Mula

Keluar

Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini. .Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

majlis menyambut pembesar negeri.Diperkenalkan dari Sumatera. keramaian atau pesta kampung. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan. . khususnya dari daerah Rawa.

Biasa dipersembahkan di majlis keramaian. Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita.Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. .

. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian.Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

.Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia. Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan. Berasal dari Tanah Besar China.

Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung. . Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu.

Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini.Juga berasal dari negara China. . Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina.

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India. India Kebiasaannya. . Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu.

bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. . Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala.

Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita. . Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

.Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi. menyediakan kuih-muih dan air tapai.

Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang. Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan.. kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan. .Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut.

Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak. . Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang.

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

i. iii. i. ii. iv II III IV Keluar . iv B. iii D. ii. Antara berikut. ii. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A.1. iii. iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C. i.

.

Tarian Melayu yang terkenal C. Diiringi oleh petikan gambus. paluan kompang dan rebana D.2. penari tak sedar diri . Adakalanya para penyanyi. Terkenal di negeri Johor B. Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A.

.

Tarian Bunga Mula Semula Cina? B. Hari Tadau Kaamatan Keluar . Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A. Tarian Piring D. Tarian Sumazau C.3.

.

Kaum Cina B. Kaum Kadazan . Kaum India C. Kaum Melayu D.Mula Semula Keluar 4. Gambar di atas merupakan tarian kaum A.

.

Menyambut pembesar negeri. keramaian D.Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A. Mula Semula 5. Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. Meraikan keamanan dunia .

.

Mula Semula 6. Tarian Bharata Natyam B. Tarian Klasik India D. Tarian Gurkha Keluar . Tarian Giddha C.asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala. Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Berikan nama tarian masyarakat India ini« A.

.

7. Melaka Mula Semula B. Sabah C. Sarawak D. Johor Keluar . Tarian Ngajat berasal dari negeri« A.

.

8. Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A. Kuil Keluar . Tokong D. Gereja Mula Semula B. Dewan Serbaguna C.

.

Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B. Biasa ditarikan oleh geng mafia C. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D. Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar .

.

Tarian Piring D. Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A. Tarian Bharata Natyam Keluar . Tarian Giddha C. Tarian Klasik India Mula Semula B.10.

.

Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B. Penarinya duduk diam sahaja D. Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C.11. Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar .

.

Bunga B.12. Kipas D. Tahun Baru . Payung C. Tarian di atas merupakan tarian« A.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful