P. 1
BANDAR SATELIT,BANDAR PRIMAT DAN KONURBASI

BANDAR SATELIT,BANDAR PRIMAT DAN KONURBASI

|Views: 1,707|Likes:
Dipublikasikan oleh Wan Mohd Norhisham
jenis-jenis bandar
jenis-jenis bandar

More info:

Published by: Wan Mohd Norhisham on Apr 09, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

BANDAR SATELIT,BANDAR PRIMAT DAN KONURBASI

SYAZWAN B YAHAYA WAN MOHD NORHISHAM B WAN MOHD NUDIN MOHD IKHWAN B IZAM THINAGARAN A/L KONASAIGARAN

BANDAR SATELIT
‡ Bandar satelit bermaksud bandar yang bergantung pada industri tempatan, tetapi ada perkaitan ekonomi dan struktur jaringan perhubungan dan pentadbiran dengan sesebuah bandar raya yang berhampiran. ‡ Bandar satelit biasanya dianggap menyokong bandar raya yang berhampiran itu secara timbal balik atau saling menyokong sesama sendiri.

CONTOH BANDAR SATELIT
‡ Petaling Jaya atau PJ, diwujudkan pada tahun 1952 sebagai sebuah bandar satelit bagi bandaraya Kuala Lumpur. ‡ Keluasan PJ adalah kira-kira 97.2 km2, menjadikannya bandar paling pesat di Selangor. Petaling Jaya terletak di daerah Petaling yang merupakan daerah terbesar dan termaju di negeri Selangor.

BANDAR PRIMAT
‡ Merupakan Bandar yang sangat besar

‡ Biasanya terdapat di negara yang kecil spt Kuwait, Singapura dll ataupun negara miskin dan mempunyai sumber yang terhad ‡ Menguasai hampir semua sumber ekonomi negara tersebut

‡ Sesetengah pihak berpandangan bahawa konsep ini adalah baik kerana negara tidak mampu membangunkan semua kawasan. ‡ Negara memerlukan pendapatan daripada Bandar primat utk membangunkan kawasan yang lain. ‡ Sesetengah pihak berpandangan bahawa segala pembangunan perlu perancangan yang rapi, bukan tertumpu pada satu tempat sahaja. Tidak adil kepada kawasan yang lain.

KONURBASI
‡ terbentuk daripada gabungan dua metropolis seperti: ‡ i. konurbasi Tokyo-KawasakiYokohama ‡ ii.konurbasi Kyoto-Kobe-Osaka di Jepun.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->