Kerja Paip

Bab 4 : Kerja Paip
4.1 Sistem Bekalan Air di Rumah Sistem Terus Sistem Tidak Terus Rajah Sistem Bekalan Air di Rumah Fungsi Paip dalam Sistem Bekalan Air di Rumah 4.2 Jenis Paip, Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Jenis Paip Jenis dan Fungsi Penyambung Paip Bahan Pemasangan Paip 4.3 Jenis dan Kelengkapan Paip Alatan Tangan Perpaipan Tangki Simbah Bahagian dan Fungsi Tangki Simbah Pili Video ² Menukar Sesendal Pili Berbibir 4.4 Kerja Penyenggaraan Perangkap Kedap / Membersih Perangkap

4.1 : Sistem Bekalan Air di Rumah

Sistem Terus
Membekalkan air terus dari meter air melalui paip perkhidmatan ke kelengkapan perpaipan seperti sink dapur.
Kuiz
Klik untuk seterusnya

Kembali Semula Belakang

Depan

Menu

Keluar

4.1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Sistem Tidak Terus Membekalkan air ke tangki simpanan air yang berfungsi menyalurkan air semula ke kelengkapan perpaipan rumah seperti tandas dan bilik air Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Rajah Sistem Bekalan Air di Rumah Tangki simpanan air Paip perkhidmata n Paip perhubunga n Klik untuk seterusnya Paip limpah Paip cuci Kunci paip Meter air Kembali Semula Belakang Paip agihan Depan Menu Keluar .4.

4. Kuiz Klik untuk seterusnya Paip cuci Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar ..1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Fungsi Paip dalam Sistem Bekalan Air di Rumah Nama paip Fungsi paip Menghubungkan meter air dengan Paip perhubungan paip utama Paip perkhidmatan Menyalurkan air terus ke tangki simpanan air dan pili dapur dari meter air Menyalurkan air keluar dari tangki simpanan air semasa kerja-kerja pembersihan Bersambung..

4. air akan disalurkan keluar melalui paip Ulang balik« ini Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar Paip limpah Klik untuk seterusnya .1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Fungsi Paip dalam Sistem Bekalan Air di Rumah Nama paip Paip agihan Fungsi paip Mengagihkan air ke kelengkapan perpaipan seperti bilik air dan tandas dari tangki simpanan air Jika berlaku kerosakan pada injap bebola.

Terdapat dalam tiga gred iaitu gred A. Paip PVC ‡ Diperbuat daripada bahan plastik Polyvinyl chloride. gred B dan gred C. Terdapat dalam gred nipis dan tebal. Paip poli ‡ Diperbuat daripada bahan polimer sintetik kepadatan tinggi (High Density Polyethylene-HDPE). Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .4. Berwarna hitam dan mudah lentur. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Jenis Paip Paip besi bergalvani (BG) ‡ Diperbuat daripada bahan keluli yang disadur dengan zink.2 : Jenis Paip.

2 : Jenis Paip.4. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Paip Besi Bergalvani (BG) Ciri-ciri Kebaikan Ukuran panjang ‡ Tahan lama ialah 6 meter ‡ Tahan panas setiap batang ‡ Menghasilkan Saiz paip sambungan ditentukan oleh yang kukuh ukuran meter bahagian dalam batang paip Hujung batang paip berulir Klik untuk seterusnya Keburukan Berat Sukar dikendalikan Boleh berkarat Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

4. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Paip PVC (Polyvinyl chloride) Ciri-ciri Berukuran 6 meter panjang bagi setiap batang Saiz paip ditentukan mengikut ukuran diameter Klik untuk seterusnya Kebaikan ‡ Ringan ‡ Mudah dipasang dan dikendali ‡ Permukaan bahagian dalam licin ‡ Tidak berkarat ‡ Kos rendah Keburukan Mudah pecah Jangka hayat yang pendek Tidak sesuai untuk menyalurkan air panas Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .2 : Jenis Paip.

2 : Jenis Paip.4. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Ciri-ciri Saiz dan fungsi yang sama seperti paip PVC dan BG Terdapat dalam bentuk gulung Setiap gulung berukuran 30 meter panjang Klik untuk seterusnya Paip Poli (High Density Polyethylene) (High Polyethylene) Kebaikan Keburukan ‡ Mudah lentur Mudah bocor ‡ Tidak berkarat jika ‡ Mudah dibawa terkena benda tajam ‡ Daya tahan Bahan yang tinggi penyambung ‡ Jangka hayat yang mahal yang panjang ‡ Kos rendah ‡ Sesuai untuk sambungan paip sementara Belakang Depan Menu Keluar Kembali Semula .

2 : Jenis Paip.4. berbeza diameter pada sudut 90º Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Jenis penyambung (BG / PVC / Poli) Soket sama Fungsi Jenis dan Fungsi Penyambung Paip Digunakan untuk menyambung batang paip dan alat kelengkapan perpaipan yang sama diameter Digunakan untuk menyambung batang paip dan alatan kelengkapan paip yang berbeza diameter Soket pengecil Digunakan untuk membuat Siku 90º pengecil sambungan batang paip yang Bersambung..

.4. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Jenis penyambung (BG / PVC / Poli) Siku 90º sama Fungsi Jenis dan Fungsi Penyambung Paip Tee sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan batang paip yang sama diameter pada sudut 90º Digunakan untuk membuat sambungan bercabang dan sama diameter pada sudut 90º Digunakan untuk membuat sambungan bercabang dan Bersambung. berbeza diameter pada sudut 90º Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar Tee pengecil Klik untuk seterusnya ..2 : Jenis Paip.

4.2 : Jenis Paip. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Jenis dan Fungsi Penyambung Paip Jenis penyambung (BG / PVC / Poli) Penyuai soket injap Fungsi Digunakan untuk menyambung dua jenis penyambung atau kelengkapan paip yang berlainan jenis yang sama diameter Digunakan untuk menyambung paip yang sama diameter tanpa memusingkan paip yang sedia ada Soket penjodoh Digunakan untuk menyambung paip Penyuai soket PT PVC kepada alat kelengkapan paip Ulang atau paip BGbalik« Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Bahan Pemasangan Paip Bahan pemasangan paip Pita PTFE (Poly Tetra Fluoro Ethylene) Keterangan Digunakan untuk penyambungan paip BG Digunakan bagi kerja-kerja Glu paip PVC penyambungan semua jenis paip PVC Digunakan pada paip poli sahaja dan sudah sedia Sleeve dan gelang getah terdapat di dalam penyambungan paip Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .2 : Jenis Paip.4.

3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Alatan Tangan Perpaipan Pita pengukur Gergaji besi Pemotong paip beroda Ragum paip yoke Perengkuh paip Pemotong paip PVC dan paip poli Kikir bulat Kikir rata Sepana boleh laras Playar cengkam seribu Klik untuk seterusnya Nota Gergaji besi digunakan untuk memotong paip besi bergalvani dan paip PVC. Kuiz Depan Menu Keluar Kembali Semula Belakang .4. Gergaji besi perlu dipegang dengan kedua-dua belah tangan ketika memotong supaya pemotongan dapat dibuat dengan tepat.

3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Tangki Simbah Tangki simbah aras tinggi digunakan bagi tandas jenis cangkung dan dipasang dua meter dari aras lantai atau mangkuk tandas.4. Tangki simbah aras rendah dibekalkan bersama set mangkuk tandas jenis duduk. Depan Menu Keluar Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang . Tangki jenis ini dipasang tinggi sedikit daripada aras mangkuk tandas.

.3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Bahagian dan Fungsi Tangki Simbah Tiub sifon Paip limpah Paip alur masuk Pelampung Injap bebola Bersambung.4. Paip alur keluar Klik untuk seterusnya Injap gegendang Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar ..

3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Bahagian dan Fungsi Tangki Simbah Bahagian Paip alur keluar Paip alur masuk Paip limpah Injap bebola Fungsi Saluran untuk menyimbah mangkuk tandas Mengalirkan bekalan air ke tangki simbah sehingga aras tertentu Melimpahkan air yang melebihi aras tertentu Mengawal aliran masuk ke dalam tangki simbah dengan bantuan pergerakan pelampungBersambung... Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar Klik untuk seterusnya .4.

. hujung lengan yang bersambung dengan injap bebola akan menolak injap untuk menutup aliran air masuk Bersambung.. Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar Pelampung Klik untuk seterusnya .4.3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Bahagian dan Fungsi Tangki Simbah Bahagian Injap gegendang Fungsi Memulakan gerakan menolak air keluar dari tiub sifon ke alur keluar untuk menyimbah mangkuk tandas apabila tuil ditarik atau ditekan Bergerak mengikut aras air. Apabila air mencecah aras tertentu.

4.3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Bahagian dan Fungsi Tangki Simbah Bahagian Tuil / tangkai pelepas Tiub sifon Fungsi Menarik injap gegendang Laluan air yang ditolak oleh injap gegendang ke paipUlang balik« alur keluar Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

3 : Jenis dan Kelengkapan Paip PILI Pili berbibir Mempunyai alur air masuk yang mendatar. Pili ini digunakan di tab mandi.4. Pili bertiang Alur air masuk paip ini menegak. sink dapur dan kelengkapan perpaipan di rumah. Pili ini dipasang di lubang khas sama ada di tab mandi atau besen cuci jenis tembikar. Menukar Sesendal Pili Berbibir Kuiz Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

4 : Kerja Penyenggaraan Perangkap Tujuan dipasang adalah untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah. Jenis perangkap Perangkap jenis S Perangkap botol Perangkap jenis P Kuiz Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .4.

4. Membersih Perangkap Perangkap boleh dibersihkan dengan menggunakan pelocok dan mengeluarkan endapan melalui lubang buangan. Klik untuk seterusnya Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .4 : Kerja Penyenggaraan KEDAP Bahagian perangkap yang mempunyai air untuk menghalang bau busuk dan serangga masuk ke dalam rumah.

1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Soalan 1 Apakah jenis sistem bekalan air yang terdapat di rumah? I Sistem terus II Sistem tak terus III Sistem perpaipan IV Sistem automatik A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .4.

4.1 : Sistem Bekalan Air di Rumah Lengkapkan jadual di bawah. Soalan 2 Nama paip Paip perhubungan Fungsi paip Menghubungkan meter air dengan paip utama Menyalurkan air terus ke tangki Paip simpanan air dan pili dapur dari perkhidmatan meter air Menyalurkan air keluar dari Paip cuci tangki simpanan air semasa kerja-kerja pembersihan Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Soalan 1 Namakan jenis penyambung paip di bawah.4. Soket sama Tee pengeci l Pala m Depan Menu Keluar Soket 90º pengecil Soalan Kembali Semula Belakang .2 : Jenis Paip.

4.2 : Jenis Paip. Penyambung Paip dan Bahan Pemasangan Paip Soalan 2 Apakah kegunaan nat pengunci? A Membuat sambungan bercabang yang sama diameter pada sudut 90º B Menyambung paip yang berdiameter sama C Menutup hujung paip yang tidak digunakan Kembali Semula Belakang Depan Menu Soalan D Mengetatkan sambungan paip Keluar .

4.3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Soalan 1 Apakah fungsi pita pengukur? A B C D Melonggar dan mengetatkan nat pelbagai saiz Memotong paip besi bergalvani dan paip PVC Mencengkam dan memutar paip besi bergalvani Digunakan dalam kerja pengukuran Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

3 : Jenis dan Kelengkapan Paip Soalan 2 Bahagian yang manakah terdapat pada pili berbibir? I II III IV A B Palam Nat pili Sesendal Nat pengikat I. III dan IV Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar . II dan III I. II dan IV C I.4. III dan IV D II.

4.4 : Kerja Penyenggaraan Soalan 1 Apakah jenis perangkap yang ditunjukkan dalam rajah di sebelah? A B C D Perangkap botol Perangkap U Perangkap S Perangkap P Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .

4 : Kerja Penyenggaraan Soalan 2 Mengapakah kebocoran boleh berlaku pada plag buangan perangkap? A B C D Glu polimer tidak disapu Tekanan air terlalu tinggi Glu PVC disapu dengan banyak Pita PTFE tidak dililit sebelum memasang plag buangan Soalan Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .4.

Kembali Semula Belakang Depan Menu Keluar .