PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8. Kumpulan Sasaran 8.3 Surau Asrama 8.5 Masyarakat setempat 4 .4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7.3 Kakitangan sokongan muslim 8. Kategori Surau Sekolah 7.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.7.1 Pelajar Muslim di sekolah 8.

vi. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. Pengurusan Aktiviti. 5 . Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau. 1. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. v.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. iii. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. Pengurusan Kelengkapan. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. viii. ii. vii. Pengurusan Fizikal. 2. Pengurusan Kebersihan dan keceriaan.B. • • Penasihat Memberi nasihat.

Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. 6 . Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. perjumpaan dan taklimat. • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Mempengerusikan mesyuarat. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. • • • • • • c. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat.b. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Pengerusi • • d. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain.

Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Setiausaha dan AJK lain. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. lain. daripada setiap 7 . • • laporan penyata. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. yayasan dan sebagainya. 3. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti.e. • • • • • f.

Pengurusan fail dan dokumentasi i.1. Buku rekod pemantauan 5. Peraturan Surau 5. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. Fail minit mesyuarat ii. Peraturan Am 1. 3. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Buku pelawat vi. 4. Fail laporan aktiviti iv. Buku stok dan inventori v.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Buku rekod penggunaan vii. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Fail laporan kewangan iii.melaksanakan amali pendidikan Islam. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah. 4. 8 . Fail Pengurusan ii.

Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. 10.bersih. Memakai pakaian yang suci. Peraturan khas tatasusila di surau 1. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya.2. 9 . poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran. 2.alat siaraya ditutup selepas digunakan. 5. Bahan-bahan dan gambar lucah. 3. 4.kemas dan bersopan ketika ke surau. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan.kipas. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan. 7. 6.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8.5. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai. Dilarang memakai baju T.

PENGURUSAN FIZIKAL 1. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau. 9. 11. Menyediakan almari menyimpan telekung. 6. Mengadakan tunjuk arah kiblat. d. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. c. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. Menyediakan rak tempat kasut. 1. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. tunjuk arah dan tempat wuduk. mencukupi . C. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. menarik. b. kemas dan teratur. 7.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. Digalakkan berwirid. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. 12. e. f. h. selamat dan selesa. 10.5. Mewujudkan label surau. 8. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. g.2. Surau Bangunan Berasingan 10 . Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau.bersopan serta menghadap kiblat. sejadah dan al-Quran. Memastikan keceriaan dalaman menarik.

a. Membina surau baru a. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. f. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . Dewan dijadikan surau a. menarik.4. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan. d. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. c. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. sejadah dan al-Quran 1. b. e. e. Memastikan tunjuk arah kiblat. perempuan. Memastikan dewan sentiasa bersih. c. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur.3. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. Menyediakan tikar yang mencukupi. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. d. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. b. b. selamat dan selesa mencukupi. Mewujudkan label surau. f. Almari menyimpan telekung. tunjuk arah dan tempat wuduk.

tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. c. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. d. kos pembinaan dan sebagainya). Jam Dinding f. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. c.5. 2. Setelah kelulusan diperolehi. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan.3 Peralatan Utama/Asas: g. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas. Sekiranya tiada halangan. Carta organisasi. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. keluasan bangunan. b. khatib dan teks khutbah. Rak Al-Quran/buku. 1. e. e. 2. 2. d.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri. Jadual tugas Imam/Bilal. Takwim/Jadual Waktu Solat. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a.c. 12 . d. e. Jadual tugas membersih surau. b.

Cermin Muka. d. Rostrom dan meja kuliah. 2. PA Sistem (mikrofon. 2. sound speaker. j. k. l. Peti derma.7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. i. o. Jam waktu solat.Jadual amali solat. m. Papan kenyataan. g. n. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. cd/kaset). Rak kasut 2. h. f. Terompah/selipar.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. White Board. b. wireless/klip mikrofon. Mini perpustakaan. Tirai Pemisah. Langsir.g.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. Peti Cadangan. OHP / LCD. e.4 Peralatan Lain : a. Sejadah. c. kain sarung dan sejadah. Almari/rak menyimpan telekung. 13 . 2. i. h.

telekung. 3. Menyedia dan memastikan mural. bukubuku dan rehal. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6.selipar. langsir. Membuat projek pembangunan landskap surau. kain. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . rapat dan luruskan saf sepatu. tandas dan tempat wuduk. Memastikan susun atur sejadah.D. kasut dan bag diletak dan disusun 8. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. Memastikan ditempatnya. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. al qur’an. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. Mendapatkan peralatan berikut. bunga. kopiah. frame. 5. 2. 4.

peluang. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. E. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. mingguan. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. bulanan dan berkala 4. ancaman dan cabaran 2. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. kelemahan. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 .

Amali Amali Solat • • • • • • 3. 1.dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. 7. Pusat Islam Sekolah 16 . Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan.

Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. Menyediakan peralatan surau seperti. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. dwi mingguan atau bulanan G. • Kipas   17 .  Membantu penyebaran. simpanan bahan-bahan atau risalah agama. Jabatan Pendidikan Negeri.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. simpanan dan rujukan.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. 2. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan.

Water Cooler 3. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. 10. rehal.• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. 6. 7. Surah Yaasin. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. 4. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. 18 . 8. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. 9. 5. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci.

19 .

LAMPIRAN 20 .

7. Risalah Dakwah. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. Nadwah Kepimpinan Pelajar. Khidmat nasihat. Penghayatan Ramadhan 1. 4. 1. KURSUS 1. Solat Dhuha. BULANAN 1. Tazkirah selepas solat 3. PENERBITAN 1. Bacaan Yasin dan Tahlil. 4. Wirid selepas Solat. Kursus haji dan umrah. 8. 3. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. 1. 3. Solat berjamaah 1. Gotongroyong. 5. Usrah / Bengkel 2. Kursus Imam dan Bilal. 1. Bacaan Ma’thurat. 3. 1. Mini Perpustakaan 1. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. Maal Hijrah ii. Isra’ dan Mikraj iv. 3. 2. 6. Penerbitan faktafakta penting ceramah. Amali Solat 2. Kajian Kes. 2. Solat Tasbih. Kursus Asas Fardhu Ain.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. Tadarus Quran 3. 2. Siaran Radio ke udara 2. Qiyamullail 2. Khemah Ibadat. AMALI 1. Majlis Berbuka Puasa. 1. Kursus Tahsin 5. Pungutan derma. Khidmat Masyarakat. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. LAMPIRAN 2 : 21 . Solat Tasbih 3. diskusi dan tazkirah. Kursus Pengurusan Jenazah. 3. Khatam AlQuran. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. MINGGUAN 1. Diskusi Agama 2. Solat Hajat. Kursus Pengurusan surau. Pamplet. Nuzul Quran v. 4. Khatam Quran 2. 4. Solat Hajat Peperiksaan. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. Zikir Asma al-Husna 4. Ta’lim waktu rehat 2. Maulidul Rasul iii. Bulan Muhibbah 1.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. 5.

Matlamat iv.2. Pengurusan ii.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Laporan Aktiviti 1. Kewangan iv.1 UMUM i. Visi ii. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1. Objektif v. Carta Organisasi Induk ii. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1.3. Minit Mesyuarat iii. Buku Pelawat iii. Rekod i. Stok/Inventori ii.1.3.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1.3 DOKUMENTASI 1. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Sistem Fail i. Misi iii.

....................... ( ) 23 .1..................................... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : .. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ..........4 PERATURAN i............. Peraturan Am Penggunaan Surau ii................................

............ iii.................. ( ) 24 ... Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : ... ii................ v...........................................BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : .......... iv........

Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. vi.1. PERALATAN LAIN i. iv.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3. viii. xii. ix. iii. xiii. ii. vii. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . xi. iii. v. v. x.2. PERALATAN UTAMA / ASAS i. iv. ii.

.......................... ( ) 26 .vi.............. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .................................................AMAT BAIK Penilai 3 : ..... Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 .............SEDERHANA 4 – BAIK 5 .... vii.... ix............. viii....

Qiamullail ii. Usrah iii.1. HARIAN i. SEMPENA i. Kelas Tajwid v.4. Ta'lim / Tazkirah 4. Penerbitan Risalah 4. Solat berjemaah ii. Tadarus Al-Quran ii. BULANAN i. iv. Mesyuarat AJK Surau v. Majlis Yasin & Tahlil ii. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 .2. Gotong Royong iv. Kelas Fardhu Ain 4. MINGGUAN i. Solat Hajat iii. Solat Dhuha iv.3.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4.

........ BONUS i...4.. Mini Perpustakaan ii.........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ........... Tadarus Quran iii........... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ......... Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ....................... Jam Waktu Solat iv...... ( ) 28 .............5...............................AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : .........

8 5.1 40.JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.X 100 % 269 = 100 % 29 .2 36.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful