RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 / 2011

Minggu

Tajuk

Objektif

Aktiviti 1.1 Daya Tahan Kardiovaskular a. berjalan dan berlari perlahan / pantas 1000m. Contoh Aktiviti: - naik turun bangku - perlahan/pantas - bersenam dengan ritma tanpa berhenti 

Catatan

PJ: 1. Kecergasan
Nilai: 1 a) berdikari b) kebebasan c) menyayangi tubuh badan

Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

berjalan dan berlari perlahan dan pantas sejauh 1000m. berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan ketika menjalani aktiviti. 

Pemerhatian senarai semak

PJ: 2. Kemahiran
Nilai: 2 a) b) c) d) mematuhi arahan disiplin semangat kesukanan keyakinan.

Di akhir proses p&p murid dapat: melakukan teknik kemahiran asas di dalam permainan sofbol. y Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan. y Menimbulkan minat dalam dirinya terhadap permainan sofbol Di akhir proses p&p murid dapat:
y y

PK: 1.Kesihatan Diri Dan Keluarga.
3 Nilai:

Mengenal diri sendiri dan mengamal penjagaan diri. Mengeksploitasi pengetahuan dan

y

1.1 Permainan 2.1. 1 sofbol Contoh aktiviti: cara memegang kayu bilangan bola (pitch) kedudukan kaki dan tangan Memukul bola Larian Peraturan asas. 1.1 Kesihatan Diri a. menjaga dan menyayangi diri sendiri seksualiti akil baligh 

Folio

Kemahiran.cara mengurus diri Folio . Pengurusan Kesihatan Diri 2. Merekod amalan asas kesihatan Contoh Aktiviti: .perasaan dengan yakin. memahami arahan serta peraturan.1 Kesihatan Diri 1.1 Permainan 2.1.memukul bola .menulis dan merekod. 2.bangkit tubi lutut bengkok 5x Tekan tubi gantung bengkok siku P J : 1 .1 Sofbol Contoh Aktiviti: . Nilai : Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 6 a) Bekerjasama b) kepimpinan memukul bola dengan cara dan teknik yang betul menyatakan alai yang digunakan dalam permainan sofbol. 1. Kesihatan Diri Dan Keluarga .2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: . Di akhir proses p&p murid dapat: Contoh aktiviti: menyenaraikan perubahan am fizikal selepas akil baligh . Pemerhatian 5 CUTI TAHUN BARU CINA PJ: 2.Minggu Tajuk a) menyayangi tubuh badan Objektif kemahiran kesihatan dalam kehidupan seharian. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan. riang dan seronok melakukan aktiviti. Berasa yakin. 1.Kecergasan y 4 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y y melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan.larian . y Aktiviti haid ihtilam Catatan Memahami dan melahirkan.peraturan asas. 7 Nilai: a) Kesyukuran Di akhir proses p&p murid dapat: y y merekod amalan kesihatan diri memahami kepentingan mengamalkan pengurusan kesihatan. Permainan Bersyarat PK: 1.

y Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Pengurusan kesihatn diri.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti diperingkat awal remaja.Badminton i.1 Kesihatan Diri . tekan tubi pada meja/bangku.Kesihatan Diri Dan Keluarga Di akhir proses p&p murid dapat: y y 12 Nilai: a) Hormat menghormati y menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku selepas akil baligh. ihtilam Ujian Bertulis .Merekodkan amalan asas kesihatan. Cara memegang raket Contoh Aktiviti: .menjaga dan menyayangi diri sendiri. Mengemas diri semasa. . Permainan Bersyarat PJ: 2 Kernahiran Nilai: 9 a) mematuhi arahan b) keyakinan 10 11 y memahami kemahiran asas permainan dengan baik Memegang raket dengan teknik yang betul. Berasa yakin.seksualiti. Kecergasan Nilai: 8 a) Semangat bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti dari setiap kemahiran yang diajar. Catatan PJ : 1.1 Permainan 2. 2.1 .pegang kilas . riang dn seronok ketika melakukan aktiviti. akil baligh.2 Kekuatan Contoh Aktiviti: tolak bahu berpasangan.pegang depan .pegang rata/mendatar UJIAN SUMATIF SATU CUTI PERTENGAHAN PENGGAL SATU PK: 1. Menerangkan langkah kebersihan yang 1.1. sebelum dan selepas waktu sekolah. . Di akhir proses p&p murid dapat: y y y 1. haid. Memahami dam melahirkan perasaan dengan yakin.

2.Minggu Tajuk b) Kasih sayang Objektif diambil semasa haid dan ihtilam.2 Badminton . Di akhir proses p&p murid dapat: y Menyenaraikan masalah-masalah remaja Folio . Kesihatan Diri Dan Keluarga.2 Daya Tahan Otot (abdomen) Contoh Aktiviti: .Pertandingan 1.menyenarai . Aktiviti Contoh Aktiviti: .servis Contoh Aktiviti: .2.1 Permainan 2.1 Daya Tahan Kardiovaskular. Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti.cara pukulan . Contoh Aktiviti: . Kemahiran.perbincangan . Menimbulkan minat dalam diri terhadap pelajaran. atas kepala dan servis dengan cara dan teknik yang betul Pemerhatian Permainan Bersyarat 15 PK: 1. Latihan litar(mengikut stesen) Ujian cooper PJ: 2. Perasaan Memahami perasaan . .lari/jalan 12 min.bangkit tubi lutut bengkok 5x .1.atas kepala . 1. 14 Nilai: a) mematuhi arahan b) keberanian Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan cara pikulan depan.berjalan dan berlari 1000M .depan .Senaman ritma selama 5 min.setelah dapat menolong Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan Nilai: 13 a) Disiplin b) Keyakinan y y y melakukan latihan litar mengikut stesen yang ditetapkan.tekan tubi .naik turun bangku gimnastik.banding & beza 1.

cara pukulan Pertandingan bersyarat.duduk dan jangkau. .Minggu Tajuk Objektif yang dihadapi oleh remaja.meregang otot kaki .1 Kelenturan Contoh Aktiviti: . Catatan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat menghormati y Di akhir proses p&p murid dapat: y PJ: 1.2 Badminton. cara pegang raket Contoh Aktiviti: . Ujian kemahiran asas.1 Permainan 2.keremajaan Contoh Aktiviti: buku skrap membanding dan membeza kumpul maklumat 1.mengilas badan ke kiri dan kekanan . Kecergasan 16 Nilai: a) Menyayangi tubuh badan y Melakukan sekurang-kurangnya sekali bagi setiap aktiviti yang dijalankan. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.melabel . i. ii. y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan. Aktiviti keluarga Contoh Aktiviti: . Menggunakan kemahiran dalam situasi permainan dan pertandingan.pegang mendatar.perbincangan 1.mengecilkan badan . kekeluargaan .pegang kilas . 2.pegang rata . Memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi memastikan keselamatan.pegang depan .3. Di akhir proses p&p murid dapat: y y y y Pemerhatian Pertandingan Kecergasan mengikut stesen PJ: I KEMAHIRAN (PJ) 17 Nilai: a) Bekerjasama b) berkeyakinan melakukan teknik kemahiran asas permainan badminton dengan betul. Mengenal pasti tanda-tanda keremajaan.1.

Memahami dan mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. iv. Memahami .1.4 Imbangan Contoh Aktiviti: . Pengamalan makan yang sihat. Kecergasan 20 Nilai: a) menyayangi tubuh badan b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y y melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan imbangan dengan riang dan yakin. 1. . mengenal pasti cara makan yang baik sertatatertib ketika makan. menerima Contoh Aktiviti: statik bergerak iii. Permainan bersyarat.Pemakanan 2. larian Contoh Aktiviti: berjalan sisi tukar arah 1. Meniti di atas kayu kecil Lembaran kerja Folio PJ: 2. makan buah-buahan dan sayur-sayuran v. Nilai: 19 a) b) c) d) bekerjasama disiplin keberanian keyakinan Di akhir proses p&p murid dapat: y y y Melakukan kemahiran hantaran dan menerima dari pelbagai arah cara yang betul.lutut dan depan tangan. 1 Permainan 2.3. ragbi sentuh. 2. Menerangkan jenis-jenis makanan yang bersih dan selamat. Mengamalkan nilai yang lebih baik semasa bersukan. 1 2. i. Kemahiran.1. Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. PJ: I. hantaran Contoh Aktiviti: statik bergerak ii.Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat: PK: 2 Gaya Hidup Sihat Nilai: 18 a) tata tertib y y y mengenal pasti cara pemilihan makanan yang sesuai untu perturnbuhan badan.berdiri sambil mengangkat . pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. 1.

6 Ketangkasan Contoh Aktiviti: melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan ketangkasan .poster 2.1 Permainan 2. imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. Melakar dan menulis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. Pilih makanan yang banyak mengandungi bijirin dan kekacang.1. Pemakanan a.cara pukulan servis PK: 2.1. Folio Ujian Lisan PJ: 2.3 badminton. Kemahiran Nilai: 25 a) bekerjasama b) kepimpinan c) disiplin Di akhir proses p&p murid dapat: Bermain badminton dengan semua kemahiran asas yang telah dipelajari. Permainan Bersyarat PJ: 1. sesuai untuk pertumbuhan badan. iii. y Membina keyakinan diri semasa melakukan aktiviti. Contoh Aktiviti: perbincangan . Aktiviti atau tali Dirian bangau. Gaya Hidup Sihat Nilai: 24 a) kebersihan mental dan fizikal b) kesederhanaan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Mengenal pasti cara pemilihan makanan yang. Pengenalan cara makan yang sihat i. Catatan 21 22 UJIAN PKSR SATU UJIAN PERTENGAHAN TAHUN SATU 23 2. Contoh Aktiviti: . y Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan Di akhir proses p&p murid dapat: y y Latihan amali. Kecergasan 26 Nilai: 1. Latihan litar Ujian Ketangkasan .Minggu Tajuk y Objektif Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam aktiviti yang dijalankan. makan pelbagai jenis makanan ii.cara memegang raket .

Mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi. Padang i. lompat tinggi Contoh Aktiviti: . Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran.penerbangan dan pendaratan Pemerhatian Pertandingan 30 SUMATIF 2 /PERCUBAAN SETARA UPSR (26 ± 29/7/2011) .Kemahiran 29 Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan diri c) Berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y melakukan teknik kemahiran di dalam acara lompat tinggi dengan cara yang betul.Keselamatan di rumah . Di akhir proses p&p murid dapat: y y Lembaran kerja Ujian bertulis PJ: 2.Keselamatan di jalanraya . 2.lari landas dan lonjakan .2. y Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran dalam kehidupan seharian. Kemahiran Nilai: 28 a) keberanian b) keyakinan diri Mematuhi arahan dan peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.Keselamatan di sekolah .Minggu Tajuk y Objektif berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yangmenyeronokkan.: 27 a) hormat menghormati b) berdikari c) berdisiplin Di akhir proses p&p murid dapat: y Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan semasa dalam perjalanan dan situasi tertentu bagi menjaga keselamatan diri. PK: 3.3 Gimnastik d. Pemerhatian PJ: 2.Skip dan tukar arah .seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya.Keselamatan di air 2.1. Gimnastik Artistik Contoh Aktiviti: rangkaian aktiviti Catatan Illinois a) berdisiplin b) berkeyakinan c) menyayangi tubuh badan. Nilai.Keselamatan di tempat permainan . - Aktiviti berlari anak dan tukar arah. . y Lebih keyakinan .Keselamatan api .Keselamatan Contoh Aktiviti: . y Menerangkan fasa-fasa lompatan .Melompat dekam melintasi tali 3. 01ahraga a.

3. jenis penyakit. Kemahiran Di akhir proses p&p murid dapat: 32 Nilai: a) b) c) d) Keberanian Keyakinan Disiplin Penghargaan terhadap nilai estetika.langkah schottische .Lonjak dan menjaringkan bola baling .langkah silang . memahami perasaan sendiri i. Contoh Aktiviti: . PJ: 2.2.Lonjak dan menjaring bola tampar . Penyakit ticlak berjangkit. Pusing badan. y y melakukan pergerakan mengikut cara dan fasa yang betul Mematuhi arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan.7 Kuasa Contoh Aktiviti: .pusingan beredar atas 2 kaki .langkah ketingting .langkah waltz ii.Gimnastik i. a.pusingan berdua atas 1 kaki 1. setelah dapat menolong keluarga. Pemerhatian Pemainan Bersyarat.2 Perasaan a. Kebersihan Dan Keselamatan Di akhir proses p&p murid dapat: Folio . Pemerhatian Di akhir proses p&p murid dapat: PJ: 1 Kecergasan y Nilai: 33 a) Keberanian b) Disiplin 34 y Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal. Gerak edar Contoh Aktiviti: . Contoh Aktviti: melukis poster perbincangan 2. PK: 3.Kesihatan Diri Dan Keluarga 31 Nilai: a) kebersihan mental/fizikal .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan PK: I . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.

Lebih keyakinan . Padang i.pendaratan ii. seronok danselamat semasa melakukan aktiviti bersama rakan sebaya. dari landas . Aktiviti Cara mencegah Catatan Ujian bertulis Contoh Aktiviti: .lonjakan .Kuiz .2 Olahraga. a.Melukis . Pertandingan Pemerhatian gaya pelana gaya flosbury flop PJ: I Kecergasan Nilai: 38 a) bekerjasama b) menghormati y y melakukan aktiviti dalam jangka masa yang ditetapkan setelah menerima arahan berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan suasana yang menyeronokkan.tampar lutut -merampas pundi kacang / bola secara berpasangan. Menunjukkan fasa-fasa lompatan yang telah dipelajari.Minggu Tajuk Nilai: a) patuh peraturan b) disiplin c) kasih sayang y y Objektif mengetahui jenis-jenis penyakit berjangkit dan cara mencegahnya.Melabel . Menerangkan tanda-tanda awal seseorang dijangkiti penyakit.simulasi 35 36 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL DUA / CUTI HARI RAYA AIDILFITRI PEPERIKSAAN UPSR (6/9 ± 8/9/2011) 2. 1. Di akhir proses p&p murid dapat: dengan cara Di akhir Proses p&p murid dapat: PJ: 2.8 Masa Tindak balas Contoh Aktiviti: . lompat tinggi CN= Contoh Aktiviti: i. b. Pemerhatian .penerbangan . Kemahiran Nilai: 37 a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y melakukan teknik lompat tinggi yang betul.

perbincangan Lembaran kerja Ujian bertulis 42 43 PKSR 2 (17 ± 20/10/2011) CUTI DEEPAVALI PJ: 1. pengurusan diri i.menjawab soalan/kuiz . makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan.9 Kepantasan Contoh Aktiviti: lari pecut 30M lari berganti-ganti 50M ujian Nelson Pemerhatian Latihan Litar .melukis 3. 1.menyenaraikan .2 Pengurusan a.melabel .Minggu Tajuk Objektif Aktiviti Catatan 39 40 pk SUMATIF 3 PJ: 3 Kesukanan Nilai: 41 a) Bermasyarakat b) Bekerjasama Di akhir proses p&p murid dapat: y y memahami arahan serta peraturan semasa beraktiviti bagi menjaga keselamatan mengenal pasti makanan yang sesuai semasa latihan dan bersukan 3.1 Keselamatan a. Contoh Aktiviti: .membina jadual . Kecergasan Nilai: Di akhir proses p&p murid dapat: y y 44 a) keberanian b) keyakinan c) disiplin Melakukan aktiviti bagi meningkatkan keupayaan kecergasan fizikal . keselamatan semasa aktiviti Contoh Aktiviti: . Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.

Kemahiran 46 Nilai: a) Disiplin b) Keyakinan c) Keberanian y y y Melakukan fasa-fasa melompat tinggi dengan betul memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.lonjakan . 2. padang i.lari landas .penerbangan .Minggu 45 pk Tajuk Objektif Aktiviti Catatan Di akhir proses p&p murid dapat PJ: 2.gaya flosbury flop .2 Olahraga a. Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.gaya pelana . lompat tinggi Contoh Aktiviti: .pendaratan Pemerhatian 47 48 CUTI AKHIR TAHUN (19/11/2011 ± 1/1/2012) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful