HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan.HBHE 3203 1. -2- . Sehubungan menganjurkan satu itu. memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG).1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah.1.

1. murid.1. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1.5 MATLAMAT PROGRAM. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid. 1. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1.1. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- .2 TUJUAN.1.Seberang sekitar sekolah.HBHE 3203 Seiring matlamat.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor. warga sekolah dan juga masyarakat. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar.

1. 1. ibubapa.6 OBJEKTIF PROGRAM.6.1.indah. 1.6. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.1.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.6.30 pagiPakaian : Pakaian sukan.1.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.6.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.1.1.00 pagi – 11.HBHE 3203 kebersihan. 1.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1. -4- .6. selamat dan ceria. suasana 1.1. 1. 1.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.

1. Meningkatkan pengetahuan. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- . • Memupuk sikap keprihatinan murid.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat. kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. 1. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM.

Pulau Pinang.1.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi. Jalan Pengkalan Batu.1. -6- .7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress. 13210 Tasek Gelugor. 1. Seberang Perai Utara. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. 1.

1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .1.1.HBHE 3203 1.9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1. 1.

HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt.1. -8- .12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”. 1. Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b.

RIDZUAN B. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B. NARISAH BT. ISMAIL YUSRI B. OMAR ZUBER B. ALI 1. MOHAMAD : PN . TALIP MAZAH BT. hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.1.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT. AZIZ KHAN ISMAIL B. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010.00 – 8.HJH.13 PROGRAM TENTATIF. HJH. HAMID : EN. NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7. IBRAHIM AZHAR B.

HBHE 3203 8.00-1.00 Pagi 10.1.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.00 -10.30 Pagi 10.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1. 10.12.00 – 10.14 ANGGARAN PERBELANJAAN.00-2. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .00 Petang 2.00 T/Hari 12.30–12.10 - . Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.00 petang 1.30.

00 60.00 1030. Buku Panduan 30.00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster. Cenderahati (Penceramah 5 6 .00 80.00 100.00 1.HBHE 3203 1 Cetakan.00 (RM0.11 - . 500.1.15 PENUTUP. 7 8 dan 120.00 230. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya.00 40.00 800. Sesungguhnya Program ini .40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5. Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini.00 1030. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .00 100.

SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA. .REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS.12 - . Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI.HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan. 2.

Selangor. Utusan Malaysia. “Gaya hidup sihat . .Ruangan Keluarga.Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” .13 - . Fatiman Bunyarit. Bhd. Abdul Razak Sulaiman.M/S 05. ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . Dewan Bahasa dan Pustaka. Mohd Fauzi Abd Rahman. Sdn. “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”. Meteor Doc. Siti Zaleha Jorimai. Artikel Kesihatan. Borhannudin Abdullah.Utusan Malaysia 3 Mac 2005 .HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Hamizon Hamid (2006). Kuala Lumpur. 7 Februari 2006.

Website http://nutriweb.” http://portal.http://www.diabetesmalaysia. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”. www.Utusan Malaysia 8 Disember 2007.com.gov.tiens.infosihat. Artikel Kesihatan.html “Gizi dan Kesihatan Katalog. Diterbitkan pada:19 Ogos 2007. Kuala Lumpur. .org .htm ”Jantung:Senaman.my. Chen Yok Yie.gov.diabetesmalaysia.HBHE 3203 Bintu Rasyada A.”www. Persatuan Pemakanan Malaysia.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”.14 - .Rahman.my. ”Diet dan Senaman.infosihat.Diterbitkan pada:14 May http://www.com/dietsenaman.com. (06 Februari 2008) 2006.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful