P. 1
Kertas Kerja BIG Lawatan Benchmarking

Kertas Kerja BIG Lawatan Benchmarking

|Views: 2,804|Likes:
Dipublikasikan oleh laksanamanira

More info:

Published by: laksanamanira on Feb 24, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2015

pdf

text

original

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN 06000, JITRA KEDAH DARUL AMAN

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 1 SEMESTER 5

“LAWATAN BENCHMARKING”
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN DATO’ SYED OMAR, JALAN SULTANAH BAHIYAH, 05350 ALOR SETAR, KEDAH DARUL AMAN

4 MAC 2009
Disediakan oleh: 1 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009

Objektif 4. Makanan 14. Peserta Kursus 7. Mentor 8. Pengenalan Bina Insan Guru 2. Senarai Nama Peserta Kursus II. Tarikh 5. Penutup 14. Pengangkutan 11. Anggaran Kewangan 10. Lampiran : I. Jadual Program 12.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 2009 PISMP IPGM SAINS 1 INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN Kandungan 1. Rasional Bina Insan Guru 3. Tempat 6. Ahli Jawatankuasa Kursus Bina Insan Guru PISMP IPGM 2009 9. Jadual Program Muka surat Disediakan oleh: 2 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

pengisian-pengisian positif. Sebagai insan yang bergelar guru adalah menjadi suatu kewajipan untuk menampilkan peribadi dan jati diri yang baik di samping meningkatkan kualiti dan ketrampilan diri. emosi. “Lawatan Penanda Arasan” atau “Lawatan Benchmarking ” menjadi tugasan BIG yang merupakan lawatan yang menumpukan kepada sekolah cemerlang dan juga sekolah harapan. Pengenalan Program Bina Insan Guru merupakan suatu program yang dirangka khas untuk memenuhi syarat guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi memperoleh Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Pada kali ini Bina Insan Guru berteraskan kepada pengurusan dan budaya sekolah. Proses pembinaan insan guru dibina berlandaskan kepada aspek kesedaran bahawa profession perguruan adalah profesion yang mulia dan memerlukan sikap dan tanggungjawab yang tinggi. rohani atau intelek. pengurusan. iklim. Oleh itu. Oleh itu. Penekanan kepada aspek-aspek berikut amat penting sebagai hasil pemahaman insan guru terhadap tanggungjawab profesion perguruan. program ini juga turut menekankan kepada pemerhatian terhadap kepimpinan. guru memerlukan kekuatan dan kemantapan dalam diri dari aspek yang lengkap iaitu jasmani. infrastruktur dan infostruktur di sekolah tersebut. penerapan nilai-nilai murni dan pengamalannya juga perlu disemai dalam diri guru agar ia menjadi contoh dan ikutan kepada anak didik khususnya dan masyarakat amnya dalam mengharungi cabaran di era globalisasi. Program ini diletakkan di bawah komponen Asas Dinamika Guru (ADG). Insan guru juga dilihat sebagai golongan yang dapat membina generasi yang cemerlang dan gemilang di samping menjadi ‘insan contoh’ kepada masyarakat. Disediakan oleh: 3 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 1. pelaksanaan program Bina Insan Guru merupakan suatu mekanisme tambahan dalam pembentukan nilai jati diri guru-guru pelatih ke arah membentuk insan guru yang menepati keperluan negara dan juga senada dengan Falsafah Pendidikan Negara dan juga mematuhi prinsipprinsip yang dijunjung dalam Rukun Negara. Selain daripada sekadar lawatan.

lawatan ini akan memberi pendedahan kepada bakal guru tentang gerak kerja dalam pengurusan di sekolah dengan lebih jelas serta dapat memberi gambaran awal tugas guru supaya dapat membina suatu stigma bahawa guru perlu lebih eifisyen di dalam pengurusan di sekolah. guru-guru pelatih PISMP Sains dapat membina keyakinan diri dalam menghadapi cabaran semasa. Program ini merupakan batu asas kepada penterjemahan makna tugas guru yang lebih efisyen. menimbulkan kesedaran dan keinsafan dalam membentuk jati diri sebagai seorang guru.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 2. Rasional Program ini dilaksanakan dengan harapan dapat membina insan guru yang berkualiti dan efektif bertepatan dengan tema lawatan yang ingin diadakan berorientasi kepada pengurusan dan budaya sekolah. Ini bertujuan untuk mencapai cita-cita murni membentuk peribadi seorang insan yang berwawasan seterusnya membantu membina realiti wawasan negara. Justeru. Di samping itu. Menurut Stephen Covey di dalam bukunya yang berjudul “Stephen Covey's Seven Habits of Highly Effective People” yang menekankan ke arah pembentukan manusia yang efeketif berlandaskan nilai-nilai dan prinsip-prinsip di antaranya adalah seperti proaktif. fokus kerja dan keutamaan kepada perkara yang lebih penting. Guru efektif merupakan guru yang cemerlang di dalam pengurusan di sekolah seiring dengan pengajaran dan pembelajaran di kelas. Disediakan oleh: 4 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

3.5. Tempat Program ini akan diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar. 4. Tarikh Program Bina Insan Guru PISMP Sains 1 Semester 5 2009 ini akan diadakan pada hari Khamis. Objektif Sasaran kepada guru pelatih PISMP Sains selepas mengikuti lawatan agar dapat: 4.3 Membudayakan elemen sekolah cemerlang dan penyesuaian iklim di sekolah. Disediakan oleh: 5 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Mempunyai disiplin dan komitmen yang tinggi dalam apa jua keadaan. 5.3. 4 Mac 2009. Memperkembangkan potensi diri sebagai pendidik dengan mengamalkan refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek kehidupan. semangat juang yang tinggi serta sikap muhibah di antara satu sama lain. 4.2 Mendalami pengurusan sekolah secara lebih efektif dan terancang. 3. 4. Matlamat Selepas mengikuti program Bina Insan Guru.4 Mengetahui kepentingan infrastruktur dan juga pengendaliannya. 3. 05350 Alor Star. Jalan Sultanah Bahiyah. para guru pelatih PISMP Sains diharapkan dapat : 3.2.1.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 3. Menyesuaikan diri dalam menghadapi pelbagai cabaran sebagai seorang pendidik. 4.1 Menghayati nilai-nilai dan sifat-sifat kepimpinan.4. 4.5 Memahami perlaksanaan infostruktur di sekolah dengan lebih efisyen. Memiliki semangat berpasukan. 4. 3. Mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan dan patuh kepada tuntutan agama. Kedah Darul Aman.

Para pelatih adalah daripada pelajar-pelajar PISMP IPGM Sains 1 Semester 5 yang terdiri daripada 9 orang guru pelatih lelaki dan 10 orang guru pelatih perempuan. Mentor Mentor yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh pihak pentadbiran IPGM Kampus Darulaman adalah Tuan Rosdan bin Tuan Muda. senarai nama peserta kursus. 7. Disediakan oleh: 6 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . *Sila rujuk LAMPIRAN I.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 6. Peserta Kursus Seramai 19 orang guru pelatih menyertai Lawatan Penanda Arasan ini.

MAT NAYAN HUANG SIEW WENG 3) KEBAJIKAN : AHMAD SHAHRANI RAZI B.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 8. TENGKU MAT 7) AKTIVITI 8) PROTOKOL : CHENG CARRIE : (I) NURZAZALIZA BT OTHMAN (II) LEE MEE YIN 9) DOKUMENTASI : (I) MOHD KHAIRUL BIN KHARANI (II) RAZLAN BIN SHAARI Disediakan oleh: 7 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . MOHD RADZI : YAN CHONG YU 4) PENGANGKUTAN 5) BUKU PROGRAM & TAG NAMA : (I) YU KE XIU (II) CHAI SIEW LIAN 6) CENDERAHATI : (I) AIMA NAZIHAH BT. Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru Lawatan Penanda Arasan PISMP IPGM SAINS 1 Senarai Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru PISMP SAINS 1 2009 yang telah dipilih ialah seperti berikut : PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA NAIB SETIAUSAHA BENDAHARI JAWATANKUASA 1) MAKANAN 2) PERALATAN : MOHD FAISAL B. SALIM : (I) MOHD ZARIQ BIN ZAMBERI (II) AZHAR BIN MOHAMAD SHAFIK : : : : : MOHD TARMIZI BIN MOHAMAD MOHD ASHRAF BIN ANUAR TAMMY TEO CHING SIN NUR ATIKAH BT. CHE MOHD ZAKI (II) TENGKU NADIAHUSNA BT.

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 9. Anggaran Kewangan Berikut dinyatakan anggaran kewangan secara keseluruhan untuk perbelanjaan program : BIL PENDAPATAN JUMLAH (RM) PERBELANJAAN Makanan 1. Pelajar IPDA (RM 16 X 19 orang X 1 hari) JUMLAH (RM) RM 304.00 JUMLAH JUMLAH RM 304.00 Disediakan oleh: 8 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 10. Makanan Makanan yang akan disediakan sepanjang program akan ditempah melalui pihak pembekal makanan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar. 12. dan interaksi sosial dan pengurusan seperti yang tertera di dalam Jadual program adalah seperti di LAMPIRAN II. Jadual Program Program Bina Insan Guru PISMP IPGM SAINS 1 Semester 5 2009 ini akan mengambil masa sehari yang melibatkan aktiviti berunsurkan ilmiah. Pengangkutan Pengangkutan peserta IPGM Kampus Darulaman akan disediakan oleh pihak pentadbiran institut sendiri dan maklumat pengangkutan adalah seperti berikut : a) 1 buah bas IPDA 11. Kedah Darul Aman. Disediakan oleh: 9 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . 5350 Alor Star.

.... Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman.. ( ) Setiausaha............... Justeru......... Disediakan oleh . Kedah......Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 14... Penutup Secara tuntasnya. mempraktikkan nilai-nilai kepimpinan dan pemahaman terhadap keperluan infrastruktur dan infostruktur sekolah..... Hasil daripada program ini dapat melahirkan guru yang memahami dan mendalami pengurusan yang lebih sistematik.... membentuk guru yang efektif dalam bidang tugasnya serta mempunyai nilai tambah dan dalam masa yang sama memenuhi keperluan modal insan negara. Disediakan oleh: 10 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 ..... Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1...... ....... 06000 Jitra. kerjasama dan komitmen yang jitu daripada semua pihak yang terlibat dapat menjayakan program Lawatan Penanda Arasan ini dengan sempurna.....

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN I SENARAI NAMA PESERTA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 2 2009 KURSUS MENTOR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 : PENGAJIAN SAINS 1 : TUAN ROSDAN BIN TUAN MUDA NO KP 870131-11-5457 870321-29-5102 860109-03-5101 861223-13-5012 870526-23-5226 860521-13-5294 870218-08-5182 870912-35-5197 860108-03-5433 870424-09-5197 870303-02-5889 860127-08-5073 871019-02-5202 861101-38-5208 861009-38-5221 860406-52-5748 860208-46-5238 870523-10-5469 851110-14-5362 HP 012-4624131 019-9223720 019-9965477 016-8658241 016-7728132 016-5783552 016-9621692 017-4958464 012-9678161 012-4327401 013-4124731 013-2683857 013-4909604 017-5521336 013-4408260 016-8573808 019-9942304 017-6569885 016-7340223 NAMA AHMAD SHAHRANI RAZNI B MOHD RADZI AIMA NAZIHAH BT CHE MOHD ZAKI AZHAR B MOHAMAD SHAFIK CHAI SIEW LIAN CHENG CARRIE HUANG SIEW WENG LEE MEE YIN MOHAMAD TARMIZI B MOHAMAD MOHD ASHRAF B ANUAR MOHF FAISAL B SALIM MOHD KHAIRUL B KHARANI MOHD ZARIQ B ZAMBERI NUR ATIKAH BT MATNAYAN NURZAZALIZA BT OTHMAN RAZLAN B SHAARI TAMMY TEO CHING SIN TENGKU NADIAHUSNA BT TENGKU MAT YAN CHONG YU YU KE XIU Disediakan oleh: 11 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

00 am 9.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN II TENTATIF PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 PISMP IPGM SAINS 1 2009 8.30 pm 4.45 pm 1.00 pm 5.00 pm : Makan tengahari : Solat Zohor/ Slot Moral : Sambungan pemerolehan maklumat sekolah : Solat Asar/ Slot Moral : Majlis Penutup : Minum petang : Bertolak pulang ke IPGM Kampus Darulaman Disediakan oleh: 12 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .30 pm 2. : Sampai di destinasi : Kudapan : Majlis pengenalan : Pemerolehan maklumat sekolah • Ciri-ciri kepimpinan • Pengurusan • Iklim dan budaya sekolah • Infrastruktur dan infostruktur kurikulum 12.15 am 9.30 pm 6.00 am : Bertolak ke Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar.30 pm 5.00 am 9.30 am 10.

Telah disemak dengan teliti. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………….. DISOKONG / TIDAK DISOKONG …………………… ( Tarikh ) ……………………………….Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG. DISOKONG / TIDAK DISOKONG. Butiran kewangan yang diberikan adalah betul. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 13 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . A : PENSYARAH PENASIHAT Data / maklumat yang diberikan adalah betul. ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG B : KETUA JABATAN / PENASIHAT JPP Disahkan betul. ( Tarikh ) …………………………….

Orang sahaja (……………. ( Tarikh ) …………………………… ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG.Lelaki / ………………….. TADBIR / PEMB. AKAUNTAN Kewangan mengizinkan / tidak mengizinkan Peruntukkan yang akan digunakan ialah : ……………………. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………. ( Tarikh ) …………………………..Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG C : PEGAWAI EKSEKUTIF / KETUA PEMB. …………………. Kenderaan boleh digunakan / tidak boleh digunakan pada tarikh / masa tersebut. ……………………. D : TIMBALAN PENGARAH Tarikh sesuai / tidak sesuai Masa sesuai / tidak sesuai Pensyarah pengiring diluluskan untuk ………….Perempuan ) DISOKONG / TIDAK DISOKONG Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………….. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 14 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

. E : PENGARAH ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………… ………………………. ( Tarikh ) ………………………………… ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 15 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->