P. 1
Buku Skrap Kajian Tempatan Tahun 5

Buku Skrap Kajian Tempatan Tahun 5

5.0

|Views: 19,353|Likes:
Dipublikasikan oleh Aida Nectar

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Aida Nectar on Feb 28, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

Buku Skrap Kajian Tempatan Geografi Fizikal Malaysia

Disediakan oleh: Kelas: 5 Usaha 28 April 2008

1

Kandungan
‡ A. Bentuk Muka Bumi ‡ B. Cuaca dan Iklim di Malaysia ‡ C. Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar

2

Bentuk Muka Bumi Malaysia 3 .A.

com/photo_album/cameron/images/page_11. dataran dan bukit.‡ Tanah Tinggi ‡ Tanah tinggi terdiri daripada banjaran. gunung.jpg 4 . http://www.mmadventure.

geocities. http://www.‡ Tanah Pamah ‡ Tanah pamah merupakan kawasan tanah rendah yang datar dan beralun.gif http://www.my/ukmportal/images/payabakau4.jpg 5 .ukm. tasik atau paya. Di tanah pamah biasanya terdapat sungai.com/nzinghas3/lake.

my/knet/percuma/menyusur_bot_SungaiPahang.jpg 6 .Saliran Sungai mengalir daripada kawasan tanah tinggi ke kawasan tanah rendah dan terus ke laut.karyanet. http://www.com.

cuti.my/Sub/Perak/lumut2.jpg 7 .com.jpg http://www.net/malaysia_singapore/images/Perhentian/images/09804%202 0060217%201320-44%20Pulau%20Perhentian%20Besar-panarcsoft%20panoramaker3e. http://www.Pinggir Laut dan Pulau Terdapat banyak pulau dan pantai yang indah di Malaysia.asiapictures.

Cuaca Dan Iklim Di Malaysia Cuaca dan iklim di Malaysia Ciri iklim Faktor Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Bencana -Suhu -Angin -Hujan -Garisan lintang -Angin monsun -Ketinggian -Kepulauan -Pertanian -Perikanan -Pelancongan -Pembalakan -Banjir -Tiupan angin kencang 8 .B.

‡Ciri Iklim ‡ Suhu ‡ Purata suhu tahunan negara 27°C ‡ Perbezaan suhu setiap bulan bagi sesuatu tempat 1°C .2°C ‡ Angin Dan Hujan ‡ Angin Monsun Barat Daya Mei ² September ‡ Angin Monsun Timur November ² Mac ‡ Jumlah hujan setahun 2600mm 9 .

Faktor Iklim Garisan Lintang Kedudukan Malaysia terletak di antara garisan lintang 1°U . (4216 mm setahun) Tempat yang paling sikit menerima hujan ialah Kuala Pilah. Tempat yang paling banyak menerima hujan ialah Bukit Larut. (1190 mm setahun) 10 . Angin Monsun Angin Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya mempengaruhi taburan hujan.7°U iaitu berhampiran Khatulistiwa yang menyebabkan Malaysia mempunyai iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun.

‡ Ketinggian ‡ Tanah tinggi mempunyai suhu yang lebih rendah berbanding dengan kawasan rendah. ‡ Kepulauan ‡ Suhu di pulau lebih rendah kerana dipengaruhi air di sekililingnya. ‡ Kawasan pedalaman yang jauh dari laut mempunyai suhu lebih tinggi. 11 .

jpg/300pxSawah_padi.‡Pengaruh Iklim Terhadap Kegiatan Ekonomi ‡ Pertanian ‡ Hujan yang banyak dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai bagi aktiviti pertanian seperti menanam padi.jpg 12 . kelapa sawit.sayuran dan buah ² buahan.org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Sawah_padi. http://upload. sayur .wikimedia.

‡ Perikanan ‡ Aktiviti perikanan dijalankan di kawasan tepi laut dan kepulauan.jpg 13 . nelayan di pantai timur tidak dapat turun ke laut. http://www.go. ‡ Pada musim monsun timur laut bertiup.id/images/potensi/ikan2.infokom-sulteng.

htm 14 .‡ Pelancongan ‡ Cuaca panas sepanjang tahun dan pulaupulau yang indah menyebabkan ramai pelancong datang ke Malaysia terutama mereka dari negara empat musim.ianandwendy. ‡ Aktiviti pelancongan yang dijalankan ialah pengusahaan hotel dan chalet.com/slideshow/OtherTrips/ThailandMalaysia/Malaysia/P erhentians/picture5. http://www. jualan cenderamata dan aktiviti sukan air.

org/gellery/hutan-gundul. http://damarnet.jpg 15 . ‡ Aktiviti pembalakan dijalankan terutama di Sabah dan Sarawak.‡ Pembalakan ‡ Iklim Khatulistiwa iaitu panas dan lembab sepanjang tahun menyebabkan Malaysia mempunyai hutan hujan tropika yang luas.

bbc.jpg 16 .Bencana Alam Hujan lebat dan air kencang menyebabkan banjir dan kemusnahan tempat tinggal.co.uk/media/images/42448000/jpg/_42448999_wade_afp416. http://newsimg.

C. Tumbuh-Tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 17 .

gajah.‡ Hutan Hujan Tropika ‡ Tumbuh-Tumbuhan ‡ Pokok kayu keras seperti meranti.jpg 18 .org/bat%20images/malyian. kera. ‡ Hutan ini juga menjadi habitat bagi harimau. cengal.wwf. http://assets.jpg http://www. keruing dan balau tumbuh di dalam hutan hujan tropika. beruang dan musang.batconservation.org.my/img/mam_2016d_7140.

‡ Di hutan nipah terdapat hidupan seperti ular. http://idarohaida. nipah gelam dan palma.html 19 .Hutan Paya Air Tawar ‡ Pokok yang tumbuh di sini ialah mengkuang. biawak dan buaya.blogspot.com/2007_05_01_archive.

nipah dan paku pakis.com/2006/08/picture-539. gelam. biawak dan ular tinggal di kawasan ini. kera.files. ramin.jpg 20 . Burung bangau. memerang. nibung.wordpress. http://asianimages.Hutan Paya Air Masin ‡ ‡ Tumbuhan terdiri daripada pokok bakau.

Hutan Pantai ‡ Hidupan Liar ‡ Pokok yang tahan tiupan angin seperti ru. manakala ular didapati di pantai berlumpur.com/22387995_11a2f3eb6f_m.flickr. http://photos17. ‡ Di hutan pokok ru terdapat burung dan monyet. mengkuang laut dan kelapa tumbuh di sini.jpg 21 .

Hutan Gunung ‡ Pokok seperti laurel. paku pakis.wordpress.com/2007/06/kantongsemar. orkid dan periuk kera terdapat di sini. burung rajawali dan siamang tinggal di sini. http://tumbuh.files. ‡ Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung.jpg 22 .

Rujukan ‡ 1. SivarajanA/L Ponniah. Dewan Bahasa dan Pustaka. Roslan bin Yatim. ‡ 2. Pelbagai sumber gambar di Internet. A. Ahmad. Rahman bin T. 2006. 23 . Kajian Tempatan Tahun 5 Sekolah Kebangsaan Buku Teks.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->