PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

3 Kakitangan sokongan muslim 8.2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8.3 Surau Asrama 8.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.1 Pelajar Muslim di sekolah 8. Kumpulan Sasaran 8.5 Masyarakat setempat 4 .7.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7. Kategori Surau Sekolah 7.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.

Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. ii. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. vii. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. vi. viii. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 2. Pengurusan Aktiviti.B. Pengurusan Kebersihan dan keceriaan. • • Penasihat Memberi nasihat. Pengurusan Kelengkapan. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. iii. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. 5 . Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. v. 1. Pengurusan Fizikal.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i.

Pengerusi • • d. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat. • • • • • • c. perjumpaan dan taklimat. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain. • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.b. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. 6 . Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. Mempengerusikan mesyuarat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.

yayasan dan sebagainya. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. daripada setiap 7 . Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. • • laporan penyata. Setiausaha dan AJK lain. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti.e. lain. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. 3. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. • • • • • f.

Buku rekod pemantauan 5. Buku pelawat vi. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Fail minit mesyuarat ii. Fail Pengurusan ii.melaksanakan amali pendidikan Islam. Fail laporan kewangan iii. Peraturan Surau 5.1. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. 4. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Peraturan Am 1. Fail laporan aktiviti iv. Buku stok dan inventori v. 8 . 4. Buku rekod penggunaan vii. 3. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah. Pengurusan fail dan dokumentasi i.

Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. Memakai pakaian yang suci. 2. 9 . 4. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. 7.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.2.5. Bahan-bahan dan gambar lucah. 3.kipas.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran. Dilarang memakai baju T.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai. Peraturan khas tatasusila di surau 1. 10. 5. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak.alat siaraya ditutup selepas digunakan. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan. 6. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa.bersih. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya.kemas dan bersopan ketika ke surau.

10. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. f. g. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. Surau Bangunan Berasingan 10 . Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. Menyediakan rak tempat kasut. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. Memastikan keceriaan dalaman menarik. 12. Digalakkan berwirid. PENGURUSAN FIZIKAL 1. kemas dan teratur. Menyediakan almari menyimpan telekung. c. Mengadakan tunjuk arah kiblat.5. d. tunjuk arah dan tempat wuduk. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. Mewujudkan label surau. 1. menarik. mencukupi . 6. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. e. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau. 7. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. selamat dan selesa.2. 9. h. 8. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan.bersopan serta menghadap kiblat. C. 11. sejadah dan al-Quran. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. b.

e. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. tunjuk arah dan tempat wuduk. selamat dan selesa mencukupi. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. b. Dewan dijadikan surau a. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. d. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. Almari menyimpan telekung. Bagi sekolah yang belum memiliki surau.a. c. menarik. Memastikan tunjuk arah kiblat. b. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. Memastikan dewan sentiasa bersih. Menyediakan tikar yang mencukupi. e. sejadah dan al-Quran 1.3. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . c.4. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan. b. f. perempuan. Membina surau baru a. Mewujudkan label surau. f. d.

c. Jam Dinding f. d. 2. kos pembinaan dan sebagainya). 12 . tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. e.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan.c. khatib dan teks khutbah.3 Peralatan Utama/Asas: g. keluasan bangunan. Takwim/Jadual Waktu Solat.5. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. 2. Carta organisasi. Rak Al-Quran/buku. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. 1. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. Sekiranya tiada halangan. 2. Jadual tugas membersih surau. d. b. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. Setelah kelulusan diperolehi. c. b. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. d. Jadual tugas Imam/Bilal. e. e.

Tirai Pemisah. sound speaker.g. j. Peti derma.7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. o. i. i. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. c. e. 13 . b.4 Peralatan Lain : a. Peti Cadangan. n.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. Sejadah. f. Papan kenyataan. Cermin Muka. k. 2. Mini perpustakaan. PA Sistem (mikrofon. h.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau.Jadual amali solat. Langsir. OHP / LCD. Rak kasut 2. kain sarung dan sejadah. d. wireless/klip mikrofon. 2. m. cd/kaset). g. h. Rostrom dan meja kuliah. White Board. 2. Jam waktu solat. Almari/rak menyimpan telekung. Terompah/selipar. l.

bunga. bukubuku dan rehal. 3. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. al qur’an. Memastikan ditempatnya. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. Memastikan susun atur sejadah. kopiah. langsir. tandas dan tempat wuduk. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. rapat dan luruskan saf sepatu.selipar. frame. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. 5. telekung. kain. kasut dan bag diletak dan disusun 8. Mendapatkan peralatan berikut. 2.D. Membuat projek pembangunan landskap surau. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . 4. Menyedia dan memastikan mural.

E. peluang. bulanan dan berkala 4. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. kelemahan. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 . PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. mingguan. ancaman dan cabaran 2. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun.

Pusat Islam Sekolah 16 . 7. Amali Amali Solat • • • • • • 3.dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. 1.

Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah. dwi mingguan atau bulanan G. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. 2.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. Menyediakan peralatan surau seperti.  Membantu penyebaran. Jabatan Pendidikan Negeri. • Kipas   17 . simpanan bahan-bahan atau risalah agama.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. simpanan dan rujukan.

Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. rehal. 6. 5. Surah Yaasin. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. 7. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. 10.• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. 9. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). 4. 18 . 8. Water Cooler 3.

19 .

LAMPIRAN 20 .

Solat Tasbih. Kursus Imam dan Bilal. Maulidul Rasul iii. Penerbitan faktafakta penting ceramah.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. Diskusi Agama 2. 3. 2. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Bacaan Ma’thurat. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. MINGGUAN 1. Risalah Dakwah. 5. Penghayatan Ramadhan 1. 4. 7. 1. Amali Solat 2. 1. 1. Isra’ dan Mikraj iv. 3. Solat berjamaah 1. Maal Hijrah ii. KURSUS 1. Tazkirah selepas solat 3. 4. Kursus Pengurusan surau. Khidmat nasihat. Khatam AlQuran. Siaran Radio ke udara 2. Usrah / Bengkel 2. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. BULANAN 1. 4. 3. Kursus Asas Fardhu Ain. Kursus Pengurusan Jenazah. Gotongroyong. Ta’lim waktu rehat 2. Khidmat Masyarakat. 4. Zikir Asma al-Husna 4. Wirid selepas Solat. Majlis Berbuka Puasa. Bulan Muhibbah 1. Kursus Tahsin 5. Puasa Sunat Isnin dan Khamis.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. Khemah Ibadat. Solat Hajat Peperiksaan. AMALI 1. Mini Perpustakaan 1. Khatam Quran 2. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. Qiyamullail 2. 2. Pamplet. Nadwah Kepimpinan Pelajar. diskusi dan tazkirah. Pungutan derma. 3. Bacaan Yasin dan Tahlil. LAMPIRAN 2 : 21 . Kursus haji dan umrah. Solat Tasbih 3. 6. 5. 1. 8. PENERBITAN 1. Tadarus Quran 3. 2. Kajian Kes. Solat Hajat. 1. Nuzul Quran v. 3. Solat Dhuha.

Minit Mesyuarat iii.1 UMUM i. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1.2. Laporan Aktiviti 1. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1. Carta Organisasi Induk ii.3 DOKUMENTASI 1. Misi iii. Visi ii. Rekod i. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Sistem Fail i.1.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Pengurusan ii. Matlamat iv.3. Buku Pelawat iii.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1. Objektif v. Stok/Inventori ii.3. Kewangan iv.

........1..................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .. ( ) 23 ................................................... Peraturan Am Penggunaan Surau ii...................4 PERATURAN i...... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : ...........

................................... Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : .............. iv......... ( ) 24 ...... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : ............. ii............... iii.......................... v.....BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i.........

vi. viii. iv. vii. PERALATAN LAIN i. ii. ix.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3. xi. ii. iv. v. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. PERALATAN UTAMA / ASAS i. xii.2.1. iii. xiii. v. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . iii. x.

............. ix.................. vii.... ( ) 26 ....vi...... viii..........................SEDERHANA 4 – BAIK 5 ..........AMAT BAIK Penilai 3 : . Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ................................

1. Solat Hajat iii. Penerbitan Risalah 4. Tadarus Al-Quran ii. Kelas Fardhu Ain 4. Usrah iii. HARIAN i. Gotong Royong iv.4. MINGGUAN i. Ta'lim / Tazkirah 4. BULANAN i.3. Majlis Yasin & Tahlil ii.2. iv. SEMPENA i. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 . Mesyuarat AJK Surau v.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Solat berjemaah ii. Solat Dhuha iv. Kelas Tajwid v. Qiamullail ii.

.... Mini Perpustakaan ii.................... Tadarus Quran iii.................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ...... BONUS i....................... Jam Waktu Solat iv..............AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : ........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ..... Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 .......5.................. ( ) 28 ..4........

9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.X 100 % 269 = 100 % 29 .8 5.2 36.JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.1 40.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .