P. 1
17392475-Pendidikan-Alam-Sekitar

17392475-Pendidikan-Alam-Sekitar

|Views: 111|Likes:
Dipublikasikan oleh Nur Hidayah Ahmad

More info:

Published by: Nur Hidayah Ahmad on Apr 04, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2011

pdf

text

original

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

‡ Salah satu komponen Dinamika Guru bagi KPLI ‡ 2 kredit ‡ Penilaian: - kerja kursus (70%) - khidmat masyarakat / ujian (25%) - sahsiah (5%)

SUKATAN
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ UNIT 1: PENGENALAN PAS UNIT 2: PENGENALAN EKOLOGI ASAS UNIT 3: ISU ALAM SEKITAR UNIT 4: PEMBANGUNAN LESTARI UNIT 5: GAYA HIDUP LESTARI UNIT 6: PAS MERENTAS KURIKULUM

UNIT 1 PENGENALAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR (PAS) .

Rio .1 Sejarah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Stockholm (1972) Tblisi (1977) Polisi Alam Sekitar Kebangsaan (RM3) Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 (EQA) Persidangan The Earth Summit .1.

1.2 MATLAMAT PAS ‡ Membantu masyarakat sejagat menyedari dan memahami isu-isu alam sekitar ‡ Menguasai kemahiran dan kesungguhan dalam membantu mengatasi isu alam sekitar ‡ Membentuk masyarakat yang lebih peka dan prihatin terhadap isu alam sekitar .

cintai alam sekitar dan bermotivasi utk terlibat secara aktif ‡ Memahami pembangunan negara perlu diterusksn dengan menggunakan sumber semulajadi yang ada dengan terancang ‡ Menguasai kemahiran bagi mengenal pasti masalah alam sekitar dan penyelesaiannya ‡ Memberi peluang penglibatan diri secara aktif dalam penyelesaian masalah alam sekitar .3 OBJEKTIF PAS ‡ Mendapat pengalaman. pengetahuan dan kefahaman asas tentang alam sekitar dan masalahnua ‡ Meningkatkan kesedaran.1. memupuk sikap positif. kepekaan dan keprihatinan terhdp alam dan masalahnya. ‡ Memperolehi nilai.

.SIAPA PERGI KE MANA? ‡ Minggu lalu. bila dan bagaimana dalam tempoh 5 minit dari sekarang. Pengerusi WWF ingin mengetahui siapakah yang pergi ke mana. 5 pegawai dari WWF Malaysia telah pergi ke 5 tempat berbeza pada 5 hari berbeza menggunakan kenderaan berbeza.

S Din pergi pada hari Rabu Jeffrey pergi ke New Zealand Sistem Penerbangan Qantas bertolak pada hari Jumaat Ah Chong bertolak pada hari Selasa Sistem Penerbangan Singapura terbang ke London Intan pergi dengan Sistem Penerbangan United Penerbangan ke Australia pada hari Isnin Sistem Penerbangan Malaysia bertolak pada hari Isnin Intan pergi ke Hong Kong .Maklumat perjalanan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ismail terbang dengan pesawat MAS Penerbangan ke Hong Kong pada hari Sabtu Sistem Penerbangan British terbang ke U.

UNIT 2: PENGENALAN EKOLOGI ASAS .

Konsep biosfera.Definisi biotik dan abiotik Konsep nic Kitar semulajadi Rantai makanan Keseimbangan ekosistem .2.3 Ekosistem .2 Biosfera dan Ekologi .Alam sekitar semulajadi. buatan dan sosiobudaya 2.1 Komponen-Komponen Alam Sekitar . ekologi 2.

Alam Sekitar Semulajadi (Ciptaan Tuhan) .

Alam Sekitar Buatan Namakan contoh-contoh alam buatan yang lain .

rekreasi dsb. makanan. jangan menegur sebarang keganjilan yang ditemui atau berbuat bising elak bala ‡ Bumiputera Sabah/Sarawak: padi mempunyai semangat dan kuasa. .Alam Sekitar Sosiobudaya ‡ Merangkumi etika persekitaran (environment ethics) ‡ Orang Melayu: jika masuk ke dalam hutan. adakan Pesta Menuai supaya semangat padi gembira dan hasil tuaian semakin bertambah ‡ Indigenous knowledge cara masyarakat pribumi di sesuatu tempat memanfaatkan sumber alam utk perubatan.

2 Biosfera dan Ekologi Atmosfera Hidrosfera Litosfera .2.

.EKOLOGI ‡ OIKOS ? ‡ Ekologi moden Teori Evolusi Darwin ‡ Definisi: Kajian tentang hubungan organisma dengan persekitaran fizikal dan biologinya.

3 Ekosistem ‡ Hubungan antara komponen biotik dan abiotik dalam sesuatu komuniti (tasik. gurun. ) ‡ Nic? Apakah komponen biotik dan abiotik yang saling berinteraksi dalam suatu habitat seperti gambar di sebelah? Adakah komponen-komponen yang sama berfungsi di habitat yang lain? Apakah ekosistem yang telah dibentuk? . tanah tinggi.2.

Pemindahan Tenaga dalam Rantai Makanan Rantai makanan Piramid tenaga/ makanan .

Kitar Semulajadi ‡ ‡ ‡ ‡ Kitar karbon Kitar nutrien Kitar nitrogen Kitar hidrologi .

Pengaliran Tenaga ‡ Sesuatu ekosistem seimbang jika i) pengaliran tenaga dari suatu aras trof ke aras trof yang seterusnya berterusan ii)kitaran semulajadi (terutamanya kitaran nutrien) berlaku secara internal .

apa yang anda rasa? Mengapa? . 2. Berdiri dalam satu bulatan dengan memegang bahu rakan di hadapan anda. Apa yang anda rasa? Terbeban dengan berat rakan anda? (Lakukan satu aktiviti yang diarahkan) Sekarang. 3. Turunkan badan anda dengan perlahan-lahan dan duduk di atas riba rakan di belakang anda. 4.AKTIVITI 1: Keseimbangan Ekosistem 1.

Unit 3: ISU-ISU ALAM SEKITAR .

‡ ‡ ‡ ‡ 3.3 Kesan isu 3.2 Punca isu 3.4 Menangani isu .1 Jenis isu 3.

3.1 Jenis Isu
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pertambahan penduduk Pelupusan spesis flora dan fauna Penebangan hutan Penghapusan paya (bakau, gambut) Peningkatan kawasan gurun Hakisan tanah Pencemaran air / udara / bunyi / tanah Penipisan lapisan ozon Kekurangan sumber bahan api / galian / air Pemendapan asid

PUNCA ISU ALAM SEKITAR
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pertambahan penduduk Penggunaan teknologi Bencana alam Politik dan peperangan Budaya dan etika Penguatkuasaan undang-undang

KESAN ISU ALAM SEKITAR
‡ ‡ ‡ ‡ Kepupusan flora dan fauna Kualiti hidup menurun Degradasi alam dan sumber Pengaruh politik dan hubungan antarabangsa

undang-undang dan penguatkuasaan ‡ Penglibatan komuniti ‡ Penglibatan individu ANDA TERLIHAT ORANG MEMBUANG SAMPAH DARI KENDERAAN? LAPORKAN KEPADA KAMI! DBKK le! CATAT NOMBOR KENDERAAN. TEMPAT KEJADIAN DAN SMS KEPADA NOMBOR: .CARA-CARA MENANGANI ISU ‡ Akta. TARIKH.

kesan dan cadangan untuk mengatasi isu berkenaan.AKTIVITI 1: ‡ Pilih satu tajuk dan bincangkan punca. ‡ Utamakan isu-isu yang berlegar di tempat tinggal / bertugas anda. ‡ Sediakan hasil perbincangan anda dalam bentuk audio / visual / multimedia. .

bunyi dan darat perubahan cuaca global .AKTIVITI 2: Bincangkan dengan terperinci isu-isu berikut dengan menjelaskan punca. udara. kesan dan cara mengatasinya:pertambahan populasi penduduk kepupusan spesis flora dan fauna transisi kawasan hutan kepada kawasan pertanian pencemaran air.

UNIT 4: PEMBANGUNAN LESTARI .

Bukan Kerajaan dan Badan Korporat terhadap Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar .2 Tujuan Pembangunan Lestari 4.4 Peranan Organisasi Kerajaan.PEMBANGUNAN LESTARI 4.3 Strategi Pembangunan Lestari 4.1 Konsep Pembangunan Lestari 4.

provide or nurture the total life system in our biorigins and other biorigins on the planet: and the ability to supply in perpetuity all life forms with the necessities of life. . Sustainability is the ability to support.1 KONSEP PEMBANGUNAN LESTARI Pembangunan yang mengisi keperluan dan kehendak generasi masa kini tanpa mempertaruhkan atau menjejaskan keupayaan generasi yang akan datang untuk mengisi kehendak-kehendaknya.4.

Pembangunan dikatakan lestari apabila: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ada imbangan antara sumber yang digunakan dengan sumber yang boleh diregenerasi/dihasilkan semula. sumber dalam keadaan baik sebelum dan selepas digunakan integriti dan diversiti sistem semula jadi dikekalkan atau dipulihkan dapat memelihara alam dan mewujudkan komuniti yang berbudaya setiap generasi dapat memberi atau mengekalkan hak generasi yang akan datang. .

Definisi mengikut WCED 1987 (World commission on Environment and Development) atau Bruntland Commission: Pengolahan sumber-sumber alam secara terkawal dan terancang demi kesejahteraan generasi manusia masa kini tanpa menjejaskan masa depan generasi akan datang. .

pertumbuhan penduduk dunia dan pembangunan teknologi Mengambil kira faktor pembangunan yang tidak sekata di kalangan negara maju dan sedang membangun.Apa implikasi laporan Bruntland ini? i) Mengambilkira hubungan antara penggunaan sumber alam. Mengambilkira faktor kemusnahan alam dan mala petaka alam yang disebabkan oleh tindakan manusia. ii) iii) .

peningkatan berterusan kualiti alam sekitar penggunaan lestari sumber-sumber asli semua pembuat keputusan dasar mempunyai komitmen yang tinggi terhadap perlindungan alam sekitar ketika membentuk. pengguna sumber. NGO dan orang awam). sosial dan perlindungan alam sekitar.KONSEP PEMELIHARAAN ALAM SEKITAR menjaga. . mengawas dan mengurus alam sekitar dalam konteks pembangunan lestari yang bertunggakkan ekonomi. sektor swasta. merancang dan melaksanakan aktiviti masing-masing (sektor awam.

dan pencemar perlindungan kepada habitat. flora dan fauna yang hampir pupus .KONSEP PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR memulihara ekosistem semulajadi untuk memastikan keutuhan. bahan bertoksik. kepelbagaian biologi dan sistem sokongan hidup memperbaiki pengurusan pembuangan sampah.

Bilangan ikan yang ditangkap antara 0 16 ekor. Catatkan bilangan ikan setiap tangkapan. Jika lebih. Siapakah yang paling berjaya? . ikan akan mati atau tidak membiak. bilangan ikan yang sama dengan baki ikan dalam kolam akan terhasil Buat 4/6 tangkapan. Kolam ini dapat menampung maksima 16 ekor ikan.AKTIVITI 1: Pengusaha Kolam Ikan Paling Berjaya! Anda mempunyai sebuah kolam ikan air tawar. Kira jumlah ikan yang berjaya ditangkap dan ikan yang masih ada di dalam kolam pada akhir tangkapan. Selepas setiap tangkapan. Anda diminta menangkap ikan dari kolam ini dan cara tangkapan terpulang kreativiti masing-masing.

Bukan Kerajaan dan Badan Korporat . ombak. Strategi 2: Penggunaan sumber tenaga yang boleh diperbaharui (cth: solar.STRATEGI PEMBANGUNAN LESTARI ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Strategi 1: Amalan Konsep 5R. angin) Strategi 3: Pembangunan ekonomi yang terancang Strategi 4: Pengelolaan Kempen Cintai Alam Sekitar Strategi 5: Undang-undang dan Konvensyen Antarabangsa Strategi 6: Peranan dan sumbangan Organisasi Kerajaan.

Amalan Konsep 5R ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Rethink (Fikir semula) Reduce (Kurangkan) Repair (Perbaiki) Reuse (Guna semula) Recycle (Kitar semula) .

kos jimat. sumber tenaga lestari yang baru dan boleh diperbaharui ‡ Penghasilan peralatan dan bangunan yang fleksibel dan bersedia menggunakan sumber tenaga baru mudah selenggara . R&D.Sumber Tenaga Re-generasi ‡ Dasar Tenaga Negara pembekalan tenaga yang cekap.

sistem pengudaraan berkesan. kurang alat pendingin hawa. ‡ Industri mesra alam . pembungkusan bio-degradasi . bahan konkrit dan kaca untuk kurangkan penyimpanan haba.Pembangunan Ekonomi Terancang ‡ Bangunan mesra alam .penggunaan peralatan teknologi yang kurang hasilkan bahan cemar. lokasi sesuai. warna dan tekstur yang sesuai. reka bentuk siling yang tinggi. tapak pelupusan sisa sesuai.

perumahan dan industri diselaras dan seimbang ‡ Pengurusan bahan sisa dan pelupusan sampah guna teknologi canggih dan bersepadu utk lupus bahan sisa berbahaya dan sampah. pengolahan air sisa yang berkesan ‡ Perancangan guna tanah Kawasan pertanian. lokasi pengumpulan . guna alat insinerasi untuk sisa perbandaran. ‡ Sistem pengurusan sungai pelihara kualiti dan kebersihan sungai. sistem pengangkutan. pembangunan kawasan tadahan hujan. hutan simpanan.‡ Taman-taman perumahan mesra alam kekalkan kehijauan persekitaran. sistem saliran berkesan.

Kempen Cintai Alam Sekitar Sambutan Hari Alam Sekitar/Hari Bumi Amalan 5R Jualbeli barangan terpakai Perisian komputer utk hasilkan grafik dan poster yang menarik ‡ Sekolah Lestari/ Penghijauan Sekolah/ Sekolah dalam Taman/Taman dalam sekolah ‡ Jaga Kebersihan dan Keindahan Bandaraya ‡ Hari Tak Mau Tapau! ‡ ‡ ‡ ‡ .

org/index.org/esa/sustdev/ ‡ International Whaling Commission (IWC) http://www. 1992 http://www.htm ‡ UN Commission on Sustainable Development (UNCSD) http://www.gov.aseansec. 1989 http://www.org/8558.un.un.org/esa/earthsummit ‡ Kuala Lumpur Accord.my/index.doe.htm .php?option=com_content&task=view&id=561&Itemid= 472&lang=en ‡ Agenda 21 (Earth Summit) http://www.Undang-Undang dan Konvensyen A/bangsa ‡ Langkawi Declaration.iwcoffice.

jp/EAST_ASIA/malaysia/TREES.my/mission.gov. Sime Darby.sabah.org/ Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) www.html Treat Every Environment Special (TREES) www. Hong Kong Bank.my) Jab.my) Institut Penyelidikan Perhutanan (www. Bukan Kerajaan.frim.htm Sabah Environmental Education Network (SEEN) www.htm Tabung Alam Malaysia/WWFMalaysia www.php Sahabat Alam Malaysia SAM) www.org.gov.gov.jeef.mns.Peranan dan sumbangan Organisasi Kerajaan.doe. Badan Korporat ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jabatan Alam Sekitar/ Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (www.my/fungsi.or.com/sam/intro. Shell.nre.wwfmalaysia. Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) www.gov.my/seen Petronas. Toyota .surforever.

kedai basikal. Infrastruktur yang sedia ada di kampung tersebut adalah seperti berikut: a) Jalanraya tidak berturap b) Jeti usang yang tidak digunakan c) 2 deret kedai kedai runcit. Tunjukkan jumlah kos yang anda perlukan. Memandangkan bilangan penduduk semakin bertambah. anda diminta menyediakan satu plan pembangunan lestari untuk kampung tersebut. kedai gunting rambut d) Sebuah klinik desa e) Petempatan berselerak f) Sebuah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah daripada papan g) Sumber air dari sungai dan perigi Sebagai Ketua Kampung yang baru dilantik. . satu plan pembangunan lestari perlu disegerakan untuk peningkatan taraf hidup.Aktiviti 2: Ketua Kampung Bestari Kampung Kebayau akan dinaiktaraf menjadi sebuah pekan yang sempurna untuk memenuhi keperluan penduduk kampung tersebut.

UNIT 5: WARGA ALAM SEKITAR .

WARGA ALAM SEKITAR ‡ Gaya Hidup Lestari / Masyarakat Lestari ‡ Penglibatan Individu dalam usaha Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar .

DBP Gaya Hidup Lestari adalah gaya hidup mesra alam yang perlu diaplikasi dalam semua aktiviti harian kita. . Glosari Alam Sekitar. American Heritage Dict. pemuliharaan dan kawalan kependudukan. kitar semula. ‡ Definisi masyarakat lestari Masyarakat yang hidup dalam batasan yang ditentukan oleh alam semulajadi dgn mengamalkan penggunaan maksimum sumber yang boleh diperbaharui.Gaya Hidup Lestari ‡ Definisi gaya hidup Cara hidup yang menggambarkan sikap dan nilai seseorang atau kumpulan seseorang.

picked up the fruit. A few other monkeys started following this enlightened monkey . However what was surprising was that after some time it was observed that suddenly all the monkeys began showing this new behaviour. this monkey. This study postulated the theory that when a ¶critical mass· is reached. What was more perplexing was that even the species of monkeys in the other islands also began to show this new behaviour. . took it to the water. instead of putting the fruit in the mouth straight away. When a fruit fell on the sand. Not far from the shore were some fruit trees. and then ate the fruit. One day. This was what all the monkeys in the islands did. a group of scientists were carrying out some study on the behaviour of monkeys which lived near the sea shore. the action of this critical mass mysteriously influences the thought and action of the whole population. a monkey observed a fruit fall and roll down to the water. The monkey then went and picked up the fruit and ate the clean fruit.The Story of the 100th Monkey. In one group of islands in the northern most part of Japan. the monkeys would pick up the fruits and eat them straight away with much of the sand still sticking to the fruit. Whenever the fruits fell on to the sandy beach. So the postulation : ¶You could become the 100th monkey. It was observed that this particular monkey showed a new kind of behaviour the next day. This ¶critical mass· could be the nominal 100th monkey or the 100th person whose person whose action may trigger a transformation in the population.

.

.

.

anaknya muncul semula dengan gembira sambil menunjukkan peta dunia yang lengkap dicantumkan. Ini kerja yang mudah sekali kerana di belakang halaman ini terdapat gambar besar seorang manusia. Namun selepas beberapa minit. Untuk menghindari anaknya sementara dia habis membaca suratkhabarnya. bapa pantas berfikir dan mendapat satu idea. Setelah mangacau-ngacaunya. Bapanya merasa cukup hairan kerana anaknya dapat menyelesaikannya dengan begitu cepat. Halaman itu dikoyak-koyakkannya kepada beberapa keping untuk membentuk permainan mencantum kepingan. Apabila menanya anaknya. seorang bapa diganggu anaknya ketika dia sedang asyik membaca suratkhabarnya. Dia mengeluarkan satu halaman daripada suratkhabarnya yang mempunyai peta dunia di atasnya. . anaknya menjawab.KISAH SEORANG BUDAK DAN PERMAINAN BERCANTUM Pada suatu hari. Dia begitu pasti bahawa anaknya akan mengambil masa yang lama untuk mencantumkannya. Saya membetulkan manusia itu dan dengan sendirinya dunia dapat dipulihkan. kepingan itu diserahkan kepada anaknya untuk dicantumkan.

UNIT 6: PENDIDIKAN ALAM SEKITAR MERENTAS KURIKULUM .

PAS MERENTAS KURIKULUM ‡ Konsep Pendekatan Sekolah Secara Menyeluruh (Whole School Approach) ‡ Pendekatan Kurikulum ‡ Penerapan PAS dalam P&P ‡ Pendekatan Ko-Kurikulum ‡ Audit Hijau Sekolah/Institusi ‡ Program Penghijauan .

Konsep Pendekatan Sekolah Secara Menyeluruh. staf sokongan. Mengintegrasi Pendidikan Alam Sekitar terhadap a) Pengurusan dan pentadbiran sekolah b) Persekitaran sekolah c) P&P dalam bilik darjah Peranan pengurusan. guru. pelajar dan PIBG??? .

membina kesedaran.Pendekatan Kurikulum i) Pendidikan TENTANG alam sekitar . mengembangkan etika.kefahaman tentang sistem alam. motivasi dan kesediaan untuk terlibat i) i) .mengembangkan kemahiran dan nilai Pendidikan UNTUK alam sekitar . interaksi antara manusia dan persekitarannya Pendidikan DALAM alam sekitar .

Penerapan PAS dalam P&P a) Penerapan nilai-nilai murni Pendidikan Alam Sekitar dalam aktiviti pembelajaran b) Menyediakan rangsangan aktiviti yang membina kreativiti pelajar bagi menyelesaikan masalah berkaitan alam sekitar c) Penggunaan sumber/alat bahan bantu belajar berunsurkan Pendidikan Alam Sekitar bahan terbuang. kitar semula .

16 Nilai-Nilai Murni Alam Sekitar Kerjasama Perubahan berterusan Rendah diri Ekonomi bukan segalanya Menghormati alam Kehidupan seimbang Kesedarhanaan Kerosakan minima Mencintai persekitaran Etika melebihi hukum Kemapanan ekosistem Tanggungjawab setiap individu Mengekalkan kepelbagai hidupan Mengiktiraf hak generasi akan datang Perlindungan dan pemulihan ekosistem Mengalami dan menghayati sendiri lebih baik .

sambutan Hari Alam Sekitar. ceramah/bengkel. kraftangan .pengurusan stor. lawatan sambil belajar. gotong royong.Pendekatan Ko-Kurikulum a) Unit Beruniform . pameran. peralatan sukan dari bahan terbuang.aktiviti perkhemahan. pertandingan kuiz/esei/melukis poster/debat. papan kenyataan b) Sukan dan Permainan . kajian flora dan fauna. marathon dan jogathon c) Persatuan dan Kelab . penjagaan padang. program kitar semula.penubuhan kelab pencinta alam. membuat kompos.

Audit Hijau di Sekolah/Institusi Tujuan: i) Mengenalpasti masalah berkaitan alam sekitar di kawasan sekolah ii) Mengetahui tahap pelaksanaan dan penerapan Pendidikan Alam Sekitar di peringkat iii) Memberi cadangan mengatasi masalah yang telah dikenalpasti iv) Kesedaran terhadap kepentingan pemuliharaan alam sekitar kawasan sekolah .

.Aktiviti 1: Audit Hijau IP Kent (rujuk Borang Audit Hijau) ‡ Bentukkan lima kumpulan untuk menjalankan aktiviti ‡ Setiap kumpulan dikehendaki membuat auditan berdasarkan borang audit yang telah disediakan ‡ Merakam fenomena persekitaran IP Kent yang perlu diberi perhatian dan tindakan pemuliharaan ‡ Menganalisa item-item dan membentangkan dapatan serta cadangan penambahbaikan.

penjimatan tenaga dan air . pemeliharaan sumber. juga menumpu kepada pemeliharaan tenaga dan air.Program Penghijauan ‡ Tidak terhad kepada penanaman bunga-bungaan dan pokok. urusan bahan buangan. terutamanya pelajar ‡ Mengenalpasti pelan pembangunan sekolah kedudukan taman. pengurangan dan pengurusan bahan buangan dan mengitar semula ‡ Melibatkan semua warga sekolah.

‡ Contoh aktiviti: Kitar semula kertas. pusat kompos. membersih kawasan taman/kolam. membersihkan pantai .Aktiviti 2: Program Penghijauan Maktab ‡ Cuba fikirkan satu aktiviti alam sekitar ringkas yang kumpulan anda dapat laksanakan dalam tempoh yang singkat dan menggunakan kos yang paling minimum ‡ Sediakan pelan tindakan anda termasuk perbelanjaan yang diperlukan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->