RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: . Pengurusan Kesihatan Diri 2. Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh .1 Permainan 2.memukul bola . Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol. Permainan Bersyarat PK: 1.cara mengurus diri Folio . y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 . Berasa yakin.1 Sofbol Contoh Aktiviti: .1.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian.1 Kesihatan Diri 1.larian .Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan. 2. memahami arahan serta peraturan. riang dan seronok melakukan aktiviti.perasaan dengan yakin. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . 1. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2.peraturan asas.menulis dan merekod. 1. Kemahiran. Kesihatan Diri Dan Keluarga .

Cara memegang raket Contoh Aktiviti: . Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar.Badminton i.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan.pegang kilas .Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh.seksualiti.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja.1.pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1. tekan tubi pada meja/bangku. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1. y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. ihtilam Ujian Bertulis .1 . haid.Pengurusan kesihatn diri.pegang depan . akil baligh. sebelum dan selepas waktu sekolah. Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul. Menerangkan langkah kebersihan yang 1. Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin. Catatan PJ : 1.Merekodkan amalan asas kesihatan. . riang dn seronok ketika melakukan aktiviti. 2.menjaga dan menyayangi diri sendiri. Mengemas diri semasa. . Berasa yakin.1 Permainan 2.1 Kesihatan Diri .

2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .berjalan dan berlari 1000M . Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio .bangkit tubi lutut bengkok 5x . .depan .menyenarai .lari/jalan 12 min.servis Contoh Aktiviti: .Pertandingan 1. Kesihatan Diri Dan Keluarga.Senaman ritma selama 5 min.perbincangan .1 Permainan 2.Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam. 2.2. Contoh Aktiviti: .setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan.atas kepala .cara pukulan . atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1. Kemahiran.1 Daya Tahan Kardiovaskular. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.naik turun bangku gimnastik. Aktiviti Contoh Aktiviti: . 1.banding & beza 1.2 Badminton . Perasaan Memahami perasaan . Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.tekan tubi .1.

2. ii.melabel .perbincangan 1.1.1 Kelenturan Contoh Aktiviti: .pegang kilas . Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan. cara pukulan Pertandingan bersyarat. Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1.pegang mendatar. kekeluargaan .2 Badminton.mengilas badan ke kiri dan kekanan . . Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan. Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.duduk dan jangkau.Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul. Ujian kemahiran asas. Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan.3.mengecilkan badan .pegang rata .1 Permainan 2. cara pegang raket Contoh Aktiviti: .meregang otot kaki .keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: .pegang depan . i.

iv. PJ: I. .1.4 Imbangan Contoh Aktiviti: . 2. Memahami . Pengamalan makan yang sihat. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1. menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii. Kemahiran.berdiri sambil mengangkat . Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin. Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v. 1.1. 1. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. i. ragbi sentuh.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan. Permainan bersyarat. 1 Permainan 2.lutut dan depan tangan. 1 2.3. pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol.Pemakanan 2.

Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang.1 Permainan 2.1. makan pelbagai jenis makanan ii.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. Contoh Aktiviti: perbincangan . Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan.poster 2. Folio Ujian Lisan PJ: 2.cara memegang raket .1. y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Contoh Aktiviti: . Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali.6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. Pemakanan a. Permainan Bersyarat PJ: 1. Aktiviti atau tali Dirian bangau. sesuai untuk pertumbuhan badan. Pengenalan cara makan yang sihat i. Latihan litar Ujian Ketangkasan . iii. Kecergasan 26 Nilai: 1. Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari.cara pukulan servis PK: 2. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang.3 badminton.

Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran.1. .penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) .seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .3 Gimnastik d.Skip dan tukar arah .Keselamatan di air 2. 01ahraga a. - Aktiviti berlari anak dan tukar arah.Keselamatan di rumah .Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul.Keselamatan di tempat permainan . Pemerhatian PJ: 2. Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan. Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.Keselamatan di jalanraya . Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian. Padang i.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan.Keselamatan di sekolah . PK: 3.2.lari landas dan lonjakan .Keselamatan api . y Lebih keyakinan . Nilai.Melompat dekam melintasi tali 3.: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri. 2.Keselamatan Contoh Aktiviti: . y Menerangkan fasa-fasa lompatan . Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2.

memahami perasaan sendiri i. Pusing badan. Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal.pusingan berdua atas 1 kaki 1. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio .3.2.7 Kuasa Contoh Aktiviti: .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I . Contoh Aktiviti: .Lonjak dan menjaringkan bola baling . Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2. a.langkah waltz ii. PK: 3. Penyakit ticlak berjangkit.2 Perasaan a. PJ: 2. Pemerhatian Pemainan Bersyarat.Gimnastik i. y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. setelah dapat menolong keluarga.langkah ketingting .langkah schottische .Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal .pusingan beredar atas 2 kaki .langkah silang . jenis penyakit. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.Lonjak dan menjaring bola tampar . Gerak edar Contoh Aktiviti: .

Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari. Lebih keyakinan .penerbangan . lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i.Melukis . Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: . dari landas .2 Olahraga. Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2.tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan.Kuiz . Pemerhatian . b.lonjakan .Melabel . 1.Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.pendaratan ii. a. Padang i.simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2. Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan. Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul.8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: . seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya.

Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal .1 Keselamatan a.2 Pengurusan a. keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.menyenaraikan .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar .menjawab soalan/kuiz . 1. Contoh Aktiviti: . pengurusan diri i.perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1. makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan.membina jadual .melabel .melukis 3.

Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.gaya pelana . 2.lari landas . padang i. Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) . lompat tinggi Contoh Aktiviti: .2 Olahraga a.gaya flosbury flop .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2.penerbangan .lonjakan .