P. 1
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL

|Views: 316|Likes:
Dipublikasikan oleh Norhidayah Cik Nor

More info:

Published by: Norhidayah Cik Nor on Feb 15, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL

MATA PELAJARAN : TAHUN BIDANG AKTIVITI TAJUK MASA : : : : :

Pendidikan Seni Visual 3 Bestari Kraf Tradisional Lukisan Wau 9.10-9.40 pagi

OBJEKTIF PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN: Pada akhir pengajaran, murid dapat; 1) Menjelaskan tentang fungsi wau 2) Menghasilkan wau dengan cantik dan menarik 3) Gembira menghias wau masing-masing

PENERAPAN NILAI : KBKK KEPERLUAN : :

Kerajinan, berdikari, kerjasama Menjana idea Alat- pembaris Bahan- kertas lukisan, warna pensel, krayon, pemadam

-guru menerangkan aktiviti yang akan dijalankan iaitu membuat lukisan yang bertajuk ³wau´. Murid mendengar penerangan guru KBKK -menjana idea Aktiviti 1 (10 minit) -guru meminta murid menyatakan fungsi wau. KBKK -menjana idea TKP -visual ruang -verbal-linguistik NILAI -tekun -rasional Aktiviti 2 (10 minit) KBKK -menjana idea TKP -visual ruang -verbal-linguistik NILAI -tekun -guru menerangkan langkahlangkah bagi proses untuk menghasilkan wau.BUTIRAN KEGIATAN GURU HASIL PEMBELAJARAN STRATEGI P&P Set induksi (5 minit) -Guru menerangkan jenis-jenis wau yang terdapat di Malaysia -guru menujukkan imej pelbagai jenis wau di Malaysia. . -guru menunjukkan beberapa contoh mahkota yang telah siap kepada murid -Guru menerangkan alat dan bahan yang digunakan untuk membuat mahkota . a) b) c) d) e) pembaris kertas lukisan warna pensel/ krayon gam pensel -murid memberi respon kepada pertanyaan guru -murid memberi perhatian semasa penerangan guru -murid teruja melihat contoh mahkota yang telah siap -murid dapat menyatakan alat dan bahan yang digunakan.

-rasional Proses penghasilan 1) lakarkan dengan pensel imej wau yang disukai 2) Imej yang dilakar diwarnakan dengan warna krayon mengikut kreativiti masingmasing. . 3) Membuat kemasan dengan kemas dan menarik pada tepi lukisan wau tadi.

KBKK -menjana idea TKP -visual ruang -verbal-linguistik -intrapersonal NILAI -kesyukuran -rasional .guru membimbing murid dalam menyiapkan lukisan wau.Aktiviti 3 (30 minit) -Guru mengarahkan murid menjalankan aktiviti melukis wau secara individu . KBKK -menjana idea TKP -visual ruang -verbal-linguistik NILAI -tekun -kebersihan -murid mendapat bimbingan dari guru -murid membuat kemasan mengikut kreativiti masingmasing. -murid menjalankan gerak kerja masing-masing. -guru memberi kebebasan kepada murid untuk membuat kemasan pada lukisan tersebut Penutup (5 minit) -guru menjalankan sesi apresiasi dan refleksi terhadap hasil karya yang dihasilkan -guru meminta murid memberi pandangan dan ulasan -murid dapat mengetahui tahap hasil karya masingmasing -murid dapat memberi pandangan terhadap hasil karya masing-masing.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->