Mula

Keluar

.Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«. Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

khususnya dari daerah Rawa. keramaian atau pesta kampung.Diperkenalkan dari Sumatera. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan. majlis menyambut pembesar negeri. .

Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian. Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita. .

.Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian. Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia. . Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan. Berasal dari Tanah Besar China.

.Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu. Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis.

Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini.Juga berasal dari negara China. .

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

. India Kebiasaannya. Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu.Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India.

Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. . Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala. bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.

Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita. . Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

.Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi. menyediakan kuih-muih dan air tapai.

. . Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang. kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan. Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan.Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut.

Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang.Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak. .

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

ii. iv B. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A. iv II III IV Keluar . iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C. Antara berikut. iii. i. i. iii. i. ii.1. ii. iii D.

.

Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A. Tarian Melayu yang terkenal C. paluan kompang dan rebana D. Terkenal di negeri Johor B. Diiringi oleh petikan gambus.2. Adakalanya para penyanyi. penari tak sedar diri .

.

Tarian Piring D. Tarian Bunga Mula Semula Cina? B. Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A. Tarian Sumazau C.3. Hari Tadau Kaamatan Keluar .

.

Kaum India C. Kaum Kadazan . Kaum Cina B. Kaum Melayu D.Mula Semula Keluar 4. Gambar di atas merupakan tarian kaum A.

.

Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A. Mula Semula 5. Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. Menyambut pembesar negeri.Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Meraikan keamanan dunia . keramaian D.

.

Tarian Klasik India D. Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Tarian Bharata Natyam B.asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala. Berikan nama tarian masyarakat India ini« A. Tarian Giddha C. Tarian Gurkha Keluar . Mula Semula 6.

.

Sabah C. Tarian Ngajat berasal dari negeri« A.7. Johor Keluar . Sarawak D. Melaka Mula Semula B.

.

Gereja Mula Semula B. Kuil Keluar . Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A.8. Dewan Serbaguna C. Tokong D.

.

Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A. Biasa ditarikan oleh geng mafia C. Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar . Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9.

.

Tarian Bharata Natyam Keluar . Tarian Klasik India Mula Semula B. Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A. Tarian Piring D.10. Tarian Giddha C.

.

Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar . Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B.11. Penarinya duduk diam sahaja D. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C. Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A.

.

Tahun Baru . Bunga B.12. Kipas D. Payung C. Tarian di atas merupakan tarian« A.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful