P. 1
FAIL MEJA SPBT

FAIL MEJA SPBT

|Views: 7,590|Likes:
Dipublikasikan oleh Raihana Maisarah

More info:

Published by: Raihana Maisarah on Feb 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2015

pdf

text

original

6.

3

PENGURUSAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS

6.3.1 OBJEKTIF 6.3.1.1 6.3.1.2 6.3.1.3 6.3.1.4 Meluluskan pinjaman SPBT kepada semua pelajar (Warganegara). Membentuk dasar untuk mengawal keadaan fizikal buku agar sentiasa dalam keadaan baik dan boleh diguna. Memberi perkhidmatan yang memuaskan hati kepada semua pihak yang berhubung dengan SPBT Menyimpan maklumat dan bahan yang berkaitan dengan SPBT dengan lengkap, teratur, sistematik, mudah dirujuk dan boleh diperolehi dengan segera oleh pihak-pihak yang memerlukan.

6.3.2. CARTA ORGANISASI

PENGETUA

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN

PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SETIAUSAHA SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

3.7 . hilang.3.3.3.3. Pengedaran • Mengedarkan mengikut Tingkatan • Menentukan tarikh pengedaran • Mengesan kelancaran pengedaran • Mendapatkan borang BMM dari pelajar yang baru masuk/ bertukar sekolah • Mengedarkan buku kepada pelajar yang baru masuk • Memastikan borang BMM telah dihantar ke sekolah pelajar yang bertukar • Memastikan guru Tingkatan telah mengagihkan buku pinjaman kepada semua pelajar • Memastikan semua guru Tingkatan telah melengkapkan borang pinjaman SPBT/borang G mengikut jadual. Pengurusan Keselamatan Buku • Memastikan ada bilik khas SPBT • Mengurus bilik SPBT • Membuat peraturan penggunaan bilik SPBT 6. hapuskira.3.3. • Membuat anggaran yang tepat untuk tahun berikutnya. iaitu di awal dan di akhir tahun.2.6. Pengurusan Rekod dan Dokumen • Menyelenggara fail yang kemaskini mengikut jenis • Rekod buku stok yang kemaskini (mengikut Tingkatan) • Senarai tugas guru-pengedaran/pengumpulan • Menyimpan rekod buku.3. Membuat Pesanan Buku • Membuat pesanan mengikut jadual yang ditetapkan oleh JPN.3. SENARAI TUGAS 6. • Mencadangkan pertukaran buku jika perlu. Mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Buku Teks • Mesyuarat diadakan dua kali. • Mengisi borang maklumat berkomputer dan menghantar mengikut jadual.3.3.3.4.6 6.3. 6.3 6. • Pembahagian tugas pagi/petang • Taklimat untuk guru tingkatan • Pembahagian tugas pentadbiran.3. rosak.5 6.3. o Buku stok (Mengikut Tingkatan) o Pengedaran/pengumpulan o Buku stok/hilang o Menubuhkan ’Pasukan Bertugas’ SPBT (pelajar) Borang Permohonan SPBT • Menyemak borang BMM pelajar (dilengkapkan) • Borang yang lengkap dikumpul oleh guru Tingkatan dan diberikan kepada guru SPBT Mesyuarat Jawatankuasa SPBT • Mengadakan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengetua/ Penolong Kanan HEM bagi menilai perjalanan kerja dan masalah SPBT.3. 6.1.

10 6. o Peratus rosak/hilang o Guru bertugas o Hapus kira o Kekurangan/lebihan Pengurusan Stok dan Inventori • Surat menyurat kepada Biro Buku Teks dan Jabatan Pendidikan • Menyimpan invois.3.11 Pengurusan Pemulangan SPBT • Menentukan tarikh pemulangan mengikut Tingkatan • Menyediakan senarai nama guru bertugas mengikut tarikh/Tingkatan • Melaporkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM tentang proses pemulangan.3.3. • Melengkapkan buku stok dan menyimpan dokumen dengan teratur dan selamat.9 6. Cadangan Buku Bacaan Tambahan • Mendapat maklumat tambahan dari Ketua Panitia/Guru Kanan Mata Pelajaran • Merekodkan dan menyimpan buku-buku bacaan tambahan. • Memaklumkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM.3. .3. bil dan pengesahan.3. • Mengemaskini inventori SPBT • Mengisi borang maklumat kekurangan/lebihan buku ke PPD.3.8 Memastikan pelajar membalut buku SPBT dengan pembalut plastik 6.3. Menyediakan senarai buku teks bagi setiap Tingkatan untuk diedarkan kepada pelajar yang tidak mahu menerima SPBT.• 6.

Borang-borang tersebut beserta enrolmen pelajar dihantar ke Bahagian Buku Teks. Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan enrolmen pelajar yang layak. Menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. 3.4. . 2.3. 10. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT (warganegara sahaja).6. PROSES KERJA PINJAMAN BUKU TEKS 6. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 berdasarkan enronmen.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/ PK(HEM)/Penyelaras SPBT/Guru Tingkatan Guru Tingkatan 1. PK (HEM) Pengetua PK(HEM)/PTR PROSES KERJA Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang Permohonan BMM kepada pelajar/ waris Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh pelajar/ waris. 12. Menyemak Borang BTBTR 190 dan Buku Stok.4. JPNS. Memaklumkan waris sama ada anak-anak mereka layak menerima bantuan (jika tiada masalah disiplin) Penyelaras SPBT menyediakan rumusan enrolmen.3. 8. 4. Pengetua/PK(HEM)/ JKSPBT Guru Tingkatan Penyelaras SPBT 6 7. 11. 5. 9.

2 Carta Alir Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang BMM pelajar untuk tindakan waris. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 dan buku stok. PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190 Pengetua menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. kepada Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh waris pelajar Le ngkapkan semua dokumen yang diperlukan Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan cadangan senarai pelajar yang layak.4. Borang-borang dihantar ke Bahagian Buku Teks.3. Lengkap Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT Hantar surat kepada waris memaklumkan sama ada anak-anak mereka layak menerima. JPNS Tidak .6.

7. Borang Komputer BTBTR 190 Buku Stok . 10.3.3 Senarai Semak Bil. 9. Borang-borang tersebut beserta Senarai enrolmen Pelajar Layak dihantar ke Bahagian Buku Teks.2. 8.4. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. 2. 3.6.4 Borang Digunakan i. 1. Tindakan Menerima Borang BMM Cetakkan Borang BMM Edar Borang BMM Kutip borang yang telah dilengkap diisi oleh waris 5. Pengetua dan PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190. ii. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak menerima Pinjaman SPBT Surat kepada waris memaklumkan sama ada anakanak mereka layak SPBT. 5.3. Isi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Kompuer BTBTR 190 dan buku stok. 11. 6. Sediakan senarai enrolmen pelajar yang layak. Semak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta 5.1.4. JPNS Tandakan (√) Catatan 6. 4.

4.5 Proses Permohonan Bekalan Buku Buku Stok Bilangan buku yang elok dalam stor + di tangan Bilangan pelajar yang layak Tidak perlu bekalan tambahan Bilangan buku yang elok Dalam stor + di tangan Memohon tambahan 3% bagi gantian kerosakan Isikan Borang Agihan Permohonan melalui Borang BPBTR 190 (+30%) (Fail 001 – 03) .6.3.

6. Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dalam buku stok.1 menurun tandatangan dan kad pengenalan 3. 2.2 Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks.2 menulis tarikh penerimaan buku 3. 2.5.4 mengisi “store certificate” Menyerahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar. JPNS. 6.PPD 6.3 Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik. .3. PK(HEM)/Penyelaras SPBT 7.1 Cop sekolah 6.3 meletak mohor sekolah 3. Penerima mengisi invois dengan: 3. PROSES KERJA Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar. 5. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT.2 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. Pembantu Tadbir/ Guru SPBT 4. Pastikan bahawa: 2.1 URUSAN PENERIMAAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong KananGuru SPBT/KPT 1. 3. 6.1 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.3. 2.5.

 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460.6.  Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik. Pastikan bahawa:  Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. .2 Carta Aliran Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.3.5.

5. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT.. . Pastikan bahawa: 2.dalam keadaan yang baik. Senarai Semak Tindakan Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.4 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. Tamat 6.6 Buku .5 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. 1. Penerima mengisi invois dengan:  menurun tandatangan dan KP  menulis tarikh penerimaan buku  meletak mohor sekolah  mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar. 2. Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. Penerima mengisi invois dengan: 3.3 Bil. 2.5 menurun tandatangan/ KP Tandakan (√) Catatan 3. JPNS. 2.  Cop sekolah  Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks.3.

diisi kepada Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok.6. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.3.3. Mengisi Borang Kew. 3.5. Bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan direkod.(KEW 300 V).7 meletak mohor sekolah 4. Borang BTBTR 460 Invois/SAP 6. 300-V dalam 7 salinan. 2. 4.3.8 mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap pengedar. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak . PK(HEM)/Guru SPBT 5.6 menulis tarikh penerimaan buku 3.1 URUSAN PELUPUSAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Guru SPBT 1.3.3 Cop sekolah 6.4 Borang Digunakan i.6. 6. 6. 3. ii. JPNS. PROSES KERJA Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. 5. 6. 6.4 Memberi nombor siri/ nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku 7.

2 Carta Aliran Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. Cara pelupusan seperti yang disyorkan: 8.1 dijual (melalui sebut harga) 8.dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.2 ditanam (Buku Agama) 8. 9. 8.4 dihadiahkan kepada pelajar dll Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks. JPNS. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT. Pengetua/JK Pemeriksa Pelupusan Buku Teks PK(HEM)/Penyelaras SPBT Pengetua 6. Guru SPBT 10. .3 dibakar (Buku Agama) 8.3.000. Menyemak dn mengesahkan Borang Kew 300-V Menghantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.6. 7. Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. Rekodkan bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan.00. 6.

Senarai Semak Tindakan Asingkan dan ikat: 1. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. Cara pelupusan seperti yang disyorkan Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks.6.Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.000. Tandakan (√) Catatan 2. Mengisi Borang Kew. 300-V dalam 7 salinan.3 Bil.00. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.2 Buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran Rekod bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan.3. . Tamat 6.1 Buku teks yang usang/rosak 1. 1.

Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks. Mengisi Borang Kew.3. 7. fail.4 Borang Digunakan i. . minum atau berkelakuan tidak sopan. 300-V dalam 7 salinan. 9. dan makanan termasuk Buku SPBT kepunyaan sendiri. Murid dikehendaki berpakaian seragam sekolah atau kokurikulum ketika berada di BOSS.6. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT. 6.00.. 4.ditanam Dihadiahkan kepada pelajar dll) Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bgn.X PERATURAN BOSS Dilarang membawa masuk beg. Nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.000.3. Borang Kew 300 . 10. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. ii. Semasa berada di BOSS. buku. Cara pelupusan seperti yang disyorkan(dijual. 8.Buku Teks. murid dilarang membuat bising. 5.V Borang Kew 300 . Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan. makan. 6.

Memantapkan pengurusan yang berkualiti 3. guru serta staf SK Jerantut Jaya. bersih dan ceria 2. selamat. Selepas menggunakan BOSS. Rekodkan penggunaan bilik di dalam buku log yang telah disediakan. MISI 1. Menyediakan prasarana Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS)yang lengkap. Buku-buku SPBT dari rak terbuka. meja dan kerusi disusun rapi dan matikan suis lampu dan kipas. Guru SPBT perlu ada bersama sekiranya murid ingin menggunakan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) bagi tujuan P & P atau carian maklumat VISI. MISI & OBJEKTIF BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH VISI Menjadi Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) sebagai penanda aras BOSS cemerlang dan pusat carian maklumat bagi Warga SK Jerantut Jaya dan komuniti sekitarnya pada tahun 2014. Meningkatkan kecemerlangan akademik dan kokurikulum melalui bahan- .Murid DILARANG masuk ke BOSS tanpa kebenaran guru SPBT. Murid/Pengawas BOSS yang tidak mematuhi peraturan BOSS boleh dikenakan tindakan. tidak boleh dibawa keluar dari BOSS. PENGGUNAAN BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH Bilik Operasi SPBT Sekolah akan dibuka sepanjang waktu persekolahan untuk semua murid. sila pastikan tiada sampah ditinggalkan.

30 pg-12. memproses.30 pg-1. Mempertingkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran 3.10 ptg RABU & KHAMIS : 7. menyimpan dan mengedar maklumat 2. Menjalinkan permaufakatan dengan komuniti dan masyarakat setempat OBJEKTIF 1. Memberi khidmat runding dan khidmat nasihat 4.00 ptg JUMAAT : 7.30 pg-1.00 t/h (Waktu Persekolahan) . Mengumpul. Membina program media pengajaran dan pembelajaran WAKTU OPERASI BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH ISNIN & SELASA : 7.bahan pengajaran dan pembelajaran yang terancang dan berkesan 4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->