Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN 06000, JITRA KEDAH DARUL AMAN

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 1 SEMESTER 5

“LAWATAN BENCHMARKING”
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN DATO’ SYED OMAR, JALAN SULTANAH BAHIYAH, 05350 ALOR SETAR, KEDAH DARUL AMAN

4 MAC 2009
Disediakan oleh: 1 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009

Tarikh 5.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 2009 PISMP IPGM SAINS 1 INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN Kandungan 1. Jadual Program 12. Mentor 8. Makanan 14. Senarai Nama Peserta Kursus II. Pengenalan Bina Insan Guru 2. Pengangkutan 11. Penutup 14. Objektif 4. Peserta Kursus 7. Jadual Program Muka surat Disediakan oleh: 2 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Rasional Bina Insan Guru 3. Tempat 6. Anggaran Kewangan 10. Lampiran : I. Ahli Jawatankuasa Kursus Bina Insan Guru PISMP IPGM 2009 9.

guru memerlukan kekuatan dan kemantapan dalam diri dari aspek yang lengkap iaitu jasmani. Insan guru juga dilihat sebagai golongan yang dapat membina generasi yang cemerlang dan gemilang di samping menjadi ‘insan contoh’ kepada masyarakat. infrastruktur dan infostruktur di sekolah tersebut. Selain daripada sekadar lawatan. Pengenalan Program Bina Insan Guru merupakan suatu program yang dirangka khas untuk memenuhi syarat guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi memperoleh Ijazah Sarjana Muda Perguruan. penerapan nilai-nilai murni dan pengamalannya juga perlu disemai dalam diri guru agar ia menjadi contoh dan ikutan kepada anak didik khususnya dan masyarakat amnya dalam mengharungi cabaran di era globalisasi. Penekanan kepada aspek-aspek berikut amat penting sebagai hasil pemahaman insan guru terhadap tanggungjawab profesion perguruan. Disediakan oleh: 3 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Oleh itu.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 1. Sebagai insan yang bergelar guru adalah menjadi suatu kewajipan untuk menampilkan peribadi dan jati diri yang baik di samping meningkatkan kualiti dan ketrampilan diri. rohani atau intelek. Pada kali ini Bina Insan Guru berteraskan kepada pengurusan dan budaya sekolah. pengurusan. Oleh itu. iklim. program ini juga turut menekankan kepada pemerhatian terhadap kepimpinan. emosi. Proses pembinaan insan guru dibina berlandaskan kepada aspek kesedaran bahawa profession perguruan adalah profesion yang mulia dan memerlukan sikap dan tanggungjawab yang tinggi. Program ini diletakkan di bawah komponen Asas Dinamika Guru (ADG). “Lawatan Penanda Arasan” atau “Lawatan Benchmarking ” menjadi tugasan BIG yang merupakan lawatan yang menumpukan kepada sekolah cemerlang dan juga sekolah harapan. pengisian-pengisian positif. pelaksanaan program Bina Insan Guru merupakan suatu mekanisme tambahan dalam pembentukan nilai jati diri guru-guru pelatih ke arah membentuk insan guru yang menepati keperluan negara dan juga senada dengan Falsafah Pendidikan Negara dan juga mematuhi prinsipprinsip yang dijunjung dalam Rukun Negara.

Justeru. Guru efektif merupakan guru yang cemerlang di dalam pengurusan di sekolah seiring dengan pengajaran dan pembelajaran di kelas. menimbulkan kesedaran dan keinsafan dalam membentuk jati diri sebagai seorang guru.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 2. guru-guru pelatih PISMP Sains dapat membina keyakinan diri dalam menghadapi cabaran semasa. fokus kerja dan keutamaan kepada perkara yang lebih penting. Rasional Program ini dilaksanakan dengan harapan dapat membina insan guru yang berkualiti dan efektif bertepatan dengan tema lawatan yang ingin diadakan berorientasi kepada pengurusan dan budaya sekolah. Disediakan oleh: 4 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Menurut Stephen Covey di dalam bukunya yang berjudul “Stephen Covey's Seven Habits of Highly Effective People” yang menekankan ke arah pembentukan manusia yang efeketif berlandaskan nilai-nilai dan prinsip-prinsip di antaranya adalah seperti proaktif. Ini bertujuan untuk mencapai cita-cita murni membentuk peribadi seorang insan yang berwawasan seterusnya membantu membina realiti wawasan negara. lawatan ini akan memberi pendedahan kepada bakal guru tentang gerak kerja dalam pengurusan di sekolah dengan lebih jelas serta dapat memberi gambaran awal tugas guru supaya dapat membina suatu stigma bahawa guru perlu lebih eifisyen di dalam pengurusan di sekolah. Program ini merupakan batu asas kepada penterjemahan makna tugas guru yang lebih efisyen. Di samping itu.

4. Memiliki semangat berpasukan.4 Mengetahui kepentingan infrastruktur dan juga pengendaliannya. Disediakan oleh: 5 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Jalan Sultanah Bahiyah. Mempunyai disiplin dan komitmen yang tinggi dalam apa jua keadaan. Memperkembangkan potensi diri sebagai pendidik dengan mengamalkan refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek kehidupan. 3. 4. 4 Mac 2009. 5. 4. 3. 4. 4. 3.2 Mendalami pengurusan sekolah secara lebih efektif dan terancang. Matlamat Selepas mengikuti program Bina Insan Guru.3.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 3. para guru pelatih PISMP Sains diharapkan dapat : 3.5. Kedah Darul Aman.4.3 Membudayakan elemen sekolah cemerlang dan penyesuaian iklim di sekolah. Objektif Sasaran kepada guru pelatih PISMP Sains selepas mengikuti lawatan agar dapat: 4. semangat juang yang tinggi serta sikap muhibah di antara satu sama lain. 4.5 Memahami perlaksanaan infostruktur di sekolah dengan lebih efisyen. Menyesuaikan diri dalam menghadapi pelbagai cabaran sebagai seorang pendidik. 05350 Alor Star. Tarikh Program Bina Insan Guru PISMP Sains 1 Semester 5 2009 ini akan diadakan pada hari Khamis. Tempat Program ini akan diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar. 3.1.2. Mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan dan patuh kepada tuntutan agama.1 Menghayati nilai-nilai dan sifat-sifat kepimpinan.

senarai nama peserta kursus. Para pelatih adalah daripada pelajar-pelajar PISMP IPGM Sains 1 Semester 5 yang terdiri daripada 9 orang guru pelatih lelaki dan 10 orang guru pelatih perempuan. Disediakan oleh: 6 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . *Sila rujuk LAMPIRAN I. Mentor Mentor yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh pihak pentadbiran IPGM Kampus Darulaman adalah Tuan Rosdan bin Tuan Muda. Peserta Kursus Seramai 19 orang guru pelatih menyertai Lawatan Penanda Arasan ini.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 6. 7.

MAT NAYAN HUANG SIEW WENG 3) KEBAJIKAN : AHMAD SHAHRANI RAZI B. Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru Lawatan Penanda Arasan PISMP IPGM SAINS 1 Senarai Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru PISMP SAINS 1 2009 yang telah dipilih ialah seperti berikut : PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA NAIB SETIAUSAHA BENDAHARI JAWATANKUASA 1) MAKANAN 2) PERALATAN : MOHD FAISAL B. MOHD RADZI : YAN CHONG YU 4) PENGANGKUTAN 5) BUKU PROGRAM & TAG NAMA : (I) YU KE XIU (II) CHAI SIEW LIAN 6) CENDERAHATI : (I) AIMA NAZIHAH BT. TENGKU MAT 7) AKTIVITI 8) PROTOKOL : CHENG CARRIE : (I) NURZAZALIZA BT OTHMAN (II) LEE MEE YIN 9) DOKUMENTASI : (I) MOHD KHAIRUL BIN KHARANI (II) RAZLAN BIN SHAARI Disediakan oleh: 7 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . CHE MOHD ZAKI (II) TENGKU NADIAHUSNA BT.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 8. SALIM : (I) MOHD ZARIQ BIN ZAMBERI (II) AZHAR BIN MOHAMAD SHAFIK : : : : : MOHD TARMIZI BIN MOHAMAD MOHD ASHRAF BIN ANUAR TAMMY TEO CHING SIN NUR ATIKAH BT.

00 JUMLAH JUMLAH RM 304. Pelajar IPDA (RM 16 X 19 orang X 1 hari) JUMLAH (RM) RM 304.00 Disediakan oleh: 8 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 9. Anggaran Kewangan Berikut dinyatakan anggaran kewangan secara keseluruhan untuk perbelanjaan program : BIL PENDAPATAN JUMLAH (RM) PERBELANJAAN Makanan 1.

Jadual Program Program Bina Insan Guru PISMP IPGM SAINS 1 Semester 5 2009 ini akan mengambil masa sehari yang melibatkan aktiviti berunsurkan ilmiah. Kedah Darul Aman. Pengangkutan Pengangkutan peserta IPGM Kampus Darulaman akan disediakan oleh pihak pentadbiran institut sendiri dan maklumat pengangkutan adalah seperti berikut : a) 1 buah bas IPDA 11. 5350 Alor Star.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 10. Makanan Makanan yang akan disediakan sepanjang program akan ditempah melalui pihak pembekal makanan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar. 12. dan interaksi sosial dan pengurusan seperti yang tertera di dalam Jadual program adalah seperti di LAMPIRAN II. Disediakan oleh: 9 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 14.............. mempraktikkan nilai-nilai kepimpinan dan pemahaman terhadap keperluan infrastruktur dan infostruktur sekolah.......... kerjasama dan komitmen yang jitu daripada semua pihak yang terlibat dapat menjayakan program Lawatan Penanda Arasan ini dengan sempurna. Justeru.. ( ) Setiausaha.... Kedah.... Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman. membentuk guru yang efektif dalam bidang tugasnya serta mempunyai nilai tambah dan dalam masa yang sama memenuhi keperluan modal insan negara.... Hasil daripada program ini dapat melahirkan guru yang memahami dan mendalami pengurusan yang lebih sistematik. Disediakan oleh . Disediakan oleh: 10 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 ...... Penutup Secara tuntasnya.............. .... Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1...... 06000 Jitra...

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN I SENARAI NAMA PESERTA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 2 2009 KURSUS MENTOR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 : PENGAJIAN SAINS 1 : TUAN ROSDAN BIN TUAN MUDA NO KP 870131-11-5457 870321-29-5102 860109-03-5101 861223-13-5012 870526-23-5226 860521-13-5294 870218-08-5182 870912-35-5197 860108-03-5433 870424-09-5197 870303-02-5889 860127-08-5073 871019-02-5202 861101-38-5208 861009-38-5221 860406-52-5748 860208-46-5238 870523-10-5469 851110-14-5362 HP 012-4624131 019-9223720 019-9965477 016-8658241 016-7728132 016-5783552 016-9621692 017-4958464 012-9678161 012-4327401 013-4124731 013-2683857 013-4909604 017-5521336 013-4408260 016-8573808 019-9942304 017-6569885 016-7340223 NAMA AHMAD SHAHRANI RAZNI B MOHD RADZI AIMA NAZIHAH BT CHE MOHD ZAKI AZHAR B MOHAMAD SHAFIK CHAI SIEW LIAN CHENG CARRIE HUANG SIEW WENG LEE MEE YIN MOHAMAD TARMIZI B MOHAMAD MOHD ASHRAF B ANUAR MOHF FAISAL B SALIM MOHD KHAIRUL B KHARANI MOHD ZARIQ B ZAMBERI NUR ATIKAH BT MATNAYAN NURZAZALIZA BT OTHMAN RAZLAN B SHAARI TAMMY TEO CHING SIN TENGKU NADIAHUSNA BT TENGKU MAT YAN CHONG YU YU KE XIU Disediakan oleh: 11 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

30 am 10.30 pm 4.00 pm : Makan tengahari : Solat Zohor/ Slot Moral : Sambungan pemerolehan maklumat sekolah : Solat Asar/ Slot Moral : Majlis Penutup : Minum petang : Bertolak pulang ke IPGM Kampus Darulaman Disediakan oleh: 12 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .15 am 9.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN II TENTATIF PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 PISMP IPGM SAINS 1 2009 8.00 am : Bertolak ke Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar.45 pm 1.00 pm 5.30 pm 5.00 am 9.00 am 9.30 pm 6. : Sampai di destinasi : Kudapan : Majlis pengenalan : Pemerolehan maklumat sekolah • Ciri-ciri kepimpinan • Pengurusan • Iklim dan budaya sekolah • Infrastruktur dan infostruktur kurikulum 12.30 pm 2.

( Tarikh ) …………………………….. DISOKONG / TIDAK DISOKONG. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 13 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………. Telah disemak dengan teliti. ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG B : KETUA JABATAN / PENASIHAT JPP Disahkan betul. A : PENSYARAH PENASIHAT Data / maklumat yang diberikan adalah betul. Butiran kewangan yang diberikan adalah betul. DISOKONG / TIDAK DISOKONG …………………… ( Tarikh ) ……………………………….

Orang sahaja (……………. AKAUNTAN Kewangan mengizinkan / tidak mengizinkan Peruntukkan yang akan digunakan ialah : …………………….Lelaki / ………………….Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG C : PEGAWAI EKSEKUTIF / KETUA PEMB.. …………………. ……………………. ( Tarikh ) …………………………… ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG. ( Tarikh ) …………………………. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………. TADBIR / PEMB. Kenderaan boleh digunakan / tidak boleh digunakan pada tarikh / masa tersebut. D : TIMBALAN PENGARAH Tarikh sesuai / tidak sesuai Masa sesuai / tidak sesuai Pensyarah pengiring diluluskan untuk ………….. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 14 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Perempuan ) DISOKONG / TIDAK DISOKONG Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………..

.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG. E : PENGARAH ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………… ………………………. ( Tarikh ) ………………………………… ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 15 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .