Mula

Keluar

Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini.Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«. .

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

khususnya dari daerah Rawa.Diperkenalkan dari Sumatera. keramaian atau pesta kampung. . majlis menyambut pembesar negeri. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan.

Biasa dipersembahkan di majlis keramaian.Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. . Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita.

Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian.Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. .

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

. Berasal dari Tanah Besar China. Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan.Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia.

. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu. Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis.Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung.

. Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini. Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina.Juga berasal dari negara China.

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu. .Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India. India Kebiasaannya.

. bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala.

Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka. .Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi. . menyediakan kuih-muih dan air tapai.

Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan. .Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut. kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan.. Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang.

Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang. .Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak.

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

iii D. iv II III IV Keluar . iii. iii. ii.1. i. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A. i. ii. iv B. ii. i. Antara berikut. iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C.

.

Diiringi oleh petikan gambus. paluan kompang dan rebana D. Tarian Melayu yang terkenal C. Terkenal di negeri Johor B.2. Adakalanya para penyanyi. Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A. penari tak sedar diri .

.

Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A. Tarian Piring D. Tarian Bunga Mula Semula Cina? B. Tarian Sumazau C.3. Hari Tadau Kaamatan Keluar .

.

Kaum Melayu D. Kaum India C. Kaum Cina B. Gambar di atas merupakan tarian kaum A. Kaum Kadazan .Mula Semula Keluar 4.

.

Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Mula Semula 5. Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B. Meraikan keamanan dunia . Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. keramaian D. Menyambut pembesar negeri. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A.

.

Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Tarian Gurkha Keluar . Tarian Giddha C. Berikan nama tarian masyarakat India ini« A. Tarian Bharata Natyam B. Mula Semula 6. Tarian Klasik India D.asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala.

.

Johor Keluar . Sabah C. Sarawak D.7. Melaka Mula Semula B. Tarian Ngajat berasal dari negeri« A.

.

8. Dewan Serbaguna C. Gereja Mula Semula B. Tokong D. Kuil Keluar . Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A.

.

Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9. Biasa ditarikan oleh geng mafia C. Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar . Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B.

.

Tarian Klasik India Mula Semula B. Tarian Bharata Natyam Keluar . Tarian Piring D. Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A.10. Tarian Giddha C.

.

Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A. Penarinya duduk diam sahaja D. Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar . Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B.11. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C.

.

Bunga B. Tahun Baru . Tarian di atas merupakan tarian« A. Payung C. Kipas D.12.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .