HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

-2- . memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K.HBHE 3203 1.1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu.1. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG). Sehubungan menganjurkan satu itu. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul.

1. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan.1.HBHE 3203 Seiring matlamat. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1.Seberang sekitar sekolah. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor. 1.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1.1. warga sekolah dan juga masyarakat. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- .3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1.5 MATLAMAT PROGRAM. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid. murid.2 TUJUAN. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar.1.

30 pagiPakaian : Pakaian sukan.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. 1. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.1. 1. suasana 1. 1.6.indah.00 pagi – 11.6.6 OBJEKTIF PROGRAM.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.HBHE 3203 kebersihan.6.6.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1. 1.6.1. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.1.1.1. selamat dan ceria.1. ibubapa. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.1. 1. -4- . keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.

• Memupuk sikap keprihatinan murid.1. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- . di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. 1. kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. Meningkatkan pengetahuan. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif.

7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. 1. Jalan Pengkalan Batu. iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah. -6- .1.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan. Pulau Pinang. 13210 Tasek Gelugor. 1.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi.1. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress. Seberang Perai Utara.

1. 1.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .1.HBHE 3203 1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN.9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.1.

1.HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt. Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. -8- .12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”. 1. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b.

MOHAMAD : PN .00 – 8. NARISAH BT.13 PROGRAM TENTATIF. DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B.HJH. RIDZUAN B. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010. hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. AZIZ KHAN ISMAIL B. IBRAHIM AZHAR B. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. OMAR ZUBER B. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B. ALI 1. TALIP MAZAH BT. HJH.1. HAMID : EN. RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT. ISMAIL YUSRI B.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas .

00 – 10.00 Pagi 10.00-2.10 - . Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.00 petang 1.00 -10.00 Petang 2. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .30 Pagi 10.00 T/Hari 12.HBHE 3203 8.14 ANGGARAN PERBELANJAAN.00-1.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.12.30–12. 10.30.1.

00 1030. Sesungguhnya Program ini .00 100.00 1.15 PENUTUP.11 - . Buku Panduan 30. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.00 230. 500.HBHE 3203 1 Cetakan.40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5.00 (RM0.00 60.00 800.00 80. Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini.00 40.00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster.00 1030. Cenderahati (Penceramah 5 6 .1. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya. 7 8 dan 120.00 100.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .

REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI.12 - . SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA.HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. . Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan. Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang. 2.

Siti Zaleha Jorimai.13 - . Meteor Doc. “Gaya hidup sihat . “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”.HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Utusan Malaysia. Abdul Razak Sulaiman. Bhd. 7 Februari 2006. Fatiman Bunyarit.Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”. Selangor.M/S 05. Dewan Bahasa dan Pustaka. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” . .Utusan Malaysia 3 Mac 2005 . Kuala Lumpur.Ruangan Keluarga. ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . Borhannudin Abdullah. Hamizon Hamid (2006). Artikel Kesihatan. Sdn. Mohd Fauzi Abd Rahman.

gov.com. Kuala Lumpur.Diterbitkan pada:14 May http://www.Utusan Malaysia 8 Disember 2007.HBHE 3203 Bintu Rasyada A. (06 Februari 2008) 2006. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.Rahman.gov.”www. ”Diet dan Senaman. Website http://nutriweb.htm ”Jantung:Senaman. Persatuan Pemakanan Malaysia.infosihat.diabetesmalaysia.com/dietsenaman.infosihat. Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.http://www.” http://portal. Chen Yok Yie.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”.html “Gizi dan Kesihatan Katalog.my.com.tiens.my. Artikel Kesihatan.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20. www.org .14 - .diabetesmalaysia. .