HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG). Sehubungan menganjurkan satu itu.1. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. -2- . memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan.HBHE 3203 1.1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah.

kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah.5 MATLAMAT PROGRAM.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar.1. warga sekolah dan juga masyarakat.2 TUJUAN.Seberang sekitar sekolah. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- .1.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1.HBHE 3203 Seiring matlamat. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. 1.1. murid. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1.1.

6.indah.1.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.1. 1. selamat dan ceria. 1.1.6 OBJEKTIF PROGRAM.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.HBHE 3203 kebersihan.1.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.00 pagi – 11. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian. 1.1.6.1. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.1. 1. -4- .6. ibubapa.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.6.30 pagiPakaian : Pakaian sukan. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1. 1. suasana 1.6.

kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. • • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat. 1. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif. Meningkatkan pengetahuan.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka. • Memupuk sikap keprihatinan murid.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM.1. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- .

Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya. Jalan Pengkalan Batu. -6- . iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah.1.1. Seberang Perai Utara. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress. 13210 Tasek Gelugor.7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Pulau Pinang.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi. 1. 1.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah.

HBHE 3203 1. 1.1.1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1.1.

HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt. 1.1. -8- . Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b.12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”.

hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. IBRAHIM AZHAR B. RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT. NARISAH BT.HJH.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. AZIZ KHAN ISMAIL B.13 PROGRAM TENTATIF.00 – 8. NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. MOHAMAD : PN . DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B. HJH. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010. ISMAIL YUSRI B. RIDZUAN B. ALI 1. HAMID : EN.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . TALIP MAZAH BT.1. OMAR ZUBER B. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B.

10 - .12.00 – 10. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .1. 10.00 Petang 2.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.00-2.00 -10.00 Pagi 10.HBHE 3203 8.30 Pagi 10.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00 petang 1.30. Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.14 ANGGARAN PERBELANJAAN.00-1.00 T/Hari 12.30–12.

00 (RM0.00 1030. Sesungguhnya Program ini . Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini.15 PENUTUP.00 100.00 40.11 - .00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .1.00 230.00 100.00 800.00 1030.00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster. Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian.00 60. 500.00 80.00 1. Cenderahati (Penceramah 5 6 .40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5.HBHE 3203 1 Cetakan. Buku Panduan 30. 7 8 dan 120.

12 - . Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang. SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA. 2.HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua.REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS. Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI. .

Selangor.13 - . Dewan Bahasa dan Pustaka. Hamizon Hamid (2006). Borhannudin Abdullah. Kuala Lumpur.Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”.Utusan Malaysia 3 Mac 2005 . Mohd Fauzi Abd Rahman. Meteor Doc. “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” . ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . Bhd. Fatiman Bunyarit. Artikel Kesihatan. Abdul Razak Sulaiman.Ruangan Keluarga. 7 Februari 2006. . “Gaya hidup sihat .HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Sdn. Siti Zaleha Jorimai. Utusan Malaysia.M/S 05.

14 - .Utusan Malaysia 8 Disember 2007. Artikel Kesihatan.diabetesmalaysia.html “Gizi dan Kesihatan Katalog. . Persatuan Pemakanan Malaysia.” http://portal.my. Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”.infosihat. Website http://nutriweb. Kuala Lumpur.org . ”Diet dan Senaman.tiens.diabetesmalaysia.infosihat. (06 Februari 2008) 2006.my.com/dietsenaman.gov.gov. www.”www.htm ”Jantung:Senaman.Diterbitkan pada:14 May http://www.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20.Rahman.HBHE 3203 Bintu Rasyada A.com. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.http://www. Chen Yok Yie.com.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful