P. 1
nota sejarah ting 2

nota sejarah ting 2

|Views: 108|Likes:
Dipublikasikan oleh amruhadif

More info:

Published by: amruhadif on Apr 01, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2012

pdf

text

original

BAB 1

KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH

bijih timah dan lada hitam yang ada di tanah melayu. Raja Haji berjaya menawan Kuala Kedah dan Alor Setar. KENAPA SHTI BERMINAT DGN PULAU PINANG ? - - - Terletak di tengah2 laluan perdagangan antara timur dan barat Sebagai pusat pengumpulan barang SHTI memerlukan teh dari China yang mendapat pasaran tinggi di eropah China memerlukan emas . Sultan Muhammad Jiwa melantik Tunku Abdullah sebagai Raja Muda. Sultan Muhammad Jiwa berundur ke kangar dan minta bantuan Firma Jourdain Sullivan and de Souza untuk menentang bugis. China. BAGAIMANA SHTI MENDAPATKAN PULAU PINANG ? - Pada asalnya .. Kerabat diraja yang lain tidak setuju dan meminta bantuan org bugis dari Selangor yang dipimpin oleh Raja Haji utk menentang Sultan Muhammad Jiwa.BAB 1 ² KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH SYARIKAT HINDIA TIMUR INGGERIS - DITUBUHKAN PADA TAHUN 1600 Untuk menjalankan perdagangan antarabangsa dan meluaskan tanah jajahan. Pulau Pinang merupakan sebahagian wilayah kedah Pemimpin kedah hadapi penentangan dan ancaman dari luar dan dalam.. perak .. - . Ancaman Bugis 1770 . makanan dan membaiki kapal sebelum belayar ke Canton . Sebagai pengkalan tentera Disebabkan british bersaing dengan peranchis dalam urusan perdagangan di India Menjaga dan mempertahankan penempatan perdagangan di India. Sebagai pelabuhan persinggahan Tempat utk mendapatkan bekalan air .

wang dan tenaga manusia tanda Kedah di bawah naungan Siam. Francis Light telah menandatangani perjanjian Inggeris ² Kedah dengan Sultan Abdullah.. Francis Light menandatangani perjanjian InggerisKedah dengan Sultan Abdullah. c. Selepas tamat peperangan. b. Syarat Perjanjian Inggeris-Kedah 1786. Tipu helah Francis Light 1786 ² Secara peribadi . SHTI bersedia bantu kedah jika diserang musuh.. Semasa peperangan Siam Burma 1753 -1781 menghentikan penghantaran. SHTI harus bayar 30000 dolar Sepanyol setiap tahun sebagai pampasan. 1786 . Siam menuntut bunga emas .... Sultan Abdullah ( 1778 ² 1797) mendapatkan perlindungan dari SHTI dengan menawarkan Pulau Pinang.- Ancaman Siam Kedah adalah di bawah naungan Siam. Pada 11 Ogos 1786 . SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah. Prince Of Wales Island. Penempatan pertama SHTI di Pulau Pinang 1786 .. Kedah akan menghantar bunga emas kpd siam tanda persahabatan. Francis Light mendirikan penempatan British di Pulau Pinang dan menamakan Pulau Pinang sebagai.Setiap 3 tahun . a.

.. Pada Jun 1826 . Sultan Abdullah terpaksa menandatangani Perjanjian Persahabatan Dan Keamanan Inggeris ² Kedah pada 1 Mei 1791. Francis Light dapat bantuan tentera British dan mengalahkan Sultan Abdullah... b.SHTI enggan bagi bantuan ketenteraan. SHTI enggan ikut syarat dengan alasan.... Perjanjian Burney... SHTI mahu menjaga kepentingan perdagangan dengan Siam. . Siam berjaya menawan Kedah. Syarat Perjanjian Inggeris Kedah 1791... 1791 ² Sultan Abdullah membuat persediaan di Seberang Perai dan minta bantuan Riau . 1800 ² Sultan Dziauddin hadapi ancaman Siam dan memerlukan bantuan ketenteraan.. Perjanjian antara Raja Siam iaitu Raja Ram III dan Henry Burney ditandatangani di Bangkok... Syarat Perjanjian Persahabatan Dan Perikatan 1800. SHTI menamakan Seberang Perai sebagai Province Wellesly...Sultan Ahmad Tajuddin terpaksa mendapat perlindungan di Pulau Pinang. George Leith menjadi Gabenor Pertama Pulau Pinang. b. SHTI Mengambil Seberang Perai. Sultan Kedah serah Seberang Perai kepada SHTI. Siak dan Selangor untuk mengusir Francis Light di Pulau Pinang..Walaupun begitu. c. Menganggap perjanjian itu ditandatangani secara peribadi antara Francis Light dan Sultan Abdullah. SHTI hanya bayar 6000 dolar Sepanyol setiap tahun sebagai pampasan.. SHTI hanya bayar 10000 dolar Sepanyol setiap tahun kepada Pulau Pinang dan Seberang Perai sebagai pampasan. Perjanjian Burney 1826 Pada Novenber 1821 . a. SHTI menduduki Pulau Pinang b.... SHTI tidak terlibat dengan perjanjian tersebut... Siam menyerang Kedah.. a.. SHTI memaksa Sultan Dziauddin tandatangan Perjanjian Persahabatan Dan Perikatan dengan Gabenor Leith pada Jun 1800. a...

Riau dan Lingga . Kedudukan Singapura yang dapat mengawal Selat Melaka dan Selat Sunda. British serah balik jajahan takluk kepada Belanda setelah Perang Napoleon tamat. sutera dan kapas yang menguntungkan di pasaran eropah. Stamford Raffles ditugaskan untuk mencari pelabuhan baru kerana pedagang British terpaksa bayar cukai yang tinggi di Betawi.. Belanda ditawan oleh Perancis. 1.Syarat Perjanjian Burney 1826 a.. British tidak akan bantu Sultan Kedah serang Siam dan jajahan takluknya. Siam iktiraf pendudukan British di Pulau Pinang dan Seberang Perai. PERANG NAPOLEON. Sultan Ahmad Tajuddin tidak dibenarkan tinggal di Kedah .Pinang . British iktiraf ketuanan Siam di Kedah. Masing-masing ikut syarat perjanjian Setelah perang Napoleon tamat . Perak .. Kebanyakan kapal dagang menjalankan perdagangan di selatan selat melaka seperti Betawi .. Perancis cuba menguasai tanah jajahan Belanda di timur. 2. P. Stamford pilih Singapura kerana. SHTI BERTAPAK DI SINGAPURA Kenapa SHTI gagal memajukan Pulau Pinang ? 1. Syarat Perjanjian Surat Kew 1795 a. d. Raja Belanda menandatangani ´PERJANJIAN SURAT KEWµ DENGAN British pada 1795.. Kedah kena hantar bunga emas kepada Siam.. e. Dapat menyaingi pelabuhan Betawi milik Belanda.1814 . Selangor dan Burma. b. 2.. . - Dalam Perang Napoleon 1793 . c. b. Seberang Perai .. Untuk mengelak dari tanah jajahan nya jatuh ketangan Perancis . SHTI mementingkan perdagangan dengan China kerana China membekalkan teh . Belanda serah semua jajahan takluknya kepada British secara sementara..

Pedagang bebas berdagang di Johor dan wilayah taklukannya.7 Jun 1823. . John Crawfurd tandatangan satu perjanjian dengan sultan Hussein dan temenggung Abd Rahman. Sultan dan temenggung kena serah Singapura buat selamalamanya 2. Raffles memaksa Temenggung Abdul Rahman tandatangan perjanjian pendudukan British di Singapura. - Stamford Raffles - Stamford Raffles tiba di Singapura pada 12 Jan 1819 30 Jan 1819 . Perjanjian itu tidak disahkan oleh Sultan Abd Rahman yg berada di bawah pengaruh Belanda. Sultan Hussein terima 1500 dan Temenggung Abdul Rahman terima 800 dollar Sepanyol setiap bulan. Sultan Hussein dan temenggung Abd Rahman dibuat agar Pihak SHTI berkuasa di seluruh singapura dan pulau sekitarnya. Perjanjian antara Raffles .Taktik Stamford Raffles mendapatkan Singapura. Sultan Hussein iktiraf perjanjian awal antara Raffles dan Temenggung Abd Rahman. John Crawfurd dilantik jadi Residen Singapura. -Raffles mendapati perjanjian 1819 tidak membolehkan dia berkuasa penuh. Syarat Perjanjian 1823 a. John Crawford . 6 Feb 1819 . Sultan Hussein kecewa dgn perjanjian 1824 dan tinggalkan istana di Kg Gelam dan berpindah ke Hilir Melaka. SHTI berkuasa penuh kecuali kediaman sultan dan temenggung. 2 Ogos 1824 . Sultan dan temenggung tidak boleh kutip cukai dari tongkang China. Undang2 British dikuatkuasakan di Singapura. d. c. b. Rafles memikirkan satu muslihat dan menabalkan Tengku Hussein sebagai Sultan Johor supaya baginda dapat mengesahkan perjanjian antara Raffles dengan temenggung Abdul Rahman. Syarat Perjanjian 1824 1.

3) British kuasai perdagangan di selat melaka PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEGERI NEGERI SELAT - 1826 ² Pulau Pinang. 2) British dapat melaka sebagai penempatan baru. Syarat 2 Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 a) b) c) d) Belanda iktiraf penempatan British di Singapura. British serah Bangkahulu pada Belanda dan Belanda serah Melaka pada British. . Kerajaan British di India tidak menjaga kebajikan negeri2 selat. Tujuannyauntuk seragamkan pentadbiran kurangkan kos. Ibu negeri pertama adalah P. . Singapura dan Melaka digabungkan di bawah satu pentadbiran.Perjanjian Inggeris Belanda.Belanda bimbang perkembangan Singapura menjejaskan perdagangan di Betawi. Dasar dan undang2 ditentukan oleh Gabenor Jeneral di India.. British tidak akan buka penempatan di selatan selat melaka..Ketegangan ini diselesaikan dengan Perjanjian Inggeris. Parlimen British memindahkan pentadbiran negeri2 selat dari India ke London. Pinang dan 1832 diganti dengan Singapura. Ciri-ciri pentadbiran Negeri2 Selat a) b) c) d) Diketuai oleh Gabenor Menerima arahan dari Gabenor Jeneral di India.Belanda 1824. Imigran cina datang secara tak terkawal. Belanda tidak akan buka penempatan baru di Tanah Melayu. -Tindakan Raffles buka penempatan di Singapura dipertikaikan Belanda kerana mendakwa Singapura di bawah pengaruh Belanda.. Kesan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 1) British berjaya luaskan pengaruhnya di Tanah Melayu tanpa sekatan Belanda. Penduduk bantah kerajaan british menjadikan negeri2 selat sbg tempat buangan banduan. menubuhkan kongsi gelap dan lakukan kekacauan. 1 Ogos 1867 . . Kenapa dasar pentadbiran British di India ditukarkan ke London ? - Penduduk dan pedagang tempatan negeri selat merasakan mereka di bawah tanah jajahan India.

BAB 2 KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPURTANGAN BRITISH .

British perlu menguasai negeri terbabit untuk memastikan bekalan bijih timah murah . Lukut dan Sg Ujung. a) Kekayaan hasil bumi negeri negeri Melayu British ingin menguasai Perak . British tidak akan membiarkan kepentingannya di tanah melayu diancam oleh kuasa lain khususnya Perancis. Pembukaan Terusan Suez pd tahun 1869 memendekkan jarak antara England ke Tanah Melayu. Negeri Sembilan dan Pahang kerana kaya dengan bijih timah .BAB 2 ² KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPURTANGAN BRITISH Selepas penubuhannya pada tahun 1826 . 243 pedagang telah menulis surat kepada Lord Kimberley iaitu setiausaha Tanah Jajahan British . e) Pembaharuan dasar British Parti Konservatif telah mengambil alih kerajaan dengan menewaskan parti Liberal pada tahun 1873.negeri-negeri selat berperanan sebagai pelabuhan entrepot dan menjalinkan hubungan perdagangan dengan Perak . f) Desakan pedagang2 negeri2 selat Huru hara di negeri2 melayu telah merugikan pedagang2. Selangor . Faktor British campurtangan di Tanah Melayu. c) Pembukaan Terusan Suez dan kapal wap. Pedagang2 negeri2 selat telah melabor modal dalam perlombongan bijih timah di Larut . Oleh sebab itu . Kerajaan baru menyokong dasar peluasan kuasa dan campur tangan di negerinegeri Melayu. mudah dan berkekalan dan dapat memasarkan hasil keluaran Britsh. . Oleh sebab itu . Selangor dan Negeri Sembilan. mendesak agar British campur tangan di negeri-negeri Melayu. b) Revolusi Perindustrian di eropah Kesan dari Revolusi Perindustrian menyebabkan British memerlukan bijh timah utk proses pengetinan makanan. bijih besi dan arang batu sebelum jatuh ke tangan kuasa barat yang lain. Penciptaan kapal wap dapat mendekkan masa pelayaran dan boleh membawa muatan yang lebih. d) Bimbang campur tangan kuasa eropah lain.

Menteri Larut. Andrew Clarke telah memanggil pembesar2 melayu dan pemimpin2 kongsi gelap cina untuk berunding di Pulau Pangkor untuk menamatkan kekacauan di Perak. Gabenor Negeri2 selat. a) Kongsi Gelap b) Perebutan takhta Kongsi gelap Daerah Larut kaya dengan bijih timah terutamanya di kawasan Kelian Pauh dan Kelian Bharu.. Long Jaafar telah membawa ramai buruh dari China utk memajukan perlombongan bijih timah. Proses perlantikan ini telah mengetepikan Raja Abdullah iaitu Raja Muda pada masa itu.. Pergaduhan ini telah membawa berlakunya Perang Larut.Ketidakstabilan Perak Ketidakstabilan negeri Perak telah memberi peluang kepada British untuk campurtangan. Kemasukan buruh cina telah mencetuskan pergaduhan kerana kebanyakan dari mereka telah menganggotai kumpulan kongsi gelap Hai San dan Ghee Hin. 2 sebab utama ketidakstabilan Perak adalah. Perebutan Takhta Selepas kemangkatan Sultan Ali pada 1871 . Raja Abdullah Raja Abdullah yang mendapat sokongan pembesar di hilir Perak seperti Dato Sagor dan Dato Maharajalela telah melancarkan penentangan terhadap perlantikan Sultan Ismail. Ini telah menyebabkan berlakunya perpecahan dikalangan pembesar Perak. Raja Ismail yang merupakan Raja Bendahara telah dilantik menjadi sultan.. Pada tahun 1848 . Ngah Ibrahim telah melantik kapten Speed iaitu ´Timbalan Pesuruhjaya Polis Negeri Selat untuk membantu menamatkan kekacauan di Larut. Rundingan tersebut dinamakan Perjanjian Pangkor 1874 . Raja Abdullah telah meminta bantuan British untuk mengiktiraf baginda sebagai sultan Perak.

Tengku Kudin dilantik oleh menamatkan perang tetapi tidak mendapat sokongan kerana beliau bukan anak negeri Selangor. Sultan Abdul Samad Perang Klang 1867 - Kekayaan Klang telah menjadi rebutan dan perbalahan antara Raja Abdullah dan Raja Mahadi.G Davidson dilantik menjadi residen dan Frank Swettenham menjadi penolong residen. . Oleh sebab itu . Kapal perang British telah membedil Kuala Selangor Britsh juga membantu Tengku Kudin menewaskan Raja Mahadi dan menamatkan Perang Klang.Syarat Perjanjian Pangkor 1874 a) Raja Abdullah diiktiraf sebagai Sultan Perak b) Raja Ismail diakui sebagai Raja Muda c) Sultan menerima seorang Residen British yang akan menasihat sultan kecuali yang berkaitan dengan agama Islam dan adat melayu. British mula campur tangan di Selangor - Pada mulanya . d) Residen berkuasa penuh untuk memungut cukai di Perak e) Ngah Ibrahim kekal sebagi menteri Larut dan menerima seorang penolong residen untuk mengembali dan menjaga keamanan di Perak Perebutan Klang di Selangor - - Sultan Abdul Samad ( 1857-1898 ) iaitu sultan Selangor telah menyerahkan kawasan Klang kepada Raja Abdullah setelah kemangkatan Raja Sulaiman. Pada 1873. Perbalahan tersebut telah mencetuskan ´PERANG KLANGµ pada 1867. Akhirnya desakan British telah memaksa Sultan Abdul Samad menerima residen dan penolong residen British. sebuah kapal dagang British telah di rompak di Langat dan pada 1874 m rumah api Tanjung Rachado milik British telah di serang. Pelombong2 cina juga terlibat dalam peperangan itu. 1874 . British telah mendesak sultan menerima residen tetapi gagal. Raja Mahadi iaitu putera Raja Sulaiman tidak berpuas hati dengan penyerahan itu dan ingin menuntut semula Klang yang pernah ditadbir oleh ayahandanya. Tengku Kudin telah meminta bantuan British untuk menamatkan Perang Klang. Raja Abdullah telah telah membawa ramai buruh dari China dan berjaya memajukan perlombongan bijih timah di Klang . J.

Rembau . Syarat perjanjian 1874 a) Dato Kelana diiktiraf sebagai pemerintah Sg Ujung. Yang Dipertuan Besar N. . Undang2 British dikuatkuasakan di daerah2 itu. Negeri Sembilan terdiri daripada 9 luak ( Daerah ) iaitu Sg Ujung . Sultan Pahang pada masa itu telah membawa masuk pelabur dari Eropah . Dgn bantuan British. Jelebu . c) P. Dato Kelana berjaya menewaskan Dato Bandar dan Dato Bandar dibuang ke Singapura. Sri Menanti .J Murray dilantik menjadi Residen di Sg Ujung - Dato Bandar tidak mengiktiraf perlantikan tersebut dan menentang tindakan British memungut cukai di Sg Linggi.P Rodger telah menjadi residen Pahang yang pertama. 1887 . Jempol . Walau bagaimanapun . 1895 . Dato Kelana meminta bantuan British bagi mengukuhkan kedudukannya di Sg Ujung. Jelebu dan Sri Menanti. Ujung - Oleh sebab itu . Sultan menerima residen tetapi kuasa residen adalah terhad. Ini menyebabkan rasa tidak puas hati pihak British. Ianya terhalang kerana Sultan Ahmad . Dato Kelana merasa tergugat kerana Dato Bandar Kulop Tunggal ( Dato Bandar ) sangat berpengaruh dan mendapat sokongan dari penduduk dan pelombong cina di Sg Ujung. Inas .Perbalahan di Sg Ujung Negeri Sembilan - - - Pada tahun 1872 . Johol . Datuk Kelana Syed Abdul Rahman ( Dato· Kelana ) dilantik menjadi pemerintah Sungai Ujung . - - Kebimbangan British terhadap kuasa Eropah di Pahang - Kuasa Eropah berebut untuk mendapat tempat di Asia Tenggara. J. Ini merunsingkan British dan ingin mendapatkan Pahang. Tampin dan Gunung Pasir di gabungkan menjadi Negeri Sembilan. Sg Ujung kaya dengan bijih timah dan Sg Linggi yang terletak di dalam daeah Sg Ujung pula merupakan jalan perhubungan utama ke pelabuhan Melaka dan kawasan memungut cukai. Hugh Clifford ditugaskan untuk memujuk sultan. Dato Kelana Sg. b) Pungutan cukai di Sg Linggi dikuasai oleh British. 1888. Akhirnya . satu perjanjian pada tahun 1874 telah ditandatangani. Pembentukan Negeri Sembilan - British meluaskan pengaruh dgn menghantar pegawai majistret dan pemungut hasil ke Rembau . Sembilan yang pertama adalah Yamtuan Seri Menanti ( Tunku Muhammad Ibni Yamtuan Antah) Martin Lister telah dilantik menjadi Residen British yang pertama . Sultan Ahmad telah didesak oleh pihak British dan akur menerima residen. Berlaku pembunuhan warga British berbangsa cina berhampiran istana Sultan Ahmad. British cuba memujuk Sultan untuk menerima seorang residen tetapi gagal.

5) Perkongsian tenaga pakar - Seperti doktor . 3) Memperkasakan benteng pertahanan. Amalan perhambaan yang merupakan adat turun temurun dihapuskan oleh residen. - Sistem pertahanan dan ketenteraan akan bertambah mantap dengan gabungan keempat2 negeri tersebut. Sultan hanya sebagai penasihat berkaitan istiadat melayu dan agama Islam. pada 12 Jun 1895 . a) b) c) d) Sultan kehilangan kuasa dalam urusan pentadbiran negeri kerana diambil alih oleh residen. - Residen terlalu berkuasa sehingga gabenor negeri2 selat tidak dapat mengawal kuasa residen. Perjanjian Persekutuan ditandatangani dan dikuatkuasakan pada 1 Julai 1896. Disebabkan faktor2 ini . jurutera dan juruukur dikongsi bersama untuk menjimatkan bayaran perkhidmatan. Residen tidak ada panduan jelas tentang tugas sebagai residen. 4) Meningkatkan sistem perhubungan - Penyelarasan jalan raya dan kereta api dapat ditingkatkan untuk setiap negeri. a) Residen Jeneral ditempatkan atas persetujuan Raja2 Melayu b) Raja2 Melayu bersetuju memberi bantuan kepada negeri yg memerlukan mengikut nasihat British. .Kesan Pentadbiran Residen. Penubuhan Negeri2 Melayu Bersekutu Kenapa ditubuhkan ? 1) Kelemahan sistem residen. SYARAT2 PERJANJIAN PERSEKUTUAN. 2) Krisis kewangan Pahang - Akibat dari penentangan pendudukan British menyebabkan beban hutan Pahang bertambah. Sultan dan pembesar hilang hak memungut cukai. c) Nasihat Residen Jeneral akan dipatuhi kecuali adat istiadat melayu dan agama Islam. d) Residen Jeneral turut bertanggungjawab terhadap gabenor negeri2 selat. Pentadbiran setiap negeri tidak teratur kerana undang2 berbeza mengikut negeri.

British telah menukarkan DURBAR kepada Majlis Mesyuarat Persekutuan.. a) Residen Jeneral berkuasa penuh dalam urusan kewangan dan cukai eksport. b) Penglibatan orang melayu dihadkan dalam jabatan2 kerajaan yg ditubuhkan oleh British. c) Sultan perlu menurut kehendak Residen Jeneral.. 1) 2) 3) 4) 5) Mengkritik isu pemusatan kuasa Residen Jeneral Kuasa sultan dikembalikan Bilangan pegawai melayu dalam perkhidmatan kerajaan ditambah. Dalam DURBAR 1903 . Durbar pertama diadakan di Kuala Kangsar ( 1893) dan kedua di Kuala Lumpur (1903). Dan jawatan Residen Jeneral diganti dengan jawatan Ketua Setiausaha. . Ini adalah kerana . pada 1909 .Kesan Perjanjian dan Pembentukan Persekutuan 1) Wujud tidak puas hati sultan terhadap Persekutuan. Pegawai melayu dilantik ke jawatan yang lebih tinggi. d) Residen Jeneral mengambil alih kuasa sultan dan Majlis Mesyuarat Negeri. Hasil dari desakan itu . Sultan Idris ( Sultan Perak ) mendesak beberapa perkara. DURBAR ( Persidangan Raja2 Melayu) diwujudkan. Bahasa melayu diiktiraf sebagai bahasa rasmi. Untuk mengatasi masalah ketidak puasan hati Raja2 Melayu .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->