis dan karya mereka ‡ Aplikasi Sirah dalam kehidupan : Akhlak Ibadah Politik Komunikasi Ekonomi .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->