KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara. Dalam hal ini. 2 . dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian. telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri). Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. Seiring dengan namanya. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan.0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. Sungguhpun begitu. maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah. Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. Bagi merealisaikan hasrat tersebut. difahami.A.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a.

liberal bertolak ansur. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b. 3. 2.3 3. Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan. demokratik.4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara. c. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama.0 OBJEKTIF 3. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara. 3 .0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar.1 3. ahli Kelab Rukun Negara khasnya.2 3. hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang. patriotik. memiliki jati diri yang kukuh. Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu.

4. bermaruah. emosi dan sosial. bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri. setia. 4.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan. bersatu padu.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5.8 3.2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 .0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 .6 3. rohani. 4.7 3. 3. berwawasan.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3.

M. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9. AZIS 4. Razak b.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. MOHD.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. Nooraziza bt. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. AZEDA BT AZAD 6. b. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 . ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. ALIF AKMAL B FAIZAL 3. Abd. AKMAL B RIDZUAN 8. Hjh. ABD. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. M. Sabarudin (Guru Besar) En. HAZIFARAH FATINI BT. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10.

00 RM30 X 5 = RM150.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA. LEBUH GEREJA 3.00 8.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7.0 SUMBER KEWANGAN 6 . MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650. RUMAH PERANAKAN PINANG.00 RM30 X 5 = RM150.00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50.00 RM150.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1.00 RM400.00 RM400 RM50.00 RM300. JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.00 RM100.

...... Razak b.00 RM800.... …………………………………….00 9... (Encik Abd.. Saleh) 7 ..00 RM2650. Oleh itu... Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.00 X 40= RM600....00 RM250. Jalil) .00 RM15. kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Disediakan oleh.........KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000.. (Puan Jalinah Bt......... Disemak oleh... gemilang dan terbilang......0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan........

(Pn........... Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 ........................... Nooraziza bt.....KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh. Hjh.... Penolong Kanan KoKurikulum ........

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA. JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. 2. 3. RUMAH PERANAKAN PINANG. AZIS 4. MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. 5. M. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 . LEBUH GEREJA 7. ABD. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M.

15. 13. 25. 24. 12. 23. 14.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. 7. 8. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. 19. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 20. 27. 21. 17. 10. 18. 9. 11. 22. 28. 26. 16.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful