P. 1
Dua Geliga Hikmat - Suffiah Gungkin

Dua Geliga Hikmat - Suffiah Gungkin

|Views: 926|Likes:
Dipublikasikan oleh Suffiah Gungkin 苏菲娅

More info:

Published by: Suffiah Gungkin 苏菲娅 on Apr 01, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

DUA GELIGA HIKMAT

Ali Haji Ahmad (Penyelenggara)

SINOPSIS .

keluarlah peri dari tasik. Salah satu mayat itu memberitahu Inderaputera bahawa raksasa yang keluar dari tasik menyebabkan kematiannya. Peri memberikan Inderaputera batu geliga bernama Mayan Bedi sebagai pampasan untuk melepaskan diri. Raksasa itu menindihkan kepala pada dirinya menyebabkan dirinya tidak boleh bangun lagi lalu menjadi mayat. Tidak lama kemudian.Inderaputera memberitahu peri bahawa dia hendak pergi ke Berma Sakti. Peri menerima Inderaputera sebagai cucunya. tempat Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran datang bermain-main. . Walaupun diberitahu bahawa tuan puteri telah bertunang dengan Raja Mengerna Lela Dewa. Peri memberitahunya bahawa tuan puteri akan mandi di tasiknya iaitu Tasik Semendera Jin dalam masa tiga hari lagi. dia melompat lalu menangkap rambut peri itu. Apabila peri itu hendak menindih Inderaputera. Peri menceritakan bahawa Berma Sakti ialah taman yang amat indah.PP: Inderaputera berjalan di tepi Tasik Semendera Jin. Dia terlihat banyak mayat di bawah sebatang pohon kayu. Inderaputera masih ingin melihat tuan puteri itu.

menunggu kedatangan tuan puteri. Naga itu kemudiannya menelan gemala milik tuan puteri yang tersimpan di puncak istana. Inderaputera keluar dari tasik. Dia menyangka bahawa dia dipatuk ular. Tuan puteri bersembunyi di sebalik pohon kurma. Setelah tiga hari. Inderaputera bolehlah bersyarat dengannya.JAC: Inderaputera mesti menyembunyikan baju tuan puteri dan apabila tuan puteri merayu. Dia bersembunyi di dalam sebuah lubang di tepi tasik. Apabila tuan puteri dan rombongannya ternampak akan Inderaputera. Inderaputera masuk ke dalam tasik dan berenang ke tempat tuan puteri mandi lalu mencubit pinggang tuan puteri. Inderaputera mengambil baju mereka lalu menyembunyikannya di dalam lubang. Kemudian. mereka mencari-cari baju mereka. tuan puteri dan rombongan sampai ke tasik. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran kelihatan pucat kerana bermimpikan naga yang mematuknya. Tuan puteri segera keluar dari tasik. Apabila fajar menjelang. Mereka menanggalkan pakaian lalu mandi di tasik. . Inderaputera pergi ke tepi tasik.

tuan puteri mengesyaki Inderaputera menyembunyikan baju mereka. Berkali-kali bidadari meminta baju daripada Inderaputera tetapi dia mengatakan bahawa dia tidak menemukan baju-baju itu. Tuan puteri dan bidadari mengiringinya memakai baju layang yang dipulangkan Inderaputera. tempat letaknya istana tuan puteri. Talam itu tidak lagi terbang dan tuan puteri serta bidadarinya pun ghaib. Akhirnya tuan puteri pergi berjumpa Inderaputera. Inderaputera disuruh duduk di atas talam. Tuan puteri bersetuju lalu mengajak Inderaputera pulang dengannya ke istana untuk mendapatkan gemala hikmat tersebut. Tuan puteri juga mengesyaki Inderaputera yang mencubit pinggangnya. .SEL: Selepas beberapa lama mencari baju. Inderaputera meminta gemala hikmat yang tersimpan di puncak istana sekiranya tuan puteri ingin bajubajunya dikembalikan. Mereka sampai ke Padang Belantara Hairani. Mereka terbang pulang dan talam itu ikut di belakang.

Inderaputera yang kelihatan amat kacak dibawa ke istana. naga berkepala tujuh. Pada malam itu. Inderaputera diminta mandi di dalam kolam di taman. . Air minuman Inderaputera dibubuh sesuatu supaya Inderaputera mabuk dan kejujurannya dapat diuji. tuan puteri menyerahkan gemala hikmatnya kepada Inderaputera. badak hikmat. Selepas memakai pakaian yang disediakan oleh tuan puteri. Dia dapat melepasi gajah hikmat. geroda hikmat. harimau hikmat. dan raksasa hikmat yang menjaga pintu istana. tuan puteri makan dan minum dengan Inderaputera. Di istana. Inderaputera tidur di Balai Rangga Puspa Berahi yang amat indah. Pada keesokan harinya.LIS: Inderaputera berjalan ke arah istana Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Tuan puteri amat kagum dengan kebolehan dan kebijaksanaan Inderaputera lalu menyuruh bidadari yang keempat untuk menjemput Inderaputera ke taman ghairah. Tuan puteri menerangkan cara-cara menggunakan gemala hikmat tersebut. singa hikmat.

keberanian. kebijaksanaan. dan ketabahan seseorang putera raja untuk mendapatkan dua geliga hikmat .TEMA PP: Kebolehan.

PERSOALAN JAC: Kelicikan & kebijaksanaan seorang putera raja untuk mendampingi puteri yang diminatinya. Keberanian seorang putera raja Kuasa istimewa batu hikmat Janji yang dikotakan Ketaatan & kesetiaan kepada golongan pemerintah .

WATAK & PERWATAKAN .

INDERAPUTERA SEL: Berani . Jujur ± tidak pernah menyembunyikan identiti sebenarnya daripada Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. . Tidak mudah mengalah ± walaupun tahu bahawa tuan puteri sudah bertunang.berhadapan & menentang binatang2 buas yg mengawal pintu istana Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Inderaputera masih ingin mendampingi tuan puteri. Bijaksana ± dapat mencari jalan utk menewaskan binatang2 buas yg mengawal pintu istana tuan puteri.

TUAN PUTERI SERI RATNA GEMALA NEHRAN LIS: Lemah-lembut ± bertutur kata dengan amat bersopan & lembut sekali kepada bidadarinya & juga kepada Inderaputera. Tidak mudah mempercayai orang yg baru dikenali ± membubuh sesuatu ke dlm minuman Inderaputera utk memabukkannya supaya kejujuran Inderaputera dapat diuji. tuan puteri telah memberikan gemala hikmatnya kpd Inderaputera. Berpegang kepada janji ± seperti yg telah dijanjikan. .

penggunaan batu hikmat. .LATAR PP: LATAR MASA : Pada zaman dahulukala ± terdapat kehadiran jin. dan makhluk yg dapat terbang ke udara. Malam ± Inderaputera tidur di Balai Rangga Puspa Berahi Pagi ± Tuan Puteri mandi di tasik dgn bidadarinya.

. Tasik Semendera Jin ± Inderaputera mengikut peri masuk ke dlm tasik. Padang Belantara Hairani ± Tempat letaknya istana tuan puteri.LATAR JAC: LATAR TEMPAT : Taman ± Inderaputera mandi & menyalin pakaian di taman ghairah.

LATAR SEL: LATAR MASYARAKAT : Masyarakat kerabat diraja/istana Masyarakat jin± Jin-jin dapat diseru daripada batu hikmat. . Masyarakat haiwan± Binatang buas yang hikmat menjaga pintu istana tuan puteri. Burung paksi melayani Inderaputera yg tidur di taman.

KLIMAKS ± Inderaputera berhadapan dgn pelbagai binatang buas & juga raksasa yg mengawal pintu tuan puteri. KONFLIK . Peri mengajar Inderaputera cara2 utk melihat tuan puteri & mendapatkan geliga hikmat yg dimiliki tuan puteri. .PLOT LIS: PERMULAAN .Inderaputera diberikan geliga hikmat setelah mengatasi peri di Tasik Semendera Jin. Dia berjaya mengatasi halangan tersebut.Inderaputera menyembunyikan baju layang tuan puteri. PENUTUP ± Tuan puteri memberikan geliga hikmat miliknya kpd Inderaputera. Tuan puteri terdesak utk mendapatkan baju layangnya dgn bersetuju utk memberikan geliga hikmatnya kpd Inderaputera. PERKEMBANGAN ± Peri memberitahu Inderaputera ttg Berma Sakti.

dan naga berkepala tujuh. geroda hikmat. harimau hikmat. ³ Sebenarnyalah kita bersaudara juga. badak hikmat. Teknik Saspens ± Tatkala Inderaputera menghadapi gajah hikmat.70) . raksasa hikmat. ³ Pulangkanlah baju kita dahulu. singa hikmat.TEKNIK PLOT PP: Teknik Pemerian ± diperihalkan binatang buas yg menjaga pintu istana tuan puteri & cara2 Inderaputera mengatasi cabaran itu. apa2 kehendak saudaraku hambalah beri. Teknik Dialog ± Maka sahut oleh Inderaputera. Maka ujar tuan puteri.´ (hal.

GAYA BAHASA JAC: SIMILE ± Maka rambutnya Tuan Puteri pun hampalah ke tanah sperti mayang di atas talam rupanya.74) .79) IMEJAN ± Maka dilihatnya oleh Inderaputera ada sepohon kayu beringin batangnya daripada emas manikam yang merah. (hal. (hal. (hal.79) PERSONAFIKASI ± Maka bayan pun bersyair & tiung bernyanyi & nuri pun berurita terlalu ramai suaranya itu.65) BAHASA ISTANA ± «´Mandilah engkau supaya beta mandi.´ (hal.

Bijaksana ± Kita mestilah menggunakan kebijaksanaan utk menyelesaikan masalah seperti Inderaputera yg dapat mengatasi binatang & raksasa buas yg hikmat itu. . Mengotakan Janji ± Kita mestilah mengotakan janji seperti peri & tuan puteri yg memberikan geliga hikmat kpd Inderaputera seperti yg telah dijanjikan. Tabah± Kita perlulah tabah menghadapi dugaan kehidupan sperti Inderaputera yg tabah berjalan menuju ke arah istana tuan puteri walaupun mendapati istana tuan puteri itu seperti gunung berapi.NILAI & PENGAJARAN SEL: Berani ± Kita hendaklah berani seperti Inderaputera yg berani melawan binatang buas yg mengawal istana.

TAMMMAT .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->