P. 1
RPH_PRASEKOLAH

RPH_PRASEKOLAH

|Views: 187|Likes:
Dipublikasikan oleh Meiying Thong

More info:

Published by: Meiying Thong on Apr 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (SLOT PENGAJARAN 20 MIN

)
Komponen: Kelas: Tarikh: Masa: Bilangan Pelajar Tema: Sub tema: Tajuk: Kemahiran: Perkembangan Kognitif Prasekolah Seri Melewar 20.7. 2003 11.00 – 11.20 pagi 25 orang Kenderaan Kenderaan di darat

1.1 Mengelaskan objek 4.2 Mengetahui konsep 1 - 20 Pengetahuan Sedia Ada: Murid telah mengira objek 1 - 10 Hasil Pembelajaran: Pada akhir pelajaran murid dapat: 1. menyusun gambar kenderaan mengikut jenisnya dalam graf kenderaan 2. memadankan bilangan objek dengan simbol angka Kemahiran Berfikir(KB): Menjana idea, membanding beza Penerapan Nilai: Bekerjasama, mengikut giliran, berhati-hati Bahan Bantu Mengajar(BBM): Graf kenderaan, kad gambar kenderaan dan gambar-gambar kenderaan CATATAN (BBM,Kesepaduan,KB, Nilai dll.)

LANGKAH/ MASA Set Induksi ( 2 minit)

ISI PELAJARAN Contoh soalan: 1. Nyatakan kenderaan yang ada di rumah kamu? 2. Berapa buah kenderaan keluarga kamu miliki? • •

AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru meminta murid berkumpul dan duduk di ruang perbualan pagi mengadap guru (circle time) Guru bertanya jenis kenderaan yang selalu ada di rumah

Penyampaian (16 minit)

Langkah 1 • Guru menunjuk gambar-gambar kenderaan yang selalu ada di rumah murid dan murid

BBM: Gambar kenderaan

1

Fizikal Nilai: berani. kereta. ikut giliran Kesepaduan: P. keretapi dan van Langkah 3 • Setelah siap graf. motosikal dan van. Sosio emosi. cikgu G: Kenapa bas? Langkah 4 • Guru memberi beberapa soalan dan murid KB: menjana idea 2 . guru minta murid melukis garisan mengikut tinggi rendah graf serta membanding dan membezakan kenderaan yang paling banyak dan paling sedikit • Murid diminta mengira jumlah basikal. ambil gambar kereta dan memegang gambar tersebut • Guru menunjukkan graf kosong kepada murid dan meminta murid memegang gambar kereta dan menampalnya di graf ruangan kereta • Ulang aktiviti di atas kepada kenderaan lain seperti bas. Graf Kenderaan Kesepaduan: P. Langkah 2 • Guru menunjukkan potongan gambar yang telah disediakan oleh pembantu dan mengajukan soalan G: siapa yang ada kereta? M: Angkat tangan • Murid angkat tangan. sabar. Fizikal KB: Banding beza Niiali: Bekerjasama Bas 10 Kereta Keret apil a 5 4 Lori 2 Contoh soalan: G: Kenderaan mana yang paling banyak? M: Bas. P. seterusnya murid diminta tulis simbol nombor dalam petak graf BBM: Kad potongan gambar kenderaan.menyebut nama kenderaan tersebut.

M: Sebab bas ada sepuluh G: Kenderaan mana yang paling sedikit? M: Lori! Cikgu G: Kenapa lori? M: Sebab lori ada dua saja Penutup (2 minit) Contoh soalan: G: Apa kenderaan yang sering kita gunakan untuk bersiar-siar? M: Kereta. van. basikal G: Bila kita naik kenderaan apa yang kita perlu baca M: Kita perlu baca doa menjawab soalan guru berdasarkan graf kenderaan • Guru membuat rumusan dengan bertanya soalan dan mengingatkan murid supaya membaca doa apabila naik kenderaan seperti yang telah dipelajari Refleksi Pelatih: Catatan Bimbingan: Unit Prasekolah IPRM/2007 3 .

Bahasa dan Komunikasi (Bahasa Melayu). berkonsi alat.30 –10. mengikut giliran Bahan Bantu Mengajar (BBM): Kotak. banding beza Penerapan Nilai: bekerjasama. Gam. membaca doa menaiki kenderaan dengan sebutan yang betul Kemahiran Berfikir(KB): menjana idea.30 pagi 25 orang Kenderaan Kenderaan di darat 2. mengeja dan membaca kesemua perkataan hasil padanan perkataan dengan gambar yang ditampal. 3. buku kenderaan.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (SLOT PENGAJARAN KUMPULAN) Komponen: Kelas: Tarikh: Masa: Bilangan Pelajar: Tema: Sub tema: Kemahiran: Kreativiti dan Estetika.2007 9. warna air. pita rakaman 4 . pensel krayon. menghasilkan sebuah model kenderaan dari bahan yang disediakan mengikut kumpulan 2.1 Membina kemahiran menulis 4. Pendidikan Agama Islam Prasekolah Seri Melewar 20. surat khabar lama. model mainan.5. carta doa.2 Mengamalkan adab dalam kehidupan harian Pengetahuan Sedia Ada: Murid telah melihat dan menaiki kenderaan dalam perjalanan ke sekolah Hasil Pembelajaran: Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. cermat.1 Menghasilkan lukisan dan kraftangan 4. kertas iklan.

buku bergambar (3 minit) Penyampaian (55 minit) Langkah 1. Guru menyediakan bahan seperti surat khabar lama. Guru bertanyakan murid samada suka untuk membina kenderaan sendiri 3. Adakah anda ingin membuatnya? 1. iklan jualan yang mempunyai banyak gambar kenderaan 2. KB. gam. P.Kesepaduan. bas. keretapi AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. Pembantu guru meletakkan semua bahan-bahan yang diperlukan di atas meja guru. Guru menyediakan nama kenderaan. P. Murid bekerjasama dalam kumpulan membina sebuah kenderaan pilihan mereka Pembantu membantu murid dalam membina projek ini BBM: kotak-kotak. warna air Gunting dll Kesepaduan: P. Murid bekerjasama dengan rakan menggunting gambar kenderaan dan menampalnya di kertas kosong 3. Fizikal KB: membanding beza 5 . mereka akan bekerjasama membina sebuah model kenderaan mengikut nama kenderaan dalam kumpulan mereka 3. Guru menerangkan aktiviti-aktiviti yang akan mereka lakukan Kumpulan 1 CATATAN (BBM. basikal. gunting. Guru menunjukkan beberapa kenderaan mainan dan buku yang memaparkan berjenis-jenis kenderaan masa kini 2. Nilai dll. motosikal dll .Kognitif. kereta 2.) BBM: Model kenderaan mainan.Memadan nama-nama kenderaan mengikut gambar seperti kereta. Fizikal. Murid diminta mengambil bahan keperluan tersebut 4. Kretiviti dan Estetika Projek membuat model kenderaan 1. murid menampal nama kenderaan berpandukan gambar yang telah ditampal 4. Apakah kenderaan yang paling anda suka? 2. Guru menerangkan. gam. Guru mengumpulkan hasil kerja murid dan dijadikan buku BBM: Bahan bergambar.LANGKAH/ MASA Set Induksi ISI PELAJARAN Contoh soalan: 1. bas 3. kertas kosong krayon Kesepaduan: K&E. Murid mengeja dan membaca nama kenderaan 5. Sosioemosi KB: menjana idea 2. Bahasa Melayu Membuat buku skrap . Murid duduk mengikut kumpulan kenderaan (2-3 orang) 2. P.mengeja dan membaca nama kenderaan Kumpulan 2 Langkah: 1.

cermat CATATAN (BBM. Murid menulis dan menghias kulit buku skrap* AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Nilai: kerjasama. 2. 4.Kesepaduan.LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN skrap 6. Sesungguhnya kami akan kembali kepada kamu” Penutup Kumpulan 3 Langkah 1.KB. Pendidikan Agama Islam Menghafal doa naik kenderaan ‘Maha suci Allah yang memudahkan bagi kami dan tiadakah kami berkuasa menggunakannya jika tidak kerana kurniaanMu. Guru mengeluarkan carta bacaan doa Guru baca dan murid ikut Murid menghafal berulang kali Murid yang boleh menghafal doa naik kenderaan beredar ke kumpulan seterusnya BBM: Carta doa/pita rakaman (2 minit) Mempamerkan hasil projek murid .buku skrap . Nilai dll. 3. Murid –murid mengikut kumpulan mengembalikan bahanbahan yang telah mereka gunakan 2. Guru mempamer dan menunjukkan hasil kerja murid Di pusat kreativiti dan estetika Nilai: kebersihan KB: banding beza Catatan Refleksi Pelatih: Catatan Bimbingan: Unit Prasekolah iprm/2007 6 .) 3.model kenderaan 1.

7 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->