ALAT MUSIK TRADISIONAL : ANGKLUNG

Angklung nyaéta alat musik tradisional Sunda nu dijieun tina awi, dimaénkeun ku cara dieundeukkeun (awak buku awina neunggar sarigsig) sahingga

ngahasilkeun sora nu ngageter dina susunan nada 2, 3, nepi ka 4 dina unggal ukuranana, boh nu badag atawa nu leutik. Laras (nada) nu dipaké angklung

tradisional Sunda biasanasaléndro jeung pelog.

Angklung kadaptar minangka Karya Agung Warisan Budaya Lisan sarta Nonbe ndawi Manusa ti UNESCO saprak Nopémber 2010. Euweuh patunjuk saprak iraha angklung dipaké, tapi disangka wangun primitifna geus dipaké dina kultur Neolitium anu ngembang di Nusantara nepi ka mimiti pananggalan modern, ku kituna angklung mangrupa bagian ti relik pra hinduisme dina kabudayaan Nusantara Saprak angklung nyaéta hiji pakakas atawa waditra kasenian anu dijieun ti awi jusus, anu kapanggih ku Bapa Daeg Sutigna kira -kira warsih 1938. Sabot mimipi pamakéanana angklung masih sawates kapentingan lokal atawa tradisional. Tapi alatan bunyi-bunyian anu dihasilkeun pohara halimpu sarta ogé ngabogaan kandungan lokal sarta internasional kawas sada anuber tangga nada du re mi fa so la si do sarta daminatilada, mangka angklung og é gancang ngembang. Jumlah pamaén angklung bisa dicoo ku nepi ka 50 jelema, komo nepi ka 100 jelema sarta bisa dipadukeun jeung pakakas musik séjénna kawas : piano, organ, gitar, drum, sarta séjén-séjén. Sajaba minangka pakakas kasenian, angklung ogé bisa dipaké minangka suvenir atawa buah leungeun sanggeus dipapaésan sagala rupa asesoris séjénna

sehingga angklung merupakan bagian dari relik pra-Hinduisme dalam kebudayaan Nusantara. sampai 4 nada dalam setiap ukuran. baik besar maupun kecil. drum. 3. Tidak ada petunjuk sejak kapan angklung digunakan. Namun karena bunyi -bunyian yang ditimbulkannya sangat merdu dan juga memiliki kandungan lokal dan internasional seperti bunyi yang bertangga nada duremi fa so la si du dan daminatilada. organ. Laras (nada) alat musik angklung sebagai musik tradisi Sunda kebanyakan adalah salendro dan pelog. yang ditemukan oleh Bapak Daeng Sutigna sekitar tahun 1938. Angklung terdaftar sebagai Karya Agung Warisan Budaya Lisan dan Nonbendawi Manusia dariUNESCO sejak November 2010. Selain sebagai alat kesenian. piano.22 . (Dicokot ti : Wikipedia Bahasa Sunda jeung Indonesia) KEVIN ADRIANUS . tetapi diduga bentuk primitifnya telah digunakan dalam kultur Neolitikum yang berkembang di Nusantara sampai awal penanggalan modern. gitar. Sejak Angklung adalah sebuah alat atau waditra kesenian yang terbuat dari bambu khusus. Ketika awal penggunaannya angklung masih sebatas kepentingan keseni an lokal atau tradisional. maka angklung pun cepat berkembang Jumlah pemain angklung bisa dimainkan oleh sampai 50 orang. angklung juga bisa digunakan sebagai suvenir atau bua h tangan setelah dihiasi berbagai asesoris lainnya. bahkan sampai 100 orang dan dapat dipadukan dengan alat musik lainnya seperti. dan lain -lain. dibunyikan dengan cara digoyangkan (bunyi disebabkan oleh benturan badan pipa bambu) sehingga menghasilkan bunyi yang bergetar dalam susunan nada 2.XI IPA 3 .PAKAKAS TRADISIONAL : ANGKLUNG Angklung adalah adalah alat musik tradisional Sunda yang dibuat dari bambu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful