PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

3 Surau Asrama 8.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8. Kumpulan Sasaran 8.2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8.3 Kakitangan sokongan muslim 8.7.5 Masyarakat setempat 4 .1 Pelajar Muslim di sekolah 8.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7. Kategori Surau Sekolah 7.

v.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. Pengurusan Fizikal. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran.B. iii. pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. vii. vi.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1. Pengurusan Kelengkapan. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau. Pengurusan Kebersihan dan keceriaan. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. viii. 5 . 1. Pengurusan Aktiviti. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. • • Penasihat Memberi nasihat. 2. ii.

Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain. 6 . Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat.b. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Pengerusi • • d. Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. • • • • • • c. perjumpaan dan taklimat. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. Mempengerusikan mesyuarat. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. • • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau.

e. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. • • • • • f. yayasan dan sebagainya. Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. • • laporan penyata. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. 3. daripada setiap 7 . Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain. lain. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. Setiausaha dan AJK lain.

Buku rekod pemantauan 5. 8 . Peraturan Surau 5. 4. Pengurusan fail dan dokumentasi i. Fail minit mesyuarat ii. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Peraturan Am 1. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah. 3. Buku stok dan inventori v. Buku rekod penggunaan vii.1.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. Buku pelawat vi.melaksanakan amali pendidikan Islam. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah. 4. Fail laporan kewangan iii. Fail laporan aktiviti iv. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. Fail Pengurusan ii.

Dilarang memakai baju T.kemas dan bersopan ketika ke surau. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya.5. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu. 2.2. 4. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak. 9 . Peraturan khas tatasusila di surau 1. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.bersih. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. 5.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai.alat siaraya ditutup selepas digunakan. 7. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya. Memakai pakaian yang suci. 6. 3. 10. Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan. Bahan-bahan dan gambar lucah. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran.kipas.majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8.

Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai. 8. 6. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. h. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau. g. f.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. mencukupi . d. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. tunjuk arah dan tempat wuduk. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. 12.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. 1. Surau Bangunan Berasingan 10 . Mengadakan tunjuk arah kiblat. kemas dan teratur.bersopan serta menghadap kiblat. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. 7. 11. Digalakkan berwirid. 9. Menyediakan almari menyimpan telekung. Menyediakan rak tempat kasut. 10. selamat dan selesa. Mewujudkan label surau.5. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. C. sejadah dan al-Quran. b. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. Memastikan keceriaan dalaman menarik. PENGURUSAN FIZIKAL 1.2. c. e. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. menarik.

e. pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah. perempuan. e. Memastikan dewan sentiasa bersih. b. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan. Memastikan tunjuk arah kiblat. f. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. c. f. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik.3. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 .4. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. Mewujudkan label surau. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. sejadah dan al-Quran 1. b. Dewan dijadikan surau a. menarik. c.a. d. d. Almari menyimpan telekung. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. b. tunjuk arah dan tempat wuduk. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. Membina surau baru a. selamat dan selesa mencukupi. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1. Menyediakan tikar yang mencukupi.

kos pembinaan dan sebagainya). d. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. Jadual tugas membersih surau. 2.5. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. Takwim/Jadual Waktu Solat. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. Carta organisasi. 12 . c.c.3 Peralatan Utama/Asas: g. b. e. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. khatib dan teks khutbah.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam. d. Jam Dinding f. 2. d. e.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan. Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. c. keluasan bangunan. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan. e. b. Jadual tugas Imam/Bilal. 1. Rak Al-Quran/buku. 2. Sekiranya tiada halangan. Setelah kelulusan diperolehi. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri.

Mini perpustakaan. b. White Board. wireless/klip mikrofon. PA Sistem (mikrofon. Jam waktu solat. 2. Rostrom dan meja kuliah. sound speaker. Sejadah. l.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan.g. j. Peti Cadangan. kain sarung dan sejadah. Almari/rak menyimpan telekung. Peti derma.4 Peralatan Lain : a. f. k. c. g.Jadual amali solat. o. Tirai Pemisah. e. i. Papan kenyataan. 13 .7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. 2. cd/kaset). h. OHP / LCD. i. d. n. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu. Cermin Muka.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. Rak kasut 2. m. h. Terompah/selipar. Langsir. 2.

Memastikan susun atur sejadah. 4. bukubuku dan rehal. Membuat projek pembangunan landskap surau. 2.selipar. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. Menyedia dan memastikan mural. bunga. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi.D. kasut dan bag diletak dan disusun 8. al qur’an. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. frame. tandas dan tempat wuduk. 5. rapat dan luruskan saf sepatu. perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. Mendapatkan peralatan berikut. kain. langsir. Memastikan ditempatnya. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1. telekung. 3. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . kopiah.

Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 . peluang. mingguan. E. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5. kelemahan. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. ancaman dan cabaran 2. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. bulanan dan berkala 4. PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1.

Pusat Islam Sekolah 16 .dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. Amali Amali Solat • • • • • • 3. Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. 7. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan. 1.

 Membantu penyebaran. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. • Kipas   17 .  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. simpanan dan rujukan. simpanan bahan-bahan atau risalah agama.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang.• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Menyediakan peralatan surau seperti.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar. Jabatan Pendidikan Negeri. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. 2. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. dwi mingguan atau bulanan G.

• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru). Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. 10. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan. 7. Water Cooler 3. 5. 18 . Surah Yaasin. 8. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. rehal. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. 9. 4. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. 6.

19 .

LAMPIRAN 20 .

Bacaan Yasin dan Tahlil. 4. Diskusi Agama 2. PENERBITAN 1. 1. Solat Hajat Peperiksaan. Tazkirah selepas solat 3. 5. BULANAN 1. AMALI 1. Risalah Dakwah. Kursus Pengurusan Jenazah. 1. Siaran Radio ke udara 2. 2. Gotongroyong. Zikir Asma al-Husna 4.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. Kursus Pengurusan surau. Solat Hajat. Tadarus Quran 3. 4. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. Kursus Imam dan Bilal. Usrah / Bengkel 2. Pungutan derma. Khatam AlQuran. 4. Pamplet. 3. Solat Dhuha. Maal Hijrah ii. 1. Khatam Quran 2. 3. 3. Ta’lim waktu rehat 2. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Mini Perpustakaan 1. Nuzul Quran v. 2. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. Isra’ dan Mikraj iv. Khidmat Masyarakat. Solat berjamaah 1. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. MINGGUAN 1. 1. Khemah Ibadat. Kursus Asas Fardhu Ain. Khidmat nasihat. diskusi dan tazkirah. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. 2. Qiyamullail 2. Amali Solat 2. 7. Penerbitan faktafakta penting ceramah. 8. 3. Kursus haji dan umrah. Bulan Muhibbah 1. 1. 3. Wirid selepas Solat. 5. Penghayatan Ramadhan 1. 4. Bacaan Ma’thurat. KURSUS 1. Solat Tasbih.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. Kursus Tahsin 5. Solat Tasbih 3. Nadwah Kepimpinan Pelajar. LAMPIRAN 2 : 21 . Majlis Berbuka Puasa. 6. Kajian Kes. Maulidul Rasul iii.

Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Rekod i. Visi ii. Matlamat iv. Objektif v. Laporan Aktiviti 1. Pengurusan ii.3.3. Kewangan iv.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1. Carta Organisasi Induk ii.3 DOKUMENTASI 1. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Stok/Inventori ii. Misi iii. Buku Pelawat iii. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1. Sistem Fail i.2. Minit Mesyuarat iii.1.1 UMUM i.

.. Peraturan Am Penggunaan Surau ii...4 PERATURAN i.... ( ) 23 ...... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ...................1............................................................... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : .....................

.......BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i........ Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : ................ ii... v........... iii...................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : ......................... iv.................. ( ) 24 ......................

PERALATAN UTAMA / ASAS i. xiii. xii. x. v.1. viii.BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3. vi. iv. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 . ix. PERALATAN LAIN i. v. iii. xi. vii.2. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. ii. ii. iii. iv.

......AMAT BAIK Penilai 3 : ..... viii.... vii................. ( ) 26 ....................................... Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ............vi........ ix........ ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ...........SEDERHANA 4 – BAIK 5 .......................

Kelas Tajwid v. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 . HARIAN i. Majlis Yasin & Tahlil ii. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii.3.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. Kelas Fardhu Ain 4. Solat Hajat iii.4. Solat berjemaah ii. Tadarus Al-Quran ii.1. iv. Penerbitan Risalah 4. BULANAN i. Usrah iii. MINGGUAN i. Qiamullail ii. Solat Dhuha iv. SEMPENA i. Ta'lim / Tazkirah 4.2. Mesyuarat AJK Surau v. Gotong Royong iv.

........... Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ......... Tadarus Quran iii.AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : .................................. Jam Waktu Solat iv..............5....... BONUS i........... Mini Perpustakaan ii....4....................... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ....... ( ) 28 ...........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ...

2 36.X 100 % 269 = 100 % 29 .1 40.JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.8 5.9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .