P. 1
nota sejarah ting 2

nota sejarah ting 2

|Views: 108|Likes:
Dipublikasikan oleh amruhadif

More info:

Published by: amruhadif on Apr 01, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2012

pdf

text

original

BAB 1

KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH

Pulau Pinang merupakan sebahagian wilayah kedah Pemimpin kedah hadapi penentangan dan ancaman dari luar dan dalam. Sebagai pelabuhan persinggahan Tempat utk mendapatkan bekalan air . Ancaman Bugis 1770 . Raja Haji berjaya menawan Kuala Kedah dan Alor Setar. makanan dan membaiki kapal sebelum belayar ke Canton .. KENAPA SHTI BERMINAT DGN PULAU PINANG ? - - - Terletak di tengah2 laluan perdagangan antara timur dan barat Sebagai pusat pengumpulan barang SHTI memerlukan teh dari China yang mendapat pasaran tinggi di eropah China memerlukan emas . Sebagai pengkalan tentera Disebabkan british bersaing dengan peranchis dalam urusan perdagangan di India Menjaga dan mempertahankan penempatan perdagangan di India.BAB 1 ² KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH SYARIKAT HINDIA TIMUR INGGERIS - DITUBUHKAN PADA TAHUN 1600 Untuk menjalankan perdagangan antarabangsa dan meluaskan tanah jajahan. China.. perak . Sultan Muhammad Jiwa melantik Tunku Abdullah sebagai Raja Muda. bijih timah dan lada hitam yang ada di tanah melayu. Sultan Muhammad Jiwa berundur ke kangar dan minta bantuan Firma Jourdain Sullivan and de Souza untuk menentang bugis. Kerabat diraja yang lain tidak setuju dan meminta bantuan org bugis dari Selangor yang dipimpin oleh Raja Haji utk menentang Sultan Muhammad Jiwa. BAGAIMANA SHTI MENDAPATKAN PULAU PINANG ? - Pada asalnya .. - .

Pada 11 Ogos 1786 . Tipu helah Francis Light 1786 ² Secara peribadi . Semasa peperangan Siam Burma 1753 -1781 menghentikan penghantaran. SHTI bersedia bantu kedah jika diserang musuh.. Syarat Perjanjian Inggeris-Kedah 1786. Francis Light menandatangani perjanjian InggerisKedah dengan Sultan Abdullah.Setiap 3 tahun . c.. Siam menuntut bunga emas . Francis Light mendirikan penempatan British di Pulau Pinang dan menamakan Pulau Pinang sebagai. b..- Ancaman Siam Kedah adalah di bawah naungan Siam. 1786 . Prince Of Wales Island.. Sultan Abdullah ( 1778 ² 1797) mendapatkan perlindungan dari SHTI dengan menawarkan Pulau Pinang. wang dan tenaga manusia tanda Kedah di bawah naungan Siam. SHTI harus bayar 30000 dolar Sepanyol setiap tahun sebagai pampasan. Penempatan pertama SHTI di Pulau Pinang 1786 . Kedah akan menghantar bunga emas kpd siam tanda persahabatan. SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah. Francis Light telah menandatangani perjanjian Inggeris ² Kedah dengan Sultan Abdullah.. a. Selepas tamat peperangan..

SHTI hanya bayar 10000 dolar Sepanyol setiap tahun kepada Pulau Pinang dan Seberang Perai sebagai pampasan. a.. SHTI menamakan Seberang Perai sebagai Province Wellesly. .. Sultan Abdullah terpaksa menandatangani Perjanjian Persahabatan Dan Keamanan Inggeris ² Kedah pada 1 Mei 1791...... Perjanjian Burney 1826 Pada Novenber 1821 . Menganggap perjanjian itu ditandatangani secara peribadi antara Francis Light dan Sultan Abdullah.. George Leith menjadi Gabenor Pertama Pulau Pinang. Syarat Perjanjian Inggeris Kedah 1791. Siak dan Selangor untuk mengusir Francis Light di Pulau Pinang. 1800 ² Sultan Dziauddin hadapi ancaman Siam dan memerlukan bantuan ketenteraan.... Pada Jun 1826 . SHTI enggan ikut syarat dengan alasan.SHTI enggan bagi bantuan ketenteraan. Perjanjian antara Raja Siam iaitu Raja Ram III dan Henry Burney ditandatangani di Bangkok. a.. 1791 ² Sultan Abdullah membuat persediaan di Seberang Perai dan minta bantuan Riau ... SHTI mahu menjaga kepentingan perdagangan dengan Siam. b..Sultan Ahmad Tajuddin terpaksa mendapat perlindungan di Pulau Pinang. Perjanjian Burney. SHTI hanya bayar 6000 dolar Sepanyol setiap tahun sebagai pampasan. b. Francis Light dapat bantuan tentera British dan mengalahkan Sultan Abdullah. c. SHTI memaksa Sultan Dziauddin tandatangan Perjanjian Persahabatan Dan Perikatan dengan Gabenor Leith pada Jun 1800. a.... Sultan Kedah serah Seberang Perai kepada SHTI......... Siam berjaya menawan Kedah. SHTI Mengambil Seberang Perai.Walaupun begitu. SHTI tidak terlibat dengan perjanjian tersebut. Siam menyerang Kedah.. SHTI menduduki Pulau Pinang b. Syarat Perjanjian Persahabatan Dan Perikatan 1800.

- Dalam Perang Napoleon 1793 . British iktiraf ketuanan Siam di Kedah.1814 .. Masing-masing ikut syarat perjanjian Setelah perang Napoleon tamat . Kedudukan Singapura yang dapat mengawal Selat Melaka dan Selat Sunda. Perak . Dapat menyaingi pelabuhan Betawi milik Belanda. Raja Belanda menandatangani ´PERJANJIAN SURAT KEWµ DENGAN British pada 1795. Untuk mengelak dari tanah jajahan nya jatuh ketangan Perancis . Syarat Perjanjian Surat Kew 1795 a. d. 2.Syarat Perjanjian Burney 1826 a..... British tidak akan bantu Sultan Kedah serang Siam dan jajahan takluknya. Stamford pilih Singapura kerana. Stamford Raffles ditugaskan untuk mencari pelabuhan baru kerana pedagang British terpaksa bayar cukai yang tinggi di Betawi. Riau dan Lingga .. British serah balik jajahan takluk kepada Belanda setelah Perang Napoleon tamat. . b. e. Kebanyakan kapal dagang menjalankan perdagangan di selatan selat melaka seperti Betawi .. P.. b. Kedah kena hantar bunga emas kepada Siam. c. SHTI BERTAPAK DI SINGAPURA Kenapa SHTI gagal memajukan Pulau Pinang ? 1. Belanda ditawan oleh Perancis. PERANG NAPOLEON..Pinang . 2. 1. Siam iktiraf pendudukan British di Pulau Pinang dan Seberang Perai. Belanda serah semua jajahan takluknya kepada British secara sementara. Selangor dan Burma. sutera dan kapas yang menguntungkan di pasaran eropah. Seberang Perai . Perancis cuba menguasai tanah jajahan Belanda di timur. Sultan Ahmad Tajuddin tidak dibenarkan tinggal di Kedah . SHTI mementingkan perdagangan dengan China kerana China membekalkan teh .

7 Jun 1823. 2 Ogos 1824 . Sultan dan temenggung kena serah Singapura buat selamalamanya 2. Perjanjian antara Raffles . d. Sultan Hussein terima 1500 dan Temenggung Abdul Rahman terima 800 dollar Sepanyol setiap bulan. 6 Feb 1819 . SHTI berkuasa penuh kecuali kediaman sultan dan temenggung. Sultan dan temenggung tidak boleh kutip cukai dari tongkang China. Syarat Perjanjian 1823 a. Sultan Hussein dan temenggung Abd Rahman dibuat agar Pihak SHTI berkuasa di seluruh singapura dan pulau sekitarnya. Pedagang bebas berdagang di Johor dan wilayah taklukannya. Sultan Hussein kecewa dgn perjanjian 1824 dan tinggalkan istana di Kg Gelam dan berpindah ke Hilir Melaka. John Crawfurd tandatangan satu perjanjian dengan sultan Hussein dan temenggung Abd Rahman. John Crawford . Undang2 British dikuatkuasakan di Singapura. Rafles memikirkan satu muslihat dan menabalkan Tengku Hussein sebagai Sultan Johor supaya baginda dapat mengesahkan perjanjian antara Raffles dengan temenggung Abdul Rahman. John Crawfurd dilantik jadi Residen Singapura. c. - Stamford Raffles - Stamford Raffles tiba di Singapura pada 12 Jan 1819 30 Jan 1819 . Raffles memaksa Temenggung Abdul Rahman tandatangan perjanjian pendudukan British di Singapura. b. . Sultan Hussein iktiraf perjanjian awal antara Raffles dan Temenggung Abd Rahman. -Raffles mendapati perjanjian 1819 tidak membolehkan dia berkuasa penuh. Syarat Perjanjian 1824 1.Taktik Stamford Raffles mendapatkan Singapura. Perjanjian itu tidak disahkan oleh Sultan Abd Rahman yg berada di bawah pengaruh Belanda.

. Pinang dan 1832 diganti dengan Singapura.Belanda bimbang perkembangan Singapura menjejaskan perdagangan di Betawi. British tidak akan buka penempatan di selatan selat melaka. 1 Ogos 1867 . Tujuannyauntuk seragamkan pentadbiran kurangkan kos. -Tindakan Raffles buka penempatan di Singapura dipertikaikan Belanda kerana mendakwa Singapura di bawah pengaruh Belanda.Perjanjian Inggeris Belanda. Kerajaan British di India tidak menjaga kebajikan negeri2 selat. Singapura dan Melaka digabungkan di bawah satu pentadbiran. Parlimen British memindahkan pentadbiran negeri2 selat dari India ke London. menubuhkan kongsi gelap dan lakukan kekacauan. Kesan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 1) British berjaya luaskan pengaruhnya di Tanah Melayu tanpa sekatan Belanda.. Imigran cina datang secara tak terkawal. Ibu negeri pertama adalah P. Belanda tidak akan buka penempatan baru di Tanah Melayu. 2) British dapat melaka sebagai penempatan baru. Syarat 2 Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 a) b) c) d) Belanda iktiraf penempatan British di Singapura. . Ciri-ciri pentadbiran Negeri2 Selat a) b) c) d) Diketuai oleh Gabenor Menerima arahan dari Gabenor Jeneral di India. 3) British kuasai perdagangan di selat melaka PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEGERI NEGERI SELAT - 1826 ² Pulau Pinang.Ketegangan ini diselesaikan dengan Perjanjian Inggeris.Belanda 1824... . Penduduk bantah kerajaan british menjadikan negeri2 selat sbg tempat buangan banduan. Dasar dan undang2 ditentukan oleh Gabenor Jeneral di India. British serah Bangkahulu pada Belanda dan Belanda serah Melaka pada British. Kenapa dasar pentadbiran British di India ditukarkan ke London ? - Penduduk dan pedagang tempatan negeri selat merasakan mereka di bawah tanah jajahan India.

BAB 2 KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPURTANGAN BRITISH .

243 pedagang telah menulis surat kepada Lord Kimberley iaitu setiausaha Tanah Jajahan British . Lukut dan Sg Ujung. Pedagang2 negeri2 selat telah melabor modal dalam perlombongan bijih timah di Larut . bijih besi dan arang batu sebelum jatuh ke tangan kuasa barat yang lain. mendesak agar British campur tangan di negeri-negeri Melayu. Selangor . f) Desakan pedagang2 negeri2 selat Huru hara di negeri2 melayu telah merugikan pedagang2.negeri-negeri selat berperanan sebagai pelabuhan entrepot dan menjalinkan hubungan perdagangan dengan Perak . Negeri Sembilan dan Pahang kerana kaya dengan bijih timah .BAB 2 ² KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPURTANGAN BRITISH Selepas penubuhannya pada tahun 1826 . Penciptaan kapal wap dapat mendekkan masa pelayaran dan boleh membawa muatan yang lebih. b) Revolusi Perindustrian di eropah Kesan dari Revolusi Perindustrian menyebabkan British memerlukan bijh timah utk proses pengetinan makanan. e) Pembaharuan dasar British Parti Konservatif telah mengambil alih kerajaan dengan menewaskan parti Liberal pada tahun 1873. Oleh sebab itu . c) Pembukaan Terusan Suez dan kapal wap. d) Bimbang campur tangan kuasa eropah lain. British tidak akan membiarkan kepentingannya di tanah melayu diancam oleh kuasa lain khususnya Perancis. mudah dan berkekalan dan dapat memasarkan hasil keluaran Britsh. Oleh sebab itu . . a) Kekayaan hasil bumi negeri negeri Melayu British ingin menguasai Perak . Faktor British campurtangan di Tanah Melayu. Kerajaan baru menyokong dasar peluasan kuasa dan campur tangan di negerinegeri Melayu. Selangor dan Negeri Sembilan. Pembukaan Terusan Suez pd tahun 1869 memendekkan jarak antara England ke Tanah Melayu. British perlu menguasai negeri terbabit untuk memastikan bekalan bijih timah murah .

Ini telah menyebabkan berlakunya perpecahan dikalangan pembesar Perak..Ketidakstabilan Perak Ketidakstabilan negeri Perak telah memberi peluang kepada British untuk campurtangan. Perebutan Takhta Selepas kemangkatan Sultan Ali pada 1871 . Rundingan tersebut dinamakan Perjanjian Pangkor 1874 . Ngah Ibrahim telah melantik kapten Speed iaitu ´Timbalan Pesuruhjaya Polis Negeri Selat untuk membantu menamatkan kekacauan di Larut. Long Jaafar telah membawa ramai buruh dari China utk memajukan perlombongan bijih timah. a) Kongsi Gelap b) Perebutan takhta Kongsi gelap Daerah Larut kaya dengan bijih timah terutamanya di kawasan Kelian Pauh dan Kelian Bharu. Gabenor Negeri2 selat. 2 sebab utama ketidakstabilan Perak adalah. Raja Abdullah Raja Abdullah yang mendapat sokongan pembesar di hilir Perak seperti Dato Sagor dan Dato Maharajalela telah melancarkan penentangan terhadap perlantikan Sultan Ismail. Proses perlantikan ini telah mengetepikan Raja Abdullah iaitu Raja Muda pada masa itu. Kemasukan buruh cina telah mencetuskan pergaduhan kerana kebanyakan dari mereka telah menganggotai kumpulan kongsi gelap Hai San dan Ghee Hin. Raja Abdullah telah meminta bantuan British untuk mengiktiraf baginda sebagai sultan Perak.. Pada tahun 1848 . Andrew Clarke telah memanggil pembesar2 melayu dan pemimpin2 kongsi gelap cina untuk berunding di Pulau Pangkor untuk menamatkan kekacauan di Perak. Menteri Larut.. Raja Ismail yang merupakan Raja Bendahara telah dilantik menjadi sultan. Pergaduhan ini telah membawa berlakunya Perang Larut.

d) Residen berkuasa penuh untuk memungut cukai di Perak e) Ngah Ibrahim kekal sebagi menteri Larut dan menerima seorang penolong residen untuk mengembali dan menjaga keamanan di Perak Perebutan Klang di Selangor - - Sultan Abdul Samad ( 1857-1898 ) iaitu sultan Selangor telah menyerahkan kawasan Klang kepada Raja Abdullah setelah kemangkatan Raja Sulaiman. 1874 . Oleh sebab itu . sebuah kapal dagang British telah di rompak di Langat dan pada 1874 m rumah api Tanjung Rachado milik British telah di serang. Tengku Kudin dilantik oleh menamatkan perang tetapi tidak mendapat sokongan kerana beliau bukan anak negeri Selangor. Pelombong2 cina juga terlibat dalam peperangan itu. Kapal perang British telah membedil Kuala Selangor Britsh juga membantu Tengku Kudin menewaskan Raja Mahadi dan menamatkan Perang Klang. Perbalahan tersebut telah mencetuskan ´PERANG KLANGµ pada 1867. Tengku Kudin telah meminta bantuan British untuk menamatkan Perang Klang. Pada 1873. Akhirnya desakan British telah memaksa Sultan Abdul Samad menerima residen dan penolong residen British. Sultan Abdul Samad Perang Klang 1867 - Kekayaan Klang telah menjadi rebutan dan perbalahan antara Raja Abdullah dan Raja Mahadi. J. . British telah mendesak sultan menerima residen tetapi gagal. British mula campur tangan di Selangor - Pada mulanya .Syarat Perjanjian Pangkor 1874 a) Raja Abdullah diiktiraf sebagai Sultan Perak b) Raja Ismail diakui sebagai Raja Muda c) Sultan menerima seorang Residen British yang akan menasihat sultan kecuali yang berkaitan dengan agama Islam dan adat melayu.G Davidson dilantik menjadi residen dan Frank Swettenham menjadi penolong residen. Raja Abdullah telah telah membawa ramai buruh dari China dan berjaya memajukan perlombongan bijih timah di Klang . Raja Mahadi iaitu putera Raja Sulaiman tidak berpuas hati dengan penyerahan itu dan ingin menuntut semula Klang yang pernah ditadbir oleh ayahandanya.

Jelebu . Dato Kelana berjaya menewaskan Dato Bandar dan Dato Bandar dibuang ke Singapura. b) Pungutan cukai di Sg Linggi dikuasai oleh British. Sembilan yang pertama adalah Yamtuan Seri Menanti ( Tunku Muhammad Ibni Yamtuan Antah) Martin Lister telah dilantik menjadi Residen British yang pertama . Dato Kelana merasa tergugat kerana Dato Bandar Kulop Tunggal ( Dato Bandar ) sangat berpengaruh dan mendapat sokongan dari penduduk dan pelombong cina di Sg Ujung.J Murray dilantik menjadi Residen di Sg Ujung - Dato Bandar tidak mengiktiraf perlantikan tersebut dan menentang tindakan British memungut cukai di Sg Linggi. Sg Ujung kaya dengan bijih timah dan Sg Linggi yang terletak di dalam daeah Sg Ujung pula merupakan jalan perhubungan utama ke pelabuhan Melaka dan kawasan memungut cukai. Ini menyebabkan rasa tidak puas hati pihak British. Rembau . Johol . Ujung - Oleh sebab itu .P Rodger telah menjadi residen Pahang yang pertama. Negeri Sembilan terdiri daripada 9 luak ( Daerah ) iaitu Sg Ujung . Dgn bantuan British. 1887 . Undang2 British dikuatkuasakan di daerah2 itu. Ini merunsingkan British dan ingin mendapatkan Pahang. British cuba memujuk Sultan untuk menerima seorang residen tetapi gagal. Akhirnya . c) P. Dato Kelana meminta bantuan British bagi mengukuhkan kedudukannya di Sg Ujung. J. 1895 . Inas . Sultan menerima residen tetapi kuasa residen adalah terhad. Hugh Clifford ditugaskan untuk memujuk sultan. Dato Kelana Sg. Pembentukan Negeri Sembilan - British meluaskan pengaruh dgn menghantar pegawai majistret dan pemungut hasil ke Rembau . Datuk Kelana Syed Abdul Rahman ( Dato· Kelana ) dilantik menjadi pemerintah Sungai Ujung . Jempol .Perbalahan di Sg Ujung Negeri Sembilan - - - Pada tahun 1872 . 1888. Berlaku pembunuhan warga British berbangsa cina berhampiran istana Sultan Ahmad. Sultan Pahang pada masa itu telah membawa masuk pelabur dari Eropah . Ianya terhalang kerana Sultan Ahmad . Tampin dan Gunung Pasir di gabungkan menjadi Negeri Sembilan. Walau bagaimanapun . Syarat perjanjian 1874 a) Dato Kelana diiktiraf sebagai pemerintah Sg Ujung. - - Kebimbangan British terhadap kuasa Eropah di Pahang - Kuasa Eropah berebut untuk mendapat tempat di Asia Tenggara. Yang Dipertuan Besar N. Sri Menanti . Jelebu dan Sri Menanti. . Sultan Ahmad telah didesak oleh pihak British dan akur menerima residen. satu perjanjian pada tahun 1874 telah ditandatangani.

Perjanjian Persekutuan ditandatangani dan dikuatkuasakan pada 1 Julai 1896. Amalan perhambaan yang merupakan adat turun temurun dihapuskan oleh residen. - Sistem pertahanan dan ketenteraan akan bertambah mantap dengan gabungan keempat2 negeri tersebut. 3) Memperkasakan benteng pertahanan. Penubuhan Negeri2 Melayu Bersekutu Kenapa ditubuhkan ? 1) Kelemahan sistem residen. Residen tidak ada panduan jelas tentang tugas sebagai residen. 2) Krisis kewangan Pahang - Akibat dari penentangan pendudukan British menyebabkan beban hutan Pahang bertambah. - Residen terlalu berkuasa sehingga gabenor negeri2 selat tidak dapat mengawal kuasa residen. c) Nasihat Residen Jeneral akan dipatuhi kecuali adat istiadat melayu dan agama Islam. 4) Meningkatkan sistem perhubungan - Penyelarasan jalan raya dan kereta api dapat ditingkatkan untuk setiap negeri. Pentadbiran setiap negeri tidak teratur kerana undang2 berbeza mengikut negeri. 5) Perkongsian tenaga pakar - Seperti doktor . Disebabkan faktor2 ini . a) Residen Jeneral ditempatkan atas persetujuan Raja2 Melayu b) Raja2 Melayu bersetuju memberi bantuan kepada negeri yg memerlukan mengikut nasihat British. Sultan dan pembesar hilang hak memungut cukai. d) Residen Jeneral turut bertanggungjawab terhadap gabenor negeri2 selat. . jurutera dan juruukur dikongsi bersama untuk menjimatkan bayaran perkhidmatan.Kesan Pentadbiran Residen. Sultan hanya sebagai penasihat berkaitan istiadat melayu dan agama Islam. pada 12 Jun 1895 . SYARAT2 PERJANJIAN PERSEKUTUAN. a) b) c) d) Sultan kehilangan kuasa dalam urusan pentadbiran negeri kerana diambil alih oleh residen.

Dan jawatan Residen Jeneral diganti dengan jawatan Ketua Setiausaha. British telah menukarkan DURBAR kepada Majlis Mesyuarat Persekutuan. c) Sultan perlu menurut kehendak Residen Jeneral. Hasil dari desakan itu . a) Residen Jeneral berkuasa penuh dalam urusan kewangan dan cukai eksport. d) Residen Jeneral mengambil alih kuasa sultan dan Majlis Mesyuarat Negeri. 1) 2) 3) 4) 5) Mengkritik isu pemusatan kuasa Residen Jeneral Kuasa sultan dikembalikan Bilangan pegawai melayu dalam perkhidmatan kerajaan ditambah.. Untuk mengatasi masalah ketidak puasan hati Raja2 Melayu .. pada 1909 . b) Penglibatan orang melayu dihadkan dalam jabatan2 kerajaan yg ditubuhkan oleh British. Dalam DURBAR 1903 . Bahasa melayu diiktiraf sebagai bahasa rasmi. Pegawai melayu dilantik ke jawatan yang lebih tinggi. Durbar pertama diadakan di Kuala Kangsar ( 1893) dan kedua di Kuala Lumpur (1903).Kesan Perjanjian dan Pembentukan Persekutuan 1) Wujud tidak puas hati sultan terhadap Persekutuan. Sultan Idris ( Sultan Perak ) mendesak beberapa perkara. Ini adalah kerana . DURBAR ( Persidangan Raja2 Melayu) diwujudkan. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->