dan Terseliuh - Pemulihan pernafasan ( CPR

)

-Keracunan

KERACUNAN Š Apa-apa bahan jika dimasukkan ke dalam kuantiti yang mencukupi boleh mengakibatkan kemudaratan. Professionally coordinates by: .

patukan.(5) JENIS KEMALANGAN & CARA RAWATAN PUNCA KERACUNAN Š Š Š Š Mulut ² makan. jarum Kulit ² semburan racun perosak Professionally coordinates by: . minum Paru-paru ² sedut gas/asap Suntikan ² gigitan.

Kesan melecur pada mulut ² beri minum air atau susu sedikit demi sedikit. 2. Pastikan persekitaran dan diri anda selamat.(5) JENIS KEMALANGAN & CARA RAWATAN RAWATAN 1. 4. Professionally coordinates by: . baringkan ke posisi koma. 5. Alihkan mangsa ke tempat yang selamat. 3. Jika tidak sedar ² lakukan ¶primary survey·. Jika sesak nafas.

Kawasan kecederaan biasa di pergelangan tangan atau kaki serta lutut.Š TERSELIUH [dislocation] Kecederaan di bahagian sendi akibat daya dari luar yang kuat menyebabkan ligamen tertarik atau koyak. .

Rawatan: RICE Š Rehatkan kawasan yang cedera [Rest] Š Letakkan ais yang telah dibungkus didalam kain ke tempat cedera [Ice] Š Balut tempat yang cedera [Compression] Š Tinggikan tempat cedera dari paras jantung [Elevation] Hantar ke hospital .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful