P. 1
RAnCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN

RAnCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN

|Views: 594|Likes:
Dipublikasikan oleh Farrah Raihana Ramli

More info:

Published by: Farrah Raihana Ramli on Feb 27, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2015

pdf

text

original

RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)
DOMINIC AK DERUS 881220-13-5525 FARRAH RAIHANA BT RAMLI 890120-04-5068 SITI NUR AISYAH BT AB LLAH 890820-03-5098

Isi Kandungan
1. PENGENALAN 2.KONSEP RIMUP

3. OBJEKTIF RIMUP 4. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI RIMUP

5. SUMBANGAN RIMUP UNTUK PERPADUAN

PENGENALAN

pelaksanaan RIMUP adalah di peringkat sekolah rendah.oPada tahun 1986. oAktivitinya menjurus kepada RIMUP. oSetiap sekolah rendah hanya diberi garis panduan tanpa penjelasan lanjut tentang tatacara pelaksanaannya. . daerah dan sekolah. iaitu di peringkat negeri. Kementerian Pelajaran telah menggerakkan pelaksanaan RIMUP. kefahaman terhadap konsep serta perancangan aktiviti tidak diberi penekanan secara menyeluruh di semua peringkat. oPada peringkat awalnya.

Pada tahun 2004. Sehubungan itu. Kementerian Pelajaran telah meneliti semula pelaksanaannya dan mendapati bahawa program RIMUP perlu dimantapkan serta diperluas ke sekolah menengah. Buku panduan yang baharu dinamakan BUKU PANDUAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP). Seterusnya. . Kementerian Pelajaran Malaysia telah menginstitusikan pelaksanaan RIMUP dalam teras terutama Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006 ± 2010. Buku Panduan yang digunakan sejak tahun 1986 telah dimurnikan semula bagi memenuhi usaha perluasan program tersebut. iaitu Membina Negara Bangsa.

aspek memantapkan perpaduan dan integrasi nasional. warisan dan budaya bangsa serta pemupukan kefahaman yang jelas terhadap pendekatan Islam Hadhari dalam membentuk pemikiran dan kehidupan . Melalui pelan induk tersebut telah menggariskan dengan nyata usaha kearah perpaduan melalui Teras Pertamanya iaitu Membina Negara Bangsa. Teras tersebut dengan jelas menekankan aspek memperkasakan Bahasa Kebangsaan sebagai asas perpaduan. pemupukan kecintaan terhadap seni.Program RIMUP telah diperkemaskan melalui pelaksanaan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006-2010.

KONSEP RIMUP .

Kementerian Penerangan dan beberapa kementerian lain serta wakil-wakil rakyat. iaitu: Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Kementerian Kebudayaan.Melibatkan masyarakat dan warga sekolah antaranya: Dua agensi utama menjayakan RIMUP. Kesenian dan Warisan. .

Badan-badan Bukan Kerajaan termasuk: Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) Masyarakat Setempat Guru Murid-murid .

OBJEKTIF RIMUP .

Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. para guru dan murid serta warga sekolah dari peringkat sekolah rendah hingga sekolah menengah dalam kegiatan-kegiatan khas secara bersama .1.

. tolongmenolong dan mewujudkan suasana muhibah secara sedar dan terancang. Mewujudkan sikap kerjasama.2.

Melahirkan persefahaman dan toleransi antara murid pelbagai kaum di sekolah.3. .

tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan-kegiatan khas secara bersama-sama. . Berkongsi kemudahan. peralatan.4.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI RIMUP .

Terbahagi kepada dua iaitu panduan am dan kegiatan khas PANDUAN AM KEGIATAN KHAS .

Aktiviti hendaklah dijalankan di luar waktu sekolah berpandukan 5 modul RIMUP. jenis sekolah dalam setiap kali aktiviti diadakan. . semua kaum.PANDUAN AM  Mencapai matlamat perpaduan antara kaum. diadakan. kaum. Mesti melibatkan semua kaum.

. Pemilihan aktiviti tertakluk kepada kemudahan dan kemampuan.Aktiviti dipersetujui bersama-sama. bersama-sama. Ibu bapa dan masyarakat setempat perlu dilibatkan dalam aktiviti RIMUP. Peraturan aktiviti diterangkan terlebih dahulu.

8.KEGIATAN KHAS 1. 4. Seminar Menghadapi Peperiksaan Karnival Sains dan Matematik Karnival Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris Jejak Sejarah Debat Perpaduan Kuiz Bina Bangsa Sayembara Perpaduan Pertandingan Menulis Cerpen Perpaduan Pertandingan Fotografi Perpaduan     . 6. 9. 5. 3. PROGRAM KECEMERLANGAN AKADEMIK 1. 7. 2.

SUKAN DAN PERMAINAN 1. Permainan Tradisional 2. Mencari Harta Karun . Sukaneka / Sukan Rakyat 3.2.

3. Perkhemahan dan Lawatan . AKTIVITI KOKURIKULUM 1. Kebudayaan 2. Sambutan dan Perayaan 3.

KHIDMAT MASYARAKAT 1.Melawat Rumah Orang-orang Tua/Anak Yatim 3.Program ala ³Bersamamu´ 5.Projek Community Chest (projek khas untuk golongan istimewa) .Gotong-royong 2.Bantuan Bencana Alam 4.4.

MENINGKATKAN PATRIOTISME 1. Pertandingan Lagu-lagu Patriotik sempena dengan Hari Kebangsaan 2.5.Kelab Rukun Negara 4.Kempen Cintai Warisan Bangsa dan Negara 3.Kempen Kibar Jalur Gemilang .

satu sistem interaktif virtual dan fizikal berasaskan tema-tema perpaduan. e-INTEGRASI  1.ICT digunakan secara kreatif dan inovatif 3.mewujudkan minda secara virtual dengan menggunakan ICT KPM telah memutuskan bahawa pada tahun 2007 sejumlah 352 buah sekolah rendah akan memulakan pelaksanaan program eIntegrasi di Semenanjung sahaja. 2.6. .

Konsep dan Matlamat 2. Pengetua dan Guru Besar tentang konsep RIMUP Menerima Garis Panduan RIMUP Memberi penerangan kepada semua guru tentang 1. Bahagian Sekolah Jabatan Pelajaran Negeri 2 3 Semua Guru Besar dan Pengetua Semua Guru Besar dan Pengetua ( FEBRUARI ) 4 5 Semua Guru Besar dan Pengetua ( FEBRUARI ) 6 Semua Guru Besar dan Pengetua ( FEBRUARI ) . Penyeliaan rancangan 5. Lembaga Pengurus Sekolah dan Masyarakat setempat tentang RIMUP 1. Jenis-jenis kegiatan khas yang dicadangkan 3. Pelaporan rancangan Memberi penerangan kepada murid-murid tentang RIMUP 1. Pelaporan rancangan Memberi penerangan kepada PIBG. Perancangan dan pelaksanaan 4. Perancangan dan pelaksanaan 4. Kegiatan Khas yang dicadangkan 3. Konsep dan matlamat RIMUP . Pejabat Pelajaran Daerah. 2. Penyeliaan rancangan 5. Pelaporan rancangan TINDAKAN Sektor Hal Ehwal Murid. Penyeliaan rancangan 5. Kegiatan Khas yang dicadangkan 3.Jadual : Proses Kerja dan Tindakan BIL 1 PROSES KERJA Memberi penerangan / taklimat kepada pegawai-pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri tentang konsep RIMUP Memberi penerangan / taklimat kepada pegawai-pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri. Perancangan dan Pelaksanaan Kegiatan Khas RIMUP 4.Konsep dan Matlamat 2.

BIL 7 PROSES KERJA 1. TINDAKAN Guru-Guru Besar. Mengenal pasti tenaga pengajar/ pakar yang ada. Tahunan 3. 5. Mengenal pasti kemudahan yang ada dan jenis aktiviti yang sesuai untuk dijalankan bersama-sama 4. Penggal 2. Guru Besar dan Pengetua 9 10 Pemantauan aktiviti Post-mortem 11 Menyediakan laporan program RIMUP 1. Mengadakan mesyuarat antara sekolah yang terlibat. 2. Pengetua. PPB JPN. Menubuhkan Jawatankuasa RIMUP. PIBG. Laporan Kewangan Menyampaikan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan kepada pihak-pihak yang berkenaan Setiausaha 12 Pengerusi . Setiausaha dan Bendahari . Lembaga Pengurus Sekolah. PPB. 3. PPD. PPD. Guru-guru Penolong Kanan Kokurikulum dan GuruGuru dari Sekolah-sekolah yang terlibat 8 Penyeliaan aktiviti Semua Guru Besar dan Pengetua JPN. Cara melaksanakan aktiviti.

SUMBANGAN RIMUP UNTUK PERPADUAN .

. Pendekatan yang lebih segar sebagai salah satu langkah untuk membolehkan pelajar di sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja berinteraksi dan bergaul dengan pelajar pelbagai kaum dari sekolah lain.

 Konsep pelaksanaan RIMUP telah diperkukuhkan lagi dengan menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. kokurikulum dan sukan. serta e-integras . pentadbiran sekolah. guru dan pelajar dari peringkat sekolah rendah hingga menengah dalam kegiatan khas secara bersama. Program RIMUP mempunyai tiga komponen utama iaitu akademik.

 Hak-hak kebudayaan kumpulan-kumpulan etnik lain untuk mempelajari bahasa dan kebudayaan masing-masing patut dihormati dan diberi perlindungan yang sewajarnya Pendidikan juga dapat memupuk integrasi etnik di sekolah dengan penggunaan bahasa Melayu sepenuhnya. . Bahasa Melayu pelu diperkayakan sebagai bahasa ilmu yang lengkap.

hormat menghormati. cintakan keamanan. bertanggungjawab dan sebagainya. Pelajar-pelajar yang berlainan etnik perlu didedahkan kepada nilai-nilai bersama seperti perasaan kasih sayang. bencikan kekejaman. berbudi bahasa. jujur. saling bantu membantu. .

 Menerusi pelbagai pendekatan dari aspek kurikulum dan kokurikulum. Kementerian Pelajaran ingin menyatakan bahawa kita amat serius terhadap usaha membangunkan sebuah negara bangsa dan masyarakat Bangsa Malaysia yang maju mengikut acuan kita sendiri seperti yang dihasratkan kerajaan menerusi Wawasan 2020 .

mengangkat martabat. . memiliki nilai penghayatan mendalam dengan sikap dan tindakan yang menjurus kepada membina dan memajukan negara. membina tamadun bangsa melalui keberanian meneroka alam keilmuan untuk menjadi bangsa Malaysia terbilang yang namanya berkumandang di seluruh pelosok alam. Lahirnya generasi penerus yang patriotik. mempertahan maruah.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->