PENGIBARAN BENDERA

PENGENALAN
‡ BENDERA MALAYSIA BERASASKAN BENDERA PERSEKUTUAN MALAYA ‡ IA DICIPTA PADA TAHUN 1949 OLEH ARKITEK KERAJAAN BERNAMA MOHAMAD HAMZAH ‡ 19 MEI 1950 KING GEORGE VI MEMBERI PERKENAN REKAAN BENDERA TERSEBUT ‡ 26 MEI 1950 IA DIKIBARKAN PERTAMA KALI DI HALAMAN ISTANA SULTAN SELANGOR DENGAN DISAKSIKAN OLEH RAJA-RAJA MELAYU DAN PEGAWAI KANAN INGGERIS ‡ 16 SEPT 1963 IA DIIKTIRAF SEBAGAI BENDERA NEGARA SEMPENA PENUBUHAN MALAYSIA

JALUR GEMILANG .PRINSIP ‡ BENDERA-BENDERA NEGERI MALAYSIA DISUSUN BERDASARKAN KEKANAN SULTAN DIIKUTI BENDERA NEGERI TIDAK BERSULTAN ‡ BENDERA TERAKHIR BENDERA ORGANISASI/PERSATUAN/KELAB ATAU SETARAF DENGANNYA ‡ MAJLIS ANTARABANGSA ±IKUT ABJAD ‡ BENDERA PERTAMA.

SUSUNAN KEUTAMAAN NEGERI ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ MALAYSIA KEDAH NEGERI SEMBILAN PAHANG KELANTAN JOHOR PERAK TERENGGANU SELANGOR PERLIS ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ SARAWAK PULAU PINANG SABAH MELAKA WP KEMENTERIAN JAB KERAAJAAN BADAN KEKANUN PUSAT BADAN BERKANUN NEGERI PERTUBUHAN PERSATUAN SWASTA .

BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN ‡ WP KUALA LUMPUR ‡ WP LABUAN ‡ WP PUTRAJAYA .

JENIS BENDERA ‡ BENDERA STANDARD ‡ BENDERA ATAS MEJA ‡ BENDERA UNTUK RUMAH .

APAKAH BENDERA? ‡ SEHELAI KAIN BERBENTUK EMPAT SEGI BUJUR BEREKABENTUK DAN BERWARNA WARNI ‡ MELAMBANGKAN KEWUJUDAN SESEBUAH NEGARA. WILAYAH ATAU ORGANISASI ‡ IDENTITI. MARUAH NEGARA DAN BANGSA . KEDAULATAN.

AKTA LAMBANG NEGARA OLEH ITU PERLU DIJAGA DAN DIHORMATI .

bendera Malaysia mestilah diletakkan di sebelah kiri dan di atas bendera yang lain itu .BERSILANG DUA Malaysia Jika bendera Malaysia diletakkan bersilang.

bendera Malaysia mestilah di kibarkan di tengah-tengah di antara dua bendera yang lain itu dan tiangnya diletakkan teratas dari bendera-bendera yang lain.BERSILANG TIGA Malaysia Bila bendera Malaysia diletakkan di dalam satu kumpulan bendera negeri dan bendera swasta. Bendera negeri diletakkan di sebelah kiri manakala bendera swasta di sebelah kanan .

maka susunan adalah seperti di atas . bendera Negeri dan bendera organisasi atau lain-lainya. misalnya bendera Malaysia.TIGA BENDERA DI MAJLIS PERINGKAT NEGERI Malaysia Malaysia Negeri Organisasi Jika tiga bendera dikibarkan di majlis peringkat negeri.

maka susunan adalah seperti di atas .TIGA BENDERA DI MAJLIS PERINGKAT PERSEKUTUAN Malaysia Negeri Malaysia Organisasi Jika tiga bendera dikibarkan di majlis peringkat persekutuan yang diadakan dalam negeri.

.DUA BENDERA DI MAJLIS PERINGKAT NEGERI DI NEGERI Malaysia Negeri Malaysia Jika hanya dua bendera dikibarkan pada majlis peringkat negeri di negeri yang berkenaan maka susunannya adalah seperti di atas.

.DUA BENDERA DI MAJLIS PERINGKAT PERSEKUTUAN DI ADAKAN DI NEGERI Malaysia Malaysia Negeri Jika hanya dua bendera dikibarkan pada majlis peringkat Persekutuan yang diadakan di negeri maka susunannya adalah seperti di atas.

CARA PENGIBARAN BENDERA (a) MENGIBARKAN BENDERA MALAYSIA Bila bendera Malaysia dipasangkan pada dinding bahagian yang berwarna biru tua mestilah di letakkan di sudut atas di sebelah kiri .

manakala bendera Malaysia di sebelah kanan . bendera negara tetamu diletakkan di sebelah kiri.(b) PEMBENTNGAN BENDER DI BELAKANG PENTAS Bila dua bendera dibentangkan di belakang pentas atau di dalam sesuatu jamuan makan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia.

PERSIDANGAN ANTARABANGSA e c a b d f Cara dari tengah-tengah .

PERSIDANGAN ANTARABANGSA a b c d e f Cara dari kiri Di dalam satu persidangan antarabangsa yang diaturkan oleh mana-mana Kerajaan sekalipun. bendera-bendera boleh diatur mengikut dua cara berdasarkan susunan abjad nama-nama negara yang berkenaan .

SUSUNAN BENDERA MALAYSIA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 (a) Jika pengibaran bendera-bendera tersebut diadakan dengan cara sebaris. maka susunannya adalah dari kiri ke kanan .

SUSUNAN BENDERA MALAYSIA 13 11 9 7 5 3 1 2 4 6 10 12 14 (b) Jika cara pengibaran itu dari tengah-tengah. maka susunannya adalah seperti di atas .

SUSUNAN BENDERA MALAYSIA 13 11 9 7 5 3 1 2 4 6 10 12 14 (c) Jika pengibaran bendera dibuat dengan cara dibahagi dua belah seperti di atas pentas .

HORMATILAH BENDERA NEGARA SEKIAN TERIMA KASIH .