P. 1
edu 3102 - perkembangan kerjaya

edu 3102 - perkembangan kerjaya

|Views: 1,171|Likes:
Dipublikasikan oleh Mohd Noh

More info:

Published by: Mohd Noh on Feb 07, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

EDU 3102 PERKEMBANGAN KERJAYA

Oleh:

Profesor Madya Dr. Sidek Mohd Noah Jabatan Pendidikan Kaunselor & Psikologi Kaunseling Universiti Putra Malaysia 43400 UPM Serdang Selangor Darul Ehsan Tel.: +603-89468117, 012-2126312 (HP) E-Mail: smn@educ.upm.edu.my sideknoah@yahoo.com

KETERANGAN KURSUS
KREDIT: 3 (3+0) OBJEKTIF KURSUS: PADA AKHIR KURSUS INI PELAJAR MENGUASAI TEORI-TEORI PERKEMBANGAN KERJAYA SERTA DAPAT MENGAPLIKASIKANNYA DALAM KONTEKS BIMBINGAN, KAUNSELING DAN PENDIDIKAN KERJAYA

Serdang: Penerbit Universiti Putra Malaysia Lain-Lain Rujukan: Seperti dalam sinopsis kursus . UPM.KETERANGAN KURSUS Buku Rujukan Wajib: Sidek Mohd Noah (2008). Perkembangan Kerjaya: Teori dan Praktis.

PENILAIAN KURSUS Ujian Pertengahan Semester (20%) Tugasan 1(20%) Tugasan Individu Tugasan 2(20%) Tugasan Individu Peperiksaan Akhir (40%) 90 80 70 60 50 40 Setiap individu mempunyai 30 peluang yang sangat baik 20 untuk mendapat A+ bergantung kepada usaha 10 yang anda curahkan kepada 0 kursus ini .

TUGASAN INDIVIDU: KAJIAN KES MEMBANTU INDIVIDU YANG MENGHADAPI MASALAH PEMILIHAN KERJAYA Pengenalan Latar Belakang Responden Teori Yang Menjadi Asas Untuk Membantu Klien Strategi Membantu Klien Langkah-Langkah Dalam Membantu Klien Strategi Mencapai Matlamat Klien Rumusan Bibliografi Lampiran .

Kenalpasti teori-teori kerjaya yang anda minati atau sukai. latihan dan sebagainya. . Dengan melihat isu-isu mengenai HRD yang wujud dalam sesuatu organisasi (mungkin organisasi tempat anda bekerja). Misalnya isu berkaitan dengan pemilihan pekerja. penempatan pekerja. sila kemukakan bagaimana teori tersebut boleh diaplikasi. kenaikan pangkat.APLIKASI TEORI KERJAYA DALAM PENGURUSAN SUMBER MANUSIA Fahami teori-teori kerjaya yang anda telah pelajari (7 teori semuanya).

.

nilai. Oleh sebab itu bukan semua orang boleh menjadi misalnya jurutera. Kesimpulannya setiap individu adalah unik dan berbeza. seorang sesuai untuk sesuatu pekerjaan sementara yang seorang lagi sesuai untuk pekerjaan yang lain. motivasi.PANDANGAN PLATO Tiada dua manusia yang dilahirkan serupa tetapi setiap satunya berbeza antara satu sama lain terutama dari segi pembawaan semulajadi (personaliti. pencapaian. minat. doktor. sikap). . kaunselor. usahawan dan akauntan yang berjaya dan cemerlang. arkitek.

(Donald E.PANDANGAN PAKAR Individu akan cuba mengimplimentasikan konsep kendirinya dengan memilih pekerjaan yang akan membenarkan ekspresi dirinya. (Donald E. Super) Kepuasan kerja dan kepuasan hidup bergantung kepada sejauhmana individu berupaya mencari jalan keluar untuk menyalurkan ciri-ciri yang ada pada dirinya. Super) .

maka semakin besar kemungkinaan seseorang itu untuk berjaya (Klien & Wiener) Tingkah laku individu iaitu motivasi. kepuasan kerja. Holland) . L. pencapaian. produktiviti dan stabiliti adalah bergantung kepada darjah keselarasan antara jenis personaliti dengan jenis persekitaran (John.PANDANGAN PAKAR Semakin hampir keselarasan antara ciri-ciri personal dengan keperluan-keperluan dalam sesuatu pekerjaan.

.

.

.

NILAI DAN PENCAPAIAN INDIVIDU TIDAK KENAL DUNIA PEKERJAAN IAITU KEKURANGAN MAKLUMAT KERJAYA INDIVIDU TIDAK BERUPAYA MEMBUAT KEPUTUSAN KERANA MEMPUNYAI PELBAGAI MINAT. PERSONALITI.MASALAH INDIVIDU BERKAITAN KERJAYA INDIVIDU TIDAK KENAL DIRI KHUSUSNYA MINAT. MINAT TIDAK JELAS ATAU TIADA MINAT .

STRATEGI PEMILIHAN KERJAYA KENAL DIRI KENAL DUNIA PEKERJAAN MEMADANKAN DIRI DENGAN PEKERJAAN .

CIRI-CIRI MATLAMAT MATLAMAT ITU MESTILAH JELAS MATLAMAT ITU MESTILAH BESAR MATLAMAT ITU MESTILAH ADA TARIKH PENCAPAIAN MATLAMAT ITU MESTILAH TIDAK MELANGGAR HAK ORANG LAIN TEMBAKKAN CITA-CITA KAMU SETINGGI LANGIT WALAUPUN AKHIRNYA IA TIBA DI AWAN RENDAH .

TEORI-TEORI KERJAYA TEORI PEMILIHAN KERJAYA @ TEORI PENDEKATAN STRUKTUR TEORI PERKEMBANGAN KERJAYA @ TEORI PENDEKATAN PROSES TEORI MEMBUAT KEPUTUSAN KERJAYA .

TEORI PEMILIHAN KERJAYA TEORI TRET DAN FAKTOR TEORI TIPOLOGI HOLLAND TEORI PEMILAHAN KERJAYA ANNE ROE TEORI PSIKOANALITIK BORDIN .

TEORI PERKEMBANGAN KERJAYA TEORI PERKEMBANGAN KERJAYA GINZBERG TEORI PERKEMBANGAN KERJAYA SUPER .

TEORI MEMBUAT KEPUTUSAN KERJAYA TEORI PEMBELAJARAN SOSIAL JOHN KRUMBOLTZ TEORI TIEDEMAN DAN O¶HARA TEORI GELATT TEORI HILTON TEORI HERHENSON .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->