SISTEM OTOT

EDMOND GOYONG EVA MAY GEMINA MOHD ARIF BIN RAZALI NUR FATIN ZAFIERAH BTE ZAFRI MUHD ADIB MUSTAFA B. MOHD HADI
PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.0 TISU OTOT RANGKA

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.1 Perkaitan dengan
y y

tot

y y y

tot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan, dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula, dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus.

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

dengan itu. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . mendorong pengucupan otot (melalui mekanisma gelongsoran filamen. Otot biasanya diatur berlawanan agar apabila satu kumpulan otot mengucup. dan sebagainya). retikulum sarkoplasmanya akan membebaskan ion kalsium (Ca2+).Bagaimana otot rangka berfungsi Kekuatan otot rangka selari dengan kawasan keratan lintangnya. Sel otot rangka dirangsangkan oleh asetilkolina yang di bebaskan di persimpangan neuromaskular oleh neuron motor. Kekuatan badan pula bergantung kepada prinsip biomekanik (jarak di antara selitan otot dan sendi. Selain kalsium. satu kumpulan otot lagi mengendur. Ini akan saling bertindak dengan miofibril dan. saiz otot. ATP dihasilkan melalui proses yang memetabolismekan kreatina fosfat dan glikogen yang disimpan dalam sel otot serta glukosa dan asid lemak yang diperolehi daripada darah. proses ini memerlukan adenosina trifosfat (ATP). Apabila sel dirangsangkan.

ini dikenali sebagai "penglibatan unit motor". Jika lebih tenaga diperlukan dari apa yang boleh di dapati dari pengucupan unit semasa. Apabila lebih tenaga diperlukan. ia dikatakan telah mencapai tahap "pengucupan tetanik".Setiap neuron motor mengawal sekumpulan sel otot yang dikenali sebagai "unit motor". lebih banyak unit dirangsangkan. dari apa yang dihasilkan oleh satu unit motor. Jika otot mengucup secara maksima. ini menyebabkan proses "penjumlahan pengecutan" yang meningkatkan tahap pengucupan. neuron motor akan menghantar rangsangan tambahan. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

2 natomi tot angka Major Skeletal Muscles ajah 1.1. : Pandangan depan otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

: Pandangan belakang otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .M j rS l l M scl s ajah 2.

Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Melekat pada tulang atau kulit Tunggal. panjang dan berjalur Kekerapan Kontraksi Terkawal dan dikawal oleh sistem saraf Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Dari perlahan ke cepat Tiada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Fiber otot rangka merupakan otot yang terpanjang. Contohnya : semua otot yang melekat pada tulang.y y y y y Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi pada tulang rangka. hujung esophagus Rajah 5. Halaju penguncupan fiber otot rangka bergantung kepada jenis fiber sama ada fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat.0: Gambar Keratan otot Rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . otot lidah. Bertanggungjawab bagi semua pergerakan. palatinum. mempunyai jalur yang jelas dan terkawal.

dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan. dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus. Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Nukleus otot ini terdapat di bawah membran plasma yang mengosongkan bahagian tengah gentian otot untuk miofibril. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula.Tisu otot rangka y y y y y Otot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain.

Kebolehujaan (irritability/excitability) Kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima.CiriCiri-ciri tot angka i. ii. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Ciri ini membezakan tisu otot dengan tisu-tisu yang lain. Daya dihasilkan apabila otot menguncup. Kebolehkuncupan (contractibility) Keupayaan otot untuk menguncup atau memendek apabila menerima rangsangan. Keupayaan ini membolehkan otot untuk mengucup.

Kebolehpanjangan (extensibility) Keupayaan otot untuk meregang atau memanjang. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . iv. Fiber otot akan memendek apabila menguncup tetapi boleh memanjang melebihi panjang asal apabila otot relak.iii. Kebolehpanjangan (Elasticity) Keupayaan otot untuk kembali semula ke panjang asal selepas meregang atau menguncup.

3 ardiak dan Tisu Lembut tot ardiak tot Rajah 6.0: Otot Kardiak PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .1.0: Sel otot kardiak Rajah 7.

Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Perlahan Ada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Dinding jantung Berangkai dan berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan diikawal oleh perentak jantung.

0: Sel otot Licin PJM Rajah 9.0 :kedudukan Sel otot Licin 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .Rajah 8.

Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Sangat perlahan Ada pada otot-otot tertentu sahaja PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . bahan kimis dan regangan. pundi kencing dan saluran jantung Bentuk Sel Tunggal dan tidak berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan dikawal oleh sistem saraf.Ciri-ciri Lokasi Huraian Dinding organ viseral seperti perut. hormon.

2. I TEM OTOT TOT PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Haba penting untuk mengekalkan suhu normal badan. Otot rangka menghasilkan kebanyakan haba pada badan memandangkan 40% jisim badan terdiri daripada otot rangka. y Otot memberi bentuk pada manusia untuk menyokong tubuh badan dan mengekalkan postur. y Menghasilkan haba. Tenaga yang tidak digunakan akan terbebas sebagai haba. Otot-otot rangka menstabilkan sendi-sendi terutama pada pergerakan yang melibatkan banyak sendi. y Menstabilkan sendi.2. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Sel-sel badan menghasilkan haba sebagai aktiviti sampingan otot.1Terminologi otot FUNGSI OTOT y Pergerakan. Semua pergerakan badan kita dihasilkan oleh peguncupan otot.

Menambahkan daya untuk melakukan pergerakan. Menstabilkan sendi dengan mengurangkan pergerakan lain. Antagonis Otot yang menghasilkan pergerakan berlawanan denagn otot penggerak utama. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Tindakan berlaku secara serentak dengan otot.PERANAN OTOT Agonasis Otot yang berperanan sebagai penggerak utama dalam sesuatu pergerakan. Sinergis Otot yang membantu otot penggerak utama.

2 AMA amaama-nama otot LOKASI o leher o toraks o abdomen o sisi abdoman o bahu o anterior lengan o posterior lengan o atas posterior badan o bawah posterior badan Leher o Ernokleidomastoid Depan tubuh o pektoralis major o rectal abdomen o eksternal oblik Bahu/lengan o dektoid o biseps o triseps Belakang tubuh o trapezius o latisimus dorsi PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .2.

NAMA Pinggul o gluteus maksimum Paha o sartorius o Kuadriseps Rektusfemoris Vastusleteral Vastus medial Vastusintermedius o Hamstring Bisepsfemoris Semitendinosus semimembranosus Kaki o gastroknemeus o soleus LOKASI o punggung o anterior paha anterior paha internal paha medial paha anterior paha posterior paha posterior paha  posterior paha o betis o betis PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

JENIS-JENIS OTOT JENISRANGKA ANGKA PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

patella.scapula. rectus abdominis.Otot apendikular Otot apendikular terletak dan melekat pada tulang apendikular seperti radius. Otot aksial Otot aksial terletak dan melekat pada paksi tulang rangka seperti tulang vertebra. y ii. tulang tusuk dan sternum. deltoid. Contoh.Jenis-jenis otot rangka JenisOtot rangka terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. grastrocnemius. humerus. biseps.frontalis. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . pactoralis major. Contoh. femur. ulna.

0: Pandangan hadapan dan belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .Rajah 10.

3. OTOT AKSIAL PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

1 Otot Kepala dan Leher Rajah 11: Otot kepala PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .3.

Rajah 12: Otot leher PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

2 Otot Spine y Bahagian Badan (otot Spine) Rajah 13: Otot tengah badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .3.

Rajah 14: Otot belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

4. OTOT APENDIKULAR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

4.1 Otot bahu dan tangan Rajah 15: Otot Bahu dan tangan 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI PJM .

2 Otot kaki Rajah 16: Otot kaki PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .4.

5. SISTEM OTOT DAN UMUR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Tindakan refleks otot menjadi lembab.1 Kesan umur ke atas sistem otot Osteoatraifis ² sendi-sendi sengal. Otot mulai kendur. Pergerakan menjadi kurang aktif. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Postur badan mulai berubah akibat daripada pegangan otot yang mulai lemah. Individu mudah tercedera dan tulang mudah patah dan retak. otot-otot akan menjadi tidak anjal.5. Tulang. sendi dan otot menjadi semakin lemah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful