P. 1
HBHE3203 KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN

HBHE3203 KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN

|Views: 474|Likes:
Dipublikasikan oleh Norzilah Abu Bakar

More info:

Published by: Norzilah Abu Bakar on Mar 12, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Sehubungan menganjurkan satu itu. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan.1. memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. -2- .HBHE 3203 1. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG).

1. murid.1.5 MATLAMAT PROGRAM.2 TUJUAN.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1.Seberang sekitar sekolah.HBHE 3203 Seiring matlamat. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor.1. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan.1. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- . 1. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. warga sekolah dan juga masyarakat. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah.

1. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan. 1. selamat dan ceria. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian.1.1. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.6.6.30 pagiPakaian : Pakaian sukan.6 OBJEKTIF PROGRAM. 1.1. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.1.indah.1. ibubapa. suasana 1.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti. 1.6.6.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1.HBHE 3203 kebersihan.1.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.00 pagi – 11. -4- .3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar. 1. 1.6.

• Memupuk sikap keprihatinan murid.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat. 1. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya. Meningkatkan pengetahuan.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- .1. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif. kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul.

Pulau Pinang. 1.1. iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi.1. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah. -6- . 13210 Tasek Gelugor. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. Seberang Perai Utara. Jalan Pengkalan Batu. 1.7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.

1.1. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1.1.HBHE 3203 1.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- . 1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN.

Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b. -8- . 1.1.HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt.12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”.

IBRAHIM AZHAR B. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7. RIDZUAN B. OMAR ZUBER B. TALIP MAZAH BT.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010. ALI 1. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT.1. HJH. ISMAIL YUSRI B.00 – 8.13 PROGRAM TENTATIF.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. AZIZ KHAN ISMAIL B. DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B.HJH. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. MOHAMAD : PN . HAMID : EN. NARISAH BT.

00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.00 -10.12.00 – 10.00 petang 1. 10.00-1.1.14 ANGGARAN PERBELANJAAN. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .HBHE 3203 8.00 Pagi 10.00 Petang 2.30 Pagi 10. Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.10 - .00 T/Hari 12.30.30–12.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00-2.

Sesungguhnya Program ini .00 1030.00 60.00 (RM0.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .00 800.HBHE 3203 1 Cetakan. 500.00 1.00 100. Cenderahati (Penceramah 5 6 .00 230.40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5. Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini. Buku Panduan 30.00 1030.00 100.00 80.15 PENUTUP.11 - .00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.1. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya.00 40. 7 8 dan 120.

HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. 2. SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI.REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS. .12 - . Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan. Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang.

Abdul Razak Sulaiman. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” . ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . . Artikel Kesihatan.M/S 05. Siti Zaleha Jorimai. Selangor. Fatiman Bunyarit.Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”.Ruangan Keluarga. Sdn.Utusan Malaysia 3 Mac 2005 . Kuala Lumpur. 7 Februari 2006. “Gaya hidup sihat . Mohd Fauzi Abd Rahman. Borhannudin Abdullah.HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Meteor Doc. Bhd. Utusan Malaysia. Dewan Bahasa dan Pustaka.13 - . Hamizon Hamid (2006). “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”.

com.HBHE 3203 Bintu Rasyada A. Chen Yok Yie.Diterbitkan pada:14 May http://www.diabetesmalaysia.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20. Kuala Lumpur. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.infosihat. Artikel Kesihatan.com. . Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.Rahman. Website http://nutriweb.http://www.com/dietsenaman.14 - .gov. www.org .Utusan Malaysia 8 Disember 2007.tiens.my.”www.htm ”Jantung:Senaman.” http://portal.my. (06 Februari 2008) 2006. ”Diet dan Senaman.html “Gizi dan Kesihatan Katalog.diabetesmalaysia.gov.infosihat.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”. Persatuan Pemakanan Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->