Cerita Rakyat Apai Saloi

Oleh : Kujie | Pengetahuan Am 25 Jul 2010

Kisah Apai Saloi ±Apai Saloi . Apai Saloi adalah kisah rakyat masyarakat kaum Iban tentang seorang yang digambarkan sebagai lurus bendul .

Gambar : Kanak-kanak Iban Kredit : Martin Puddy

Pada zaman dahulu kala, di sebuah kampung yang sangat kecil, tinggal seorang nenek tua dengan cucunya yang sangat lurus bendul yang dikenali sebagai Apai Saloi. Apai Saloi seorang anak yatim. Sejak kecil lagi, dia dibela oleh neneknya. Selama ini, dia sentiasa menurut sahaja kata-kata orang di sekelilingnya. Disebabkan Apai Saloi seorang yang sangat lurus bendul, ramailah kawan-kawannya mengambil kesempatan untuk mempergunakannya. Pada suatu hari Apai Saloi diajak kawannya Apai Seumang-umang pergi ke hutan mencari harta kerana niatnya ingin mempergunakan Apai Saloi yang terkenal dengan sifat lurus bendul tersebut.

mereka menyediakan bekal yang mencukupi sebelum meninggalkan rumah panjang. Apai Saloi hanya mengikut Apai Seumang-umang dari belakang. Apabila Apai Seumang-umang keluar dari gua. Keluar sahaja kita dari hutan.Apai Seumang-umang: Apai saloi. Setelah agak lama bersampan melalui sungai. Seronoknya Apai Seumang-umang kerana bertemu dengan harta karun yang banyak seperti yang diingininya. Bila penat mereka berehat dan kembali meneruskan perjalanan. Hehehe« Apai Saloi: Wah!! Bunyi macam seronok saja. Kerana menunggu terlalu lama. Apai Saloi tetap mengikut Apai Seumang-umang memasuki gua tersebut. Tetapi Apai Seumang-umang baru tersedar mereka tidak membawa bekas untuk mengisi harta karun tersebut. (Sambil mengosok-gosok telapak tangannya kerana keseronokan) Kerana bercadang untuk merantau sebulan. Baiklah. . Apai Seumang-umang meminta Apai Saloi menunggu di dalam gua sementara dia keluar mencari rotan untuk dibuat bakul. kita pasti akan kaya. Mereka berjalan terus berjalan di dalam hutan . mahukah kamu ikut saya ke hutan? Apai Saloi: Ke hutan? Kita mahu buat apa ke hutan? (Soal Apai saloi sambil menggarugaru kepalanya) Apai Seumang-umang: Kita perhi mencari harta. Apai Saloi pun tertidur. Keesokkan harinya. mereka pun naik ke darat. tinggallah Apai Saloi seorang diri. Jangan risau. saya akan ikut kamu ke hutan. mereka berdua pun berangkat meninggalkan rumah panjang dengan menyusuri Sungai Rajang. Alangkah terkejutnya mereka apabila terlihat cahaya yang bergemerlangan dari timbunan emas dan permata. Sehinggalah pada suatu hari mereka terjumpa sebuah gua.

³Bawa orang ini bersama harta ke istana´. ³Harta siapa yang punya?´ tanya lelaki tersebut lagi. . ³Apa yang kamu buat di sini?´ tanya salah seorang dari lelaki tersebut. perintah seorang lelaki lain yang seperti seorang ketua. Apai Saloi dibawa ke istana dan menerima anugerah dan pujian dari raja kerana beranggapana Apai Saloi telah menjaga harta karun raja yang telah hilang selama ini. ´ Tentulah raja yang punya´ jawap Apai Saloi. ³Aku menjaga harta karun ini ³ jawap Apai Saloi.Tiba-tiba Apai Saloi terjaga apabila terdengar suara dari beberapa orang lelaki yang bersenjata tombak dan parang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful