RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan.Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 . Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: . Kemahiran. Pengurusan Kesihatan Diri 2.cara mengurus diri Folio . memahami arahan serta peraturan. 1.menulis dan merekod. riang dan seronok melakukan aktiviti. Permainan Bersyarat PK: 1. Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol.1.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian.peraturan asas.1 Sofbol Contoh Aktiviti: .1 Kesihatan Diri 1. y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan.memukul bola .1 Permainan 2.larian . Berasa yakin. Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh .perasaan dengan yakin. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2. 2.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . Kesihatan Diri Dan Keluarga . 1.

2.menjaga dan menyayangi diri sendiri. Catatan PJ : 1.1. Berasa yakin. akil baligh. Mengemas diri semasa. . Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja. Menerangkan langkah kebersihan yang 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh.1 Kesihatan Diri . Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1.Merekodkan amalan asas kesihatan. ihtilam Ujian Bertulis . riang dn seronok ketika melakukan aktiviti.pegang depan . haid.Badminton i.Pengurusan kesihatn diri. sebelum dan selepas waktu sekolah.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan.1 . Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin. y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. Cara memegang raket Contoh Aktiviti: .1 Permainan 2.pegang kilas . Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul.pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1. tekan tubi pada meja/bangku.seksualiti. .

berjalan dan berlari 1000M .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . 1. Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.atas kepala .perbincangan . atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1.tekan tubi .depan .cara pukulan .Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam.banding & beza 1.lari/jalan 12 min. . Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2.servis Contoh Aktiviti: .bangkit tubi lutut bengkok 5x .2. Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio . 2. Contoh Aktiviti: . Perasaan Memahami perasaan .Pertandingan 1.setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan.Senaman ritma selama 5 min. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.2 Badminton . 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan.1.menyenarai .1 Permainan 2. Aktiviti Contoh Aktiviti: . Kemahiran.1 Daya Tahan Kardiovaskular.naik turun bangku gimnastik. Kesihatan Diri Dan Keluarga.

Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul. i. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. cara pegang raket Contoh Aktiviti: . ii.1 Kelenturan Contoh Aktiviti: . Ujian kemahiran asas. cara pukulan Pertandingan bersyarat. Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1. Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan.meregang otot kaki .Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja.pegang mendatar. Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan.perbincangan 1.mengecilkan badan . 2.1 Permainan 2.pegang depan . Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.1. kekeluargaan .pegang rata .2 Badminton.melabel . Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan. .mengilas badan ke kiri dan kekanan .duduk dan jangkau. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: .pegang kilas .3.

 Permainan bersyarat. ragbi sentuh. 1. 1 2. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1. . 1 Permainan 2. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v.berdiri sambil mengangkat . pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan.lutut dan depan tangan. Memahami .Pemakanan 2. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin. i. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii.3. PJ: I. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. Pengamalan makan yang sihat.1. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. 1. Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii. 2. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Kemahiran. iv.1.4 Imbangan Contoh Aktiviti: .

6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . Contoh Aktiviti: perbincangan . Folio Ujian Lisan PJ: 2. Pemakanan a. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang. makan pelbagai jenis makanan ii.3 badminton.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari. Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali. Kecergasan 26 Nilai: 1. Latihan litar Ujian Ketangkasan .cara pukulan servis PK: 2.cara memegang raket . y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Permainan Bersyarat PJ: 1. Pengenalan cara makan yang sihat i. Contoh Aktiviti: .1 Permainan 2. iii. Aktiviti atau tali Dirian bangau.1. Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang.1.poster 2. Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. sesuai untuk pertumbuhan badan.

Nilai. - Aktiviti berlari anak dan tukar arah. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri.lari landas dan lonjakan .Keselamatan di air 2.Keselamatan di jalanraya .Keselamatan di sekolah .Keselamatan api .Melompat dekam melintasi tali 3. 01ahraga a. Pemerhatian PJ: 2. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian.3 Gimnastik d. Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2.penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) . y Lebih keyakinan .Skip dan tukar arah . Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Keselamatan di tempat permainan . y Menerangkan fasa-fasa lompatan . Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan.Keselamatan di rumah .Keselamatan Contoh Aktiviti: . 2.1. Padang i.seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. .Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul. Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan. PK: 3.2.

memahami perasaan sendiri i. PK: 3.langkah ketingting .2.langkah silang .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I . Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika.pusingan berdua atas 1 kaki 1. Penyakit ticlak berjangkit.3. Contoh Aktiviti: . y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. PJ: 2. Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2.langkah waltz ii.pusingan beredar atas 2 kaki .7 Kuasa Contoh Aktiviti: . Pemerhatian Pemainan Bersyarat. Pusing badan.Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal .Lonjak dan menjaring bola tampar .2 Perasaan a. jenis penyakit. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal. Gerak edar Contoh Aktiviti: . setelah dapat menolong keluarga.Lonjak dan menjaringkan bola baling . a. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.langkah schottische .Gimnastik i.

b. seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2. lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i. Padang i.Melabel .8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: . Pemerhatian .pendaratan ii. Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit. Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: .Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan. Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul.lonjakan .Kuiz . a. Lebih keyakinan . dari landas .tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan. Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari.Melukis . 1.2 Olahraga.penerbangan .

membina jadual . makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan. 1. Contoh Aktiviti: .1 Keselamatan a. pengurusan diri i.perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1.menyenaraikan .9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar .melukis 3.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.melabel .menjawab soalan/kuiz . Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal . keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.2 Pengurusan a.

gaya pelana . padang i.pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) .lonjakan .gaya flosbury flop .penerbangan .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2. lompat tinggi Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.lari landas . Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.2 Olahraga a. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful