Buku Skrap Kajian Tempatan Geografi Fizikal Malaysia

Disediakan oleh: Kelas: 5 Usaha 28 April 2008

1

Kandungan
‡ A. Bentuk Muka Bumi ‡ B. Cuaca dan Iklim di Malaysia ‡ C. Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

2

Bentuk Muka Bumi Malaysia 3 .A.

http://www.jpg 4 .mmadventure. dataran dan bukit.‡ Tanah Tinggi ‡ Tanah tinggi terdiri daripada banjaran. gunung.com/photo_album/cameron/images/page_11.

gif http://www. tasik atau paya.‡ Tanah Pamah ‡ Tanah pamah merupakan kawasan tanah rendah yang datar dan beralun.com/nzinghas3/lake. Di tanah pamah biasanya terdapat sungai.jpg 5 .my/ukmportal/images/payabakau4. http://www.ukm.geocities.

karyanet.my/knet/percuma/menyusur_bot_SungaiPahang.Saliran Sungai mengalir daripada kawasan tanah tinggi ke kawasan tanah rendah dan terus ke laut.jpg 6 .com. http://www.

jpg http://www.net/malaysia_singapore/images/Perhentian/images/09804%202 0060217%201320-44%20Pulau%20Perhentian%20Besar-panarcsoft%20panoramaker3e.my/Sub/Perak/lumut2.jpg 7 .asiapictures.Pinggir Laut dan Pulau Terdapat banyak pulau dan pantai yang indah di Malaysia.cuti.com. http://www.

B. Cuaca Dan Iklim Di Malaysia Cuaca dan iklim di Malaysia Ciri iklim Faktor Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Bencana -Suhu -Angin -Hujan -Garisan lintang -Angin monsun -Ketinggian -Kepulauan -Pertanian -Perikanan -Pelancongan -Pembalakan -Banjir -Tiupan angin kencang 8 .

‡Ciri Iklim ‡ Suhu ‡ Purata suhu tahunan negara 27°C ‡ Perbezaan suhu setiap bulan bagi sesuatu tempat 1°C .2°C ‡ Angin Dan Hujan ‡ Angin Monsun Barat Daya Mei ² September ‡ Angin Monsun Timur November ² Mac ‡ Jumlah hujan setahun 2600mm 9 .

Faktor Iklim Garisan Lintang Kedudukan Malaysia terletak di antara garisan lintang 1°U . Tempat yang paling banyak menerima hujan ialah Bukit Larut.7°U iaitu berhampiran Khatulistiwa yang menyebabkan Malaysia mempunyai iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun. (1190 mm setahun) 10 . (4216 mm setahun) Tempat yang paling sikit menerima hujan ialah Kuala Pilah. Angin Monsun Angin Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya mempengaruhi taburan hujan.

‡ Kepulauan ‡ Suhu di pulau lebih rendah kerana dipengaruhi air di sekililingnya. ‡ Kawasan pedalaman yang jauh dari laut mempunyai suhu lebih tinggi.‡ Ketinggian ‡ Tanah tinggi mempunyai suhu yang lebih rendah berbanding dengan kawasan rendah. 11 .

kelapa sawit.wikimedia.jpg 12 .org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Sawah_padi. http://upload.sayuran dan buah ² buahan.jpg/300pxSawah_padi. sayur .‡Pengaruh Iklim Terhadap Kegiatan Ekonomi ‡ Pertanian ‡ Hujan yang banyak dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai bagi aktiviti pertanian seperti menanam padi.

id/images/potensi/ikan2.‡ Perikanan ‡ Aktiviti perikanan dijalankan di kawasan tepi laut dan kepulauan. nelayan di pantai timur tidak dapat turun ke laut. http://www. ‡ Pada musim monsun timur laut bertiup.jpg 13 .infokom-sulteng.go.

com/slideshow/OtherTrips/ThailandMalaysia/Malaysia/P erhentians/picture5.‡ Pelancongan ‡ Cuaca panas sepanjang tahun dan pulaupulau yang indah menyebabkan ramai pelancong datang ke Malaysia terutama mereka dari negara empat musim. jualan cenderamata dan aktiviti sukan air.ianandwendy. http://www.htm 14 . ‡ Aktiviti pelancongan yang dijalankan ialah pengusahaan hotel dan chalet.

http://damarnet. ‡ Aktiviti pembalakan dijalankan terutama di Sabah dan Sarawak.jpg 15 .org/gellery/hutan-gundul.‡ Pembalakan ‡ Iklim Khatulistiwa iaitu panas dan lembab sepanjang tahun menyebabkan Malaysia mempunyai hutan hujan tropika yang luas.

co.uk/media/images/42448000/jpg/_42448999_wade_afp416. http://newsimg.jpg 16 .bbc.Bencana Alam Hujan lebat dan air kencang menyebabkan banjir dan kemusnahan tempat tinggal.

C. Tumbuh-Tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 17 .

gajah. cengal.jpg 18 . keruing dan balau tumbuh di dalam hutan hujan tropika. kera.my/img/mam_2016d_7140. ‡ Hutan ini juga menjadi habitat bagi harimau.wwf.batconservation.jpg http://www. beruang dan musang.org. http://assets.‡ Hutan Hujan Tropika ‡ Tumbuh-Tumbuhan ‡ Pokok kayu keras seperti meranti.org/bat%20images/malyian.

blogspot.com/2007_05_01_archive. http://idarohaida.html 19 . ‡ Di hutan nipah terdapat hidupan seperti ular. biawak dan buaya. nipah gelam dan palma.Hutan Paya Air Tawar ‡ Pokok yang tumbuh di sini ialah mengkuang.

wordpress.Hutan Paya Air Masin ‡ ‡ Tumbuhan terdiri daripada pokok bakau. ramin.com/2006/08/picture-539. kera. http://asianimages.files. memerang. nibung. Burung bangau. biawak dan ular tinggal di kawasan ini. nipah dan paku pakis.jpg 20 . gelam.

jpg 21 .flickr.Hutan Pantai ‡ Hidupan Liar ‡ Pokok yang tahan tiupan angin seperti ru.com/22387995_11a2f3eb6f_m. manakala ular didapati di pantai berlumpur. mengkuang laut dan kelapa tumbuh di sini. http://photos17. ‡ Di hutan pokok ru terdapat burung dan monyet.

Hutan Gunung ‡ Pokok seperti laurel. paku pakis. ‡ Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung. http://tumbuh.com/2007/06/kantongsemar. burung rajawali dan siamang tinggal di sini.wordpress.jpg 22 . orkid dan periuk kera terdapat di sini.files.

Pelbagai sumber gambar di Internet. SivarajanA/L Ponniah. Dewan Bahasa dan Pustaka. A. 23 . ‡ 2. Roslan bin Yatim. Kajian Tempatan Tahun 5 Sekolah Kebangsaan Buku Teks. 2006. Rahman bin T.Rujukan ‡ 1. Ahmad.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful