P. 1
RPH_PRASEKOLAH

RPH_PRASEKOLAH

|Views: 186|Likes:
Dipublikasikan oleh Meiying Thong

More info:

Published by: Meiying Thong on Apr 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (SLOT PENGAJARAN 20 MIN

)
Komponen: Kelas: Tarikh: Masa: Bilangan Pelajar Tema: Sub tema: Tajuk: Kemahiran: Perkembangan Kognitif Prasekolah Seri Melewar 20.7. 2003 11.00 – 11.20 pagi 25 orang Kenderaan Kenderaan di darat

1.1 Mengelaskan objek 4.2 Mengetahui konsep 1 - 20 Pengetahuan Sedia Ada: Murid telah mengira objek 1 - 10 Hasil Pembelajaran: Pada akhir pelajaran murid dapat: 1. menyusun gambar kenderaan mengikut jenisnya dalam graf kenderaan 2. memadankan bilangan objek dengan simbol angka Kemahiran Berfikir(KB): Menjana idea, membanding beza Penerapan Nilai: Bekerjasama, mengikut giliran, berhati-hati Bahan Bantu Mengajar(BBM): Graf kenderaan, kad gambar kenderaan dan gambar-gambar kenderaan CATATAN (BBM,Kesepaduan,KB, Nilai dll.)

LANGKAH/ MASA Set Induksi ( 2 minit)

ISI PELAJARAN Contoh soalan: 1. Nyatakan kenderaan yang ada di rumah kamu? 2. Berapa buah kenderaan keluarga kamu miliki? • •

AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru meminta murid berkumpul dan duduk di ruang perbualan pagi mengadap guru (circle time) Guru bertanya jenis kenderaan yang selalu ada di rumah

Penyampaian (16 minit)

Langkah 1 • Guru menunjuk gambar-gambar kenderaan yang selalu ada di rumah murid dan murid

BBM: Gambar kenderaan

1

motosikal dan van. keretapi dan van Langkah 3 • Setelah siap graf. sabar. Sosio emosi. kereta. cikgu G: Kenapa bas? Langkah 4 • Guru memberi beberapa soalan dan murid KB: menjana idea 2 . Graf Kenderaan Kesepaduan: P. Langkah 2 • Guru menunjukkan potongan gambar yang telah disediakan oleh pembantu dan mengajukan soalan G: siapa yang ada kereta? M: Angkat tangan • Murid angkat tangan. guru minta murid melukis garisan mengikut tinggi rendah graf serta membanding dan membezakan kenderaan yang paling banyak dan paling sedikit • Murid diminta mengira jumlah basikal.menyebut nama kenderaan tersebut. P. seterusnya murid diminta tulis simbol nombor dalam petak graf BBM: Kad potongan gambar kenderaan. Fizikal Nilai: berani. ambil gambar kereta dan memegang gambar tersebut • Guru menunjukkan graf kosong kepada murid dan meminta murid memegang gambar kereta dan menampalnya di graf ruangan kereta • Ulang aktiviti di atas kepada kenderaan lain seperti bas. ikut giliran Kesepaduan: P. Fizikal KB: Banding beza Niiali: Bekerjasama Bas 10 Kereta Keret apil a 5 4 Lori 2 Contoh soalan: G: Kenderaan mana yang paling banyak? M: Bas.

M: Sebab bas ada sepuluh G: Kenderaan mana yang paling sedikit? M: Lori! Cikgu G: Kenapa lori? M: Sebab lori ada dua saja Penutup (2 minit) Contoh soalan: G: Apa kenderaan yang sering kita gunakan untuk bersiar-siar? M: Kereta. basikal G: Bila kita naik kenderaan apa yang kita perlu baca M: Kita perlu baca doa menjawab soalan guru berdasarkan graf kenderaan • Guru membuat rumusan dengan bertanya soalan dan mengingatkan murid supaya membaca doa apabila naik kenderaan seperti yang telah dipelajari Refleksi Pelatih: Catatan Bimbingan: Unit Prasekolah IPRM/2007 3 . van.

carta doa. pensel krayon. banding beza Penerapan Nilai: bekerjasama.30 –10. Gam. pita rakaman 4 . buku kenderaan.1 Menghasilkan lukisan dan kraftangan 4.5. model mainan. kertas iklan.30 pagi 25 orang Kenderaan Kenderaan di darat 2.1 Membina kemahiran menulis 4. membaca doa menaiki kenderaan dengan sebutan yang betul Kemahiran Berfikir(KB): menjana idea. mengikut giliran Bahan Bantu Mengajar (BBM): Kotak.2007 9. Pendidikan Agama Islam Prasekolah Seri Melewar 20. warna air. 3.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (SLOT PENGAJARAN KUMPULAN) Komponen: Kelas: Tarikh: Masa: Bilangan Pelajar: Tema: Sub tema: Kemahiran: Kreativiti dan Estetika. surat khabar lama.2 Mengamalkan adab dalam kehidupan harian Pengetahuan Sedia Ada: Murid telah melihat dan menaiki kenderaan dalam perjalanan ke sekolah Hasil Pembelajaran: Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. menghasilkan sebuah model kenderaan dari bahan yang disediakan mengikut kumpulan 2. cermat. Bahasa dan Komunikasi (Bahasa Melayu). mengeja dan membaca kesemua perkataan hasil padanan perkataan dengan gambar yang ditampal. berkonsi alat.

basikal.) BBM: Model kenderaan mainan. Guru menerangkan. bas. Murid bekerjasama dengan rakan menggunting gambar kenderaan dan menampalnya di kertas kosong 3. P.Memadan nama-nama kenderaan mengikut gambar seperti kereta. Guru menerangkan aktiviti-aktiviti yang akan mereka lakukan Kumpulan 1 CATATAN (BBM. bas 3. Bahasa Melayu Membuat buku skrap . kertas kosong krayon Kesepaduan: K&E. iklan jualan yang mempunyai banyak gambar kenderaan 2. KB. Fizikal KB: membanding beza 5 . Sosioemosi KB: menjana idea 2. Apakah kenderaan yang paling anda suka? 2. keretapi AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. motosikal dll . Fizikal. Guru mengumpulkan hasil kerja murid dan dijadikan buku BBM: Bahan bergambar. Murid duduk mengikut kumpulan kenderaan (2-3 orang) 2. gam. Guru menyediakan nama kenderaan. Murid bekerjasama dalam kumpulan membina sebuah kenderaan pilihan mereka Pembantu membantu murid dalam membina projek ini BBM: kotak-kotak. Murid mengeja dan membaca nama kenderaan 5. mereka akan bekerjasama membina sebuah model kenderaan mengikut nama kenderaan dalam kumpulan mereka 3. gunting.Kognitif. Adakah anda ingin membuatnya? 1. Guru menunjukkan beberapa kenderaan mainan dan buku yang memaparkan berjenis-jenis kenderaan masa kini 2.Kesepaduan.LANGKAH/ MASA Set Induksi ISI PELAJARAN Contoh soalan: 1. Nilai dll. P. Kretiviti dan Estetika Projek membuat model kenderaan 1. P. buku bergambar (3 minit) Penyampaian (55 minit) Langkah 1. Pembantu guru meletakkan semua bahan-bahan yang diperlukan di atas meja guru. Murid diminta mengambil bahan keperluan tersebut 4. gam.mengeja dan membaca nama kenderaan Kumpulan 2 Langkah: 1. kereta 2. Guru menyediakan bahan seperti surat khabar lama. murid menampal nama kenderaan berpandukan gambar yang telah ditampal 4. warna air Gunting dll Kesepaduan: P. Guru bertanyakan murid samada suka untuk membina kenderaan sendiri 3.

2. Murid –murid mengikut kumpulan mengembalikan bahanbahan yang telah mereka gunakan 2. cermat CATATAN (BBM. 3. Murid menulis dan menghias kulit buku skrap* AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Nilai: kerjasama.LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN skrap 6. 4.) 3. Nilai dll.Kesepaduan.model kenderaan 1. Pendidikan Agama Islam Menghafal doa naik kenderaan ‘Maha suci Allah yang memudahkan bagi kami dan tiadakah kami berkuasa menggunakannya jika tidak kerana kurniaanMu. Guru mengeluarkan carta bacaan doa Guru baca dan murid ikut Murid menghafal berulang kali Murid yang boleh menghafal doa naik kenderaan beredar ke kumpulan seterusnya BBM: Carta doa/pita rakaman (2 minit) Mempamerkan hasil projek murid .KB.buku skrap . Guru mempamer dan menunjukkan hasil kerja murid Di pusat kreativiti dan estetika Nilai: kebersihan KB: banding beza Catatan Refleksi Pelatih: Catatan Bimbingan: Unit Prasekolah iprm/2007 6 . Sesungguhnya kami akan kembali kepada kamu” Penutup Kumpulan 3 Langkah 1.

7 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->