SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN

Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN - PPP (PENDAFTARAN e-PERMOHONAN DG41 & DGA29)

Muka 1/ 6

Rujuk Rajah 1. Rajah 1 Muka 2/ 6 .gov.MODUL PENDAFTARAN e-PERMOHONAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) Sistem e-Permohonan ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) sama ada DG41 dan DGA29 memohon secara online. PENGENALAN . klik ‘Masuk Ke Laman UTAMA’. Di laman utama bahagian kiri portal.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP A. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.my. klik Guru (PPP) .spp. Panduan Capaian E-Permohonan Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP.

Rajah 2 Muka 3/ 6 .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Langkah 2 : Makluman berkenaan e-Permohonan akan dipaparkan. Rujuk Rajah 2. Sila baca makluman tersebut disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan.

Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang . DAFTAR PENGGUNA BARU Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 1. Muka 4/ 6 .

Masukkan Nama Ibu Pemohon bagi tujuan jika terlupa kata laluan Muka 5/ 6 . Sila pilih jawatan yang hendak dipohon sama ada DG41 atau DGA29 *SEMUA MAKLUMAT YANG DI ISI HENDAKLAH RASIONAL DAN MUDAH DI INGAT OLEH PEMOHON Pastikan email anda aktif. Sila klik butang untuk mendaftarkan akaun pemohon. merupakan maklumat yang MESTI diisi.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Masukkan maklumat yang diperlukan dan medan yang bertanda * .

skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 2. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . ruang No. MENGAKSES BORANG E-PERMOHONAN Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Muka 6/ 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful