P. 1
HBHE3203 KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN

HBHE3203 KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN

|Views: 474|Likes:
Dipublikasikan oleh Norzilah Abu Bakar

More info:

Published by: Norzilah Abu Bakar on Mar 12, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

HBHE 3203 1.1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG). -2- . Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah. Sehubungan menganjurkan satu itu. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan.1.

Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- .1. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1.1. warga sekolah dan juga masyarakat. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1.1.5 MATLAMAT PROGRAM.2 TUJUAN.Seberang sekitar sekolah.1. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah. 1.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. murid.HBHE 3203 Seiring matlamat. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor.

1.30 pagiPakaian : Pakaian sukan.1.6.1. ibubapa. 1.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.6. 1.1. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.6 OBJEKTIF PROGRAM.6.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.indah.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.00 pagi – 11. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.6.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1.6. 1.1. suasana 1.1.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. selamat dan ceria.1.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8. -4- .1. 1.HBHE 3203 kebersihan. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian.

1. kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. Meningkatkan pengetahuan. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat. • Memupuk sikap keprihatinan murid.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM. 1. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- .

1. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah.1. 1.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan. iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah.7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Jalan Pengkalan Batu. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress. Pulau Pinang. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. Seberang Perai Utara. 1. 13210 Tasek Gelugor. -6- .HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi.

HBHE 3203 1.9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1.1.1.1. 1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .

-8- .1. 1. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b.HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt.12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”. Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.

HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B. NARISAH BT. RIDZUAN B. ALI 1.00 – 8. DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7. IBRAHIM AZHAR B.1. RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT. MOHAMAD : PN . hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . AZIZ KHAN ISMAIL B.HJH. HJH.13 PROGRAM TENTATIF. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010. OMAR ZUBER B. NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. TALIP MAZAH BT.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. HAMID : EN. ISMAIL YUSRI B.

30 Pagi 10.00 petang 1.HBHE 3203 8.00 Petang 2.00 – 10.00-1. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00 Pagi 10.12.10 - .14 ANGGARAN PERBELANJAAN.00 -10. 10.30.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.1.30–12. Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.00-2.00 T/Hari 12.

1.00 80. Sesungguhnya Program ini . Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster.00 (RM0.15 PENUTUP.40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5.00 230.00 800.00 60. 7 8 dan 120. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya.00 1030.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .00 1030.HBHE 3203 1 Cetakan.00 1. Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini. 500.11 - . Buku Panduan 30.00 100.00 40.00 100. Cenderahati (Penceramah 5 6 .

0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI.HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA. Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan.REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS.12 - . . 2. Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang.

Kuala Lumpur. 7 Februari 2006. Utusan Malaysia. Hamizon Hamid (2006).M/S 05. Bhd.Ruangan Keluarga. “Gaya hidup sihat . Siti Zaleha Jorimai. . Dewan Bahasa dan Pustaka. Mohd Fauzi Abd Rahman. ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”.13 - .Utusan Malaysia 3 Mac 2005 . Borhannudin Abdullah. Fatiman Bunyarit. Selangor.Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”. Abdul Razak Sulaiman. Sdn. Artikel Kesihatan.HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Meteor Doc. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” .

www. Website http://nutriweb.html “Gizi dan Kesihatan Katalog.14 - .diabetesmalaysia.http://www.infosihat.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20.htm ”Jantung:Senaman. Kuala Lumpur. Artikel Kesihatan.”www. Chen Yok Yie.diabetesmalaysia.gov.my.com. Persatuan Pemakanan Malaysia. . Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.Rahman.tiens.Utusan Malaysia 8 Disember 2007. ”Diet dan Senaman.org .gov. (06 Februari 2008) 2006.my.com/dietsenaman.Diterbitkan pada:14 May http://www.infosihat. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.com.HBHE 3203 Bintu Rasyada A.” http://portal.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->