Mula

Keluar

Catat di dalam lembaran kerja kamu mengenai isi penting ini.Perhatikan baik-baik perkataan yang digariskan dan ditebalkan seperti ini: Tarian Sumazau Sumazau«. .

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

. keramaian atau pesta kampung. khususnya dari daerah Rawa. Pada kebiasaannya tarian ini dipersembahkan dalam acara majlis perkahwinan.Diperkenalkan dari Sumatera. majlis menyambut pembesar negeri.

. Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal daripada perkataan wrong geng kerana ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita.Tarian Joget dipercayai berasal daripada tarian Kaum Portugis iaitu Branyo. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian.

Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak Zapin sebagai irama tarian. Sering dipersembahkan semasa acaraacara kebudayaan.Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab-Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. .

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

Ia dipersembahkan sebagai bukti secara simboliknya menyatakan penyerahan bunga kepada rakyat yang dalam kegembiraan. . Berasal dari Tanah Besar China.Tarian ini adalah untuk merayakan keamanan dan kegembiraan dunia.

. Lazimnya dipersembahkan semasa pembukaan majlis.Tarian ini berasal dari sebuah daerah di Negeri China yang terkenal dalam membuat payung. Sinonim dengan kaum Cina yang gemarkan kesenian melalui objek-objek tertentu.

Dipersembahkan semasa awal sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Tarian ini juga menunjukkan gadis-gadis menghias diri untuk menyambut perayaan ini. .Juga berasal dari negara China.

Melayu Cina India Etnik Busana Makanan Perayaan Tarian .

India Kebiasaannya. Bharata Natyam dipersembahkan oleh penari wanita secara solo semasa menyambut perayaan atau acara yang tertentu tertentu. .Tarian ini berasal dari Negeri Tamil Nadu di Selatan India.

Bagi masyarakat India tarian adalah gabungan antara unsur pemujaan dan luahan perasaan yang mendalam dalam diri seseorang manusia. Asalnya Tarian India ini dari pertengahan zaman purbakala Tarian India yang purbakala. . bersifat keagamaan ini dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil.

Selalunya dipersembahkan pada malam hari perkahwinan di mana Giddha dianggap perantaraan yang tepat bagi wanita-wanita untuk meluahkan perasaan mereka. .Ia merupakan tarian rakyat masyarakat Punjabi tetapi hanya dipersembahkan oleh penari-penari wanita.

Melayu Cina India Etnik Busana Mula Soalan Makanan Keluar Perayaan Tarian .

.Merupakan tarian perayaan masyarakat Kadazan di Negeri Sabah pada bulan Mei setiap tahun iaitu sehabis selesai menuai padi Untuk menyambut Tadau Kaamatan mereka padi. menyediakan kuih-muih dan air tapai.

. Biasanya dipersembahkan semasa menyambut pesta dan majlis kebudayaan. Tangan mereka pula dikepak keluar dan diturunnaikkan seperti burung terbang. kebudayaan Ditarikan oleh penari-penari lelaki dan perempuan. .Tarian Sumazau (Sabah adalah sebuah tarian dengan Sabah) gerakan perlahan dan lemah-Iembut.

Tarian Ngajat sangat popular di kalangan Orang Ulu di Sarawak. . Sarawak Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang melatih mereka untuk berperang berperang.

Mula Keluar 1 7 2 8 3 9 4 10 5 11 6 12 .

iv B.1. i. ii. ii. iii D. iii. i. iv II III IV Keluar . Antara berikut. iv Tarian Tradisional Tarian Bunga Tarian Joget Tarian Payung Tarian Sumazau C. ii. iii. pasangan manakah yang betul? Pilihan I Mula Semula Kaum Cina Melayu India Kadazan A. i.

.

penari tak sedar diri . paluan kompang dan rebana D. Apakah persamaan yang terdapat pada ketigatiga jenis tarian yang disenaraikan di bawah ini? PIRING Mula Semula JOGET ZAPIN Keluar A. Terkenal di negeri Johor B. Tarian Melayu yang terkenal C. Diiringi oleh petikan gambus.2. Adakalanya para penyanyi.

.

Hari Tadau Kaamatan Keluar . Tarian Sumazau C. Antara yang berikut yang manakah merupakan tarian yang dipersembahkan oleh orang A. Tarian Piring D.3. Tarian Bunga Mula Semula Cina? B.

.

Kaum Cina B. Gambar di atas merupakan tarian kaum A. Kaum Melayu D.Mula Semula Keluar 4. Kaum India C. Kaum Kadazan .

.

Meraikan keamanan dunia . Sebagai perkara penting dalam upacara perkahwinan China C. keramaian D. Sebagai lambang persiapan untuk Tahun Baru China Keluar B.Tarian bunga Cina ialah tarian yang berasal dari masyarakat China. Apakah fungsi tarian ini bagi pandangan masyarakat Cina? A. Menyambut pembesar negeri. Mula Semula 5.

.

Berikan nama tarian masyarakat India ini« A. Tarian Gurkha Keluar . Tarian Bharata Natyam B. Tarian Klasik India D.asalnya tarian ini dari pertengahan zaman purbakala. Tarian ini bersifat keagamaan dan dikaitkan juga dengan tarian tradisi yang dipersembahkan di kuil. Mula Semula 6. Tarian Giddha C.

.

Sabah C.7. Sarawak D. Tarian Ngajat berasal dari negeri« A. Johor Keluar . Melaka Mula Semula B.

.

Dewan Serbaguna C. Kuil Keluar . Tokong D. Gereja Mula Semula B. Di manakah tarian Bharata Natyam biasa dipersembahkan? A.8.

.

Biasa ditarikan oleh geng mafia C. Ia ditarikan dengan rentak yang rancak B. Biasa dipersembahkan di majlis keramaian D. Mengapakah tarian Joget digelar sebegitu? A.Joget juga dikenali sebagai ronggeng asal dari perkataan ³wrong geng´ Mula Semula 9. Ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita Keluar .

.

Yang manakah antara berikut merupakan tarian masyarakat Punjabi yang dipersembahkan pada malam hari perkahwinan perkahwinan? A.10. Tarian Piring D. Tarian Klasik India Mula Semula B. Tarian Giddha C. Tarian Bharata Natyam Keluar .

.

Ditarikan dengan gerakan laju dan kasar . Tangan dikepak keluar dan dinaikkan seperti burung terbang B. Penarinya duduk diam sahaja D. Bagaimanakah tarian Sumazau ditarikan? A.11. Kaki disilang-silang kiri dan kanan C.

.

Tahun Baru . Bunga B. Tarian di atas merupakan tarian« A. Kipas D.12. Payung C.

.

.

Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Teraju Tiga Eh Wau Bulan Eh Wau Bulan Eh wau Bulan Teraju Tiga Seni Malaysia indah rupanya Ayuhlah kita mengamalkannya Budaya kita milik bersama Sama-sama menyayanginya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful