1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India.kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. 25. Abu Bakar Abdul Rahman berkata. 50. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. 2007 Oleh S.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE. di Jalan Bukit Bintang di sini. yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang. berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. syarikat kontraktor utama projek itu. dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. semalam.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn. Difahamkan. KUALA LUMPUR 10 Jan. µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian. hari ini. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu. Mejar (B). ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion.Menurut Abu Bakar. dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit. January 12. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua. (PPCSB).¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. Kuala Lumpur.2. Bhd. pihaknya membuat pertolongan 2 . hari ini.

Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan. iaitu subkontraktor kepada PPCSB.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. III. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu.¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan.. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi. Rahman berkata. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. II. Menurut beliau. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali.¶¶ katanya. Sementara itu. Bhd. V. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn.Tambahnya. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. IV.cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera.¶¶ katanya. Balai Bomba dan Pejabat. Menurut beliau. Ketua Polis Daerah Dang Wangi. 3 .

tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. Beliau memberitahu. ketika ditemui memberitahu. Ripon Miar.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil. kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut.08. salah seorang rakan mangsa." katanya ketika dihubungi di sini hari ini.Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini. Katanya.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu. "Sehingga lewat petang ini. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut.2. kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam. 28. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 . Kejadian kira-kira pukul 5. Sementara itu. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan. Ketua Polis Daerah Ampang Jaya. Katanya.2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26.

III. VI. Penggunaan peranca yang tidak sesuai. IV. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. V. Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 .kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. II. VII." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai.

. 6 . Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut. Taman Desa. ii. Jalan Klang Lama. Sementara itu. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan.30pm Punca berlakunya kemalangan:i. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17." katanya kepada Bernama. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu. sebelum kejadian berlaku. v. di PETALING JAYA. Katanya.03. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. mangsa. iii. berkata dalam kejadian jam 12. Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah.15 tengah hari itu.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman.2. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni. Kecuaian pekerja. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. Ng Hai Oun. di sini hari ini. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner. mati akibat cedera parah di leher. 51.

Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini. Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i. 7 .Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18.Dalam kejadian kira-kira pukul 11. Asisten Komisioner Mohd.18/10/2008 KAJANG 17 Okt. ii. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga.Bagaimanapun.2. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori.4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN.20 pagi itu. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian. iii. Hulu Langat dekat sini pagi ini.Ketua Polis Kajang.

11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. Punca berlakunya kemalangan:i.45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian. kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI). saya dengar bunyi kuat dari kantin.´ katanya. berkata dalam kejadian jam 4.10 pagi itu. di sini. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. Beliau berkata. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar. Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama. Ketika menaiki tangga.   . Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 . trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu. 25 tahun.2. hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia. 20. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Superintendan Zainal Baharom. Abu Tahir berkata. akibat rempuhan itu. Bagaimanapun. ³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin.´ katanya.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan. pemandu itu.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. ³Saya ke kantin kira-kira jam 3. pagi semalam. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. Zainal berkata.

Namun.2. "Saya pulang jam 6. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan. Mayat Masliah Parni.30 pagi. akibat dihempap traktor yang dipandunya.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9. Sungai Kepok di sini. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. 9 . saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah. kelmarin." katanya ketika ditemui semalam. Dihempap oleh traktor. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja. III. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. kakaknya pulang ke rumah. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja. Ketua Polis Daerah Batu Pahat. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal." katanya. Adiknya. Kamaruddin.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik. Namun. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar. ditemui jam 9. Ketika dia pulang. apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. Punca kemalangan:I. II.´ katanya. Penggunaan jentera yang rosak. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya. Kamaruddin berkata. 51. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal.

iv. 10 .0)RUJUKAN Internet:.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku. v. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4. vi.3.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan.my/viewthread.punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i. Sikap meremehkan insiden nyaris ix. viii. Tiada tumpuan semasa bekerja.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan. ii. Penggunaan peralatan salah.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi. Sikap mementingkan diri sendiri.  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja. Kecuaian semasa bekerja.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:. iii.cari. Kelengkapan tidak mencukupi.-http://mforum. vii.com. Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful