KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. Sungguhpun begitu. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. Dalam hal ini. difahami. Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian.0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara. kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara. Seiring dengan namanya. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis. Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah. 2 . Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri). Bagi merealisaikan hasrat tersebut.A. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan.

4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. liberal bertolak ansur.0 OBJEKTIF 3. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara. memiliki jati diri yang kukuh. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral. Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan.3 3. hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang.2 3. 3. Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya.1 3. demokratik. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan. 3 .0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b. patriotik. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu. 2. c. ahli Kelab Rukun Negara khasnya.

bermaruah.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4. 3.8 3. bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. 4.2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 .7 3.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek. setia.6 3.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. berwawasan.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 . rohani. bersatu padu. 4. emosi dan sosial.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5. 4.

Abd.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. AZIS 4.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. ABD. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10. AKMAL B RIDZUAN 8. b. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. M. AZEDA BT AZAD 6. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 . Nooraziza bt. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. Razak b. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. ALIF AKMAL B FAIZAL 3. M. Sabarudin (Guru Besar) En. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a. Hjh. HAZIFARAH FATINI BT. MOHD.

0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1. MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2. LEBUH GEREJA 3.00 RM300. RUMAH PERANAKAN PINANG.00 RM400 RM50.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400.00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50.00 RM30 X 5 = RM150.00 RM100.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7.00 RM30 X 5 = RM150.00 RM400.00 8. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.00 RM150.0 SUMBER KEWANGAN 6 . JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650.

.......... ……………………………………..00 RM250...... Disemak oleh..... (Puan Jalinah Bt. kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.. Jalil) . Saleh) 7 .0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan......00 9..KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000.. Disediakan oleh....00 RM800..00 RM2650... gemilang dan terbilang. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang..00 X 40= RM600. Razak b.... (Encik Abd........00 RM15.. Oleh itu....

....... Penolong Kanan KoKurikulum . Hjh.. Nooraziza bt......KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh... (Pn................. Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 ....................

ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. 2. AZIS 4. M. ABD. JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. LEBUH GEREJA 7. RUMAH PERANAKAN PINANG. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT. MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 . 5. 3. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA.

11. 22. 23. 18. 26.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. 13. 17. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 24. 19. 7. 16. 8. 20. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. 25. 9. 15. 10. 12. 28. 14. 27. 21.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful