1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

pihaknya membuat pertolongan 2 . ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion. semalam. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua.µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. Difahamkan. Bhd. Abu Bakar Abdul Rahman berkata.kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini. (PPCSB). dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian. 2007 Oleh S. hari ini. 25. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE. Mejar (B). yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India. KUALA LUMPUR 10 Jan. 50.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. syarikat kontraktor utama projek itu.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2.Menurut Abu Bakar. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu. hari ini. Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew. berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. January 12. di Jalan Bukit Bintang di sini.2. Kuala Lumpur. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira.

µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan. Bhd.Tambahnya. iaitu subkontraktor kepada PPCSB. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. Menurut beliau. II. V. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. Menurut beliau. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing.. Rahman berkata. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan. 3 . perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. Balai Bomba dan Pejabat. III.¶¶ katanya. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali.¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu.¶¶ katanya. Sementara itu. Ketua Polis Daerah Dang Wangi. IV.cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera.

2. Sementara itu. kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam. kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut. Beliau memberitahu. 28. Ketua Polis Daerah Ampang Jaya." katanya ketika dihubungi di sini hari ini.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. Ripon Miar. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 . "Sehingga lewat petang ini. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut.08. Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu. salah seorang rakan mangsa.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Katanya. Katanya. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan. Kejadian kira-kira pukul 5. ketika ditemui memberitahu. tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil.Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini.2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26.

Penggunaan peranca yang tidak sesuai. IV. II." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. III. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I.kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 . V. VII. VI.

Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2. Taman Desa. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah. berkata dalam kejadian jam 12. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. iii. v. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu.30pm Punca berlakunya kemalangan:i. Sementara itu. ii.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17. sebelum kejadian berlaku. Jalan Klang Lama..15 tengah hari itu. Katanya. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. Ng Hai Oun." katanya kepada Bernama. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan. 6 . mangsa. mati akibat cedera parah di leher. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. di PETALING JAYA.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib. di sini hari ini. Kecuaian pekerja.03.2. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman. 51. Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner.

Ketua Polis Kajang.20 pagi itu.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori. Asisten Komisioner Mohd.18/10/2008 KAJANG 17 Okt. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga.Bagaimanapun. 7 . ii. iii. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18. Hulu Langat dekat sini pagi ini.2.Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini.Dalam kejadian kira-kira pukul 11.4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN.Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri. Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu.

2.   . kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). 20. Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 . Superintendan Zainal Baharom. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan. pagi semalam.´ katanya. saya dengar bunyi kuat dari kantin. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. ³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI). Ketika menaiki tangga. hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan. Zainal berkata. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu. berkata dalam kejadian jam 4. di sini.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. pemandu itu. Beliau berkata. 25 tahun. Bagaimanapun. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar.10 pagi itu. ³Saya ke kantin kira-kira jam 3. trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. Abu Tahir berkata.45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian.´ katanya. akibat rempuhan itu. 11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. Punca berlakunya kemalangan:i.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4. Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama.

III.´ katanya. kelmarin. Ketika dia pulang. Kamaruddin. ditemui jam 9. Ketua Polis Daerah Batu Pahat.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. Punca kemalangan:I. 51. apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik.2. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja." katanya ketika ditemui semalam. Penggunaan jentera yang rosak. Sungai Kepok di sini. kakaknya pulang ke rumah. Kamaruddin berkata." katanya.30 pagi. Namun. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja. Mayat Masliah Parni. Adiknya. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan. saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah. Namun. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. Dihempap oleh traktor. "Saya pulang jam 6. akibat dihempap traktor yang dipandunya. 9 . II. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja.

Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak.com.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:. vii.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku. Tiada tumpuan semasa bekerja. Kelengkapan tidak mencukupi.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan. ii.my/viewthread. iv. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan.-http://mforum.0)RUJUKAN Internet:. Sikap meremehkan insiden nyaris ix. v.3.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri. Sikap mementingkan diri sendiri. Kecuaian semasa bekerja.cari.  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja. Penggunaan peralatan salah. viii. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4.punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i. vi.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi. iii. 10 .

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful