SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN

Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN - PPP (PENDAFTARAN e-PERMOHONAN DG41 & DGA29)

Muka 1/ 6

klik ‘Masuk Ke Laman UTAMA’.spp. Panduan Capaian E-Permohonan Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP.gov. Rujuk Rajah 1. Di laman utama bahagian kiri portal. Rajah 1 Muka 2/ 6 .my.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP A.MODUL PENDAFTARAN e-PERMOHONAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) Sistem e-Permohonan ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) sama ada DG41 dan DGA29 memohon secara online. klik Guru (PPP) . Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www. PENGENALAN .

Rajah 2 Muka 3/ 6 .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Langkah 2 : Makluman berkenaan e-Permohonan akan dipaparkan. Rujuk Rajah 2. Sila baca makluman tersebut disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan.

DAFTAR PENGGUNA BARU Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 1. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang . Muka 4/ 6 .

Sila pilih jawatan yang hendak dipohon sama ada DG41 atau DGA29 *SEMUA MAKLUMAT YANG DI ISI HENDAKLAH RASIONAL DAN MUDAH DI INGAT OLEH PEMOHON Pastikan email anda aktif.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Masukkan maklumat yang diperlukan dan medan yang bertanda * . Sila klik butang untuk mendaftarkan akaun pemohon. merupakan maklumat yang MESTI diisi. Masukkan Nama Ibu Pemohon bagi tujuan jika terlupa kata laluan Muka 5/ 6 .

Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . ruang No. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 2. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Muka 6/ 6 . MENGAKSES BORANG E-PERMOHONAN Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful