Buku Skrap Kajian Tempatan Geografi Fizikal Malaysia

Disediakan oleh: Kelas: 5 Usaha 28 April 2008

1

Kandungan
‡ A. Bentuk Muka Bumi ‡ B. Cuaca dan Iklim di Malaysia ‡ C. Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

2

A. Bentuk Muka Bumi Malaysia 3 .

‡ Tanah Tinggi ‡ Tanah tinggi terdiri daripada banjaran. http://www.com/photo_album/cameron/images/page_11.mmadventure. gunung. dataran dan bukit.jpg 4 .

my/ukmportal/images/payabakau4.jpg 5 .‡ Tanah Pamah ‡ Tanah pamah merupakan kawasan tanah rendah yang datar dan beralun.com/nzinghas3/lake. tasik atau paya.geocities. Di tanah pamah biasanya terdapat sungai. http://www.ukm.gif http://www.

my/knet/percuma/menyusur_bot_SungaiPahang.karyanet.com.jpg 6 . http://www.Saliran Sungai mengalir daripada kawasan tanah tinggi ke kawasan tanah rendah dan terus ke laut.

cuti.jpg http://www.jpg 7 .net/malaysia_singapore/images/Perhentian/images/09804%202 0060217%201320-44%20Pulau%20Perhentian%20Besar-panarcsoft%20panoramaker3e.my/Sub/Perak/lumut2.com.Pinggir Laut dan Pulau Terdapat banyak pulau dan pantai yang indah di Malaysia.asiapictures. http://www.

Cuaca Dan Iklim Di Malaysia Cuaca dan iklim di Malaysia Ciri iklim Faktor Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Bencana -Suhu -Angin -Hujan -Garisan lintang -Angin monsun -Ketinggian -Kepulauan -Pertanian -Perikanan -Pelancongan -Pembalakan -Banjir -Tiupan angin kencang 8 .B.

2°C ‡ Angin Dan Hujan ‡ Angin Monsun Barat Daya Mei ² September ‡ Angin Monsun Timur November ² Mac ‡ Jumlah hujan setahun 2600mm 9 .‡Ciri Iklim ‡ Suhu ‡ Purata suhu tahunan negara 27°C ‡ Perbezaan suhu setiap bulan bagi sesuatu tempat 1°C .

Tempat yang paling banyak menerima hujan ialah Bukit Larut.Faktor Iklim Garisan Lintang Kedudukan Malaysia terletak di antara garisan lintang 1°U . (1190 mm setahun) 10 .7°U iaitu berhampiran Khatulistiwa yang menyebabkan Malaysia mempunyai iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun. (4216 mm setahun) Tempat yang paling sikit menerima hujan ialah Kuala Pilah. Angin Monsun Angin Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya mempengaruhi taburan hujan.

‡ Kawasan pedalaman yang jauh dari laut mempunyai suhu lebih tinggi. 11 .‡ Ketinggian ‡ Tanah tinggi mempunyai suhu yang lebih rendah berbanding dengan kawasan rendah. ‡ Kepulauan ‡ Suhu di pulau lebih rendah kerana dipengaruhi air di sekililingnya.

jpg/300pxSawah_padi.wikimedia.‡Pengaruh Iklim Terhadap Kegiatan Ekonomi ‡ Pertanian ‡ Hujan yang banyak dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai bagi aktiviti pertanian seperti menanam padi. sayur .jpg 12 . kelapa sawit.sayuran dan buah ² buahan. http://upload.org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Sawah_padi.

http://www.go.‡ Perikanan ‡ Aktiviti perikanan dijalankan di kawasan tepi laut dan kepulauan. ‡ Pada musim monsun timur laut bertiup.id/images/potensi/ikan2.infokom-sulteng. nelayan di pantai timur tidak dapat turun ke laut.jpg 13 .

com/slideshow/OtherTrips/ThailandMalaysia/Malaysia/P erhentians/picture5.ianandwendy. ‡ Aktiviti pelancongan yang dijalankan ialah pengusahaan hotel dan chalet.htm 14 . jualan cenderamata dan aktiviti sukan air. http://www.‡ Pelancongan ‡ Cuaca panas sepanjang tahun dan pulaupulau yang indah menyebabkan ramai pelancong datang ke Malaysia terutama mereka dari negara empat musim.

‡ Pembalakan ‡ Iklim Khatulistiwa iaitu panas dan lembab sepanjang tahun menyebabkan Malaysia mempunyai hutan hujan tropika yang luas. ‡ Aktiviti pembalakan dijalankan terutama di Sabah dan Sarawak.jpg 15 .org/gellery/hutan-gundul. http://damarnet.

Bencana Alam Hujan lebat dan air kencang menyebabkan banjir dan kemusnahan tempat tinggal.uk/media/images/42448000/jpg/_42448999_wade_afp416. http://newsimg.jpg 16 .co.bbc.

C. Tumbuh-Tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 17 .

‡ Hutan Hujan Tropika ‡ Tumbuh-Tumbuhan ‡ Pokok kayu keras seperti meranti.my/img/mam_2016d_7140.jpg 18 .batconservation. cengal. gajah. kera.wwf.org/bat%20images/malyian. ‡ Hutan ini juga menjadi habitat bagi harimau. beruang dan musang. keruing dan balau tumbuh di dalam hutan hujan tropika.org.jpg http://www. http://assets.

http://idarohaida.blogspot. biawak dan buaya.Hutan Paya Air Tawar ‡ Pokok yang tumbuh di sini ialah mengkuang.html 19 .com/2007_05_01_archive. ‡ Di hutan nipah terdapat hidupan seperti ular. nipah gelam dan palma.

nipah dan paku pakis. biawak dan ular tinggal di kawasan ini.jpg 20 . memerang.Hutan Paya Air Masin ‡ ‡ Tumbuhan terdiri daripada pokok bakau. ramin. http://asianimages.com/2006/08/picture-539. Burung bangau. kera. gelam.files.wordpress. nibung.

jpg 21 .flickr. ‡ Di hutan pokok ru terdapat burung dan monyet. manakala ular didapati di pantai berlumpur.Hutan Pantai ‡ Hidupan Liar ‡ Pokok yang tahan tiupan angin seperti ru. mengkuang laut dan kelapa tumbuh di sini. http://photos17.com/22387995_11a2f3eb6f_m.

‡ Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung.files.Hutan Gunung ‡ Pokok seperti laurel.wordpress.com/2007/06/kantongsemar. burung rajawali dan siamang tinggal di sini. paku pakis. http://tumbuh. orkid dan periuk kera terdapat di sini.jpg 22 .

Pelbagai sumber gambar di Internet. ‡ 2. SivarajanA/L Ponniah. Dewan Bahasa dan Pustaka.Rujukan ‡ 1. 23 . Kajian Tempatan Tahun 5 Sekolah Kebangsaan Buku Teks. Roslan bin Yatim. Ahmad. A. Rahman bin T. 2006.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful