1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

pihaknya membuat pertolongan 2 . Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew. Mejar (B). syarikat kontraktor utama projek itu. di Jalan Bukit Bintang di sini. 50. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE.2. January 12. ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion. hari ini. dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. Difahamkan. semalam. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2. yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang. Kuala Lumpur.¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini.kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. (PPCSB).µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. Abu Bakar Abdul Rahman berkata. dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit. 2007 Oleh S. 25. berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua.Menurut Abu Bakar. Bhd.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). KUALA LUMPUR 10 Jan. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira. hari ini. µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian.

Tambahnya. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.¶¶ katanya. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu. iaitu subkontraktor kepada PPCSB.¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. Balai Bomba dan Pejabat. Ketua Polis Daerah Dang Wangi.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. 3 . Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I.cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera. V. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. Bhd.. Menurut beliau.¶¶ katanya. perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. II. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali. Sementara itu. Rahman berkata. IV. µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan. µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan. III. Menurut beliau.

kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam. salah seorang rakan mangsa. kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut. "Sehingga lewat petang ini. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan. Katanya. Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu. Katanya.Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Sementara itu.2.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah. Ripon Miar. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil. Ketua Polis Daerah Ampang Jaya. Beliau memberitahu. tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. ketika ditemui memberitahu. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 .2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26. Kejadian kira-kira pukul 5.08." katanya ketika dihubungi di sini hari ini. 28.

IV. II. Penggunaan peranca yang tidak sesuai." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu. VII. VI. Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 . III.kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. V. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I.

Sementara itu. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. iii. Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan.30pm Punca berlakunya kemalangan:i. Taman Desa. Katanya." katanya kepada Bernama. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2. 6 .15 tengah hari itu.2. di PETALING JAYA. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu. Kecuaian pekerja. Ng Hai Oun. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu. berkata dalam kejadian jam 12.03. di sini hari ini.. Jalan Klang Lama. ii. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah. v. Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. mati akibat cedera parah di leher.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner. sebelum kejadian berlaku. 51. mangsa.

Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu.20 pagi itu. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh. iii. Asisten Komisioner Mohd. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga. ii. Hulu Langat dekat sini pagi ini.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18.4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN.Ketua Polis Kajang.18/10/2008 KAJANG 17 Okt.Dalam kejadian kira-kira pukul 11.Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini. 7 .2.Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri.Bagaimanapun. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i.

10 pagi itu. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. Superintendan Zainal Baharom. Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama. di sini.45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 . ³Saya ke kantin kira-kira jam 3. 11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu. Bagaimanapun. kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. Punca berlakunya kemalangan:i. 25 tahun. Beliau berkata. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4.´ katanya.´ katanya. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. saya dengar bunyi kuat dari kantin.   . Ketika menaiki tangga.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. akibat rempuhan itu. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI). Abu Tahir berkata. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan.2. berkata dalam kejadian jam 4. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar. Zainal berkata. ³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le. 20. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan. pemandu itu. trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. pagi semalam.

´ katanya." katanya. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. Ketua Polis Daerah Batu Pahat. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5.2. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. akibat dihempap traktor yang dipandunya. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja. Kamaruddin berkata. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan. Namun. II. saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah. 9 . kelmarin. kakaknya pulang ke rumah. 51. Dihempap oleh traktor.30 pagi. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. Mayat Masliah Parni.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya. Adiknya. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba. Namun. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong. Sungai Kepok di sini. ditemui jam 9.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9." katanya ketika ditemui semalam. III. Punca kemalangan:I. Penggunaan jentera yang rosak. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. "Saya pulang jam 6. Kamaruddin. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar. Ketika dia pulang.

vii. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan. ii.  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4.punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i. iv. v.cari. Kecuaian semasa bekerja.3. Kelengkapan tidak mencukupi. Sikap mementingkan diri sendiri.0)RUJUKAN Internet:.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri. 10 . Sikap meremehkan insiden nyaris ix. viii. iii.my/viewthread. Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi. Penggunaan peralatan salah. Tiada tumpuan semasa bekerja.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:.-http://mforum.com. vi.

11 .