P. 1
rpt pjk thn 5 2011

rpt pjk thn 5 2011

|Views: 224|Likes:
Dipublikasikan oleh Azizi Aziz

More info:

Published by: Azizi Aziz on Feb 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

Pengurusan Kesihatan Diri 2. riang dan seronok melakukan aktiviti. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan. Berasa yakin.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 . y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan.peraturan asas. 1.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian.cara mengurus diri Folio .perasaan dengan yakin.1. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2.menulis dan merekod. Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol. 1. Permainan Bersyarat PK: 1. Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh .1 Kesihatan Diri 1. Kemahiran.larian .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . 2.1 Sofbol Contoh Aktiviti: . Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: .Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan.1 Permainan 2. Kesihatan Diri Dan Keluarga .memukul bola . memahami arahan serta peraturan.

akil baligh.menjaga dan menyayangi diri sendiri.Badminton i.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1. haid.pegang depan . ihtilam Ujian Bertulis . 2.1 Permainan 2.Merekodkan amalan asas kesihatan. Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin. Berasa yakin.1 . Cara memegang raket Contoh Aktiviti: .1 Kesihatan Diri .Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh. . Menerangkan langkah kebersihan yang 1.1. sebelum dan selepas waktu sekolah.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja. tekan tubi pada meja/bangku.Pengurusan kesihatn diri. . Mengemas diri semasa. Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar.pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1. Catatan PJ : 1. y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.seksualiti. Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul.pegang kilas . riang dn seronok ketika melakukan aktiviti.

naik turun bangku gimnastik.perbincangan .Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam.banding & beza 1.2 Badminton . Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio .berjalan dan berlari 1000M .bangkit tubi lutut bengkok 5x .atas kepala .Senaman ritma selama 5 min. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan.servis Contoh Aktiviti: . Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.2. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2.1. Kesihatan Diri Dan Keluarga.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.Pertandingan 1. 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular. . 2.cara pukulan . Contoh Aktiviti: .setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan. Perasaan Memahami perasaan .depan .tekan tubi .lari/jalan 12 min. Kemahiran.1 Permainan 2.menyenarai . Aktiviti Contoh Aktiviti: . atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1.

pegang depan . . Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1. Ujian kemahiran asas. i.pegang mendatar.mengecilkan badan . Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul.1. cara pukulan Pertandingan bersyarat.pegang kilas .perbincangan 1.2 Badminton. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.1 Kelenturan Contoh Aktiviti: . y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan. ii. Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan. Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1.Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja.melabel .meregang otot kaki . Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan. cara pegang raket Contoh Aktiviti: .duduk dan jangkau.3. kekeluargaan . Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: . 2.pegang rata .mengilas badan ke kiri dan kekanan .1 Permainan 2.

menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii.lutut dan depan tangan.Pemakanan 2.berdiri sambil mengangkat . Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin.4 Imbangan Contoh Aktiviti: . Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. Pengamalan makan yang sihat. iv.1. pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. 1.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2.1. ragbi sentuh. 1 2. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. Kemahiran. Permainan bersyarat. . Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. i. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v.3. 1 Permainan 2. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. 1. 2. Memahami . Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. PJ: I. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii.

Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang. Kecergasan 26 Nilai: 1.3 badminton. Latihan litar Ujian Ketangkasan . y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti.cara pukulan servis PK: 2. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali.6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2. Pengenalan cara makan yang sihat i. Permainan Bersyarat PJ: 1.poster 2. Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang. Contoh Aktiviti: . Contoh Aktiviti: perbincangan .1 Permainan 2. sesuai untuk pertumbuhan badan.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan.1. Pemakanan a. Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan.cara memegang raket . Folio Ujian Lisan PJ: 2. Aktiviti atau tali Dirian bangau. makan pelbagai jenis makanan ii. iii. imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal.1.

seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. 2.Keselamatan di rumah .: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri. Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.Skip dan tukar arah . . - Aktiviti berlari anak dan tukar arah. y Menerangkan fasa-fasa lompatan . 01ahraga a. Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. PK: 3. Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian.lari landas dan lonjakan .Keselamatan di sekolah .Keselamatan Contoh Aktiviti: .penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) .Melompat dekam melintasi tali 3. y Lebih keyakinan . Nilai.Keselamatan di jalanraya .Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul. Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran.Keselamatan di air 2. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .Keselamatan di tempat permainan . Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan.2.Keselamatan api . Pemerhatian PJ: 2.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan. Padang i.3 Gimnastik d.1.

langkah ketingting .Lonjak dan menjaringkan bola baling . jenis penyakit. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. setelah dapat menolong keluarga. Contoh Aktiviti: .langkah silang . Penyakit ticlak berjangkit. Pemerhatian Pemainan Bersyarat.2.pusingan berdua atas 1 kaki 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal . PJ: 2.langkah waltz ii. Gerak edar Contoh Aktiviti: .langkah schottische .Lonjak dan menjaring bola tampar . Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika. Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2.3.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I . y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Gimnastik i. memahami perasaan sendiri i. a. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio .2 Perasaan a. PK: 3.7 Kuasa Contoh Aktiviti: . Pusing badan. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal.pusingan beredar atas 2 kaki .

1. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan. b.8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: .simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2.Melabel . Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit. Lebih keyakinan . lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i.lonjakan . Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: .2 Olahraga. Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2. a. seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. dari landas . Pemerhatian . Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari. Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul. Padang i.Kuiz .Melukis .Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.pendaratan ii.penerbangan .tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan.

2 Pengurusan a. pengurusan diri i. makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan.melabel . 1.1 Keselamatan a.menjawab soalan/kuiz . keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: .membina jadual .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.melukis 3. Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1.menyenaraikan .9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar . Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal .

gaya pelana . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.2 Olahraga a. padang i.pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2. lompat tinggi Contoh Aktiviti: . Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.lari landas .lonjakan .gaya flosbury flop .penerbangan . 2.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->