P. 1
TEORI KERJAYA HOLLAND

TEORI KERJAYA HOLLAND

|Views: 1,430|Likes:
Dipublikasikan oleh Noris Ema

More info:

Published by: Noris Ema on Feb 24, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

TEORI KERJAYA HOLLAND

NOREMA IDRIS NOR ZATUL AKMAL ISHAK NORIZANHAYATI ZAKARIA MOHD HARITH MOHD ROHAIZAT

REALISTIK SOSIAL INVESTIGATIF ENTERPRISING ARTISTIK KONVENSIONAL .

.

.

tulen. keras . pemalu. cermat. berpendirian tetap. akur.REALISTIK y Orang jenis praktikal (Pertukangan dan Mekanikal) y Ciri-ciri : Stabil Praktikal Berdikari hati. Natural Tekun Fizikal Maskulin Terus terang Materialistik y Jujur. kurang celik akal.

y Suka kepada aktiviti seperti : Aktiviti mekanikal Kerja luar Bekerja dengan peralatan. kuasa dan status) y Tidak suka kepada : Aktiviti akademik Bekerja dengan orang lain Pendedahan kendiri Aktiviti sosial . tumbuhan dan haiwan Sukan Aktiviti manual Benda konkrit (wang.

juruukur .y Jenis pekerjaan yang sesuai : Jenis pembaikan mekanikal/elektrikal Mekanik Guru Kemahiran Hidup Pegawai perikanan Pegawai perhutanan Pereka fesyen Jurufoto.

. mesin.y Bidang Pengajian Kejuruteraan Perhutanan Teknologi perubatan Penyediaan makanan Bidang teknik dan vokasional Pertanian dan penternakan y Persekitaran Akademik Memupuk kecekapan dan pencapaian daripada teknikal dan memanipulasikan benda . Ganjaran berupa wang. pertanian dan penternakan. status dan kuasa menggalakkan individu melihat dunia secara mudah dan tradisonal.

Investigatif y Orang jenis menganalisis (Saintifik dan teknikal) y Ciri-ciri : Analitik Intelektual Teliti Ingin tahu Bebas Asli Rasional Pasif Kritikal .

y Suka aktviti : Abstrak dan simbolik Sains dan Matematik Pengamatan dan penyelidikan Penyelesaian masalah Bekerja sendirian y Tidak suka aktiviti : Sosial Berulang-ulang Peraturan yang rigid Memujuk orang lain Bekerja dengan orang lain Kepimpinan .

bintang etc Optometris Ahli ekonomi . bumi.y Orientasi : Penyelidikan dan penyelesaian masalah y Pekerjaan : Saintis Pakar bedah Penyelidik Psikiatri Ahli kaji cuaca.

bebas dan semulajadi. Menggalakkan individu melihat dunia secara konpleks.y Bidang Pengajian : Perubatan Sains dan Matematik Ekonomi Geologi Sains Industri o Persekitaran Akademik : Memupu kecekapan dan pencapaian saintifik. . ganjaran bernilai saintifik. abstrak. pemerhatian dan penyiasatan fenomena secara sistematik.

muzik dan penulisan ) y Ciri-ciri : Sensitif Berimaginasi Banyak idea Bebas Lembut Emosi Fleksibel Tergesa-gesa Tidak bersistem .Artistik y Orang jenis berkarya (Seni .

y Suka kepada : Kreativiti Idea Situasi tidak berstruktur Aktiviti kesusateraan Bahasa Muzik Drama Seni lukis .

pereka fesyen. kartunis. penulis skrip. pereka grafik. arkitek. seniman.y Tidak Suka : Kerja-kerja fizikal Situasi berstruktur Kerja penkeranian Perniagaan Sistem pengurusan dan pentadbiran Orientasi : o Berkarya. komposer. pereka tari. mencipta idea Pekerjaan : Guru Bahasa dan sastera.dll« . ahli muzik. pengarah drama«.

Menggalakkan individu melihat dunia secara kompleks. muzik. alam bina dll.y Bidang Pengajian : Kesenian. kerja bebas dan tidka bersistematik. .. Persekitaran Akademik : Memupuk kecekapan dan pencapaian dalam seni dan situasi kabur. Ganjaran bernilai seni. tidak konvensional dan fleksibel. kesusasteraan dan budaya.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->