RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan.1 Permainan 2. 2. memahami arahan serta peraturan. riang dan seronok melakukan aktiviti. 1. Pengurusan Kesihatan Diri 2. Permainan Bersyarat PK: 1.menulis dan merekod.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . Kesihatan Diri Dan Keluarga . Berasa yakin.Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan.memukul bola .bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 .1 Kesihatan Diri 1. Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh . Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: . y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan. Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2. Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol. Kemahiran.peraturan asas.larian .Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian.1 Sofbol Contoh Aktiviti: .1. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan.perasaan dengan yakin.cara mengurus diri Folio . 1.

1 Kesihatan Diri .1 Permainan 2. sebelum dan selepas waktu sekolah. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1. Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul. Catatan PJ : 1. y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.menjaga dan menyayangi diri sendiri. tekan tubi pada meja/bangku. Menerangkan langkah kebersihan yang 1.1 . Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar. Cara memegang raket Contoh Aktiviti: . . 2.1. Mengemas diri semasa.Pengurusan kesihatn diri.Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh. akil baligh. riang dn seronok ketika melakukan aktiviti. ihtilam Ujian Bertulis .pegang kilas .Merekodkan amalan asas kesihatan.pegang depan . Berasa yakin. Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan. .pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1.Badminton i. haid.seksualiti.

1 Permainan 2. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.berjalan dan berlari 1000M .setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan. Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio .servis Contoh Aktiviti: . Kemahiran.Senaman ritma selama 5 min.depan .banding & beza 1.lari/jalan 12 min.atas kepala . Aktiviti Contoh Aktiviti: . Perasaan Memahami perasaan .1 Daya Tahan Kardiovaskular.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .naik turun bangku gimnastik. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2. 1.2.Pertandingan 1. .2 Badminton . atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1. Contoh Aktiviti: .Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam. Kesihatan Diri Dan Keluarga.cara pukulan .perbincangan .1. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan. Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran.menyenarai . 2.tekan tubi .bangkit tubi lutut bengkok 5x .

Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: . i.perbincangan 1.melabel .duduk dan jangkau.meregang otot kaki . kekeluargaan . cara pukulan Pertandingan bersyarat. .mengilas badan ke kiri dan kekanan .Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja.1 Permainan 2. cara pegang raket Contoh Aktiviti: . Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan.mengecilkan badan . 2. Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul.1 Kelenturan Contoh Aktiviti: . Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.1. Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.pegang rata .3. Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1. ii.pegang kilas .pegang mendatar. Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan. Ujian kemahiran asas.pegang depan .2 Badminton. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan.

Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. iv. pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. . Pengamalan makan yang sihat. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii.4 Imbangan Contoh Aktiviti: . ragbi sentuh. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. 1 Permainan 2. 2. Kemahiran.1.lutut dan depan tangan. menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan. mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. PJ: I. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan.berdiri sambil mengangkat . 1 2.3. 1.Pemakanan 2. 1. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1.1. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin. i. Memahami . Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul. Permainan bersyarat.

sesuai untuk pertumbuhan badan. Permainan Bersyarat PJ: 1. Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang. Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang. imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Folio Ujian Lisan PJ: 2. Latihan litar Ujian Ketangkasan . Aktiviti atau tali Dirian bangau. iii.poster 2. Contoh Aktiviti: perbincangan . y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali.1 Permainan 2.6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan . Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan.cara pukulan servis PK: 2. Contoh Aktiviti: . Pengenalan cara makan yang sihat i.1.cara memegang raket . Pemakanan a.Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari.3 badminton. Kecergasan 26 Nilai: 1. makan pelbagai jenis makanan ii.1.

Keselamatan di sekolah .Keselamatan di tempat permainan . - Aktiviti berlari anak dan tukar arah.Keselamatan api .Keselamatan Contoh Aktiviti: . 01ahraga a.penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) .Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul.lari landas dan lonjakan . PK: 3.seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. y Menerangkan fasa-fasa lompatan . Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri.2. Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. Pemerhatian PJ: 2. Nilai.Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan. 2. Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran.3 Gimnastik d.Keselamatan di rumah . . Padang i. lompat tinggi Contoh Aktiviti: .Keselamatan di air 2. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian. Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2.Keselamatan di jalanraya .Melompat dekam melintasi tali 3.1. Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan.Skip dan tukar arah . y Lebih keyakinan .

Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika. Gerak edar Contoh Aktiviti: . Pusing badan.langkah waltz ii. Penyakit ticlak berjangkit.pusingan berdua atas 1 kaki 1. a.Lonjak dan menjaring bola tampar .Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal .3. Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2.pusingan beredar atas 2 kaki . memahami perasaan sendiri i.langkah schottische .Gimnastik i.7 Kuasa Contoh Aktiviti: . Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio . setelah dapat menolong keluarga.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I .langkah silang . jenis penyakit. y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. PK: 3.langkah ketingting . Pemerhatian Pemainan Bersyarat.2.Lonjak dan menjaringkan bola baling .2 Perasaan a. Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal. PJ: 2.

a. 1.tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan. Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit. Lebih keyakinan .Melabel . lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i.lonjakan . dari landas . Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2.Kuiz .2 Olahraga. Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: . Pemerhatian .8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: .Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.penerbangan . Padang i.pendaratan ii. Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan. seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari. Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul. b.Melukis .simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2.

Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal .menjawab soalan/kuiz .2 Pengurusan a. Contoh Aktiviti: .menyenaraikan .perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1.melukis 3.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.1 Keselamatan a. 1. makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan. pengurusan diri i. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.melabel .9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar .membina jadual . keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: .

pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) . lompat tinggi Contoh Aktiviti: . Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. padang i.Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2.gaya pelana . 2.lari landas .gaya flosbury flop .lonjakan . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.2 Olahraga a.penerbangan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful