SISTEM OTOT

EDMOND GOYONG EVA MAY GEMINA MOHD ARIF BIN RAZALI NUR FATIN ZAFIERAH BTE ZAFRI MUHD ADIB MUSTAFA B. MOHD HADI
PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.0 TISU OTOT RANGKA

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.1 Perkaitan dengan
y y

tot

y y y

tot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan, dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula, dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus.

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

Apabila sel dirangsangkan. Ini akan saling bertindak dengan miofibril dan. satu kumpulan otot lagi mengendur. Otot biasanya diatur berlawanan agar apabila satu kumpulan otot mengucup. saiz otot. proses ini memerlukan adenosina trifosfat (ATP). mendorong pengucupan otot (melalui mekanisma gelongsoran filamen. ATP dihasilkan melalui proses yang memetabolismekan kreatina fosfat dan glikogen yang disimpan dalam sel otot serta glukosa dan asid lemak yang diperolehi daripada darah.Bagaimana otot rangka berfungsi Kekuatan otot rangka selari dengan kawasan keratan lintangnya. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Selain kalsium. Sel otot rangka dirangsangkan oleh asetilkolina yang di bebaskan di persimpangan neuromaskular oleh neuron motor. retikulum sarkoplasmanya akan membebaskan ion kalsium (Ca2+). dengan itu. Kekuatan badan pula bergantung kepada prinsip biomekanik (jarak di antara selitan otot dan sendi. dan sebagainya).

neuron motor akan menghantar rangsangan tambahan. lebih banyak unit dirangsangkan. ini menyebabkan proses "penjumlahan pengecutan" yang meningkatkan tahap pengucupan. Apabila lebih tenaga diperlukan. Jika lebih tenaga diperlukan dari apa yang boleh di dapati dari pengucupan unit semasa. dari apa yang dihasilkan oleh satu unit motor. Jika otot mengucup secara maksima. ia dikatakan telah mencapai tahap "pengucupan tetanik".Setiap neuron motor mengawal sekumpulan sel otot yang dikenali sebagai "unit motor". ini dikenali sebagai "penglibatan unit motor". PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

1.2 natomi tot angka Major Skeletal Muscles ajah 1. : Pandangan depan otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

M j rS l l M scl s ajah 2. : Pandangan belakang otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Melekat pada tulang atau kulit Tunggal. panjang dan berjalur Kekerapan Kontraksi Terkawal dan dikawal oleh sistem saraf Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Dari perlahan ke cepat Tiada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Fiber otot rangka merupakan otot yang terpanjang. palatinum. Halaju penguncupan fiber otot rangka bergantung kepada jenis fiber sama ada fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat. Bertanggungjawab bagi semua pergerakan. hujung esophagus Rajah 5. Contohnya : semua otot yang melekat pada tulang. mempunyai jalur yang jelas dan terkawal.0: Gambar Keratan otot Rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . otot lidah.y y y y y Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi pada tulang rangka.

Tisu otot rangka y y y y y Otot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus. Nukleus otot ini terdapat di bawah membran plasma yang mengosongkan bahagian tengah gentian otot untuk miofibril. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan. dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan.

ii. Kebolehkuncupan (contractibility) Keupayaan otot untuk menguncup atau memendek apabila menerima rangsangan. Daya dihasilkan apabila otot menguncup.CiriCiri-ciri tot angka i. Kebolehujaan (irritability/excitability) Kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Keupayaan ini membolehkan otot untuk mengucup. Ciri ini membezakan tisu otot dengan tisu-tisu yang lain.

iii. Fiber otot akan memendek apabila menguncup tetapi boleh memanjang melebihi panjang asal apabila otot relak. iv. Kebolehpanjangan (extensibility) Keupayaan otot untuk meregang atau memanjang. Kebolehpanjangan (Elasticity) Keupayaan otot untuk kembali semula ke panjang asal selepas meregang atau menguncup. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

3 ardiak dan Tisu Lembut tot ardiak tot Rajah 6.0: Otot Kardiak PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .0: Sel otot kardiak Rajah 7.1.

Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Dinding jantung Berangkai dan berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan diikawal oleh perentak jantung. Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Perlahan Ada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Rajah 8.0 :kedudukan Sel otot Licin 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .0: Sel otot Licin PJM Rajah 9.

hormon. bahan kimis dan regangan.Ciri-ciri Lokasi Huraian Dinding organ viseral seperti perut. pundi kencing dan saluran jantung Bentuk Sel Tunggal dan tidak berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan dikawal oleh sistem saraf. Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Sangat perlahan Ada pada otot-otot tertentu sahaja PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

I TEM OTOT TOT PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .2.

Semua pergerakan badan kita dihasilkan oleh peguncupan otot. y Menghasilkan haba. Otot rangka menghasilkan kebanyakan haba pada badan memandangkan 40% jisim badan terdiri daripada otot rangka. y Otot memberi bentuk pada manusia untuk menyokong tubuh badan dan mengekalkan postur.2. Tenaga yang tidak digunakan akan terbebas sebagai haba. Otot-otot rangka menstabilkan sendi-sendi terutama pada pergerakan yang melibatkan banyak sendi. y Menstabilkan sendi. Haba penting untuk mengekalkan suhu normal badan.1Terminologi otot FUNGSI OTOT y Pergerakan. Sel-sel badan menghasilkan haba sebagai aktiviti sampingan otot. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

PERANAN OTOT Agonasis Otot yang berperanan sebagai penggerak utama dalam sesuatu pergerakan. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Menstabilkan sendi dengan mengurangkan pergerakan lain. Menambahkan daya untuk melakukan pergerakan. Sinergis Otot yang membantu otot penggerak utama. Antagonis Otot yang menghasilkan pergerakan berlawanan denagn otot penggerak utama. Tindakan berlaku secara serentak dengan otot.

2.2 AMA amaama-nama otot LOKASI o leher o toraks o abdomen o sisi abdoman o bahu o anterior lengan o posterior lengan o atas posterior badan o bawah posterior badan Leher o Ernokleidomastoid Depan tubuh o pektoralis major o rectal abdomen o eksternal oblik Bahu/lengan o dektoid o biseps o triseps Belakang tubuh o trapezius o latisimus dorsi PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

NAMA Pinggul o gluteus maksimum Paha o sartorius o Kuadriseps Rektusfemoris Vastusleteral Vastus medial Vastusintermedius o Hamstring Bisepsfemoris Semitendinosus semimembranosus Kaki o gastroknemeus o soleus LOKASI o punggung o anterior paha anterior paha internal paha medial paha anterior paha posterior paha posterior paha  posterior paha o betis o betis PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

JENIS-JENIS OTOT JENISRANGKA ANGKA PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

ulna. humerus. Otot aksial Otot aksial terletak dan melekat pada paksi tulang rangka seperti tulang vertebra. pactoralis major. patella.scapula. y ii.Jenis-jenis otot rangka JenisOtot rangka terbahagi kepada dua jenis iaitu: i.Otot apendikular Otot apendikular terletak dan melekat pada tulang apendikular seperti radius. tulang tusuk dan sternum. deltoid. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Contoh. biseps. rectus abdominis.frontalis. Contoh. grastrocnemius. femur.

Rajah 10.0: Pandangan hadapan dan belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

3. OTOT AKSIAL PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

1 Otot Kepala dan Leher Rajah 11: Otot kepala PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .3.

Rajah 12: Otot leher PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

2 Otot Spine y Bahagian Badan (otot Spine) Rajah 13: Otot tengah badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .3.

Rajah 14: Otot belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

OTOT APENDIKULAR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .4.

1 Otot bahu dan tangan Rajah 15: Otot Bahu dan tangan 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI PJM .4.

2 Otot kaki Rajah 16: Otot kaki PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .4.

SISTEM OTOT DAN UMUR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .5.

Pergerakan menjadi kurang aktif. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Individu mudah tercedera dan tulang mudah patah dan retak. sendi dan otot menjadi semakin lemah.1 Kesan umur ke atas sistem otot Osteoatraifis ² sendi-sendi sengal. Tulang.5. Tindakan refleks otot menjadi lembab. Otot mulai kendur. otot-otot akan menjadi tidak anjal. Postur badan mulai berubah akibat daripada pegangan otot yang mulai lemah.