P. 1
TEORI KERJAYA HOLLAND

TEORI KERJAYA HOLLAND

|Views: 1,431|Likes:
Dipublikasikan oleh Noris Ema

More info:

Published by: Noris Ema on Feb 24, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

TEORI KERJAYA HOLLAND

NOREMA IDRIS NOR ZATUL AKMAL ISHAK NORIZANHAYATI ZAKARIA MOHD HARITH MOHD ROHAIZAT

REALISTIK SOSIAL INVESTIGATIF ENTERPRISING ARTISTIK KONVENSIONAL .

.

.

REALISTIK y Orang jenis praktikal (Pertukangan dan Mekanikal) y Ciri-ciri : Stabil Praktikal Berdikari hati. kurang celik akal. tulen. cermat. akur. Natural Tekun Fizikal Maskulin Terus terang Materialistik y Jujur. keras . pemalu. berpendirian tetap.

tumbuhan dan haiwan Sukan Aktiviti manual Benda konkrit (wang. kuasa dan status) y Tidak suka kepada : Aktiviti akademik Bekerja dengan orang lain Pendedahan kendiri Aktiviti sosial .y Suka kepada aktiviti seperti : Aktiviti mekanikal Kerja luar Bekerja dengan peralatan.

juruukur .y Jenis pekerjaan yang sesuai : Jenis pembaikan mekanikal/elektrikal Mekanik Guru Kemahiran Hidup Pegawai perikanan Pegawai perhutanan Pereka fesyen Jurufoto.

Ganjaran berupa wang. . mesin. status dan kuasa menggalakkan individu melihat dunia secara mudah dan tradisonal.y Bidang Pengajian Kejuruteraan Perhutanan Teknologi perubatan Penyediaan makanan Bidang teknik dan vokasional Pertanian dan penternakan y Persekitaran Akademik Memupuk kecekapan dan pencapaian daripada teknikal dan memanipulasikan benda . pertanian dan penternakan.

Investigatif y Orang jenis menganalisis (Saintifik dan teknikal) y Ciri-ciri : Analitik Intelektual Teliti Ingin tahu Bebas Asli Rasional Pasif Kritikal .

y Suka aktviti : Abstrak dan simbolik Sains dan Matematik Pengamatan dan penyelidikan Penyelesaian masalah Bekerja sendirian y Tidak suka aktiviti : Sosial Berulang-ulang Peraturan yang rigid Memujuk orang lain Bekerja dengan orang lain Kepimpinan .

y Orientasi : Penyelidikan dan penyelesaian masalah y Pekerjaan : Saintis Pakar bedah Penyelidik Psikiatri Ahli kaji cuaca. bintang etc Optometris Ahli ekonomi . bumi.

. pemerhatian dan penyiasatan fenomena secara sistematik. bebas dan semulajadi.y Bidang Pengajian : Perubatan Sains dan Matematik Ekonomi Geologi Sains Industri o Persekitaran Akademik : Memupu kecekapan dan pencapaian saintifik. Menggalakkan individu melihat dunia secara konpleks. ganjaran bernilai saintifik. abstrak.

muzik dan penulisan ) y Ciri-ciri : Sensitif Berimaginasi Banyak idea Bebas Lembut Emosi Fleksibel Tergesa-gesa Tidak bersistem .Artistik y Orang jenis berkarya (Seni .

y Suka kepada : Kreativiti Idea Situasi tidak berstruktur Aktiviti kesusateraan Bahasa Muzik Drama Seni lukis .

y Tidak Suka : Kerja-kerja fizikal Situasi berstruktur Kerja penkeranian Perniagaan Sistem pengurusan dan pentadbiran Orientasi : o Berkarya. arkitek. kartunis. komposer.dll« . seniman. ahli muzik. pengarah drama«. pereka grafik. pereka tari. penulis skrip. mencipta idea Pekerjaan : Guru Bahasa dan sastera. pereka fesyen.

Menggalakkan individu melihat dunia secara kompleks. muzik. alam bina dll. kesusasteraan dan budaya.y Bidang Pengajian : Kesenian. Ganjaran bernilai seni.. kerja bebas dan tidka bersistematik. . tidak konvensional dan fleksibel. Persekitaran Akademik : Memupuk kecekapan dan pencapaian dalam seni dan situasi kabur.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->