HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan. Sehubungan menganjurkan satu itu. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah.1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG). Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. -2- .1.HBHE 3203 1. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut.

memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1.1.1. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1. warga sekolah dan juga masyarakat. murid.1.5 MATLAMAT PROGRAM. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- .1. 1.Seberang sekitar sekolah. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor.2 TUJUAN. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid.HBHE 3203 Seiring matlamat.

1. -4- . 1.1.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.1.6.indah.1. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian.6.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1.1.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.6. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif. selamat dan ceria.HBHE 3203 kebersihan.00 pagi – 11.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.1. ibubapa.6. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.6. 1.6 OBJEKTIF PROGRAM.1. 1.30 pagiPakaian : Pakaian sukan.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.1. suasana 1. 1.

Meningkatkan pengetahuan. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- .6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM. 1.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. • Memupuk sikap keprihatinan murid. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat.1. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif.

13210 Tasek Gelugor. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah. -6- . 1. Pulau Pinang.7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi.1.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan. iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah. Jalan Pengkalan Batu. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. 1. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress.1. Seberang Perai Utara.

1.1. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .HBHE 3203 1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN. 1.9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1.1.

1. Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”.HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt. -8- . Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b. 1.

NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010.13 PROGRAM TENTATIF. ALI 1. MOHAMAD : PN . NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. ISMAIL YUSRI B.1. DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. AZIZ KHAN ISMAIL B. TALIP MAZAH BT. OMAR ZUBER B. NARISAH BT. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7.HJH. IBRAHIM AZHAR B.00 – 8. HAMID : EN. RIDZUAN B. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. HJH. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT.HBHE 3203 PENASIHAT : PN.

00 Pagi 10.10 - .00 – 10.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .30. 10. Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.00-1.14 ANGGARAN PERBELANJAAN.00 -10.12.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00 Petang 2.00 T/Hari 12.HBHE 3203 8.30–12.30 Pagi 10.1.00 petang 1.00-2.

00 (RM0. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.00 1030.00 1. Cenderahati (Penceramah 5 6 .40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5.00 230.00 100. 7 8 dan 120.15 PENUTUP.00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster. 500.00 800.HBHE 3203 1 Cetakan.00 80.00 1030.00 100.00 60.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .1. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya. Sesungguhnya Program ini . Buku Panduan 30.00 40.11 - . Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini.

HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. 2.12 - . SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI. .REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS. Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan. Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang.

Hamizon Hamid (2006).13 - . .M/S 05. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” . “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”. Abdul Razak Sulaiman. Utusan Malaysia.Ruangan Keluarga. Mohd Fauzi Abd Rahman. Bhd.Utusan Malaysia 3 Mac 2005 . Sdn. Dewan Bahasa dan Pustaka. Siti Zaleha Jorimai. Kuala Lumpur. Artikel Kesihatan. Selangor. ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . “Gaya hidup sihat .Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”. Fatiman Bunyarit. Meteor Doc. Borhannudin Abdullah. 7 Februari 2006.HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007).

gov.org . Website http://nutriweb.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”.htm ”Jantung:Senaman.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20. .com. ”Diet dan Senaman.14 - . Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.com/dietsenaman.Utusan Malaysia 8 Disember 2007.my.Diterbitkan pada:14 May http://www. Chen Yok Yie.http://www. Persatuan Pemakanan Malaysia.diabetesmalaysia.”www.diabetesmalaysia.tiens. www. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.html “Gizi dan Kesihatan Katalog.infosihat. Kuala Lumpur. Artikel Kesihatan.Rahman.gov.infosihat.my.HBHE 3203 Bintu Rasyada A.com. (06 Februari 2008) 2006.” http://portal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful