P. 1
RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6 2010

RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6 2010

|Views: 336|Likes:
Dipublikasikan oleh M'ZulAdam

More info:

Published by: M'ZulAdam on Feb 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSK TAHUN 6

MINGGU 1 TEMA/TAJUK TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Hak dan Tanggungjawab Kanak-kanak TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Keperluan Terjaga Kehidupan Bahagia TEMA 1 SAYANG DIRI Berikan Perlindungan Serikan Kehidupan TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Ilmu ditimba masa depan terbina TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Aktiviti disertai,kejayaan dikecapi TEMA 1 SAYANG DIRI Tajuk: Hak terjaga tanggungjawab terpelihara HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menerangkan hak dan tanggungajwab kanak-kanak - mengamalkan hak dan tanggungjawab kayak-kanak - Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan keperluan asas kanak-kanak - mengamalkan cara hidup yang sederhana. - menghargai keperluan hidup yang sedia ada. Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyenaraikan cara-cara kanak-kanak diberi perlindungan - Bertindak secara bertanggungjawab - Bersyukur dengan anugerah Tuhan Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyenaraikan tujuan mereka bersekolah - mengamalkan sikap ingin belajar dan berjaya - mengenang jasa dan pengorbanan guru Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan tujuan menyertai sesuatu aktiviti - melibatkan diri dalam aktiviti berkumpulan - berbangga menyertai sesuatu aktiviti Pada akhir pelajaran ini, murid dapat: - menyatakan hak dan tanggungjawab mereka - mengamalkan hak dan tanggungjawab mereka - menghargai hak dan tanggungjawab mereka AKTIVITI Rujuk Buku Teks m/s 2 & 3

2

Rujuk Buku Teks m/s 3 & 4

3

Rujuk Buku Teks m/s 5 & 6

4

Rujuk Buku Teks m/s 7 & 8

5

Rujuk Buku Teks m/s 9 & 10

6

Rujuk Buku Teks m/s 11

7 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Hormati keluarga hidup bahagia Pada akhir pelajaran ini.mempraktikkan pengajaran dalam petikan sumber agama dan kepercayaan .menjelaskan cara menghormati anggota keluarga yang lebih tua . murid dapat: .mengamalkan hubungan yang mesra dengan anggota keluarga yang lebih tua .menyenaraikan cara mewujudkan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . murid dapat: .menghormati jasa anggota keluarga yang lebih tua Rujuk Buku Teks m/s 12.hidup diberkati Rujuk Buku Teks m/s 20 & 21 . murid dapat: .menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga .menulis meses untuk meluahkan perasaan kasih sayang kepada anggota keluarga . murid dapat: .13 & 14 8 Rujuk Buku Teks m/s 15 & 16 9 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Muliakan agama keluarga sentosa Rujuk Buku Teks m/s 17 10 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Kasih dicurah hidup meriah Rujuk Buku Teks m/s 18 & 19 11 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Keluarga dihormati.menyatakan cara meluahkan perasaan kasih sayang kepada anggota keluarga .menyenaraikan petkan tentang keharmonian keluaga daripada sumber agama dan kepercayaan .menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .menghargai jasa anggota keluarga mengikut tuntutan agama dan kepercayaan Pada akhir pelajaran ini.besyukur dengan adanya panduan hidup daripada sumber agama dan kepercayaan Pada akhir pelajaran ini.menghormati jasa anggota keluarga Pada akhir pelajaran ini.menyayangi ibubapa dan anggota keluarga Pada akhir pelajaran ini. murid dapat: .menunjukkan tanda hormat lepada anggota keluarga .

berbangga dengan kemudahan awam yang disediakan Rujuk Buku Teks m/s 27 & 28 16 Rujuk Buku Teks m/s 29 .menggunakan kemudahan awam dengan betul .bersyukur kerana mempunyai pelbagai kemudahan di sekolah Rujuk Buku Teks m/s 25 & 26 15 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghasilkan penanda buku bertemakan kehidupan keluarga .menyatakan tema kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . Tajuk: Kemudahan Tersedia Kehidupan Selesa Rujuk Buku Teks m/s 23 & 24 14 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menggunakan harta benda sekolah secara bertanggungjawab .berbangga dengan keluarga harmoni yang dimiliki Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .12 TEMA : 2 SAYANGI KELUARGA Tajuk: Hidup beriman keluarga tenteram Pada akhir pelajaran ini.menjaga kemudahan awam dan persekitaran . Tajuk: Tanggungjawab terhadap persekitaran TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menggunakan kemudahan awam secara bijak .menjelaskan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat .menghargai hartabenda sekolah dan kemudahan yang disediakan Rujuk Buku Teks m/s 22 13 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menghargai kemudahan awam Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menyatakan tindakan yang perlu diambil untuk menjaga kemudahan awam . murid dapat: . Tajuk: Sekolah Kita Tanggungjawab Kita TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyatakan cara menggunakan kemudahan awam dengan betul .menyenaraikan cara menjaga hartabenda sekolah . Tajuk: Bersama fikirkan demi Kesejahteraan TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.

menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab .menyayangi kawasan persekitaran Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Tajuk: Hidup sepakat membawa berkat.menjaga kebersihan persekitaran .menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran . Tajuk: Tinjauan Kemudahan Awam Setempat/ Kemudahan dihargai nikmat disyukuri TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyatakan kepentingan menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran .mensyukuri nikmat alam sekitar yang bersih dan ceria Rujuk Buku Teks m/s 40 & 41 .36& 37 20 Rujuk Buku Teks m/s 38 & 39 21 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyertai aktiviti bagi memelihara kebersihan dan keceriaan persekitaran . TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Tajuk: Pemeliharaan Kebersihan dan Keceriaan Persekitaran TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menghargai dan menyayangi kemudahan awam Rujuk Buku Teks m/s 30.menyenaraikan kesan jika masyarakat tidak memelihara kebersihan dan keceriaan persekitaran .31 & 32 18 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menjelaskan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran .berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran Rujuk Buku Teks m/s 33 & 34 19 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .melibatkan diri dalam penjagaan kebersihan dan keceriaan persekitaran .membuat keputusan yang bijak bagi mengatasi masalah kekurangan kemudahan awam . Tajuk: Alam sekitar terjaga Kehidupan bahagia.menyatakan keperluan kemudahan awam .17 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menghargai alam sekitar Rujuk Buku Teks m/s 35. Tajuk: Bersama berbakti Persekitaran berseri Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .

Tajuk: Peranan Agensi Tempatan Pada akhir pelajaran ini murid dapat: . Rujuk Buku Teks m/s 48 & 49 26 Rujuk Buku Teks m/s 50 & 51 . .menghargai kerjasama yang diberikan bagi menjayakan aktiviti yang dirancang Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menyenaraikan tugas dan peranan bomba dan penyelamat MASYARAKAT.menghargai peranan dan tanggungjawab rukun tetangga.menghargai peranan dan tanggungjawab agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 42 & 43 23 Rujuk Buku Teks m/s 44 24 Rujuk Buku Teks m/s 45. Tajuk: Kelas ceria belajar selesa TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.berbaangga dengan kelas yang bersih dan ceria Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menejelaskan tanggungjawab menjaga kebersihan dan keceriaan kelas.bekerjasama dengan bomba dan penyelamat untuk keselamatan Tajuk: bersama Bomba dan Penyelamat sedia berkhidmat .menerangkan kepentingan mengitar semula bahan terpakai .menjelaskan peranan agensi tempatan .22 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menyertai aktiviti rukun tetangga . Tanggungjwab dirasai TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan .mengumpulkan bahan terpakai untuk digitar semula .menghargai peranan dan tanggungajawab bomba dan penyelamat TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Tajuk: Kembara disertai. .46 & 47 25 TEMA 3 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN . Tajuk: Rakyat bermuafakat Negara berkat Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .melibatkan diri dalam projek membersihkan kelas .menjelaskan kepentingan tUgas dan peranan rukun tetangga .

menerangkan perkhidmatan yang dijalankan oleh majlis daerah .berinteraksi dengan anggota agensi tempatan .berbangga dengan keunikan pelbagai agama dan kepercayaan masyarakat Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 58 & 59 31 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Agama dianuti Kepecayaan diikuti Pada akhir pengajaran ini.menganalkan agama dan kepercayaan yang diwarisi turun-temurun .hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum .membantu dan bekejasama dengan majlis daerah untuk kesejahteraan bersama .menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .27 TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. murid dapat : .menghargai hubungan baik dengan anggota agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 52 & 53 28 Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .55 & 56 29 Rujuk Buku Teks m/s 57 30 Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .menghargai peranan dan tanggungjawab majlis daerah Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .menghormati agama dan kepercayaan yang terdapat di negara kita Rujuk Buku Teks m/s 60 & 61 .menjelaskan kepentingan agensi tempatan .menceritakan tugas dan peranan seharaian anggota agensi tempatan .menyenaraikan agama dan kepercayaan yang terdapat di negara kita . Tajuk: Agensi dikenali Khidmat dihargai TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT. Tajuk: Khidmat cemerlang Hidup Gemilang TEMA 3 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT.menghasilkan rízala tentang agensi tempatan .menghargai peranan dan tanggungjawab agensi tempatan Rujuk Buku Teks m/s 54. Tajuk: Agensi Tempatan memberikan keselesaan TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Kenali dan Apresiasi kekayaan Budaya Malaysia Pada akhir pelajaran ini murid dapat: .

murid dapat : KENALI BUDAYA MALAYSIA .mengapresiasi warisan budaya Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .70 & 71 36 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Keluarga berwibawa kesinambungan budaya TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Genarasi muda pewaris budaya Rujuk Buku Teks m/s 72.76 & 77 . murid dapat : .32 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Rumah Terbuka Hati Gembira Pada akhir pengajaran ini. murid dapat : .mengamalkan warisan budaya dalam kehidupan .menghormati perayaan kaum lain Rujuk Buku Teks m/s 64 & 65 33 TEMA 4 Pada akhir pengajaran ini.menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia Pada akhir pengajaran ini.menghuraikan faedah meraikan perayaan bersama kaum-kaum lain . murid dapat : .menghuraikan tanggungajwab keluarga bagi mengekalkan wraisan budaya .73 & 74 37 Rujuk Buku Teks m/s 75.menyenaraikan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .menjelaskan kepelbagaian kepercayaan kaum di negara kita Tajuk .meraikan perayaan pelbagai kaum di Malaysia .membuat kajian mengenai kepercayaan kaum di negara kita Kepercayaan diketahui Budaya dihormati .menjelaskan amalan budaya dalam kehidupan .menyertai lawatan untuk mendapatkan maklumat tentang kebudayaan pelbagai kaum . murid dapat : .melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .mempraktikkan warisan budaya dalam kehidupan .berbamgga dengan budaza yang diamalkan dalam keluarga Rujuk Buku Teks m/s 66 & 67 34 Rujuk Buku Teks m/s 68 35 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Tanggungjawab mengekalkan Kepelbgaian Warisan Budaya Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 69.berbangga dengan keunikan pelbagai agama dan kepercayaan Pada akhir pengajaran ini.menghormati amalan budaya kaum lain TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Apresiasi Budaya Warisan terpelihara Pada akhir pengajaran ini.

mencontohi semangat perjuangan tokoh pejuang kemerdekaan .mengumpulkan maklumat perjuangan tokoh pembentukan Malaysia .menghormati kepelbagaian warisan budaya Pada akhir pengajaran ini.menyanjung sumbangan tokoh pembentukan Malaysia Rujuk Buku Teks m/s 78& 79 39 Rujuk Buku Teks m/s 80 40 Rujuk Buku Teks m/s 81 41 Rujuk Buku Teks m/s 82.menghormati dan menghargai jasa tokoh kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini.menghuraikan cara menghasilkan ciptaan seni warisan budaya . murid dapat : . murid dapat : .menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara Pada akhir pengajaran ini.melibatkan diri dalam aktiviti kebudayaan . murid dapat : . murid dapat : .menyatakan perjuangan tokoh kemerdekaan 1957 .38 TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Sekolah berbudaya murid bahagia TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Aktiviti disertai budaya diingat TEMA 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA Tajuk Budaya disanjung hidup beruntung TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Perjuangan Tokoh-tokoh kebanggan negara TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Tokoh Kebanggaan dalam kenangan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Jasamu di kenang Budimu di sanjung Pada akhir pengajaran ini.mengamalkan semangat patriotik .menjelaskan perjuangan tokoh pembentukan negara Malaysia . murid dapat : .menjelaskan kepelbagaian warisan budaya .menghuraikan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia .83 & 84 42 Rujuk Buku Teks m/s 85 & 86 43 Rujuk Buku Teks m/s 87 & 88 .menyatakan peranan sekolah bagi mengekalkan warisan budaya . murid dapat : .menghargai warisan budaya Pada akhir pengajaran ini.berbangga dengan warisan budaya Pada akhir pengajaran ini.menyertai aktiviti bagi memperkenalkan warisan budaya .mengekalkan tradisi warisan budaya .

berbangga terhadap kemerdekaan negara Pada akhir pengajaran ini.mengumpulkan keratan akhbar mengenai kemerdekaan dan pembentukan Malaysia . murid dapat : .menghormati hari kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini.mengenang jasa tokoh kemerdekaan Pada akhir pengajaran ini.44 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk Tokoh Berjasa nama terpelihara TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Hari Kemerdekaan membawa harapan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk : Berita akhbar memberikan iktibar Pada akhir pengajaran ini.menyatakan sifat seseorang yang mempunyai semangat patriotic .berbangga menjadi warganegara yang patriotik Rujuk Buku Teks m/s 89& 90 45 Rujuk Buku Teks m/s 91 & 92 46 Rujuk Buku Teks m/s 93 47 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk Rakyat Patriotik negara dinamik Rujuk Buku Teks m/s 94 & 95 48 Rujuk Buku Teks m/s 96 & 97 .menceritakan riwayat hidup perjuangan tokoh kemerdekaan .menjelaskan perjuangan tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia . murid dapat : . murid dapat : .menyenaraikan tema hari kemerdekaan . murid dapat : .menghargai kemerdekaan negara kita Pada akhir pengajaran ini.mencipta tema dan logo hari kemerdekaan .mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan . murid dapat : .mengamalkan tingkah laku patriotik .menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara .mempraktikkan tingkahlaku patriotic .

menjelaskan kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat .mengamalkan gaya hidup sihat .menghargai hidup dalam negara yang aman dan harmoni Rujuk Buku Teks m/s 98 & 99 50 Rujuk Buku Teks m/s 100 & 101 51 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Negara selamat satu Rahmat TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Negara Merdeka Rakyat sejahtera TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Hidup sihat dan cergas TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Gejala dijauhi hidup berseri Pada akhir pengajaran ini.menyenaraikan cara mengamalkan tingkahlaku patriotik .melibatkan diri dalam aktiviti bercirikan patriotik . murid dapat : .berbangga dengn gaya hidup sihat Rujuk Buku Teks m/s 102 52 Rujuk Buku Teks m/s 103 53 Rujuk Buku Teks m/s 104 & 105 54 Rujuk Buku Teks m/s 106 & 107 .mengamalkan keharmonian dalam pergaulan harian . murid dapat : .menghuraikan ciri-ciri gaya hidup sihat . murid dapat : .menyertai aktiviti yang dapat meningkatkan gaya hidup sihat .menyatakan cara menjaga keselamata negara .menyenaraikan kepentingan amalan muhibbah .49 TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Rakyat bersatu Negara maju TEMA 5 MALAYSIA NEGARAKU Tajuk: Keharmonian disemai kehidupan damai Pada akhir pengajaran ini.menyatakan cara memupuk keharmonian dalam negara .membantu menjaga keselamatan negara . murid dapat : .berbangga menjadi warganegara yang patriotik Pada akhir pelajaran ini.bersyukur hidup dalam negara yang aman dan harmoni Pada akhir pengajaran ini.mengamalkan sikap muhibbah . murid dapat : .menghargai keamanan dan keharmonian negara Pada akhir pengajaran ini.menghargai gaya hidup sihat Pada akhir pelajaran ini. murid dapat : .

berbangga dengan tindakan rasional yang diambil Pada akhir pelajaran ini. murid dapat : . murid dapat : .mengamalkan gaya hidup sihat .membuat keputusan yang rasional dalam menyelesaikan konflik .menyenaraikan ciri gaya hidup ssihat .menyenaraikan kepentingan menjaga keselamatan .menghasilkan buku panduan keselamatan diri .menghargai keselamatan diri Rujuk buku teks m/s 114 .menyenaraikan langkah menyelesaikan konflik . murid dapat : .menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial .55 TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Bijak fikiran waras tindakan TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Amalan sihat hidup selamat TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Baik Teladan jadi ikutan TEMA 6 SEDIA HADAPI CABARAN Tajuk: Keselamatan dijaga hidup sempurna Pada akhir pelajaran ini. murid dapat : .mengambil tindakan yang rasional dalam pelbagai situasi .menghargai gaya hidup sihat Rujuk Buku Teks m/s 108& 109 56 Rujuk Buku Teks m/s 110& 111 57 Rujuk Buku Teks m/s 112 & 113 58 Pada akhir pelajaran ini.bersyukur kerana dapat menyelesaikan konflik Pada akhir pelajaran ini.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->