P. 1
KK KELAB RUKUN NEGARA

KK KELAB RUKUN NEGARA

|Views: 9,022|Likes:
Dipublikasikan oleh Jalinah Jalil

More info:

Published by: Jalinah Jalil on Mar 07, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

difahami. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri). Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. Sungguhpun begitu.0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan. 2 . Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah. Dalam hal ini. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian. Bagi merealisaikan hasrat tersebut. maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional. Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a. kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara.A. telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1. Seiring dengan namanya.

c. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan. patriotik. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral.3 3. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. 3 . Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya. memiliki jati diri yang kukuh. 3.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b. Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan. ahli Kelab Rukun Negara khasnya. hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang. demokratik. 2. liberal bertolak ansur. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara.4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara.2 3. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara.0 OBJEKTIF 3.1 3.

2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 .0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5. 4. bersatu padu. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. bermaruah. berwawasan.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri. rohani.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3.7 3.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.6 3. 3. emosi dan sosial. setia. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara. 4.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 . 4.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5.8 3. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.

AKMAL B RIDZUAN 8. Hjh. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 .0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. HAZIFARAH FATINI BT. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10. Sabarudin (Guru Besar) En. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. AZEDA BT AZAD 6. M.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. ALIF AKMAL B FAIZAL 3. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. Razak b. M. MOHD. Nooraziza bt. AZIS 4. Abd. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9. b. ABD.

00 RM300.00 RM400 RM50.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7.00 RM100.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1.00 RM150. LEBUH GEREJA 3. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.00 RM30 X 5 = RM150.00 8.00 RM400.00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650. MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2.00 RM30 X 5 = RM150. RUMAH PERANAKAN PINANG. JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.0 SUMBER KEWANGAN 6 .

.... Jalil) .......... Saleh) 7 .0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.... (Encik Abd.00 RM250.. Disediakan oleh...... (Puan Jalinah Bt.00 RM2650.00 RM800.. Oleh itu... Disemak oleh...KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000. kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. gemilang dan terbilang..00 RM15.00 X 40= RM600.........00 9... Razak b........... ……………………………………. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang..

.. Nooraziza bt...KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh................. Hjh.................... Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 ... Penolong Kanan KoKurikulum .. (Pn.........

5. 2. ABD. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 . JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. RUMAH PERANAKAN PINANG. MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. LEBUH GEREJA 7. M. 3. AZIS 4.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.

24. 20.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. 12. 11. 8. 16. 15. 13. 27. 22. 23. 19. 26. 10. 7. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. 14. 9. 21. 18. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 17. 25. 28.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->