SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN

Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN - PPP (PENDAFTARAN e-PERMOHONAN DG41 & DGA29)

Muka 1/ 6

spp. PENGENALAN .my. Di laman utama bahagian kiri portal. Rujuk Rajah 1.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP A. klik ‘Masuk Ke Laman UTAMA’. Rajah 1 Muka 2/ 6 .MODUL PENDAFTARAN e-PERMOHONAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) Sistem e-Permohonan ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) sama ada DG41 dan DGA29 memohon secara online. Panduan Capaian E-Permohonan Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. klik Guru (PPP) .gov. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.

Rujuk Rajah 2. Sila baca makluman tersebut disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Rajah 2 Muka 3/ 6 .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Langkah 2 : Makluman berkenaan e-Permohonan akan dipaparkan.

SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 1. DAFTAR PENGGUNA BARU Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. Muka 4/ 6 . Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang .

SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP Masukkan maklumat yang diperlukan dan medan yang bertanda * . Sila pilih jawatan yang hendak dipohon sama ada DG41 atau DGA29 *SEMUA MAKLUMAT YANG DI ISI HENDAKLAH RASIONAL DAN MUDAH DI INGAT OLEH PEMOHON Pastikan email anda aktif. merupakan maklumat yang MESTI diisi. Masukkan Nama Ibu Pemohon bagi tujuan jika terlupa kata laluan Muka 5/ 6 . Sila klik butang untuk mendaftarkan akaun pemohon.

skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. ruang No. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. MENGAKSES BORANG E-PERMOHONAN Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . Muka 6/ 6 . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna Pendaftaran e-Permohonan PPP 2. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful