PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8.3 Kakitangan sokongan muslim 8.3 Surau Asrama 8.7. Kategori Surau Sekolah 7.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.1 Pelajar Muslim di sekolah 8.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7. Kumpulan Sasaran 8.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.5 Masyarakat setempat 4 .

Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. Pengurusan Fizikal. iii. ii. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. viii. pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. 2. • • Penasihat Memberi nasihat. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran. Pengurusan Aktiviti. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. v. vii. vi. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. 1. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. Pengurusan Kelengkapan.B. 5 . Pengurusan Kebersihan dan keceriaan.

perjumpaan dan taklimat. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan.b. Mempengerusikan mesyuarat. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. Pengerusi • • d. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat. Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. 6 . • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. • • • • • • c. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain.

Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah.e. • • • • • f. • • laporan penyata. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. 3. Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. daripada setiap 7 . lain. yayasan dan sebagainya. Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. Setiausaha dan AJK lain.

Fail laporan aktiviti iv. Pengurusan fail dan dokumentasi i. 4. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Buku rekod penggunaan vii. Fail Pengurusan ii. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. 3. Buku pelawat vi. Fail minit mesyuarat ii.1. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah.melaksanakan amali pendidikan Islam. Fail laporan kewangan iii. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Peraturan Am 1. Buku stok dan inventori v.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. 4. 8 . Peraturan Surau 5. Buku rekod pemantauan 5.

2. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa. Memakai pakaian yang suci.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai. 4. 7. 6. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak.5. Bahan-bahan dan gambar lucah. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya. 5.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9. Dilarang memakai baju T. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan.alat siaraya ditutup selepas digunakan.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran.kipas.2. 9 . 10.bersih. Peraturan khas tatasusila di surau 1. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu.kemas dan bersopan ketika ke surau. 3.

kemas dan teratur. 6. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau. PENGURUSAN FIZIKAL 1. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. c. 12. 1. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. C. selamat dan selesa. 10. 8.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. 11. d. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. Memastikan keceriaan dalaman menarik. Mengadakan tunjuk arah kiblat. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau.bersopan serta menghadap kiblat. 7. Menyediakan rak tempat kasut. Surau Bangunan Berasingan 10 .2. menarik. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. e. f. tunjuk arah dan tempat wuduk. h. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. Digalakkan berwirid. mencukupi . 9. b.5. sejadah dan al-Quran. Menyediakan almari menyimpan telekung.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. g. Mewujudkan label surau.

Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. Almari menyimpan telekung. menarik. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. Mewujudkan label surau.a. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. f. f. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. Memastikan dewan sentiasa bersih. Dewan dijadikan surau a. e. perempuan.3. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . selamat dan selesa mencukupi. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. Memastikan tunjuk arah kiblat. b. d. d. e. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. tunjuk arah dan tempat wuduk. c. Menyediakan tikar yang mencukupi. b. sejadah dan al-Quran 1. c. Membina surau baru a. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. b.4. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan.

Rak Al-Quran/buku. Setelah kelulusan diperolehi. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. c. d. luas dan lengkap seperti sebuah masjid.3 Peralatan Utama/Asas: g. 1. e. tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. keluasan bangunan. Jadual tugas Imam/Bilal.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. 12 .c. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. Carta organisasi. e. Sekiranya tiada halangan. e. Jam Dinding f.5. kos pembinaan dan sebagainya). b. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. c. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. d. khatib dan teks khutbah. 2. b. Jadual tugas membersih surau. d. Takwim/Jadual Waktu Solat. 2.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. 2. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas.

m. 2. Terompah/selipar. Sejadah.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. 13 . k.4 Peralatan Lain : a. Jam waktu solat. Langsir. f.g.Jadual amali solat. o. Mini perpustakaan. 2. Peti Cadangan. h. i. Rak kasut 2. Almari/rak menyimpan telekung. Tirai Pemisah. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. Papan kenyataan. h. l. b. OHP / LCD. Peti derma. c. kain sarung dan sejadah. e. g. Rostrom dan meja kuliah. i. 2. Cermin Muka.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. cd/kaset).7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. PA Sistem (mikrofon. sound speaker. n. White Board. d. wireless/klip mikrofon. j.

4. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. langsir. 3. al qur’an. kasut dan bag diletak dan disusun 8. tandas dan tempat wuduk. telekung. kain. rapat dan luruskan saf sepatu. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. Menyedia dan memastikan mural. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . 2. Memastikan susun atur sejadah. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau.selipar. Memastikan ditempatnya. Membuat projek pembangunan landskap surau. kopiah. bunga. Mendapatkan peralatan berikut. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. bukubuku dan rehal. 5.D. frame.

kelemahan. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. E. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. mingguan. peluang. ancaman dan cabaran 2. bulanan dan berkala 4. PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 .

7. Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. Amali Amali Solat • • • • • • 3. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. 1. Pusat Islam Sekolah 16 .dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya.

PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. Jabatan Pendidikan Negeri. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. Menyediakan peralatan surau seperti. simpanan dan rujukan. simpanan bahan-bahan atau risalah agama.  Membantu penyebaran.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar. dwi mingguan atau bulanan G.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. • Kipas   17 .  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. 2. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri.

9. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan.• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. 18 . 5. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. 6. 4. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. Surah Yaasin. 10. rehal. 7. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. 8. Water Cooler 3.

19 .

LAMPIRAN 20 .

Solat Hajat Peperiksaan. Kursus Tahsin 5. Bulan Muhibbah 1. Gotongroyong. Maulidul Rasul iii. Khatam AlQuran. Khemah Ibadat. 5. Isra’ dan Mikraj iv. 1. Solat Tasbih. Kursus Imam dan Bilal. 4. Qiyamullail 2. 4. KURSUS 1. Ta’lim waktu rehat 2. Nuzul Quran v. 4. Zikir Asma al-Husna 4. Majlis Berbuka Puasa. Siaran Radio ke udara 2. Penghayatan Ramadhan 1. 8. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. 3. 1. BULANAN 1. Penerbitan faktafakta penting ceramah. Khidmat Masyarakat. Kajian Kes. Khidmat nasihat. 2.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. Solat berjamaah 1. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. Khatam Quran 2. 1. Tazkirah selepas solat 3. Wirid selepas Solat. Maal Hijrah ii. 3. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. Usrah / Bengkel 2. Nadwah Kepimpinan Pelajar. Bacaan Yasin dan Tahlil. Bacaan Ma’thurat. Amali Solat 2. 2. Diskusi Agama 2. PENERBITAN 1. 5. Risalah Dakwah. 3. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Kursus Pengurusan Jenazah. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. 6. 4. Pungutan derma. Pamplet. Mini Perpustakaan 1. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. 1. 7. Kursus Pengurusan surau. LAMPIRAN 2 : 21 . Solat Tasbih 3. MINGGUAN 1. 3. AMALI 1. Tadarus Quran 3. Kursus haji dan umrah. diskusi dan tazkirah. Solat Hajat. Kursus Asas Fardhu Ain.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. 1. 2. Solat Dhuha. 3.

3. Sistem Fail i.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1. Carta Organisasi Induk ii. Objektif v. Laporan Aktiviti 1.3 DOKUMENTASI 1.3. Pengurusan ii.1 UMUM i. Buku Pelawat iii.2. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Visi ii. Matlamat iv. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1.1. Misi iii. Stok/Inventori ii. Minit Mesyuarat iii. Kewangan iv. Rekod i.

.....1...............4 PERATURAN i......................................... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : .......... Peraturan Am Penggunaan Surau ii............... ( ) 23 ............................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .

.....................BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i.. Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : . v..................... ii.................. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : .............. ( ) 24 .... iv................................ iii...................

xiii. v. PERALATAN LAIN i. ix. vii. vi. PERALATAN UTAMA / ASAS i. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. ii. iv. xii.2.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3. iii. v. xi.1. viii. x. ii. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . iii. iv.

........vi... ( ) 26 .....SEDERHANA 4 – BAIK 5 ....................................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ................... viii................ vii........ ix............... Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ...........AMAT BAIK Penilai 3 : .........

Qiamullail ii. Solat berjemaah ii. Penerbitan Risalah 4. Mesyuarat AJK Surau v. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Kelas Tajwid v. Gotong Royong iv.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. Tadarus Al-Quran ii.3. Kelas Fardhu Ain 4. BULANAN i.4. Usrah iii. Solat Hajat iii. SEMPENA i. HARIAN i. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 . Majlis Yasin & Tahlil ii.2. iv.1. Ta'lim / Tazkirah 4. Solat Dhuha iv. MINGGUAN i.

................... Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ..... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ..........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ..... Jam Waktu Solat iv...................... ( ) 28 ....................5......4. BONUS i...........AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : ... Tadarus Quran iii.......... Mini Perpustakaan ii.......................

1 40.2 36.8 5.9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.X 100 % 269 = 100 % 29 .JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful