PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

Kumpulan Sasaran 8. Kategori Surau Sekolah 7.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.3 Surau Asrama 8.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7.7.5 Masyarakat setempat 4 .3 Kakitangan sokongan muslim 8.1 Pelajar Muslim di sekolah 8.

Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran.B. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. iii. Pengurusan Kelengkapan. pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. viii. Pengurusan Fizikal. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. 1. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. • • Penasihat Memberi nasihat. vi. vii. v. Pengurusan Aktiviti. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau. 5 . 2.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. Pengurusan Kebersihan dan keceriaan. ii.

b. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. Pengerusi • • d. 6 . Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain. • • • • • • c. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat. • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. perjumpaan dan taklimat. Mempengerusikan mesyuarat. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain.

Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. 3. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. daripada setiap 7 . Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. lain. yayasan dan sebagainya. • • • • • f.e. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. • • laporan penyata. Setiausaha dan AJK lain. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi.

Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah. Buku rekod penggunaan vii. 8 . Fail laporan kewangan iii. Pengurusan fail dan dokumentasi i.melaksanakan amali pendidikan Islam. Peraturan Surau 5. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. 4. Peraturan Am 1.1. 4. Buku rekod pemantauan 5.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Buku stok dan inventori v. Fail Pengurusan ii. Buku pelawat vi. 3. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Fail minit mesyuarat ii. Fail laporan aktiviti iv.

menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya.alat siaraya ditutup selepas digunakan. Peraturan khas tatasusila di surau 1. Dilarang memakai baju T.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran. 3. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu.5.2.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8.bersih.kipas.kemas dan bersopan ketika ke surau. 4. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak. 6. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. Memakai pakaian yang suci. 7. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu. 10. 5. Bahan-bahan dan gambar lucah.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai. 2. 9 . Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan.

Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. C. 10. b. e. Menyediakan rak tempat kasut. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. h. 1.5. 6. 11. Surau Bangunan Berasingan 10 . mencukupi . Mewujudkan label surau. kemas dan teratur. g. tunjuk arah dan tempat wuduk. selamat dan selesa. Menyediakan almari menyimpan telekung. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau. Mengadakan tunjuk arah kiblat. 8. Memastikan keceriaan dalaman menarik. d. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. Digalakkan berwirid. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. 7. c.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai.bersopan serta menghadap kiblat. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. f. menarik. 12. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. sejadah dan al-Quran. PENGURUSAN FIZIKAL 1. 9.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna.2.

b. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. Mewujudkan label surau. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah.4. c. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . c. selamat dan selesa mencukupi. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. Dewan dijadikan surau a. Membina surau baru a. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Menyediakan tikar yang mencukupi. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. sejadah dan al-Quran 1. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. d.a. Almari menyimpan telekung. b. b. e. Memastikan tunjuk arah kiblat. f. menarik. Memastikan dewan sentiasa bersih. f. e. tunjuk arah dan tempat wuduk. d. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. perempuan. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi.3. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan.

1.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. d. 12 . Jadual tugas membersih surau. kos pembinaan dan sebagainya).3 Peralatan Utama/Asas: g. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. e. Sekiranya tiada halangan. khatib dan teks khutbah. tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. Rak Al-Quran/buku. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri. Jadual tugas Imam/Bilal. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut.5. Jam Dinding f. b. Takwim/Jadual Waktu Solat. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. 2. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. d. keluasan bangunan. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. d. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. c. Carta organisasi. Setelah kelulusan diperolehi.c. 2. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. c. e. e. 2. b.

cd/kaset). PA Sistem (mikrofon.7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. 13 . b. Tirai Pemisah.4 Peralatan Lain : a. 2. k. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. Cermin Muka.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. m.Jadual amali solat. Jam waktu solat. i. l. d. 2. e. Papan kenyataan. h. sound speaker. Almari/rak menyimpan telekung. Peti derma. OHP / LCD.g. Rak kasut 2. o. Peti Cadangan. h. Mini perpustakaan. kain sarung dan sejadah.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. i. j. n. c. 2. White Board. Langsir. Rostrom dan meja kuliah. f. Terompah/selipar. g. Sejadah. wireless/klip mikrofon.

rapat dan luruskan saf sepatu. Memastikan susun atur sejadah. 2. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. Memastikan ditempatnya. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. frame.selipar. kopiah. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. kasut dan bag diletak dan disusun 8. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . langsir. 5. Mendapatkan peralatan berikut. bukubuku dan rehal. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. 4. Menyedia dan memastikan mural. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. al qur’an. bunga. kain. tandas dan tempat wuduk.D. 3. Membuat projek pembangunan landskap surau. telekung.

• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. E. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. mingguan. ancaman dan cabaran 2. peluang. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 . Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. kelemahan. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. bulanan dan berkala 4.

dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. 1. Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. 7. Amali Amali Solat • • • • • • 3. Pusat Islam Sekolah 16 . Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2.

simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah. Jabatan Pendidikan Negeri.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. • Kipas   17 . simpanan dan rujukan. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. simpanan bahan-bahan atau risalah agama. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.  Membantu penyebaran.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. 2.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. dwi mingguan atau bulanan G. Menyediakan peralatan surau seperti.

4. 8. 7. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. 5. Surah Yaasin. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. rehal. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. 18 . Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Water Cooler 3. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). 9. 6. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu.• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. 10. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau.

19 .

LAMPIRAN 20 .

1. 1. PENERBITAN 1. Usrah / Bengkel 2. Solat berjamaah 1. Pamplet. 6. 3. MINGGUAN 1. Maal Hijrah ii. Majlis Berbuka Puasa. 1. Kajian Kes. 3. diskusi dan tazkirah. Kursus Tahsin 5. LAMPIRAN 2 : 21 . Amali Solat 2. 1. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. Ta’lim waktu rehat 2. Diskusi Agama 2. 7. BULANAN 1. 5. Solat Tasbih 3. Isra’ dan Mikraj iv. Maulidul Rasul iii. Kursus haji dan umrah. Kursus Pengurusan surau. Gotongroyong. Solat Hajat. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. Kursus Pengurusan Jenazah. Tazkirah selepas solat 3. 4. 1. Khatam AlQuran. Pungutan derma. Tadarus Quran 3. Penghayatan Ramadhan 1. Wirid selepas Solat. Mini Perpustakaan 1. Bulan Muhibbah 1. 3. 3. Penerbitan faktafakta penting ceramah. 2. Nadwah Kepimpinan Pelajar. Bacaan Ma’thurat. 4. Zikir Asma al-Husna 4. 2. Solat Dhuha. Siaran Radio ke udara 2. 4. 2. Nuzul Quran v.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. AMALI 1. 5. 4. Khatam Quran 2. Khidmat nasihat.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. Khemah Ibadat. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. 8. KURSUS 1. Solat Tasbih. Khidmat Masyarakat. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. 3. Kursus Asas Fardhu Ain. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Solat Hajat Peperiksaan. Qiyamullail 2. Bacaan Yasin dan Tahlil. Kursus Imam dan Bilal. Risalah Dakwah.

Sistem Fail i. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1.3 DOKUMENTASI 1.3. Minit Mesyuarat iii. Pengurusan ii.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1.1. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Objektif v.2. Kewangan iv.3. Laporan Aktiviti 1.1 UMUM i. Buku Pelawat iii. Stok/Inventori ii. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1. Matlamat iv.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Misi iii. Carta Organisasi Induk ii. Rekod i. Visi ii.

............4 PERATURAN i..............................................1....................... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : .......... Peraturan Am Penggunaan Surau ii........ ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .................. ( ) 23 .

...BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i. iv................................... ii....... v.............................. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : ........... ( ) 24 .................... iii................ Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : .........

PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . iv. ix.1. PERALATAN LAIN i. iii. x. ii. iii.2. xi. xiii. xii. ii. vi. v. iv. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. viii. PERALATAN UTAMA / ASAS i. v. vii.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3.

.................................................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .................SEDERHANA 4 – BAIK 5 ...... ix.......... ( ) 26 .AMAT BAIK Penilai 3 : .............................. vii. Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 .......vi.... viii.....

Qiamullail ii.4. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Kelas Tajwid v. Solat berjemaah ii. Mesyuarat AJK Surau v. Gotong Royong iv. Solat Hajat iii. Ta'lim / Tazkirah 4.3.1. Solat Dhuha iv. HARIAN i. Kelas Fardhu Ain 4.2. SEMPENA i. Tadarus Al-Quran ii. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 . Majlis Yasin & Tahlil ii. BULANAN i. iv. Usrah iii.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. MINGGUAN i. Penerbitan Risalah 4.

...................... Jam Waktu Solat iv............4...SEDERHANA 4 – BAIK 5 ............ BONUS i.................5......................AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : .... ( ) 28 . Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 . Tadarus Quran iii........................ ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .......... Mini Perpustakaan ii.......

9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.X 100 % 269 = 100 % 29 .8 5.1 40.2 36.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful