LIMPAHAN DARAH DI SUNGAI SEMUR

LIMPAHAN DARAH DI SUNGAI SEMUR SINOPSIS KESELURUHAN Novel Limpahan Di Sungai Semur merupakan biografi Jamaluddin Bin Mohamad

. Beliau dilahirkan pada tahun 1916, di Batu 7, Kampung Kuantan, Kuala Lumpur. Jamaluddin memperoleh kasih sayang yang mencukupi daripada ibunya, Jamaayah Musa, dalam kehidupan keluar ganya dalam keadaan kekurangan. Apabila besar, Jamaluddin dihantar bersekolah rendah tidak jauh dari kampungnya. Dia merupakan seorang anak yang cergas dan sederhana dalam pelajaran. Selepas tamat persekolahan, Jamaluddin berangkat ke Kuala Lumpur untuk bekerja. Pada tahun 1938, secara diam-diam Jamaluddin bersama teman -temannya menghadiri pemilihan askar Melayu. Tetapi dia gagal kerana saiz tubuhnya tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan. Setelah membuat latihan sendiri seperti bergayut di batang -batang pokok, akhirnya tubuh badannya menjadi tegap lalu beliau memohon sekali lagi untuk menyertai askar Melayu. Permohonannya diterima dan dia mengikuti latihan asas di Port Dickson dan diberi gelaran ´ Budak Merah ´. Selepas tamat latihan, Jamaluddin ditug askan dengan batalion pertama askar Melayu dalam kompeni C. Tugas pertamanya ialah menentang serangan tentera Jepun di Bukit Chandu, Singapura. Seterusnya, setelah British menyerah kalah, Jamaluddin meninggalkan pasukan tentera dan dia pulang ke kampungnya di Sekinchan, Selangor. Di kampung dia menjaga padi dan beras. Dia ditangkap komunis kerana dituduh sebagai tali barut Jepun, tetapi kemudian dibebaskan. Apabila Jepun menyerah kalah, Jamaluddin kembali menyertai tentera. Dia dihantar berkhidmat di Kota Bharu. Tugasnya ialah menentang pengganas Komunis Bintang Tiga yang bergerak ke hulu Kelantan. Di bawah pimpinan Leftenan Hassan platun no. 12 kompeni D pasukan tiga rejimen askar Melayu seramai 26 oarang bergerak ke Pulai. Mereka terperangkap di Sungai S emur sehinggakan Leftenan Hassan terbunuh. Koperal Jamaluddin mengambil alih tugas ketua. Platun terus berjuang. Ramai anggota tentera terbunuh dan cedera. Koperal Jamaluddin ditawan tetapi dibebaskan. Keberaniannya dihargai oleh pihak British dan dian ugerahi pingat ( DCM ) dan dinaikkan pangkat menjadi sarjan. TEMA Tema Novel Limpahan Darah Di Sungai Semur ialah keberanian dan semangat kepahlawanan askar Melayu dalam usaha mempertahankan negara daripada ancaman pengganas.

1

kerajaan British telah menganugerahi pingat Distinguished Conduct Medal ( DCM ) dan dinaikkan pangkat sebagai sarjan. KEKEJAMAN PEMERINTAHAN JEPUN y Dalam novel ini. 2 .PERSOALAN KETABAHAN MENGHADAPI DUGAAN y Jamaluddin bersungguh -sungguh mahu menjadi tentera walaupun pada peringkat awal dalam temuduga dirinya ditolak kerana bertubuh rendah. PENGHARGAAN PEMERINTAH TERHADAP PARAJURIT y Di atas jasa yang dicurahkan oleh Koperal Jamaluddin. tentera Jepun digambarkan kejam dan zalim. Malah rela berkorban nyawa seperti ditunjukkan oleh Leftenan Hassan. namun berkat kesungguhannya membuat latihan berbentuk fizikal. TANGGUNGJAWAB SEORANG PEMIMPIN y Askar Melayu mempunyai taat setia yang tinggi terhadap negara dan tidak sanggup berpaling tadah. Mereka dengan mudah menembak pemuda -pemuda Melayu dan askar Melayu yang ditawan. akhirnya tubuhnya tegap dan permohonannya diterima.

Menentang cita-cita Jamaluddin menjadi askar kerana tidak mahu Jamaluddin mati ditembak dan kerana inginkan anaknya itu menjadi seorang gur u. Sanggup berkorban semata -mata untuk mempertahankan tanah airnya. Pelajar yang cergas dan sederhana dalam pelajaran. 3 . y Seorang yang tahu serba sedikit tentang kepahlawanan orang -orang Bugis dan Hang Tuah. Berbadan kecil dan petah bercakap. y y Penyayang dan seorang yang sabar. Mati ditembak oleh pengganas komunis. Suka bercerita tentang kepahlawanan orang -orang Bugis kepada anaknya iaitu Jamaluddin. LEFTENAN HASSAN y y y y y Mengetuai Platun 12 Kompeni D Ketua yang berani. Kuala Selangor pada tahun 1916. bertanggungjawab dan disenangi oleh anak -anak buahnya. y Dianugerahi pingat keberanian tertinggi DCM dan pangkatnya dinaikkan menjadi sarjan. Mempunyai semangat perjuangan yang tinggi kerana bermati -matian menentang musuh. Seorang leftenan yang cekap dan berani melaksanakan tugas. JAMAAYAH y y Ibu kepada Jamaluddin. Seorang yang mementingkan keselamatan anaknya. MOHAMAD y y Ayah kepada Jamaluddin.WATAK DAN PERWATAKAN JAMALUDDIN y y y y y y Dilahirkan di Kampung Kuantan di Kuantan. Ibunya Jamaayah dan ayahnya Mohamad. y Penyayang dan tidak menghalang cita -cita anaknya untuk menjadi pembela negara. Gigih mencuba walaupun gagal dalam temuduga kali pertama menjadi askar.

Zaman penjajahan British. PELERAIAN y Jamaluddin dianugerahi pingat keberanian tertinggi DCM d an pangkatnya dinaikkan menjadi sarjan. 4 .LATAR LATAR MASA y y Dari tahun 1916 hingga 1967. Tentera Komunis dan askar Jepun PERKEMBANGAN y y Jamaluddin menghadiri temuduga untuk menjadi askar melayu Jamaluddin diterima menjadi askar melayu selepas dua kali ditemuduga PUNCAK ( KLIMAKS ) y Pertempuran sengit berlaku di Sungai Semur antara askar Melayu dengan pengganas komunis. LATAR MASYARAKAT y y PLOT PERMULAAN y y Jamaluddin bin Mohamad dilahirkan Jamaluddin bercita -cita menjadi askar Masyarakat kampung yang berbilang bangsa. zaman penjajahan Jepun dan zaman selepas merdeka.

Machine Gun Bahasa Arab : Al -Fatihah. Syahid LOGHAT CINA y ´Kenapa lu olang tidak mahu selah dili ha ?µ tanyanya dengan suara meninggi.GAYA BAHASA PENGGUNAAN BAHASA ASING y y Bahasa Inggeris : Nation. PERIBAHASA y y Putih mata Mati katak 5 .

CINTA AKAN NEGARA y Jamaluddin menentang bermati -matian untuk mempertahankan negara daripada ancaman musuh. 6 .NILAI KASIH SAYANG y Jamaayah sangat sayang akan Jamaluddin TABAH DAN GIGIH y BERANI y Jamaluddin berani menentang pengganas komunis di Sungai Semur. BELAS KASIHAN y Semasa bertugas menjaga beras di Sekinchan. Kita harus mempertahankan negara daripada ancaman musuh Pengorbanan askar melayu yang sanggup menggadaikan nyawa wajar dikenang oleh generasi sekarang. Jamaluddin tidak menyerahkan seorang Cina yang mencuri beras kepada askar Jepun. Kita harus tabah menghadapi apa -apa juga rintangan atau cabaran kerana sikap itu akhirnya akan membuahkan kejayaan. y y y Kita hendaklah berusaha bersungguh -sungguh untuk mencapai cita -cita murni Kita hendaklah sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah. PENGAJARAN y y y Kita hendaklah cinta akan tanah air. Jamaluddin tabah menjalani latihan rekrut yang begitu berat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful