kemalangan di tempat kerja

1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

Bhd.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. Kuala Lumpur. yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang.kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. hari ini. 25. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn.µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua. dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. Difahamkan. hari ini. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. semalam. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew.¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India. berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. 50. January 12. KUALA LUMPUR 10 Jan. di Jalan Bukit Bintang di sini. syarikat kontraktor utama projek itu.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2. pihaknya membuat pertolongan 2 . µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira.2. dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit. 2007 Oleh S. (PPCSB). Abu Bakar Abdul Rahman berkata.Menurut Abu Bakar. Mejar (B).

cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera.. III. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. Menurut beliau. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan. µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan.Tambahnya. Bhd. µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. IV. Rahman berkata.¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian.¶¶ katanya. II. V. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi. 3 . Ketua Polis Daerah Dang Wangi.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali. Sementara itu.¶¶ katanya. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu. Balai Bomba dan Pejabat. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. iaitu subkontraktor kepada PPCSB. Menurut beliau.

28. "Sehingga lewat petang ini. Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu. Katanya. Ripon Miar.08. kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam.2. Sementara itu.Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan. Kejadian kira-kira pukul 5. Beliau memberitahu. kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil.2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26. salah seorang rakan mangsa.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Ketua Polis Daerah Ampang Jaya. tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. ketika ditemui memberitahu. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 ." katanya ketika dihubungi di sini hari ini. Katanya.

III. V. II. Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 . Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. IV. VI. Penggunaan peranca yang tidak sesuai. VII.kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu.

Taman Desa. Katanya. mati akibat cedera parah di leher. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman. Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul. Sementara itu. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2. di PETALING JAYA.15 tengah hari itu. di sini hari ini.. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni. Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut.03. Ng Hai Oun. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. iii. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu. mangsa.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17. ii. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu.30pm Punca berlakunya kemalangan:i. 51. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner. berkata dalam kejadian jam 12.2. v. Jalan Klang Lama. sebelum kejadian berlaku. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. Kecuaian pekerja. 6 ." katanya kepada Bernama.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib.

iii.2.Bagaimanapun.18/10/2008 KAJANG 17 Okt. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh.Ketua Polis Kajang. Asisten Komisioner Mohd.Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri. ii.Dalam kejadian kira-kira pukul 11. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian. 7 .Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai.4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. Hulu Langat dekat sini pagi ini. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i.20 pagi itu. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori. Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga.

Punca berlakunya kemalangan:i. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. 25 tahun.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 . ³Saya ke kantin kira-kira jam 3. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). pagi semalam. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa. kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. Beliau berkata.10 pagi itu. pemandu itu.´ katanya. Zainal berkata. berkata dalam kejadian jam 4. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI). Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan.45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian. ³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin. Superintendan Zainal Baharom. Ketika menaiki tangga. di sini. 20.   . Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le. 11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. Abu Tahir berkata. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu. akibat rempuhan itu.2.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4. saya dengar bunyi kuat dari kantin. Bagaimanapun.´ katanya. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar.

Ketika dia pulang. Adiknya. Ketua Polis Daerah Batu Pahat.2. Kamaruddin berkata. 51. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. Punca kemalangan:I.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. kakaknya pulang ke rumah. 9 . kelmarin. Namun. Namun. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal. saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal. Penggunaan jentera yang rosak. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu. akibat dihempap traktor yang dipandunya. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong.30 pagi. Dihempap oleh traktor. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5. Sungai Kepok di sini. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar." katanya ketika ditemui semalam. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja." katanya. Mayat Masliah Parni. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9. "Saya pulang jam 6. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja. III. Kamaruddin. apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. II. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. ditemui jam 9.´ katanya.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya.

-http://mforum.cari.punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i. Tiada tumpuan semasa bekerja. vi. vii. Sikap mementingkan diri sendiri.  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4. Kecuaian semasa bekerja.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:.my/viewthread.com.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri. iii.0)RUJUKAN Internet:. viii.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku. 10 . Penggunaan peralatan salah. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Sikap meremehkan insiden nyaris ix. Kelengkapan tidak mencukupi.3. Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak. ii. iv. v.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful