SISTEM OTOT

EDMOND GOYONG EVA MAY GEMINA MOHD ARIF BIN RAZALI NUR FATIN ZAFIERAH BTE ZAFRI MUHD ADIB MUSTAFA B. MOHD HADI
PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.0 TISU OTOT RANGKA

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

1.1 Perkaitan dengan
y y

tot

y y y

tot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan, dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula, dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus.

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

dan sebagainya). Kekuatan badan pula bergantung kepada prinsip biomekanik (jarak di antara selitan otot dan sendi. Selain kalsium. Ini akan saling bertindak dengan miofibril dan. mendorong pengucupan otot (melalui mekanisma gelongsoran filamen. Apabila sel dirangsangkan. Sel otot rangka dirangsangkan oleh asetilkolina yang di bebaskan di persimpangan neuromaskular oleh neuron motor. dengan itu. Otot biasanya diatur berlawanan agar apabila satu kumpulan otot mengucup. saiz otot. ATP dihasilkan melalui proses yang memetabolismekan kreatina fosfat dan glikogen yang disimpan dalam sel otot serta glukosa dan asid lemak yang diperolehi daripada darah. retikulum sarkoplasmanya akan membebaskan ion kalsium (Ca2+).Bagaimana otot rangka berfungsi Kekuatan otot rangka selari dengan kawasan keratan lintangnya. proses ini memerlukan adenosina trifosfat (ATP). satu kumpulan otot lagi mengendur. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

lebih banyak unit dirangsangkan. dari apa yang dihasilkan oleh satu unit motor. Jika otot mengucup secara maksima. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Apabila lebih tenaga diperlukan. Jika lebih tenaga diperlukan dari apa yang boleh di dapati dari pengucupan unit semasa. ini menyebabkan proses "penjumlahan pengecutan" yang meningkatkan tahap pengucupan. ini dikenali sebagai "penglibatan unit motor". neuron motor akan menghantar rangsangan tambahan.Setiap neuron motor mengawal sekumpulan sel otot yang dikenali sebagai "unit motor". ia dikatakan telah mencapai tahap "pengucupan tetanik".

1.2 natomi tot angka Major Skeletal Muscles ajah 1. : Pandangan depan otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

: Pandangan belakang otot rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .M j rS l l M scl s ajah 2.

Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Melekat pada tulang atau kulit Tunggal. panjang dan berjalur Kekerapan Kontraksi Terkawal dan dikawal oleh sistem saraf Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Dari perlahan ke cepat Tiada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

palatinum. Fiber otot rangka merupakan otot yang terpanjang. hujung esophagus Rajah 5. mempunyai jalur yang jelas dan terkawal. Bertanggungjawab bagi semua pergerakan. otot lidah.y y y y y Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi pada tulang rangka. Contohnya : semua otot yang melekat pada tulang. Halaju penguncupan fiber otot rangka bergantung kepada jenis fiber sama ada fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat.0: Gambar Keratan otot Rangka PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Nukleus otot ini terdapat di bawah membran plasma yang mengosongkan bahagian tengah gentian otot untuk miofibril. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan. dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan. dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus.Tisu otot rangka y y y y y Otot rangka merupakan sejenis otot berstria yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain.

Ciri ini membezakan tisu otot dengan tisu-tisu yang lain. Kebolehkuncupan (contractibility) Keupayaan otot untuk menguncup atau memendek apabila menerima rangsangan.CiriCiri-ciri tot angka i. Kebolehujaan (irritability/excitability) Kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima. Keupayaan ini membolehkan otot untuk mengucup. ii. Daya dihasilkan apabila otot menguncup. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

iii. Kebolehpanjangan (extensibility) Keupayaan otot untuk meregang atau memanjang. Kebolehpanjangan (Elasticity) Keupayaan otot untuk kembali semula ke panjang asal selepas meregang atau menguncup. iv. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Fiber otot akan memendek apabila menguncup tetapi boleh memanjang melebihi panjang asal apabila otot relak.

3 ardiak dan Tisu Lembut tot ardiak tot Rajah 6.0: Otot Kardiak PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .0: Sel otot kardiak Rajah 7.1.

Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Perlahan Ada PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Huraian Dinding jantung Berangkai dan berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan diikawal oleh perentak jantung.

Rajah 8.0: Sel otot Licin PJM Rajah 9.0 :kedudukan Sel otot Licin 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Ciri-ciri Lokasi Huraian Dinding organ viseral seperti perut. pundi kencing dan saluran jantung Bentuk Sel Tunggal dan tidak berjalur Kekerapan Kontraksi Luar kawal dan dikawal oleh sistem saraf. Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Sangat perlahan Ada pada otot-otot tertentu sahaja PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . bahan kimis dan regangan. hormon.

I TEM OTOT TOT PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .2.

Tenaga yang tidak digunakan akan terbebas sebagai haba. y Menstabilkan sendi. Semua pergerakan badan kita dihasilkan oleh peguncupan otot. Otot rangka menghasilkan kebanyakan haba pada badan memandangkan 40% jisim badan terdiri daripada otot rangka.1Terminologi otot FUNGSI OTOT y Pergerakan. Sel-sel badan menghasilkan haba sebagai aktiviti sampingan otot. y Otot memberi bentuk pada manusia untuk menyokong tubuh badan dan mengekalkan postur. y Menghasilkan haba. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .2. Haba penting untuk mengekalkan suhu normal badan. Otot-otot rangka menstabilkan sendi-sendi terutama pada pergerakan yang melibatkan banyak sendi.

Tindakan berlaku secara serentak dengan otot. Antagonis Otot yang menghasilkan pergerakan berlawanan denagn otot penggerak utama.PERANAN OTOT Agonasis Otot yang berperanan sebagai penggerak utama dalam sesuatu pergerakan. Sinergis Otot yang membantu otot penggerak utama. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Menstabilkan sendi dengan mengurangkan pergerakan lain. Menambahkan daya untuk melakukan pergerakan.

2 AMA amaama-nama otot LOKASI o leher o toraks o abdomen o sisi abdoman o bahu o anterior lengan o posterior lengan o atas posterior badan o bawah posterior badan Leher o Ernokleidomastoid Depan tubuh o pektoralis major o rectal abdomen o eksternal oblik Bahu/lengan o dektoid o biseps o triseps Belakang tubuh o trapezius o latisimus dorsi PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .2.

NAMA Pinggul o gluteus maksimum Paha o sartorius o Kuadriseps Rektusfemoris Vastusleteral Vastus medial Vastusintermedius o Hamstring Bisepsfemoris Semitendinosus semimembranosus Kaki o gastroknemeus o soleus LOKASI o punggung o anterior paha anterior paha internal paha medial paha anterior paha posterior paha posterior paha  posterior paha o betis o betis PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

JENIS-JENIS OTOT JENISRANGKA ANGKA PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

frontalis. tulang tusuk dan sternum.scapula. Contoh. PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . humerus. rectus abdominis. deltoid. patella. y ii.Jenis-jenis otot rangka JenisOtot rangka terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Otot aksial Otot aksial terletak dan melekat pada paksi tulang rangka seperti tulang vertebra. Contoh. femur. ulna.Otot apendikular Otot apendikular terletak dan melekat pada tulang apendikular seperti radius. biseps. pactoralis major. grastrocnemius.

0: Pandangan hadapan dan belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .Rajah 10.

3. OTOT AKSIAL PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

3.1 Otot Kepala dan Leher Rajah 11: Otot kepala PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

Rajah 12: Otot leher PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

2 Otot Spine y Bahagian Badan (otot Spine) Rajah 13: Otot tengah badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .3.

Rajah 14: Otot belakang badan PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

4. OTOT APENDIKULAR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .

4.1 Otot bahu dan tangan Rajah 15: Otot Bahu dan tangan 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI PJM .

2 Otot kaki Rajah 16: Otot kaki PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .4.

SISTEM OTOT DAN UMUR PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI .5.

PJM 3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI . Pergerakan menjadi kurang aktif.5. Otot mulai kendur.1 Kesan umur ke atas sistem otot Osteoatraifis ² sendi-sendi sengal. Tindakan refleks otot menjadi lembab. sendi dan otot menjadi semakin lemah. otot-otot akan menjadi tidak anjal. Postur badan mulai berubah akibat daripada pegangan otot yang mulai lemah. Individu mudah tercedera dan tulang mudah patah dan retak. Tulang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful