1.

0)PENGENALAN
Tapak pembinaan boleh dikategorikan sebagai zon berbahaya bukan sahaja kepada pekerja tetapi juga orang awam di sekitar atau berhampiran kawasan tersebut.Rata-rata pekerja di tapak pembinaan terdedah kepada bahaya atau risiko antaranya akibat ketinggian tempat kerja, barang-barang yang dikendalikan, elektrik, motor, objek tajam yang bergerak, lif, kimia, habuk, bunyi bising dan ruang yang terbatas.Kebanyakan tapak pembinaan tidak dapat memisahkan sepenuhnya bukan pekerja atau orang awam. Tapak pembinaan jalan umpamanya pada kebanyakan masa perlu membenarkan trafik menggunakan laluan tersebut. Kompleks membeli belah atau bangunan awam yang lain pula tidak boleh ditutup apabila sebahagian daripada bangunan-bangunan tersebut menjalani pengubahsuaian. Ini menyumbang sedikit-sebanyak risiko kepada orang awam dan bukan pekerja.Bukan itu sahaja kawasan setiap kawasan kerja juga mempunyai risiko untuk menghadapi kemalangan.Kadang kala berkerja tempat yang jarang atau rendah risiko untuk menghadapi kemalangan tetapi berlaku juga.Oleh itu,kita perlulah beringat setiap tempat kerja adalah mempunyai risiko untuk mengahadapi kemalangan.

1

Mejar (B).kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur. 2007 Oleh S. ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion. di Jalan Bukit Bintang di sini. Abu Bakar Abdul Rahman berkata. dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit.0)KES-KES KEMALANGAN DI TEMPAT KERJA 2.µµKami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh. ± Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira. dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India.Menurut Abu Bakar.2.¶¶ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini. didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua. Difahamkan. µµApabila kami pergi melihat ke tempat kejadian. Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn. hari ini. pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). KUALA LUMPUR 10 Jan. yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang. 25. hari ini. semalam. Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew. (PPCSB). Bhd.µµPada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. syarikat kontraktor utama projek itu. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu. Kuala Lumpur.1)Dua Maut Perancah Tapak Binaan The Pavillion Runtuh  Petikan dari UTUSAN ONLINE. 50. January 12. berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. pihaknya membuat pertolongan 2 .

µµPihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya..¶¶ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. II.¶¶ katanya.Tambahnya. Sementara itu.cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera. µµEkoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan. semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn.¶¶ katanya. Menurut beliau. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. Balai Bomba dan Pejabat. IV. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. III. µµNamun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali. Bhd. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi. V. mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. Ketua Polis Daerah Dang Wangi. pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan. Rahman berkata. 3 . iaitu subkontraktor kepada PPCSB.Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu. Menurut beliau. µµBeberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian.

Seramai 13 pekerja warga Bangladesh cedera termasuk tiga daripadanya parah setelah terjatuh dari tingkat 12 sebuah bangunan kondominium yang dalam pembinaan di Jalan UK 1/3 Ukay Perdana 2 dekat sini petang ini." katanya ketika dihubungi di sini hari ini. Ripon Miar. Beliau memberitahu. salah seorang rakan mangsa. Kejadian berlaku sekelip mata dan 4 . kejadian itu hanya disedarinya apabila terdengar bunyi besi bertindih disusuli jeritan rakan-rakan yang berada di atas peranca tersebut. 28. Katanya. Sementara itu. kejadian itu berlaku sebaik sahaja mereka menyambung kerja-kerja melepa simen setelah berhenti rehat selama satu jam.2008 KUALA LUMPUR 25 Ogos . Ketua Polis Daerah Ampang Jaya.2)13 Pekerja Bangladesh Cedera Jatuh Tingkat 12 Utusan Malaysia / 26.08. siasatan awal polis mendapati kejadian berpunca daripada batang perancah yang patah.2. Kejadian kira-kira pukul 5. hanya tiga mangsa parah manakala yang lainnya mengalami cedera ringan. ketika ditemui memberitahu.30 petang itu berlaku ketika pekerja terbabit sedang melepa simen pada tiang perancah yang sedang dipasang apabila ia tiba-tiba runtuh menyebabkan kesemua mereka terjatuh. tujuh daripada mangsa dihantar ke Hospital Ampang manakala selebihnya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. "Ketika itu saya sedang bekerja di bahagian lain di bangunan tersebut. "Sehingga lewat petang ini. keadaan semua mereka yang mempunyai permit kerja yang sah itu dilaporkan stabil. Katanya. Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan memberitahu.

kami tidak sempat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka. Punca-Punca Kemalangan Berlaku:I. IV." katanya yang masih trauma melihat kejadian itu. V. III. VII. Kurangnya kawalan keselamatan oleh majikan 5 . Penggunaan peranca yang tidak sesuai. Kecuaian pekerja itu sendiri Kesalahan semasa mendirikan peranca yamg digunakan Kecuaian majikan menyediakan kelengkapan keselamatan yang mengcukupi Kecuaian dalam menggunakan peralatan keselamatan bagi tempat yang tinggi Kurangnya cirri-ciri keselamatan dan cuai. II. VI.

iii. "Kren digunakan untuk mengangkat tiang itu untuk diletakkan ke tanah. Taman Desa. tiba-tiba kren menjadi tidak stabil kerana dipercayai tanah lembut lalu tiang yang diangkat jatuh menghempap kabin kontena itu.30pm Punca berlakunya kemalangan:i. ii. Kurangnya kawalan kesalamatan dan pengendalian barang yang tidak betul serta cuai dalam mengambil keselamatan sekeliling iv. 51.15 tengah hari itu. Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut. Tempat pemindahan bahan pembinaan itu tidak sesuai kerana berdekatan dengan kawasan pekerja huni. Jalan Klang Lama. mangsa. Mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk bedah siasat. Kawasan pemindahan barangan tidak sesuai dan betul.. Kecuaian semasa mengendalikan kren tersebut. di PETALING JAYA. Ng Hai Oun. Kecuaian pekerja. 6 . berkata dalam kejadian jam 12.03. sebelum kejadian berlaku. v. sebuah lori membawa muatan tiang konkrit masuk ke kawasan tapak pembinaan. seorang pekerja binaan terbunuh ditimpa kren yang patah di tapak pembinaan sebuah apartmen di SS2 pada jam 2.2. Sementara itu. di sini hari ini. Ketika satu tiang diangkat dan melalui bumbung kabin kontena itu.3)Penyelia Maut Dihempap Tiang Konkrit  Berita Harian / 17. mati akibat cedera parah di leher. Wan Abdul Bari Wan Abdul Rahman." katanya kepada Bernama. Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner. Katanya.2009 KUALA LUMPUR: Seorang penyelia tapak pembinaan sebuah kondominium maut dihempap tiang konkrit ketika berada dalam sebuah kabin kontena yang dijadikan pejabat di sebuah tapak pembinaan di Jalan Morib.

4)Dua Lelaki Indonesia Mati Dihempap Mesin Kuari  Petikan dari UTUSAN.Bagaimanapun. ± Dua lelaki warga Indonesia mati selepas dihempap mesin pengangkut di kuari di Kilometer 18. ii. Asisten Komisioner Mohd. Disebabkan oleh faktor keadaan sekeliling yang mengundang kemalangan tanpa diduga.Dalam kejadian kira-kira pukul 11.Mayat kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar kira-kira pukul 3 petang ini. iii. ± Utusan Punca berlakunya kemalangan:i. Kedudukan mesin kuari yang berhampiran dengan tebing yang mudah runtuh.20 pagi itu.18/10/2008 KAJANG 17 Okt.Manakala dua orang lagi rakannya terperangkap di dalam timbunan pasir. Sakarudin Che Mood yang ditemui di sini hari ini mengesahkan kejadian itu. timbunan pasir di kuari itu dikatakan tiba-tiba runtuh ke atas mesin pengangkut sebelum menghempap sebuah lori. Hulu Langat dekat sini pagi ini. 7 .Ketua Polis Kajang.Salah seorang daripada tiga pekerja berkenaan sempat terjun dari lori berkenaan untuk menyelamatkan diri.2. tiga pekerja pengangkut pasir berada di tempat kejadian. Kawasan mesin kuari yang tidak sesuai.

Zainal berkata. ³Saya ke kantin kira-kira jam 3.BERITA HARIAN JOHOR BAHRU: Tiga pekerja asing kilang mengeluarkan komponen komputer di Kawasan Perindustrian Tebrau 4.5)3 Maut Lori Rempuh Kantin  28 APRIL 2008 .2. hilang kawalan lalu terbabas merempuh dinding kantin kilang JCY HDD Technology Sdn Bhd. ³Seorang lagi lelaki dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan. kejadian itu berlaku kirakira lima minit selepas beliau beredar dari kantin untuk kembali ke tempat kerja. 30 dan pekerja Bangladesh itu ialah Sho Had Mia. Punca berlakunya kemalangan:i. 25 tahun. Beliau berkata. 20.10 pagi itu. berkata dalam kejadian jam 4. Jika tidak kami turut mengalami nasib sama. maut ditimpa dinding konkrit kantin selepas sebuah trailer terbabas dan merempuh bangunan itu. trailer dalam perjalanan dari Jalan Firma 2 ke Jalan Kangkar Tebrau. lelaki India pula dikenal pasti sebagai Kasi Venkatesan. Ketika menaiki tangga. 11 pekerja asing yang sedang makan ditimpa dinding konkrit menyebabkan seorang wanita warga Vietnam dan dua lelaki. di sini. saya dengar bunyi kuat dari kantin. pemandu itu. Kecuaian pemandu lori treler yang menyebabkan kemalangan itu berlaku. akibat rempuhan itu.´ katanya.   . ³Saya amat bernasib baik kerana baru beredar dari kantin. masing-masing warga Bangladesh dan India maut. Bagaimanapun. Wanita Vietnam itu dikenali sebagai Ha Tai Le. tiga pekerja sudah mati kerana dihempap dinding konkrit yang besar. Siasatan mendapati pemandu trailer terbabit tertidur dan dia ditahan di Balai Polis Sentral untuk membantu siasatan. manakala tujuh menerima rawatan pesakit luar di Hospital Sultan Ismail (HSI).45 pagi bersama tujuh rakan dan naik semula 20 minit kemudian. Abu Tahir berkata.´ katanya. Superintendan Zainal Baharom.Mangsa yang dirawat di ICU dikenali sebagai Hwang. seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 30-an ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Seorang saksi yang juga pekerja kilang sama. ³Saya nampak keadaan kelam kabut dan pekerja kilang membantu mengalihkan batu yang menghempap beberapa mangsa. pagi semalam.

" katanya ketika ditemui semalam. yang mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. berkata beliau tidak menyangka kedatangan kakaknya ke ladang bagi membantunya berakhir dengan tragedi. mengesahkan kejadian dan hasil bedah siasat mendapati kematian disebabkan tulang rusuk patah dihempap traktor ketika terjatuh dalam kolam berkenaan. "Kakak kemudian balik ke rumah untuk membawa traktor sendiri ke ladang. tidak lama kemudian Masliah tiba bersama traktor tetapi apabila melihat beliau sudah menyambung kerja. II. Punca kemalangan:I. yang juga bekerja mengambil upah membersihkan ladang serta mengait sawit. "Kakak datang ke ladang kira-kira jam 4 petang menaiki motosikal dan mengambil alih kerja selepas menyuruh saya berehat sebentar.2." katanya. Ketika dia pulang.30 pagi dalam kolam berhampiran tempat kami bekerja. Namun. Namun. saya berjaya menghidupkan enjin traktor dan meneruskan kerja. Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris. "Mayat kakak hanya ditemui jam 9. ditemui jam 9.30 pagi dalam kolam berkenaan bersama traktor oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat. 51. akibat dihempap traktor yang dipandunya. Adiknya.30 pagi. Saya sendiri tidak menyedari di situ ada kolam disebabkan kawasannya dilitupi semak dan rumput tebal. kakaknya pulang ke rumah. tiba-tiba enjinnya mati dan gagal dihidupkan selepas beberapa kali dicuba. Ketua Polis Daerah Batu Pahat. apabila beliau sedang menggunakan traktor saya. Kamaruddin. Mayat Masliah Parni. Sungai Kepok di sini. saya terkejut apabila anaknya memberitahu kakak saya belum pulang ke rumah.6)Wanita Mati Dalam Kolam Dihempap Traktor sumber berita harian. kelmarin. 9 . III. ditemui maut dalam kolam di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Sejagong. Dihempap oleh traktor. Kamaruddin berkata.´ katanya. Saya pergi semula ke ladang mencarinya sehingga jam 8 malam tetapi gagal. Penggunaan jentera yang tidak dalam keadaan baik. Penggunaan jentera yang rosak. "Saya pulang jam 6.45 petang dan singgah di rumah kakak yang terletak depan rumah saya.03/05/2010 BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal yang dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak petang Jumaat lalu. Beliau kemudian memaklumkan kehilangan kakaknya kepada ketua kampung dan bersama orang kampung serta polis Sri Medan mereka mengadakan operasi mencari dan menyelamat sehingga jam 5.

viii.-http://mforum. 10 .punca berlakunya kemalangan itu adalah kerana:i.  Seterusnya ialah faktor peralatan yang digunakan mungkin sudah terlalu lama yang boleh menyebabkan kecelakaan berlaku. vii.com. iv. Sikap mementingkan diri sendiri. Kelengkapan tidak mencukupi.0)KESIMPULAN  banyak kemalangan berlaku di tapak pembinaan dan sector perindustrian  faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja adalah disebabkan kecuai diri sendiri. Penggunaan peralatan salah.3. vi.cari. Jentera atau loji yang digunakan sudah rosak.my/viewthread.C1403 modul keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Faktor sekitar dan keselamatan sekitar tidak di titik beratkan.0)RUJUKAN Internet:. v.  Rumusan daripada kes kemalangan yang dinyatakan diatas tadi.php?tid=342160&rpid=21798900&ordertype=0& page=1#pid217989 Bahan rujukan:. Dan tidak memahami apa sebenarnya keselamatan 4. Sikap meremehkan insiden nyaris ix. iii. Kecuaian semasa bekerja.  Setiap invidu hendaklah memainkan peranan masing-masing dalam menanggani kemalangan di tempat kerja. Tiada tumpuan semasa bekerja. ii.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful