‡ZAMAN PALEOLITIK ‡ZAMAN NEOLITIK ‡ZAMAN LOGAM .

ZAMAN PALEOLITIK CIRI-CIRI PENEMPATAN  Hidup berpindah randah  Tinggal di kawasan terbuka . dalam gua dan sekitar tasik .

alat penetak dan kapak genggam. .KEGIATAN DAN PERALATAN  Memburu binatang liar  Memungut hasil hutan  Mengamalkan cara hidup sara diri  Menggunakan alat batu dalam hidup seharian seperti alat repihan.

PENEMUAN ZAMAN PALEOLITIK DI MALAYSIA ALAT PENETAK YANG DIGUNAKAN UNTUK MENETAK POKOK DAN MEMOTONG DAGING KAPAK GENGGAM .

PENEMUAN ZAMAN PALEOLITIK DI MALAYSIA ALAT REPIHAN YANG DIGUNAKAN UNTUK MERAUT DAN MEMOTONG .

Gua Niah. Sabah.Bermula kira-kira 200 000 dahulu 300 000 tahun Bukit Jawa. Perak. . Sarawak dan Tingkayu. di Lenggong. Kota Tampan dan Bukit Bunuh.

ZAMAN NEOLITIK .

menangkap ikan. menternak binatang.Mencipta alat tembikar daripada batu dan tanah liat seperti bekas air. antinganting dan gelang Menggunakan alat batu seperti beliung dan pemukul kulit kayu Alat beliung digunakan untuk menggali tanah dan mengetam kayu .memungut hasil hutan dan berdagang Mencipta barang-barang kemas seperti kalung.periuk dan belanga Bercucuk tanam.

PENEMUAN ZAMAN NEOLITIK DI MALAYSIA BELIUNG DIGUNAKAN UNTUK MENGGALI TANAH DAN MENGETAM KAYU .

PENEMUAN ZAMAN NEOLITIK DI MALAYSIA ARTIFAK TEMBIKAR YANG DITEMUI DI GUA HARIMAU PEMUKUL KULIT KAYU DIGUNAKAN UNTUK MELEPERKAN DAN MENGHALUSKAN KULIT KAYU .

Kelantan . Sabah dan Gua Cha.KEWUJUDAN DAN LOKASI DI MALAYSIA ‡Bermula kira-kira 7000 tahun dahulu ‡Bukit Tengkorak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful