P. 1
LIMPAHAN DARAH DI SUNGAI SEMUR

LIMPAHAN DARAH DI SUNGAI SEMUR

|Views: 362|Likes:
Dipublikasikan oleh Nadzirah Asdy

More info:

Published by: Nadzirah Asdy on Mar 08, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2011

pdf

text

original

LIMPAHAN DARAH DI SUNGAI SEMUR SINOPSIS KESELURUHAN Novel Limpahan Di Sungai Semur merupakan biografi Jamaluddin Bin Mohamad

. Beliau dilahirkan pada tahun 1916, di Batu 7, Kampung Kuantan, Kuala Lumpur. Jamaluddin memperoleh kasih sayang yang mencukupi daripada ibunya, Jamaayah Musa, dalam kehidupan keluar ganya dalam keadaan kekurangan. Apabila besar, Jamaluddin dihantar bersekolah rendah tidak jauh dari kampungnya. Dia merupakan seorang anak yang cergas dan sederhana dalam pelajaran. Selepas tamat persekolahan, Jamaluddin berangkat ke Kuala Lumpur untuk bekerja. Pada tahun 1938, secara diam-diam Jamaluddin bersama teman -temannya menghadiri pemilihan askar Melayu. Tetapi dia gagal kerana saiz tubuhnya tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan. Setelah membuat latihan sendiri seperti bergayut di batang -batang pokok, akhirnya tubuh badannya menjadi tegap lalu beliau memohon sekali lagi untuk menyertai askar Melayu. Permohonannya diterima dan dia mengikuti latihan asas di Port Dickson dan diberi gelaran ´ Budak Merah ´. Selepas tamat latihan, Jamaluddin ditug askan dengan batalion pertama askar Melayu dalam kompeni C. Tugas pertamanya ialah menentang serangan tentera Jepun di Bukit Chandu, Singapura. Seterusnya, setelah British menyerah kalah, Jamaluddin meninggalkan pasukan tentera dan dia pulang ke kampungnya di Sekinchan, Selangor. Di kampung dia menjaga padi dan beras. Dia ditangkap komunis kerana dituduh sebagai tali barut Jepun, tetapi kemudian dibebaskan. Apabila Jepun menyerah kalah, Jamaluddin kembali menyertai tentera. Dia dihantar berkhidmat di Kota Bharu. Tugasnya ialah menentang pengganas Komunis Bintang Tiga yang bergerak ke hulu Kelantan. Di bawah pimpinan Leftenan Hassan platun no. 12 kompeni D pasukan tiga rejimen askar Melayu seramai 26 oarang bergerak ke Pulai. Mereka terperangkap di Sungai S emur sehinggakan Leftenan Hassan terbunuh. Koperal Jamaluddin mengambil alih tugas ketua. Platun terus berjuang. Ramai anggota tentera terbunuh dan cedera. Koperal Jamaluddin ditawan tetapi dibebaskan. Keberaniannya dihargai oleh pihak British dan dian ugerahi pingat ( DCM ) dan dinaikkan pangkat menjadi sarjan. TEMA Tema Novel Limpahan Darah Di Sungai Semur ialah keberanian dan semangat kepahlawanan askar Melayu dalam usaha mempertahankan negara daripada ancaman pengganas.

1

PENGHARGAAN PEMERINTAH TERHADAP PARAJURIT y Di atas jasa yang dicurahkan oleh Koperal Jamaluddin. TANGGUNGJAWAB SEORANG PEMIMPIN y Askar Melayu mempunyai taat setia yang tinggi terhadap negara dan tidak sanggup berpaling tadah. KEKEJAMAN PEMERINTAHAN JEPUN y Dalam novel ini. namun berkat kesungguhannya membuat latihan berbentuk fizikal. 2 . kerajaan British telah menganugerahi pingat Distinguished Conduct Medal ( DCM ) dan dinaikkan pangkat sebagai sarjan. akhirnya tubuhnya tegap dan permohonannya diterima.PERSOALAN KETABAHAN MENGHADAPI DUGAAN y Jamaluddin bersungguh -sungguh mahu menjadi tentera walaupun pada peringkat awal dalam temuduga dirinya ditolak kerana bertubuh rendah. Malah rela berkorban nyawa seperti ditunjukkan oleh Leftenan Hassan. Mereka dengan mudah menembak pemuda -pemuda Melayu dan askar Melayu yang ditawan. tentera Jepun digambarkan kejam dan zalim.

y Seorang yang tahu serba sedikit tentang kepahlawanan orang -orang Bugis dan Hang Tuah. Sanggup berkorban semata -mata untuk mempertahankan tanah airnya. LEFTENAN HASSAN y y y y y Mengetuai Platun 12 Kompeni D Ketua yang berani. bertanggungjawab dan disenangi oleh anak -anak buahnya. Ibunya Jamaayah dan ayahnya Mohamad. Berbadan kecil dan petah bercakap. JAMAAYAH y y Ibu kepada Jamaluddin. y Penyayang dan tidak menghalang cita -cita anaknya untuk menjadi pembela negara. y y Penyayang dan seorang yang sabar. Pelajar yang cergas dan sederhana dalam pelajaran. Suka bercerita tentang kepahlawanan orang -orang Bugis kepada anaknya iaitu Jamaluddin. Seorang yang mementingkan keselamatan anaknya. MOHAMAD y y Ayah kepada Jamaluddin. y Dianugerahi pingat keberanian tertinggi DCM dan pangkatnya dinaikkan menjadi sarjan. Menentang cita-cita Jamaluddin menjadi askar kerana tidak mahu Jamaluddin mati ditembak dan kerana inginkan anaknya itu menjadi seorang gur u. Seorang leftenan yang cekap dan berani melaksanakan tugas. Kuala Selangor pada tahun 1916.WATAK DAN PERWATAKAN JAMALUDDIN y y y y y y Dilahirkan di Kampung Kuantan di Kuantan. 3 . Gigih mencuba walaupun gagal dalam temuduga kali pertama menjadi askar. Mati ditembak oleh pengganas komunis. Mempunyai semangat perjuangan yang tinggi kerana bermati -matian menentang musuh.

LATAR LATAR MASA y y Dari tahun 1916 hingga 1967. LATAR MASYARAKAT y y PLOT PERMULAAN y y Jamaluddin bin Mohamad dilahirkan Jamaluddin bercita -cita menjadi askar Masyarakat kampung yang berbilang bangsa. 4 . zaman penjajahan Jepun dan zaman selepas merdeka. PELERAIAN y Jamaluddin dianugerahi pingat keberanian tertinggi DCM d an pangkatnya dinaikkan menjadi sarjan. Tentera Komunis dan askar Jepun PERKEMBANGAN y y Jamaluddin menghadiri temuduga untuk menjadi askar melayu Jamaluddin diterima menjadi askar melayu selepas dua kali ditemuduga PUNCAK ( KLIMAKS ) y Pertempuran sengit berlaku di Sungai Semur antara askar Melayu dengan pengganas komunis. Zaman penjajahan British.

PERIBAHASA y y Putih mata Mati katak 5 . Syahid LOGHAT CINA y ´Kenapa lu olang tidak mahu selah dili ha ?µ tanyanya dengan suara meninggi.GAYA BAHASA PENGGUNAAN BAHASA ASING y y Bahasa Inggeris : Nation. Machine Gun Bahasa Arab : Al -Fatihah.

6 . Kita harus mempertahankan negara daripada ancaman musuh Pengorbanan askar melayu yang sanggup menggadaikan nyawa wajar dikenang oleh generasi sekarang. y y y Kita hendaklah berusaha bersungguh -sungguh untuk mencapai cita -cita murni Kita hendaklah sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah. BELAS KASIHAN y Semasa bertugas menjaga beras di Sekinchan.NILAI KASIH SAYANG y Jamaayah sangat sayang akan Jamaluddin TABAH DAN GIGIH y BERANI y Jamaluddin berani menentang pengganas komunis di Sungai Semur. CINTA AKAN NEGARA y Jamaluddin menentang bermati -matian untuk mempertahankan negara daripada ancaman musuh. Kita harus tabah menghadapi apa -apa juga rintangan atau cabaran kerana sikap itu akhirnya akan membuahkan kejayaan. Jamaluddin tabah menjalani latihan rekrut yang begitu berat. Jamaluddin tidak menyerahkan seorang Cina yang mencuri beras kepada askar Jepun. PENGAJARAN y y y Kita hendaklah cinta akan tanah air.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->