PANDUAN DAN INSTRUMEN PENILAIAN PENGURUSAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR (PROGRAM MUSOLLA AL-HAKIM) 2009

A. KONSEP SURAU SEKOLAH 1. Pengenalan Surau sekolah merupakan syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat semata-mata sama ada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan surau yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan golongan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan seharian. 2. Rasional 2.1 Surau adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perlu diberi perhatian. 2.2 Menggerakkan aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 2.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau 2.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik sehinggakan ia kelihatan terbiar, lesu dan tidak terurus. 2.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh.

3. Visi Pusat ilmu membina modal insan berkualiti dunia akhirat 4. Misi Merealisasikan fungsi surau sekolah sebagai pelengkap pembelajaran memupuk nurani menuju keredhaan Ilahi

2

5. Objektif 5.1 Mengimarahkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisyen dan sistematik 5.3 Memupuk minta dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan syaksiyyah Islamiah yang unggul 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalahan keagamaan dan isu-isu semasa 5.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan 6. Piagam Pelanggan Pihak pengurusan surau beriltizam untuk menjadikan surau sebagai : 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pengurusan yang bersistematik dan berkualiti dalam mengadakan aktiviti keagamaan. Surau mithali yang menekankan budaya ilmu dan pembinaan modal insan. Memastikan surau sebagai satu tempat ibadat yang kondusif dan selesa. Memastikan semua pelajar muslim memperolehi ilmu fardhu ain yang sempurna. Memaksimumkan pengggunaan surau untuk pelaksanaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh para pelajar dalam membina modal insan yang sempurna.

3

1 Pelajar Muslim di sekolah 8.2 Surau menggunakan bilik darjah ( kelas ) 7.3 Surau Asrama 8.2 Pentadbir dan guru-guru muslim 8. Kategori Surau Sekolah 7.1 Surau bangunan sendiri ( berasingan ) 7.5 Masyarakat setempat 4 . Kumpulan Sasaran 8.7.4 Persatuan Ibubapa dan Guru-Guru yang beragama Islam 8.3 Kakitangan sokongan muslim 8.

Pengurusan Kebersihan dan keceriaan. vi. • • Penasihat Memberi nasihat. 5 . pandangan dan idea kepada Jawatankuasa Surau. Senarai Tugas Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah a. v. Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah 1. viii. iii. Pengurusan Fizikal. Pengurusan Aktiviti. Naib Pengerusi Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari Ahli Jawatankuasa • • • • • • : Ketua Bidang Kemanusiaan : Ketua Panitia Pendidikan Islam : Penyelaras Dakwah : Guru : Guru Timbalan Pengerusi : Penolong Kanan Pentadbiran. vii.B. Pengurusan Kebajikan dan Keselamatan. Pengurusan Kelengkapan.1 Perlantikan Jawatankuasa Pengurusan surau sekolah dibuat oleh Jawatankuasa Pengurusan Sekolah masing-masing. 2. Pengurusan Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 1. Memastikan kemajuan dan kecemerlangan surau. Penasihat Pengerusi : Pengetua/Guru Besar : Penolong kanan HEM : Penolong Kanan Kokurikulum dan : Penyelia Petang iv. ii.2 Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah terdiri daripada : i. PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN SURAU 1.

• • • • • Pengerusi Menjadi Penggerak utama kemajuan surau. Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Melaksanakan aktiviti yang telah dirancangkan. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat. Pengerusi • • d. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. • • • • • • c. perjumpaan dan taklimat. Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama-sama AJK lain. Mempengerusikan mesyuarat. Setiausaha Membuat panggilan mesyuarat dan surat menyurat.b. Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. 6 . Membantu dan bekerjasama dengan jawatankuasa ke arah pengurusan surau yang efisyen dan sistematik. Timbalan Pengerusi & Naib Menjalankan tugas-tugas pengerusi semasa ketiadaannya. Memantau dan membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi dan AJK lain.

Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. • • laporan penyata. yayasan dan sebagainya. Membantu dan berhubung rapat dengan Pengerusi. Menyediakan laporan aktiviti dan dokumentasi. Kewangan a Sumber Pendapatan • • • • • Sumbangan derma/infak tahunan pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. daripada setiap 7 . • • • • • f. 3. Naib Setiausaha Merancang aktiviti surau dan jadual bertugas bersama AJK Memberi kerjasama kepada Pengerusi dan Setiausaha dalam perlaksanaan pengurusan aktiviti. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Setiausaha dan AJK lain. Peruntukan tahunan daripada PIBG bagi melaksanakan aktiviti surau dan aktiviti keagamaan. Sumbangan ikhlas daripada pihak-pihak yang dibenarkan. Sumbangan derma/infak tahunan daripada semua guru dan kakitangan atas ketetapan pihak sekolah. Bendahari Menguruskan hal ehwal kewangan surau dan menyediakan Merancang usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama AJK lain.e. lain.

4. Fail laporan kewangan iii.1. Pengurusan fail dan dokumentasi i. Perbelanjaan • • surau Semua perbelanjaan hendaklah diurus dengan berhemah.• b Membuat projek jualan amal yang bersesuaian. sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan serta kemasyarakatan. Buku rekod penggunaan vii. Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan 2. 4. Semua perlulah perbelanjaan mendapat pengurusan kelulusan aktiviti-aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Surau Sekolah. 3. Fail Pengurusan ii. Peraturan Am 1. Peraturan Surau 5. 8 .melaksanakan amali pendidikan Islam. Fail laporan aktiviti iv. Buku rekod pemantauan 5. Buku pelawat vi. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Fail minit mesyuarat ii. Buku stok dan inventori v.

Tidak dibenarkan menampal bahan-bahan penerbitan. 10.5. 9 .majalah-majalah hiburan dan penerbitan yang berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat • Makanan dan minuman 8. Masuk ke surau dengan mengambil wudhuk terlebih dahulu. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak.kemas dan bersopan ketika ke surau. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan elektrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Memakai pakaian yang suci.bersih.kipas. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan daripada pengerusi atau jawatankuasa surau 9. Masuk dengan kaki kanan serta keluar dengan kaki kiri yang disertakan dengan doa. Semua jemaah dikehendaki menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. 6. Dilarang memakai baju T. Peraturan khas tatasusila di surau 1. 7. 3. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. 2. 5. 4. Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau ini perkaraperkara berikut: • • Senjata tajam yang merbahaya dan seumpamanya.shirt yang ”fancy” yang mengandungi gambar-gambar yang tidak sesuai. Bahan-bahan dan gambar lucah.menyalin atau menukar pakaian dan seumpamanya.Ia tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan kebenaran.2.alat siaraya ditutup selepas digunakan.

mencukupi . Menyediakan rak tempat kasut. PENGURUSAN FIZIKAL 1. PENGURUSAN FIZIKAL DAN PERALATAN 1. 12. Memastikan tempat mengambil wuduk berdekatan. h. Mewujudkan label surau. c. Mengenal pasti bilik darjah dan lokasi yang sesuai. Memastikan keceriaan dalaman menarik. d. 1.5. Mengambil tempat duduk pada saf bahagian hadapan terlebih dahulu. e. Tidak membuat bising ketika berada di dalam surau. Surau Bangunan Berasingan 10 . selamat dan selesa. C. Menyediakan almari menyimpan telekung. 9. Menghormati azan dan iqamat serta menjawabnya dengan sempurna. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan perempuan.1 Surau Bilik darjah/ Bilik Berkembar a. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada disurau.berdoa dan bersalaman sebelum meninggalkan surau. sejadah dan al-Quran. menarik. f. b. 10.bersopan serta menghadap kiblat. Merapatkan saf dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah yang lain. Mengadakan tunjuk arah kiblat. Digalakkan berwirid. 6. kemas dan teratur. g. Dilarang melintas dihadapan orang yang sedang solat. Memastikan keceriaan luaran bilik darjah yang memperlihatkan identiti surau. 7. tunjuk arah dan tempat wuduk. Duduk dengan keadaan yang khusyuk. 8. 11.2.

e. Memastikan tunjuk arah kiblat. b. Memastikan dewan sentiasa bersih. Menyediakan tikar yang mencukupi. Mewujudkan label surau. e. Membina surau baru a. b. sejadah dan al-Quran 1. Memastikan tempat mengambil wuduk berfungsi. Bagi sekolah yang belum memiliki surau. Menyediakan lokasi bangunan surau yang sesuai. f. Dewan dijadikan surau a. bersesuaian dan berasingan di antara lelaki dan 1.4. c. perempuan. Pengurusan sekolah hendaklah menyediakan laluan beratap bagi memudahkan murid berulang alik. d. Ada pemisah antara lelaki dengan perempuan. Memastikan keceriaan luaran bangunan yang menarik. Memohon Negeri kebenaran dan mengemukakan cadangan tapak daripada Unit Pembangunan dan Bekalan Jabatan Pendidikan 11 . pihak pengurusan sekolah hendaklah menyediakan kertas cadangan pembinaan surau sekolah.3. tunjuk arah dan tempat wuduk.a. menarik. Almari menyimpan telekung. b. Rak tempat kasut Ada pemisah antara lelaki dan perempuan. d. Kedudukan bangunan hendaklah berdekatan dengan bangunan utama sekolah. Memastikan keceriaan dalaman yang kemas dan teratur. c. f. selamat dan selesa mencukupi.

c. Jam Dinding f. kos pembinaan dan sebagainya). Terdapat Bagi sekolah yang mempunyai bangunan berasingan. hendaklah dibuat makluman kepada semua ahli jemaah qariah/kawasan sekolah tersebut. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa dan mengagihkan tugas. Takwim/Jadual Waktu Solat.c. Rak Al-Quran/buku. Setelah kelulusan diperolehi. b. Jumaat) yang surau sekolah yang ingin memohon kebenaran mendirikan solat Jumaat. 2. Jadual tugas membersih surau. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Masjid. Surau dinaikkan taraf masjid (diberi kebenaran mendirikan a. keluasan bangunan. 2. d. Jadual tugas Imam/Bilal. e. e.3 Peralatan Utama/Asas: g. Sentiasa tertakluk di bawah pihak berkuasa agama negeri terutama dari segi imam.1 Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar. luas dan lengkap seperti sebuah masjid. e. d. Sekiranya tiada halangan.5. c. 2. d. khatib dan teks khutbah. 1. Carta organisasi. tubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Surau Sekolah beserta surat perlantikan.2 Memastikan surau mempunyai kelengkapan dan peralatan serta sesuai digunakan. permohonan hendaklah diajukan kepada kepada Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri/ Jabatan Mufti/ pihak berkuasa agama negeri. 12 . b. PENGURUSAN KELENGKAPAN DAN PERALATAN 2. Lampiran-lampiran perlu disertakan seperti syarat-syarat kelulusan (pelan.

e.6 Menyediakan buku catatan/rekod penggunaan surau. PA Sistem (mikrofon. Rak kasut 2. Papan kenyataan. Lain-lain peralatan dan kelengkapan yang difikirkan perlu.g. Peti Cadangan. m. d. Jam waktu solat. c. Sejadah. 13 . j. Mini perpustakaan. Peti derma. Terompah/selipar. i. h. o.5 Menyediakan buku stok peralatan dan kelengkapan. i. OHP / LCD. h.4 Peralatan Lain : a. White Board. l. Langsir. g. Almari/rak menyimpan telekung. 2. n. b.Jadual amali solat. 2. kain sarung dan sejadah. Tirai Pemisah.7 Menyediakan sebuah bilik khas dalam bangunan surau sebagai tempat menyimpan peralatan. f. k. cd/kaset). Cermin Muka. 2. Rostrom dan meja kuliah. sound speaker. wireless/klip mikrofon.

bunga. tirai sentiasa kemas dan teratur 7. Melantik Jawatankuasa Kecil Kebersihan dan Keceriaan yang terdiri daripada pelajar. Memastikan susun atur sejadah. telekung. 4. Membuat projek pembangunan landskap surau. tandas dan tempat wuduk. Memastikan ditempatnya. kopiah. frame.D. rapat dan luruskan saf sepatu. al qur’an. penyapu gandum dan plastic Penyodok sampah 14 . perabut dan meja pengkuliah diletakkan ditempat yang sesuai dan kemas 6. kain. mengguna dan menyimpannya dengan baik : • • • Vacum (penyedut habuk) Penyapu lidi. 5. langsir. Mendapatkan peralatan berikut. Memastikan kebersihan dalaman dan luaran surau. Menyediakan label-label : • • • • • • • • • Tempat Solat Lelaki/Perempuan Bilik Wuduk Lelaki/Perempuan Tandas Lelaki/Perempuan Jaga Kebersihan Sila Susun Kasut Jaga Ketenteraman Susun semula selepas membaca Dilarang tidur Penuh. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN 1.selipar. kasut dan bag diletak dan disusun 8. bukubuku dan rehal. 2. Menyedia dan memastikan mural. 3.

pencapaian matlamat dan keberkesanan aktiviti berkenaan 6. peluang. E. syampu Penyegar udara (tandas/bilik air) Tong dan bakul sampah Plastik sampah Penyapu bulu ayam Gunting bunga Penyodok longkang Kereta sorong Pungkis Cangkul 9. Perancangan diterjemahkan dalam bentuk tindakan seperti pembentukan jawatankuasa dan agihan tugas 5.• • • • • • • • • • • Berus tandas Sabun. ancaman dan cabaran 2. mingguan. bulanan dan berkala 4. Mengadakan penyelarasan dan pengawalan akativiti bagi memastikan kelicinan perlaksanaan. Menyediakan perancangan aktiviti surau berdasarkan analisis kekuatan. Menyediakan perancangan berdasarkan matlamat jangka panjang dan jangka pendek 3. Menyediakan jadual bertugas harian dan gotong-royong kebersihan dan keceriaan. PENGURUSAN AKTIVITI (Rujuk Lampiran 1) 1. Mengadakan penilaian terhadap perancangan dan aktiviti yang 15 . kelemahan. Perlaksanaan aktiviti dibahagikan kepada harian.

Kursus • • • • Penghayatan ibadat Pengurusan jenazah Imam dan bilal Penghayatan Amalan Mukmin Taharah Solat fardu dan Sunat Khatam al-Quran Bacaan Tahlil dan Yasin Doa Qiyamullail Ceramah/Kuliah/Forum/Diskusi Taklim Tazkirah/Kajian Kes Usrah/bengkel Sambutan Hari Kebesaran Islam Pelaksanaan P&P Pengukuhan P&P Pendidikan Islam 4. Pusat Islam Sekolah 16 . 1. Amali Amali Solat • • • • • • 3.dijalankan bagi mengenalpasti kejayaan dan kelemahan serta kaedah untuk mengatasinya. Budaya Ilmu i ii iii iv v vi vii 2. 7. Semua aktiviti yang dilaksanakan didokumentasikan untuk tujuan pelaporan atau rekod perlaksanaan.

simpanan dan rujukan. PENGURUSAN KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN 1. Menyediakan peralatan surau seperti. Mewujudkan Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan dari kalangan pelajar. Jabatan Pendidikan Negeri. simpanan dan rujukan bahanbahan risalah agama dari Kementeriaan Pendidikan. • Kipas   17 .• • • • • Pusat pentadbiran kegiatan dakwah Islamiah sekolah Hubungan dengan masyarakat luar Mini perpustakaan Risalah Dakwah Siaran Islam 5. Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Agama Negeri. 2. Pengurusan Penerbitan Dan Mini Perpustakaan Melantik Jawatankuasa Kecil di kalangan pelajar.  Mewujudkan Mini Perpustakaan bagi kemudahan rujukan.  Membantu penyebaran.  • Menyediakan catatan dan sinopsis bagi aktiviti majlis ilmu di surau untuk penyebaran.  Melaksana dan menyediakan laporan aktiviti yang telah dirancang. dwi mingguan atau bulanan G. Menerbitkan risalah/buletin samada dalam bentuk mingguan. simpanan bahan-bahan atau risalah agama. Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah.

8. rehal. 18 . Dibina oleh Kontraktor yang diiktiraf (bagi pembinaan bangunan baru).• • • • • • Lampu First Aid Al-Quran. 5. 9. Mendapat kelulusan dan pengesahan keselamatan daripada pihak bomba dan JKR. Rak kasut dan alas kaki Kipas atau penghawa dingin / lampu. 10. Mengadakan penutup longkang terutamanya dibahagian pintu keluar masuk. Menyediakan Peraturan Penggunaan Surau. 6. 7. 4. Melapor dan mengambil tindakan terhadap sebarang kerosakan fizikal dan peralatan kepada pihak bertanggungjawab. Water Cooler 3. Surah Yaasin. Mempunyai cirri-ciri keselamatan dari pencerobohan manusia dan haiwan seperti berpagar ber ‘gril’ dan berkunci. Memastikan alatan eletrik dan suis berfungsi dengan baik serta selamat digunakan. Memastikan tempat wuduk dan tandas sentiasa bersih dan selamat digunakan.

19 .

LAMPIRAN 20 .

Maal Hijrah ii. Penerbitan faktafakta penting ceramah. 1. Diskusi Agama 2. Pungutan derma. MINGGUAN 1. Kursus Asas Fardhu Ain. Penghayatan Ramadhan 1. Khatam Quran 2. Solat Tasbih 3. Isra’ dan Mikraj iv. Majlis Berbuka Puasa. Kajian Kes. 3. 2. Siaran Radio ke udara 2. 2. Solat Tasbih. 1. Maulidul Rasul iii. Tazkirah selepas solat 3. 4. 3. Puasa Sunat Isnin dan Khamis. 5. LAMPIRAN 2 : 21 . 5. 1. Risalah Dakwah. Solat Hajat Peperiksaan.Pengukuhan Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam 5. Zikir Asma al-Husna 4. Khidmat nasihat. Wirid selepas Solat. Kursus Imam dan Bilal. PENERBITAN 1. Solat Hajat. Usrah / Bengkel 2. Solat Dhuha. PROGRAM BUDAYA ILMU 2. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran 4. PUSAT ISLAM SEKOLAH 1. Nadwah Kepimpinan Pelajar. Pamplet. Tadarus Quran 3. AMALI 1.Lampiran 1 – Aktiviti Surau PERKARA HARIAN 1. 1. Khemah Ibadat. Kursus Tahsin 5. 3. Kursus Pengurusan Jenazah. BULANAN 1. Bulan Muhibbah 1. Ta’lim waktu rehat 2. 2. Mini Perpustakaan 1. Kursus haji dan umrah. KURSUS 1. diskusi dan tazkirah. Kursus Pengurusan surau. 7. 6. Sambutan Hari Kebesaran Islam : i. 8. Solat berjamaah 1. Khidmat Masyarakat. 4. Khatam AlQuran. 1. Bacaan Ma’thurat. 4. 3. Kuliah Bulanan TAHUNAN 1. Amali Solat 2. Nuzul Quran v. Qiyamullail 2. 4. 3. Gotongroyong. Bacaan Yasin dan Tahlil.

3 DOKUMENTASI 1. Matlamat iv. Stok/Inventori ii. Visi ii. Minit Mesyuarat iii.2.3. Kewangan iv.1 UMUM i.2 STRUKTUR ORGANISASI i. Buku Pelawat iii. Sistem Fail i.INSTRUMEN PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan ) 1 PENGURUSAN PENTADBIRAN 1. Objektif v.1. Rekod Pemantauan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 21 22 . Carta Organisasi Induk ii. Rekod i.3. Piagam Pelanggan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1. Laporan Aktiviti 1. Carta Organisasi Pelajar SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 15 6 1. Pengurusan ii. Misi iii.

.......... Peraturan Khas/Adab/ Tatasusila Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN 6 48 KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Dipamerkan 3 – Kreativiti Penilai 1 : .. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ...............................................4 PERATURAN i... ( ) 23 ...................................... Peraturan Am Penggunaan Surau ii..........1........

........ iii. Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas Bilik / Sudut Khas SKOR MARKAH JUMLAH PENUH MARKAH 1 2 3 SKOR 14 14 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – Ada 2 – Berfungsi 3 – Bersih / Kreativiti Penilai 2 : .... ii................. ( ) 24 ................................. v.........................................................BAHAGIAN 2 ( Pengurusan Fizikal ) 2 PENGURUSAN FIZIKAL i.......... iv. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai) : .

ii.2. viii. v. x. iii.1. PERALATAN LAIN i. xiii. iv. xi. iii. vii. iv. vi. Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih Surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 1 MARKAH 2 3 4 SKOR 5 65 3. PERALATAN UTAMA / ASAS i. ii. ix. xii. v. PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah 25 .BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) 3 PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN 3.

.......................... ( ) 26 ....AMAT BAIK Penilai 3 : .. ix.........SEDERHANA 4 – BAIK 5 ......... vii... Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Lain-Lain Peralatan dan SKOR MARKAH JUMLAH PENUH 32 97 SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ............. ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): .......................vi..... viii.......................................

Tadarus Al-Quran ii. HARIAN i. MINGGUAN i. Qiamullail ii. Ta'lim / Tazkirah 4. Penerbitan Risalah 4. BULANAN i. Usrah iii.1. iv. Kelas Tajwid v.3. Solat berjemaah ii. Kursus Pengurusan Jenazah Majlis Khatam Al-Quran 27 .2. SEMPENA i.BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) 4 PENGURUSAN AKTIVITI 1 4. Kelas Fardhu Ain 4. Gotong Royong iv. Program Hari Kebesaran Islam ( Pilih 3 Sahaja ) • • • • • Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan MARKAH 2 3 4 SKOR 5 iii. Majlis Yasin & Tahlil ii. Solat Hajat iii. Mesyuarat AJK Surau v. Solat Dhuha iv.4.

........................... Mini Perpustakaan ii... BONUS i... ( ) Disahkan oleh (Ketua Penilai): ..5.............................................SEDERHANA 4 – BAIK 5 .. ( ) 28 .............AMAT BAIK 110 110 Penilai 4 : .... Tadarus Quran iii..... Jam Waktu Solat iv................ Inovasi Surau SKOR MARKAH JUMLAH PENUH SKOR MARKAH JUMLAH KESELURUHAN KETERANGAN PENILAIAN : 1 – TIDAK MEMUASKAN 2 – MEMUASKAN 3 ..4.............

JUMLAH MARKAH KESELURUHAN : BIL BAHAGIAN 1 2 3 4 PENGURUSAN PENTADBIRAN PENGURUSAN FIZIKAL PENGURUSAN KELENGKAPAN / PERALATAN PENGURUSAN AKTIVITI JUMLAH KESELURUHAN SKOR JUMLAH SKOR MARKAH KESELURUHAN % 48 14 97 110 269 JUMLAH % 17.1 40.9 100 KAEDAH PENGIRAAN : 48 + 14 + 97 + 110 -------------------------.2 36.8 5.X 100 % 269 = 100 % 29 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 1 ( Pengurusan Pentadbiran) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Visi Misi Matlamat Objektif Piagam Pelanggan Carta Organisasi Induk Carta Organisasi Pelajar Senarai Dan Bidang Tugas Fail Pengurusan Fail Minit Mesyuarat Laporan Kewangan Laporan Aktiviti Buku Stok/Inventori Buku Pelawat Rekod Pemantauan Peraturan Am Penggunaan Surau Peraturan Khas/Adab/Tatasusila Surau TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 30 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 2 (Pengurusan fizikal) TINDAKAN BIL 1 2 3 4 PERKARA Bangunan Bekalan Elektrik Tempat Wudhu Tandas ADA TIADA CATATAN 31 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 3 ( Pengurusan Kelengkapan / Peralatan ) BIL PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 23 Jadual Tugas Imam / Bilal Jadual tugas membersih surau Taqwim / Jadual Waktu Solat Jam Dinding Rak al-Quran / Buku Tirai Pemisah Langsir Sejadah Sudut Bacaan White Board / Papan Hitam Jadual Amali Solat Papan Kenyataan Rak Kasut PA Sistem Selipar / Terompah OHP / LCD / Televisyen / VCD Player Cermin Muka Almari / Rak Menyimpan Telekung / Sejadah Peti Cadangan Rostrum / Meja Kuliah Peti Derma Papan Tanda Surau Al-Quran / Buku Iqra’ Lain-Lain Peralatan TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 32 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN SURAU SEKOLAH JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN 4 ( Pengurusan Aktiviti ) BIL PERKARA HARIAN Solat berjemaah Ta'lim / Tazkirah Sunat Rawatif Wirid MINGGUAN Majlis Yasin & Tahlil Usrah Solat Dhuha Kelas Tajwid Membudaya Al-Quarn Kuliah Maghrib dan Subuh Tazkirah Kelas Fardhu Ain Kelas Tahfiz BULANAN Tadarus Al-Quran Solat Hajat Gotong Royong Mesyuarat AJK Surau Penerbitan Risalah Ihtifal j-Qaf Qiamullail Awal Muharram / Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra' dan Mikraj Nisfu Sya'ban Ihya’ Ramadhan Solat Terawih Solat Hajat Majlis Berbuka Puasa Majlis Tadarus Al-Quran Kursus Pengurusan Jenazah Kursus Imam Dan Bilal Kursus Haji Kem Ibadah Majlis Khatam Al-Quran TINDAKAN ADA TIADA CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful