Cerita Rakyat Apai Saloi

Oleh : Kujie | Pengetahuan Am 25 Jul 2010

Kisah Apai Saloi ±Apai Saloi . Apai Saloi adalah kisah rakyat masyarakat kaum Iban tentang seorang yang digambarkan sebagai lurus bendul .

Gambar : Kanak-kanak Iban Kredit : Martin Puddy

Pada zaman dahulu kala, di sebuah kampung yang sangat kecil, tinggal seorang nenek tua dengan cucunya yang sangat lurus bendul yang dikenali sebagai Apai Saloi. Apai Saloi seorang anak yatim. Sejak kecil lagi, dia dibela oleh neneknya. Selama ini, dia sentiasa menurut sahaja kata-kata orang di sekelilingnya. Disebabkan Apai Saloi seorang yang sangat lurus bendul, ramailah kawan-kawannya mengambil kesempatan untuk mempergunakannya. Pada suatu hari Apai Saloi diajak kawannya Apai Seumang-umang pergi ke hutan mencari harta kerana niatnya ingin mempergunakan Apai Saloi yang terkenal dengan sifat lurus bendul tersebut.

Apai Saloi hanya mengikut Apai Seumang-umang dari belakang. (Sambil mengosok-gosok telapak tangannya kerana keseronokan) Kerana bercadang untuk merantau sebulan. mereka pun naik ke darat. kita pasti akan kaya. mereka berdua pun berangkat meninggalkan rumah panjang dengan menyusuri Sungai Rajang.Apai Seumang-umang: Apai saloi. mereka menyediakan bekal yang mencukupi sebelum meninggalkan rumah panjang. Keluar sahaja kita dari hutan. Sehinggalah pada suatu hari mereka terjumpa sebuah gua. Mereka berjalan terus berjalan di dalam hutan . Apai Saloi tetap mengikut Apai Seumang-umang memasuki gua tersebut. Hehehe« Apai Saloi: Wah!! Bunyi macam seronok saja. saya akan ikut kamu ke hutan. mahukah kamu ikut saya ke hutan? Apai Saloi: Ke hutan? Kita mahu buat apa ke hutan? (Soal Apai saloi sambil menggarugaru kepalanya) Apai Seumang-umang: Kita perhi mencari harta. Alangkah terkejutnya mereka apabila terlihat cahaya yang bergemerlangan dari timbunan emas dan permata. Jangan risau. Keesokkan harinya. Apabila Apai Seumang-umang keluar dari gua. Apai Seumang-umang meminta Apai Saloi menunggu di dalam gua sementara dia keluar mencari rotan untuk dibuat bakul. Kerana menunggu terlalu lama. Setelah agak lama bersampan melalui sungai. . Apai Saloi pun tertidur. tinggallah Apai Saloi seorang diri. Seronoknya Apai Seumang-umang kerana bertemu dengan harta karun yang banyak seperti yang diingininya. Tetapi Apai Seumang-umang baru tersedar mereka tidak membawa bekas untuk mengisi harta karun tersebut. Bila penat mereka berehat dan kembali meneruskan perjalanan. Baiklah.

perintah seorang lelaki lain yang seperti seorang ketua. ³Harta siapa yang punya?´ tanya lelaki tersebut lagi. ³Aku menjaga harta karun ini ³ jawap Apai Saloi. ³Bawa orang ini bersama harta ke istana´. Apai Saloi dibawa ke istana dan menerima anugerah dan pujian dari raja kerana beranggapana Apai Saloi telah menjaga harta karun raja yang telah hilang selama ini. ³Apa yang kamu buat di sini?´ tanya salah seorang dari lelaki tersebut. . ´ Tentulah raja yang punya´ jawap Apai Saloi.Tiba-tiba Apai Saloi terjaga apabila terdengar suara dari beberapa orang lelaki yang bersenjata tombak dan parang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful