Panduan Musolla al Hakim

PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

1 Pelajar Muslim di sekolah 8.5 Masyarakat setempat 4 .3 Kakitangan sokongan muslim 8. Kategori Surau Sekolah 7.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.7. Kumpulan Sasaran 8.3 Surau Asrama 8.2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7.

v. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. Pengurusan Kelengkapan. 5 . pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. 1. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau. iii. Pengurusan Kebersihan dan keceriaan. • • Penasihat Memberi nasihat. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. 2. ii. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. viii. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. vii. Pengurusan Fizikal.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. Pengurusan Aktiviti.B. vi. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan.

b. Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain. perjumpaan dan taklimat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. Mempengerusikan mesyuarat. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. 6 . Pengerusi • • d. • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. • • • • • • c. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat.

Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. • • • • • f. yayasan dan sebagainya. • • laporan penyata. 3.e. Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. Setiausaha dan AJK lain. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. daripada setiap 7 . Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. lain. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi.

4. Fail laporan aktiviti iv. 8 . Buku rekod pemantauan 5. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. Fail minit mesyuarat ii.melaksanakan amali pendidikan Islam. Peraturan Am 1. 4. Fail Pengurusan ii.1. 3. Peraturan Surau 5. Buku stok dan inventori v. Pengurusan fail dan dokumentasi i. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. Fail laporan kewangan iii. Buku pelawat vi. Buku rekod penggunaan vii.

9 . 3. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. 2. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya.5.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan.bersih.2. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9. Bahan-bahan dan gambar lucah. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak. Peraturan khas tatasusila di surau 1. Dilarang memakai baju T. 10. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8. 5. Memakai pakaian yang suci. 4.kipas. 6.kemas dan bersopan ketika ke surau. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa. 7. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.alat siaraya ditutup selepas digunakan.

tunjuk arah dan tempat wuduk. mencukupi . d. b. g. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. menarik.5. Digalakkan berwirid. e. 7. Mengadakan tunjuk arah kiblat. PENGURUSAN FIZIKAL 1.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau.2. c. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. selamat dan selesa. Mewujudkan label surau. 11. 10. Menyediakan almari menyimpan telekung. 9. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. f. 1. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. Menyediakan rak tempat kasut. h.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. kemas dan teratur. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. Surau Bangunan Berasingan 10 . 12. 6.bersopan serta menghadap kiblat. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau. 8. C. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. sejadah dan al-Quran. Memastikan keceriaan dalaman menarik. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau.

f. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. b. b. c. tunjuk arah dan tempat wuduk. Dewan dijadikan surau a. d. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan. Menyediakan tikar yang mencukupi. Almari menyimpan telekung. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. Mewujudkan label surau. e. f. c. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. Memastikan dewan sentiasa bersih. menarik. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Memastikan tunjuk arah kiblat. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. b. Membina surau baru a. selamat dan selesa mencukupi. e.a. sejadah dan al-Quran 1. perempuan.4. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. d. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan.3.

2. 12 . Setelah kelulusan diperolehi. Carta organisasi.3 Peralatan Utama/Asas: g. kos pembinaan dan sebagainya).5. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. Jam Dinding f. Sekiranya tiada halangan. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. Jadual tugas Imam/Bilal. d. c. keluasan bangunan. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. d. b. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. 2. d. b. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. e. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. Rak Al-Quran/buku. e. khatib dan teks khutbah. c.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. Takwim/Jadual Waktu Solat. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. Jadual tugas membersih surau. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri. e. 2. 1. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2.c.

7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. Sejadah. h. j. 2. sound speaker. wireless/klip mikrofon.Jadual amali solat.4 Peralatan Lain : a.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. Peti derma. Almari/rak menyimpan telekung. Mini perpustakaan. Papan kenyataan. i. h. 2. c. Rostrom dan meja kuliah.g. PA Sistem (mikrofon. White Board. Peti Cadangan. Tirai Pemisah. Jam waktu solat. 2. cd/kaset). b. Terompah/selipar. g. m. Rak kasut 2. k. 13 . kain sarung dan sejadah. o. n. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. d. OHP / LCD. Cermin Muka.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. f. l. i. e. Langsir.

langsir.selipar. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. 3. kopiah. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . al qur’an. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. rapat dan luruskan saf sepatu. telekung. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. bukubuku dan rehal. 4. Membuat projek pembangunan landskap surau. Memastikan susun atur sejadah. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. 2. tandas dan tempat wuduk. frame. Mendapatkan peralatan berikut. Memastikan ditempatnya. kasut dan bag diletak dan disusun 8. 5. kain. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. bunga. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau.D. Menyedia dan memastikan mural.

Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. E. kelemahan. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 . PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. bulanan dan berkala 4. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. ancaman dan cabaran 2. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. peluang. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. mingguan.

dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. 7. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. Amali Amali Solat • • • • • • 3. Pusat Islam Sekolah 16 . Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. 1.

Menyediakan peralatan surau seperti. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. dwi mingguan atau bulanan G. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah. 2.  Membantu penyebaran. Jabatan Pendidikan Negeri. simpanan bahan-bahan atau risalah agama.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. • Kipas   17 . Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. simpanan dan rujukan.

Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. 4. 6.• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. 8. 18 . Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Surah Yaasin. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). 10. rehal. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. 9. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. Water Cooler 3. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. 5. 7. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu.

19 .

LAMPIRAN 20 .

Qiyamullail 2. BULANAN 1. 2. Khemah Ibadat. Solat Tasbih 3. Siaran Radio ke udara 2. LAMPIRAN 2 : 21 . AMALI 1. 3. Isra’ dan Mikraj iv. 3. Solat berjamaah 1.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. Mini Perpustakaan 1. Tazkirah selepas solat 3. Bulan Muhibbah 1. 4. Bacaan Ma’thurat. Solat Hajat Peperiksaan. Khidmat nasihat. Pungutan derma. Diskusi Agama 2. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Khidmat Masyarakat. 1. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. Wirid selepas Solat. Usrah / Bengkel 2. KURSUS 1. Maal Hijrah ii. Khatam Quran 2. Kursus Asas Fardhu Ain. 1. Zikir Asma al-Husna 4. diskusi dan tazkirah. 6. Nadwah Kepimpinan Pelajar. 3. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. Amali Solat 2. Solat Hajat. Kursus Pengurusan Jenazah. Gotongroyong. 3. Bacaan Yasin dan Tahlil. 7. 1. 1.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. Penerbitan faktafakta penting ceramah. Kajian Kes. 4. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. Penghayatan Ramadhan 1. MINGGUAN 1. Kursus Imam dan Bilal. PENERBITAN 1. Solat Dhuha. Pamplet. 3. 2. 4. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. 1. 5. Ta’lim waktu rehat 2. Tadarus Quran 3. Majlis Berbuka Puasa. Maulidul Rasul iii. Risalah Dakwah. Kursus Pengurusan surau. Solat Tasbih. 5. Kursus haji dan umrah. 8. Nuzul Quran v. 2. Kursus Tahsin 5. Khatam AlQuran. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. 4.

Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1. Buku Pelawat iii.3.1 UMUM i. Sistem Fail i. Kewangan iv. Laporan Aktiviti 1. Misi iii.3. Carta Organisasi Induk ii.3 DOKUMENTASI 1.2. Minit Mesyuarat iii. Objektif v. Rekod i.2 STRUKTUR ORGANISASI i.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1. Pengurusan ii. Stok/Inventori ii. Matlamat iv. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1. Visi ii.1.

.......................... Peraturan Am Penggunaan Surau ii. ( ) 23 .....1..................4 PERATURAN i................................................. Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : ............ ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .......

............... v..BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i..... iii...... ii................. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : ...... iv.............. ( ) 24 ......... Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : ..........................................................

ix. xii. iii.2. viii. ii. xiii. iii. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. ii. iv. vii.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3. iv. PERALATAN UTAMA / ASAS i. vi.1. v. xi. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . PERALATAN LAIN i. v. x.

...................... vii......... ( ) 26 ................AMAT BAIK Penilai 3 : ............ ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ..... viii.........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ....... ix.......................vi.................. Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ............

1.2. iv. MINGGUAN i. Ta'lim / Tazkirah 4.3. HARIAN i. Tadarus Al-Quran ii. BULANAN i. Solat Hajat iii.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. Mesyuarat AJK Surau v. SEMPENA i. Kelas Fardhu Ain 4. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 . Solat berjemaah ii. Penerbitan Risalah 4. Qiamullail ii. Kelas Tajwid v. Gotong Royong iv.4. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Usrah iii. Solat Dhuha iv. Majlis Yasin & Tahlil ii.

....................................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ...... Mini Perpustakaan ii...................................AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : ..4......5.. Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 .... Tadarus Quran iii.................SEDERHANA 4 – BAIK 5 ........ Jam Waktu Solat iv............ BONUS i.. ( ) 28 ..

1 40.8 5.9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.X 100 % 269 = 100 % 29 .2 36.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful