PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

‡ Salah satu komponen Dinamika Guru bagi KPLI ‡ 2 kredit ‡ Penilaian: - kerja kursus (70%) - khidmat masyarakat / ujian (25%) - sahsiah (5%)

SUKATAN
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ UNIT 1: PENGENALAN PAS UNIT 2: PENGENALAN EKOLOGI ASAS UNIT 3: ISU ALAM SEKITAR UNIT 4: PEMBANGUNAN LESTARI UNIT 5: GAYA HIDUP LESTARI UNIT 6: PAS MERENTAS KURIKULUM

UNIT 1 PENGENALAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR (PAS) .

1.Rio .1 Sejarah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Stockholm (1972) Tblisi (1977) Polisi Alam Sekitar Kebangsaan (RM3) Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 (EQA) Persidangan The Earth Summit .

2 MATLAMAT PAS ‡ Membantu masyarakat sejagat menyedari dan memahami isu-isu alam sekitar ‡ Menguasai kemahiran dan kesungguhan dalam membantu mengatasi isu alam sekitar ‡ Membentuk masyarakat yang lebih peka dan prihatin terhadap isu alam sekitar .1.

3 OBJEKTIF PAS ‡ Mendapat pengalaman. pengetahuan dan kefahaman asas tentang alam sekitar dan masalahnua ‡ Meningkatkan kesedaran. cintai alam sekitar dan bermotivasi utk terlibat secara aktif ‡ Memahami pembangunan negara perlu diterusksn dengan menggunakan sumber semulajadi yang ada dengan terancang ‡ Menguasai kemahiran bagi mengenal pasti masalah alam sekitar dan penyelesaiannya ‡ Memberi peluang penglibatan diri secara aktif dalam penyelesaian masalah alam sekitar . memupuk sikap positif. ‡ Memperolehi nilai. kepekaan dan keprihatinan terhdp alam dan masalahnya.1.

bila dan bagaimana dalam tempoh 5 minit dari sekarang. 5 pegawai dari WWF Malaysia telah pergi ke 5 tempat berbeza pada 5 hari berbeza menggunakan kenderaan berbeza. Pengerusi WWF ingin mengetahui siapakah yang pergi ke mana. .SIAPA PERGI KE MANA? ‡ Minggu lalu.

S Din pergi pada hari Rabu Jeffrey pergi ke New Zealand Sistem Penerbangan Qantas bertolak pada hari Jumaat Ah Chong bertolak pada hari Selasa Sistem Penerbangan Singapura terbang ke London Intan pergi dengan Sistem Penerbangan United Penerbangan ke Australia pada hari Isnin Sistem Penerbangan Malaysia bertolak pada hari Isnin Intan pergi ke Hong Kong .Maklumat perjalanan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ismail terbang dengan pesawat MAS Penerbangan ke Hong Kong pada hari Sabtu Sistem Penerbangan British terbang ke U.

UNIT 2: PENGENALAN EKOLOGI ASAS .

2.Definisi biotik dan abiotik Konsep nic Kitar semulajadi Rantai makanan Keseimbangan ekosistem .3 Ekosistem .Alam sekitar semulajadi.1 Komponen-Komponen Alam Sekitar .2 Biosfera dan Ekologi .Konsep biosfera. ekologi 2. buatan dan sosiobudaya 2.

Alam Sekitar Semulajadi (Ciptaan Tuhan) .

Alam Sekitar Buatan Namakan contoh-contoh alam buatan yang lain .

makanan. jangan menegur sebarang keganjilan yang ditemui atau berbuat bising elak bala ‡ Bumiputera Sabah/Sarawak: padi mempunyai semangat dan kuasa. adakan Pesta Menuai supaya semangat padi gembira dan hasil tuaian semakin bertambah ‡ Indigenous knowledge cara masyarakat pribumi di sesuatu tempat memanfaatkan sumber alam utk perubatan.Alam Sekitar Sosiobudaya ‡ Merangkumi etika persekitaran (environment ethics) ‡ Orang Melayu: jika masuk ke dalam hutan. . rekreasi dsb.

2.2 Biosfera dan Ekologi Atmosfera Hidrosfera Litosfera .

.EKOLOGI ‡ OIKOS ? ‡ Ekologi moden Teori Evolusi Darwin ‡ Definisi: Kajian tentang hubungan organisma dengan persekitaran fizikal dan biologinya.

2.3 Ekosistem ‡ Hubungan antara komponen biotik dan abiotik dalam sesuatu komuniti (tasik. gurun. tanah tinggi. ) ‡ Nic? Apakah komponen biotik dan abiotik yang saling berinteraksi dalam suatu habitat seperti gambar di sebelah? Adakah komponen-komponen yang sama berfungsi di habitat yang lain? Apakah ekosistem yang telah dibentuk? .

Pemindahan Tenaga dalam Rantai Makanan Rantai makanan Piramid tenaga/ makanan .

Kitar Semulajadi ‡ ‡ ‡ ‡ Kitar karbon Kitar nutrien Kitar nitrogen Kitar hidrologi .

Pengaliran Tenaga ‡ Sesuatu ekosistem seimbang jika i) pengaliran tenaga dari suatu aras trof ke aras trof yang seterusnya berterusan ii)kitaran semulajadi (terutamanya kitaran nutrien) berlaku secara internal .

Berdiri dalam satu bulatan dengan memegang bahu rakan di hadapan anda. apa yang anda rasa? Mengapa? . 4. 2. Apa yang anda rasa? Terbeban dengan berat rakan anda? (Lakukan satu aktiviti yang diarahkan) Sekarang.AKTIVITI 1: Keseimbangan Ekosistem 1. Turunkan badan anda dengan perlahan-lahan dan duduk di atas riba rakan di belakang anda. 3.

Unit 3: ISU-ISU ALAM SEKITAR .

4 Menangani isu .3 Kesan isu 3.‡ ‡ ‡ ‡ 3.1 Jenis isu 3.2 Punca isu 3.

3.1 Jenis Isu
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pertambahan penduduk Pelupusan spesis flora dan fauna Penebangan hutan Penghapusan paya (bakau, gambut) Peningkatan kawasan gurun Hakisan tanah Pencemaran air / udara / bunyi / tanah Penipisan lapisan ozon Kekurangan sumber bahan api / galian / air Pemendapan asid

PUNCA ISU ALAM SEKITAR
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pertambahan penduduk Penggunaan teknologi Bencana alam Politik dan peperangan Budaya dan etika Penguatkuasaan undang-undang

KESAN ISU ALAM SEKITAR
‡ ‡ ‡ ‡ Kepupusan flora dan fauna Kualiti hidup menurun Degradasi alam dan sumber Pengaruh politik dan hubungan antarabangsa

undang-undang dan penguatkuasaan ‡ Penglibatan komuniti ‡ Penglibatan individu ANDA TERLIHAT ORANG MEMBUANG SAMPAH DARI KENDERAAN? LAPORKAN KEPADA KAMI! DBKK le! CATAT NOMBOR KENDERAAN. TARIKH.CARA-CARA MENANGANI ISU ‡ Akta. TEMPAT KEJADIAN DAN SMS KEPADA NOMBOR: .

kesan dan cadangan untuk mengatasi isu berkenaan. ‡ Sediakan hasil perbincangan anda dalam bentuk audio / visual / multimedia.AKTIVITI 1: ‡ Pilih satu tajuk dan bincangkan punca. ‡ Utamakan isu-isu yang berlegar di tempat tinggal / bertugas anda. .

kesan dan cara mengatasinya:pertambahan populasi penduduk kepupusan spesis flora dan fauna transisi kawasan hutan kepada kawasan pertanian pencemaran air. bunyi dan darat perubahan cuaca global .AKTIVITI 2: Bincangkan dengan terperinci isu-isu berikut dengan menjelaskan punca. udara.

UNIT 4: PEMBANGUNAN LESTARI .

4 Peranan Organisasi Kerajaan.3 Strategi Pembangunan Lestari 4.2 Tujuan Pembangunan Lestari 4.PEMBANGUNAN LESTARI 4. Bukan Kerajaan dan Badan Korporat terhadap Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar .1 Konsep Pembangunan Lestari 4.

provide or nurture the total life system in our biorigins and other biorigins on the planet: and the ability to supply in perpetuity all life forms with the necessities of life.1 KONSEP PEMBANGUNAN LESTARI Pembangunan yang mengisi keperluan dan kehendak generasi masa kini tanpa mempertaruhkan atau menjejaskan keupayaan generasi yang akan datang untuk mengisi kehendak-kehendaknya.4. Sustainability is the ability to support. .

Pembangunan dikatakan lestari apabila: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ada imbangan antara sumber yang digunakan dengan sumber yang boleh diregenerasi/dihasilkan semula. sumber dalam keadaan baik sebelum dan selepas digunakan integriti dan diversiti sistem semula jadi dikekalkan atau dipulihkan dapat memelihara alam dan mewujudkan komuniti yang berbudaya setiap generasi dapat memberi atau mengekalkan hak generasi yang akan datang. .

Definisi mengikut WCED 1987 (World commission on Environment and Development) atau Bruntland Commission: Pengolahan sumber-sumber alam secara terkawal dan terancang demi kesejahteraan generasi manusia masa kini tanpa menjejaskan masa depan generasi akan datang. .

Apa implikasi laporan Bruntland ini? i) Mengambilkira hubungan antara penggunaan sumber alam. ii) iii) . pertumbuhan penduduk dunia dan pembangunan teknologi Mengambil kira faktor pembangunan yang tidak sekata di kalangan negara maju dan sedang membangun. Mengambilkira faktor kemusnahan alam dan mala petaka alam yang disebabkan oleh tindakan manusia.

sosial dan perlindungan alam sekitar. NGO dan orang awam). merancang dan melaksanakan aktiviti masing-masing (sektor awam. sektor swasta. mengawas dan mengurus alam sekitar dalam konteks pembangunan lestari yang bertunggakkan ekonomi.KONSEP PEMELIHARAAN ALAM SEKITAR menjaga. . peningkatan berterusan kualiti alam sekitar penggunaan lestari sumber-sumber asli semua pembuat keputusan dasar mempunyai komitmen yang tinggi terhadap perlindungan alam sekitar ketika membentuk. pengguna sumber.

flora dan fauna yang hampir pupus . bahan bertoksik.KONSEP PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR memulihara ekosistem semulajadi untuk memastikan keutuhan. dan pencemar perlindungan kepada habitat. kepelbagaian biologi dan sistem sokongan hidup memperbaiki pengurusan pembuangan sampah.

Catatkan bilangan ikan setiap tangkapan. bilangan ikan yang sama dengan baki ikan dalam kolam akan terhasil Buat 4/6 tangkapan. Kolam ini dapat menampung maksima 16 ekor ikan.AKTIVITI 1: Pengusaha Kolam Ikan Paling Berjaya! Anda mempunyai sebuah kolam ikan air tawar. Anda diminta menangkap ikan dari kolam ini dan cara tangkapan terpulang kreativiti masing-masing. Jika lebih. Siapakah yang paling berjaya? . Kira jumlah ikan yang berjaya ditangkap dan ikan yang masih ada di dalam kolam pada akhir tangkapan. Selepas setiap tangkapan. ikan akan mati atau tidak membiak. Bilangan ikan yang ditangkap antara 0 16 ekor.

angin) Strategi 3: Pembangunan ekonomi yang terancang Strategi 4: Pengelolaan Kempen Cintai Alam Sekitar Strategi 5: Undang-undang dan Konvensyen Antarabangsa Strategi 6: Peranan dan sumbangan Organisasi Kerajaan. ombak. Bukan Kerajaan dan Badan Korporat . Strategi 2: Penggunaan sumber tenaga yang boleh diperbaharui (cth: solar.STRATEGI PEMBANGUNAN LESTARI ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Strategi 1: Amalan Konsep 5R.

Amalan Konsep 5R ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Rethink (Fikir semula) Reduce (Kurangkan) Repair (Perbaiki) Reuse (Guna semula) Recycle (Kitar semula) .

sumber tenaga lestari yang baru dan boleh diperbaharui ‡ Penghasilan peralatan dan bangunan yang fleksibel dan bersedia menggunakan sumber tenaga baru mudah selenggara . R&D. kos jimat.Sumber Tenaga Re-generasi ‡ Dasar Tenaga Negara pembekalan tenaga yang cekap.

‡ Industri mesra alam . kurang alat pendingin hawa. reka bentuk siling yang tinggi.sistem pengudaraan berkesan. tapak pelupusan sisa sesuai.Pembangunan Ekonomi Terancang ‡ Bangunan mesra alam . pembungkusan bio-degradasi . warna dan tekstur yang sesuai. bahan konkrit dan kaca untuk kurangkan penyimpanan haba.penggunaan peralatan teknologi yang kurang hasilkan bahan cemar. lokasi sesuai.

lokasi pengumpulan . perumahan dan industri diselaras dan seimbang ‡ Pengurusan bahan sisa dan pelupusan sampah guna teknologi canggih dan bersepadu utk lupus bahan sisa berbahaya dan sampah. sistem saliran berkesan. ‡ Sistem pengurusan sungai pelihara kualiti dan kebersihan sungai. pengolahan air sisa yang berkesan ‡ Perancangan guna tanah Kawasan pertanian. pembangunan kawasan tadahan hujan. sistem pengangkutan. hutan simpanan. guna alat insinerasi untuk sisa perbandaran.‡ Taman-taman perumahan mesra alam kekalkan kehijauan persekitaran.

Kempen Cintai Alam Sekitar Sambutan Hari Alam Sekitar/Hari Bumi Amalan 5R Jualbeli barangan terpakai Perisian komputer utk hasilkan grafik dan poster yang menarik ‡ Sekolah Lestari/ Penghijauan Sekolah/ Sekolah dalam Taman/Taman dalam sekolah ‡ Jaga Kebersihan dan Keindahan Bandaraya ‡ Hari Tak Mau Tapau! ‡ ‡ ‡ ‡ .

iwcoffice.htm .org/8558. 1989 http://www.aseansec.un.php?option=com_content&task=view&id=561&Itemid= 472&lang=en ‡ Agenda 21 (Earth Summit) http://www.un.Undang-Undang dan Konvensyen A/bangsa ‡ Langkawi Declaration.org/esa/earthsummit ‡ Kuala Lumpur Accord.org/index.htm ‡ UN Commission on Sustainable Development (UNCSD) http://www.gov.doe. 1992 http://www.org/esa/sustdev/ ‡ International Whaling Commission (IWC) http://www.my/index.

wwfmalaysia.or.gov.com/sam/intro. Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) www.org/ Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) www.php Sahabat Alam Malaysia SAM) www.Peranan dan sumbangan Organisasi Kerajaan.gov.htm Sabah Environmental Education Network (SEEN) www.my/seen Petronas. Bukan Kerajaan.doe.my) Jab. Sime Darby.org. Badan Korporat ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jabatan Alam Sekitar/ Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (www. Shell.htm Tabung Alam Malaysia/WWFMalaysia www.jeef.surforever. Hong Kong Bank.my/fungsi.my/mission.mns. Toyota .jp/EAST_ASIA/malaysia/TREES.sabah.gov.gov.html Treat Every Environment Special (TREES) www.nre.my) Institut Penyelidikan Perhutanan (www.frim.

Infrastruktur yang sedia ada di kampung tersebut adalah seperti berikut: a) Jalanraya tidak berturap b) Jeti usang yang tidak digunakan c) 2 deret kedai kedai runcit. Memandangkan bilangan penduduk semakin bertambah. kedai gunting rambut d) Sebuah klinik desa e) Petempatan berselerak f) Sebuah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah daripada papan g) Sumber air dari sungai dan perigi Sebagai Ketua Kampung yang baru dilantik. . kedai basikal. satu plan pembangunan lestari perlu disegerakan untuk peningkatan taraf hidup. Tunjukkan jumlah kos yang anda perlukan.Aktiviti 2: Ketua Kampung Bestari Kampung Kebayau akan dinaiktaraf menjadi sebuah pekan yang sempurna untuk memenuhi keperluan penduduk kampung tersebut. anda diminta menyediakan satu plan pembangunan lestari untuk kampung tersebut.

UNIT 5: WARGA ALAM SEKITAR .

WARGA ALAM SEKITAR ‡ Gaya Hidup Lestari / Masyarakat Lestari ‡ Penglibatan Individu dalam usaha Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar .

pemuliharaan dan kawalan kependudukan. ‡ Definisi masyarakat lestari Masyarakat yang hidup dalam batasan yang ditentukan oleh alam semulajadi dgn mengamalkan penggunaan maksimum sumber yang boleh diperbaharui. Glosari Alam Sekitar. kitar semula. . DBP Gaya Hidup Lestari adalah gaya hidup mesra alam yang perlu diaplikasi dalam semua aktiviti harian kita.Gaya Hidup Lestari ‡ Definisi gaya hidup Cara hidup yang menggambarkan sikap dan nilai seseorang atau kumpulan seseorang. American Heritage Dict.

It was observed that this particular monkey showed a new kind of behaviour the next day. the monkeys would pick up the fruits and eat them straight away with much of the sand still sticking to the fruit. Whenever the fruits fell on to the sandy beach.The Story of the 100th Monkey. picked up the fruit. So the postulation : ¶You could become the 100th monkey. However what was surprising was that after some time it was observed that suddenly all the monkeys began showing this new behaviour. This study postulated the theory that when a ¶critical mass· is reached. In one group of islands in the northern most part of Japan. . A few other monkeys started following this enlightened monkey . took it to the water. When a fruit fell on the sand. One day. a group of scientists were carrying out some study on the behaviour of monkeys which lived near the sea shore. and then ate the fruit. instead of putting the fruit in the mouth straight away. What was more perplexing was that even the species of monkeys in the other islands also began to show this new behaviour. The monkey then went and picked up the fruit and ate the clean fruit. Not far from the shore were some fruit trees. a monkey observed a fruit fall and roll down to the water. this monkey. the action of this critical mass mysteriously influences the thought and action of the whole population. This ¶critical mass· could be the nominal 100th monkey or the 100th person whose person whose action may trigger a transformation in the population. This was what all the monkeys in the islands did.

.

.

.

Apabila menanya anaknya. Bapanya merasa cukup hairan kerana anaknya dapat menyelesaikannya dengan begitu cepat. bapa pantas berfikir dan mendapat satu idea.KISAH SEORANG BUDAK DAN PERMAINAN BERCANTUM Pada suatu hari. Ini kerja yang mudah sekali kerana di belakang halaman ini terdapat gambar besar seorang manusia. Setelah mangacau-ngacaunya. . Saya membetulkan manusia itu dan dengan sendirinya dunia dapat dipulihkan. kepingan itu diserahkan kepada anaknya untuk dicantumkan. Dia begitu pasti bahawa anaknya akan mengambil masa yang lama untuk mencantumkannya. Untuk menghindari anaknya sementara dia habis membaca suratkhabarnya. anaknya muncul semula dengan gembira sambil menunjukkan peta dunia yang lengkap dicantumkan. Namun selepas beberapa minit. seorang bapa diganggu anaknya ketika dia sedang asyik membaca suratkhabarnya. anaknya menjawab. Dia mengeluarkan satu halaman daripada suratkhabarnya yang mempunyai peta dunia di atasnya. Halaman itu dikoyak-koyakkannya kepada beberapa keping untuk membentuk permainan mencantum kepingan.

UNIT 6: PENDIDIKAN ALAM SEKITAR MERENTAS KURIKULUM .

PAS MERENTAS KURIKULUM ‡ Konsep Pendekatan Sekolah Secara Menyeluruh (Whole School Approach) ‡ Pendekatan Kurikulum ‡ Penerapan PAS dalam P&P ‡ Pendekatan Ko-Kurikulum ‡ Audit Hijau Sekolah/Institusi ‡ Program Penghijauan .

Mengintegrasi Pendidikan Alam Sekitar terhadap a) Pengurusan dan pentadbiran sekolah b) Persekitaran sekolah c) P&P dalam bilik darjah Peranan pengurusan. guru.Konsep Pendekatan Sekolah Secara Menyeluruh. pelajar dan PIBG??? . staf sokongan.

membina kesedaran. mengembangkan etika.kefahaman tentang sistem alam. interaksi antara manusia dan persekitarannya Pendidikan DALAM alam sekitar . motivasi dan kesediaan untuk terlibat i) i) .mengembangkan kemahiran dan nilai Pendidikan UNTUK alam sekitar .Pendekatan Kurikulum i) Pendidikan TENTANG alam sekitar .

kitar semula .Penerapan PAS dalam P&P a) Penerapan nilai-nilai murni Pendidikan Alam Sekitar dalam aktiviti pembelajaran b) Menyediakan rangsangan aktiviti yang membina kreativiti pelajar bagi menyelesaikan masalah berkaitan alam sekitar c) Penggunaan sumber/alat bahan bantu belajar berunsurkan Pendidikan Alam Sekitar bahan terbuang.

16 Nilai-Nilai Murni Alam Sekitar Kerjasama Perubahan berterusan Rendah diri Ekonomi bukan segalanya Menghormati alam Kehidupan seimbang Kesedarhanaan Kerosakan minima Mencintai persekitaran Etika melebihi hukum Kemapanan ekosistem Tanggungjawab setiap individu Mengekalkan kepelbagai hidupan Mengiktiraf hak generasi akan datang Perlindungan dan pemulihan ekosistem Mengalami dan menghayati sendiri lebih baik .

pengurusan stor. ceramah/bengkel. sambutan Hari Alam Sekitar. membuat kompos. pameran. gotong royong. kraftangan . peralatan sukan dari bahan terbuang. pertandingan kuiz/esei/melukis poster/debat. penjagaan padang.aktiviti perkhemahan.Pendekatan Ko-Kurikulum a) Unit Beruniform . kajian flora dan fauna. program kitar semula.penubuhan kelab pencinta alam. papan kenyataan b) Sukan dan Permainan . marathon dan jogathon c) Persatuan dan Kelab . lawatan sambil belajar.

Audit Hijau di Sekolah/Institusi Tujuan: i) Mengenalpasti masalah berkaitan alam sekitar di kawasan sekolah ii) Mengetahui tahap pelaksanaan dan penerapan Pendidikan Alam Sekitar di peringkat iii) Memberi cadangan mengatasi masalah yang telah dikenalpasti iv) Kesedaran terhadap kepentingan pemuliharaan alam sekitar kawasan sekolah .

.Aktiviti 1: Audit Hijau IP Kent (rujuk Borang Audit Hijau) ‡ Bentukkan lima kumpulan untuk menjalankan aktiviti ‡ Setiap kumpulan dikehendaki membuat auditan berdasarkan borang audit yang telah disediakan ‡ Merakam fenomena persekitaran IP Kent yang perlu diberi perhatian dan tindakan pemuliharaan ‡ Menganalisa item-item dan membentangkan dapatan serta cadangan penambahbaikan.

juga menumpu kepada pemeliharaan tenaga dan air. terutamanya pelajar ‡ Mengenalpasti pelan pembangunan sekolah kedudukan taman. penjimatan tenaga dan air . urusan bahan buangan. pengurangan dan pengurusan bahan buangan dan mengitar semula ‡ Melibatkan semua warga sekolah.Program Penghijauan ‡ Tidak terhad kepada penanaman bunga-bungaan dan pokok. pemeliharaan sumber.

Aktiviti 2: Program Penghijauan Maktab ‡ Cuba fikirkan satu aktiviti alam sekitar ringkas yang kumpulan anda dapat laksanakan dalam tempoh yang singkat dan menggunakan kos yang paling minimum ‡ Sediakan pelan tindakan anda termasuk perbelanjaan yang diperlukan. ‡ Contoh aktiviti: Kitar semula kertas. membersihkan pantai . membersih kawasan taman/kolam. pusat kompos.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful