P. 1
RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6 2010

RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6 2010

|Views: 336|Likes:
Dipublikasikan oleh M'ZulAdam

More info:

Published by: M'ZulAdam on Feb 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6

MINGGU 1 TEMA/TAJUK TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Hak dan Tanggungjawab Kanak-kanak TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Keperluan Terjaga Kehidupan Bahagia TEMA 1 SAYANG DIRI Berikan Perlindungan Serikan Kehidupan TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Ilmu ditimba masa depan terbina TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Aktiviti disertai,kejayaan dikecapi TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Hak terjaga tanggungjawab terpelihara HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menerangkan hak dan tanggungajwab kanak-kanak - mengamalkan hak dan tanggungjawab kayak-kanak - Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan keperluan asas kanak-kanak - mengamalkan cara hidup yang sederhana. - menghargai keperluan hidup yang sedia ada. Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyenaraikan cara-cara kanak-kanak diberi perlindungan - Bertindak secara bertanggungjawab - Bersyukur dengan anugerah Tuhan Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyenaraikan tujuan mereka bersekolah - mengamalkan sikap ingin belajar dan berjaya - mengenang jasa dan pengorbanan guru Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan tujuan menyertai sesuatu aktiviti - melibatkan diri dalam aktiviti berkumpulan - berbangga menyertai sesuatu aktiviti Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan hak dan tanggungjawab mereka - mengamalkan hak dan tanggungjawab mereka - menghargai hak dan tanggungjawab mereka AKTIVITI Rujuk Buku Teks m/s 2 & 3

2

Rujuk Buku Teks m/s 3 & 4

3

Rujuk Buku Teks m/s 5 & 6

4

Rujuk Buku Teks m/s 7 & 8

5

Rujuk Buku Teks m/s 9 & 10

6

Rujuk Buku Teks m/s 11

murid dapat: .mempraktikkan pengajaran dalam petikan sumber agama dan kepercayaan .menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .mengamalkan hubungan yang mesra dengan anggota keluarga yang lebih tua . murid dapat: . murid dapat: .menghormati jasa anggota keluarga Pada akhir pelajaran ini.menulis meses untuk meluahkan perasaan kasih sayang kepada anggota keluarga .menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga .menyayangi ibubapa dan anggota keluarga Pada akhir pelajaran ini.menjelaskan cara menghormati anggota keluarga yang lebih tua .hidup diberkati Rujuk Buku Teks m/s 20 & 21 .menghormati jasa anggota keluarga yang lebih tua Rujuk Buku Teks m/s 12.menunjukkan tanda hormat lepada anggota keluarga .menyenaraikan petkan tentang keharmonian keluaga daripada sumber agama dan kepercayaan . murid dapat: . murid dapat: .13 & 14 8 Rujuk Buku Teks m/s 15 & 16 9 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Muliakan agama keluarga sentosa Rujuk Buku Teks m/s 17 10 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Kasih dicurah hidup meriah Rujuk Buku Teks m/s 18 & 19 11 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Keluarga dihormati.menyatakan cara meluahkan perasaan kasih sayang kepada anggota keluarga .menyenaraikan cara mewujudkan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .besyukur dengan adanya panduan hidup daripada sumber agama dan kepercayaan Pada akhir pelajaran ini.7 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Hormati keluarga hidup bahagia Pada akhir pelajaran ini.menghargai jasa anggota keluarga mengikut tuntutan agama dan kepercayaan Pada akhir pelajaran ini.

menggunakan kemudahan awam dengan betul .menjelaskan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat .bersyukur kerana mempunyai pelbagai kemudahan di sekolah Rujuk Buku Teks m/s 25 & 26 15 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menggunakan harta benda sekolah secara bertanggungjawab .12 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Hidup beriman keluarga tenteram Pada akhir pelajaran ini.menyenaraikan cara menjaga hartabenda sekolah .menyatakan tema kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .menghargai kemudahan awam Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .berbangga dengan keluarga harmoni yang dimiliki Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .berbangga dengan kemudahan awam yang disediakan Rujuk Buku Teks m/s 27 & 28 16 Rujuk Buku Teks m/s 29 .menjaga kemudahan awam dan persekitaran .menggunakan kemudahan awam secara bijak . murid dapat: . Tajuk: Tanggungjawab terhadap persekitaran TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyatakan tindakan yang perlu diambil untuk menjaga kemudahan awam .menyatakan cara menggunakan kemudahan awam dengan betul .menghargai hartabenda sekolah dan kemudahan yang disediakan Rujuk Buku Teks m/s 22 13 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Tajuk: Sekolah Kita Tanggungjawab Kita TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Tajuk: Kemudahan Tersedia Kehidupan Selesa Rujuk Buku Teks m/s 23 & 24 14 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghasilkan penanda buku bertemakan kehidupan keluarga . Tajuk: Bersama fikirkan demi Kesejahteraan TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.

menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab .menyatakan keperluan kemudahan awam .menyertai aktiviti bagi memelihara kebersihan dan keceriaan persekitaran . Tajuk: Alam sekitar terjaga Kehidupan bahagia.menyayangi kawasan persekitaran Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.melibatkan diri dalam penjagaan kebersihan dan keceriaan persekitaran . Tajuk: Tinjauan Kemudahan Awam Setempat/ Kemudahan dihargai nikmat disyukuri TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran Rujuk Buku Teks m/s 33 & 34 19 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menjaga kebersihan persekitaran .menyatakan kepentingan menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran .membuat keputusan yang bijak bagi mengatasi masalah kekurangan kemudahan awam .mensyukuri nikmat alam sekitar yang bersih dan ceria Rujuk Buku Teks m/s 40 & 41 .menghargai alam sekitar Rujuk Buku Teks m/s 35. Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .31 & 32 18 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghargai dan menyayangi kemudahan awam Rujuk Buku Teks m/s 30.17 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Tajuk: Bersama berbakti Persekitaran berseri Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Tajuk: Hidup sepakat membawa berkat.menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran .36& 37 20 Rujuk Buku Teks m/s 38 & 39 21 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyenaraikan kesan jika masyarakat tidak memelihara kebersihan dan keceriaan persekitaran .menjelaskan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran . Tajuk: Pemeliharaan Kebersihan dan Keceriaan Persekitaran TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.

Tajuk: Kembara disertai.menyertai aktiviti rukun tetangga .menyenaraikan tugas dan peranan bomba dan penyelamat MASYARAKAT.melibatkan diri dalam projek membersihkan kelas .menjelaskan peranan agensi tempatan . Tanggungjwab dirasai TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menerangkan kepentingan mengitar semula bahan terpakai . Tajuk: Kelas ceria belajar selesa TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.bekerjasama dengan bomba dan penyelamat untuk keselamatan Tajuk: bersama Bomba dan Penyelamat sedia berkhidmat .22 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menejelaskan tanggungjawab menjaga kebersihan dan keceriaan kelas. . Tajuk: Rakyat bermuafakat Negara berkat Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghargai peranan dan tanggungjawab agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 42 & 43 23 Rujuk Buku Teks m/s 44 24 Rujuk Buku Teks m/s 45.menjelaskan kepentingan tUgas dan peranan rukun tetangga .menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan .menghargai peranan dan tanggungajawab bomba dan penyelamat TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menghargai peranan dan tanggungjawab rukun tetangga.berbaangga dengan kelas yang bersih dan ceria Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Tajuk: Peranan Agensi Tempatan Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . .46 & 47 25 TEMA 3 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN .mengumpulkan bahan terpakai untuk digitar semula .menghargai kerjasama yang diberikan bagi menjayakan aktiviti yang dirancang Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Rujuk Buku Teks m/s 48 & 49 26 Rujuk Buku Teks m/s 50 & 51 .

berbangga dengan keunikan pelbagai agama dan kepercayaan masyarakat Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 58 & 59 31 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Agama dianuti Kepecayaan diikuti Pada akhir pengajaran ini.berinteraksi dengan anggota agensi tempatan .menceritakan tugas dan peranan seharaian anggota agensi tempatan .menganalkan agama dan kepercayaan yang diwarisi turun-temurun .menjelaskan kepentingan agensi tempatan .menghasilkan rízala tentang agensi tempatan .menghargai hubungan baik dengan anggota agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 52 & 53 28 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Tajuk: Agensi Tempatan memberikan keselesaan TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Kenali dan Apresiasi kekayaan Budaya Malaysia Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghargai peranan dan tanggungjawab majlis daerah Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghormati agama dan kepercayaan yang terdapat di negara kita Rujuk Buku Teks m/s 60 & 61 .menerangkan perkhidmatan yang dijalankan oleh majlis daerah .menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .menyenaraikan agama dan kepercayaan yang terdapat di negara kita .menghargai peranan dan tanggungjawab agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 54.membantu dan bekejasama dengan majlis daerah untuk kesejahteraan bersama . murid dapat : . Tajuk: Khidmat cemerlang Hidup Gemilang TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. murid dapat : .hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum .55 & 56 29 Rujuk Buku Teks m/s 57 30 Pada akhir pengajaran ini. Tajuk: Agensi dikenali Khidmat dihargai TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.27 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.

melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .menjelaskan amalan budaya dalam kehidupan .berbamgga dengan budaza yang diamalkan dalam keluarga Rujuk Buku Teks m/s 66 & 67 34 Rujuk Buku Teks m/s 68 35 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Tanggungjawab mengekalkan Kepelbgaian Warisan Budaya Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 69.menyertai lawatan untuk mendapatkan maklumat tentang kebudayaan pelbagai kaum .membuat kajian mengenai kepercayaan kaum di negara kita Kepercayaan diketahui Budaya dihormati .mempraktikkan warisan budaya dalam kehidupan .menghormati perayaan kaum lain Rujuk Buku Teks m/s 64 & 65 33 TEMA 4 Pada akhir pengajaran ini.menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .menjelaskan kepelbagaian kepercayaan kaum di negara kita Tajuk .76 & 77 .mengapresiasi warisan budaya Pada akhir pengajaran ini.73 & 74 37 Rujuk Buku Teks m/s 75.menghormati amalan budaya kaum lain TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Apresiasi Budaya Warisan terpelihara Pada akhir pengajaran ini.meraikan perayaan pelbagai kaum di Malaysia . murid dapat : .32 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Rumah Terbuka Hati Gembira Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : KENALI BUDAYA MALAYSIA .menyenaraikan kepelbagaian warisan budaya Malaysia . murid dapat : .menghuraikan tanggungajwab keluarga bagi mengekalkan wraisan budaya . murid dapat : .menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : . murid dapat : .70 & 71 36 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Keluarga berwibawa kesinambungan budaya TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Genarasi muda pewaris budaya Rujuk Buku Teks m/s 72.menghuraikan faedah meraikan perayaan bersama kaum-kaum lain .berbangga dengan keunikan pelbagai agama dan kepercayaan Pada akhir pengajaran ini.mengamalkan warisan budaya dalam kehidupan .

murid dapat : . murid dapat : .menghuraikan cara menghasilkan ciptaan seni warisan budaya .38 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Sekolah berbudaya murid bahagia TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Aktiviti disertai budaya diingat TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Budaya disanjung hidup beruntung TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Perjuangan Tokoh-tokoh kebanggan negara TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Tokoh Kebanggaan dalam kenangan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Jasamu di kenang Budimu di sanjung Pada akhir pengajaran ini.menjelaskan kepelbagaian warisan budaya .mencontohi semangat perjuangan tokoh pejuang kemerdekaan .melibatkan diri dalam aktiviti kebudayaan . murid dapat : .menghuraikan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia .menghormati dan menghargai jasa tokoh kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .menjelaskan perjuangan tokoh pembentukan negara Malaysia .menyertai aktiviti bagi memperkenalkan warisan budaya .berbangga dengan warisan budaya Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .mengekalkan tradisi warisan budaya .menyanjung sumbangan tokoh pembentukan Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 78& 79 39 Rujuk Buku Teks m/s 80 40 Rujuk Buku Teks m/s 81 41 Rujuk Buku Teks m/s 82.mengumpulkan maklumat perjuangan tokoh pembentukan Malaysia .menghargai warisan budaya Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .menghormati kepelbagaian warisan budaya Pada akhir pengajaran ini.menyatakan perjuangan tokoh kemerdekaan 1957 .menyatakan peranan sekolah bagi mengekalkan warisan budaya .83 & 84 42 Rujuk Buku Teks m/s 85 & 86 43 Rujuk Buku Teks m/s 87 & 88 .mengamalkan semangat patriotik .menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara Pada akhir pengajaran ini.

menceritakan riwayat hidup perjuangan tokoh kemerdekaan . murid dapat : .berbangga terhadap kemerdekaan negara Pada akhir pengajaran ini.mengumpulkan keratan akhbar mengenai kemerdekaan dan pembentukan Malaysia .mengenang jasa tokoh kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini.menyatakan sifat seseorang yang mempunyai semangat patriotic .menyenaraikan tema hari kemerdekaan . murid dapat : .menghargai kemerdekaan negara kita Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .menjelaskan perjuangan tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia .mencipta tema dan logo hari kemerdekaan .44 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk Tokoh Berjasa nama terpelihara TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Hari Kemerdekaan membawa harapan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk : Berita akhbar memberikan iktibar Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara . murid dapat : .mempraktikkan tingkahlaku patriotic .berbangga menjadi warganegara yang patriotik Rujuk Buku Teks m/s 89& 90 45 Rujuk Buku Teks m/s 91 & 92 46 Rujuk Buku Teks m/s 93 47 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk Rakyat Patriotik negara dinamik Rujuk Buku Teks m/s 94 & 95 48 Rujuk Buku Teks m/s 96 & 97 .mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan .menghormati hari kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini.mengamalkan tingkah laku patriotik .

menghargai gaya hidup sihat Pada akhir pelajaran ini. murid dapat : . murid dapat : .menyatakan cara menjaga keselamata negara .mengamalkan keharmonian dalam pergaulan harian .menjelaskan kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat . murid dapat : .melibatkan diri dalam aktiviti bercirikan patriotik .49 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Rakyat bersatu Negara maju TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Keharmonian disemai kehidupan damai Pada akhir pengajaran ini.menghargai keamanan dan keharmonian negara Pada akhir pengajaran ini.berbangga menjadi warganegara yang patriotik Pada akhir pelajaran ini.menghargai hidup dalam negara yang aman dan harmoni Rujuk Buku Teks m/s 98 & 99 50 Rujuk Buku Teks m/s 100 & 101 51 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Negara selamat satu Rahmat TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Negara Merdeka Rakyat sejahtera TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Hidup sihat dan cergas TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Gejala dijauhi hidup berseri Pada akhir pengajaran ini.mengamalkan gaya hidup sihat .menyertai aktiviti yang dapat meningkatkan gaya hidup sihat .menghuraikan ciri-ciri gaya hidup sihat .menyenaraikan cara mengamalkan tingkahlaku patriotik .bersyukur hidup dalam negara yang aman dan harmoni Pada akhir pengajaran ini.membantu menjaga keselamatan negara . murid dapat : . murid dapat : .menyatakan cara memupuk keharmonian dalam negara . murid dapat : .menyenaraikan kepentingan amalan muhibbah .berbangga dengn gaya hidup sihat Rujuk Buku Teks m/s 102 52 Rujuk Buku Teks m/s 103 53 Rujuk Buku Teks m/s 104 & 105 54 Rujuk Buku Teks m/s 106 & 107 .mengamalkan sikap muhibbah .

murid dapat : .menyenaraikan langkah menyelesaikan konflik .menyenaraikan ciri gaya hidup ssihat .bersyukur kerana dapat menyelesaikan konflik Pada akhir pelajaran ini.menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial .menghasilkan buku panduan keselamatan diri .55 TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Bijak fikiran waras tindakan TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Amalan sihat hidup selamat TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Baik Teladan jadi ikutan TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Keselamatan dijaga hidup sempurna Pada akhir pelajaran ini.menghargai gaya hidup sihat Rujuk Buku Teks m/s 108& 109 56 Rujuk Buku Teks m/s 110& 111 57 Rujuk Buku Teks m/s 112 & 113 58 Pada akhir pelajaran ini.mengamalkan gaya hidup sihat .mengambil tindakan yang rasional dalam pelbagai situasi . murid dapat : .membuat keputusan yang rasional dalam menyelesaikan konflik .berbangga dengan tindakan rasional yang diambil Pada akhir pelajaran ini.menghargai keselamatan diri Rujuk buku teks m/s 114 .menyenaraikan kepentingan menjaga keselamatan . murid dapat : . murid dapat : .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->