P. 1
kemalangan di tempat kerja

kemalangan di tempat kerja

|Views: 11,353|Likes:
Dipublikasikan oleh Neol Fer

More info:

Published by: Neol Fer on Mar 22, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2015

pdf

text

original

1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion.2. 25. dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian. January 12. (PPCSB). berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India.¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini. yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang.kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. Kuala Lumpur. Mejar (B). Abu Bakar Abdul Rahman berkata. hari ini.µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. syarikat kontraktor utama projek itu. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu. pihaknya membuat pertolongan 2 . dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit. semalam. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Difahamkan. Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2. KUALA LUMPUR 10 Jan. Bhd.Menurut Abu Bakar. 2007 Oleh S. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira. 50. di Jalan Bukit Bintang di sini. hari ini.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE.

iaitu subkontraktor kepada PPCSB. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi. perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. Menurut beliau. IV. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu.Tambahnya. Menurut beliau. II.¶¶ katanya. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. Balai Bomba dan Pejabat. III..¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. Sementara itu. Ketua Polis Daerah Dang Wangi.¶¶ katanya. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. Bhd.cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali. 3 . µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan. Rahman berkata. V. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan.

2. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil.08. Ripon Miar. kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut. Kejadian kira-kira pukul 5. Sementara itu. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 . tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. Beliau memberitahu. ketika ditemui memberitahu. salah seorang rakan mangsa. Katanya.2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah. kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam. Ketua Polis Daerah Ampang Jaya. "Sehingga lewat petang ini. 28. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut.Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini. Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Katanya." katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 .kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. IV. VII. II. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. V." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu. VI. III. Penggunaan peranca yang tidak sesuai.

Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu. v. sebelum kejadian berlaku. Kecuaian pekerja. Taman Desa. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan..15 tengah hari itu. di PETALING JAYA.30pm Punca berlakunya kemalangan:i.03. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2. mati akibat cedera parah di leher. ii. Jalan Klang Lama." katanya kepada Bernama. mangsa.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib. Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut. iii. Ng Hai Oun. berkata dalam kejadian jam 12. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman. di sini hari ini. 6 .2. 51. Sementara itu. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner. Katanya.

20 pagi itu. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian.Ketua Polis Kajang. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga.2.Bagaimanapun. Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu. Hulu Langat dekat sini pagi ini.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i. iii. ii.Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri.18/10/2008 KAJANG 17 Okt. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai.Dalam kejadian kira-kira pukul 11. Asisten Komisioner Mohd.Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini.4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh. 7 .

³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Zainal berkata. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan.´ katanya. pagi semalam. Ketika menaiki tangga. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu.10 pagi itu. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. Punca berlakunya kemalangan:i. hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. Beliau berkata. 25 tahun. Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama. Superintendan Zainal Baharom. akibat rempuhan itu. 20.   . di sini. saya dengar bunyi kuat dari kantin. 11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. ³Saya ke kantin kira-kira jam 3.´ katanya. Abu Tahir berkata. berkata dalam kejadian jam 4. Bagaimanapun. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI).45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar. kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. pemandu itu. trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 .2.

saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah. Penggunaan jentera yang rosak. Adiknya. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba.30 pagi. Namun. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5. III. Ketua Polis Daerah Batu Pahat.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. akibat dihempap traktor yang dipandunya. Kamaruddin. Sungai Kepok di sini. Punca kemalangan:I. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9. 9 . apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang. Ketika dia pulang.2. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit." katanya." katanya ketika ditemui semalam. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik. Kamaruddin berkata. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja. ditemui jam 9. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong. II. kelmarin.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal. kakaknya pulang ke rumah. "Saya pulang jam 6.´ katanya. Mayat Masliah Parni.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. 51. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. Namun. Dihempap oleh traktor.

iii. Tiada tumpuan semasa bekerja.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi. Kelengkapan tidak mencukupi. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan.-http://mforum. ii. Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:. Kecuaian semasa bekerja.cari.3. Sikap meremehkan insiden nyaris ix. 10 .  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja. Penggunaan peralatan salah. vi. vii.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan.my/viewthread. Sikap mementingkan diri sendiri.0)RUJUKAN Internet:.com.punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i. v.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku. viii. iv.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri.

11 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->