Mula

Keluar

Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini.Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«. .

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

khususnya dari daerah Rawa. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan. . keramaian atau pesta kampung. majlis menyambut pembesar negeri.Diperkenalkan dari Sumatera.

Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian. Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita. .

Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan. . Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia. . Berasal dari Tanah Besar China. Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan.

Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu. . Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis.

. Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini.Juga berasal dari negara China.

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India. India Kebiasaannya. Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu. .

bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. . Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala.

. Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka.Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

menyediakan kuih-muih dan air tapai. .Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi.

kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan. . Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang. Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan..Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut.

Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang. .Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak.

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C. ii. ii. iv B. Antara berikut. iii D. iii. i. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A. iii.1. ii. iv II III IV Keluar . i. i.

.

Tarian Melayu yang terkenal C.2. Terkenal di negeri Johor B. penari tak sedar diri . Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A. Diiringi oleh petikan gambus. paluan kompang dan rebana D. Adakalanya para penyanyi.

.

Tarian Bunga Mula Semula Cina? B. Tarian Piring D. Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A. Tarian Sumazau C. Hari Tadau Kaamatan Keluar .3.

.

Mula Semula Keluar 4. Kaum India C. Kaum Melayu D. Kaum Cina B. Kaum Kadazan . Gambar di atas merupakan tarian kaum A.

.

Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Menyambut pembesar negeri. Mula Semula 5. Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A. Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. keramaian D. Meraikan keamanan dunia .

.

asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala. Tarian Bharata Natyam B. Mula Semula 6. Tarian Giddha C. Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Berikan nama tarian masyarakat India ini« A. Tarian Klasik India D. Tarian Gurkha Keluar .

.

Tarian Ngajat berasal dari negeri« A. Melaka Mula Semula B. Sarawak D.7. Sabah C. Johor Keluar .

.

Dewan Serbaguna C.8. Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A. Tokong D. Gereja Mula Semula B. Kuil Keluar .

.

Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar . Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D. Biasa ditarikan oleh geng mafia C.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B.

.

10. Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A. Tarian Klasik India Mula Semula B. Tarian Giddha C. Tarian Bharata Natyam Keluar . Tarian Piring D.

.

11. Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C. Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A. Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar . Penarinya duduk diam sahaja D.

.

Payung C. Tahun Baru . Kipas D. Bunga B. Tarian di atas merupakan tarian« A.12.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .