Mula

Keluar

Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«. . Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

majlis menyambut pembesar negeri.Diperkenalkan dari Sumatera. keramaian atau pesta kampung. . khususnya dari daerah Rawa. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan.

Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian. .

Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan. .Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia. . Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan. Berasal dari Tanah Besar China.

. Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis.Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu.

.Juga berasal dari negara China. Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini. Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina.

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India. India Kebiasaannya. Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu. .

bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. . Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala.

. Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka.Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi. menyediakan kuih-muih dan air tapai. .

Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut. Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang. Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan. . kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan..

.Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak. Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang.

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

iii D. i. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A. iii. ii. i. i. iv II III IV Keluar . iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C. iii.1. Antara berikut. ii. iv B. ii.

.

paluan kompang dan rebana D. Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A.2. Terkenal di negeri Johor B. Adakalanya para penyanyi. Tarian Melayu yang terkenal C. Diiringi oleh petikan gambus. penari tak sedar diri .

.

Tarian Bunga Mula Semula Cina? B. Tarian Sumazau C. Hari Tadau Kaamatan Keluar . Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A.3. Tarian Piring D.

.

Kaum India C. Kaum Melayu D. Kaum Cina B. Gambar di atas merupakan tarian kaum A. Kaum Kadazan .Mula Semula Keluar 4.

.

Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Meraikan keamanan dunia . keramaian D. Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A. Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B. Menyambut pembesar negeri. Mula Semula 5.

.

Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Tarian Giddha C. Tarian Klasik India D. Tarian Bharata Natyam B. Tarian Gurkha Keluar . Mula Semula 6.asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala. Berikan nama tarian masyarakat India ini« A.

.

7. Johor Keluar . Sabah C. Sarawak D. Melaka Mula Semula B. Tarian Ngajat berasal dari negeri« A.

.

Dewan Serbaguna C. Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A. Tokong D. Gereja Mula Semula B. Kuil Keluar .8.

.

Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D. Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar . Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9. Biasa ditarikan oleh geng mafia C. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B.

.

Tarian Bharata Natyam Keluar . Tarian Klasik India Mula Semula B. Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A.10. Tarian Piring D. Tarian Giddha C.

.

Penarinya duduk diam sahaja D. Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar . Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B. Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C.11.

.

Kipas D.12. Tarian di atas merupakan tarian« A. Tahun Baru . Bunga B. Payung C.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful