P. 1
rpt pjk thn 5 2011

rpt pjk thn 5 2011

|Views: 224|Likes:
Dipublikasikan oleh Azizi Aziz

More info:

Published by: Azizi Aziz on Feb 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

menulis dan merekod. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2.Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan. Pengurusan Kesihatan Diri 2.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian. Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol. memahami arahan serta peraturan.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan. Berasa yakin.1 Sofbol Contoh Aktiviti: . 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan. Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh .larian .1 Permainan 2. y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan. 1. Permainan Bersyarat PK: 1.cara mengurus diri Folio . Kesihatan Diri Dan Keluarga .peraturan asas. riang dan seronok melakukan aktiviti. Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: . Kemahiran.perasaan dengan yakin.1 Kesihatan Diri 1. 2. 1.1.memukul bola .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .

Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1.1 Kesihatan Diri . y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. akil baligh.Badminton i. 2.Merekodkan amalan asas kesihatan.menjaga dan menyayangi diri sendiri. Catatan PJ : 1. Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul.pegang depan . Cara memegang raket Contoh Aktiviti: . ihtilam Ujian Bertulis .1 . .Pengurusan kesihatn diri. Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja.pegang kilas . tekan tubi pada meja/bangku. Mengemas diri semasa. Menerangkan langkah kebersihan yang 1. Berasa yakin.1 Permainan 2.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan.pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1.1. haid. Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin. .seksualiti. riang dn seronok ketika melakukan aktiviti.Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh. sebelum dan selepas waktu sekolah.

1.berjalan dan berlari 1000M . Perasaan Memahami perasaan . Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.menyenarai . 1.depan .2 Badminton .Pertandingan 1.banding & beza 1.perbincangan .cara pukulan .setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan. .naik turun bangku gimnastik. 2.Senaman ritma selama 5 min. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan.1 Permainan 2. Aktiviti Contoh Aktiviti: .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .servis Contoh Aktiviti: . Contoh Aktiviti: . Kesihatan Diri Dan Keluarga. Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio .lari/jalan 12 min.atas kepala .2.Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam.tekan tubi . atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular.bangkit tubi lutut bengkok 5x . Kemahiran. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.

i. 2. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1.1.mengecilkan badan . Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan. Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: . cara pukulan Pertandingan bersyarat.meregang otot kaki . Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan.pegang depan .1 Kelenturan Contoh Aktiviti: . y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan. Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan. Ujian kemahiran asas. ii.3. cara pegang raket Contoh Aktiviti: .mengilas badan ke kiri dan kekanan .Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja.melabel . kekeluargaan .pegang kilas . .2 Badminton.1 Permainan 2.perbincangan 1.duduk dan jangkau.pegang mendatar.pegang rata .

Pemakanan 2. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin.1. 1 Permainan 2.berdiri sambil mengangkat . . menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii. Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. Pengamalan makan yang sihat. Kemahiran.4 Imbangan Contoh Aktiviti: .lutut dan depan tangan. ragbi sentuh. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.3. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. 1 2. Memahami . 1. Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul.1. i. iv. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1. 2. 1. PJ: I. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. Permainan bersyarat.

1 Permainan 2. Contoh Aktiviti: perbincangan . Folio Ujian Lisan PJ: 2. Pemakanan a. Contoh Aktiviti: . imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal.3 badminton. sesuai untuk pertumbuhan badan. makan pelbagai jenis makanan ii. Permainan Bersyarat PJ: 1.1. Latihan litar Ujian Ketangkasan . Pengenalan cara makan yang sihat i. Kecergasan 26 Nilai: 1.cara memegang raket .1.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. Aktiviti atau tali Dirian bangau. Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali.cara pukulan servis PK: 2.poster 2. Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang. Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. iii. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang.6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2.

Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.Melompat dekam melintasi tali 3. Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2. Padang i.Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul. lompat tinggi Contoh Aktiviti: . 01ahraga a.Keselamatan di tempat permainan . .3 Gimnastik d.Keselamatan api .Keselamatan di jalanraya . Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan.Keselamatan di sekolah .Keselamatan di rumah . Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.1.Skip dan tukar arah . Pemerhatian PJ: 2. Nilai.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan. y Menerangkan fasa-fasa lompatan .Keselamatan Contoh Aktiviti: . - Aktiviti berlari anak dan tukar arah.lari landas dan lonjakan .seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. 2.: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri.penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) . y Lebih keyakinan .2.Keselamatan di air 2. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian. Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran. PK: 3.

Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.3.langkah schottische . Pusing badan.Lonjak dan menjaringkan bola baling . Pemerhatian Pemainan Bersyarat. PK: 3.7 Kuasa Contoh Aktiviti: . Penyakit ticlak berjangkit.2. Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2. jenis penyakit. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal. Contoh Aktiviti: . memahami perasaan sendiri i.Lonjak dan menjaring bola tampar .2 Perasaan a. PJ: 2.langkah silang .pusingan beredar atas 2 kaki .pusingan berdua atas 1 kaki 1. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I .langkah ketingting .Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal . Gerak edar Contoh Aktiviti: . Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika.langkah waltz ii. y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. setelah dapat menolong keluarga. a.Gimnastik i.

lonjakan . Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2.Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.Melukis . Lebih keyakinan .Melabel . a. dari landas . b. 1. Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari. Padang i.pendaratan ii.penerbangan .tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan. lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i.8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: . seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. Pemerhatian .Kuiz . Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan.2 Olahraga. Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: . Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit.simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2.

melabel . 1.9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar . Contoh Aktiviti: .2 Pengurusan a. pengurusan diri i.1 Keselamatan a.membina jadual .menjawab soalan/kuiz .perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1. keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan.menyenaraikan . Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.melukis 3.

2.lari landas .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2.2 Olahraga a.penerbangan .pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) . lompat tinggi Contoh Aktiviti: .lonjakan . Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.gaya flosbury flop .gaya pelana . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. padang i.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->