KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y. Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan. dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian. difahami. 2 .KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1. Dalam hal ini. Bagi merealisaikan hasrat tersebut. maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan. kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a.A. telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. Seiring dengan namanya. Sungguhpun begitu. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri).

hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara.2 3. 3. 3 .KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. ahli Kelab Rukun Negara khasnya. liberal bertolak ansur. Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral. demokratik. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu.3 3. patriotik.1 3. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara.4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama. 2. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan. memiliki jati diri yang kukuh. c.0 OBJEKTIF 3. Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara.

bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 . berwawasan.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri.8 3. emosi dan sosial.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan. bersatu padu. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5. bermaruah. 4. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. 4.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. setia.2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 . 3.7 3. rohani. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3.6 3. 4.

M. AKMAL B RIDZUAN 8.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9. ABD. ALIF AKMAL B FAIZAL 3. AZEDA BT AZAD 6. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. Nooraziza bt. HAZIFARAH FATINI BT. Abd. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. Razak b. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 . M. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. Sabarudin (Guru Besar) En. Hjh. MOHD. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. AZIS 4. b.

00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50. LEBUH GEREJA 3. MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2.00 RM400.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1.0 SUMBER KEWANGAN 6 .00 RM300.00 RM150.00 RM100. RUMAH PERANAKAN PINANG.00 RM30 X 5 = RM150.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400.00 8.00 RM400 RM50. JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.00 RM30 X 5 = RM150.

. Saleh) 7 ... kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih....00 RM250.....KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000.00 9....... Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.... (Encik Abd. Disemak oleh........00 X 40= RM600.....00 RM800. ……………………………………. gemilang dan terbilang.......... Razak b. Disediakan oleh..00 RM2650. (Puan Jalinah Bt..00 RM15..... Jalil) ... Oleh itu..0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan..

......... Penolong Kanan KoKurikulum ............... (Pn....KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh.. Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 ............ Hjh.... Nooraziza bt..........

JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. RUMAH PERANAKAN PINANG. LEBUH GEREJA 7. AZIS 4. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 . MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. M. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA. 3. 2.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. 5. ABD. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M.

28. 27. 24. 7. 11. 15. 13. 17. 10. 9. 19. 12. 14. 20.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. 21. 8. 22. 18. 26. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 23. 16. 25.