P. 1
FAIL MEJA SPBT

FAIL MEJA SPBT

|Views: 7,858|Likes:
Dipublikasikan oleh Raihana Maisarah

More info:

Published by: Raihana Maisarah on Feb 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2015

pdf

text

original

6.

3

PENGURUSAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS

6.3.1 OBJEKTIF 6.3.1.1 6.3.1.2 6.3.1.3 6.3.1.4 Meluluskan pinjaman SPBT kepada semua pelajar (Warganegara). Membentuk dasar untuk mengawal keadaan fizikal buku agar sentiasa dalam keadaan baik dan boleh diguna. Memberi perkhidmatan yang memuaskan hati kepada semua pihak yang berhubung dengan SPBT Menyimpan maklumat dan bahan yang berkaitan dengan SPBT dengan lengkap, teratur, sistematik, mudah dirujuk dan boleh diperolehi dengan segera oleh pihak-pihak yang memerlukan.

6.3.2. CARTA ORGANISASI

PENGETUA

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN

PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SETIAUSAHA SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

3. 6. Pengurusan Keselamatan Buku • Memastikan ada bilik khas SPBT • Mengurus bilik SPBT • Membuat peraturan penggunaan bilik SPBT 6.5 6.3. • Mengisi borang maklumat berkomputer dan menghantar mengikut jadual.3.3. o Buku stok (Mengikut Tingkatan) o Pengedaran/pengumpulan o Buku stok/hilang o Menubuhkan ’Pasukan Bertugas’ SPBT (pelajar) Borang Permohonan SPBT • Menyemak borang BMM pelajar (dilengkapkan) • Borang yang lengkap dikumpul oleh guru Tingkatan dan diberikan kepada guru SPBT Mesyuarat Jawatankuasa SPBT • Mengadakan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengetua/ Penolong Kanan HEM bagi menilai perjalanan kerja dan masalah SPBT.6.3.2. Pengedaran • Mengedarkan mengikut Tingkatan • Menentukan tarikh pengedaran • Mengesan kelancaran pengedaran • Mendapatkan borang BMM dari pelajar yang baru masuk/ bertukar sekolah • Mengedarkan buku kepada pelajar yang baru masuk • Memastikan borang BMM telah dihantar ke sekolah pelajar yang bertukar • Memastikan guru Tingkatan telah mengagihkan buku pinjaman kepada semua pelajar • Memastikan semua guru Tingkatan telah melengkapkan borang pinjaman SPBT/borang G mengikut jadual. Mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Buku Teks • Mesyuarat diadakan dua kali.4. 6. • Membuat anggaran yang tepat untuk tahun berikutnya.3. • Mencadangkan pertukaran buku jika perlu.3.3 6.3.7 . • Pembahagian tugas pagi/petang • Taklimat untuk guru tingkatan • Pembahagian tugas pentadbiran. iaitu di awal dan di akhir tahun.3.3.3.1.3. SENARAI TUGAS 6. hapuskira.3. hilang. rosak.3.3.3. Pengurusan Rekod dan Dokumen • Menyelenggara fail yang kemaskini mengikut jenis • Rekod buku stok yang kemaskini (mengikut Tingkatan) • Senarai tugas guru-pengedaran/pengumpulan • Menyimpan rekod buku.6 6. Membuat Pesanan Buku • Membuat pesanan mengikut jadual yang ditetapkan oleh JPN.

bil dan pengesahan. . • Melengkapkan buku stok dan menyimpan dokumen dengan teratur dan selamat. • Memaklumkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM.3.3.8 Memastikan pelajar membalut buku SPBT dengan pembalut plastik 6.11 Pengurusan Pemulangan SPBT • Menentukan tarikh pemulangan mengikut Tingkatan • Menyediakan senarai nama guru bertugas mengikut tarikh/Tingkatan • Melaporkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM tentang proses pemulangan.3.10 6. o Peratus rosak/hilang o Guru bertugas o Hapus kira o Kekurangan/lebihan Pengurusan Stok dan Inventori • Surat menyurat kepada Biro Buku Teks dan Jabatan Pendidikan • Menyimpan invois.3. • Mengemaskini inventori SPBT • Mengisi borang maklumat kekurangan/lebihan buku ke PPD.3.3. Menyediakan senarai buku teks bagi setiap Tingkatan untuk diedarkan kepada pelajar yang tidak mahu menerima SPBT.3.3.• 6. Cadangan Buku Bacaan Tambahan • Mendapat maklumat tambahan dari Ketua Panitia/Guru Kanan Mata Pelajaran • Merekodkan dan menyimpan buku-buku bacaan tambahan.9 6.

JPNS. 5. Pengetua/PK(HEM)/ JKSPBT Guru Tingkatan Penyelaras SPBT 6 7. Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan enrolmen pelajar yang layak. 2. PROSES KERJA PINJAMAN BUKU TEKS 6. 11.4. . Menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. 12.3. Borang-borang tersebut beserta enrolmen pelajar dihantar ke Bahagian Buku Teks. 9. 8. 3.3. Menyemak Borang BTBTR 190 dan Buku Stok.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/ PK(HEM)/Penyelaras SPBT/Guru Tingkatan Guru Tingkatan 1. 4. Memaklumkan waris sama ada anak-anak mereka layak menerima bantuan (jika tiada masalah disiplin) Penyelaras SPBT menyediakan rumusan enrolmen.6. 10. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT (warganegara sahaja). Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 berdasarkan enronmen.4. PK (HEM) Pengetua PK(HEM)/PTR PROSES KERJA Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang Permohonan BMM kepada pelajar/ waris Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh pelajar/ waris.

Lengkap Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT Hantar surat kepada waris memaklumkan sama ada anak-anak mereka layak menerima. kepada Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh waris pelajar Le ngkapkan semua dokumen yang diperlukan Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan cadangan senarai pelajar yang layak. Borang-borang dihantar ke Bahagian Buku Teks.4.2 Carta Alir Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang BMM pelajar untuk tindakan waris. JPNS Tidak . PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190 Pengetua menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan.3. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 dan buku stok.6.

Sediakan senarai enrolmen pelajar yang layak. 7. Borang Komputer BTBTR 190 Buku Stok .4. Borang-borang tersebut beserta Senarai enrolmen Pelajar Layak dihantar ke Bahagian Buku Teks. 9. 5. 4. 8. 2. ii.1. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak menerima Pinjaman SPBT Surat kepada waris memaklumkan sama ada anakanak mereka layak SPBT.3 Senarai Semak Bil.3. JPNS Tandakan (√) Catatan 6.4. Tindakan Menerima Borang BMM Cetakkan Borang BMM Edar Borang BMM Kutip borang yang telah dilengkap diisi oleh waris 5. Semak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta 5. 11. 10. Isi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Kompuer BTBTR 190 dan buku stok.6. 6.4 Borang Digunakan i.2. Pengetua dan PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190.3. 3. 1. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan.

4.6.5 Proses Permohonan Bekalan Buku Buku Stok Bilangan buku yang elok dalam stor + di tangan Bilangan pelajar yang layak Tidak perlu bekalan tambahan Bilangan buku yang elok Dalam stor + di tangan Memohon tambahan 3% bagi gantian kerosakan Isikan Borang Agihan Permohonan melalui Borang BPBTR 190 (+30%) (Fail 001 – 03) .3.

2.3 meletak mohor sekolah 3.3. 3.2 menulis tarikh penerimaan buku 3. Pastikan bahawa: 2. 5.2 Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT.1 Cop sekolah 6.3.4 mengisi “store certificate” Menyerahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar.5. 6.3 Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik. Penerima mengisi invois dengan: 3. Pembantu Tadbir/ Guru SPBT 4. 6. 6. Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dalam buku stok.PPD 6.5. JPNS. .1 menurun tandatangan dan kad pengenalan 3.2 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. 2. 2.1 URUSAN PENERIMAAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong KananGuru SPBT/KPT 1.1 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. PROSES KERJA Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. PK(HEM)/Penyelaras SPBT 7.

5.  Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik. Pastikan bahawa:  Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.  Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. .6.3.2 Carta Aliran Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.

Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok.  Cop sekolah  Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT. 2.6 Buku . 1.4 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.3 Bil. Penerima mengisi invois dengan: 3. Tamat 6. JPNS. Pastikan bahawa: 2. . 2. 2.5 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. Penerima mengisi invois dengan:  menurun tandatangan dan KP  menulis tarikh penerimaan buku  meletak mohor sekolah  mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar.5.5 menurun tandatangan/ KP Tandakan (√) Catatan 3. Senarai Semak Tindakan Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar..dalam keadaan yang baik.3.

6. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak . 6.5.6 menulis tarikh penerimaan buku 3. 6. 3.7 meletak mohor sekolah 4. JPNS. PROSES KERJA Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. 4.3.4 Borang Digunakan i. 6. 300-V dalam 7 salinan.3. ii. 6.3.1 URUSAN PELUPUSAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Guru SPBT 1.(KEW 300 V).4 Memberi nombor siri/ nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku 7. Bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan direkod. 5. 3. Mengisi Borang Kew.3 Cop sekolah 6. Borang BTBTR 460 Invois/SAP 6. diisi kepada Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. 2.6.3. PK(HEM)/Guru SPBT 5.8 mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap pengedar. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.

. 6.000.2 Carta Aliran Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. Menyemak dn mengesahkan Borang Kew 300-V Menghantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks. Guru SPBT 10.1 dijual (melalui sebut harga) 8.3. Pengetua/JK Pemeriksa Pelupusan Buku Teks PK(HEM)/Penyelaras SPBT Pengetua 6. 9. Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera.6. Cara pelupusan seperti yang disyorkan: 8. Rekodkan bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan. 7.00.2 ditanam (Buku Agama) 8. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.3 dibakar (Buku Agama) 8.dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. JPNS. 8.4 dihadiahkan kepada pelajar dll Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks.

000.00.1 Buku teks yang usang/rosak 1. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.6. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. Tamat 6. 300-V dalam 7 salinan. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.3 Bil. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. Tandakan (√) Catatan 2.3. Cara pelupusan seperti yang disyorkan Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks. 1. Senarai Semak Tindakan Asingkan dan ikat: 1. Mengisi Borang Kew.2 Buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran Rekod bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan. .

fail. minum atau berkelakuan tidak sopan.ditanam Dihadiahkan kepada pelajar dll) Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bgn. 4. Borang Kew 300 . 10. 7. 8. makan.000. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. Mengisi Borang Kew. 6.3.V Borang Kew 300 .6. Semasa berada di BOSS. 5. Cara pelupusan seperti yang disyorkan(dijual. murid dilarang membuat bising. ii. . Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.4 Borang Digunakan i. 9. 6. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.X PERATURAN BOSS Dilarang membawa masuk beg.. buku. Nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.3. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.00. 300-V dalam 7 salinan. dan makanan termasuk Buku SPBT kepunyaan sendiri. Murid dikehendaki berpakaian seragam sekolah atau kokurikulum ketika berada di BOSS.Buku Teks.

Memantapkan pengurusan yang berkualiti 3. sila pastikan tiada sampah ditinggalkan.Murid DILARANG masuk ke BOSS tanpa kebenaran guru SPBT. Menyediakan prasarana Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS)yang lengkap. meja dan kerusi disusun rapi dan matikan suis lampu dan kipas. tidak boleh dibawa keluar dari BOSS. Murid/Pengawas BOSS yang tidak mematuhi peraturan BOSS boleh dikenakan tindakan. bersih dan ceria 2. guru serta staf SK Jerantut Jaya. selamat. Meningkatkan kecemerlangan akademik dan kokurikulum melalui bahan- . MISI 1. Selepas menggunakan BOSS. MISI & OBJEKTIF BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH VISI Menjadi Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) sebagai penanda aras BOSS cemerlang dan pusat carian maklumat bagi Warga SK Jerantut Jaya dan komuniti sekitarnya pada tahun 2014. PENGGUNAAN BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH Bilik Operasi SPBT Sekolah akan dibuka sepanjang waktu persekolahan untuk semua murid. Buku-buku SPBT dari rak terbuka. Guru SPBT perlu ada bersama sekiranya murid ingin menggunakan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) bagi tujuan P & P atau carian maklumat VISI. Rekodkan penggunaan bilik di dalam buku log yang telah disediakan.

bahan pengajaran dan pembelajaran yang terancang dan berkesan 4. Membina program media pengajaran dan pembelajaran WAKTU OPERASI BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH ISNIN & SELASA : 7. memproses.00 ptg JUMAAT : 7. Menjalinkan permaufakatan dengan komuniti dan masyarakat setempat OBJEKTIF 1. menyimpan dan mengedar maklumat 2.30 pg-1.10 ptg RABU & KHAMIS : 7. Memberi khidmat runding dan khidmat nasihat 4. Mempertingkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran 3.00 t/h (Waktu Persekolahan) . Mengumpul.30 pg-12.30 pg-1.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->