P. 1
KK KELAB RUKUN NEGARA

KK KELAB RUKUN NEGARA

|Views: 8,917|Likes:
Dipublikasikan oleh Jalinah Jalil

More info:

Published by: Jalinah Jalil on Mar 07, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

A. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan. Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a. maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. Seiring dengan namanya. Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. Dalam hal ini. Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri). 2 . Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara. dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian. Sungguhpun begitu.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1. Bagi merealisaikan hasrat tersebut. difahami. kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah.0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional.

Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya. hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang. 3 . memiliki jati diri yang kukuh. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan.0 OBJEKTIF 3.2 3. liberal bertolak ansur. c. Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b. demokratik. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara.1 3. patriotik. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara.3 3. ahli Kelab Rukun Negara khasnya.4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. 3. 2.

rohani. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. emosi dan sosial. setia.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5.2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 . 3.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.6 3.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3. bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5.7 3. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek. berwawasan. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. 4.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. bermaruah.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 . bersatu padu. 4.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.8 3. 4.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5.

Abd. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a. AZIS 4. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. AKMAL B RIDZUAN 8. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. Sabarudin (Guru Besar) En. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10. HAZIFARAH FATINI BT. Nooraziza bt. AZEDA BT AZAD 6. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 .0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. M. ABD. Hjh. MOHD. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. M. Razak b. b. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. ALIF AKMAL B FAIZAL 3.

JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.00 RM30 X 5 = RM150.00 RM400.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1.00 RM100. LEBUH GEREJA 3.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7. RUMAH PERANAKAN PINANG.00 RM400 RM50.00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50.00 RM150. MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2.00 RM300.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400.00 RM30 X 5 = RM150.0 SUMBER KEWANGAN 6 . FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.00 8.

..KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000...... Disemak oleh.....0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.....00 9. (Puan Jalinah Bt......00 RM250. ……………………………………........ (Encik Abd.00 RM800. Razak b. gemilang dan terbilang......00 RM15.. Disediakan oleh..00 RM2650..... Jalil) ........00 X 40= RM600.. Oleh itu. Saleh) 7 ....

....... Nooraziza bt. Penolong Kanan KoKurikulum .......KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh.......... Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 .......... Hjh.. (Pn...................

AZIS 4. ABD. 3. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. 5. RUMAH PERANAKAN PINANG. LEBUH GEREJA 7. 2. M. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 . MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT.

8. 25. 10. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 16. 17. 18. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. 24. 20. 23. 21. 14. 28. 12. 13. 19. 27. 7. 22. 15. 26. 9. 11.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->