HBHE 3203

1.1. KERTAS KERJA PROGRAM.

KERTAS KERJA PROGRAM GOTONG ROYONG PERDANA SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

DIKEMUKAKAN OLEH : PENYELARAS 3K, SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, 13310 TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA.

DIKEMUKAKAN KEPADA: GURU BESAR, SK PENGKALAN JAYA, TASEK GELUGOR SEBERANG PERAI UTARA

-1-

1 PENDAHULUAN: Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Sehubungan menganjurkan satu itu. pihak sekolah melalui telah Jawatankuasa merancang 3K (Keselamatan. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya persekitaran sekolah dan juga tandas sekolah. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggung jawab yang perlu dititik beratkan oleh sesebuah institusi pendidikan terutamanya sekolah. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi pelaksanaan matlamat tersebut. -2- .1. memberi perhatian Kementerian terhadap tahap Pelajaran kebersihan Malaysia sekolah sentiasa melalui pertandingan 3K. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul.HBHE 3203 1. Kesihatan dan Kebersihan) untuk aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG).

1.2 TUJUAN. juga tandas sekolah sebagai cerminan warga sekolah. Kertas ini disediakan dan akan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan bagi melaksanakan aktiviti Gotong Royong Perdana dan sekolah serta PIBG bagi memohon peruntukkan kewangan daripada pihak menampung kos perbelanjaan.4 TEMA PROGRAM “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” 1.Seberang sekitar sekolah. aktiviti ini akan menanamkan dan menerapkan nilai-nilai murni dalam diri murid.5 MATLAMAT PROGRAM. 1. memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di 1. Program Gotong Royong Perdana SKPJ 2011 bertemakan “Keceriaan Sekolah Tanggung Jawab Bersama” mensasarkan agar seluruh warga sekolah iaitu tenaga pengajar.HBHE 3203 Seiring matlamat. kumpulan sokongan berganding bahu bersama Persatuan Ibu Bapa & Guru akan bersama-sama membersihkan serta menceriakan persekitaran sekolah. murid.1.1. Keprihatinan mengamalkan amalan -3- . warga sekolah dan juga masyarakat.1.3 NAMA PROGRAM “ Gotong Royong Perdana SKPJ 2011” 1. Antara fokus utama program gotong royong perdana ini adalah meliputi aspek pembersihan serta menceriakan tandas sekolah dan nyamuk menceriakan aedes kawasan serta pihak yang persekitaran menghapuskan Jabatan akan sekolah kawasan merangkumi pembiakan Tasek untuk pembersihan longkang bersama Perai Kesihatan dijemput Daerah hadir Gelugor.

1.1.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum 1.30 pagiPakaian : Pakaian sukan.6.00 pagi – 11.6. selamat dan ceria.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.1. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan denganpenglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.1. 1.7 OBJEKTIF PROGRAM TARIKH PROGRAM /AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan :15 Mei 2009 (Sabtu)Tempat : Kawasan sekitar SAMTAJMasa : 8.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.1. suasana 1. 1. ibubapa. -4- . Sekolah merupakan rumah kedua bagi murid seharusnya menyediakan suasana persekitaran yang kondusif bagi merangsang pembelajaran sepanjang hayat yang efektif.indah.1.6.HBHE 3203 kebersihan. keceriaan dan juga keselamatan merupakan aspek yang perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian.1.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.6.6 OBJEKTIF PROGRAM. 1.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.6.1. 1.

• • Menyemai sikap positif di kalangan murid-murid tahap dua serta meningkatkan kesedaran murid akan pentingnya amalan gaya hidup sihat sepanjang hayat.HBHE 3203 • Melahirkan kesedaran murid-murid tahap 2 tentang perlunya mempraktikkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan kadar penyakit pada usia muda dan meningkatkan jangka hayat mereka.1.6 FORMAT PELAKSANAAN PROGRAM. amalan rehat dan tidur yang mencukupi serta mengetahui cara-cara menangani stress secara positif. 1. Meningkatkan pengetahuan. Program gaya hidup sihat ini yang bertemakan kepada slogan “Sayangi diri anda” akan dilaksanakan di Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya di beberapa lokasi seperti: i) Senamrobik akan dilaksanakan di pentas padang sekolah ii) Ceramah Gaya Hidup Sihat di Dewan sekolah -5- . kefahaman dan cara-cara melakukan aktiviti senaman dan rekreasi dengan betul. di samping mendorong mereka untuk memberi komitmen tinggi dalam usaha mencegah penyakit dan menjalani cara hidup yang sihat di samping menjadi agen penyampai maklumat kepada ahli keluarga mereka sendiri dan juga rakan sebaya. • Memupuk sikap keprihatinan murid.

iv) Pemeriksaan kesihatan secara percuma pula akan dijalankan oleh Pihak Klinik Kesihatan Tasek Gelugor di bilik rawatan sekolah. 1. Pulau Pinang. 6 UKM untuk pameran Rehat dan Tidur dan 6 UPM untuk pameran Pengurusan Stress.7 PENGANJUR PROGRAM Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. -6- . Seberang Perai Utara. Sekolah kebangsaan Pengkalan Jaya.HBHE 3203 iii) Pameran Gaya Hidup Sihat akan dibuat dalam bilik darjah tahun 6 iaitu tahun 6 USM untuk pameran Senaman dan dan Rekreasi. v) Pertandingan melukis poster bertemakan “Sayangi Diri Anda” yang berfokuskan kepada gaya hidup sihat akan diadakan di dewan sekolah. Jalan Pengkalan Batu.8 TARIKH PELAKSANAAN 28 Julai 2010 (Rabu) sempena bulan kecergasan.1.1. 1. 13210 Tasek Gelugor.

11 CARTA ORGANISASI -Organisasi induk -7- .9 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya 1.10 PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN.1.HBHE 3203 1.1. Murid-murid tahap dua Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. 1.1.

1. Mohamad (Ketua Panitia PJK) SETIAUSAHA Puan Norzilah bt Abu Bakar (Setiausaha Panitia PJK) AHLI JAWATANKUASA Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya.1.HBHE 3203 CARTA ORGANISASI PROGRAM GAYA HIDUP SIHAT ”SAYANGI DIRI ANDA” PENASIHAT Puan Hajah Siti Rohani bt Ismail (Guru Besar SKPJ) PENGERUSI Puan Hajah Narisah bt. Hamid (Penolong Kanan Pentadbiran) NAIB PENGERUSI Ridzuan b. -8- .12 AHLI JAWATANKUASA PROGRAM “SAYANGI DIRI ANDA”.

HAMID : EN. RAZALI DOKUMENTASI SHAMILEY BT HARON NORAZILA BT LIMAN SENAMROBIK MURSYIDAH BT ISMAIL ZURITA BT.HJH. ISMAIL YUSRI B. IBRAHIM AZHAR B.1. HAMAD SURIYATI BT TAJUDDIN PERTANDINGAN POSTER MARZELAN B.13 PROGRAM TENTATIF. MOHD SANI SITI ROHANI BT HASHIM KAWALAN MURID AZHAM KHAN B.HBHE 3203 PENASIHAT : PN. NORHAFIZA BT ABU AHMAD ZAHARAH BT ISMAIL PAMERAN GAYA HIDUP SIHAT ROHAYA BT JAAFAR FATIMAH BT OSMAN MARYANI BT RAMLI HADIAH/CENDERAHATI WAN TEH SALMAH BT WAN DI SALMIAH BT SAAD JAMUAN/MAKANAN ZALEHA BT JANI ZAINAB BT OSMAN NORZAIMY BT AZIZ ZURINA BT AHMAD Program Tentatif ini akan dijalankan pada 28 Julai 2010.00 Pagi ATURCARA Senamrobik -9TEMPAT Pentas . DOLLAH BUKU PROGRAM PERSIAPAN TEMPAT/PAMERAN AZIZ B. TALIP MAZAH BT. NORZILAH BT ABU BAKAR PENGACARA MAJLIS ZAINUDDIN B. NARISAH BT. HJH. OMAR ZUBER B. Aturcara program adalah seperti di bawah: MASA 7. MOHAMAD : PN . hari Rabu bertempat di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. SITI ROHANI BT ISMAIL GURU BESAR SKPT PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA : PN. RIDZUAN B.00 – 8. ALI 1. AZIZ KHAN ISMAIL B.

00-1.1.00 petang 1.30.00 Petang 2.00 Petang Pemeriksaan kesihatan secara percuma oleh Klinik Kesihatan Tasek Gelugor Pertandingan Melukis Poster Penyampaian Hadiah dan cenderahati Program Tamat dan Bersurai Bilik Rawatan Sekolah Dewan Sekolah Dewan sekolah 1.00-2.00 T/Hari Ceramah Kesihatan Rehat Pameran Gaya Hidup sihat : “SAYANGI DIRI ANDA”     Pameran senaman dan Rekreasi ( Kelas 6 USM) Rehat dan Tidur (Kelas 6 UKM) Pengurusan Stress (Kelas 6 UPM) Padang sekolah.30–12.00 – 10.30 Pagi 10. Dewan Sekolah Kantin Sekolah Kelas-kelas Tahun 6 SKPJ.00 T/Hari 12.00 Pagi 10. 10.00 -10.12.HBHE 3203 8. B I L BUTIRAN PENDAPATAN (RM) PERBELANJAAN (RM) .10 - .14 ANGGARAN PERBELANJAAN.

00 x 100 orang) Hadiah Pertandingan melukis Poster.00 60. Buku Panduan 30.00 Instruktor senamrobik) Belian runcit Sumbangan PIBG Sumbangan Perseorangan / Syarikat Jumlah Keseluruhan 3 4 .00 230.00 (RM0.15 PENUTUP. Harapan saya agar kertas kerja ini dapat di beri perhatian yang sewajarnya dan seterusnya dapat diluluskan demi melaksanakan program ini. Sesungguhnya Program ini .00 1030.00 100.1. Program Gaya Hidup Sihat ini mensasarkan murid-murid tahap 2 agar mendapat faedah dan mengamalkan nilai –nilai positif dalam kehidupan seharian. 500.00 1030. Cenderahati (Penceramah 5 6 . Justeru amatlah wajar program ini dilaksanakan demi meningkatkan kualiti hidup murid-murid khususnya dan secara tidak langsung seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya amnya.HBHE 3203 1 Cetakan.00 800.11 - .00 100.00 80. 7 8 dan 120.00 40.00 1.40 x 100 keping) 2 Banner Promosi Jamuan Makan ( RM 5.

.0 HASILKAN SATU BUKU PANDUAN YANG MENGANDUNGI MAKLUMAT TENTANG ASPEK SENAMAN DAN REKREASI.REHAT DAN TIDUR SERTA PENGURUSAN STRESS.12 - . 2. Jelasnya kualiti hidup murid-murid kita hari ini akan menentukan kejayaan Negara pada masa akan datang. Bertepatan dengan tema program yang dipilih iaitu “Sayangi Diri Anda” dalam menjalani gaya hidup sihat untuk melahirkan ahli masyarakat yang cemerlang pada masa depan.HBHE 3203 amat banyak manfaatnya kepada seluruh warga Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya khususnya murid-murid tahap dua. SESUAI UNTUK MURID-MURID TAHAP DUA.

M/S 05. Artikel Kesihatan.13 - . Hamizon Hamid (2006). . Abdul Razak Sulaiman. 7 Februari 2006. ”Buku Teks Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 5” . Siti Zaleha Jorimai. Fatiman Bunyarit. Bhd. “Gaya hidup sihat .Ruangan Keluarga. Sdn. Selangor.Utusan Malaysia 3 Mac 2005 .Elemen Penting Menjana Kanak Kanak”. “Patuhi Piramid Makanan Untuk Gaya Hidup Sihat”. Kuala Lumpur. Borhannudin Abdullah. Utusan Malaysia.HBHE 3203 BIBLIOGRAFI OUM (2007). Meteor Doc. ”Pengenalan Pendidikan Kesihatan” . Mohd Fauzi Abd Rahman. Dewan Bahasa dan Pustaka.

infosihat. “Kesan Sukan Ekstrem Terhadap Kesihatan Tulang”.org .diabetesmalaysia.”www.com.gov. Website http://nutriweb.Rahman.com.HBHE 3203 Bintu Rasyada A.14 - .Utusan Malaysia 8 Disember 2007.htm ”Jantung:Senaman.http://www. Artikel Kesihatan. ”Diet dan Senaman.diabetesmalaysia.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20.html “Gizi dan Kesihatan Katalog. . (06 Februari 2008) 2006. Chen Yok Yie.” http://portal.gov.Diterbitkan pada:14 May http://www.com/dietsenaman. Kuala Lumpur. Diterbitkan pada:19 Ogos 2007.infosihat.tiens.my.my. www.”Pemakanan Sihat Lebih Mudah Dengan Panduan Diet Malaysia”. Persatuan Pemakanan Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful