RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

memukul bola . Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh . 1.cara mengurus diri Folio . Pengurusan Kesihatan Diri 2.1 Kesihatan Diri 1.perasaan dengan yakin. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2. Permainan Bersyarat PK: 1.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .1 Sofbol Contoh Aktiviti: .menulis dan merekod. Kesihatan Diri Dan Keluarga . Kemahiran. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan.1. riang dan seronok melakukan aktiviti.Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan. 2. Berasa yakin. y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan. Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol.larian .peraturan asas. Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: . memahami arahan serta peraturan.1 Permainan 2.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 . 1. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan.

Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar.1 Permainan 2.pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1. . Berasa yakin. Catatan PJ : 1.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja.menjaga dan menyayangi diri sendiri. 2. Menerangkan langkah kebersihan yang 1. riang dn seronok ketika melakukan aktiviti.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan.seksualiti. tekan tubi pada meja/bangku.1 . y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh. Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul. sebelum dan selepas waktu sekolah. Mengemas diri semasa.pegang kilas .1. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1.pegang depan .1 Kesihatan Diri . haid. Cara memegang raket Contoh Aktiviti: .Merekodkan amalan asas kesihatan. . ihtilam Ujian Bertulis . Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin.Badminton i. akil baligh.Pengurusan kesihatn diri.

Perasaan Memahami perasaan .bangkit tubi lutut bengkok 5x .2. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.berjalan dan berlari 1000M . Kesihatan Diri Dan Keluarga.setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan.tekan tubi . Aktiviti Contoh Aktiviti: . Kemahiran.depan .Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam.lari/jalan 12 min.atas kepala .1 Daya Tahan Kardiovaskular.2 Badminton .menyenarai . Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.Senaman ritma selama 5 min. Contoh Aktiviti: .naik turun bangku gimnastik. atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan. 1. 2.servis Contoh Aktiviti: .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .perbincangan .1 Permainan 2.1.Pertandingan 1. Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio . .banding & beza 1.cara pukulan .

1 Permainan 2. Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan.pegang kilas .mengilas badan ke kiri dan kekanan .3. .Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja. Ujian kemahiran asas.1.pegang rata .pegang depan .2 Badminton.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1. ii. kekeluargaan .mengecilkan badan .meregang otot kaki . y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan. 2. i. Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan. cara pegang raket Contoh Aktiviti: . Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1.duduk dan jangkau.perbincangan 1. Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.1 Kelenturan Contoh Aktiviti: .melabel . Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul. Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: . cara pukulan Pertandingan bersyarat.pegang mendatar.

Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v.1. i.lutut dan depan tangan.3. Pengamalan makan yang sihat. .Pemakanan 2. 1 Permainan 2. pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. 2. 1.1. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii. Permainan bersyarat. 1 2. Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. iv. Kemahiran. menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin. Memahami . PJ: I. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. ragbi sentuh.4 Imbangan Contoh Aktiviti: .berdiri sambil mengangkat . 1. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1.

Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari.1. Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2.3 badminton. makan pelbagai jenis makanan ii.poster 2. y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang.cara memegang raket . Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang. Contoh Aktiviti: perbincangan .6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . sesuai untuk pertumbuhan badan.1.cara pukulan servis PK: 2.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. Folio Ujian Lisan PJ: 2. Aktiviti atau tali Dirian bangau. iii. Permainan Bersyarat PJ: 1. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali. imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. Pemakanan a. Kecergasan 26 Nilai: 1. Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. Latihan litar Ujian Ketangkasan . Contoh Aktiviti: . Pengenalan cara makan yang sihat i.1 Permainan 2.

penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) .lari landas dan lonjakan .Keselamatan api . Nilai. y Lebih keyakinan . - Aktiviti berlari anak dan tukar arah.Keselamatan di rumah . Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Keselamatan Contoh Aktiviti: . 2.Keselamatan di sekolah . PK: 3. Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran. Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2.2.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan.Skip dan tukar arah . Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.Melompat dekam melintasi tali 3. y Menerangkan fasa-fasa lompatan . Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian.: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri.1.seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .Keselamatan di tempat permainan . Pemerhatian PJ: 2. Padang i. .Keselamatan di air 2.Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul.3 Gimnastik d. 01ahraga a.Keselamatan di jalanraya .

3. setelah dapat menolong keluarga. PJ: 2. y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika.Lonjak dan menjaringkan bola baling . Pusing badan. Gerak edar Contoh Aktiviti: . jenis penyakit. memahami perasaan sendiri i. Contoh Aktiviti: .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I .2.langkah silang .7 Kuasa Contoh Aktiviti: .pusingan beredar atas 2 kaki . Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2.langkah schottische . a. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal. PK: 3.2 Perasaan a. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio .Lonjak dan menjaring bola tampar . Pemerhatian Pemainan Bersyarat.langkah ketingting . Penyakit ticlak berjangkit.pusingan berdua atas 1 kaki 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal .Gimnastik i.langkah waltz ii. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.

b. Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: . dari landas . lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i. Padang i. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan. Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari.Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya. seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul.simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2. Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit.2 Olahraga.Melukis . Lebih keyakinan .lonjakan . Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2.Melabel .pendaratan ii.8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: . a.Kuiz . 1.tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan.penerbangan . Pemerhatian .

1. Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal .perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan.melukis 3. pengurusan diri i.menyenaraikan . keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: .membina jadual .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.melabel .2 Pengurusan a. Contoh Aktiviti: .1 Keselamatan a.menjawab soalan/kuiz .9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar .

gaya flosbury flop . Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. padang i.pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) . 2. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.2 Olahraga a.lonjakan .gaya pelana .penerbangan .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .lari landas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful