HUBUNGAN

KEKELUARGAAN

KUMPULAN 2

AHLI KUMPULAN:

NUR HIDAYAHTUL FITRAH BINTI ISHAK NOR ATIQAH BINTI ANAS NUR SYUHAIDAH BINTI SALLEH NUR SALIHAH BINTI ABDUL KAHAR NUR FARHANA BINTI TUMIJAN NUR IFFAH HANNA BINTI AZLAN NURUL NAJIHA BINTI HIDAYATTULLAH HANI NADHIRAH BINTI BASIR

PENGENALAN

Kemesraan dan kasih sayang yang terjalin dalam anggota keluarga merupakan antara asas pembentukan keluarga bahagia. Sesebuah keluarga bahagia pula dapat menjamin perpaduan yang utuh dikalangan mereka. Justeru segala suka duka dan cabaran hidup dapat dikongsi dan ditangani bersama-sama, bak kata pepatah ¶ke bukit sama didaki ke lurah sama dituruni·.

KEPENTINGAN PERPADUAN DALAM
KELUARGA

Mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga. Menimbulkan rasa kasih sayang dan mengelakkan konflik. Mendapat keberkatan dan ketenangan dalam hidup.

CARA-CARA UNTUK MENCAPAI
PERPADUAN DALAM KELUARGA Memahami antara satu sama lain. Selalu berkumpul bersama-sama jika ada aktiviti atau hari kebesaran keluarga. Menghormati dan menghargai setiap anggota keluarga. Saling sayang menyayangi. Sanggup bersusah senang bersama-sama.

KELEBIHAN-KELEBIHAN MENGERATKAN
HUBUNGAN KEKELUARGAAN Dapat mengenali saudara dan keluarga yang dekat atau jauh, disamping dapat mengekalkan tradisi keluarga. Dapat menyuburkan perasaan kasih sayang antara anggota keluarga. Suasana harmoni dan ceria dapat diwujudkan. Wujud keadaan saling membantu sesama ahli keluarga tidak kira senang atau susah. Tali persaudaraan dapat dieratkan.

FAEDAH MENGADAKAN AKTIVITI KELUARGA
BERSAMA Mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Lebih memahami sikap sesama ahli keluarga. Dapat bertukar-tukar fikiran sesama ahli keluarga. Berkongsi minat dan hobi yang sama. Memupuk sikap saling menyayangi antara satu sama lain. Dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. Dapat menenangkan fikiran.

ASPEK-ASPEK YANG MENJADI PENGHALANG
KEPADA AKTIVITI KELUARGAAN

Sibuk dengan tugas dan kerja masingmasing. Menggap aktiviti keluarga tidak mendatangkan faedah berbanding kawan-kawan. Tidak sanggup berkorban untuk keluarga. Berlaku konflik dengan keluarga sebelum ini.

TIPS BEKONGSI MASA DUKA
Menghiburkan hati dan perasaan ahli keluarga. Jadilah seorang pendengar yang baik. Rasa bertanggungjawab terhadap masalah ahli keluarga. Sentiasa berada di sisi ahli keluarga yang berada dalam kesulitan. Sanggup dan bersedia untuk membantu ahli keluarga dan mengetepikan diri.

TIPS BERKONGSI MASA SUKA
Mengucapkan kata-kata tahniah dan penghargaan ke atas kejayaan ahli keluarga. Bersedia untuk meluangkan masa untuk meraikan kejayaan bersama-sama. Mengadakan majlis selamat dan kesyukuran. Menyokong dan menggalakkan usaha yang dilakukan ke arah kejayaan.

KELEBIHAN MEMBERI SOKONGAN KEPADA
AHLI KELUARGA

Menjana kasih sayang dan keharmonian sesama ahli keluarga. Membantu ahli keluarga yang bermasalah dari segi emosi, rohani dan fizikal. Menjalankan tanggungjawab sebagai ahli keluarga. Memberi petunjuk dan jalan keluar daripada masalah yang dihadapi.

SITUASI- SITUASI YANG MEMERLUKAN SOKONGAN
KELUARGA

Majlis perkahwinan ahli keluarga. keluarga. Mendapat keputusan peperiksaan yang teruk. teruk. Tidak berpeluang melanjutkan pelajaran. pelajaran. Ahli keluarga yang jatuh sakit atau terlibat dalam kemalangan. kemalangan. Ahli keluarga yang bertandingan atau bertanding dalam sesuatu pertandingan atau acara. acara.

AKTIVITI KELUARGA YANG BOLEH DILAKUKAN

Menziarahi anggota keluarga termasuk di tempat di jauh. Meluangkan masa bersama keluarga. Berkelah dan melancong di tempattempat yang menarik.

TAMAT