KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS

SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS, JALAN DATO ISMAIL HASHIM, 11900 BAYAN LEPAS , PULAU PINANG.

KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS
TAHUN: 2010

ANJURAN:

AHLI JAWATANKUASA KELAB RUKUN NEGARA

1

kesedaran dan amalan setiap prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara. Beliau telah menyarankan agar KRN ditubuhkan di sekolah-sekolah dan IPT supaya menrusi kelab ini pelajar-pelajar/murid akan didedahkan mengenai latar belakang dan falsafah Rukun Negara agar ianya benar-benar dapat diketahui. fenomena seperti ini boleh menggagalkan sebarang usaha ke arah pembentukan negara yang bersatu padu dan harmonis. maka aktiviti-aktiviti yang dijalankan menerusi kelab ini adalah berlandaskan kepada kelima-lima prinsip Rukun Negara yang bermalamat agar ianya bukan sahaja difahami dan dihayati malah dapat dibudayakan dalam kehidupan seharian masyarakat pelbagai kaum di Malaysia khususnya di kalangan warga muda. Kementerian Pendidikan sentiasa mendokong dan melaksanakan apa juga aktiviti yang dianggap dapat memperkukuhkan lagi amalan dan penghayatan prinsip-prinsip Rukun Negara. 2 . telah dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan untuk mewujudkan kerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Dalam hal ini. Sungguhpun begitu. Seiring dengan namanya. sejak kebelakangan ini ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa penghayatan Rukun Negara semakin berkurangan di kalangan pelajar sekolah. difahami.B Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi semasa merasmikan sambutan Hari Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2000 di Melaka (ketika itu beliau selaku Timbalan Perdana Menteri). Menjalin kerjasama antara pihak sekolah dengan agensi-agensi tertentu seperti Jabatan Perpaduan Negara dan Sektor Rukun Tetangga serta persatuan komuniti dan masyarakat setempat dalam menjalankan aktivitiaktiviti yang menfokus kepada peningkatan perpaduan dan integrasi di kalangan pelajar sekolah yang berbilang kaum dan keturunan. Bagi merealisaikan hasrat tersebut. maka Jabatan Perpaduan Negara Dan Integerasi Nasional. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan ras. institusi sekolah berperanan untuk memupuk dan menyemai pengetahuan.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1. Contoh kegiatan yang dijalankan oleh Kelab/Persatuan Rukun Negara adalah seperti yang berikut: a.0 PENDAHULUAN Kelab Rukun Negara (KRN) adalah merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. dihayati serta dibudayakan dalam hidup seharian. Penubuhan Kelab Rukun Negara telah diilhamkan oleh Y.A. Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas juga telah menubuhkan Kelab Rukun Negara.

Menyubur dan mempertingkatkan kesedaran kerohanian akan kepentingan Rukun Negara sebagai asas norma kehidupan. berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral. Memperkenalkan prinsip-prinsip Rukun Negara. berfikiran dan berbudaya saintifik serta hidup bersatu padu. 3 . hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang.4 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. Memberi pengertian dan kefahaman tentang lima prinsip Rukun Negara.3 3. liberal bertolak ansur. memiliki jati diri yang kukuh.2 3.0 OBJEKTIF 3. 2. Menggalakkan sekolah-sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja untuk meningkatkan kegiatan yang bercorak integrasi dengan sekolah-Sekolah lain melalui aktiviti-aktiviti bersama. Menjalankan pelbagai jenis aktiviti yang menjurus kepada penghayatan semua prinsip Rukun Negara.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS b. Memastikan pelajar Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas amnya. c. ahli Kelab Rukun Negara khasnya.1 3. demokratik. 3.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan. patriotik.

Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan ideaidea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. 4.8 3. berwawasan. bersatu padu. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri.5 Menjadikan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai satu amalan cara hidup yang berterusan bagi melahirkan masyarakat yang mempunyai jati diri.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 3.2 Jumlah fasilitator: 3 orang guru 4 . bermaruah. bersikap terbuka dan beretika sejajar dengan wawasan negara. setia.4 Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5. 3.7 3. 4.1 Jumlah peserta : 31 orang (senarai nama peserta adalah seperti Lampiran 2) 5.6 3. 4.2 Dilaksanakan selama 10 bulan. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 5. emosi dan sosial.9 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.1 Tarikh yang dirancang ialah bermula bulan Februari 2010 sehingga bulan November 2010 . rohani.

b. NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL 10. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL 5. Nooraziza bt. Razak b. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH 2. Hjh. MOHD. Abd. M. ALIF AKMAL B FAIZAL 3. ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN 9. M. : Puan Jalinah Binti Jalil : Puan Omai Sarah Bt Abdul Hamid Puan Yuen Hsuan Hsuan Jawatankuasa pelajar Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari AHLI JAWATANKUASA 1. ABD.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. AKMAL B RIDZUAN 8. HAZIFARAH FATINI BT. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL 7. AZEDA BT AZAD 6. Saleh (Penolong Kanan KK) Ketua fasilitator Fasilitator a. MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI : FASLIYANA BT MOHD HISHAM : NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM : NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM : AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI 5 . AZIS 4.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn. Sabarudin (Guru Besar) En.

RUMAH PERANAKAN PINANG.00 RM300.00 RM400.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 7.00 RM400 RM50.00 RM30 X 5 = RM150. JUN SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP OGOS PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL PROMOSI & PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL PENYERTAAN MAKANAN PROMOSI HADIAH PROMOSI & OKTOBER MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL PERSEDIAAN HADIAH DAN SIJIL MAKANAN RM100.00 RM400 JUMLAH JANGKAAN PERBELANJAAN: RM2650.00 RM30 X 5 = RM150.0 SUMBER KEWANGAN 6 . LEBUH GEREJA 3.00 PERBELANJAAN PROMOSI HADIAH PENGANGKUTAN JUMLAH JANGKAAN RM50.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan: BULAN AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FEBRUARI FOLIO TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE 1.00 8.00 RM150.00 RM100.00 MAKANAN RM10 X 40 = RM400. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA. MUZIUM & GALERI SENI APRIL PULAU PINANG 2.

..... Disediakan oleh......00 9..00 RM2650......KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 1 2 3 4 SUMBER GERAN JABATAN PERPADUAN NEGARA DAN INTEGRASI NASIONAL YURAN PENYERTAAN LAWATAN PENGANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PENGANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO JUMLAH JUMLAH RM1000.....00 RM800. (Puan Jalinah Bt.. Disemak oleh... Razak b. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti Kelab Rukun Negara ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. (Encik Abd...... gemilang dan terbilang..00 X 40= RM600..00 RM15.. Saleh) 7 ....... kerjasama daripada semua pihak amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.....0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.. Jalil) ...... …………………………………….. Oleh itu.00 RM250..

......KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS Guru Penasihat Kelab Disahkan oleh......... Hjh...... Nooraziza bt..... Sabarudin) Guru Besar LAMPIRAN 1 RANCANGAN AKTIVITI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010-01-20 BULAN FEBRUARI AKTIVITI PERTANDINGAN BUKU SKRAP DAN FOLIO 8 .... (Pn.................... Penolong Kanan KoKurikulum ......

LEBUH GEREJA 7. 5. ZULFIQAR ZAKWAN B HAMZAH M. JUN OGOS OKTOBER SEKOLAH-SEKOLAH JEMPUTAN SKBL ANJURAN BERSAMA JAWATANKUASA RIMUP PERTANDINGAN PIDATO ANJURAN BERSAMA KELAB PIDATO SKBL MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KELAB RUKUN NEGARA SKBL LAMPIRAN 2 SENARAI AHLI KELAB RUKUN NEGARA SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 2010 1. M.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS TEMA: “1 MALAYSIA” LAWATAN KE APRIL 5. ALIF AKMAL B FAIZAL HAZIFARAH FATINI BT. RUMAH PERANAKAN PINANG. 3. MUZIUM & GALERI SENI PULAU PINANG 6. FORT CORNWALLIS PERTANDINGAN KUIZ RUKUN NEGARA DAN SEJARAH MALAYSIA. 2. AZIS 4. ABD. NUR FADHILAH BT MOHD FADZIL AZEDA BT AZAD 9 .

27. 20. 15. 28. 14. 7. 22. MUHAMAD SHAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MOHD. 8. 21. 26. 16. 13. 18. 19. 11. 12. 10.KERTAS KERJA KELAB RUKUN NEGARA 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN BAYAN LEPAS 6. 23. 25. 9. 17. AKMAL B RIDZUAN ANIQ ZAFRI B ABD RAHMAN NURUL HUDA BT AHMAD BADRIL MUHAMMAD RUZAINI B ABD MUKRI FASLIYANA BT MOHD HISHAM NURUL AISYAH BT NOOR HISHAM NURFATHEHAH AQILAH BT SHAHRUNIZAM AKMAL NURHAKIM HANIF B MOHD SOKRI MOHD ZAKWAN B ZAKARIA ALFAIZZUAR HAFIZI B ALWANI JEFFNI MUHAMMAD SAIFUDDIN B NOOR HALIZAN MUHAMMAD ALIFF B MOHD FAISAL MUHAMMAD FARIS B HAZMIN HAZRY MUHAMMAD FAIZUL NAZRUL B HAMZAH MOHD MISHKATUL ANUAR B MD SHUKRI MUHAMMAD REDZUAN B ZOLKIFLI MUHAMMAD SAAD B AWANG MUHAMAD IKHWAN B AZLI MUHAMAD SYAMSUL FIKRI B MOHD FAIZAL MUHAMMAD HAFIZI B ABD RAHIM MUHAMMAD EIMAN AZALLI B HAREEZUL MOHAMAD AZMI B AZUAN 10 . 24.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful