Buku Skrap Kajian Tempatan Geografi Fizikal Malaysia

Disediakan oleh: Kelas: 5 Usaha 28 April 2008

1

Kandungan
‡ A. Bentuk Muka Bumi ‡ B. Cuaca dan Iklim di Malaysia ‡ C. Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

2

Bentuk Muka Bumi Malaysia 3 .A.

mmadventure. dataran dan bukit. gunung.com/photo_album/cameron/images/page_11. http://www.jpg 4 .‡ Tanah Tinggi ‡ Tanah tinggi terdiri daripada banjaran.

com/nzinghas3/lake.‡ Tanah Pamah ‡ Tanah pamah merupakan kawasan tanah rendah yang datar dan beralun.gif http://www.jpg 5 . tasik atau paya.ukm.geocities. Di tanah pamah biasanya terdapat sungai.my/ukmportal/images/payabakau4. http://www.

Saliran Sungai mengalir daripada kawasan tanah tinggi ke kawasan tanah rendah dan terus ke laut.my/knet/percuma/menyusur_bot_SungaiPahang.karyanet.com. http://www.jpg 6 .

asiapictures.com. http://www.cuti.jpg http://www.jpg 7 .my/Sub/Perak/lumut2.Pinggir Laut dan Pulau Terdapat banyak pulau dan pantai yang indah di Malaysia.net/malaysia_singapore/images/Perhentian/images/09804%202 0060217%201320-44%20Pulau%20Perhentian%20Besar-panarcsoft%20panoramaker3e.

B. Cuaca Dan Iklim Di Malaysia Cuaca dan iklim di Malaysia Ciri iklim Faktor Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Bencana -Suhu -Angin -Hujan -Garisan lintang -Angin monsun -Ketinggian -Kepulauan -Pertanian -Perikanan -Pelancongan -Pembalakan -Banjir -Tiupan angin kencang 8 .

2°C ‡ Angin Dan Hujan ‡ Angin Monsun Barat Daya Mei ² September ‡ Angin Monsun Timur November ² Mac ‡ Jumlah hujan setahun 2600mm 9 .‡Ciri Iklim ‡ Suhu ‡ Purata suhu tahunan negara 27°C ‡ Perbezaan suhu setiap bulan bagi sesuatu tempat 1°C .

Faktor Iklim Garisan Lintang Kedudukan Malaysia terletak di antara garisan lintang 1°U .7°U iaitu berhampiran Khatulistiwa yang menyebabkan Malaysia mempunyai iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun. (1190 mm setahun) 10 . (4216 mm setahun) Tempat yang paling sikit menerima hujan ialah Kuala Pilah. Angin Monsun Angin Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya mempengaruhi taburan hujan. Tempat yang paling banyak menerima hujan ialah Bukit Larut.

‡ Kawasan pedalaman yang jauh dari laut mempunyai suhu lebih tinggi. ‡ Kepulauan ‡ Suhu di pulau lebih rendah kerana dipengaruhi air di sekililingnya. 11 .‡ Ketinggian ‡ Tanah tinggi mempunyai suhu yang lebih rendah berbanding dengan kawasan rendah.

http://upload.org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Sawah_padi. kelapa sawit.wikimedia.sayuran dan buah ² buahan.jpg 12 . sayur .jpg/300pxSawah_padi.‡Pengaruh Iklim Terhadap Kegiatan Ekonomi ‡ Pertanian ‡ Hujan yang banyak dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai bagi aktiviti pertanian seperti menanam padi.

infokom-sulteng.go.id/images/potensi/ikan2. nelayan di pantai timur tidak dapat turun ke laut.‡ Perikanan ‡ Aktiviti perikanan dijalankan di kawasan tepi laut dan kepulauan. http://www. ‡ Pada musim monsun timur laut bertiup.jpg 13 .

ianandwendy.‡ Pelancongan ‡ Cuaca panas sepanjang tahun dan pulaupulau yang indah menyebabkan ramai pelancong datang ke Malaysia terutama mereka dari negara empat musim. http://www.htm 14 .com/slideshow/OtherTrips/ThailandMalaysia/Malaysia/P erhentians/picture5. ‡ Aktiviti pelancongan yang dijalankan ialah pengusahaan hotel dan chalet. jualan cenderamata dan aktiviti sukan air.

http://damarnet.‡ Pembalakan ‡ Iklim Khatulistiwa iaitu panas dan lembab sepanjang tahun menyebabkan Malaysia mempunyai hutan hujan tropika yang luas.org/gellery/hutan-gundul. ‡ Aktiviti pembalakan dijalankan terutama di Sabah dan Sarawak.jpg 15 .

co.uk/media/images/42448000/jpg/_42448999_wade_afp416.bbc.jpg 16 .Bencana Alam Hujan lebat dan air kencang menyebabkan banjir dan kemusnahan tempat tinggal. http://newsimg.

Tumbuh-Tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 17 .C.

‡ Hutan ini juga menjadi habitat bagi harimau.‡ Hutan Hujan Tropika ‡ Tumbuh-Tumbuhan ‡ Pokok kayu keras seperti meranti.org.my/img/mam_2016d_7140. http://assets. cengal.wwf. gajah. beruang dan musang.batconservation.org/bat%20images/malyian. keruing dan balau tumbuh di dalam hutan hujan tropika.jpg 18 .jpg http://www. kera.

http://idarohaida. biawak dan buaya.blogspot.Hutan Paya Air Tawar ‡ Pokok yang tumbuh di sini ialah mengkuang. ‡ Di hutan nipah terdapat hidupan seperti ular. nipah gelam dan palma.html 19 .com/2007_05_01_archive.

files. Burung bangau. ramin. gelam.jpg 20 . biawak dan ular tinggal di kawasan ini.Hutan Paya Air Masin ‡ ‡ Tumbuhan terdiri daripada pokok bakau. http://asianimages.com/2006/08/picture-539. kera. nipah dan paku pakis. nibung.wordpress. memerang.

flickr.jpg 21 . mengkuang laut dan kelapa tumbuh di sini. http://photos17. ‡ Di hutan pokok ru terdapat burung dan monyet.Hutan Pantai ‡ Hidupan Liar ‡ Pokok yang tahan tiupan angin seperti ru.com/22387995_11a2f3eb6f_m. manakala ular didapati di pantai berlumpur.

com/2007/06/kantongsemar. http://tumbuh. orkid dan periuk kera terdapat di sini. ‡ Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung.files.jpg 22 . burung rajawali dan siamang tinggal di sini.Hutan Gunung ‡ Pokok seperti laurel. paku pakis.wordpress.

Kajian Tempatan Tahun 5 Sekolah Kebangsaan Buku Teks. 23 . Dewan Bahasa dan Pustaka. Rahman bin T.Rujukan ‡ 1. Roslan bin Yatim. ‡ 2. Pelbagai sumber gambar di Internet. SivarajanA/L Ponniah. 2006. A. Ahmad.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.