Buku Skrap Kajian Tempatan Geografi Fizikal Malaysia

Disediakan oleh: Kelas: 5 Usaha 28 April 2008

1

Kandungan
‡ A. Bentuk Muka Bumi ‡ B. Cuaca dan Iklim di Malaysia ‡ C. Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

2

Bentuk Muka Bumi Malaysia 3 .A.

jpg 4 . http://www. gunung. dataran dan bukit.‡ Tanah Tinggi ‡ Tanah tinggi terdiri daripada banjaran.mmadventure.com/photo_album/cameron/images/page_11.

gif http://www. Di tanah pamah biasanya terdapat sungai.ukm.jpg 5 .‡ Tanah Pamah ‡ Tanah pamah merupakan kawasan tanah rendah yang datar dan beralun. tasik atau paya.my/ukmportal/images/payabakau4.geocities. http://www.com/nzinghas3/lake.

com.my/knet/percuma/menyusur_bot_SungaiPahang.karyanet.jpg 6 .Saliran Sungai mengalir daripada kawasan tanah tinggi ke kawasan tanah rendah dan terus ke laut. http://www.

net/malaysia_singapore/images/Perhentian/images/09804%202 0060217%201320-44%20Pulau%20Perhentian%20Besar-panarcsoft%20panoramaker3e.asiapictures.Pinggir Laut dan Pulau Terdapat banyak pulau dan pantai yang indah di Malaysia.cuti.com.jpg 7 .jpg http://www.my/Sub/Perak/lumut2. http://www.

Cuaca Dan Iklim Di Malaysia Cuaca dan iklim di Malaysia Ciri iklim Faktor Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Bencana -Suhu -Angin -Hujan -Garisan lintang -Angin monsun -Ketinggian -Kepulauan -Pertanian -Perikanan -Pelancongan -Pembalakan -Banjir -Tiupan angin kencang 8 .B.

2°C ‡ Angin Dan Hujan ‡ Angin Monsun Barat Daya Mei ² September ‡ Angin Monsun Timur November ² Mac ‡ Jumlah hujan setahun 2600mm 9 .‡Ciri Iklim ‡ Suhu ‡ Purata suhu tahunan negara 27°C ‡ Perbezaan suhu setiap bulan bagi sesuatu tempat 1°C .

Angin Monsun Angin Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya mempengaruhi taburan hujan. Tempat yang paling banyak menerima hujan ialah Bukit Larut.Faktor Iklim Garisan Lintang Kedudukan Malaysia terletak di antara garisan lintang 1°U . (4216 mm setahun) Tempat yang paling sikit menerima hujan ialah Kuala Pilah. (1190 mm setahun) 10 .7°U iaitu berhampiran Khatulistiwa yang menyebabkan Malaysia mempunyai iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun.

‡ Kawasan pedalaman yang jauh dari laut mempunyai suhu lebih tinggi. ‡ Kepulauan ‡ Suhu di pulau lebih rendah kerana dipengaruhi air di sekililingnya. 11 .‡ Ketinggian ‡ Tanah tinggi mempunyai suhu yang lebih rendah berbanding dengan kawasan rendah.

sayur .‡Pengaruh Iklim Terhadap Kegiatan Ekonomi ‡ Pertanian ‡ Hujan yang banyak dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai bagi aktiviti pertanian seperti menanam padi. kelapa sawit.wikimedia.jpg/300pxSawah_padi.sayuran dan buah ² buahan.org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Sawah_padi.jpg 12 . http://upload.

nelayan di pantai timur tidak dapat turun ke laut.‡ Perikanan ‡ Aktiviti perikanan dijalankan di kawasan tepi laut dan kepulauan.jpg 13 . http://www.go.infokom-sulteng.id/images/potensi/ikan2. ‡ Pada musim monsun timur laut bertiup.

‡ Pelancongan ‡ Cuaca panas sepanjang tahun dan pulaupulau yang indah menyebabkan ramai pelancong datang ke Malaysia terutama mereka dari negara empat musim.ianandwendy. http://www.com/slideshow/OtherTrips/ThailandMalaysia/Malaysia/P erhentians/picture5.htm 14 . jualan cenderamata dan aktiviti sukan air. ‡ Aktiviti pelancongan yang dijalankan ialah pengusahaan hotel dan chalet.

jpg 15 . http://damarnet.‡ Pembalakan ‡ Iklim Khatulistiwa iaitu panas dan lembab sepanjang tahun menyebabkan Malaysia mempunyai hutan hujan tropika yang luas.org/gellery/hutan-gundul. ‡ Aktiviti pembalakan dijalankan terutama di Sabah dan Sarawak.

co.bbc.Bencana Alam Hujan lebat dan air kencang menyebabkan banjir dan kemusnahan tempat tinggal. http://newsimg.uk/media/images/42448000/jpg/_42448999_wade_afp416.jpg 16 .

Tumbuh-Tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 17 .C.

jpg http://www.‡ Hutan Hujan Tropika ‡ Tumbuh-Tumbuhan ‡ Pokok kayu keras seperti meranti. gajah.my/img/mam_2016d_7140.batconservation. ‡ Hutan ini juga menjadi habitat bagi harimau. keruing dan balau tumbuh di dalam hutan hujan tropika. http://assets.jpg 18 . beruang dan musang. kera.org.wwf. cengal.org/bat%20images/malyian.

html 19 . biawak dan buaya. nipah gelam dan palma. ‡ Di hutan nipah terdapat hidupan seperti ular.com/2007_05_01_archive.Hutan Paya Air Tawar ‡ Pokok yang tumbuh di sini ialah mengkuang.blogspot. http://idarohaida.

ramin. Burung bangau.files. memerang.com/2006/08/picture-539. nibung.jpg 20 . kera. biawak dan ular tinggal di kawasan ini. nipah dan paku pakis. http://asianimages. gelam.Hutan Paya Air Masin ‡ ‡ Tumbuhan terdiri daripada pokok bakau.wordpress.

mengkuang laut dan kelapa tumbuh di sini. ‡ Di hutan pokok ru terdapat burung dan monyet.jpg 21 .Hutan Pantai ‡ Hidupan Liar ‡ Pokok yang tahan tiupan angin seperti ru. manakala ular didapati di pantai berlumpur. http://photos17.com/22387995_11a2f3eb6f_m.flickr.

files.com/2007/06/kantongsemar.wordpress.Hutan Gunung ‡ Pokok seperti laurel. orkid dan periuk kera terdapat di sini.jpg 22 . http://tumbuh. ‡ Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung. burung rajawali dan siamang tinggal di sini. paku pakis.

SivarajanA/L Ponniah. 23 . A. Kajian Tempatan Tahun 5 Sekolah Kebangsaan Buku Teks. Rahman bin T. Dewan Bahasa dan Pustaka. 2006.Rujukan ‡ 1. ‡ 2. Pelbagai sumber gambar di Internet. Ahmad. Roslan bin Yatim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful